Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

30. 05. 2016.

Muzej voštanih figura čuva kočije kralja Milana Obenović

U Muzeju voštanih figura u Jagodini, uz figure 30 najpoznatijih ličnosti iz sveta nauke, politike, knjizevnosti, fima, sporta... nalaze se i kočije zatvorenog tipa iz 19. veka za koje se veruje da su pripadale dvoru kralja Milana Obrenovića.

Muzej voštanih figura čuva kočije kralja Milana Obenović

Foto:Tanjug

Upravnica muzeja Jelena Bulatović izjavila je danas Tanjugu da su kočije vlasništvo srednjovekovnog manastira Jošanica kod Jagodine.

Stare su više od 150 godina, izgrađene od ružinog i trešnjevog drveta, veoma su dobro očuvane i u voznom stanju, za dva konja.

Prilkom konzervatorskih radova na kočijama je postavljen samo novi tapacirung, ostalo je sve orginal, istakla je Bulatović.

Ona je dodala da se dugo tražilo mesto u gradu za kočije, bio je planiran prostor ispred Kulturnog cententra kraj spomenika Svetozaru Marković, a onada je prevladala ideja bivše upravnice Muzeja voštanih figura Milene Anđelković, da to bude ovaj muzej.

Kočije su u muzej dovučene, nisu šlepane, a i malo su korištene jer su ih monahinje čuvale a i manastir je ženski i zato nisu mnogu upotrebljavane, istakla je Bulatović.

U Odelenju Zavoda za zaštitu Spomenika kulture iz Kragujevca u Jagodini rečeno je Tanjugu da se radi o "liksuznom fijakeru, tzv. intov, proizvedenom u Parizu (Francuska), na čijim se vratima nalazi grb kralja Milana, koga je neko premazao katranom.

Grb, čije su tragove prvi otkrili stručnjaci Istorijskog muzeja iz Beograda, i zapis u velikom trebniku manastira, na unutrašnjim koricama, "kočije kralja Milana, zaposa Gerasim", potvrda su da su kočije stvarno pripadale kralju Milanu, istakli su stručnjaci Zavoda.

Kočije su do šezdesetih godina bile u funkciji, a nezna se kako su dopsele u ovaj manastir.

Pretpostavka je da su darovane Jošanici čiju je obnovu kralj Milan izdašno pomagao, ističu u Zavodu i napominju da se sa sigurnošću može tvrditi da je to "jedini prevozni luksuzni objakat te vrste iz druge polovine 19.veka, koji je sačuvan u Srbiji".

Konzervatorski radovi na kočijama obavljeni su u radionici Zavičajnog muzeja u Aranđelovcu i na njima knjiga prepuna utisaka posetioca među kojima je i pretodni ambasador SAD u Beogradu Majkl Kirbi.

U Muzeju voštanih figura u Jagodine, jedinom u Srbiji nema voštane figure kralja Milana a kočije su tu.

U manastiru Jošanica, koji je oko 16 kilometra zapadno od Jagodine, i u kome se po narodnom predanju knez Lazar venčao sa kneginjom Milicom, kažu da su kočije "bile zanimljive mnogima koji su za njih čuli i koji su ih videli, mnogi su hteli da ih kupe nudeći velike svote novca, pa su ih monahinje morale da kriju, da ih pokrivaju granama, travom i lišćem i često premeštaju sa mesta na mesto".

Izvor: Tanjug.rs

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage