Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

26. 05. 2015.

Danas počinje 60. Sterijino pozorje

Besedom glumca Predraga Ejdusa i predstavom “Providenca” po tekstu Stevana Koprivice, u režiji Egona Savina i u izvođenju Centra za kulturu Tivat, danas će u Srpskom narodnom pozorištu (SNP) u Novom Sadu svečano biti otvoreno jubilarno 60. Sterijino pozorje.

Danas počinje 60. Sterijino pozorje

Foto:Tanjug.rs

Na jednom od najznačajnijih regionalnih pa i evropskih pozorišnih festivala, koji će trajati do 3. juna, publika će imati priliku da vidi  ukupno 16 dramskih predstava, od kojih su devet u takmičarskoj konkurenciji i tri u međunarodnom programu “Krugovi”, a po izboru selektorke Marine Milivojević Mađarev.

U takmičarskom programu festivala su i drama “Zmajeubice” Milene Marković, u režiji Ive Milošević i izvođenju Jugoslovenskog dramskog pozorišta kao i predstava Bitef teatra “Život stoji, život ide dalje” Filipa Vujoševića u režiji Jelene Bogavac.

Kruševačko pozorište i Narodno pozorište u Somboru takmičiće se sa predstavom “Doktor Nušić”, za koju je po Nušićevoj komediji “Dr” adaptaciju i režiju uradio Kokan Mladenović.

Sa Nušićevom komedijom “Mister Dolar”, u režiji Snežane Trišić, nastupiće subotičko Narodno pozorište, dok će Crnogorsko narodno pozorište iz Podgorice izvesti “Urnebesnu tragediju” Dušana Kovačevića.

Beogradski Atelje 212 izvešće predstavu “Kazimir i Karolina” Edena fon Horvata, u režiji Snežane Trišić, Centar za kulturnu dekontaminaciju će nastupiti s predstavom “Ibzenov neprijatelj naroda kao Brehtov poučni komad” autora i reditelja Zlatka Pakovića a predstavu “Dok nas smrt ne razdvoji” Mire Furlan, u režiji Predraga Mikija Manojlovića u takmičarskoj konkurenciji izvešće Radionica integracije iz Beograda.

Za Međunarodni program Sterijinog pozorja “Krugovi” selektorka je odabrala koprodukcijusku predstavu slovenačkih narodnih pozorišta iz Ljubljane i Maribora “Kralj Betajnove” Ivana Cankara u režiji Eduarda Milera.

U tom programu biće i “Vučjak” Miroslava Krleže u Režiji Ivice Buljana i izvođenju Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu kao i predstava “Kristofor Kolumbo”, takođe prema Krležinom delu, u režiji Renea Medvešeka  i izvođenju Zagrebačkog kazališta mladih.

U netakmičarskom programu Sterijinog pozorja “Kako nas drugi vide” biće izvedena Kovačevićeva predstava “Balkanski špijun”, u režiji Cujošija Sugijame i izvođenju japanske pozorišne kompanije “A La Place” iz Tokija.

Druga predstava u tom programu je “Prst obarač metak pištolj”, Nenada Prokića u režiji Džejmsa Jarkera i izvođenju “Stan’s Cafea” iz engleskog grada Birmingema.

Poseban gost festivala biće predstava Narodnog pozorišta Priština - Srpske drame sa sedištem u Gračanici “Hotel Kosovo” po tekstu i u režiji Nenada Todorovića.

U čast nagrađenih biće izvedena koprodukcijska predstava Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu i Novosadskog pozorišta “Violinista na krovu”, Džozefa Štajna, u režiji Atile Bereša.

O dobitnicima Sterijinih nagrada odlučivaće žiri u kojem su Branka Krilović (predsednica), Olga Dimitrijević, Darko Lukić, Milivoje Mlađenović i Igor Bojović.

I ovo jubilarno Sterijino pozorje, kako već tradicija tog festivala nalaže, imaće bogat prateći program koji čine Pozorje mladih, izložbe, promocije i drugi sadržaji.

Izvor: Tanjug

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage