Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

20. 08. 2015.

Sedmoro stranaca imenovano za nove čelnike muzeja u Italiji

Među 20 novih imena koja će voditi neke od najznačajnijih muzeja i galerija u Italiji, 13 je domaćih a sedam stranih stručnjaka. Polovinu čine žene.

Sedmoro stranaca imenovano za nove čelnike muzeja u Italiji

Foto:Blic.rs

U želji da "oživi" neke od najvažnijih spomenika kulture u Italiji, tamošnje ministarstvo kulture je dovelo nove stručnjake na njihovo čelo. Među 20 novih imena nalazi se 14 istoričara umetnosti i četiri arheologa; sedmoro ih dolazi iz inostranstva - troje iz Nemačke, dvojica iz Austrije, jedan Francuz i jedan Britanac.

Ajke Šmit (47) istoričar umetnosti iz Nemačke preuzeće čuvenu Galeriju Ufici u Firenci, a njegova koleginica Sesil Holberg (48) vodiće Galeriju Akademije u istom gradu.

Istoričar umetnosti Silvan Belenže (60) biće zadužen za veliki Muzej Kapodimonte u Napulju a nemački arheolog Gabrijel Zuhtrigel (34) nadgledaće arheološko nalazište Pestum blizu grada.

Uglednu Pinakoteku Breru u Milanu vodiće 59-godišnji Britanac Džejms Bredbern. 

Austrijanac Peter Aufrajter (40) preuzeće Nacionalnu galeriju Marke u Urbinu dok će njegov zemljak Peter Asman (61) biti zadužen za Duždevu palatu u Mantovi.

Oni će uneti neophodnu "svežu krv" u neke od najpoznatijih muzeja na svetu osvežavanjem imidža i uvođenjem reformi, među kojima će biti produženje radnog vremena, renovacija zgrada i razvijanje novih projekata.

Cilj koji im je postavio ministar kulture Dario Frančeskini jeste da pojačaju promociju vrhunskih umetničkih zbirki koje zemlja poseduje.

- Uz pomoć ovih novih 20 stručnjaka organizacija italijanskih muzeja će okrenuti novi list i oporaviti se od decenija ustajalosti - poručio je Frančeskini.

Izvor: Blic.rs

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage