Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

12. 05. 2016.

Otvorena obnovljena Manakova kuća

Manakova kuća je jedna od 144 lokacija u Srbiji u kojima će od danas 80 muzeja u 55 gradova otvoriti vrata za svoje posetioce potpuno besplatno, izjavio je ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac na otvaranju manifestacije "Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10" u renoviranoj Manakovoj kući.

Otvorena obnovljena Manakova kuća

Foto:B92.net

On je rekao da je to najveća nacionalna muzejska manifestacija i najavio da će na kraju osam muzeja iz Srbije dobiti specijalna priznanja, po izboru osam institucija koje su pokrenule i inicirale ovu akciju. 

Tasovac je danas osim manifestacije "Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10", otvorio i renoviranu Manakovu kuću, novu stalnu postavku "Narodne nošnje i nakit centralnobalkanskog područja iz 19. i prvih decenija 20.veka", autora Jasne Bjeladinović Jergić, kao i izložbu "Jezik kao zapis kulture". On je rekao da je projekat rekonstrukcije Manakove kuće objedinio zaštitu svih vrsta kulturnog nasleđa, nepokretnog, pokretnog i nematerijalnog, odnosno same Manakove kuće, koja je jedan od najstarijih primera starobalkanske arhitekture s početka 19.veka, kao i zbirku Hristifora Crnilovića koja je najveća etnografska spomen-zbirka u Srbiji. 

"Posle 50 godina izvršena je konzervacija muzejskih predmeta koji sačinjavaju novu stalnu postavku", objasnio je on. 

Direktor Etnografskog muzeja u Beogradu Mirjana Menković rekla je da je Manakova kuća potpuno obnovljena, kao i da će posetioci od danas moći da vide kompletno konzerviranu i unapređenu stalnu izložbu "Narodone nošnje i nakit centralnobalkanskog područja iz 19. i prvih decenija 20.veka", sa više od 500 pojedinačnih predmeta. 

Izložba o radu Hristifora Crnilovića i novi multimedijalni izložbeni sadržaji sastavni su deo ove izložbene postavke koja prikazuje osnovne elemente Crnilovićevog etnografskog istraživačkog rada na terenu ostvarenog između dva svetska rata.

Izvor: B92.net

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage