Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

20. 01. 2017.

Mira Karanović: Ugradila sam svoj DNK u predstavu "Novo doba"

Predstava "Novo doba" po tekstu Vuka Boškovića i u režiji Dina Mustafića premijerno će biti izvedena u subotu 21. januara u 20h u Bitef teatru.

Mira Karanović: Ugradila sam svoj DNK u predstavu "Novo doba"

Foto:Blic.rs

Predstava je nastala po motivima knjige eseja Viktora Ivančića „Radnici i seljaci“. Reč je o premijernom izvođenju ovog teksta i prvoj premijeri ove sezone u Bitef teatru.

Tekst je analiza savremenog doba sa mnogo strasti, emocija, ljudskog pada i gubitka dostojanstva, kaže Miloš Latinović, direktor Bitef teatra. Reditelj Dino Mustafić dodaje da je glavni motiv predstave tranzicija, "reč koja, poput reči 'stres', mnogo toga govori, ništa ne objašnjava a nema nikakve odgovornosti".

U ovom komadu fragmentarne dramaturgije petoro glumaca tumači dest likova: Mirjana Karanović, Boris Isaković, Ermin Bravo, Snežana Bogićević i Slaven Došlo. Oni su veoma aktivno učestvovali u stvaranju, "tekst je nicao sa scene tokom proba" (Mustafić), ali je to imalo i svoje breme.

Mirjana Karanović
Foto: M. Ilić / RAS SrbijaMirjana Karanović

- Kada sam dobila tekst isprva sam bila nesigurna. Pitala sam se zašto da pravimo predstavu o nečemu u čemu živimo, o sadašnjosti, bez ikakve metafore. Kako to na sceni da igram, šta da radim s tim? Ali kako smo ulazili u proces i razvijali scene desilo se nešto neočekivano. 

S jedne strane taj tekst govori o onome o čemu sada pišu dnevne novine a istovremeno sam, na sceni, imala to zadovoljstvo da se igram, da imam emocije, da sa partnerima delim neki ljudski sadržaj a ne neki koji se tiče politike ili društvenih procesa. Prvi put sam doživela taj spoj - otkrila je Mirjana Karanović.

Snežana Bogićević i Mirjana Karanović
Foto: Bitef Teatar / PromoSnežana Bogićević i Mirjana Karanović

Ona je, takođe, zahvalila dramaturgu Vuku Boškoviću što im je dozvolio da se "igraju" njegovim rečima:

- Vuk nam je omogućio da damo svoj doprinos tako da smo svi mi roditelji ove predstave. Ja nisam samo neko ko prenosi nečije misli i ideje nego neko ko je ugradio svoj mentalni i emotivni DNK u ovo delo - istakla je glumica.

Ermin Bravo, Slaven Došlo i Boris Isaković
Foto: Bitef Teatar / PromoErmin Bravo, Slaven Došlo i Boris Isaković

Njen kolega Boris Isaković takođe se osvrnuo na ovaj nesvakidašnji proces stvaranja predstave:

- Glumac voli da napiše poneku repliku i kad to uradi on dobija ono što je u glumi najvažnije: veru. Mi smo apsolutno osvojili prostor vere, ovo je postalo naše. Komad je toliko aktuelan da je to prosto bolno. Ta aktuelnost je u početku bila zabrinjavajuća. Ali ako se to već radi, onda mora da se ide do kraja i na kraju scena to primi - smatra Isaković.

Vuk Bošković
Foto: M. Ilić / RAS SrbijaVuk Bošković

Dramaturg Vuk Bošković objasnio je da se predstava bavi tranzicijom (ka nekom uređenom sistemu i društvu) u kojoj smo mi, evo, poslednjih 15-20 godina.

- Došli smo do trenutka u kome nismo baš sigurni da li tranzicija ima smisla jer to gde smo, kao, krenuli, možda više i ne postoji ili je barem u procesu krunjenja. Nastaje haos koji mi živimo već decenjama. Ne zna se više šta su koordinate, šta je prihvatljivo, šta nije. U ovoj predstavi to se prelama kroz sudbine malih ljudi koji pokušavaju da žive, da se vole, da se poštuju, da urade nešto, a konstantno nailaze na užasne lomove koji dovode do toga da se njihovi odnosi raspadaju - objašnjava Bošković.

On je istakao da je referenca za naslov bio Hakslijev "Vrli novi svet" ali da može asocirati i na negativ pojma "new age".

Ermin Bravo i Boris Isaković
Foto: Bitef Teatar / PromoErmin Bravo i Boris Isaković

Glumac Ermin Bravo pokušao je da u svemu vidi i svetlu tačku:

- Ta tranzicija zvuči dosta mračno i stiče se utisak da je tekst užasno težak i da je predstava mučna, ali nije tako. Ja vidim mnogo satire u ovoj predstavi i mnogo humora i mislim da će publika vrlo tragi-komično da je posmatra i da će mnogo da se zabavlja - poručuje Bravo.

Izvor: blic.rs

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage