Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

06. 04. 2017.

Dan sećanja na stradanje Narodne biblioteke

U Holu ispred Centralne čitaonice nacionalne biblioteke danas će biti obeležen Dan sećanja na stradanje Narodne biblioteke Srbije.

Dan sećanja na stradanje Narodne biblioteke

Foto:B92.net

Prisutnima će se obratiti ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, upravnik Narodne biblioteke Srbije Laslo Blašković, generalni direktor Ruske nacionalne biblioteke iz Sankt Peterburga Aleksandar Ivanovič Vislij, akademik i književnik Goran Petrović i pesnik Duško Novaković, najavila je biblioteka.

U muzičkom delu programa nastupiće Gudački kvartet Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu u klasi redovnog profesora Ladislava Mezeia.

Povodom Dana sećanja na stradanje Narodne biblioteke Srbije, u specijalnoj komori, u Holu ispred Centralne čitaonice, biće izložena slika "Žena u srpskom" Đure Jakšića, književnika i slikara rođenog iste godine kada je osnovana Biblioteka.

Reč je o najstarije datovanoj slici u fondu Biblioteke, iz druge polovine 19. veka. Slika nije potpisana, a naziv "Žena u srpskom" je originalan i odnosi se na srpski građanski kostim.

Istoga dana, upravnik Laslo Blašković položiće venac na lokalitetu Kosančićevog venca, na mestu stradanja Narodne biblioteke Srbije u Drugom svetskom ratu.

Dan sećanja na stradanje Narodne biblioteke Srbije je, kako se navodi, spomen na uništavanje kulture jednog naroda, ali i poziv sugrađanima na sećanje i odgovornost.

U prvom naletu nemačkih bombardera, 6. aprila 1941. godine, nacionalna biblioteka pogođena je zapaljivim bombama. Zgrada Biblioteke izgorela je do temelja, uništen je gotovo celokupan njen knjižni fond i nestali su svi inventari i katalozi. Narodna biblioteka Srbije jedina je nacionalna biblioteka u Evropi koja je tokom Drugog svetkog rata u potpunosti uništena.

Izvor: B92.net

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage