Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

02. 03. 2017.

Lubardina slika "Fantastična zver" ponovo u Beogradu

Slika "Fantastična zver" ("Besta fantastica"), remek delo slavnog slikra Petra Lubarde, predstavljena je sinoc u zgradi Eurolasolana na Andrićevom vencu u Beogradu.

Lubardina slika "Fantastična zver" ponovo u Beogradu

Foto:B92.net

Lubarda je sliku naslikao 1953. godine u Beogradu. 

Posle samo nekoliko meseci slika je otkupljena u Bijenalu u Sao Paolu, i posle 64 godine se vraća u grad u kojem je nastala. 

Kolekcionari Dušan Klepić i Vladimir Krstović vratili su čuvenu sliku u grad u kojem je i nastala. 

Na sinocnjem predstavljanju slike u Beogradu okupilo se mnogo ličnosti iz javnog i kulturnog života. 

Okupljene je prvo pozdravio glavni urednik Blica Predrag Mihailović 

"Povratak ovakve slike bio bi prvorazredni kulturni događaj ne samo u Beogradu već u bilo kojem gradu u Evropi. Proča o ovom remek delu koja traje već 65 godina je neverovatna i kada je do naše redakcije stigla informacija da bi mogli da budemo partneri u promociji povratka jedne ovakve slike u Beograd sa zadovoljstvom smo to prihvatili", kazao je Mihailović. 

Istoričar umetnosti i autor publikacije "Besta fantastica" Jerko Denegri istakao je da je povratak remek dela Petra Lubarde veliki događaj za našu kulturnu sredinu. 

"Drago mi je da su kolekcionari ušli u trag ove slike i da je na kraju donesu u sredinu u kojoj je nastala. Ova slika pripada jednom posebnom ciklusu Petra Lubarde, nizu slika mkoje su prikazane u Bijenalu u Sao Paolu. Posebno je interesantno kako je nova slika dospela na Bijenale u Sao Paolu jer slikava kulturnu politiku ondašnje Jugoslavije koja posle svih političkih zbivanja pokušava da nađe svoje mesto u svetu moderne umetnosti" kazao je Denegri. 

Dušan Klepić je napomenuo da pripada trećoj generaciji kolekcionara 

"Ušli smo slici u trag i Jerko Denegri mi je mnogo pomogao da je pronađemo" kazao je Klepić.

Izvor: b92.net

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage