Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

05. 10. 2016.

Etnografski muzej gostuje u Azerbejdžanu

Etnografski muzej u Beogradu gostovaće od 7. oktobra do 6. novembra u Muzeju tepiha Azerbejdžana sa izložbom "Igra šarenih niti: kolekcija pirotskih ćilima Etnografskog muzeja u Beogradu".

Etnografski muzej gostuje u Azerbejdžanu

Foto:B92.net

Muzej tepiha, zanimljivog arhitektonskog rešenja, otvoren 2014. godine, specijalizovan je upravo za čuvanje i prezentaciju tepiha i ćilima, jednog od najvažnijeg segmenata kulturnog nasledja Azerbejdžana. 

Izložbom "Igra šarenih niti", čiji je kustos Marina Cvetković, Etnografski muzej će skrenuti pažnju na izuzetnu kulturno-istorijsku i umetničku vrednost pirotskog ćilimarstva koje predstavlja najviši domet tekstilnog stvaralaštva Srbije. 

Postavka obuhvata 26 odabranih eksponata kroz koje se sagledava specifičan razvoj i transformacija pirotskog ćilimarstva kao dela širih društveno-ekonomskih i istorijskih promena srpskog društva, navedeno je u saopštenju muzeja. 

Kulturna javnost Bakua imaće priliku da uvidi sličnosti i različitosti ornamaneta na tepisima i ćilimima Azerbejdžana i Srbije, nastalim kao rezultat kulturne razmene i kontakata u 18. i 19. veku. 

Izložbu prati i likovno bogato opremljen katalog na srpskom i engleskom jeziku "Dva lica - katalog pirotskih ćilima Etnografskog muzeja u Beogradu" gde je predstavljena jedna od najstarijih i najbogatijih kolekcija pirotskih ćilima u Srbiji. 

Najznačajniji deo te kolekcije, koja broji 169 predmeta nastalih u periodu od 1792. do 1932, čine oni nastali u prvoj polovini 19. veka i 24 batala, velika ćilima izuzetne likovne i kulturne vrednosti. 

Etnografski muzej u Beogradu će 2017. godine bitiude domaćin uzvratnoj izložbi Muzeja tepiha Azerbejdžana, gde će prvi put javnosti Srbije biti predstavljeni ćilimi i tepisi Azerbejdžana.

Izvor: B92.net

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage