Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

15. 07. 2016.

Izložba "Putevima revolucije..." u MIJ-u

Izložba "Putevima revolucije - Memorijalni turizam u Jugoslaviji", koja je nastala u okviru međunarodne platforme "Neprimereni spomenici", biće otvorena večeras u Muzeju istorije Jugoslavije.

Izložba "Putevima revolucije..." u MIJ-u

foto: tanjug.rs

 Izložba "Putevima revolucije - Memorijalni turizam u Jugoslaviji", koja je nastala u okviru međunarodne platforme "Neprimereni spomenici", biće otvorena večeras u Muzeju istorije Jugoslavije. 

Izložba je nastala kao rezultat istraživanja spomeničkog nasleđa, upravljanja njime, održavanja i značenja danas. 

Na primerima spomeničkih lokaliteta s područja cele bivše države, predstavljenih i arhivskim foto-materijalom, izložba problematizuje kako se spomenici NOB-a uključuju u turističku ponudu, kako je ona artikulisana od sredine sedamdesetih do raspada SFRJ, na koji način poimanje spomen-obeležja NOB-a kao turističkog proizvoda utiče na mehanizme njihovog podizanja i upravljanja, kao i da li su ovi lokaliteti i danas deo turističke ponude.

Umetnici predstavljaju uži i širi spektar pitanja u suočavanju sa zajedničkom prošlošću i nasleđem zemalja nekadašnje Jugoslavije - od socijalizma i kapitalizma, revizionizma, zaborava i/ili prinudnog sećanja do naizgled lakih tema kao što su obilasci, razgledanja, i putovanja. 

Posetioci izložbe takođe će moći da vide zbirku fotografija memorijalnog turizma, nastalu kroz otvoreni poziv za fotografije iz ličnih arhiva stanovnika svih zemalja bivše Jugoslavije. 

Biće prikazano i 15 skulptura/modela spomenika iz kolekcije Muzeja istorije Jugoslavije. 

Izložba je bila prikazana u Zagrebu, Sarajevu, Kraljevu, Nišu, Šapcu i Ljubljani, a tokom ove godine videće je publika u Beogradu, Puli, Splitu, Karlovcu, Skoplju.

Postavku su koncipirali Lana Lovrenčić i Milan Rakita.

Partneri na projektu su udruženja Grupa arhitekata (Beograd) i SF:ius - Socijalni rub: zanimljive neispričane priče (Zagreb), Moderna galerija (Ljubljana) i Historijski muzej BIH (Sarajevo). 

Izložba se realizuje uz podršku i saradnju udruženja "Pozitivna Omladina" (Kraljevo) i "Levičarskog pokreta Solidarnost" (Skoplje).

Projekat "Neprimereni spomenici" podržali su Balkan Arts and Culture Fund - BAC, European Cultural Fondation - ECF, Swiš Agency for the Development and Cooperation - SDC, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Ministarstvo kulture Republike Slovenije, Fondacija Kultura Nova.

 

Izvor: tanjug.rs

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage