Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

08. 03. 2017.

Besplatan ulaz u Istorijski muzej povodom Dana žena

Istorijski muzej Srbije i ove godine pridružuje obeležavanju Međunarodnog dana žena i poziva sve dame da sa svojim voljenima 8. marta besplatno posete aktuelnu izložbu „Srbija 1915-1916”, saopštili su iz Muzeja.

Besplatan ulaz u Istorijski muzej povodom Dana žena

Foto:B92.net

Multimedijalna interaktivna izložba „Srbija 1915-1916”, autora dr Dušice Bojić i muzejskog savetnika Nebojše Damnjanovića, nastoji da, kroz do sada neizlaganu arhivsku građu, artefakte i fotografije što potpunije prikaže stradanje i značaj ovog perioda srpske istorije. Izložba prikazuje događanja tokom 1915. i 1916. godine, kada se Srbija, nakon velikih pobeda na Ceru, Drini i Kolubari 1914. godine i proklamovanja ratnog cilja zasnovanog na ideji oslobođenja i ujedinjenja celog srpskog naroda i srodnih južnoslovenskih naroda, suočila sa velikom epidemijom tifusa, diplomatskim pritiscima saveznika da se odrekne ratnog cilja, a potom, od početka oktobra 1915. godine, i novim udarom brojno i tehnički nadmoćnijeg neprijatelja. 

To je uslovilo da, po odluci Vlade i Vrhovne komande, vojska praćena velikim brojem civila krene u povlačenje preko Crne Gore i Albanije na grčko ostrvo Krf, ali i brojne zemlje Evrope i Afrike. 

Interaktivne instalacije koje su deo postavke na savremen način približavaju stradanje i herojstvo srpske vojske i naroda u odbrani od Centralnih sila. Dizajn postavke je osmislio Rastko Šurdić, dok je dizajn interaktivnih instalacija na izložbi „Srbija 1915-1916” kreirao tim „Live View Studio”, koji je dizajnirao instalacije i na prethodnim projektima Istorijskog muzeja Srbije (izložbe „Srbija 1914” i „Pupin od fizičke ka duhovnoj stvarnosti”, kao i nova postavka u Srpskoj kući na Krfu). 

Izložba „Srbija 1915-1916” je otvorena do novembra 2017. Zainteresovani posetioci će u sredu 8. marta od 17 časova biti u prilici i da prisustvuju stručnom vođenju koautora izložbe muzejskog savetnika Nebojše Damnjanovića. Radno vreme Istorijskog muzeja Srbije je od 12 do 20 časova svakog dana, osim ponedeljka.

Izvor: b92.net

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage