Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

28. 05. 2015.

U susret Festivalu koreografskih minijatura: 60 godina rada Milice Zajcev

Ovogodišnji 19. Festival koreografskih minijatura, koji će biti održan od 5. do13. juna, Udruženje baletskih umetnika Srbije najaviće sutra (13) u Narodnom pozorištu obeležavanjem 60 godina profesionalnog rada kritičarke, istoričarke i publiciste umetničke igre Milice Zajcev.

U susret Festivalu koreografskih minijatura: 60 godina rada Milice Zajcev

Foto:Blic.rs

Milica Zajcev je bila učenica Nine Kirsanove i Mileta Jovanovića, balerina Makedonskog narodnog teatra i baletski pedagog. Završila je Filozofski fakultet i od 1955. godine posvetila se pisanoj reči o baletskoj umetnosti.

Bila je stalni kritičar listova "Borba", "Naša borba" i "Danas", kao i saradnik gotovo svih listova periodike s temom pozorišta u zemlji i regionu. Sarađuje i sa internacionalnim baletskim časopisima.

Član je UBUS-a, NUNS-a, Udruženja kritičara i teatrologa Srbije i Međunarodne federacije novinara, kao i beogradske sekcije CID UNESCO.

Dobitnica je Sterijine nagrade za teatraologiju za knjigu "“Igra život znači 1"” i to je jedina nagrada za teatrolgiju iz oblasti umetničke igre do sada.

Udruženje baletskih umetnika Srbije 2005. godine dodelilo joj je Priznanje za životno delo, a 2006. plaketu za doprinos Festivalu koreografskih minijatura. Dodeljeno joj je i posebno priznanje za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi Srbije.

Udruženje baletskih umetnika Srbije ovim jubilejem započinje edukativni seminar 

"Kritičke prakse u oblasti umetničke igre II" koji će biti održan u okviru 19. Festivala koreografskih minijatura.

Festival će biti održan u Narodnom pozorištu, Domu omladine Beograda, Jugoslovenskom dramskom pozorištu i Ustanovi kulture „Vuk Karadžić“.

Izvor: Blic.rs

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage