Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

11. 09. 2017.  - Autor: Pressonline

Kultna serija AUDICIJA ponovo u Beogradu!

Publika će biti oduševljena.

Kultna serija AUDICIJA ponovo u Beogradu!

Foto: Promo

"Audicija“ je kultna predstava nastala u decembru 1984. godine kao dio nastavnog procesa na Akademiji scenskih umetnosti u Sarajevu, prvi put izvedena na Otvorenoj sceni OBALA, gde je posleizvedena 150 puta.

Samo par godina nakon otvaranja sarajevske Akademije, studenti prvih generacija glume, razvijajućizadatak koji se zove “skica za lik i imitaciju”, uz pomoć profesora Bore Stjepanovića, dolaze dopredstave koja će postati popularna pod imenom “Audicija”.

Nakon što je osvojila mesto u srcima Sarajlija, tadašnji studenti Admir Glamočak, EmirHadžihafizbegović, Senad Bašić, Jasmin Geljo, Saša Petrović, Željko Kecojević, Mladen Nelević, HarisBurina, Branko Đurić i Željko Ninčić, postaju imena koja zna cela bivša Jugoslavija.

Likovi iz ”Audicije” Bogoljub Šaulić, Kj(r)aljević Maj(r)ko, Mustafa Sudžuka, Simonida Puhalo, MimaKrčić, Davor Stevanović… zapravo su postojali. Ne pod tim imenima i prezimenima, ali bili su kandidatina prijemnom ispitu na ASU, koje ih je glumačka ekipa ”Audicije” gledala, a posle uz doradu imitirala.

1986. godine, osam od deset gore pomenutih glumaca, potpisuju svoj prvi profesionalni ugovor samenadžerom Rakom Đokićem koji organizuje veliku jugoslovensku turneju. Svoju predstavu izvodeviše stotina puta, a ostaje zabeleženo da u Beogradu, u Sava Centru, redovi za kupovinu karata bivajudugi nekoliko stotina metara. Predstava ”Audicija” i danas drži mnoge rekorde po posećenosti, pa jetako u Lisinskom za 11 dana rasprodala 33 predstave što do dan danas nikome nije uspelo. U sklopujugoslovenske turneje ova predstava igrala je 50 puta u beogradskom Domu Sindakata, gde se svakiput tražila karta više.

Samo u Beogradu su prodali preko 120.000 karata, preko 70.000 u Zagrebu, dok u Sarajevu se i nemože proceniti koliko je njih pogledalo ovu predstavu.

”Audicija” je jedini scenski projekat koji je doživio ex-Yu turneju. Predstavu je odgledalo preko 2,5miliona ljudi.

Povodom 25. godišnjice nastanka „Audicije“ u Sarajevu su se 20. decembra 2009. godine skupili sviglumci iz originalne postavke i održali dve predstave na ”Obali”. Zabeleženo je da je Akademijascenskih umjetnosti u Sarajevu, koja je bila inicijator i organizator ovog okupljanja, imala preko15.000 rezervacija za ovu predstavu, dok ”Obala” ima samo 300 mesta.

33 godine poslije nastanka predstave, na inicijativu producenta Adnana Mundžića, ”Audicija” seponovo okupila, te će u organizaciji ”Stage Production” i Music Stara održati predstave uBeogradu,Novom Sadu i drugim mestima širom Srbije

Izvor: Pressonline

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage