Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

10. 04. 2017.

Saradnja Nišvilla i Kaunas jazz festivala

Zahvaljujući kontaktima uspostavljenim pre dve godine u Kini i međusobnim posetama direktora "Nišvila" i "Kaunas džez festivala" tokom prošle godine, niški sastav "Eyot" nastupiće 30. aprila na festivalu u Litvaniji, dok će litvanski sastav "Silent Blast" učestvovati na ovogodišnjem niškom džez festivalu.

Saradnja Nišvilla i Kaunas jazz festivala

Foto:B92.net

Letove i honorare grupe Silent Blast, posredstvom "Kaunas džez festivala", plaćaju Ministarsvo za kulturu Litvanije i Litvanski savet za kulturu, dok "Nišvil" pokriva kompletne troškove odlaska i nastupa sastava Eyot.

Grupa Eyot je inače nedavno objavila novi - četvrti album "Innate" u izdanju njujorške izdavačke kuće "Ninety and Nine Records", kao i singl - spot za numeru "Veer".

Album je sniman jesenas u Čikagu u studiju "Electrical Audio", snimatelja i producenta Stiva Albinija koji je sarađivao sa bendovima Nirvana, Pixies i Mogwai, sa PJ Harvijem, a poznat je i po tome što je zadržao analogni način snimanja, odnosno bez korišćenja računara. "Innate" je snimljen i izmiksovan za tri dana, a mastering je radila Šeli Stefans (Beck, Makaya McCraven).

Pijanista i kompozitor Dejan Ilijić kaže da je kompozicija "Veer" odabrana kao prvi singl, jer najviše povezuje novi album sa prethodnim radom grupe.

"Samo ime je igra reči - osnovno značenje je nagla promena pravca, što se može i čuti u kompoziciji, a izgovor je jasan i mi ga povezujemo sa Lepenskim Virom, kome je i posvećena. Zapravo, ceo koncept albuma je takav da predstavlja posvetu balkanskom podneblju, preko imena kompozicija do njihove strukture, melodija, harmonije i ritma", kaže lider Eyot-a.

Silent Blast
Silent Blast

Sastav Silent Blast čine neki od najboljih mladih litvanskih muzičara, studenti desetogodišnje škole "Vilnius Balys Dvarionas", a predvodi ih istaknuti saskofonista Vitautas Labutis, koji je i sam pohađao tu džez akademiju na kojoj danas predaje.

Labutis kaže da je veoma svestan koliko mladim muzičarima znače nastupi sa iskusnim džezerima, ali i da ta saradnja istovremeno veoma pozitivno utiče i na njegovu kreativnost.

Kvintet Silent Blast čine još i klavirista Domas Žeromskas, basista Nojus Drasutis, bubnjar Jonas Filmanavičius i pevačica Kotrina Juodzevičiute koje je prošle godine oduševila i širu televizijsku publiku kao pobednica takmičenja "Glas Litvanije".

 

Izvor: B92.net

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage