Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

30. 11. 2017.

Muzika Stojanovića, Bručija i Obradovića u Galeriji SANU

Povodom obeležavanja godišnjice tri velika kompozitora Petra Stojanovića, Rudolfa Bručija i Aleksandra Obradovića, u ponedeljak, 4. decembra, u Galeriji SANU će biti održan koncert kamerne muzike.

Muzika Stojanovića, Bručija i Obradovića u Galeriji SANU

Foto:B92.net

Odbor za zaštitu srpske muzičke baštine SANU svake godine organizuje koncert muzike jednog ili nekoliko značajnih srpskih kompozitora, a cilj je upoznavanje publike, muzičara i muzikologa s najvrednijim delima srpske muzičke baštine.

U 2017. obeležavaju se godišnjice Petra Stojanovića (140 godina od rođenja i 60 godina od smrti), Rudolfa Bručija (100 godina od rođenja) i Aleksandra Obradovića (90 godina od rođenja).

"Petar Stojanović je najplodniji, najraznovrsniji i internacionalno najuspešniji srpski romantičar, Rudolf Bruči jedan od najorioginalnijih predstavnika modernističkog pravca 60-ih i 70-ih godina i jedan od najuglednijih srpskih simfoničara, dobitnik prestižne nagrade na Takmičenju kraljice Elizabete u Briselu 1966, a Aleksandar Obradović jedan od naših najznačajnijih i najboljih kompozitora uopšte, a naročito simfonijske muzike", istakla je akademik Isidora Žebeljan, predsednica Odbora za zaštitu srpske muzičke baštine SANU.

Na programu će biti kompozicije "Veliki gospodin Dunav", "Guslarska" i "Međumurske igre" Bručija, "Pesma bez reči" i "Romansa, op. 99b" Stojanovića, "Mezomed Muzi", "Prostosrdačni dueti", "Divertimento, za duvački kvintet" Obradovića.

Autor programa je Borislav Čičovački.

Izvor: b92.net

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage