Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

22. 05. 2015.

Sterijino pozorje: Nagrade za Đuzu, Ljubišu Ristića, Geroslava Zarića...

Jubilarno 60. Sterijino pozorje otvoriće besedom dramski umetnik Predrag Ejdus 26. maja u 20 časova u Srpskom narodnom pozorištu. Do 3. juna u selekciji Nacionalne drame i pozorišta takmičiće se devet predstava, koje je odabrala Marina Milivojević Mađarev.

Sterijino pozorje: Nagrade za Đuzu, Ljubišu Ristića, Geroslava Zarića...

Foto:politika.rs

- Sterijina nagrada za naročite zasluge na unapređenju pozorišne umetnosti i kulture pripale su glumcu Vlastimiru - Đuzi Stojiljkoviću, reditelju Ljubiši Ristiću i scenografu Geroslavu Zariću - rekao je direktor Sterijinog pozorja Miroslav - Miki Radonjić.

Novina na festivalu biće dodatna selekcija pod nazivom „Kako nas drugi vide“, u kojoj će biti prikazane predstave koje su po tekstovima naših pisaca rađene na drugim jezicima. U ovoj selekciji će biti prikazana predstava „Balkanski špijun“ u izvedbi teatra „A La Place“ iz Tokija, kao i „Prst obarač metak pištolj“ teatra „Stan’s Café“ iz Birmingema. U čast nagrađenih na samom kraju festivala biće odigrana predstava „Violinista na krovu“.

U okviru međunarodne selekcije „Krugovi“, koja nije takmičarskog karaktera, publika će imati priliku da vidi tri predstave: „Kralj Betajnove“ Slovenskog narodnog gledališća iz Ljubljane, „Vučjak“ Hrvatskog narodnog kazališta Zagreb i „Kristofor Kolumbo“ u izvođenju Zagrebačkog kazališta mladih.

Projekcija dokumentarnog filma o Jovanu Steriji Popoviću iz 1965. godine biće upriličena u 20 sati u Svečanoj sali Sterijinog pozorja u ponedeljak, 25. maja. Jubilarni Međunarodni simpozijum pozorišnih kritičara i teatrologa „Kritičar je pisutan ili Ka otelotvorenoj kritici“ od 16. do 20. septembra organizuje Sterijino pozorje u saradnji sa Međunarodnom asocijacijom pozorišnih kritičara i Bitefa u Novom Sadu i Beogradu.

- U skladu sa željom da naša dva vodeća festivala tešnje sarađuju, prvi put u istoriji Simpozijuma u njegovoj organizaciji učestvuje i Bitef, tako što će učesnici Simpozijuma u Novom Sadu biti gosti Bitefa - rekao je Miloš Latinović, direktor Bitef teatra.

Posebni gosti Festivala biće Narodno pozorište iz Prištine, odeljenje Srpska drama sa sedištem u Gračanici, sa predstavom “Hotel Kosovo”, koju je režirao Nenad Todorović.

 

 

Izvor: Blic.rs

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage