Press Online :: Pozorište http://www.pressonline.rs/kultura/Pozoriste/rss.html sr http://www.pressonline.rs/img/logo.png Press Online :: Pozorište http://www.pressonline.rs/kultura/Pozoriste/rss.html NEBOJŠA GLOGOVAC BIJE ŽIVOTNU BITKU: Glumac hitno primljen na plućno, otkazane sve predstave http://www.pressonline.rs/kultura/Pozoriste/404756/nebojsa-glogovac-bije-zivotnu-bitku-glumac-hitno-primljen-na-plucno-otkazane-sve-predstave.html Srpski glumac Nebojša Glogovac (48), kako Kurir saznaje, hitno je primljen na Klinički centar Srbija na plućno odeljenje zbog ozbiljnog zdravstvenog problema. ]]> Glogovac je teško bolestan i njegovo zdravstveno stanje je ozbiljno, a porodica i njegovi najbliži prijatelji su uz njega u najtežim trenucima.

 

Glumac je sa plućnog odeljenja pušten pre dva dana i već je počeo sa terapijom.  

 

Naša redakcija je pozvala Glogovca, ali glumac je spustio slušalicu i pre nego što je čuo pitanje našeg novinara.

 

Predstava "Hamlet", gde Glogovac glumi glavnu ulogu, otkazana je, kao i sve predstave, potvrdili su iz Jugoslavenskog narodnog pozorišta,  

 

Nebojša Glogovac rođen je 1969. u Trebinju, i već dve decenije je jedan od najboljih srpskih glumaca.

 

Glumu je diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u klasi profesora Vladimira Jevtovića, a sa njim su u klasi bili i Sergej Trifunović, Nataša Ninković i Vojin Ćetković.

 

Kurir.rs

FOTO: FILIP PLAVČIĆ

NE PROPUSTITE

]]>
Tue, 30 Jan 2018 12:10:02 +0100 Pozorište http://www.pressonline.rs/kultura/Pozoriste/404756/nebojsa-glogovac-bije-zivotnu-bitku-glumac-hitno-primljen-na-plucno-otkazane-sve-predstave.html
Frljićeva "Kletva" događaj godine u Poljskoj http://www.pressonline.rs/kultura/Pozoriste/404602/frljiceva-kletva-dogadjaj-godine-u-poljskoj.html Poljske dnevne novine Gazeta Viborča dodelile su predstavi "Kletva", u režiji Olivera Frljića, nagradu "Vdeća" (Wdeća) u kategoriji Događaj godine. ]]> Foto:B92.net

Predstava je nastala u produkciji pozorišta Povšehni iz Varšave, a premijerno je prikazana 18. februara prošle godine. Do sada je ostvarila međunarodna gostovanja u Pragu i Berlinu.

"Za predstavu Kletva, nagradu Vdeća u kategoriji Događaj godine dobili su autori predstave i predstavnici Teatra Povšehni. To je bila najglasnija premijera ove godine, a možda čak i u poslednjih trideset godina. Potresna je to, izvanredno napravljena predstava, koja je poput nezaustavljivog valjka ušla u poljsko pozorište, Varšavu i Poljsku", stoji u obrazloženju Žirija.

Reditelj i glumci se u predstavi kritički bave problemima poput zlostavljanja dece, porasta rasističkih strujanja i društvenim napetostima koje su prouzrokovali političari.

"Nagradu 'Vdeća' dodelili smo zbog snažnog stava o političkoj dominaciji katolicizma u Poljskoj, o mržnji prema strancima i ženama, ali i o snobizmu levičarske umetnosti i naših kompleksa. Za političko pozorište koje pogađa u srž", stoji takođe u obrazloženju, preneli su hrvatski mediji.

Inače, reč je o pozorišnoj predstavi koja je napravila haosu u Poljskoj prošle godine kada su protestovali katolici, a tužilaštvo je pokrenulo istragu.

Frljićeva predstava, naime, izazvala je u varšavskom pozorištu Povšehni burne reakcije poljske javnosti, uz proteste ultrakatolitičkih vernika i istragu državnog tužilaštva zbog navodno bogohulnih scena, a mediji su je ocenili kao "granatu bačenu u poljsko društvo".

Državno tužilaštvo saopštilo je tada, prema navodima koje su preneli i neki od najvećih svetskih medija, da je započeta istraga na osnovu prijava da predstava "Kletva" vređa verska osećanja i nacionalno dostojanstvo Poljaka, te da podstiče na zločin protiv predsednika vladajuće stranke Pravo i pravda Jaroslava Kačinjskog.

Gnev konzervativaca izazvala je posebno scena u kojoj jedna glumica simulira oralni seks sa statuom u prirodnoj veličini u liku pokojnog pape Jovana Pavla II, na koju se potom stavlja natpis "Zaštitnik pedofila".

Na te optužbe, pozorište Povšehni je odgovorio saopštenjem u kojem podseća javnost da je reč o pozorišnoj predstavi, a ne o događajima koji se stvarno dešavaju; da određene scene ne smeju da se posmatraju van konteksta i da nije istina da se predstava izvodi da bi se prikupio novac za ubistvo Kačinskog, dodajući da je to neistinit prikaz tog komada koji može negatiovno da utiče posebno na one koji "Kletvu" nisu videli.

"Kletva" je zasnovana na tekstu poljskog autora Stanislava Vispianjskog iz 19. veka o složenim odnosima Poljaka sa moćnom Katoličkom crkvom.

]]>
Thu, 25 Jan 2018 14:06:23 +0100 Pozorište http://www.pressonline.rs/kultura/Pozoriste/404602/frljiceva-kletva-dogadjaj-godine-u-poljskoj.html
Beogradska premijera pozorišne predstave "Šta me snađe" http://www.pressonline.rs/kultura/Pozoriste/404496/beogradska-premijera-pozorisne-predstave-sta-me-snadje.html Konačno je i beogradska publika dobila priliku da 12. februara u Domu omladine vidi premijeru dugo najavljivane “masovne monodrame” Anđelke Prpić pod nazivom “Šta me snađe”. ]]> Foto:B92.net

Dramski tekst za ovu interaktivnu savremenu komediju u kojoj se popularna glumica Anđelka Prpić pojavljuje u 12 različitih uloga, potpisuje jedan od najboljih srpskih dramskih pisaca I scenarista Nebojša Romčević, a režija je poverena proslavljenom glumcu, muzičaru i reditelju Branku Đuriću Đuri.

Ova životna komedija tokom decembra je pobrala nepodeljene simpatije u više 10 gradova u rasprodatim salama Srpskog Narodnog Pozorišta u Novom Sadu, u Kragujevcu, Jagodini, Valjevu, Mladenovcu, Cirihu, Požarevcu, a Anđelka Prpić će se prvi put pokloniti beogradskoj publici 12. februara u 20:30h, u velikoj sali Doma omladine. Karte su u prodaji od 18. januara na biletarnici Doma omladine kao I putem Eventim prodajne mreže I sajta eventim.rs.

“Sećam se odlično svog osećaja pred prijemni ispit, situacija je “ili jesi ili nisi”. Pripreme za beogradsku premijeru predstave “Šta me snađe” me je vratila u tu davnu 2003. godinu, kada sam nestrpljivo čekala ulaz pred komisiju za upis na Akademiju. Sa istim žarom čekam i reakciju beogradske pozorisne publike, čiji su standardi visoki”, iskreno će Anđelka.

O predstavi:

foto: promo
foto: promo

Šarmantna Anđelka, u ovoj predstavi igra tridesetdvogodišnju bankarku Jovanku Joku Jakovljević. Mlada žena koja gradi karijeru onim što ima (pameti i znanja ponajmanje) u surovom korporativnom svetu. Sasvim slučajno se našla pred dilemom: čast i bračna vernost ili uspon u karijeri? Takvu dilemu ne može da razreši sama: čitava vojska likova joj u tome pomaže stvarajući još veću konfuziju u njenoj praznoj glavici, a direktorov sin samo što nije ušao u njenu… sobu. Ovaj je svet skrojen tako naopako, da izgleda da je svaka žena bar jednom naletela na svog Harvija Vajnstajna. Zadovoljstvo je njegovo, kajanje njeno...

Šta su rekli o predstavi?

foto: promo
foto: promo

ANĐELKA PRPIĆ, glumica

Volim kada se pred mene stavljaju teši zahtevi i koji imaju prvenstveno zadatak da budu pitki i da okupljaju široku publiku. Kroz monodramu "Šta me snađe" susrela sam se sa temom sa kojom se, sigurna sam susreću mnoge žene, a to je pitanje morala! Šta je uopšte moral, u kojoj meri ga treba slepo slediti? Da li je vredno pobeći od sopstvenih ubeđenja? Imamo li svoja ubeđenja ili smo zavisni od okoline i sredine i svega sto nam se nameće? Žargonski rečeno, dati il' ne dati? A šta je na tasu ponekad i "stočne" vage otkriću vam na sceni. Uzbuđue me jako kada treba da oživim likove i teme u kojima se svi pronalaze. Zadatak mi nije lak, a to je da se uglavnom žene ali i muskarci poistovete sa mojim problemom na sceni!

NEBOJŠA ROMČEVIĆ, dramski pisac

Kada pišete za određenu glumicu, razmišljate kao krojač: šta će najlepše da joj stoji, šta će da istakne struk, otkrije obline, boju očiju, da može da se nosi po raznim vremenskim prilikama, da je nije sramota ni u jednom društvu. Morate da razmislite o klijentu-kakva je osoba, kakav temperament, kakva su joj životna ubeđenja, ideološka opredeljenja. O tome sam promislio duboko i analitički i napisao masovnu monodramu. U njenoj se glavi neprekidno svađa, miri, ljubi i kudi čitava jedna ulica bučnog italijanskog gradića, tu se jedni bore za reč, drugi traže mir i tišinu, treći krkaju, četvrti se izgladnjuju. Kada šijete dramu po meri ovakve glumice, shvatite da ona može u isti čas da nosi kolekciju za zimu, proleće, leto i jesen...i da će sve dobro da joj stoji. Moje je bilo samo da sve te likove dovedem u krizu i da se smejem zapisujući ono što se dešava.

BRANKO ĐURIĆ ĐURA, reditelj

Anđelkina predstava će sigurno postaviti nove standarde u kategoriji predstava za jednog glumca. To sigurno nije monodrama, nije ni standup nego je jedna interaktivna savremena komedija koja zabavlja gledaoce na sofisticaran način i nalazi svoje mesto u srcu svakog od njih, nezavisno od toga kakve komedije su do tada voleli da gledaju. Anđelka demonstrira svoj posebni talenat i pokazuje celu lepezu šarmantnih karakterističnih likova koji plene pažnju i dižu ritam predstave od početka do kraja. Svakako se radi o kvalitetnoj zabavi koja ne potcenjuje gledaoca nego komunicira s njim na nivou koji on zaslužuje. U današnjoj poplavi jeftinih komedija Anđelkina “Šta me snađe” predstavlja pravo osveženje.

]]>
Tue, 23 Jan 2018 14:16:51 +0100 Pozorište http://www.pressonline.rs/kultura/Pozoriste/404496/beogradska-premijera-pozorisne-predstave-sta-me-snadje.html
"Čikaške perverzije" slave 25 godina! http://www.pressonline.rs/kultura/Pozoriste/404301/cikaske-perverzije-slave-25-godina.html Hit predstava “Čikaške perverzije” izvođenjem 10. marta (20:00) u velikoj dvorani beogradskog Sava centra proslaviće svojih 25 godina! ]]> Foto:B92.net

“Čikaške perverzije' već 25 godina pričaju o ljubavi, o prijateljstvu, o odnosima između žena i muškaraca. A to su teme za sva vremena. Zato 'Čikaške perverzije' traju, baš zbog toga što se predstava bavi najobičnijim, a u stvari najkomplikovanijim stvarima”, objašnjava Dragan Gagi Jovanović.

Radena po motivima drame čuvenog Dejvida Memeta “Seksualne perverzije u Čikagu”, predstava u režiji Omara Abua el Ruba je premijerno izvedena 9. marta 1993. godine u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu.

Memetovu duhovitu savremenu američku dramu, srpski glumci su na ingeniozan način pretvorili u fantastičnu komediju koja prevazilazi granice lokalnog i progovara o onome što je zajedničko svima – o potrebi za ljubavlju i preprekama njenog ostvarivanja.

“Pozorište je živa stvar i uvek se mogu desiti neočekivane stvari, pogotovo u ‘Čikaškim’, gde ima dosta improvizacije. Nijedna predstava nam nije kao prethodna i dosta ljudi dolazi više puta da nas gleda“, objašnjava Olga Odanović.

“Čikaške perverzije” su narednu deceniju i više uživale status urnebesne komedije i ogromnog hita sa preko 200.000 gledalaca. I pored velikog i kontinuiranog uspeha, predstava je ipak poslednji put izvedena 2005. godine.

Posle duže pauze Gagi je odlučio da se vrati kultnoj predstavi krajem 2014. godine, kada se i 500. izvođenje simbolično desilo upravo u Čikagu. Nakon toga, "Čikaške perverzije" u kojima igraju Dragan Gagi Jovanović, Branka Pujić, Olga Odanović i Igor Đorđević nastavile su da redovno pune Dom omladine Beograda, Pozorište mladih u Novom Sadu, Sava centar…

“Mislim da je smeh lekovit. Lep je osećaj kad vidiš srećne i zadovoljne ljude, koji su se smejali dva sata. Divan osećaj za nas na sceni, a i mi se dobro provodimo”, ističe Branka Pujić.

Ulaznice koštaju 1.100, 1.300 i 1.600 dinara na blagajni Sava centra, odnosno preko mreže Eventim.

]]>
Wed, 17 Jan 2018 14:27:36 +0100 Pozorište http://www.pressonline.rs/kultura/Pozoriste/404301/cikaske-perverzije-slave-25-godina.html
Visoka umetnost je pobedila: Ponovo redovi ispred JDP-a http://www.pressonline.rs/kultura/Pozoriste/403488/visoka-umetnost-je-pobedila-ponovo-redovi-ispred-jdp-a.html Nakon što je Jugoslovensko dramsko pozorište ponudilo karte za predstave na sceni „Ljuba Tadić“ tokom januara za samo 100 i 200 dinara, jutros se formirao red, a blagajne će danas, sutra i prekosutra bez prekida raditi od 10 do 20 časova. ]]> Foto:B92.net

Prodaja ulaznica počela je jutros u 10 časova, a prolaznici kažu da je red počeo da se formira i dva sata pred početak prodaje ulaznica.

Inače, JDP u godini u kojoj obeležava sedamdesetogodišnjicu postojanja, organizuje akciju "Popust na umetnost" u saradnji sa Rajfajzen (Raiffeisen) bankom.

Tokom akcije prazničnog popusta neće biti moguće rezervacije ulaznica telefonom ili putem interneta, kao ni posebnih popusta na grupne posete.

Akcija je prvi put, sa velikim uspehom i odjekom u javnosti, organizovana pre dve godine kada je prodaja karata oborila rekord i kada smo pokazali da visoka umetnost može da bude masovna.

foto: B92
foto: B92
]]>
Fri, 22 Dec 2017 13:20:06 +0100 Pozorište http://www.pressonline.rs/kultura/Pozoriste/403488/visoka-umetnost-je-pobedila-ponovo-redovi-ispred-jdp-a.html
"Divlje meso" u režiji Dina Mustafića u JDP-u http://www.pressonline.rs/kultura/Pozoriste/403366/divlje-meso-u-reziji-dina-mustafica-u-jdp-u.html Predstava Narodnog pozorišta iz Sarajeva "Divlje meso", prema tekstu Gorana Stefanovskog u režiji Dina Mustafića, biće izvedena u četvrtak 21. decembra, na sceni "Ljuba Tadić" Jugoslovenskog dramskog pozorišta. ]]> Foto:B92.net

U predstavi igraju Josip Pejaković, Zijah Sokolović, Vesna Mašić, Branko Ličen, Ejla Bavčić Tarakčija, Sanela Pepeljak, Ermin Sijamija, Slaven Vidak, Riad Ljutović, Aldin Omerović, Vedran DJekić, Džana Pinjo, Dina Mušanović, Raisa Bužimkić i Amar Selimović.

Predstava i njeni protagonisti višestruko su nagrađivani na eminentnim festivalima u BiH i izvan nje.

U Srbiji predstava je 2015. godine učestvovala na festivalima "Novi Teatar u Tvrđavi" u Čortanovcima i Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu.

]]>
Wed, 20 Dec 2017 13:12:13 +0100 Pozorište http://www.pressonline.rs/kultura/Pozoriste/403366/divlje-meso-u-reziji-dina-mustafica-u-jdp-u.html
Miki Manojlović igra glavnu ulogu u "Kralju Liru" u zagrebačkom HNK http://www.pressonline.rs/kultura/Pozoriste/403242/miki-manojlovic-igra-glavnu-ulogu-u-kralju-liru-u-zagrebackom-hnk.html Glumac Miki Manojlović počeo je probe u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu, gde u predstavi Kralj Lir igra naslovnu ulogu. ]]> Foto:B92.net

Premijera predstave predviđena je za početak iduće godine. Kralj Lir je prva naslovna uloga posle rata koju igra glumac iz Beograda u HNK Zagreb.

Bogdan Diklić je 2013. igrao u predstavi Na dnu u HNK, a režiser je bio Paolo Mađeli (Magelli).

Primljen sam u Zagrebu i HNK sa osobitom pažnjom i poštovanjem, rekao je Manojlović za agenciju Beta.

Predstavu Kralj Lir režira poljski režiser Januš Kica (Janusz). Pored Mnojlovića, u predstavi igraju Ivan Jončić, Silvio Vovk, Luka Dragić i drugi.

Poziv za rad u HNK Mikiju Manojloviću je stigao u martu ove godine. Probe su počele 4. decembra, a premijera je 23. februara 2018. godine.

]]>
Fri, 15 Dec 2017 15:45:55 +0100 Pozorište http://www.pressonline.rs/kultura/Pozoriste/403242/miki-manojlovic-igra-glavnu-ulogu-u-kralju-liru-u-zagrebackom-hnk.html
Predstava nobelovca Darija Foa u Narodnom pozorištu "Toša Jovanović" http://www.pressonline.rs/kultura/Pozoriste/402463/predstava-nobelovca-darija-foa-u-narodnom-pozoristu-tosa-jovanovic.html Dramska scena Narodnog pozorišta "Toša Jovanović" u Zrenjaninu otpočela je sa radom na novoj predstavi prema tekstu nobelovca Darija Foa "Nemam da platim i neću da platim". ]]> Foto:b92.net

Kako je najavljeno iz tog pozorišta, u osnovi te komedije sadržana je kritika socijalnih prilika, ali i ekonomskog i političkog sistema Italije.

Kroz pojedinačne sudbine predstavnika radničke klase, pronalazeći ih na marginama društva, taj komad postaje aktuelan u kontekstu domaćih okolnosti i problema koji prate radnike u Srbiji.

Režiju predstave i adaptaciju teksta potpisuje Miloš Jagodić, za scenografiju i kostim zadužena je Blagovesta Vasileva, a muziku je komponovao Gabor Lenđel.

U predstavi igraju Snežana Kovačev Čelar (Antonija), Jovan Torački (Đovani, njen muž), Vesna Varićak (Margareta), Zvonko Gojković (Luiđi, njen muž), Mirko Pantelić (policijski narednik/poručnik) i Nataša Luković (policijska narednica/zaova).

Inspicijent je Jelena Ristić, sufler Ivana Titin, a premijera je zakazana za 26. januar 2018. godine.

]]>
Tue, 21 Nov 2017 13:13:36 +0100 Pozorište http://www.pressonline.rs/kultura/Pozoriste/402463/predstava-nobelovca-darija-foa-u-narodnom-pozoristu-tosa-jovanovic.html
Anđelka Prpić u monodrami "Šta me snađe" http://www.pressonline.rs/kultura/Pozoriste/402212/andjelka-prpic-u-monodrami-sta-me-snadje.html Ovih dana se privode kraju poslednje pripreme za premijeru dugo najavljivane “masovne monodrame” pod nazivom “Šta me snađe”. Popularna glumica Anđelka Prpić je glavni protagonista ove fantastične predstave, nastale iz pera Nebojše Romčevića, jednog od najboljih scenarista današnje Srbije, dok režiju potpisuje proslavljeni glumac I režiser Branko Đurić Đura. ]]> Foto:B92.net

Šarmantna Anđelka omiljena širom EX YU prostora, u ovoj predstavi igra Jovanku Joku Jakovljević, bankarku staru 32 godine. Joka je mlada žena koja gradi karijeru onim što ima (pameti i znanja ponajmanje) u surovom korporativnom svetu. Sasvim slučajno se našla pred dilemom: čast i bračna vernost ili uspon u karijeri? Takvu dilemu ne može da razreši sama: čitava vojska likova (u kojima se našla) joj u tome pomaže stvarajući još veću konfuziju u njenoj praznoj glavici, a direktorov sin samo što nije ušao u njenu sobu... Ovaj je svet skrojen tako naopako, da izgleda da je svaka žena bar jednom naletela na svog Harvija Vajnstajna. Zadovoljstvo je njegovo, kajanje njeno...

Predstava “Šta me snađe” imaće premijerno izvođenje 2.decembra u Kulturnom Centru Mladenovac, i tokom decembra biće izvedena 03.12. u Paraćinu, 06.12. u Smederevu, 09.12. u Pančevu, 10.12. u Novom Sadu, 13.12. u Kragujevcu, 15.12. u Cirihu, 22.12. u Valjevu, 23.12. u Jagodini I 28.12. u Staroj Pazovi. Beogradsku premijeru, Anđelka će imati u februaru sledeće godine.

O predstavi:

foto: promo
foto: promo

ANĐELKA PRPIĆ, glumica

Volim kada se pred mene stavljaju teši zahtevi i koji imaju prvenstveno zadatak da budu pitki i da okupljaju široku publiku. Kroz monodramu "Šta me snađe" susrela sam se sa temom sa kojom se, sigurna sam susreću mnoge žene, a to je pitanje morala! Šta je uopšte moral, u kojoj meri ga treba slepo slediti? Da li je vredno pobeći od sopstvenih ubeđenja? Imamo li svoja ubeđenja ili smo zavisni od okoline i sredine i svega sto nam se nameće? Žargonski rečeno, dati il' ne dati? A šta je na tasu ponekad i "stočne" vage otkriću vam na sceni. Uzbuđue me jako kada treba da oživim likove i teme u kojima se svi pronalaze. Zadatak mi nije lak, a to je da se uglavnom žene ali i muskarci poistovete sa mojim problemom na sceni!

NEBOJŠA ROMČEVIĆ, dramski pisac

Kada pišete za određenu glumicu, razmišljate kao krojač: šta će najlepše da joj stoji, šta će da istakne struk, otkrije obline, boju očiju, da može da se nosi po raznim vremenskim prilikama, da je nije sramota ni u jednom društvu. Morate da razmislite o klijentu-kakva je osoba, kakav temperament, kakva su joj životna ubeđenja, ideološka opredeljenja. O tome sam promislio duboko i analitički i napisao masovnu monodramu. U njenoj se glavi neprekidno svađa, miri, ljubi i kudi čitava jedna ulica bučnog italijanskog gradića, tu se jedni bore za reč, drugi traže mir i tišinu, treći krkaju, četvrti se izgladnjuju. Kada šijete dramu po meri ovakve glumice, shvatite da ona može u isti čas da nosi kolekciju za zimu, proleće, leto i jesen...i da će sve dobro da joj stoji. Moje je bilo samo da sve te likove dovedem u krizu i da se smejem zapisujući ono što se dešava.

foto: promo
foto: promo

BRANKO ĐURIĆ ĐURA, reditelj

Anđelkina predstava ce sigurno postaviti nove standarde u kategoriji predstava za jednog glumca. To sigurno nije monodrama, nije ni standup nego je jedna interaktivna savremena komedija koja zabavlja gledaoce na sofisticaran način i nalazi svoje mesto u srcu svakog od njih, nezavisno od toga kakve komedije su do tada voleli da gledaju. Anđelka demonstrira svoj posebni talenat i pokazuje celu lepezu šarmantnih karakterističnih likova koji plene pažnju i dižu ritam predstave od početka do kraja. Svakako se radi o kvalitetnoj zabavi koja ne potcenjuje gledaoca nego komunicira s njim na nivou koji on zaslužuje. U današnjoj poplavi jeftinih komedija Anđelkina “Šta me snađe” predstavlja pravo osveženje.

]]>
Wed, 15 Nov 2017 13:28:38 +0100 Pozorište http://www.pressonline.rs/kultura/Pozoriste/402212/andjelka-prpic-u-monodrami-sta-me-snadje.html
Beograđani se vratili u neka bolja vremena-Audicija Sava Centar http://www.pressonline.rs/kultura/Pozoriste/402000/beogradjani-se-vratili-u-neka-bolja-vremena-audicija-sava-centar.html Sinoć je u Sava Centru odigrana predstava Audicija sa originalnom glumačkom postavom. ]]>

Publika koja je ispunila Sava Centar do poslednjeg mesta dobila je i više od očekivanja.

Smeh i aplauzi su dve reči koje najbolje opisuju veče u Beogradu.

Profesor,Mima , Bogoljub Šaulić i ostali iz ekipe ostavili su nezaboravan utisak iza sebe.

Novosadska publika će večeras u Spensu moći pogledati ovu predstavu.Početak u 20 časova

]]>
Fri, 10 Nov 2017 10:46:59 +0100 Pozorište http://www.pressonline.rs/kultura/Pozoriste/402000/beogradjani-se-vratili-u-neka-bolja-vremena-audicija-sava-centar.html
Predstava "Audicija" uspešna kao i pre tri decenije http://www.pressonline.rs/kultura/Pozoriste/401475/predstava-audicija-uspesna-kao-i-pre-tri-decenije.html "Audicija"(originalna 1984) ponovo obara rekorde na turneji po ex Jugoslaviji. ]]> Foto:Stage produkcija

Kao i pre trideset godina ova predstava izaziva ogromno interesovanje publike.

U originalnoj glumačkoj postavi i sa istim scenarijem ,ali sada prilagođenim današnjem vremenu Audicija puni dvorane širom regiona.Tri večeri  je igrana u Sarajevu,u Zagrebu se dve večeri tražila ulaznica više.Zenica i Tuzla danima unapred rasprodati.

Displaying 01.jpg

U Beogradu publika ih može gledati 9.novembra u Sava Centru ,a novosadska10.novembra u Spensu

]]>
Tue, 31 Oct 2017 12:18:23 +0100 Pozorište http://www.pressonline.rs/kultura/Pozoriste/401475/predstava-audicija-uspesna-kao-i-pre-tri-decenije.html
Drugi jesenji pozorišni festival 27. i 28. oktobra na Mećavniku http://www.pressonline.rs/kultura/Pozoriste/401233/drugi-jesenji-pozorisni-festival-27-i-28-oktobra-na-mecavniku.html Drugi jesenji pozorišni festival reditelja Emira Kusturice održaće se 27. i 28. oktobra na Mećavniku, uz podršku kompanije NIS, u organizaciji Rasta Internacionala. ]]> Foto:b92.net

Izreka našeg proslavljenog književnika Matije Bećkovića „Kao da živimo u međuvremenu“, ovogodišnji je slogan festivala koji se odvija prema ideji osnivača da Mećavnik postane sinonim za prožimanje energije i iskustva između mladih i ostvarenih umetnika.

U takmičarskom programu Jesenjeg pozorišnog festivala biće predstavljene četiri studentske predstave. Fakultet dramskih i filmskih umjetnosti Sinergija iz Bijeljine, predstaviće se predstavom „Braća“, Mihaila Durnjenkova, Fakultet dramskih umetnosti iz Beograda sa predstavom Itana Koena, „Skoro pa drama“, Akademija umetnosti u Novom Sadu izvešće „Šest lica traži pisca“, autora Luiđija Pirandela, dok će se Akademija umetnosti iz Beograda predstaviti sa “Galebom”, Antona Čehova.

Specijalni gosti festivala biće Zvezdara teatar sa predstavom “Hipnoza jedne ljubavi”, Dušana Kovačevića, koja će svečano otvoriti Jesenji pozorišni festival.
Prenošenje iskustva i znanja kroz razgovor sa studentima na majstorskim radionicama činiće segment i ovog pozorišnog festivala. Tako će mladi umetnici dobiti mogućnost da razgovaraju sa našim ostvarenim umetnicima Dušanom Kovačevićem i Snežanom Trišić.

Za dva dana festivala, publici će biti predstavljene četiri studentske predstave, dva dramska klasika i dva savremena teksta.
Selektor festivala, nagrađivani reditelj Milan Nešković, vodio se odabirom predstava koje će zajedno činiti najbolju celinu u odnosu na probleme koje su mladi autori odlučili da tretiraju kroz pozorišni čin. Motiv percepcije savremenog trenutka prirodno se izdvaja u brojnim studentskim predstavama, bilo da se one bave klasičnim dramskim delima ili savremenim autorima.

„Gotovo uvek je tretiranje problema odražavalo vreme u kome živimo ali iz vizure mladih, kojima je Jesenji pozorišni festival i posvećen“, izjavio je selektor festivala, reditelj Milan Nešković i nastavio: „Odabrao sam četiri predstave. Dva dramska klasika i dva savremena teksta. Po jedan klasik i savremeni tekst istoka, ali i zapada. Upravo na ovoj raznolikosti dramskih predložaka se može najbolje videti zajedništvo kreativne ideje koja spaja sve ove mlade umetnike od kojih se većina i ne poznaju. To je ono što ohrabruje. Ono što može da uplaši jeste zajednički pesimizam kojima mladi ljudi odišu kada je budućnost ovog vremena u pitanju i pored svog humora kojima sve predstave obiluju. Stoga se duhovita ali krajnje ozbiljno preispitujuća izreka našeg pesnika Matije Bećkovića sama ponudila kao slogan ovogodišnjeg festivala i sublimacija svega onoga što ovi divni mladi ljudi osećaju. Nama je i dalje potrebna celovečernja predstava ne bi li preispitali neki problem, Matiji je dovoljna jedna rečenica.“

Kompanija NIS je drugu godinu zaredom generalni sponzor Jesenjeg pozorišnog festivala. Pružanje podrške projektima iz oblasti kulture, nauke i obrazovanja, sa posebnim akcentom na razvoj mladih talenata, jedan je od strateških ciljeva kompanije NIS, koji se realizuju pod sloganom „Budućnost na delu“.

]]>
Wed, 25 Oct 2017 11:57:46 +0200 Pozorište http://www.pressonline.rs/kultura/Pozoriste/401233/drugi-jesenji-pozorisni-festival-27-i-28-oktobra-na-mecavniku.html
Predstava Audicija ponovo OBARA REKORDE! http://www.pressonline.rs/kultura/Pozoriste/401026/predstava-audicija-ponovo-obara-rekorde.html Kultna "Audicija" obara rekorde i pre nego je počela igrati. Tridesetak godina nakon što se prikazivala širom Jugoslavije ova predstava ponovo puni dvorane. Premijera u Sarajevu 5. oktobra, te repriza zakazana za dan kasnije, su rasprodate. Treća predstava je zakazana za 8.oktobar. ]]> Foto: STage i Fabrika

Nepovjerljiv prema celom projektu, kako sam priznaje, bio je Emir Hadžihafizbegović. Na prvoj konferenciji za medije održanoj pre tri meseca rekao  je kako je prijateljsko uveravanje u uspeh predstave uistinu dugo trajalo.

- Ja moram priznati da nisam bio pun entuzijazma što se tiče prodaje ulaznica, i iskreno sam iznenađen što su se ulaznice tako brzo rasprodale. S druge strane sam vrlo sretan jer ovo pokazuje da ljudima nedostaje smeha i nekakvog otklona od svakodnevnog života koji je više nego težak.

Glumci će do premijere boraviti u karantinu i tamo usavršavati skečeve. 

Beogradska publika će imati priliku da ovu originalnu Audiciju pogleda 9.novembra u Sava Centru.Dan kasnije, 10.novembra Audicija  gostuje u Novom Sadu u Spensu

]]>
Wed, 27 Sep 2017 10:57:00 +0200 Pozorište http://www.pressonline.rs/kultura/Pozoriste/401026/predstava-audicija-ponovo-obara-rekorde.html
"Olimp" je podelio Srbiju i svi propuštaju poentu priče http://www.pressonline.rs/kultura/Pozoriste/400894/olimp-je-podelio-srbiju-i-svi-propustaju-poentu-price.html Desetominutnim stojećim ovacijama publika je u skoro punoj sali Sava Centra pozdravila ansambl 24-časovne predstave “"Olimp: U slavu kulta tragedije”" proslavljenog belgijskog reditelja Jana Fabra. Spektakularnim plesom svih 27 izvođača prekrivenih bojom, završena je predstava koja je počela u subotu u 18 sati i bez prestanka trajala 24 sata. ]]> Foto:B92.net

Uprkos aplauzu koji je trajao skoro deset minuta dvadesetčestvoročasovna predstava “Olimp: U slavu kultra tragedije“ izvazvala je i svojevrsne kritike javnosti. Osim neshvatanja pojma umetnosti u predstavi belgijskog reditelja Jana Fabra, javnost je po društvenim mrežama izazvala negodovanje povodom emitovanja nekih od ekspicitnih scena iz predstave na televiziji sa nacionalnom frekvencijom.

Jedini koji su pokušali da odbrane reputaciju predstave i opravdaju njen umetnički karakter su svakako ljudi iz struke, pa su tako Staša Koprivica, Biljana Srbljanović, ali i Srđan Dragojević svojim statusima izazvali veliku pažnju na Tviteru i rado razmenili kritike sa pratiocima.

]]>
Mon, 25 Sep 2017 11:42:58 +0200 Pozorište http://www.pressonline.rs/kultura/Pozoriste/400894/olimp-je-podelio-srbiju-i-svi-propustaju-poentu-price.html
Počinje 51. Bitef festival http://www.pressonline.rs/kultura/Pozoriste/400827/pocinje-51-bitef-festival.html Antologijska predstava "Kvizula" u izvedbi jedne od vodećih britanskih nezavisnih trupa "Fords Enterteinment", otvoritće 51. Bitef festival, koji se ove godine održava pod sloganom "Epic Trip". ]]> Foto:B92.net

"Kvizula" originalno traje 24 sata i uz neprestane dopune i izmene postoji 21 godinu, a beogradska publika će u Klubu Bitef teatra, u prologu festivala, gledati skraćenu verziju u trajanju od šest sati u režiji Tima Ečelsa.

Festival će dan kasnije u Sava Centru otvoriti slavni belgijski reditelj Jan Fabr, kako su najavili orgnizatori "glasom, ne izlazeći na scenu", a nakon toga počinje njegova dvadesetčetvoročasovna predstava "Olimp: U slavu kulta tragedije".

Organizatori su se pobrinuli da u Sava Centru obezbede tokom ove predstave svojevrstan "Bitef grad" gde će posetioci moći da jedu, piju, spavaju, odmaraju se, čitaju, a predstava će biti direktno prenošena na RTS 3, kao i na ekranima postavljenim u foajeu SC.

Zahvaljući narukvicama svi će moći da izlaze iz sale i vraćaju se, a predviđene su tri pauze od po sat vremena, kada su glumci na sceni i taj njihov odmor ili spavanje je takođe deo predstave.

Ovogodišnji Bitef festival donosi i dve predstave u režiji Ersana Mondtaga koga nazivaju "zvezdom u usponu" i "enfant terrible" nemačkog pozorišta, a reč je o komadima "Sneg" Talijateatra iz Hamburga, po istoimenom romanu Orhana Pamuka (28. septembra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu) i "Istrebljenje" Koncertteatra iz Berna (30. septembra u Narodnom pozorištu).

Priznati slovenački reditelj Jernej Lorenci predstaviće produkciju "Biblija, prvi pokušaj" koju će 25. septembra u Narodnom pozorištu izvesti ansambl Slovenskog narodnog gledališča - Drama Ljubljana, a za 26. septembar je zakazana premijera koprodukcije Narodnog pozorišta i Bitef teatra "Carstvo nebesko" koju takođe režira Lorenci.

Takmičarski program je upotpunjen i komadom "(Sa)slušanje" iranskog autora Amira Reze Kuhestanija u izvođenju ansambla Pozorišne kompanije Mehr (29. septembra u Ateljeu 212).

Najbolje predstave odabraće ziri u sastavu: teatrolog Marija Ševcova (predsednik), kompozitor Draško Adžić, koreograf Igor Koruga, dramska spisateljica Ivana Sajko i pozorišna kritičarka Margareta Sorensen.

Najavljen je dolazak pedesetak gostiju iz inostranstva - kritičara, selektora festivala, dramaturga i direktora pozorišta iz Hrvatske, Slovenije, Francuske, Švedske, Engleske, Crne Gore, Poljske, Rusije, Mađarske, Nigerije, Irana, Italije, Grčke, Slovačke, Rumunije.

U okviru pratećeg programa predviđena je tribina:24/7 duge predstave, i nikad kraja" a tu su i tradicionalni programi "Bitef Polifonija" i Bitef biblioteka, kao i "Šoukejs" koji je ove godine biće posvećen mađarskom pozorištu u Subotici.

"Bitef na filmu" će ove godine izostati, a umesto toga će biti organizovana tribina posvećena dometima tog programa, dok će pozorišna kritičarka Bojana Janković nastaviti radionicu pod nazivom "Sumnjiva lica" čiji je prvi deo organizovan u maju.

]]>
Fri, 22 Sep 2017 11:52:52 +0200 Pozorište http://www.pressonline.rs/kultura/Pozoriste/400827/pocinje-51-bitef-festival.html
Kultna serija AUDICIJA ponovo u Beogradu! http://www.pressonline.rs/kultura/Pozoriste/400059/kultna-serija-audicija-ponovo-u-beogradu.html Publika će biti oduševljena. ]]> Foto: Promo

"Audicija“ je kultna predstava nastala u decembru 1984. godine kao dio nastavnog procesa na Akademiji scenskih umetnosti u Sarajevu, prvi put izvedena na Otvorenoj sceni OBALA, gde je posleizvedena 150 puta.

Samo par godina nakon otvaranja sarajevske Akademije, studenti prvih generacija glume, razvijajućizadatak koji se zove “skica za lik i imitaciju”, uz pomoć profesora Bore Stjepanovića, dolaze dopredstave koja će postati popularna pod imenom “Audicija”.

Nakon što je osvojila mesto u srcima Sarajlija, tadašnji studenti Admir Glamočak, EmirHadžihafizbegović, Senad Bašić, Jasmin Geljo, Saša Petrović, Željko Kecojević, Mladen Nelević, HarisBurina, Branko Đurić i Željko Ninčić, postaju imena koja zna cela bivša Jugoslavija.

Likovi iz ”Audicije” Bogoljub Šaulić, Kj(r)aljević Maj(r)ko, Mustafa Sudžuka, Simonida Puhalo, MimaKrčić, Davor Stevanović… zapravo su postojali. Ne pod tim imenima i prezimenima, ali bili su kandidatina prijemnom ispitu na ASU, koje ih je glumačka ekipa ”Audicije” gledala, a posle uz doradu imitirala.

1986. godine, osam od deset gore pomenutih glumaca, potpisuju svoj prvi profesionalni ugovor samenadžerom Rakom Đokićem koji organizuje veliku jugoslovensku turneju. Svoju predstavu izvodeviše stotina puta, a ostaje zabeleženo da u Beogradu, u Sava Centru, redovi za kupovinu karata bivajudugi nekoliko stotina metara. Predstava ”Audicija” i danas drži mnoge rekorde po posećenosti, pa jetako u Lisinskom za 11 dana rasprodala 33 predstave što do dan danas nikome nije uspelo. U sklopujugoslovenske turneje ova predstava igrala je 50 puta u beogradskom Domu Sindakata, gde se svakiput tražila karta više.

Samo u Beogradu su prodali preko 120.000 karata, preko 70.000 u Zagrebu, dok u Sarajevu se i nemože proceniti koliko je njih pogledalo ovu predstavu.

”Audicija” je jedini scenski projekat koji je doživio ex-Yu turneju. Predstavu je odgledalo preko 2,5miliona ljudi.

Povodom 25. godišnjice nastanka „Audicije“ u Sarajevu su se 20. decembra 2009. godine skupili sviglumci iz originalne postavke i održali dve predstave na ”Obali”. Zabeleženo je da je Akademijascenskih umjetnosti u Sarajevu, koja je bila inicijator i organizator ovog okupljanja, imala preko15.000 rezervacija za ovu predstavu, dok ”Obala” ima samo 300 mesta.

33 godine poslije nastanka predstave, na inicijativu producenta Adnana Mundžića, ”Audicija” seponovo okupila, te će u organizaciji ”Stage Production” i Music Stara održati predstave uBeogradu,Novom Sadu i drugim mestima širom Srbije

]]>
Mon, 11 Sep 2017 09:41:27 +0200 Pozorište http://www.pressonline.rs/kultura/Pozoriste/400059/kultna-serija-audicija-ponovo-u-beogradu.html
Kraj sezone i beogradska premijera predstave ,,Preljubnici" http://www.pressonline.rs/kultura/Pozoriste/397283/kraj-sezone-i-beogradska-premijera-predstave-preljubnici.html Kraj sezone u Akademiji 28 obeležiće hit komedija „Drž’, ne daj!“ i beogradska premijera predstave „Preljubnici“. ]]> Foto: promo

Drž’, ne daj!

Predstava koja se šest godina zaredom sa velikim uspehom izvodi na scenama brojnih pozorišta i kulturnih centara Vojvodine, „Drž’, ne daj!“, prvi put je izvedena u Akademiji 28 krajem maja ove godine.

Namera pozorišne trupe je bila da tokom predstojeće sezone postane sastavni deo njenog redovnog repertoara.

Glumačka ekipa predvođena Nikolom Ivačkovim i Tašanom Đorđević briljantno izvodi plejadu različitih ličnosti ispredajući priču o jednoj naizgled sasvim običnoj svadbi – običajima, pregovorima, pripremama i svim potrebnim i nepotrebnim radnjama od prosidbe do jutra nakon prve bračne noći…

Predstava je na programu u petak, 30. juna od 20.00.

Preljubnici

Izmišljena priča sa istinitim likovima, komedija „Preljubnici“, Ljubiše Dinčića, ismeva ljudske naravi u „modernom“ potrošačkom društvu.

Milica Nikolić i Filip Radivojević su bračni par službenika u računovodstvu koji, iz želje za interesantnijim bračnim životom, upadaju u kovitlac sitnih laži, prevara i raznoraznih smicalica. Pisanoj na južnjačkom dijalektu, u ovoj angažovanoj komediji smeh je zagarantovan!

Leskovački „Preljubnici“ na repertoaru su u ponedeljak 3. jula od 20.00.

Nova sezona

Početak nove pozorišne sezone u kojoj publiku očekuju stari ali i novi naslovi domaćih pozorišnih produkcija, zakazan je za kraj septembra meseca.

Neke od predstava već sada su obezbedile svoj termin u okviru redovnog repertoara Scene Akademije 28 za oktobar 2017.

]]>
Thu, 29 Jun 2017 22:41:14 +0200 Pozorište http://www.pressonline.rs/kultura/Pozoriste/397283/kraj-sezone-i-beogradska-premijera-predstave-preljubnici.html
Nadi Šargin nagrada "Miloš Žutić" http://www.pressonline.rs/kultura/Pozoriste/397222/nadi-sargin-nagrada-milos-zutic.html Nagrada "Miloš Žutić" za 2016. godinu, koju dodeljuje Udruženjedramskih umetnika Srbije, pripala je istaknutoj dramskoj umetnici Nadi Šargin za ulogu Elizabete u predstavi "Marija Stjuart" Fridriha Šilera, u režiji Miloša Lolića i produkciji Narodnog pozorišta u Beogradu. ]]> Foto:b92.net

Nagrada je Nadi Šargin dodeljena za najbolje glumačko ostvarenje premijerno izvedeno na teritoriji Srbije, u periodu od 30. juna 2015. do 30. juna 2016. godine, saopštio je sinoć UDUS.

U konkurenciji za nagradu bilo je 22 glumačka ostvarenja, a petočlani žiri u sastavu: Goran Jevtić, Ferid Karajica, Ivan Medenica, Branka Petrić (predsednica) i Dara Džokić, odluku je doneo jednoglasno.

Nagrada "Miloš Žutić" ustanovljena je 1994. godine, a Šargin je 22. laureat ovog uglednog esnafskog priznanja.

Priznanje se sastoji od plakete sa likom Miloša Žutića, rad akademskog vajara Zvonka Novakovića, od unikatne diplome na pergamentu čiji je autor akademski slikar i scenograf Geroslav Zarić i od novčanog iznosa.

Dodelu nagrade "Miloš Žutić" pomažu Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Sekretarijat za kulturu grada Beograda.

Datum svečanog uručenja biće naknadno određen.

]]>
Wed, 21 Jun 2017 12:09:50 +0200 Pozorište http://www.pressonline.rs/kultura/Pozoriste/397222/nadi-sargin-nagrada-milos-zutic.html
"Hipnoza jedne ljubavi" trijumfovala na festivalu "Bucini dani" http://www.pressonline.rs/kultura/Pozoriste/397181/hipnoza-jedne-ljubavi-trijumfovala-na-festivalu-bucini-dani.html Nagrada "Milan Minja Obradović" za najbolju produkciju pozorišne predstave izvedene na četvrtom festivalu "Bucini dani" u Aleksandrovcu dodeljena je Zvezdara teatru za "Hipnozu jedne ljubavi" Dušana Kovačevića. ]]> Foto:B92.net

"Zvezdara teatar je predstavom 'Hipnoza jedne ljubavi' promovisao upečatljivu pozorišnu estetiku kojom je opravdao vrednost nagrade za pozorišnu produkciju u uslovima koji nisu plodno tle za stvaranje produkciono značajnih pozorišnih predstava", navedeno je u obrazloženju žirija. 

Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje festivala "Bucini dani" dodeljena je Draganu Petroviću Peletu za ulogu doktora Vase u istoj predstavi. 

Petrović je, kako je primetio žiri, glumac koji nas je navikao da svojom pojavom i svojim glumačkim rešenjima skreće pažnju pozorišne javnosti na svoju osobenost i prepoznatljivost. 

"Žiri nije imao dilemu da njegova bravurozna rešenja nagradi i time ujedno promoviše visoke standarde ovog festivala", stoji u obrazloženju. 

"Zlatno zrno" za najbolju mušku ulogu pripalo je Andreju Šepetkovskom za ulogu Borkana u predstavi ’Moje dete’ Beogradskog dramskog pozorišta, rađenoj po tekstu Stojana Srdića i u režiji Ane Đorđević. 

"Šepetkovski je za ovu ulogu koristio minimalna, rafinirana, ali ipak sočna glumačka sredstva odbranivši identitet lika iz sredine kojoj pripada", ocenio je žiri. 

"Zlatno zrno" za najbolju žensku ulogu dobila je Anica Dobra za ulogu majke Soje u predstavi “Hipnoza jedne ljubavi”, žiri je konstatovao da su "retke glumice koje na tako brilijantan način pronađu novi i svež put u stvaranju jednog autentičnog, karakternog lika uz urođenu glumačku duhovitost". 

Najbolji mladi glumac, odnosno glumica je Jovana Gavrilović za ulogu Ranke u peredstavi “Moje dete”, uz ocenu žirija da je "darovita i već potvrđena mlada glumica u potpunosti iskoristila ponuđeni prostor kao dokaz svog neospornog talenta". 

Radoje Čupić je u predstavi "Duh koji hoda" (koprodukcija Srpskog narodnog pozorišta i Centra za razvoj vizuelne kulture) po tekstu Dejana Dukovskog, a u režiji Aleksandra Popovskog igrao četiri uloge - kelnera, Nikolaja, mesara i Vuka, a žiri se opredelio da mu za sjajnu glumačku bravuru u ulozi Vuka dodeli “Zlatno zrno". 

U toj ulozi žiri je prepoznao mogućnosti širokog, već potvrđenog glumačkog formata sa odabranim glumačkim sredstvima. 

Sve odluke jednoglasno su doneli Mira Banjac (predsednica žirija), Ljiljana Stjepanović i Irfan Mensur, koji je od 13. juna pogledao pet predstava u takmičarskom programu festivala "Bucini dani". 

Žiri je, kako je navedeno u saopštenju, odlučio da "u uslovima nebrige za kulturu ipak proslavi kreativnost i dostignute domete pozorišne umetnosti sa nadom da će nagrade koje su dodeljene podstaći odgovorne da usmere više pažnje kulturi u svojim sredinama". 

"Briga o kulturi se ne može zasnivati samo na entuzijazmu ljudi koji žele da u svojim sredinama oplemene publiku i podignu nivo značaja kulturnih događaja", smatraju članovi žirija. 

Očigledna decentralizacija kulture, kako su primetili, ubire svoje plodove tako da smo svedoci da iz sredina van velikih centara dolaze sve bolje i bolje pozorišne predstave i sve bolja glumačka ostvarenja nove generacije školovanih glumaca. 

"Četvrta godina ovog festivala je dokaz da se uz dobru selekciju i osmišljen prateći program može dostići relevantan nivo kvaliteta kulturnog događaja u sredini koja uspeva da entuzijazmom, uz minimalnu materijalnu pomoć resornog ministarstva, a uz noseću ulogu lokalne samouprave, ostvari događaj ozbiljnog kulturnog dometa koji je gradu neophodan. Dokaz za to je publika koja u velikom broju i sa očiglednim uživanjem prati svoj festival", naglasili su članovi žirija. 

Na festivalu koji neguje uspomenu na lik i delo "pesnika pozorišta", pisca, esejistu, kritičara, jednog od najviđenijih Župljana Milosava Bucu Mirkovića, publika je, pored već pomenutih predstava, gledala i "Ruža,uvela" Pozorišta "Bora Stanković" (Vranje) i "Vrapčić", koprodukciju PULS teatra (Lazarevac) i Knjaževsko srpskog teatra (Kragujevac). 

Poklon publici bilo je gostovanje Teatra na Vasilevskom iz Sankt Petersburga sa Gogoljevom "Ženidbom".

]]>
Mon, 19 Jun 2017 11:11:22 +0200 Pozorište http://www.pressonline.rs/kultura/Pozoriste/397181/hipnoza-jedne-ljubavi-trijumfovala-na-festivalu-bucini-dani.html
"Faust" Slovenskog narodnog gledališča u JDP-u http://www.pressonline.rs/kultura/Pozoriste/397163/faust-slovenskog-narodnog-gledalisca-u-jdp-u.html Slovensko narodno gledališče iz Ljubljane gostovaće večeras na sceni "Ljuba Tadić" Jugoslovenskog dramskog pozorišta sa Geteovim "Faustom" u režiji Tomaža Pandura, a predstava će biti izvedena sa srpskim titlom. ]]> Foto:B92.net

Ovo je treći Pandurov susret sa slavnim Geteovim delom - prethodno je režirao "Fausta" 1990. godine u Slovenskom narodnom gledališču u Mariboru, a drugi put ga je postavio u madridskom "Centro Dramatico Nacional" (2014). 

"Faust" Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane (2015) poslednja je režija velikog slovenačkog reditelja koji je preminuo u aprilu 2016. 

Igraju Igor Samobor (direktor SNG-a), Branko Šturbej, Barbara Cerar/Maša Derganc, Polona Juh, Branko Jordan, Uroš Fürst, Robert Korošec, Filip Samobor, Žan Perko i Matic Lukšič. 

Predstava je učestvovala na festivalima u Meksiku, Kolumbiji, Češkoj, Makedoniji, Južnoj Koreji, Rumuniji.

]]>
Fri, 16 Jun 2017 13:20:26 +0200 Pozorište http://www.pressonline.rs/kultura/Pozoriste/397163/faust-slovenskog-narodnog-gledalisca-u-jdp-u.html