Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

17. 02. 2017.

"Dani komedije" u znaku domaćih autora

Pozorišni festival najboljih komediografskih ostvarenja Srbije "Dani komedije" koji će se ove godine održati 46.put, po tradiciji od 20 do 27. marta, biće u znaku domaćih autora.

"Dani komedije" u znaku domaćih autora

Foto:B92.net

Od sedam predstava, u zvaničnoj konkurenciji za nagrade, "čak šest su napisali domaći pisci, pri čemu je reč o praizvedbama njihovih tekstova", objasnila je selektor festivala, teatrolog i pozorišni kritičar dnevnog lista "Politike" Ana Tasić.

"Ovi autori pripadaju različitim generacijama, od Duška Kovačevića, peko Nebojše Romčevića, Svetislava Basare i Miroljuba Nedovića do Dunje Petrović", rekla je Tasić na konferenciji za medije.

Tasićeva je istakla da su sve predstave u pogledu tema koje tretiraju "vrlo savremene, one (tragi)komički odražavaju život u savremenom svetu, u lokalnom i globalnom pogledu, često ih prepliću".

Uz napomenu da je prilikom izbora komedija, pogledala 40 predstava i napravila izbor od sedam "izuzetnih" komedija, "isključivo vođena kriterijumima njihovog ukupnog scenskog kvaliteta i komičkih vrednosti", Tasićeva je istakla da su "izabrane predstave ogledalo nagomilanih tenzija u društvu".

Bave se pitanjima opstanka ili odlaska iz zemlje, životnih okolnosti emigranata, strahovima od terorizma, ksenofobijom, prekomernim uticajem politike na svakodnevni život, društvenom korupcijom i lažnim moralom, objasnila je Tasić.

"Humor u njima je gorak, obojen tamnim tonovima. Ima lice i naličje, potvrđujući složenost žanra komedije koji je kroz istoriju pozorišta postojano otkrivao svoja višeslojna zanačenja", rekla je Tasićeva.

Izvor: B92.net

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage