Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

22. 03. 2017.  - Autor: newsweek.rs

Van Gog se vraća kući: Ukradene slike slavnog umetnika ponovo u Amsterdamu

Van Gogova dela ''Pogled na more u Ševeningenu'' i ''Kongregacija napušta Reformisanu crkvu u Nojnenu'' konačno su vraćena u Amsterdam, u matični muzej, nakon što je policija u Napulju otkrila ove slike neprocenjive vrednosti tokom akcije protiv pripadnika mafijaškog klana Kamore

Van Gog se vraća kući: Ukradene slike slavnog umetnika ponovo u Amsterdamu

U Muzej Van Goga u Amsterdamu vraćene su dve slike čuvenog holandskog umetnika Van Goga ukradene iz tog muzeja pre više od 14 godina. Reč je o slici nastaloj 1882. godine ''Pogled na more u Ševeningenu'' i jednom kasnijem radu ''Kongregacija napušta Reformisanu crkvu u Nojnenu'', koje je našla italijanska policija.

Direktor Muzeja Van Gog Aksel Rueger rekao je da je vraćanje slika među "najposebnijim danima u istoriji" tog muzeja i istakao da su slike u neznatnoj meri oštećene tokom krađe 2002, ali i tokom kasnijih godina.

Policija u Napulju otkrila je ove slike neprocenjive vrednosti tokom akcije protiv pripadnika mafijaškog klana Kamore. Tada je iz muzeja Van Goga rečeno da su radovi otkriveni tokom "masovne" i kontinuirane istrage italijanskih istražitelja i zvaničnika koji se bave organizovanim kriminalom.

Slike su ukradene tako što su lopovi koristili merdevine kako bi provalili u muzej. Dva lopova provalila su u zgradu preko krova i uspeli za par minuta da ukradu slike. Platna su bila izvučena iz ramova, ali su slike neoštećene i dobro očuvane, iako je prošlo 14 godina od krađe.

Stručnjaci su godinama pokušavali da uđu u trag ovim delima. Iako su dvojica lopova uhvaćena i osuđena za krađu, pomenute slike nisu bile pronađene odmah. ''Pogled na more u Ševeningenu'' naročito je značajan jer je Vinsent slikao na licu mesta uzburkano more, olujno nebo i čamac koji se bori s vetrom. I sam se borio sa jakim vetrom i peskom koji se lepio za mokre boje, a nekoliko zrnaca bilo je vidljivo i na platnu.

Muzej, koji se nalazi u centru Amsterdama sadrži najveću kolekciju Van Gogovih dela. U njemu se nalazi preko 200 slika i 500 crteža ovog slikara.

U svetu kriminala, vredna umetnička dela praktično su neka vrsta kolateralne štete u dilovima. Identičan je motiv doprineo i da norveški kriminalci ukradu Munkov ''Vrisak'' 2004. godine, koji je bio skriven u kombiju i ozbiljno oštećen u podzemlju Osla. Nedeljnik je već pisao o fenomenu pozicioniranja umetnina u kriminalnom podzemlju i zašto se slike uopšte kradu kada je novčana vrednost bilo koje od njih samo je teoretska, uzveši u obzir da ne može biti legalno prodata.

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage