Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

26. 04. 2017.

Gastarbajterske priče: Hor iz Beča gostuje u Beogradu

Bečki hor "29. novembar", nastupiće, u okviru pratećeg programa izložbe "Jugo, moja Jugo - gastarbajterske priče" 29. aprila u Muzeju Jugoslavije, što će biti i njegovo prvo gostovanje u Beogradu.

Gastarbajterske priče: Hor iz Beča gostuje u Beogradu

Foto:B92.net

Članovi hora okupili su se pre šest godina i neguju antifašistički, radnički i gastarbajterski repertoar na nekoliko jezika, saopštio je danas Muzej Jugoslavije. 

Pevački ansambl specifičan je po tome što u njemu može da peva svako, bez obzira na muzički talenat, navodi se u saopštenju. 

Hor "29. novembar" osnovan je u Beču kao muzičko-umetnički projekat Aleksandra Nikolića i Saše Miletića, posvećen nasleđu jugoslovenskih partizanskih i antifašističkih pesama u kontekstu novih migracijskih procesa u Austriji. 

Vremenom i s promenama u sastavu članstva, repertoar hora znatno se proširio i obuhvata pesme na 13 jezika. 

Hor je učestvovao u velikom nizu koncerata, akcija, intervencija, demonstracija i performansa, uključujući "Gastarbajteroperu" u okviru festivala "Wiener Festwochen", radionicu prevođenja repertoara na romski jezik u sklopu festivala WienWoche u projektu "Jailbreak" o migraciji i zatvorskom sistemu u Austriji. 

Hor je 29. novembar 2015. godine pokrenuo Festival alternativnih horova (FAC) koji je, održan dvaput, ugostio samoorganizovane i aktivističke horove iz Austrije, Nemačke, Slovenije, Hrvatske i Srbije. 

Izložba "Jugo, moja Jugo - gastarbajterske priče", posvećena radnicima iz Jugoslavije na privremenom radu u Austriji i Nemačkoj, otvorena je polovinom decembra prošle godine u Muzeju Jugoslavije u Beogradu. 

Prvi put u domaćoj muzejskoj praksi, izložba obrađuje temu gastarbajtera u želji da osvetli segment te manje-više negirane istorije ljudi, koji su sterotipizirani i kojima je osporavana uloga u kulturnom i privrednom razvoju Jugoslavije, saopštio je Muzej. 

Izložba je deo šireg istraživačkog projekta, povezanog s dva značajna datuma: pet decenija od potpisivanja Sporazuma Jugoslavije sa Austrijom iz 1966. godne o angažovanju radne snage, i 48 godina od potpisivanja takvog sporazuma Jugoslavije s Nemačkom, 1968. godine. 

Projekat se realizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Austrijskog kulturnog foruma i Instituta Gete.

Izvor: b92.net

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage