Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

24. 10. 2016.

"Seoba Srba" uz policijsku pratnju stiže u Novi Sad

Povodom 169 godina od osnivanja Muzeja u okviru Matice srpske, od srede će pred Novosađanima biti izložena čuvena slika Paje Jovanovića.

"Seoba Srba" uz policijsku pratnju stiže u Novi Sad

Foto:B92.net

„Slika, deo stalne postavke Narodnog muzeja u Pančevu gostovaće u Muzeju Vojvodine do 13. novembra i pružiče jedinstvenu priliku našim sugrađanima da i uživo pogledaju ovu nacionalnu ikonu. Slika će iz pančevačkog Muzeja biti preneta u Novi Sad uz posebnu policijsku pratnju. Još uvek nije u Novom Sadu, ali će sve biti spremno u sredu“, rekla je Agneš Ozer, direktorka Muzeja Vojvodine. 

Od 26. aprila nizom aktivnosti Muzej Vojvodine će početi sa aktivnostima obeležavanja godišnjice osnivanja Muzeja. 

Program obeležavanja će početi u 12 sati uvodnom besedom Agneš Ozer, a potom će biti predstavljena najčuvenija slika nacionalne istorije umetnosti – „Seoba Srba“ Paje Jovanovića. 

U sredu u 13 sati, u Dunavskoj 35 biće otvorena centralna izložba ovogodišnje svečanosti „Iza gora i dolina – tri veka Slovaka u Vojvodini“. 

Navršava se već treće stoleće otkako na prostoru današnje Vojvodine žive pripadnici slovačke nacionalne zajednice. Od vremena naseljavanja u 18. veku do danas Slovaci su ostavili dubok trag u istoriji kulture Vojvodine. 

Nakon izložbe u 20 sati biće promovisan album „Dates“ beogradskog instrumentalnog sastava Milan Petrović kvartet. 

Muzej Vojvodine predstavlja jednu od najstarijih institucija kulture u Srbiji, koja je utemeljena 1847. goine i čuva veliki broj predmeta koji su grupisani u zbirke arheološkog, istorijskog, etnološkog odeljenja i odeljenja novije istorije. 

Svih 8.000 eksponata u stalnoj postavci su otkriveni na teritoriji Vojvodine. Osim stalne postavke, u Muzeju se organizuju i brojne tematske izložbe, promocije, predavanja, koncerti, stručna vođenja... 

Ove godine Muzej je do sada posetilo 40.000 ljudi.

Izvor: B92.net

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage