Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

20. 06. 2016.

Predstava Homo Americanus prvi put u Evropi

Nagrađivani rumunski umetnik Paul Kozma Čimpojeru gostovaće na predstojećem petom Međunarodnom festivalu pantomime - "P(h)antomfest" sa svojom novom predstavom "Homo Americanus", čije će izvođenje 24. juna u Vranju biti evropska premijera, nakon američke, koja je održana u Njujorku u aprilu ove godine.

Predstava Homo Americanus prvi put u Evropi

Foto:Tanjug

Koristeći muziku i ples, Paul Čimpojeru strastveno istražuje iskustva rumunskog imigranta u Njujorku - počev od metroa, vinskih podruma, turista, preko gornjeg i donjeg dela grada, on otkriva kroz svoj interpretativni ples kako izgleda probuditi se u gradu koji nikada ne spava i stremiti da se bude deo njega.

Nadmoćnost ovog univerzalnog jezika je određena slobodom sa kojom umetnik koristi različite forme izvođačkih umetnosti (glumu, klasičnu i bihevioralnu pantomimu, tradicionalni ples, stepovanje, savremeni ples, borilačke veštine) kao sredstvo izražavanja ideja, iskustava, emocija. 

Organizatori "P(h)antomfesta", koji ove godine ima podršku programa "Evropski Progres", finansiran od strane Evropske unije i Vlade Švajcarske, najavljuju i zanimljiv prateći program.

Tako će poznati američki pantomimičar Greg Goldston 24. juna u Američkom kutku pri Narodnoj biblioteci u Vranju održati prezentaciju sa diskusijom pod nazivom "Kada je pokret glasniji od reči", a makedonski pantomimičar Meto Janakievski nastupiće 25. juna u Gornjoj čaršiji kod spomenika čuvenom trubaču Bakiji Bakiću, čime pantomima ponovo izlazi na ulicu.

Nakon prošlogodišnjeg uspeha "Pantomimičara na kafi" u Brankovoj ulici u Vranju i 2014. "Pantomimičara na pijaci", program "Pantomima izlazi na ulicu" ove godine se održava pod nazivom "Bakiji u pohode".

Goldston, jedan od najznačajnijih američkih pantomimičara u ovom trenutku, nastupiće prvi put u Srbiji 25. juna sa svojom predstavom "Glasnije od reči" na petom "P(h)antomfest" u Vranju.

U okviru predstojećeg festivala, koji se održava 24. i 25. juna, u organizaciji Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje, biće premijerno, u sklopu obelezavanja 400 godina od smrti Vilijama Šekspira, izvedena i predstava pantomime "Hamlet" u režiji Trajčeta Gjorgieva, nastala u produkciji festivala. 

Ulaz na sve programe "P(h)antomfesta" je slobodan.

 

Izvor: Tanjug.rs

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage