Press Online :: Muzika http://www.pressonline.rs/kultura/Muzika/rss.html sr http://www.pressonline.rs/img/logo.png Press Online :: Muzika http://www.pressonline.rs/kultura/Muzika/rss.html Premijera Šostakovičeve simfonije u Srbiji http://www.pressonline.rs/kultura/Muzika/404300/premijera-sostakoviceve-simfonije-u-srbiji.html Beogradska filharmonija i dirigent Kristijan Mandeal prvi put u svojoj istoriji izvode ogromnu Šostakovičevu IV simfoniju, što je ujedno i premijera ovog dela na domaćoj sceni, u petak 19. januara (Kolarac, 20h). Koncert otvara prvi violončelista Beogradske filharmonije Aleksandar Latković, koji nastupa kao solista pred svojim orkestrom u izvođenju Bokerinijeve kompozicije. ]]> Foto:B92.net

Od svih Šostakovičevih simfonija, Četvrta zahteva najveći izvođački sastav, što će biti veoma izazovno, jer na binu Kolarca treba da stane 109 muzičara. Ovu borbenu simfoniju kompozitor je povukao uoči premijere 1936. godine, pod pritiskom tadašnjih sovjetskih vlasti, pa je prvi put izvedena tek 25 godina kasnije u Moskvi. Prema raspoloživim podacima, u Srbiji nikada nije bila odsvirana, a ni Kristijan Mandeal u svojoj bogatoj karijeri nije imao priliku da je diriguje.

Simfoniji prethodi Koncert Bokerinija, kompozitora i virtuoza na violončelu koji je pomerao granice, a u svoje vreme bio nepravedno zapostavljen. Ovim povodom, Aleksandar Latković će napustiti mesto vođe grupe violončelista i stati ispred svojih kolega kao solista:

„Velika sreća za mene je da se u klasičnoj muzici ostvarujem u više uloga - deo sam velike zajednice, najtraženijeg orkestra u regionu, paralelno nastupam kao čelista Gudačkog kvarteta Beogradske filharmonije, povremeno predajem. Ovaj koncert, kada ću ponovo imati priliku da budem solista sa matičnim orkestrom, nestrplјivo očekujem”, rekao je Latković.

Svi zainteresovani za virtuznost violončeliste Beogradske filharmonije kao i za domaću premijeru zvučne simfonije Šostakoviča mogu kupiti ulaznice za stajanje, sat uoči koncerta, odnosno od 19 časova na biletarnici Kolarca.

]]>
Wed, 17 Jan 2018 14:23:43 +0100 Muzika http://www.pressonline.rs/kultura/Muzika/404300/premijera-sostakoviceve-simfonije-u-srbiji.html
Japanci i te kako slušaju i shvataju balkansku muziku http://www.pressonline.rs/kultura/Muzika/404240/japanci-i-te-kako-slusaju-i-shvataju-balkansku-muziku.html Članovi japanske muzičke grupe "JapaLkan", poznate po negovanju balkanskog melosa i izvođenju muzike sa ovih prostora, održaće prvi koncert u Beogradu pod nazivom "Srpski koncert - voljenoj srpskoj zemlji" 19. januara 2018. godine, u 19 časova, u Ustanovi kulture "Vuk Stefanović Karadžić". Pitate se kako su uopšte saznali za srpsku muziku? ]]> Foto:B92.net

Frontmen benda JapaLkan Naoki Hišinuma trentuno se prviprema za prvi koncert u Srbiji, a za B92 priča kako je uopšte došao u dodir sa srpskom muzikom.

“Dok sam išao u srednju školu, moj profesor engleskog mi je dao CD jednog rumunskog trubačkog orkestra pod nazivom 'Fanfare chokarie'. Dopao mi se i odmah sam na YouTube-u počeo da istražujem balkansku trubačku muziku. Tako sam čuo i za bend Bobana i Marka Markovića. Posebno su mi se dopale pesme ’Čaje šukarije’ i ’Kalašnjikov’. Potom sam čuo i muziku iz Kusturičinih filmova, muziku Gorana Bregovića, i odlučio sam da i sam počnem da je sviram. Godine 2014. oformio sam bend sačinjen od muzičara koji su se bavili klasičnom, džez, pop i rok muzikom i nagovorio ih da sviramo ovo o čemu sam dugo učio. Sve sam vežbao sam, pisao muziku i vežbao pevanje. Rekao sam članovima benda da ne slušaju originale tih balkanskih pesama jer sam želeo da napravim originalan aranžman, japanski zvuk balkanske muzike. Otud se naš bend i zove JapaLkan: Japan+Balkan“, objašnjava.

Naoki kaže da u Japanu nastupaju tri godine, u klubovima, barovima i na javnim prostorima. Japanci i te kako slušaju i shvataju balkansku muziku jer podseća na Showa Kayou muziku (japanski pop iz sedamdesetih).

“Zvuk i ritam su na neki način slični. Ali balkanska muzika je stvarana za ples – tako da naša publika dolazi da bi igrala uz vašu muziku – što nije baš tipično za pop muziku. U Japanu je dens muzika vrlo spora , na primer 'bon odori' – svečana muzika. Takođe nam je drago što nas ljudi iz Srbije koji žive u Japanu prate kad god nastupamo. Veoma smo srećni i uzbuđeni što će u petak našu interpretaciju balkanske muzike čuti i publika u Beogradu“

Frontmen benda JapaLkan kaže da im je san da jednog dana nastupaju u Guči, a saradnju bi voleli da ostvare sa Bobanom Markovićem. A kako stoje sa srpskim jezikom?

“Da, bilo nam je teško da naučimo srpski jer ima mnogo suglasnika u svakoj reči, što nije tipično za japanski jezik. Takođe, grubo R je nešto sa čim se još uvek borimo. Ali imamo tu sreću da imamo mnogo prijatelja iz Srbije u Japanu koji nam pomažu pri intonaciji i izgovoru, pa smo zato svaki put sve bolji“, zaključuje Naoki u razgovoru za "B92".

]]>
Tue, 16 Jan 2018 13:51:57 +0100 Muzika http://www.pressonline.rs/kultura/Muzika/404240/japanci-i-te-kako-slusaju-i-shvataju-balkansku-muziku.html
Novi kraj čuvene opere: "Karmen" u novom ruhu - protiv nasilja nad ženama http://www.pressonline.rs/kultura/Muzika/404091/novi-kraj-cuvene-opere-karmen-u-novom-ruhu---protiv-nasilja-nad-zenama.html Opera "Karmen" u Italiji prikazana je u novoj verziji, u kojoj istoimena junakinja ostaje živa umesto da je ubijena, a sve zahvaljujući hrabroj izmeni raspleta čuvenog ostvarenja Žorža Bizea, s porukom da je vreme da se stavi tačka na nasilje nad ženama. ]]> Foto:B92.net

U klasičnoj operi, koja je prvi put izvedena u Parizu 1875, Karmen ubija Don Hoze u naletu ljubomore, ali se opera "u novom ruhu", koja se prikazuje u Firenci, završava obrnutim prizorom, u kojem junakinja ispaljuje smrtne hice u Don Hozea, prenosi AP.

"Ovo je način da kažemo svima, i muškarcima i ženama, da nam je dosta nasilja. U ovom slučaju reč je o jasnoj poruci protiv nasilja nad ženama, pošasti koja se uvek tiče svih nas, a u ovom trenutku je to naočigled svih", rekla je američkoj agenciji sopran Veronica Simeoni uoči sinoćnog nastupa.

Reakcije gledalaca i korisnika društvenih mreža na izmene scenarija opere su mešovite, ali su ulaznice u svakom slučaju rasprodate do poslednjeg mesta, a planirano je da opera u novoj verziji ostane na repertoaru u naredne dve ili tri godine.

]]>
Thu, 11 Jan 2018 14:05:17 +0100 Muzika http://www.pressonline.rs/kultura/Muzika/404091/novi-kraj-cuvene-opere-karmen-u-novom-ruhu---protiv-nasilja-nad-zenama.html
Giletove retko svirane pesme u DOB-u http://www.pressonline.rs/kultura/Muzika/404037/giletove-retko-svirane-pesme-u-dob-u.html Rok muzičar Srđan Gojković-Gile i bend Magic Bush održaće koncert pod nazivom "Retko svirane pesme" 9. marta (21:00) u dvorani "Amerikana" Doma omladine Beograda. ]]> foto:B92.net

"Sviraćemo pesme iz moje karijere koje su retko izvođene uživo. Biće pesama iz filmova, koje sam radio za 'Kako je propao rokenrol' i 'Crni bombarder', iz saradnje sa Vladom Divljanom, nekih mojih solo pesama, ali i pesama Električnog orgazma koje retko sviramo, a neke čak nikad nismo svirali uživo!", najavljuje Gile.

Frontmen Električnog orgazma je uporedo sa radom u matičnom bendu, pored muzike za filmove, tokom karijere uradio nekoliko izuzetno zanimljivih projekata, kao što su solo album "Evo sada vidiš da može" (1989) ili saradnja sa Vladom Divljanom (1958-2015) na albumima "Rokenrol za decu" (1989) i "Rokenrol bukvar" (1990) i odnosno "Lutka koja kaže ne" (1991) u supergrupi Vlada, Gile, Piko i Švaba.

Prilikom prošlogodišnjeg humanitarnog koncerta Eve Braun u DOB-u, Gojković je imao priliku da prvi put nastupi u pratnji Magic Bush-a, i kaže da mu se "jako dopala kombinacija sa njima, nešto je drugačije od onoga sa Električnim Orgazmom".

"Pošto mi se već neko vreme muvala po glavi ideja sa izvođenjem retko sviranih pesama, samo mi je kliknulo da je možda baš Magic Bush savršena kombinacija za tako nešto. Imaju zajedništvo unutar svog benda, a ja to jako volim i cenim. Samo smo sad ubacili mene i moje pesme u kombinaciju i desila se neka nova hemija, energija", objašnjava Gile.

Nastavši na temelju kultnog Beatles tribjut benda The Bestbeat, Magic Bush je prošle godine objavio debitantski album "First...", a trenutno ga čine gitaristi Damjan Dašić i Marko Ćalić, bubnjar Vladimir Jevtić i basista Ivan Stanković.

]]>
Wed, 10 Jan 2018 14:11:33 +0100 Muzika http://www.pressonline.rs/kultura/Muzika/404037/giletove-retko-svirane-pesme-u-dob-u.html
Poklon koncert za svu decu – Šta je to Filharmonija http://www.pressonline.rs/kultura/Muzika/404036/poklon-koncert-za-svu-decu--sta-je-to-filharmonija.html Beogradska filharmonija nagrađuje sve male autore - učesnike konkursa “Šta je to Filharmonija”, besplatnim koncertom na Kolarcu, u subotu 13. januara od 12 časova. ]]> Foto:B92.net

Pozvani su ne samo školarci iz cele Srbije koji su pisali sastave na ovu temu već i sva deca koja bi volela da čuju Filharmoniju i muzičku priču o njihovom omiljenom junaku - Hariju Poteru. Ulaz na ovaj koncert je slobodan.

Na Kolarcu će ih, pored velikog orkestra za koji učesnici konkursa smatraju da se “sastoji od mnogo pametnih čika i teta jer znaju da čitaju note iako su obučeni kao pingvini”, dočekati Branislava Podrumac u ulozi naratora i Aleksandar Kojić, dirigent sa čarobnim štapićem. Svi zajedno će kroz muzičku priču o „Hariju Poteru i čarobnjakovom kamenu“, pokazati magije koje može da napravi orkestar.

Tako će deca moći da provere da li su u pravu kada su napisali da je Beogradska filharmonija jedna velika porodica gde svi sede zajedno i lepo se slažu ili je to fil za tortu koji se muti uz prelepu melodiju. Školarci su se složili da se tamo “čarolija stvara i niko se ne smara”, da lakše napišu reč filharmonija nego što je izgovaraju, ali zato „najlakše od svega čuju muziku koju pravi“.

Svake sezone Beogradska filharmonija priređuje koncerte za decu kada se više od 6000 mališana uz dobru zabavu upozna sa zvukom velikog orkestra. Muzička priča o Hariju Poteru je jedan od omiljenih programa zato su na koncert u subotu pozvana sva deca sa svojim roditeljima koja bi želela da čuju šta je to Filharmonija.

]]>
Wed, 10 Jan 2018 14:04:12 +0100 Muzika http://www.pressonline.rs/kultura/Muzika/404036/poklon-koncert-za-svu-decu--sta-je-to-filharmonija.html
Džastin Timberlejk objavljuje novi album 2. februara http://www.pressonline.rs/kultura/Muzika/403890/dzastin-timberlejk-objavljuje-novi-album-2-februara.html Desetostruki dobitnik nagrade Grammy, Justin Timberlake objaviće četvrti studijski album, “Man Of The Woods“ 2. februara za RCA Records. ]]> Foto:B92.net

Digitalni album će biti u pretprodaji od danas kada izlazi prvi singl.

U pesmi “Filthy“ Justin je koautor i koproducent .

Timbaland i Danja su koproducenti, dok su James Fauntleroy i Larrance Dopson koautori pesme.

“Man Of The Woods“ je po svemu sudeći Justinov najambiciozniji projekat do sada, kako zvučno, tako i tekstualno.

Ovo je takodje i Timberlakov prvi zaokret ka tradicionalnoj američkoj rock muzici, uz moderne uticaje jakih saradnika kao što su The Neptunes, Timbaland, Chris Stapleton i Alicia Keys.

Justin Timberlake je novi album posvetio svom sinu i supruzi i on predstavlja njegovo lično, emotivno i muzičko putovanje od Memfisa do mesta gde se nalazi danas.

Šarenolika, futuristička muzika pesme “Filthy“ vizuelno je ispraćena radom revolucionarnog, višestruko nagradjivanog reditelja, Marka Romaneka.

U ovom neobičnom video spotu, Timberlake igra savremenog inovatora koji se sprema da predstavi svoj novi izum svetu. Ovo je već druga saradnja sa Romanekom, prva je bila na spotu “Can't Stop This Feeling“.

Nakon singla “Filthy“ i izlaska albuma “Man Of The Woods“, Timberlake će objaviti još tri dodatna video spota, sa tri različita reditelja.

Ovi dodatni spotovoi biće uradjeni za još tri pesme sa albuma, a izlaziće sukcesivno, počevši od 18.janura, zaključno sa izlaskom albuma 2.februara.

Dva dana nakon toga, Timberlake će održati svoj šou nastup u pauzi Pepsi Super Bowl u nedelju, 4. februara.

Album “Man Of The Woods“ pojaviće se i na vinilu koji će imati digitalni kod za download.

Multi-talentovani glumac i muzičar, Justin Timberlake, do sada je prodao preko 32 miliona albuma širom sveta, imao je rasprodate arene na svim kontinentima, nagradjen je bezbrojnim nagradama i nominacijama i spada u visoko poštovane ljude u šou biznisu.

]]>
Fri, 5 Jan 2018 13:47:15 +0100 Muzika http://www.pressonline.rs/kultura/Muzika/403890/dzastin-timberlejk-objavljuje-novi-album-2-februara.html
Koliko je Maraja Keri zaradila na jednom od svojih najpopularnijih hitova? http://www.pressonline.rs/kultura/Muzika/403709/koliko-je-maraja-keri-zaradila-na-jednom-od-svojih-najpopularnijih-hitova.html Vreme novogodišnjih i božićnih praznika ne može da prođe bez popularnih božićnih hitova, a jedan od njih je "All I Want for Christmas Is You" iz 1994. godine koji peva Maraja Keri. Prema istraživanjima magazina "Ekonomist", pevačica je samo na ovoj pesmi zaradila 60 miliona dolara. ]]> Foto:B92.net

U ovih nekoliko dana ova pesma je najslušanija na muzičkom servisu Spotifaj i nalazi se na vrhu liste 13 najpopularnijih božićnih pesama.

Do kraja novembra ove godine "All I Want for Christmas Is You" preslušana je 210 miliona puta, a najviše se, nije teško pretpostaviti, sluša tokom praznika.

Zanimljivo je da je pesmu "All I Want for Christmas Is You" Maraja napisala za samo 15 minuta. Pomoć u snimanju i produkciji pesme pružio joj je muzičar i producent Volter Afanasijef. Pesma se našla na prvom Marajinom božićnom albumu "Merry Christmas" koji je objavljen 1. novembra 1994. godine.

Američki muzički magazin "Roling stoun" uvrstio je "All I Want for Christmas Is You" na svoju listu 15 najvećih pop i rok božićnih pesama. Pesma je devedesetih bila najslušanija i u Velikoj Britaniji.

Zbog velikog uticaja koji je Maraja Keri ostvarila zahvaljujući ovoj pesmi, pevačica je proglašena kraljicom Božića. Keri je pre 12 godina izdala i knjigu za decu zasnovanu na pesmi, koju je uspela da proda u 750.000 primeraka.

]]>
Fri, 29 Dec 2017 15:19:55 +0100 Muzika http://www.pressonline.rs/kultura/Muzika/403709/koliko-je-maraja-keri-zaradila-na-jednom-od-svojih-najpopularnijih-hitova.html
Bono Voks komentarisao današnju muziku, a posebno hip-hop http://www.pressonline.rs/kultura/Muzika/403666/bono-voks-komentarisao-danasnju-muziku-a-posebno-hip-hop.html Frontmen grupe U2 Bono Voks, u intervjuu za magazin "Roling Stoun", kaže da smatra da je današnja muzika previše "sladunjava". ]]> Foto:B92.net

Upitan da li veruje u to da je "rokenrol revolucija" tu iza ugla, ili ne veruje, Bono je odgovorio:

"Mislim da je muzika postala previše sladunjava! To ima i dobrih strana, ali hip-hop je danas jedino mesto na kome, u ovom trenutku, mladi mogu da izraze svoj bes - a to nije dobro!"

"Kada sam imao 16 godina u meni je bilo mnogo besa. Potrebno je pronaći mesto za njega, kao i za gitare. Sa ili bez bubnjeva - nije važno. Ali u trenutku kada nešto postane konzervirano, sa time je gotovo."

"Na kraju, šta je uopšte rokenrol? Bes je u srcu rokenrola. Neka značajna rokenrol muzika ima to, i zbog toga su 'The Who' bili sjajan bend. Ili 'Pearl Jam'. Edi ima taj bes u sebi", rekao je Bono.

Ostalo je, međutim, nejasno da li je, po njegovom mišljenju, sva druga muzika, van roknerola "sladunjava" ili se reči frontmena U2 odnose na to da ima previše ženskih izvođača u popularnioj kulturi, piše Mashable.

Veći deo intervjua za Roling Stoun Bono Voks posvetio je novom albumu njegovog benda pod naslovom "Songs of Experience", koji se bavi gorućim političkim pitanjima današnjice, među kojima bitno mesto zauzima migrantska kriza.

]]>
Thu, 28 Dec 2017 13:46:16 +0100 Muzika http://www.pressonline.rs/kultura/Muzika/403666/bono-voks-komentarisao-danasnju-muziku-a-posebno-hip-hop.html
Led Cepelin počeo sa iznenađenjima povodom 50. godišnjice http://www.pressonline.rs/kultura/Muzika/403616/led-cepelin-poceo-sa-iznenadjenjima-povodom-50-godisnjice.html Led Cepelin će sledeće godine proslaviti 50. godišnjicu postojanja izdavanjem ilustrovane knjige, u čijem stvaranju učestvuju trojica preživelih članova benda - Džimi Pejdž, Robert Plant i Džon Pol Džouns, piše časopis Roling Stoun. ]]> Foto:B92.net

Nova ilustrovana knjiga o Led Cepelinu biće objavljena 2018. godine u izdanju Ril Art Presa, najavljeno je na zvaničnoj stranici benda.

Za sada nisu poznati detalji tog projekta.

Gitarista benda Džimi Pejdž ranije je najavio brojna iznenađenja uz koje će oni proslaviti godišnjicu sa fanovima, istakavši da je u pripremi i do sada neobjavljeni materijal.

]]>
Wed, 27 Dec 2017 13:06:29 +0100 Muzika http://www.pressonline.rs/kultura/Muzika/403616/led-cepelin-poceo-sa-iznenadjenjima-povodom-50-godisnjice.html
Više ništa neće biti isto: Godina u kojoj je latino muzika zavladala svetom http://www.pressonline.rs/kultura/Muzika/403615/vise-nista-nece-biti-isto-godina-u-kojoj-je-latino-muzika-zavladala-svetom.html Latino hitovi “Despacito“ i “Mi Gente“ umnogome su definisali muzičke tokove u 2017. godini i svetsku pažnju okrenuli na latinoameričku muzičku scenu. ]]> Foto:B92.net

Pesma “Despacito“ portorikanskog pevača Luisa Fonsija, ali i “Mi Gente“ Džeja Balvina iz Kolumbije najslušaniji su hitovi u 2017. godini.

“Despacito“ je postao najgledaniji spot ikada na YouTube-u sa 4,5 milijarde pregleda, a prati ga “Mi Gente“ sa 1,4 milijarde koji se našao na trećem mestu najgledanijih u 2017. godini.

Takođe, šest od ukupno deset najgledanijih muzičkih klipova na YouTube-u je na španskom jeziku.

Da je latino-muzika u ekspanziji dokaz je da je ove godine tek treća pesma ikada na španskom jeziku zauzela prvo mesto na Bilbordovoj listi kada je u pitanju SAD. Prva je bila 1987. “La Bamba“, pa “La Macarena“ 1996. i ove godine “Despacito“. Iako su u međuvremenu postojali mnogi uticajni latino izvođači na sceni poput Rikija Martina i Glorije Estefan, uspeh koji će ova muzika postići u 2017. godini niko nije očekivao.

Popularnosti Luisa Fonsija i Džeja Balvina svakako su doprinele i američke zvezde koje je ovaj zvuk „zarazio“, pa su se gotovo sami nudili da im se pridruže na zvaničnim remiksima. Tako je Biber doprineo popularizovanju “Despacita“ dok se Bijonse pridružila Balvinu i Viliju Vilijamu u pesmi “Mi Gente“ mnogo nakon što je već postala hit.

Osim toga, postoji još nekoliko faktora koji su odredili da latino muzika bude u centru pop kulture.

Zvezde više ne dolaze samo iz Amerike

Ranije se podrazumevalo da najveće svetske zvezde dolaze isključivo iz SAD i pevaju na svom maternjem jeziku. Zahvaljujući dostupnosti interneta i brojnim društvenim mrežama ovo pravilo polako, ali sigurno prestaje da važi.

Čak i pre 30 godina grupa Los Lobos razbila je ovu predrasudu tako što je osvojila Gremi za najbolji pop-rok hit “La Bamba“, a među američkom muzičkom elitom to se smatralo statističkom greškom. I dan danas, dostići vrh američkih top lista veliki je izazov za većinu latino izvođača. Osnivač benda Luj Perez zahvaljuje internetu:

“Internet je izvođačima dao potpunu slobodu da rade šta god požele. Grupe mogu da postignu ogroman uspeh zahvaljujući internetu, a ne izdavačkim kućama koje ih ograničavaju“, kaže on.

foto: epa/PAUL BUCK
foto: epa/PAUL BUCK

Prema njegovom mišljenju, Evropljani su uvek bili otvoreniji nove muzičke žanrove, dok su Amerikanci kratkovidi.

“Izdavačke kuće su negovale monetizaciju muzike decenijama. Sve što volite morate da razdvajate po kategorijama. Ako slučate hevi-metal, onda morate do kraja života da slušate radio-stanicu koja samo tu vrstu muzike pušta“, kaže on.

Ipak, kolumbijska superzvezda Huanes kaže da je uniformisanje muzike odavno prevaziđeno.

“Tehnologija je zbližila ljude. Amerikanci su počeli više da slušaju latino muziku i smatraju da je ona fantastična. Regeton i urbana muzika povezuju svet i jako sam ponosan na to“, rekao je za “ABC News“.

Ko još kupuje albume?

Opcija strimovanja muzike je promenila čitavu muzičku industriju. U SAD čak 82 odsto strimovane muzike je latino žanra, a pretplate su skočile za čak 74 odsto. Štaviše, ovo je prvi put da Latino Amerika ima priliv novca zahvaljujući soptvenoj muzici, ističe Rebeka Leon, menadžerka Džeja Balvina i Huanesa.

“Ranije je bilo više piraterije, nije bilo šanse da se proda sadržaj. Odjednom čitav ovaj region na kojem je dominirala piraterija postaje važan izdavačkim kućama. Medeljin je postao epicentar latino pokreta, a to sve ide do Meksiko Sitija gde se izvođačima ostvaruje latino san“, kaže ona.

“Kolumbija je imala veliki uticaj na stvaranje urbane muzike jer je ovakav vid ekspresije više univerzalan nego vulgaran, tačnije neo-regeton, žanr koji se svima dopada. Lepo je što konačno imamo tu moć“

Moć latino milenijalaca

Eksplozija latino muzike se već dogodila. Prema rečima Rebeke Leon hiperkonzumacija regetona prvenstveno se dešava u Latino Americi. Džej Balvin je slavu stekao kao muzički idol miliona Latinoamerikanaca. Skoro šest od deset Latinoamerikanaca su milenijalci koji su definisali digitalno doba, a od svoje muzike napravili eksploziju koja je brzo zarazila i ostatak sveta. Stoga, moć mladih Latinoamerikanaca nikako ne smemo potcenjivati. Upravo je to tajni sastojak zaslužan za uspeh regetona u čitavom svetu.

A šta to znači za budućnost muzike?

Prvenstveno širenje uticaja drugih izvođača i nacionalnosti. Sigurno je da ćemo u narednih nekoliko godina imati prilike da vidimo mnogo više internacionalnih muzičkih saradnji i pesama koje nisu na engleskom jeziku.

]]>
Wed, 27 Dec 2017 13:04:20 +0100 Muzika http://www.pressonline.rs/kultura/Muzika/403615/vise-nista-nece-biti-isto-godina-u-kojoj-je-latino-muzika-zavladala-svetom.html
Koncert Bijelog dugmeta 2005.: Organizatori moraju da vrate pare za karte http://www.pressonline.rs/kultura/Muzika/403614/koncert-bijelog-dugmeta-2005-organizatori-moraju-da-vrate-pare-za-karte.html Posle sudskog postupka od 12 godina, organizator mora da obešteti 39 posetilaca. Utvrđeno da se na manje od 300 metara od bine muzika nije dobro čula. ]]> foto:B92.net

Ozvučenje na oproštojanom koncertu "Bijelog dugmeta" na beogradskom Hipodromu 28. juna 2005. godine bilo je loše i neadekvatno, a 39 posetilaca koji su presavili tabak i tužili organizatore zbog toga što su imali samo sliku, ali ne i ton, na ime odštete dobiće po hiljadu dinara, koliko su platili ulaznicu, i to sa zateznom kamatom za sve godine unazad.

To je u najkraćem epilog, maratonskog sudskog spora, koji je trajao punih 12 godina. U Prvom, a kasnije u Trećem osnovnom sudu u Beogradu, održano je više od 30 ročišta, prva presuda je bila u korist organizatora koncerta Music Star Production, a onda je na ponovljenom suđenju ustanovljeno da posetioci, ipak, nisu mogli dobro da čuju muziku iako su platili kartu za koncert, a to im je moralo biti omogućeno.

Razočarani što su sa koncerta, kojem je prisustvovalo više od 220.000 ljudi, umesto lepih emocija, poneli ružne utiske, grupa posetilaca iz Novog Sada, Sombora, Beograda, Odžaka, Trstenika, Kraljeva i drugih gradova, podnela je tužbu protiv veterana jugoslovenskog roka i organizatora koncerta. U svoje i u ime tada još 150 građana iz Novog Sada, Arsenije i Gordana Katanić, koji su bili na beogradskom Hipodromu, smatrajući da su prevareni i oštećeni, tražili su da koncert bude ponovljen, ili da im se vrati novac, odnosno hiljadu dinara.

Na ročištima koja su se nizala organizatori su uporno tvrdili da je sve bilo u najboljem redu, a građani da su oštećeni. Kako je vreme odmicalo, mnogi od 150 potpisnika tužbe su izgubili strpljenje i odustali, a najupornijih 39 je insistiralo na satisfakciji.

“Važno je da smo kao građani dokazali da je koncert bio neadekvatno ozvučen i da se 300 metara dalje od bine nije ništa ili se vrlo loše čulo“, ističe advokat Arsenije Katanić, dodajući da su on i supruga, konkretno bili na 200 metara, i da je ostao uskraćen za muziku. – “Po presudi, i karta plaćena za manje kvalitetno mesto, ne sme da utiče na kvalitet zvuka, a organizator je bio u obavezi da svima obezbedi kvalitetan zvuk, što u konkretnom slučaju nije učinio“

Fanovima "Dugmića", milije bi bilo da je i danas popularna grupa održala novi koncert, naravno sa boljim ozvučenjem, što su uostalom u tužbi i tražili, ali ističu da je i ovom pravosnažnom presudom, u neku ruku pravda zadovoljena.

Vlasnik firme Music Star Production Radomir Raka Marić je za "Novosti" rekao da je tužitelje triput dobio na sudu, ali su se oni iznova žalili i na kraju preko Apelacionog suda dobili slučaj.

“To je svetski bezobrazluk. Kako to da je 250.000 ljudi na Hipodromu čulo ceo koncert, a samo njih 39 nisu. To je isto kao kad odeš u pozorište, pa ne čuješ dobro glumca na sceni, a onda tužiš pozorište da ti vrati pare i još da ti plati odštetu od 50.000 evra“, kaže Marić.

Niko od članova "Dugmića" nije saslušan ni na jednom ročištu, dok je Marić izjavio je da je ozvučenje jačine 200.000 vati nabavljeno iz Zagreba.

]]>
Wed, 27 Dec 2017 13:00:49 +0100 Muzika http://www.pressonline.rs/kultura/Muzika/403614/koncert-bijelog-dugmeta-2005-organizatori-moraju-da-vrate-pare-za-karte.html
Superherojski kraj filharmonijske godine http://www.pressonline.rs/kultura/Muzika/403573/superherojski-kraj-filharmonijske-godine.html Ove nedelje je najtraženija ulaznica za jedan od tri novogodišnja koncerata Beogradske filharmonije - 28. i 29. na Kolarcu i 30. decembra u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. Najbrža publika slušaće muziku iz holivudskih blokbastera o superherojima, pod dirigentskom palicom Alana Bjelinskog. ]]> Foto:B92.net

107 filharmoničara pokazaće svoje super moći u izvođenju dobro poznate muzike iz filmova koje vole sve generacije. Supermenovi poduhvati ali i zaljubljivanje u Lois Lejn, Betmenove akcije u Gotam Sitiju, Iks-menov obračun sa Apokalipsom, avanture Zoroa, Spajdermena i neizostavni Ratovi zvezda, biće deo novogodišnjeg spektakla.

„Smisao našeg posla jeste da ljude koji nas slušaju učinimo srećnim. Tokom cele sezone ulažemo mnogo energije i emocija, a ovo je koncert gde možemo i mi da se malo opustimo i zabavimo zajedno sa našom publikom. Mada, užasno je teško svirati ono što svi znaju i da odzvižde“, rekao je koncertmajstor Beogradske filharmonije, Miroslav Pavlović.

Superherojski program kruniše važnu filharmonijsku godinu u kojoj je orkestar dobio novog šefa-dirigenta Gabrijela Felca. U 2017. ostaje zapisan jedan od najvećih istorijskih poduhvata Beogradske filharmonije, kada je priredila prvi i najveći koncert klasične muzike na otvorenom u istoriji Srbije za skoro 30 000 ljudi.

]]>
Tue, 26 Dec 2017 14:07:33 +0100 Muzika http://www.pressonline.rs/kultura/Muzika/403573/superherojski-kraj-filharmonijske-godine.html
Džiboni se vraća u Novi Sad http://www.pressonline.rs/kultura/Muzika/403487/dziboni-se-vraca-u-novi-sad.html Džiboni (Gibonni) se vraća u Novi Sad koncertom 8. marta (20:30) 2018. godine u velikoj dvorani Spens-a! ]]> Foto:B92.net

"Veselimo se neizmjerno 8. martu u Novom Sadu! Prošlo je već šest i po godina od zadnjeg koncerta u Novom Sadu i dogodile su se neke dobre pjesme u međuvremenu, a i stare su dobile neku novu zrelost, tako da se nadam da će ovaj koncert biti još bolji nego onaj!", kaže Zlatan Stipišić-Džiboni.

Autor velikih hitova kakvi su “Libar”, “Mirakul”, “Činim pravu stvar” ili ”Oprosti”, prvi put se susreo sa novosadskom publikom na nezaboravnom, emocijama ispunjenom koncertu upravo u velikom Spens-u 2011. godine.

"Prvi koncert u Novom Sadu je bio zaista nešto posebno, kako meni tako i cijelom timu! Neke pjesme s tog koncerta su našle mjesto na mom live albumu iz 2013. godine", podseća Džiboni, koji je od tada objavio i studijski album “Familija” (2016, snimljen zajednički sa Oliverom Dragojevićem), sa koga su postale veliki hitovi njegove pesme “Onako, od oka”, “Udica”...

Ulaznice za koncert Džibonija 8. marta u Spens-u koštaju 1.500, 1.700, 1.900, 2.100, 2.200 i 2.500 preko mreže Gigstix. Prodaja počinje od ponedeljka 25. decembra.

]]>
Fri, 22 Dec 2017 13:17:58 +0100 Muzika http://www.pressonline.rs/kultura/Muzika/403487/dziboni-se-vraca-u-novi-sad.html
Ostvarenje sna: Susret najvećeg horniste svih vremena i njegovog učenika http://www.pressonline.rs/kultura/Muzika/403422/ostvarenje-sna-susret-najveceg-horniste-svih-vremena-i-njegovog-ucenika.html Jedan od najboljih hornista svih vremena Radovan Vlatković deliće binu sa nekadašnjim studentom Nikolom Ćirićem, prvim hornistom Beogradske filharmonije, u petak 22. decembra (Kolarac, 20č). Pod upravom šefa-dirigenta Gabrijela Felca, Vlatković izvodi Mocartov Koncert za hornu, a potom sledi dirljiv muzički susret “čarobnjaka i njegovog učenika”, u dvostrukom Rozetijevom koncertu. ]]> Foto:B92.net

“Svirati sa Radovanom Vlatkovićem kao solista sa Beogradskom filharmonijom, deset godina nakon što sam u niškoj muzičkoj školi vežbao sanjajući dan kad će moja horna zvučati bar približno kao horna mog idola, deluje kao ostvarenje najvećeg sna. Mnogo više od slova u biografiji znači mi znanje koje sam dobio od ovog čarobnjaka na horni dok sam mu bio student na čuvenom Mocarteumu u Salcburgu. Radujem se što ćemo beogradskoj publici preneti somotni zvuk horne i lepotu zajedničkog muziciranja”, rekao je Nikola Ćirić, prva horna Beogradske filharmonije i ujedno jedan od njenih najmlađih članova.

O impresivnoj karijeri Radovana Vlatkovića svedoči i počasno članstvo u Kralјevskoj muzičkoj akademiji u Londonu, što je čast koju ima samo 300 muzičara iz celog sveta. Nastupa sa najvećim umetnicima sveta kao što su Marta Argerič, Micuko Učida, Emanuel Paji, a njegovi snimci važe za najbolja izvođenja svih vremena.

Šef-dirigent Gabrijel Felc zaokružuje repertoar muzičkim gigantom - poslednjom i nedovršenom IX simfonijom Antona Bruknera. Još jedna ekskluziva koju je Beogradska filharmonija spremila za tekuću koncertnu sezonu je izvođenje poslednjeg izdanja ove simfonije, koje je objavljeno 2000. godine.

]]>
Thu, 21 Dec 2017 13:14:14 +0100 Muzika http://www.pressonline.rs/kultura/Muzika/403422/ostvarenje-sna-susret-najveceg-horniste-svih-vremena-i-njegovog-ucenika.html
Srpska grupa snimila pesmu mobilnim telefonom http://www.pressonline.rs/kultura/Muzika/403420/srpska-grupa-snimila-pesmu-mobilnim-telefonom.html Grupa Artan Lili ima iza sebe uspešnu koncertnu godinu, u kojoj je poklonike svog zvuka obradovala brojnim singlovima i privlačnim video spotovima. U susret Novoj godini, popularni beogradski sastav, objavio je estetski izazovan video za novu pesmu “Nije svejedno”. ]]> Foto:B92.net

“Napravili smo novu pesmu na telefonu i snimili ceo spot u jednom kadru“, izjavio je frontmen Bojan Slačala i dodao: “Shvatili smo da vrhunska muzika može da se pravi i na telefonu. Ovo je nešto sasvim novo i za publiku i za nas. Nadam se da ćete uživati u novom zvuku Artan Lilija”.

Pesma, “Nije svejedno”, naći će se i na njihovom novom albumu “New deal” koji će sledeće godine objaviti izdavačka kuća Lampshade Media.

Režiju video spota u jednom kadru potpisuje dugogodišnji saradnik benda Staša Tomić koji je ovom prilikom izjavio: “To je to, to su Artani u punom sjaju, ekipa na gomili, hormoni, telefoni. Potrudili smo se svi zajedno da vam prenesemo autentični ovovremenski impuls mladosti. Savršena stvar za lep početak jedne Nove godine”!

Energična četvorka dugo nije nastupala u Beogradu, a sad imaju više razloga za svirku: nove pesme, novi spot i novog gitaristu. Artan Lili najavljuju ekskluzivni koncert 2. januara u beogradskom klubu Elektropionir na kome će se publici predstaviti po prvi put novi gitarista Ivan Skopulovič.

]]>
Thu, 21 Dec 2017 13:09:48 +0100 Muzika http://www.pressonline.rs/kultura/Muzika/403420/srpska-grupa-snimila-pesmu-mobilnim-telefonom.html
Gogol Bordello u Beogradu http://www.pressonline.rs/kultura/Muzika/403367/gogol-bordello-u-beogradu.html Svetska džipsi pank-rok atrakcija Gogol Bordello održaće koncert 28. maja (21:00) 2018. godine u Bašti Studentskog kulturnog centra Beograda, u okviru svetske turneje povodom novog albuma "Seekers And Finders"! ]]> Foto:B92.net

"Lavina gneva pretvorenog u radost ide ka vama... Psihička tortura pretvorena u telepatsku ljubav, takođe! Vidimo se na putu, rođaci!", poručuje Gogol Bordello.

Predvođen harizmatičnim muzičarem Eugene Hutz-om, poreklom iz Ukrajine, multietnički Gogol Bordello je za skoro dve decenije postojanja zahvaljujući visokoenergetskim živim nastupima stekao zavidnu reputaciju, kao "globalno najuzbudljivija koncertna atrakcija koja je došla iz Njujorka (Billboard)” i “svetski najbuntovničkiji bend uživo (Rolling Stone)”.

Krenuvši iz Njujorka 1999. godine, svojim energični nastupima Gogol Bordello opčinio je publiku najvećih svetskih festivala kakvi su Coachella, Lollapalooza, Bonnaroo, Roskilde... a bend je svoj status učvrstio nizom odlično prihvaćenih albuma. Tako je "Super Taranta!" (2007) ugledni američki kritičar Robert Christgau ocenio kao “najbolji album decenije. Tačka.", dok je za "Seekers and Finders" (2017) uticajni recenzentski portal Allmusic rekao da je "buntovan, dirljiv i zabavan, kao i bilo šta drugo što je do sada snimio Gogol Bordello".

“Za mene je muzika način da istražim ljudske mogućnosti. To je moja glavna zanimacija u životu - ljudske mogućnosti. Svi znamo da ima negde u nama nešto što ne koristimo. Kako do toga? Kako to doseći? Pa sam jednog dana samo sebi rekao: 'Idem da to pronađem", kaže Hutz.

Ulaznica u pretprodaji košta 2.000 dinara preko mreže Eventim.

]]>
Wed, 20 Dec 2017 13:15:10 +0100 Muzika http://www.pressonline.rs/kultura/Muzika/403367/gogol-bordello-u-beogradu.html
Večeras "drugi deo" jednog od najvećih muzičkih događaja u 2017. godini http://www.pressonline.rs/kultura/Muzika/403292/veceras-drugi-deo-jednog-od-najvecih-muzickih-dogadjaja-u-2017-godini.html Jedan od najvećih pijanista današnjice Ivo Pogorelić vratio se u Beograd posle skoro 30 godina. Prvi nastup održao je u Kolarcu pre dva dana, a drugi će održati večeras u Velikoj dvorani Kolarca. Njegovi nastupi svakako se ubrajaju u najveće muzičke događaje u 2017. godini. ]]> Foto:B92.net

Nedelju dana pred koncert Mirjana Lazarević, urednica muzičkog programa Kolarca izjavila je Tanjugu da veliko uzbuđenje što dolazi u Beograd deli i sam Ivo Pogorelić.

“Pogorelić mi je kazao da zna da se u Beogradu sa velikim nestrpljenjem i pažnjom očekuje njegov koncert", kazala je Lazarević.

To se i osetilo prve večeri, 16. decembra na sceni Kolarca kada je posle skoro 30 godina Pogorelić nastupio u Beogradu. Svirao je čuveni koncert za klavir i orkestar broj 2, u ef-molu, opus 21 Frederika Šopena na odmeren i elegantan način kao što je to bio slučaj tokom cele njegove karijere. Pogorelića je pratio Simfonijski orkestar RTS-a pod upravom Bojana Sudjića.

Jedini nastup sa orkestrom u Beogradu, Pogorelić je imao pre 30 godina, 1987. godine, kada je izveo Koncert za klavir i orkestar broj 1 u be-molu Petra Iljiča Čajkovskog, sa združenim orkestrima Radio-televizije Zagreb i Radio-televizije Beograd, pod upravom Vladimira Kranjčevića u dvorani Centra Sava, a povodom 50 godina tadašnjeg Simfonijskog orkestra RTB.

Takođe, nedavno je u Kolarčevoj zadužbini otvorena i izložba portreta Ive Pogorelića, u čast povratka ovog pijaniste na beogradsku scenu. Reč je o portretima pijaniste nastalim izmedju 1997. i 2017. godine nekih od najeminentnijih svetskih fotografa, poput Jože Suhadolnika, Malkoma Krautersa i Adomasa Svirskasa. Osim antologijskih portreta, postavka prvi put predstavlja i dosad neizlagane radove.

Kustos izložbe Stefan Cvetković napominje da karijeru Ive Pogorelića od osamdesetih godina prošlog veka prate portreti.

"Mahom su to dokumentarni portreti, ali bilo je i umetničkih fotografija. Imamo hronologiju karijere na ovim portretima. Na 19 izloženih radova imamo devet različitih autora. Ovo je prva izložba u Beogradu koja je posvećena jednom klasičnom muzičaru", kazao je Cvetković.

]]>
Mon, 18 Dec 2017 13:40:47 +0100 Muzika http://www.pressonline.rs/kultura/Muzika/403292/veceras-drugi-deo-jednog-od-najvecih-muzickih-dogadjaja-u-2017-godini.html
Body Count u Beogradu! http://www.pressonline.rs/kultura/Muzika/403235/body-count-u-beogradu.html Legendarni američki hip-hop metal bend Body Count nastupiće 18. juna (21:00) 2018. godine u Bašti Studentskog kulturnog centra (SKC) Beograda, u okviru koncertnog serijala "Arsenal Fest predstavlja..." ]]> Foto:B92.net

Beogradski koncert Body Count-a poslužiće kao zagrejavanje i sjajan uvod u Arsenal Fest 08 koji će biti održan 21, 22. i 23. juna 2018. godine u Kragujevcu.

Ulaznica za Arsenal Fest predstavlja... Body Count u Beogradu košta 2.000 dinara u pretprodaji preko mreže Eventim.

Body Count su početkom devedesetih osnovali školski drugovi Ice T i gitarista Ernie C, a bend je spajajući angažovani pank, metal i hip-hop već na početku delovanja postao ozloglašen, ponajviše zbog problematične pesme "Cop Killer". Osvetnički intonirana stvar o policijskoj brutalnosti naišla je na salve osuda u javnosti, kojima se pridružio se čak i predsednik SAD Džordž Buš Stariji, tako je da je na kraju morala biti sklonjena sa prvog albuma "Body Count" (1992).

Ernie C i Ice T (koji inače već dugi niz godina igra policajca u tv seriji “Law and Order: Special Victims Unit) nastavili su da vode bend, uz česte promene ostatka postave, kroz nekoliko angažovanih albuma, sa kojih su čuveni singlovi "Hey Joe", "Necessary Evil", "I Used to Love Her", "Talk Shit, Get Shot", "Relationships"...

Body Count će u Beograd doći sa albumom "Bloodlust" (2017) iza sebe, sa kog su se već istakli "No Lives Matter", "Black Hoodie" i "Ski Mask Way", a na njemu se nalazi i obrada klasika legendarnog Slayer-a "Raining In Blood". Uz to status i ugled koji Body Count uživa u svetu metala pokazuju to što na albumu gostuju frontmen Megadeth-a Dave Mustaine, suosnivač benda Sepultura Max Cavalera i pevač Lamb Of God Randy Blythe.

Beogradskoj publici će se 18. juna u Bašti SKC-a predstaviti, kako IceT kaže, "bend u punoj snazi, što ovaj album i pokazuje".

]]>
Thu, 14 Dec 2017 13:32:31 +0100 Muzika http://www.pressonline.rs/kultura/Muzika/403235/body-count-u-beogradu.html
Bili Ajdol zvezda Zaječarske gitarijade 2018. godine http://www.pressonline.rs/kultura/Muzika/403177/bili-ajdol-zvezda-zajecarske-gitarijade-2018-godine.html Zvezda 52. Gitarijade u Zaječaru, koja će biti održana od 28. do 30. juna sledeće godine, biće čuveni britanski roker Bili Ajdol, saopštili su organizatori. ]]> Foto:b92.net

Ajdol, koji je prešao trnoviti put od pank pionira do mega zvezde, smatra se jednim od najtraženijih izvođača kada su turneje u pitanju i svaki njegov koncert rasprodat je mesecima unapred, bez obzira na teritoriju na kojoj se održava.

Prodavši čak 40 miliona nosača zvuka, Ajdol je ušao u istoriju rokenrola hitovima kao što su ''Rebel Yell'', ''Mony Mony'', ''White Wedding'', ''Eyes Without Face'', ''Flesh For Fantasy'', ''Cradle Of Love'' i ''Dancing With Myself''.

Plavokosi buntovnik bio je na vrhu liste želja fanova Gitarijade, koji će imati priliku da ga slušaju 30. juna na stadionu Kraljevica.

Ajdol je uvrstio Zaječar u svoju evropsku turneju "Billy Idol Live! 2018".

Ulaz na Gitarijadu i korišćenje rok kampa su besplatni.

]]>
Mon, 11 Dec 2017 13:20:32 +0100 Muzika http://www.pressonline.rs/kultura/Muzika/403177/bili-ajdol-zvezda-zajecarske-gitarijade-2018-godine.html
E-play novim spotom obradovao publiku http://www.pressonline.rs/kultura/Muzika/403157/e-play-novim-spotom-obradovao-publiku.html E-play je objavio novi singl “Srešćemo se neki drugi put” koji je ujedno i najava njihovog petog studijskog albuma. ]]> Foto:B92.net

Nakon radijske promocije, bend je odlučio da svoju publiku obraduje i spotom. Direktor fotografije i režiser je veoma talentovani Luka Trajković, asistent režije - NIkola Polić, montažer - Bojan Dmitrašinović, scenograf - Nađa Trajković, a kao glavni glumac pojavljuje se Mladen Vuković.

“Jedan deo spota snimljen je u Beogradu, a drugi deo u carinskoj zoni u Sremskoj Mitrovici i hvala svim zaposlenima u carini koji su bili sa nama tog dana. Kako je snimanje bilo u svitanje, znam da im nije bilo lako da ustanu u 3h ujutru i dođu na radno mesto pre radnog vremena. Na snimanju smo se prilično smrzli, ali smo hteli da dobijemo to prirodno sivilo i plavetnilo koje je zamislio naš snimatelj Luka Trajkovic”, izjavila je Maja Cvetković povodom novog spota.

Pesma “Srešćemo se neki drugi put” je snimana u studiju “Siena”, a audio produkciju potpisuje Voja Aralica. Upravo zbog velikog zadovoljstva kako je pesma ispala u studiju, bend je prioritet dao radijskoj promociji što u današnje vreme i nije redovna pojava.

“Namerno smo malo odložili emitovanje spota na internetu i bilo nam je baš zanimljivo da pratimo fanove koji su bili zbunjneni našom kampanjom da želimo da oživimo radio i da se singl prvo zavrti na radio i tv stanicama. Ispalo je super, pošto su nam ljudi stalno pisali i komentarima nije bilo kraja. Ljudi su prosto naviki da jednim klikom dodju do svega što ih zanima. Mi smo ih ovim potezom pozitivno zbunili - morali su da prate određene radijske i tv emisije”, zaključila je Cvetković.

Maja, Trut, Nemanja i Kika su trenutno u studiju sa producentom Vojom Aralicom gde snimaju svoj novi album koji najavljuju za 2018. godinu.

]]>
Fri, 8 Dec 2017 13:14:08 +0100 Muzika http://www.pressonline.rs/kultura/Muzika/403157/e-play-novim-spotom-obradovao-publiku.html