Press Online :: Muzeji http://www.pressonline.rs/kultura/Muzeji/rss.html sr http://www.pressonline.rs/img/logo.png Press Online :: Muzeji http://www.pressonline.rs/kultura/Muzeji/rss.html Novi Sad predstavio "Kaleidoskop" http://www.pressonline.rs/kultura/Muzeji/412652/novi-sad-predstavio-kaleidoskop.html U Novom Sadu, na centralnom platou Limanskog parka, predstavljen je Kaleidoskop, program Fondacije "Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture". ]]>
Foto:Thinkstockphotos
Foto:Thinkstockphotos

"Kaleidoskop kulture je delo zajedničkog kreiranja prostora i programa kojim se, kroz mnoštvo umetnosti, reprezentuje sva ona različitost i jedinstvenost slike Novog Sada. U ovih pet nedelja imacemo priliku da vidimo 1000 umetnika, 400 programa, na 80 lakocija u saradnji sa 60 organizacija”, rekao je Nemanja Milenković, direktor Fondacije, objašnjavajući na koji način će Kaleidoskop doprineti razvoju kulture u Novom Sadu. 

Proces pripreme programa trajao je godinu dana, a realizuje se u 5 nedelja i sve što uradimo biće legat Novom Sadu. 

"Ovakav projekat donosi jedinstvenu sliku o tome koliko ima dešavanja u gradu i koliko institucija, organizacija i pojedinaca učestvuje u svemu", rekao je Miloš Vučević, gradonačeknik Novog Sada. 

On je pomenuo i ulogu države u razvoju kulture grada i rekao da će uskoro Republika dati 250 miliona dinara iz budžeta za "Kinesku četvrt", deo grada u kom se nalaze mnogobrojne umetničke radionice i koncertne sale, kao i Studentski kulturni centar Novog Sada. 

"Treba razmisliti šta radimo i posle 2021. Nemamo nameru da zaustavimo ovaj proces", istakao je Vučević i dodao: 

"Koji grad u Evropi sa ovoliko stanovnika može da se takmiči sa Novim Sadom. Gde god da se okrenemo čujemo turiste“, rekao je on, ističući povezanost kulture i turizma. 

Stručni saradnik Fondacije dr Lazar Jovanov istakao da su pomenute aktivnosti samo pripremanje terena za dolazak titule - Novi Sad prestonica kulture 2021. godine. 

Takođe, najavio je i naredne aktivnosti, ali i istakao bitnost participacije građana, odnosno publike koja mora biti u fokusu i koja treba da potvrdi kvalitet ovog programa.

]]>
Tue, 21 Aug 2018 15:55:29 +0200 Muzeji http://www.pressonline.rs/kultura/Muzeji/412652/novi-sad-predstavio-kaleidoskop.html
Sirijski muzej u Idlibu otvoren posle pet godina http://www.pressonline.rs/kultura/Muzeji/412326/sirijski-muzej-u-idlibu-otvoren-posle-pet-godina.html Posle skoro pet godina muzej u sirijskom gradu Idlib u istoimenoj provinciji ponovo je otvoren sa izlaganjem malog dela zbirke pošto ni ta kulturna institucije nije izbegla razaranje u ratu koji je u toku u Siriji. ]]>
Printscreen YouTube/AFP news agency
Printscreen YouTube/AFP news agency

Dve sale su dostupne posetiocima koji će moći da se dive mozaicima, statuama, stubovima, amforama, lampama i drugim predmetima iz antičkog doba. 

Ponovno otvaranje muzeja u delu Sirije gde se i dalje vode borbe inicirao je lokalni tim akademika i arheologa. 

Muzej, koji je zatvoren 2013. godine, posetilo je u ponedeljak nekoliko desetina ljudi koji su mobilnim telefonima fotografisali eksponate. 

"Radili smo na obnovi i održavanju muzeja u Idlibu", izjavio je Frans presu zvaničnik zadužen za muzej Ajman al Nabo i dodao da je to poruka upućena celom svetu posebno Organizaciji UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko) koja je odgovorna za aerheološka nalazišta na tom području. 

Provincija Idlib pod kontrolom sirijskih pobunjenika i džihadističke grupe Hajat Tahrir al Šam bogata je muzejima i arheološkim nalazištima iz antičkog doba, među kojima je Elba, drevni trgovački grad-država iz trećeg milenijuma pre nove ere. 

Šest lokacija u Siriji upisano je spisak svetske baštine Uneska ali mnoge nisu bile pošteđenje ratnom razaranju. 

Muzej u Idlibu otvoren je 1989. godine i pre rata je izlagao eksplonate iz Elbe, mesta poznatog po glinenima predmetima s natpisima koji svedoče o prvoj pismenosti tadašnjeg naroda. 

Elba je tokom rata opljačkana dok je muzej bio meta vazdušnih napada.

 

 

]]>
Tue, 14 Aug 2018 16:32:01 +0200 Muzeji http://www.pressonline.rs/kultura/Muzeji/412326/sirijski-muzej-u-idlibu-otvoren-posle-pet-godina.html
U Belgiji do 2020. godine muzej posvećen strip junaku Mačku http://www.pressonline.rs/kultura/Muzeji/403092/u-belgiji-do-2020-godine-muzej-posvecen-strip-junaku-macku.html U Briselu će do 2020. godine biti otvoren muzej posvećen stripu "Mačak" poznatom po smešnim ali i filozofskim opaskama koje zabavljaju Belgijance više od 30 godina, preneo je sajt Fokus na Belgiju. ]]> Foto:B92.net

Već godinama u belgijskim krugovima se pominjao muzej "Mačku" umetnika Filipa Želika, ali su ovog puta određeni i datum i lokacija.

Muzej će biti otvoren do 2020. godine a nalaziće se usred četvrti gde su i ostali briselski muzeji.

Izložba će se sastojati od tri dela. Posetilac će u prvom delu moći da se divi "sadašnjem, prošlom i budućim delima" Želika. Drugi deo će se odnostiti na izložbe drugih karikaturista a treći deo na samu mačku kao životinju i kako je zastupljena u umetnosti počev og drevnog Egišta. Zdanje će imati restoran i butik suvernira.

Strip "Mačak" počeo je da izlazi 1983. godine kao dodatak belgijskom listu Soar. Kasnije je stekao nacionalnu i svetsku slavu kao "mačak" anti-heroj, koji se ponaša kao čovek i direktno se obraća čitaocu.

Mačak je prepoznatljivo sive boje sa isturenim ušima, smešnom njuškom, nosi odela s kravatom kao ljudi, ide u kafanu, vozi kola, a ponekad ima političke stavove i skeptičan je prema religiji, ali je sve u simpatičnom i humorističkom stilu.

]]>
Thu, 7 Dec 2017 12:09:31 +0100 Muzeji http://www.pressonline.rs/kultura/Muzeji/403092/u-belgiji-do-2020-godine-muzej-posvecen-strip-junaku-macku.html
Muzej "25. maj" zatvoren zbog radova http://www.pressonline.rs/kultura/Muzeji/402878/muzej-25-maj-zatvoren-zbog-radova.html Zgrada Muzeja "25. maj" biće, zbog radova, zatvorena za publiku od 4. decembra. Očekuje se da radovi budu završeni tokom juna naredne godine, saopštio je Muzej Jugoslavije. ]]> Foto:B92.net

Zgrada "Muzeja 25. maj", koji se nalazi u sastavu kompleksa Muzeja Jugoslavije, biće zatvorena zbog radova na termotehničkim i elektroinstalacijama, jer je objekat bez grejanja i klimatizacije.

To su prvi veliki infrastrukturni radovi od izgradnje objekta 1962. godine, dodaje se u saopštenju.

Tokom radova posetioci će moći da obilaze Kuću cveća i Stari muzej.

]]>
Fri, 1 Dec 2017 13:19:28 +0100 Muzeji http://www.pressonline.rs/kultura/Muzeji/402878/muzej-25-maj-zatvoren-zbog-radova.html
Za spoljno uređenje Muzeja savremene umetnosti još 38 miliona dinara http://www.pressonline.rs/kultura/Muzeji/402589/za-spoljno-uredjenje-muzeja-savremene-umetnosti-jos-38-miliona-dinara.html Vlada Srbije je iz tekuće budžetske rezerve izdvojila nešto više od 38 miliona dinara za spoljno uređenje Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, objavljeno je u poslednjem "Službenom glasniku". ]]> Foto:B92.net

Rešenje o izdvajanju 38.304.000 dinara Vlada je donela 20. novembra.

Muzej savremene umetnosti otvoren je za posetioce 20. oktobra ove godine, posle 10 godina koliko je bio zatvoren zbog radova na adaptaciji, rekonstrukciji i dogradnji zgrade na Ušću.

Vlada je u septembru za organizovanje svečanosti povodom otvaranja rekonstruisane zgrade Muzeja takođe iz budžetske rezerve izdvojila nešto više od 30 miliona dinara.

]]>
Thu, 23 Nov 2017 13:10:26 +0100 Muzeji http://www.pressonline.rs/kultura/Muzeji/402589/za-spoljno-uredjenje-muzeja-savremene-umetnosti-jos-38-miliona-dinara.html
Vukosavljević otvara sutra Muzej šabačkih Jevreja http://www.pressonline.rs/kultura/Muzeji/402514/vukosavljevic-otvara-sutra-muzej-sabackih-jevreja.html Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević otvoriće sutra Muzej šabačkih Jevreja u rekonstruisanoj zgradi sefdarske sinagoge u Šapcu. ]]> Foto:B92.net

Grad Šabac je jedan od gradova koji je na konkursu "Gradovi u fokusu" Ministarstva kulture i informisanja dobio sredstva za finansiranje projekta "EUreka! Otkrili smo Šabac!" odnosno za rekonstrukciju stare sefardske sinagoge i osnivanje Muzeja šabačkih Jevreja.

Otvaranju Muzeja prethodi otvaranje izložbe "Bauhaus arhitekture Tel Aviva" u Biblioteci šabačkoj kojoj će prisustvovati ministar Vukosavljević.

]]>
Wed, 22 Nov 2017 12:58:19 +0100 Muzeji http://www.pressonline.rs/kultura/Muzeji/402514/vukosavljevic-otvara-sutra-muzej-sabackih-jevreja.html
Muzej savremene umetnosti biće otvoren 20. oktobra http://www.pressonline.rs/kultura/Muzeji/400184/muzej-savremene-umetnosti-bice-otvoren-20-oktobra.html Rekonstruisani Muzej savremene umetnosti u Beogradu biće otvoren 20. oktobra, potvrdio je još u avgustu ministаr kulture i informisаnjа Vlаdаn Vukosаvljević. ]]> Foto:b92.net

"Vlаdа Srbije i Ministаrstvo uspeće dа nа vreme i u zаdаtim rokovimа ispune jedаn od svojih prioritetnih zаdаtаkа, a to je zаvršetаk rekonstrukcije Muzejа sаvremene umetnosti u Beogrаdu", rekao je Vukosavljević i dodao da će "taj Muzej nаkon preduge pаuze 20. oktobra ponovo primiti posetioce".

Rešenje o izdvajanju 30.107.000 dinara, odnosno oko 250.000 evra, Vlada je donela 7. septembra.

Muzej savremene umetnosti zatvoren je za javnost 2007. godine zbog radova na adaptaciji, rekonstrukciji i dogradnji zgrade na Ušću.

]]>
Tue, 12 Sep 2017 12:01:39 +0200 Muzeji http://www.pressonline.rs/kultura/Muzeji/400184/muzej-savremene-umetnosti-bice-otvoren-20-oktobra.html
U muzeju u Norveškoj najveća krađa u poslednjih 200 godina http://www.pressonline.rs/kultura/Muzeji/398989/u-muzeju-u-norveskoj-najveca-kradja-u-poslednjih-200-godina.html Oko 400 predmeta iz perioda Vikinga ukradeno je između 11. i 13. avgusta iz muzeja u Bergenu na jugozapadu Norveške, saopštila je uprava muzeja i dodala da je to najveća krađa dela norveške umetnosti. ]]> Foto:b92.net

"Ukoliko predmeti ne budu vraćeni i pronađeni, to će biti najveća krađa dela iz nekog norveškog muzeja u poslednjih 200 godina", rekao je Frans presu direktor muzeja Henrik von Ahen.

Prema njegovim rečima, predmeti, većinom mali i od metala, nemaju toliko veliku novčanu koliko istorijsku vrednost.

"Te predmete je nemoguće prodati na crnom tržištu. To je veliki gubitak za istoriju, jer ta kulturološka i istorijska vrednost prevazilazi novčanu", dodao je direktor.

Vikinzi ili nordijski (skandinavski) ratnici, trgovci i gusari, nastanili su se u širokoj oblasti Evrope, Azije, Bliskog istoka kao i dela Afrike, od kraja 8. do sredine 11. veka.

]]>
Mon, 21 Aug 2017 13:03:15 +0200 Muzeji http://www.pressonline.rs/kultura/Muzeji/398989/u-muzeju-u-norveskoj-najveca-kradja-u-poslednjih-200-godina.html
U muzeju u Norveškoj najveća krađa u poslednjih 200 godina http://www.pressonline.rs/kultura/Muzeji/398990/u-muzeju-u-norveskoj-najveca-kradja-u-poslednjih-200-godina.html Oko 400 predmeta iz perioda Vikinga ukradeno je između 11. i 13. avgusta iz muzeja u Bergenu na jugozapadu Norveške, saopštila je uprava muzeja i dodala da je to najveća krađa dela norveške umetnosti. ]]> Foto:b92.net

"Ukoliko predmeti ne budu vraćeni i pronađeni, to će biti najveća krađa dela iz nekog norveškog muzeja u poslednjih 200 godina", rekao je Frans presu direktor muzeja Henrik von Ahen.

Prema njegovim rečima, predmeti, većinom mali i od metala, nemaju toliko veliku novčanu koliko istorijsku vrednost.

"Te predmete je nemoguće prodati na crnom tržištu. To je veliki gubitak za istoriju, jer ta kulturološka i istorijska vrednost prevazilazi novčanu", dodao je direktor.

Vikinzi ili nordijski (skandinavski) ratnici, trgovci i gusari, nastanili su se u širokoj oblasti Evrope, Azije, Bliskog istoka kao i dela Afrike, od kraja 8. do sredine 11. veka.

]]>
Mon, 21 Aug 2017 13:03:55 +0200 Muzeji http://www.pressonline.rs/kultura/Muzeji/398990/u-muzeju-u-norveskoj-najveca-kradja-u-poslednjih-200-godina.html
U Beču otvoren muzej gde ništa nije onako kako izgleda http://www.pressonline.rs/kultura/Muzeji/397709/u-becu-otvoren-muzej-gde-nista-nije-onako-kako-izgleda.html Beč je od nedavno bogatiji za još jedan muzej koji se nalazi u samom srcu grada. Muzej iluzija sa preko 70 izložbenih komada predstavlja najveću zbirku holograma, stereograma i optičkih iluzija u Austriji. ]]> Foto:B92.net

Pored fascinantnih vizuelnih i čulnih iskustava, posetiocima se nude i mnoga saznanja o optičkim varkama i ljudskoj percepciji. Kako možemo da vidimo stvari koje naš mozak ne razume - jedno je od pitanja na koje ovaj neobični muzej nudi odgovor.

U Muzeju iluzija posetioci mogu da prkose zemljinoj teži, da posmatraju ljude kako se smanjuju i rastu ili da serviraju nečiju glavu na tanjiru. U Vorteks tunelu mogu da izgube tlo pod nogama, a u bezgraničnom prostoru da se slikaju.

© Museum der Illusionen
© Museum der Illusionen

Muzej je prilagođen svim uzrastima, a otvoren je svakog dana od 10 do 22 časa. Cena karte za odrasle iznosi 12 evra, a za decu od 5 do 15 godina karta košta 8 evra

]]>
Tue, 25 Jul 2017 14:25:19 +0200 Muzeji http://www.pressonline.rs/kultura/Muzeji/397709/u-becu-otvoren-muzej-gde-nista-nije-onako-kako-izgleda.html
Manakovo kulturno leto 2017 u srcu Savamale http://www.pressonline.rs/kultura/Muzeji/397492/manakovo-kulturno-leto-2017-u-srcu-savamale.html Bogat kulturni program u srcu Savamale, manifestacija Manakovo kulturno leto, biće organizovan treću godinu zaredom od 8. do 29. jula. ]]> Foto: Manakova kuća promo

U Manakovoj kući (ugao Kraljevića Marka i Gavrila Principa) još jednom će oživeti stari romantičarski Beograd.

Manakovo kulturno leto podeljeno je u nekoliko celina: Teatar na Đumruku, Savamalski koncert, Kino Manak i Boemska Savamala.

Ovogodišnji sadržaji zadovoljiće publiku najrazličitijih ukusa – od ljubitelja klasične muzike do džeziranog sevdaha,od starogradske muzike do multimedijalnih muzičko-scenskih performansa.

Pozorišni program koncipiran je na kamernim formama posvećenim jakim ženskim dramskim likovima, dok premijerni filmovi obeležavaju jubilej Velikog rata i promovišu običaje uvek istraživački atraktivne Stare planine.

I ovoga puta manifestaciju će otvoriti poznati poeta Vitomir Vico Dardić (8. jula od 20.20) programom „Među svojima“, praveći omaž Vladislavu Petkoviću Disu i Milutinu Bojiću, velikim pesnicima kojima se ove godine navšava 100 godina od smrti.

Manifestaciju organizuju Tangram centar i Entografski muzej u Beogradu. (danubeogradu.rs)

Manakovo kulturno leto 2017 – program

Subota, 8. jul (20.30)
Boemska Savamala: Među svojima
Poetsko veče posvećeno Disu i Bojiću
Govori: Vitomir Vico Dardić

Četvrtak, 13. jul (20.30)
Teatar na Đumruku: Vatre
Pozorišna predstava u režiji Aleksandra Jovanovića Ćute
Igra: Aleksandra Malivuk

Petak, 14. jul (20.30)
Teatar na Đumruku: Noć kristalne pesnice
pozorišna predstava u režiji Vladimira Putnika (po tekstu Ingmara Likvinsa)
Igraju: Slađana Čukić i Vladimir Tešović

Subota, 15. jul (20.30)
Kino Manak – jubileji: Niš – ratna prestonica
Dokumentarni film u režiji Vladimira Đorđevića

Četvrtak, 20. jul (20.30)
Savamalski koncert: Nove gradske pesme
Premijerni koncert starogradske muzike
Izvođači: Đura i Mornari

Petak, 21. jul (20.30)
Savamalski koncert: Ubrzanje… od romantizma do 21. veka
Koncert klasične muzike
Izvođači: trio Artium

Subota, 22. jul (20.30)
Savamalski koncert: Sevdah Urban
Koncert moderne obrađene etno i sevdah muzike
Solista: Nemanja Guzijan

Četvrtak, 27. jul (20.30)
Teatar na Đumruku: Ulica crvenih venjera
Pozorišna predstava u režiji Jovana Ljubenovića
Igra: Marija Masal

Petak, 28. jul (20.30)
Kino Manak: Još samo malo
Dokumentarno-igrani film o Staroj planini
Reditelj: Vladimir Manić

Subota, 29. jul (20.30)
Boemska Savamala: Beograd bez sna
Koncert moderno obrađene etno i sevdah muzike
Muzičko-scenski program o rokerskom Beogradu osamdesetih
Izvođači: Vladimir Đurić Đura, Milan Burda i Boris Đurić.

Cena ulaznice po događaju je 300 RSD.
Adresa: Gavrila Principa 5 (Kraljevića Marka 10)

]]>
Sun, 9 Jul 2017 23:08:52 +0200 Muzeji http://www.pressonline.rs/kultura/Muzeji/397492/manakovo-kulturno-leto-2017-u-srcu-savamale.html
Muzej virtuelne realnosti "Doživi Teslu" otvara Expo 2017 u Astani http://www.pressonline.rs/kultura/Muzeji/397037/muzej-virtuelne-realnosti-dozivi-teslu-otvara-expo-2017-u-astani.html Muzej virtuelne realnosti "Doživi Teslu" biće prikazan posetiocima najvećeg sajma energije, koji se ove godine održava u glavnom gradu Kazahstana od 10. juna do 10. septembra. ]]> Foto:b92.net

Na dan otvaranja sajma, posetioci će u paviljonu Srbije, kao zemlje učesnice manifestacije, imati priliku da "dožive" Teslu uz pomoć VR tehnologije. 

Projekat virtuelnog muzeja, koji je Direct Media realizovala u saradnji sa kompanijom Digital Mind i donirala Muzeju Nikole Tesle u Beogradu, je i ovom prilikom pokazao da ne poznaje granice i da je jedan od najboljih predstavnika Srbije u svetu. 

Prezentaciju Srbije na najvećem sajmu u 2017. godini organizuje Ministarstvo trgovine i telekomunikacija, a realizuje kompanija Sky music.

 

Slogan Expo 2017 je "Future energy", što na još jedan, simboličan način, daje na snazi prezentaciji projekta "Doživi Teslu", budući da je veliki naučnik svoj životni vek posvetio radu na energiji budućnosti. 

Osim u Muzeju Nikole Tesle, inovativna izložba u virtuelnoj realnosti dostupna je svim Teslinim poštovaocima širom sveta i putem mobilne aplikacije. 

Aplikacija "Nikola Tesla Experience" je kreirana za mobilne telefone i uređaje koji podražavaju tehnologiju virtuelne realnosti i može se skinuti preko Google Play ili Apple App Store. Više informacija o izložbi pročitajte na sajtovima www.doziviteslu.rs i www.nikolateslaexperience.com.

]]>
Fri, 9 Jun 2017 13:31:26 +0200 Muzeji http://www.pressonline.rs/kultura/Muzeji/397037/muzej-virtuelne-realnosti-dozivi-teslu-otvara-expo-2017-u-astani.html
Švedska dobija Muzej promašaja http://www.pressonline.rs/kultura/Muzeji/396955/svedska-dobija-muzej-promasaja.html U švedskom gradu Helsingborgu sutra se otvara Muzej promašaja u kojem će se na jednom mestu naći mnogi proizvodi koji nisu našli put do tržišta. ]]> Foto:B92.net

Kupci očigledno nisu bili oduševljeni zelenim Hajncovim kečapom, smrznutim lazanjama marke Kolgejt, Koka-koli sa ukusom kafe. Zbog toga će se ti predmeti zajedno sa mnogim drugim naći u Muzeju promašaja koji je osmislio kustos i klinički psiholog Samuel Vest, prenosi AP. 

"Znamo da 80 do 90 odsto inovativnih proizvoda ne uspe i nikad ne čujete za njega, ne vidite ga, ljudi ne pričaju o tome. Ako postoji nešto što možemo učinimo sa tim jeste da izvučemo pouku iz tih promašaja", kaže on. 

Mnogi predmeti u muzeju pokazuju pokušaje kompanija da diversifikuju svoj brend. Jedan od takvih primera je Harli-Dejvidson, čuveni proizvođač motocikala, koji je sredinom 90-tih godina lansirao toaletnu vodu za muškarce koja će se naći na izložbi neuspelih proizvoda. 

"Fanovi su je mrzeli. Oni su pravili i božićne ukrase, barbike, razne stvar sa logom Harli-Dejvidsona i time su trivijalizovali taj brend", kaže Vest. Na izložbi će se naći i društvena igra Donalda Trampa pod nazivom "Vratio sam se a ti si otpušten" iz 90-tih godina. 

U ovoj igri, svojevrsnoj kopiji Monopola, igrači koriste velike figure označene slovom "T" i Trampove dolare za kupovinu Trampovih nekretnina. Biće prikazani i visoko-tehnološki proizvodi poput Guglovih naočara koje su, kako kažu organizatori, napravljene pre svog vremena, što je slučaj i sa još nekim tehničkim inovacijama.

 

 

]]>
Wed, 7 Jun 2017 11:50:58 +0200 Muzeji http://www.pressonline.rs/kultura/Muzeji/396955/svedska-dobija-muzej-promasaja.html
Najvredniji Titov poklon: 55 godina Muzeja 25. maj http://www.pressonline.rs/kultura/Muzeji/396307/najvredniji-titov-poklon-55-godina-muzeja-25-maj.html Ekskluzivnom turom namenjenom publici, koja će početi okupljanjem na platou ispred Muzeja, a nastaviti se sa solitera preko puta i završiti u izložbenom prostoru, Muzej Jugoslavije će danas obeležiti 55 godina od osnivanja Muzeja 25. maj. Više od pola veka rada prilika je i za podsećanje na rad arhitekte Mihaila Mike Jankovića, koji je, pored Muzeja 25. maj, projektovao brojne, i danas prepoznatljive, objekte u Beogradu. ]]> Foto:b92.net

Namenski projektovan da bude muzej posle više od pola veka jedan je od najposećenijih u zemlji. Muzej 25. maj nastao je da bi se u njemu izlagali pokloni koje je dobijao Tito. Ništa manje važna nije ni njegova okolina. 

"Veza sa Partizanovim stadionom, tj. nekadašnjim Stadionom JNA, jeste mesto gde se Tito pojavjivao među narodom, gde je dobijao štafetu, gde se organizovao slet", kaže direktorka Muzeja Jugoslavije Neda Knežević. 

Muzej Jugoslavije podneo je predlog da njegov deo, Muzej 25. maj, postane spomenik kulture. A i danas izaziva oprečne stavove. 

"Interesantno za naše sugrađane koji ga doživljavaju kao Titov Muzej, Josip Broz je u njemu boravio samo tri puta, svoje goste je uglavnom vodio u Narodni muzej i Muzej savremene umetnosti. Ono što je važno je da je redak primer total dizajna, na njegovom enterijeru kao i eksterijeru radili su poznati umetnici", ističe Knežević. 

Od nastanka do danas u i na Muzeju ništa nije menjano, osim postavki. Preciznih brojeva posetilca nema, oni sa ikustvom ih broje na milione. 

"Proveo sam ovde od 1978. godine do danas. Ja ću da slavim jubilej 40 godina u Muzeju 25. maj", priča muzejski savetnik Momo Cvijović. 

Muzej je Titu poklonio grad Beograd za 70. rođendan. 

"Inače, zanimljivo je da je Muzej 25. maj, pored zgrade SIV-a, jedan od najugoslovenskijih, ako mogu tako da se izrazim, objekata, obzirom da su u njemu imale udela skoro sve republike. Gledalo se da se nabavlja iz svih republika po nešto, pa su Slovenci davali predloge za tekstil, venecijanere, ove ploče ispred Muzeja su bile od bračkog kamena", kaže Cvijović. 

Partizanov Stadion, kao i onaj na Tašmajdanu, Palatu Srbija i Ušće, Muzej 25. maj projektovao je Mihailo Mika Janković. Ulica u kojoj se Muzej Jugoslavije nalazi uskoro će nositi njegovo ime.

]]>
Wed, 24 May 2017 11:22:33 +0200 Muzeji http://www.pressonline.rs/kultura/Muzeji/396307/najvredniji-titov-poklon-55-godina-muzeja-25-maj.html
Noć muzeja: Magija neispričanih priča počinje 20. maja http://www.pressonline.rs/kultura/Muzeji/395740/noc-muzeja-magija-neispricanih-prica-pocinje-20-maja.html Četrnaesti put za redom Noć muzeja razdrmaće Beograd novim, neotkrivenim prostorima i pričama koje će premijerno biti ispričane 20. maja od 17 do 1, iza ponoći. Najposećenija manifestacija kulture, tradicionalno treće majske subote, predstaviće program na 67 lokacija, od čega 12 premijernih „VIASAT neispričanih priča“, i 136 dešavanja samo u Beogradu. ]]> Foto:B92.net

Zemlja partner 14. Noći muzeja, Republika Koreja, premijerno će predstaviti izložbu „Tajno nasleđe“ koja je prošle godine gostovala u depandansu najvećeg muzeja na svetu – Luvru, u Muzeju dekorativne umetnosti u Parizu. Zbog toga će svi oni koji se 20. maja nađu u UK Parobrod, imati jedinstvenu priliku da vide izložbu korejske umetnica He Sun Li, koja je kreirala modele inspirisane hanbokom - tradicionalnom korejskom nošnjom. 

Na 50. godišnjicu od objavljivanja u celosti romana „Majstor i Margarita“, Mihaila Bulgakova, u Ruskom domu će biti ekskluzivno predstavljena izložba „Rukopisi ne gore“ o ovom „romanu nad romanima“ i njegovom piscu. Priču će upotpuniti radovi mnogostruko nagrađivane umetnice-fotografkinje, kustoskinje Doma Mihaila Bulgakova iz Moskve, Jelene Martinjik koja samo za tu priliku dolazi u Beograd. 

Ljubitelji psihologije, ali i oni koji su oduvek želeli da saznaju o životu i revolucionarnim učenjima Sigmunda Frojda i Karla Gustava Junga, u Doktorovoj kuli u okviru Noći muzeja dobiće priliku da upoznaju hronologiju njihovih života i stvaralaštva, kabinete u kojima su radili, susret, duboko prijateljstvo, saradnju i razlaz, fotografije njihovih čuvenih pacijentkinja, saradnica i životnih saputnica. 

Četrnaesta Noć muzeja obeležava stogodišnjicu Oktobarske revolucije iz ugla zanimljive priče burnih ljubavnih života vođa i revolucionara. Od Lenjina, Trockog, Kastra i mnogih drugih obrađena je tema onih koji su se voleli u svim tačkama dok je svet goreo. Koliko su ljubavnice i ljubavnici revolucionara i revolucionarki svojim poljupcima uticali na tokove revolucije saznaće svi oni koji 20. maja dođu u Parobrod i pogledaju izložbu pod nazivom „Ljubav i revolucija“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jedna od najlepših žena svog vremena, po svemu jedinstvena pojava u našoj kinematografiji - velika glumica Olivera Marković, u Noći muzeja, u Jugoslovenskoj kinoteci biće predstavljena izbliza. Izložba „Olivera Marković, svetlucanje“ dočaraće kroz uloge na filmu, pozorištu i televiziji njenu nepobitnu bezvremenost. 


Sedamdeset godina od uvođenja prvog trolejbusa, jednu lepu beogradsku priču kroz retrospektivu originalnih fotografija i vozila ispričaće muzej „Kovačnica GSP“. Posetioci će imati priliku da saznaju koliko je revolucionarno trolejbus izgledao na ulicama prestonice kada se pojavio a sve to u autentičnom ambijentu sa početka 20. veka, gde će biti izloženo više od 25 mašina i brojni ručni kovački alati. 

Na košarkaškim terenima Crvene zvezde na Kalemegdanu, u Noći muzeja će se plesati u stilu ranih šezdesetih i brilijantina a sve to na MTS plesnom podijumu. Pored učenja prvih koraka rokenrola i bugija-vugija, posetiocima će biti otvorena i vrata klupske kuće, gde će biti izloženi trofeji, fotografije i mnoge druge vrednosti koje čine istorijat ovog kluba. Najveći doživljaj biće prisustvo sportskih asova, koji će uveličati ovaj događaj posvećen našem čuvenom klubu. 

Tokom svoje 80 godina duge istorije, Beogradski sajam je ugostio sve viđene i one koji su želeli da budu viđeni. U 14. Noći muzeja, posetiocima će premijerno biti predstavljena izložba „Mesto koje je video ceo svet“ sa ciljem da skrene pažnju na najveće utakmice, izložbe, skupove i pozorišne predstave koje su se u dugoj istoriji odigrale upravo na Beogradskom sajmu. Kroz izložbu fotografija posvećenu jubileju ovog kultnog mesta i izložbu umetničkih slika koje su za kolekciju Beogradskog sajma slikali naši najpoznatiji umetnici kao što su Petar Omčikus i Peđa Milosavljević, Noć muzeja želi da skrene pažnju na istorijsku vrednost ove divne građevine.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Još jedna Neispričana priča o Beogradskom sajmu, biće predstavljena u Konaku kneginje Ljubice 20. maja. Od svog nastanka 1937. godine Beogradsko sajmište predstavljalo je „prozor u svet“, mesto na kojem su Beograđani mogli da vide najnovija industrijska i tehnološka dostignuća, aero-izložbe i izložbe automobila, nastupe kulturno-umetničkih društava i čuju simfonijske koncerte. Izložba „Beogradski sajam - Povratak u budućnost“ ispričaće priču prve četiri godine postojanja sajmišta, do trenutka nastanka najvećeg koncentracionog logora Jugoslavije. 


U godini kada se navršava 50 godina remek-dela srpske kinematografije, filma „Skupljači perja“, i kada se ovaj film prikazuje u Kanu, Noć muzeja obeležiće jubilej prikazivanjem ovog filma u autentičnom amfiteatru Fakulteta veterinarske medicine. Najraznovrsniji skeleti domaćih i divljih sisara, ptica i riba, od kita preko konja pa do sitnijih životinja biće predstavljeni u ovom magičnom ambijentu, a posetioci će moći da vide i posebno pripremljenu izložbu o pernatim životinjama. I to nije sve, specijalno za Noć muzeja, biće organizovana radionica gde će najmlađi učiti da crtaju pera, gnezda i jaja ptica i delove tela domaćih životinja. 

U Noći muzeja ekskluzivno i premijerno, u Muzeju srpskog lekarskog društva, biće predstavljena izložba „Veliki bum vibrato terapije“. Jedan od najstarijih Kurana iz 16. veka biće izložen samo 20. maja u Šejh Mustafinom turbetu na Dorćolu. Vođene ture kroz „krivi toranj beogradski“ čekaju na prve posetioce Crkve Sv. Ante Padovanskog u Noći muzeja. Beogradska Sinagoga biće specijalno otvorena samo 20. maja a sve avanture velikog Samija, simbola Beo Zoo Vrta ispričane ove majske noći. 

Cena ulaznica za Noć muzeja, u pretprodaji iznosi 450, dok će na dan manifestacije cena biti 500 RSD. Kao i ranijih godina, jedna karta za Noć muzeja važi za po jedan ulazak na sve lokacije u Beogradu. Deca do 5 godina, uz pratnju roditelja, ne plaćaju ulaznicu. Uz veliku podršku Sekretarijata za javni prevoz, karta Noći muzeja važi kao vozna isprava u Beogradu na svim linijama javnog prevoza 20. maja od 16 časova pa sve do ponoći. 

Noć muzeja predstavlja jedinstven kulturni spektakl u više od 120 gradova širom sveta, među kojima je od 2005. godine i Beograd. Prva Noć muzeja, održana u 5 beogradskih muzeja i galerija, uspela je da animira više od 4.000 posetilaca, dok je za deset godina taj broj narastao na neverovatnih 500.000 ulazaka u muzeje na skoro 200 lokacija u više od 60 gradova i mesta širom Srbije.

]]>
Fri, 12 May 2017 11:34:26 +0200 Muzeji http://www.pressonline.rs/kultura/Muzeji/395740/noc-muzeja-magija-neispricanih-prica-pocinje-20-maja.html
"Muzeji Srbije, 10 dana od 10 do 10" od 11. do 20. maja http://www.pressonline.rs/kultura/Muzeji/395526/muzeji-srbije-10-dana-od-10-do-10-od-11-do-20-maja.html Izložbe, prezentacije, javni razgovori, promocije, projekcije filmova na više od 110 lokacija čine manifestaciju "Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10" koja će se u 90 muzeja i srodnih institucija održati od 11. do 20. maja širom Srbije, najavili su danas organizatori na konferenciji za medije. ]]> Foto:B92.net

Ovo je treće izdanje ove manifestacije koju su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Nacionalni komitet Međunarodnog saveta muzeja IKOM Srbije i Muzejsko društvo Srbije. 

Tema manifestacije za 2017. godinu je "Muzej u gostima". 

Slavko Spasić, direktor Prirodnjačkog muzeja u Beogradu, istakao je da je glavni strateški zadatak ove manifestacije jačanje muzejskih institucija.

 

 

"Želja nam je da bolje umrežimo institucije u kojima radimo i da upoznamo širu javnost da muzeji u Srbiji žive 365 dana godišnje, a ne kao što to najčešće pojedini mediji apostrofiraju. Malo smo se umorili od priča da su muzeji u Srbiji zatvoreni preko godine a da eto u jednoj noći ožive i publika ih poseti, pa to jednostavno nije tačno", rekao je on. 

Prema njegovim rečima, takve tvrdnje vređaju one koji rade u muzejima i ova manifestacija će pokazati da njihova ciljna grupa nisu ljudi koji žele da protrče kroz muzej i da se samo zabave. 

"Mi se obraćamo publici koja želi da razgleda artefakte i da postane stalna publika", kazao je Spasić. 

Direktorka Istorijskog muzeja Srbije Dušica Bojić kaže da se ova manifestacija naslanja na sličnu koja je bila i te kako poznata i posećena u SFRJ. 

"Bila je to 'Nedelja muzej'" u Jugoslaviji. Ta manifestacija je bila prepoznata od UNESKO. Od 2010. godine smo obnovili 'Nedelju muzeju u Srbiji', ali tada država nije stala iza te manifestacije. Danas imamo sreće da je Ministarstvo kulture i informisanja naš partner i da je država podržala manifestaciju 'Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10'" kazala je Bojićeva. 

Ona je napomenula da muzealci moraju da pokažu svoj rad. "Muzeji u Srbiji nisu otvoreni jednu noć kao što se u javnosti ta sliika često pravi. Muzeji rade čitave godine. Od prikupljanja do restauracije...Istorijski muzej Srbije je tokom čitave godine imao redove ispred svoje zgrade jer ljudi umeju da prepoznaju dobru izložbu", kazala je Bojićeva. 

Jasmina Trajkov iz Zavičajnog muzeja Jagodine i Sonja Milićević iz Galerije Centra za kulturu "Gradac" iz Raške predstavile su svoje programe za vreme manifestacije "Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10". 

Ulaz u muzeje Srbije je besplatan tokom svih 10 dana manifestacije.

 

.

 

]]>
Tue, 9 May 2017 10:41:40 +0200 Muzeji http://www.pressonline.rs/kultura/Muzeji/395526/muzeji-srbije-10-dana-od-10-do-10-od-11-do-20-maja.html
14. Noć muzeja: Nekad je OK da deca budu budna do kasno http://www.pressonline.rs/kultura/Muzeji/395010/14-noc-muzeja-nekad-je-ok-da-deca-budu-budna-do-kasno.html U vreme kada treba da spavaju, najmlađe očekuje zabavna, zanimljiva i maštovita "Dečja tura", jer jednom godišnje je Noć muzeja! ]]> Foto:B92.net

Četrnaesta Noć muzeja ovog proleća spremna je da dočeka svoje najmlađe posetioce u specijalno pripremljenoj, osmišljenoj i prilagođenoj Dečjoj turi, koja podrazumeva premijerne i ekskluzivne sadržaje, u kojima će najmlađi ljubitelji kulture i umetnosti sa roditeljima moći da uživaju 20. maja od 17 do 21h. 

Razlog više za posetu ovogodišnjoj manifestaciju je sponzor Dečje ture 14. Noći muzeja - Moja Kravica Milkshake. Oni su za naše najmlađe posetioce spremili slatka iznenađenja. 

Paviljon Cvijeta Zuzorić, tradicionalno se u Noći muzeja pretvara u Dečji paviljon. Najmlađi će saznati uzbudljivu priču o nastanku autentičnih igračaka u jednoj srpskoj porodici. Oni najuporniji dobiće priliku da se poigraju sa drvenim lutakama, pelivanima i automatonima. 

O avanturama velikog Samija, simbola beogradskog Beo Zoo vrta slušaće svi koji odluče da se druže i saznaju emotivnu priču i vide fotografije o Samijevim poduhvatima bežanja iz zoo vrta i velikom prijateljstvu s Vukom Bojovićem. Na radionici u Bebi zoo vrtu deca će naučiti koja je životinja budna noću, a koja danju, i ko kada i koga lovi. 

Za sve klince i klinceze koje zanima kako kuca srce njihovih ljubimaca preporučujemo novootvoreni muzej na Fakultetu veterinarske medicine, gde se nalaze najraznovrsniji skeleti domaćih i divljih sisara, ptica i riba. Od kita preko konja pa do sitnijih životinja, uz animaciju, zvuk i svetlosne efekte. I to nije sve, specijalno za Noć muzeja, biće organizovana radionica gde će najmlađi učiti da crtaju pera, gnezda i jaja ptica i delove tela domaćih životinja. Najbolji crteži nastali na prošlogodišnjoj manifestaciji biće izloženi ove noći. 

Oni koji jedva čekaju da zarone u podvodni svet imaće priliku da obiđu jedini Javni akvarijum i tropikarijum Beograda, kutak rezervisan za čudesni svet riba, gmizavaca i vodozemaca. Ovoga puta u centru pažnje su moćne pirane Amazona, prelepe ribice Nema, Dori i Bubless, kameleoni koji menjaju boju, krabe, kornjače, zmije i razne druge životinje. A šta znači mornarski čvor i kako ga vezati i odvezati objasniće učesnici iz Škole za brodarstvo, brodogradnju i hidrogradnju. 

Oni radoznali koji vole da zasuču rukave, imaće šansu da se oprobaju u izvođenju hemijskih eksperimenata sa studentima Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i da upoznaju čarobnu i šarenu stranu nauke. 

Legatu Petra Lubarde u Noći muzeja učiće o jednom od najznačajnijih srpskih slikara, a kroz radionicu "Lubardina crvena boja" biće predstavljena zanimljiva priča o ovom velikom umetniku i njegovim delima. 

Pedagoški muzej 20. maja posvetiće se strpljivim sklapanjem slike domaćih i divljih životinja popularnom pazl tehnikom. 

Na Beogradskoj tvrđavi se atmosfera zagreva učenjem spretnosti i veštine vitezova, gađanjem uz pomoć luka i strele pravo u centar mete, a potom opušta slikanjem. 

Oduvek su kreativnost i prirodne nauke privlačile male radoznalce, ali nikada kao u 21. veku. Jasno je koliko se današnja deca na tim poljima dobro snalaze i osećaju. Zato postavka u Galeriji nauke i tehnike SANU kao skup 3D radova u okruženju za računarske igre, prepliće kreativnost, nauku i matematiku.

Muzej veterinarskog fakulteta (Foto: Noć muzeja)
Muzej veterinarskog fakulteta (Foto: Noć muzeja)

 

Kako ilustrovati ritam saznaće svi oni koji se u Noći muzeja nađu u Galeriji Sulujgde će se najmlađi sugrađani lepo snaći uz vođstvo likovnih pedagoga. 

Koliko su se igračke menjale i sa čim su se igrale mame i tate, pokazaće Dečji muzeju okviru Muzeja nauke i tehnike - lutke, automobile, plišane mede, metalne mehaničke igračke na navijanje, drvene igračke ili muzičke kutije. Mali radoznalci dobiće priliku da posete i prvi interaktivni Naučni centar u Srbiji koji na jednostavan način razjašnjava fenomene iz oblasti astronomije, matematike, fizike, biologije i psihologije. 

Satnica svih dešavanja u okviru Dečje ture, kao i detaljne informacije o uzrastima kojima su radionice namenjene, može se pronaći na zvaničnom sajtu manifestacije, kao i u biltenima Noći muzeja koji će uskoro biti dostupni svim posetiocima. 

Ulaznice za Noć muzeja po pretprodajnoj ceni od 450 rsd mogu se kupiti na svimEventim prodajnim mestima, dok će na dan manifestacije, cena iznositi 500 RSD. Kao i ranijih godina, jedna karta za Noć muzeja važi za po jedan ulazak na sve lokacije u Beogradu. Deca do 5 godina, uz pratnju roditelja, ne plaćaju ulaznicu. Uz veliku podršku Sekretarijata za javni prevoz, karta Noći muzeja važi kao vozna isprava u Beogradu na svim linijama javnog prevoza 20. maja od 16 časova pa sve do ponoći. 

Noć muzeja predstavlja jedinstven kulturni spektakl u više od 120 gradova širom sveta, među kojima je od 2005. godine i Beograd. Prva Noć muzeja, održana u 5 beogradskih muzeja i galerija, uspela je da animira više od 4.000 posetilaca, dok je za deset godina taj broj narastao na neverovatnih 500.000 ulazaka u muzeje na skoro 200 lokacija u više od 60 gradova i mesta širom Srbije. 

Viasat History je ponosni sponzor manifestacije „Noć muzeja" već osam godina. Prijatelj 14. Noći muzeja je mts, koji je sponzor manifestacije 11. put za redom. Već tradicionalni sponzori i podrška su: Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, kompanija Coca-Cola, Bambi, Imlek i štamparija Grafix.

 

.

]]>
Wed, 26 Apr 2017 10:43:11 +0200 Muzeji http://www.pressonline.rs/kultura/Muzeji/395010/14-noc-muzeja-nekad-je-ok-da-deca-budu-budna-do-kasno.html
Počinje prodaja ulaznica za 14. Noć muzeja http://www.pressonline.rs/kultura/Muzeji/394664/pocinje-prodaja-ulaznica-za-14-noc-muzeja.html Ulaznice za 14. Noć muzeja, koja će 20. maja biti održana na više od 65 lokacija u Beogradu, od četvrtka će biti u prodaji. ]]> Foto:B92.net

Ulaznice za sva dešavanja će moći da se kupe po pretprodajnoj ceni od 450 RSD, dok će na dan manifestacije, cena iznositi 500 RSD. Kao i ranijih godina, jedna karta za Noć muzeja važi za po jedan ulazak na sve lokacije u Beogradu. Deca do 5 godina, uz pratnju roditelja, ne plaćaju ulaznicu. 

Ulaznice mogu da se kupe na svim prodajnim mestima CS Eventima. Više informacija o lokacijama mogu se pronaći na www.eventim.rs. 

Uz veliku podršku Sekretarijata za javni prevoz, karta Noći muzeja važi kao vozna isprava u Beogradu na svim linijama javnog prevoza 20. maja od 16 časova pa sve do ponoći. 

„Moja staza“ je aktuelni servis na sajtu www.nocmuzeja.rs gde svi posetioci mogu da isplaniraju svoju šetnju kroz muzeje 20. maja. Kreirana lista može biti podeljena sa prijateljima na društvenim mrežama ili odštampana kao lični podsetnik. 

Noć muzeja predstavlja jedinstven kulturni spektakl u više od 120 gradova širom sveta, među kojima je od 2005. godine i Beograd. Prva Noć muzeja, održana u 5 beogradskih muzeja i galerija, uspela je da animira više od 4.000 posetilaca, dok je za deset godina taj broj narastao na neverovatnih 500.000 ulazaka u muzeje na skoro 200 lokacija u više od 60 gradova i mesta širom Srbije. 

Viasat History je ponosni sponzor manifestacije „Noć muzeja“ već osam godina. Prijatelj 14. Noći muzeja je mts, koji je sponzor manifestacije 11. put za redom. Već tradicionalni sponzori i podrška su: Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, kompanija Coca-Cola, IDEA, Bambi, Imlek i štamparija Grafix.

]]>
Wed, 19 Apr 2017 12:12:37 +0200 Muzeji http://www.pressonline.rs/kultura/Muzeji/394664/pocinje-prodaja-ulaznica-za-14-noc-muzeja.html
Prvi muzejski "čet-bot" na svetu - priče o Ani Frank http://www.pressonline.rs/kultura/Muzeji/393031/prvi-muzejski-cet-bot-na-svetu---price-o-ani-frank.html Muzej Ane Frank u Amsterdamu je pokrenuo internet program na Fejsbuku preko koga od sada može virtuelno da se razgovara i saznaju podaci o poznatoj jevrejskoj tinejdžerki koja je umrla u nacističkom logoru u Drugom svetskom ratu. ]]> Foto:B92.net

"U današnjem svetu, istorija Ane Frank ima više značenja nego ikad", rekao je direktor muzeja Ronald Leopold i dodao da je ovo prvi "četbot" (chat bot), odnosno virtuelni sagovornik ovog tipa za muzeje na svetu. 

On je rekao da je sada, više od 70 godina posle rata, polovina posetilaca muzeju mlađa od 30 godina, i da stoga treba naći nove načine da se stvori pouzdan istorijski kontekst i uspostavi veza sa istorijom. 

Pomoću ovog programa korisnici mogu direktno da razgovaraju preko Fejsbuk mesindžera. Program zasnovan na veštačkoj inteligenciji treba da se poboljšava kako se budu postavljala pitanja. 

Za sada je na raspolaganju nekoliko opcija: da li želite da saznate više o radnom vremenu muzeja ili priči o Ani Frank? O njenom dnevniku ili o skrovištu u kome se skrivala porodica Frank? O hapšenju ili o životu u Amsterdamu pre rata? 

Rođena u Nemačkoj 12. juna 1929, Ana Frank napustila je svoju zemlju s porodicom 1933. godne bežeći od nacista. Oni su se nastanili u Amsterdamu i otišli u ilegalu 1942. godine u stanu napravljenom iza lažne biblioteke na poslednjem spratu ulice Prinsengraht broj 263, koja se nalazi uz istoimeni kanal. 

Uskoro su im se pridružili porodica Van Pels i Fric Pefer. Porodica Frank se tu skrivala dve godine, do avgusta 1944, kada su otkriveni i deportovani u logor. 

"Generacije koje su proživele strahote rata polako nestaju", rekao je princ Konstantin, koji je prisustvovao predstavljanju programa. "Važno je naći nove načine da se ispriča priča koja nikad ne treba da bude zaboravljena", dodao je. 

Dnevnik Ane Frank je jedno od najčitanijih dela na svetu, prevedeno je na 67 jezika i prodatu u više od 30 miliona primeraka. 

Ana Frank umrla je od tifusa početkom 1945. u koncentracionom logoru Bergen-Belsenu, nekolio dana posle svoje sestre. Njen otac Oto bio je jedini iz porodice koji je preživeo rat.

]]>
Wed, 22 Mar 2017 12:20:33 +0100 Muzeji http://www.pressonline.rs/kultura/Muzeji/393031/prvi-muzejski-cet-bot-na-svetu---price-o-ani-frank.html
Otvoren obnovljeni Muzej Jovana Cvijića http://www.pressonline.rs/kultura/Muzeji/392835/otvoren-obnovljeni-muzej-jovana-cvijica.html U Beogradu je juce svečano otvoreno obnovljeno zdanje Muzeja Jovana Cvijica, u čiju rekonstrukciju je, prema rečima direktorke Muzeja Grada Beograda Tatjane Korićanac, Skupština grada Beograda uložila je 26,5 miliona dinara. ]]> Foto:B92.net

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali najavio je, otvarajući Muzej, da će građani u narednom periodu imati mogućnost da na sajtu grada glasaju za naziv galerije, koja je otvorena u sklopu adaptirane zgrade. 

"Skupština Grada je finansirala kompletnu rekonstrukciju Muzeja, građevinski radovi su počeli u maju 2015. godine, a zavrseni su prošle godine u junu, nakon čega su krenuli radovi na restauraciji, a ukupna vrednost radova je 26,5 miliona dinara", istakla je Korićanac. 

Kako je rekla, ovo je jedna od retkih kuća koja ima sačuvano zidno slikarstvo, nekada je bilo sedam oslikanih prostorija, dok su danas restauracijom sacuvane tri.

"Dva milliona je uloženo u restauraciju i konzervaciju zidnog slikarstva, a sam Muzej je spomenik kulture od velikog značaja za Srbiju, građani će moći da tokom cele godine posećuju Muzej a ne kao do sada samo u letnjim mesecima", rekla je ona.

Foto: Tanjug / Dimitrije Goll
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

 

Gradonačelnik Beograda istakao je da je grad obezbedio novac kako bi se sačuvalo i javnosti predstavilo i 1.500 predmeta od izuzetnog značaja. 

"Rekonstrukcija je važna za Beograd, naše sugrađane i goste Beograda da bi naš grad postao kulturni, turistički i ekonomski centar regiona. Današnji događaj važan je i za naše mlade koji se uglavnom bave savremenim tehnologijama, da imaju priliku da vide ko su naučnici koji su zadužili našu zemlju i grad " rekao je gradonačelnik Beograda. 

On je naglasio da će grad nastaviti da se bavi rekonstrukcijom svih objekata Muzeja Grada. 

"Očekuju nas dva velika projekte tokom naredne godine, prvi je izgradnja Gradske galerije na Kosančićevom vencu. Do kraja godine biće sređene sve fasade sa dekorativnim osvetljenjem, obnovljena kaldrma i trotoari i taj deo Beograda biće kulturna celina kojom ćemo se svi ponositi" kazao je gradonačelnik.

Foto: Tanjug / Dimitrije Goll
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

 

Drugi projekat, kako je kazao Mali, je zgrada Muzeja Grada Beograda. 

"Neprihvatljivo je da grad nema svoj muzej već da bude raštrkan na mnoštvo lokacija. Krećemo u nabavku projektanta za glavni projekat i počinjemo sa radovima, jer želimo da naša istorija bude prezentovana na najbolji način - objasnio je on. 

Prema najavi gradonačelnika, Grad će omogućiti da građani glasaju na zvaničnom sajtu grada www. beograd. rs za naziv novootvorene likovne galerije u podrumu Muzeja. 

Muzej Jovana Cvijića je otvoren 1968. godine, a u novom zdanju urađene su kompletno nove instalacije, daljinsko grejanje, fasada, izgrađen je pomoćni objekat u dvorištu, kao i galerija u podrumu zgrade.

]]>
Mon, 20 Mar 2017 11:10:18 +0100 Muzeji http://www.pressonline.rs/kultura/Muzeji/392835/otvoren-obnovljeni-muzej-jovana-cvijica.html