Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

01. 09. 2016.

Na Likovnoj koloniji u Sićevu umetnici iz Meksika, Japana, Francuske…

Na Likovnoj koloniji u Sićevu, koja će biti otvorena danas, 1. septembra u istoimenom selu kraj Niša, učestvovaće 12 umetnika iz inostranstva i Srbije.

Na Likovnoj koloniji u Sićevu umetnici iz Meksika, Japana, Francuske…

Foto:BLic.rs

U prelepom ambijentu Sićevačke klisure do 10 septembra boraviće: Sabrina Sabeg iz Francuske, Lena Kvičeva iz Litvanije, Herardo Vargas iz Meksika, Japanac Harihiko Jošinaga i Kostin Brateanu iz Rumunije. Iz naše zemlje u Sićevu će biti: Beograđani Milan Pantelić, Goran Jović, Radovan Trnavac, Nikola Žigon i Miroslav Lazović, kao i Jelena Stanojević iz Aleksinca te Vranjanka Ljiljana Steize.

Davne 1905. godine opčinjena lepotom Sićevačke klisure, velika srpska slikarka Nadežda Petrović upravo na ovom mestu okupila je svoje slovenačke i hrvatske kolege, sa kojima je studirala u Minhenu.

Te godine formirana je Prva jugoslovenska umetnička  kolonija.U tom prvom sazivu pored Nadežde bili su još Rihard Jakopič, Ivan Grohar, Ferdo Vesel, Paško Vučetić i Ivan Meštrović. Opčinjeni sićevačkim krajolikom svako od njih je svoje impresije i posvećenost prirodi preneo i transponovao u pikturalni jezik i skulpturu.

Sićevačka klisura u kojoj će stvarati umetnici
Foto: PromoSićevačka klisura u kojoj će stvarati umetnici

- Likovna kolonija Sićevo svojim celokupnim pedesetdvogodišnjim postojanjem pratila i na neki način podsticala razvoj savremene umetnosti kod nas, nastavljaući tradiciju Nadežde Petrović koja je opstala više od pola veka. U nastojanju da prati senzibilitet koji odlikuje dvehiljadite godine, okupili smo umetnike koji se bave tradicionalnim tehnikama ali i one koje neguju savremene tendencije.

Svako od umetnika stvara slojevite strukturalne pikturalne površine _ bilo da se radi o apstraktnom ili figurativnom konceptu, relizovanom u ekspresivnom ili racionalističkom načinu izvođenja. Verujem da će svima Sićevo biti podsticajno i inspirativno,i da će njihova umetnička dela ostati u Fondu galerije savremene uetnosti kao trajna zaostavština za buduća pokolenja- kaže Sonja Vukašinović, kustos Galerije Savremene likovne umetnosti, organizatora Likovne kolonije.

Galerija je za Nišlije koje žele da dođu na otvaranje obezbedila besplatan prevoz do sela Sićeva. Autobus polazi u 18 časova 1. septembra ispred Gradske kuće.

Izvor: Blic.rs

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage