Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

17. 10. 2016.

Vukosavljević: Vrhunski dometi igre Duške Sifnios

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je danas da će balerina Dušanka Sifnios ostati upamćena po vrhunskim dometima umetničke igre i brojnim ulogama kojima je osvajala publiku na scenama širom sveta.

Vukosavljević: Vrhunski dometi igre Duške Sifnios

Foto:B92.net

"Sa istom gracioznošću i prefinjenošću na sceni, plenila je igrajući i Žizelu i Devojku iz baleta 'Čudesni mandarin' u Narodnom pozorištu i na pozornicama u Veneciji, Edinburgu, Rimu, Cirihu, Beču, Berlinu, Parizu", istakao je Vukosavljević, povodom smrti umetnice. 

Prema njegovim rečima, podatak da je čuveni Moris Bežarov "Bolero", koji su kasnije izvodili najveći svetski igrači, bio postavljen za Dušku, govori o vrhunskim dometima njene umetničke igre, prenelo je Ministarstvo kulture i informisanja. 

Balerina Dušanka Sifnios, jedna od najčuvenijih igračica koreografa Morisa Bežara, umrla je u Briselu u 82. godini, u noći od četvrtka na petak prošle sedmice. 

Rođena u Skoplju, u Makedoniji, 1934, Dušanka Sifnios počela je kao balerina 1951. u Beogradskoj operi i nastavila obuku u Sovjetskom Savezu i kasnije igrala u raznim evropskim trupama. 

Sifnios je 1961. postala u Briselu članica "Baleta 20. veka" Morisa Bežara koji joj je poverio žensku ulogu u njegovom slavnom baletu na muziku Ravelovog "Bolera". 

U saopštenju baleta "Bežar" iz Lozane objavljenom u znak sećanja na igračicu navode se reči slavnog koreografa da je ona u Boleru bila "savršena i raskošna".

Izvor: B92.net

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage