Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

08. 06. 2016.

Dvotočkašem po Evropi - 2.000 godina zajedničke istorije

Narodni muzej u Beogradu učestvuje na izložbi "Dvotočkašem po Evropi - 2000 godina zajedničke istorije", koja se otvara sutra u Italijanskom institutu za kulturu, a u okviru "EU dana otvorenih vrata Ambasade Italije".

Dvotočkašem po Evropi - 2.000 godina zajedničke istorije

Foto:Tanjug

U Italijanskom institutu biće predstavljena rimska dvokolica pronađena 2013. u okolini Pirota, kao i stari modeli Vespe koja obeležava 70 godina od nastanka.

Metalni delovi rimske dvokolice koja je pronađena 2013. godine u mestu Staničenje kod Pirota omogućili su istraživačima da naprave njenu repliku. 

Reč je o laganoj dvokolici s kraja prvog i početka drugog veka nove ere, sa velikim točkovima pogodnim za putovanja. 

Dekorativno obrađena sa geometrijskim motivima na gvozdenoj strukturi i frizom od mesinga, dvokolica ornamentima evocira kult Dionisa, božanstva koje se povezuje sa smrću i uskrsnuićem. 

Postoji mogućnost da je ova dvokolica bila pokopana zajedno sa imućnim pokojnikom i na taj način simbolično predstavila smrt kao putovanje prema drugom svetu. 

Dan otvaranja izložbe replike rimske dvokolice i nekoliko originalnih delova, biće i Dan otvorenih vrata Ambasade Italije, kao deo inicijativa delegacije Evropske unije u Beogradu.

Tom prilikom biće izloženi i stari modeli Vespe, najpoznatijeg skutera na svetu, ikone ekonomskog buma u Italiji, mladoj zemlji koja je sanjala da krene novim putevima.

Vespa je rezultat intuicije projektanta Koradin D'Askanije i potrebe da se ratna proizvodnja preusmeri u civilne svrhe. 

Uspešno arheološko otkriće iz 2013. tokom gradnje autoputa Niš-Dimitrovgrad, istraživanja i rekonstrukcija dvokolice u Narodnom muzeju u Beogradu i 70 godina Vespe, povod su i prilika da se razmisli o dugim periodima istorije, društvenim promenama, kulturi koja povezuje Srbiju, Italiju i Evropu i o izazovima današnjice, ističe nacionalni muzej.

 

Izvor: Tanjug.rs

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage