Press Online :: Umetnost http://www.pressonline.rs/kultura/Umetnost/rss.html sr http://www.pressonline.rs/img/logo.png Press Online :: Umetnost http://www.pressonline.rs/kultura/Umetnost/rss.html Veliki uspeh srpske lepotice u svetu Antonina Petković i Naomi Kembel nova zaštitna lica "H&M" http://www.pressonline.rs/kultura/Umetnost/401027/veliki-uspeh-srpske-lepotice-u-svetu-antonina-petkovic-i-naomi-kembel-nova-zastitna-lica-hm.html Nakon što je oduševila najuticajnije modne kreatore širom sveta, naš najpoznatiji top model Antonina Petković, ostvarila je saradnju sa svetski poznatim brendom "H&M". ]]> Foto: Promo

Uz najaktuelnije top modele poput Naomi Kembel, Admou Abiah, Devon Windsor i Chiharu Okungi, čelnici ove modne kompanije odabrali su i srpsku lepoticu, poreklom iz Čacka da im bude novo promo lice.

Dvadesetjednogodišnja Antonina nije krila sreću i zadovoljstvo na ukazanoj prilici. Na samom setu i snimanju reklamnog spota za poznati brend koji se odigrao u Japanu, naša lepotica ističe da je uzivala sarađujući sa drugim svetskim top modelima, poput Naomi Kembel.

- Bila sam veoma ponosna i srećna kada sam dobila poziv za saradnju sa kompanijom "H&M". Rado sam prihvatila ponudu da budem njihovo novo zaštitno lice. Fotografisanje i snimanje reklamnog spota sa vrhunskim top modelima sveta, jedno je od najdragocenih iskustava za mene - kaze Antonina.

Ova lepa Čačanka otkrivena je 2012. godine na kastingu za nova lica agencije "Models Inc". Za samo par godina postala je jedna od najtrazenijih i najplaćenijih top modela sveta. Kasting za nova lica agencije "Models Inc" i ucesnike "Elite Model Look izbora 2018." odrzaće se u subotu 30. septembra u 13h u hotelu "Envoy" u Beogradu.

]]>
Wed, 27 Sep 2017 12:03:45 +0200 Umetnost http://www.pressonline.rs/kultura/Umetnost/401027/veliki-uspeh-srpske-lepotice-u-svetu-antonina-petkovic-i-naomi-kembel-nova-zastitna-lica-hm.html
Otkrivena "izgubljena" Rubensova slika, portret jednog od najpoznatijih gejeva u istoriji http://www.pressonline.rs/kultura/Umetnost/400896/otkrivena-izgubljena-rubensova-slika-portret-jednog-od-najpoznatijih-gejeva-u-istoriji-.html "Izgubljeni" portret vojvode od Bakingema, rad flamanskog majstora iz 17. veka Petera Paula Rubensa, posle skoro 400 godina pripisan je kao original. ]]> Foto:blic.rs

Slika se nalazila u kolekciji Glazgovskog muzeja i bila je javno izložena, ali zbog vekova prašine i novih nanošenja boje verovalo se da je reč o kopiji koju je naslikao drugi umetnik.

Restaurirani portret Džordža Vilersa (George Villiers, 1592-1628), prvog vojvode od Bakingema i navodnog ljubavnika kralja Džejmsa I, potvrdio je kao Rubensov rad Ben van Benden, direktor Rubensovog muzeja u Antverpenu.

On je naveo da se radi o "veoma retkom dodatku Rubensovim portretima, koji pokazuje kako im je pristupao". Portret vojvode je naslikan je oko 1625. godine i studija za veću sliku.

- Ovo je samo skica, ali u 18. i 19. veku nedovršen rad nije bio cenjen kao danas, tako da su te slike dovršavali drugi umetnici. I ovaj portret je doslikao neko daleko manje talentovan, pa je portret delovao izveštačeno, ukočeno i ličio je na kopiju - objasnio je dr Bendor Grosvenor, koji je primetio delo u Galeriji Kuće Polok u Glazgovu. Grosvenor je voditelj emsijie "Izgubljena remek-dela Britanije" za BBC4 i čim je video portret pomislio je da je reč o originalu.

Finalna slika, za koju je skiciran ovaj portret, izgubljena je u požaru 1949. tako da je prava sreća da smo našli ovu verziju, zaključio je Grosvenor.

Džordž Vilers na slici Danijela Majtensa Sarijeg iz 1619.
Foto: Lisby / Wikipedia Džordž Vilers na slici Danijela Majtensa Sarijeg iz 1619.

Džordž Vilers je bio kontroverzna figura u vreme kralja Džejmsa I Stjuarta, i izdigao se iz redova nižeg plemstva do kraljevog miljenika.

Priroda njihovog odnosa je bila izvor mnogih debata, gde neki eksperti tvrde da su bili ljubavnici dok drugi smatraju da se radilo samo o veoma bliskom prijateljstvu.

Tokom renoviranja palate Ejptorp, jedne od omiljenih kraljevih rezidencija, otkriven je tajni prolaz koji je povezivao njihove spavaće sobe.

Vilers je ubijen 1628, u 36. godini, tri godine posle smrti Džejmsa I.

]]>
Mon, 25 Sep 2017 11:51:54 +0200 Umetnost http://www.pressonline.rs/kultura/Umetnost/400896/otkrivena-izgubljena-rubensova-slika-portret-jednog-od-najpoznatijih-gejeva-u-istoriji-.html
Naučni skup o antičkom novcu u jugoistočnoj Evropi http://www.pressonline.rs/kultura/Umetnost/400176/naucni-skup-o-antickom-novcu-u-jugoistocnoj-evropi.html Arheološki institut iz Beograda i Arheološki park Viminacijum organizujovaće od 14. do 18. septembra međunarodni simpozijum Cirkulacija antičkog novca na teritoriji jugoistočne Evrope. ]]> Foto:b92.net

Naučni skup će biti održan u prostorijama Domus Scientarium u okviru Arheološkog parka Viminacijum, a svoje referate prezentovaće naučnici, profesori univerziteta i kustosi prestižnih muzeja iz 11 evropskih zemalja.

Budući da je analiza nalaza antičkog novca značajna za proučavanje monetarne cirkulacije, a time i za istraživanje političke i ekonomske istorije, u većini evropskih država odvijaju se istraživački projekti čiji je cilj dokumentovanje svih poznatih nalaza antičkog novca.

Istraživanja u oblasti cirkulacije antičkog novca doživela su veliki razvoj u humanističkim naukama poslednjih decenija, navodi se u saopštenju Arheološkog instituta.

Eminentni stručnjaci iz evropskih zemalja i Srbije diskutovaće na Simpozijumu o različitim pristupima proučavanju cirkulacije antičkog novca, baviće se analizom cirkulacije i monetarnim krizama, povezanošću kovnica i cirkulacije novca na velikim udaljenostima, ekonomijom i kovanjem na području jugoistočne Evrope, kao i prezentacijom projekata iz ove oblasti i mogućnostima njihovog širenja i povezivanja.

Posebna pažnja na Simpozijumu biće posvećena kovnicama provincijalnog i imperijalnog novca koje su radile u Viminacijumu tokom 3. veka.

U ovom kontekstu upriličena je i izložba Provincial and Imperial Mint in Viminacijum, autora Bojane Borić-Brešković i Mirjane Vojvode, čije otvaranje je predviđeno za 15. septembar.

Naučni skup na Viminacijumu podržalo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

]]>
Tue, 12 Sep 2017 11:31:44 +0200 Umetnost http://www.pressonline.rs/kultura/Umetnost/400176/naucni-skup-o-antickom-novcu-u-jugoistocnoj-evropi.html
Luvr Abu Dabi biće otvoren u novembru http://www.pressonline.rs/kultura/Umetnost/399835/luvr-abu-dabi-bice-otvoren-u-novembru.html Abu Dabi Luvr, projekat za čiju su dozvolu Ujedinjeni Arapski Emirati platili Francuskoj više od milijardu dolara, a na koji se čeka već čitavu deceniju, biće otvoren 11. novembra, najavljeno je u glavnom gradu Emirata. ]]> Foto:B92.net

"U vremenima kada je kultura na udaru... ovo je naš zajednički odgovor", rekao je danas francuski ministar kulture Fransoa Nisen na konferenciji za štampu, prenele su agencije.

Ovo je prvi put da neko zdanje ponese ima Luvra van onog u Parizu, a namera je da privuče turiste iz susednih arapskih zemalja i celog sveta, rekao je ministar kulture UAE šeik Najhan bin Mubarak al-Najhan.

"Kao što je Luvr kruna Pariza, želimo da Luvr Abu Dabi bude to bude u našem gradu", zaključio je ministar Najhan. Galerija je smeštena na takoreći pustom, ogromnom ostrvu Saadijat u blizini Abu Dabija (veoma blizu obale Persijskog zaliva), a tokom gradnje, koja je trajala desetak godina, bilo je mnogo problema, ekonomskih previranja i kritika na račun uslova u kojima su radnici radili.

Potporni plafon, težak 7,500 tona (identično kao i Ajfelov toranj) dizjanirao je čuveni francuski arhitetkta Žan Nuvel, a sastoji se od osam slojeva geometrijskih oblika urađenih u arapskom stilu, zamišljen je kao plutajuča kupola koja oslikava igru svetlosti i senki. Luvr Abu Dabi nalazi se na 40 metara nadmorske visine, a kupola je 36 metara iznad zemlje.

]]>
Wed, 6 Sep 2017 12:57:03 +0200 Umetnost http://www.pressonline.rs/kultura/Umetnost/399835/luvr-abu-dabi-bice-otvoren-u-novembru.html
Milija Belić na Bijenalu u Grenoblu http://www.pressonline.rs/kultura/Umetnost/399833/milija-belic-na-bijenalu-u-grenoblu.html U selekciju ovogodišnjeg međunarodnog Bijenala neobjektivne umetnosti u francuskom mestu Le Pon De Kle, u predgradju Grenobla, umetnički direktor Roland Orepuk uvrstio je i srpskog multimedijalnog umetnika Miliju Belića, koji će predstaviti jedan od svojih poslednjih radova. ]]> Foto:B92.net

Reč je o artefaktu pod nazivom „"Hyperion code"“.

Festival neobjektivne umetnosti četvrti put okuplja najeminentnije svetske umetnike apstraktne orijentacije i ima za cilj da promoviše nove tendencije u ovoj vrsti umetnosti. Ovog puta izbor je pao na dvadeset evropskih umetnika iz jedanaest zemalja, među kojima je i Srbija, a specijalni gost biće Bili Gruner, umetnik iz Australije.

Za vizuelni identitet Bijenala odabran je Belićev rad "Target" koji se tako nalazi na plakatu, katalogu, bilbordu, pozivnici, kao i u svim oblicima elektronske prezentacije, i koji simbolizuje usredsređenost, ali istovremeno i otvorenost prema različitosti.

Bijenale ne-objektivne umetnosti, koje uživa široku podršku političkih struktura u regionu, trajaće od 8. septembra do 28. oktobra 2017.

]]>
Wed, 6 Sep 2017 12:53:34 +0200 Umetnost http://www.pressonline.rs/kultura/Umetnost/399833/milija-belic-na-bijenalu-u-grenoblu.html
Kultna fotografija Alberta Ajnštajna prodata za 125.000 dolara http://www.pressonline.rs/kultura/Umetnost/397945/kultna-fotografija-alberta-ajnstajna-prodata-za-125000-dolara.html Anonimni kupac platio je 125.000 dolara za fotografiju isplaženog Alberta Ajnštajna. ]]> Foto:B92.net

Za taj iznos dobio je jednu od prvih štampanih verzija te fotografije, koju je uz to potpisao slavni fizičar.

Fotografija je nastala 14. marta 1951. a napravio ju je Artur Saše, fotograf UPI-ja, čiji su zaposleni oklevali da li da objave takvu sliku nobelovca. Kada su to ipak učinili, Ajnštajnu se to toliko svidelo da je naručio nekoliko primeraka, kako bi ih podelio bliskim prijateljima.

Za razliku od mnogih kropovanih verzija, na kupljenoj se vidi i dr Fren Ajdelote, direktor Instituta za napredne studije u Prinstonu, i njegova supruga, nakon proslave Ajnštajnovog 72. rođendana u Prinston klubu.

]]>
Fri, 4 Aug 2017 13:16:20 +0200 Umetnost http://www.pressonline.rs/kultura/Umetnost/397945/kultna-fotografija-alberta-ajnstajna-prodata-za-125000-dolara.html
Čovek koji običnom peglom stvara neverovatne kreacije http://www.pressonline.rs/kultura/Umetnost/397731/covek-koji-obicnom-peglom-stvara-neverovatne-kreacije.html Bendžamin Šajn, umetnik koji živi na relaciji Sidnej-London, privukao je neverovatnu pažnjuz javnosti svojim neobičnim umećem pokrenuvši nov pravac slikanja – peglom po platnu. ]]> Foto:B92.net

Njegova porodica bavi se proizvodnjom odeće. I on sam je neko vreme radio u jednoj modnoj kompaniji, ali je nedavno rešio da svoju pažnju i veme posveti umetnošću na tkanini.

"Ples" je jedan od njegovih najpoznatijih radova koji je napravio na 2.000 metara tila.

Svoja dela, portrete i pejzaže na tkanini planira da predstavi na izložbi u Njujorku.

Šajn, koji je studirao dijazn u Londonu, sarađivao je sa velikim modnim kućama kao što su John Galliano i Givenchy.

Na svaki komad svoje umetnosti potrošio je između 50 i 100 sati rada.

]]>
Thu, 27 Jul 2017 12:22:52 +0200 Umetnost http://www.pressonline.rs/kultura/Umetnost/397731/covek-koji-obicnom-peglom-stvara-neverovatne-kreacije.html
Ekshumirani ostaci Salvadora Dalija http://www.pressonline.rs/kultura/Umetnost/397650/ekshumirani-ostaci-salvadora-dalija.html Španski forenzičari uzeli su uzorke kose, noktiju i kostiju čuvenog slikara Salvadora Dalija radi utvrđivanja očinstva na zahtev jedne Katalonke. ]]>
Foto: Robin Townsend / EPA

Forenzičari su u četvrtak uveče otvorili njegov kovčeg, a uzimanju uzoraka tela moglo je da prisustvuje samo pet osoba - sudija, tri islednika i asistent.

Generalni sekretar fondacije Gala - Salvador Dali izjavio je da su ostaci, mumuficirani pre 27 godina, dobro očuvani i da su njegovi čuveni brkovi ostali u "svom klasičnom obliku 10 i 10", misleći na položaj kazaljki na satu.

Analiza uzoraka mogla bi da traje nedeljama.

Pilar Abel, rođena 1956, godinama je tvrdila da je njena majka imala ljubavnu aferu s Dalijem, a na njen zahtev sud je prošlog meseca naložio ekshumaciju Dalijevih posmrtnih ostataka da bi se uzeli uzorci DNK za utvrđivanje biološkog očinstva. Ako se potvrdi da je Dali njen otac, Abel bi mogla da traži četvrtinu njegovog imanja koje je sada u vlasništvu javne fondacije.

Predstavnici fondacije koja upravlja Dalijevim imanjem saopštili su danas da dokazi u prilog Abelinih tvrdnji nisu bili dovoljni za ekshumaciju i da će nastaviti pravnu borbu za poništavanje testa očinstva.

Fondacija i muzej su preduzeli korake da spreče da se fotografije ekshumacije pojave u javnosti, pa tako nije dozvoljeno unošenje mobilnih telefona, a ispod staklene kupole postavljena je nadsrtrešnica da ne bi moglo da se snima ili slika dronovima.

Španski umetnik je rodjen u Figeresu 1904, gde je i umro u 85. godini. Sahranjen je u pozorištu-muzeju Dali u Figeresu.

]]>
Fri, 21 Jul 2017 19:37:24 +0200 Umetnost http://www.pressonline.rs/kultura/Umetnost/397650/ekshumirani-ostaci-salvadora-dalija.html
Objavljen konkurs za 57. Oktobarski salon http://www.pressonline.rs/kultura/Umetnost/397533/objavljen-konkurs-za-57-oktobarski-salon.html Objavljen je konkurs za učešće na 57. Oktobarskom salonu, na izložbi "Lepota kakofonije" čiji su kustosi Danijel Kvaran (Francuska) i Gunar B. Kvaran (Island), a konkurs je otvoren do 1. oktobra. ]]> Foto: Oktobarski salon

"Odlučili smo da predstavimo izložbu pod nazivom 'Lepota kakofonije' koju zasnivamo na ideji različitosti. Ovaj koncept stavlja umetničku scenu u Srbiji u međunarodni kontekst, a u isto vreme, odnosi se na složenu kulturnu i društveno-političku situaciju u regionu", objašnjavaju kustosi. 

Početkom 21. veka, uprkos činjenici da je pojam savremene umetnosti na Zapadu postao univerzalni referentni model, nije se pojavio nijedan zajednički imenitelj. 

Umetnički svet ima mnogo centara, višeslojne aktivnosti, pluralizam ideja o tome šta je umetnost i šta ona može da bude i impresivan broj heterogenih umetničkih radova, a izložba "Lepota kakofonije" odražava bogatstvo sveta. 

To je pozitivan uslov, koji stvara energiju koja može uključivati nesklad, pa čak i konfliktne ideje i izraze i podrazumeva koegzistenciju višestrukih identiteta i trajnih relacijskih tokova, prenoseći pojmove mešavine i otvorenosti i stvaranje smislene priče o umetnosti i kulturi, o socijalnim pitanjima i politici, stoji u saopštenju Kulturnog centra Beograda. 

Izložba "Lepota kakofonije" će istražiti svetsku umetničku produkciju, tražeći raznolike umetničke poetike i različite generacije živih umetnika. 

Organizatori najavljuju da će izložba okupiti radove koji pokazuju, kroz svoje oblike, strukture materijala, tehnike, uređaje i sadržaj, izuzetno bogatstvo savremenog umetničkog izraza. 

Kustosi će pozvati srpske i inostrane umetnike da učestvuju sa postojećim radom ili radom posebno izvedenim za ovu izložbu, a odabraće i radove srpskih umetnika koji budu pristigli na konkurs.

]]>
Tue, 11 Jul 2017 10:36:25 +0200 Umetnost http://www.pressonline.rs/kultura/Umetnost/397533/objavljen-konkurs-za-57-oktobarski-salon.html
Vranjance oduševio Kondorov let http://www.pressonline.rs/kultura/Umetnost/397335/vranjance-odusevio-kondorov-let.html U centru grada na šetalištu, mnogobrojnim Vranjancima veliku pažnju privukao je jedan pripadnik indijanskog naroda, poreklom iz Južne Amerike. ]]> Foto: Kurir

Zvuci jedne od najlepših instrumentalnih kompozicija „ El Condor Pasa“ ili „Kondorov let“ oduševili su prolaznike. Pesmu je na tradicionalnom instrumentu poznatom kao pan flauta od bambusa, izvodio pripadnik indijanskog naroda, poreklom iz Južne Amerike.

Gaučos autentičnog i originalnog izgleda nastupao je u kostimu sa perima i još više upotpunio utisak davno prošlih vremena. Predivni zvuci zaustavljali su iznenađene prolaznike i bilo je to pravo osveženje u vrelom danu.

Ovako nešto turisti su mogli da vide samo na obalama Egejskog mora u Grčkoj, a to je bila i privilegija Vranjanaca, koji nisu skrivali oduševljenje ovakvim prizorom.

]]>
Sat, 1 Jul 2017 19:02:48 +0200 Umetnost http://www.pressonline.rs/kultura/Umetnost/397335/vranjance-odusevio-kondorov-let.html
Zaleđeno kraljevstvo u Kombank Areni http://www.pressonline.rs/kultura/Umetnost/397270/zaledjeno-kraljevstvo-u-kombank-areni.html Nova predstava nam dovodi energične sestre Anu i Elzu iz najgledanijeg animiranog filma svih vremena, “Zaleđeno kraljevstvo”. ]]> Foto: Kombank Arena promo

Disney On Ice nam posle četiri godine dovodi novu predstavu Čarobna kraljevstva, četiri Diznijeve priče u spektaklu na ledu koji oživljava Feld Entertainment, a koje stižu u Beograd, 13. 14. i 15. oktobra u Kombank Arenu! 

Glavni likovi predstave Čarobna kraljevstva su po prvi put, omiljeni akteri najgledanijeg animiranog filma svih vremena, "Zaleđeno kraljevstvo" ("Frozen"), kao i likovi iz "Automobila" ("Cars"), "Priče o Igračkama" ("Toy Story") i "Male sirene" ("The Little Mermaid"). Na veliku radost svih mališana i njihovih roditelja u Beograd nam dolaze sestre Ana i Elza i sneško Olaf iz filma “Zaleđeno kraljevstvo”, Munja Mekvin, Šleper Vukša i ostali drugari iz filma "Automobili", ali i legendarni likovi Miki Maus, Paja Patak, Šilja i mnogi, mnogi drugi. 

Publika će uz "Čarobna kraljevstva" zakoračiti u fantastičan i bajkovit zimski svet Arendela sa princezama Anom i Elzom iz filma "Zaleđeno kraljevstvo" i gledati kako se njihovi omiljeni junaci filma "Automobili" sele na led Kombank Arene. Za sve ljubitelje nezaboravnih filmova "Priče o igračkama", "Mala sirena" i drugih klasika, "Čarobna kraljevstva" povezuju svevremene Diznijeve klasike sa novim, modernim pričama, u celinu punu akcije i magije. 

Ulaznice PO SPECIJALNIM CENAMA nalaze se u prodaji! Do 31. jula imaćete jedinstvenu priliku da kupite ulaznice sa 15% popusta za sve predstave i skoro sve kategorije, tako da ćete ulaznice moći da nabavite već od 850 dinara!

]]>
Thu, 29 Jun 2017 21:27:52 +0200 Umetnost http://www.pressonline.rs/kultura/Umetnost/397270/zaledjeno-kraljevstvo-u-kombank-areni.html
Kusturica brani boje naše zemlje: A u kakvom je timu- pa to je genijalno http://www.pressonline.rs/kultura/Umetnost/396951/kusturica-brani-boje-nase-zemlje-a-u-kakvom-je-timu--pa-to-je-genijalno.html Umetnička fudbalska reprezentacija naše zemlje učestvuje na Svetskom fudbalskom prvenstvu za umetnike u Moskvi. Takmičenje je počelo 3. juna, a naši tim je, u kojem igra i Emir Kustrica, već ostvario dve pobede. ]]> foto: zena.blic.rs

Vest o pobedi stigla je na Instagarm profilu Baneta Lalića, frontmen muzičkog sastava "MVP", koji je, takođe, jedna od igrača koji brani boje naše reprezentacije.

"Druga pobeda", poručio je Bane.

Pored Kuste i Lalića u timu igraju i Viktor Savić, Aleksandar Radojičić, Ivan Jevtović, Nikola Glišić, Miloš Biković, Marko Gizdavić, Miloš Petrović, Luka Tabašević, reditelj Igor Miljković, ali i profesionalni fudbaleri Niša Saveljić i Miodrag Anđelković.

Emir bilo da igra u filmskom ili u fudbalskom timu, uvek pobeđuje! A mi navijamo za našu reprezentaciju! Do nove pobede!

]]>
Wed, 7 Jun 2017 11:42:39 +0200 Umetnost http://www.pressonline.rs/kultura/Umetnost/396951/kusturica-brani-boje-nase-zemlje-a-u-kakvom-je-timu--pa-to-je-genijalno.html
Nacionalni balet Španije digao na noge beogradsku publiku http://www.pressonline.rs/kultura/Umetnost/396821/nacionalni-balet-spanije-digao-na-noge-beogradsku-publiku.html Nacionalni balet Španije priuštio je spektakl publici u centru "Sava". Svu raskoš španske muzičke i kulturne baštine oživeli su na sceni najelitniji scenski umetnici Španije. ]]> Foto:B92.net

U prvom delu nastupa, u klasičnoj koreografiji flamenka, Nacionalni balet Španije oživeo je strastvenih folklor Mediterana u kojem se lako voli i lako gine. 

U najboljem delu nastupa plesači iz Španije oživeli su klašično delo Morisa Ravela. U koreografiji flamenka oni su postavili sasvim novi okvir za "Bolero" učinivši ga prijemčivijim publici. 

Precizni i strastveni u isto vreme, umetinici iz Španije su dokazali zašto su jedan od najcenjenijih baletskih ansambala na svetu. 

U drugom delu nastupa, beogradska publika je videla moderni izraz Nacionalnog baleta Španije i franetičnim aplauzom na kraju ispratila umetnike sa scene.

]]>
Mon, 5 Jun 2017 11:49:31 +0200 Umetnost http://www.pressonline.rs/kultura/Umetnost/396821/nacionalni-balet-spanije-digao-na-noge-beogradsku-publiku.html
Baskijatova slika prodata za rekordnih 110.5 miliona $ http://www.pressonline.rs/kultura/Umetnost/396110/baskijatova-slika-prodata-za-rekordnih-1105-miliona-.html Slika "Bez naslova" avangardnog umetnika Žan-Mišela Baskijata prodata je za rekordnih 110.5 miliona dolara na aukciji u Sotbiju. ]]> Foto:B92.net

Kako je saopšteno, ovo je rekordna cena koja je postignuta na aukciji za ovog, kao i sve druge američke umetnike. 

U pitanju je slika rađena u stilu grafita koja prikazuje lice u obliku lobanje. 

Sliku je kupio japanski milioner i kolekcionar Jusaku Mezava posle 10 minuta aukcije.

"Srećan sam što mogu da objavim da sam dobio remek delo", napisao je Mezava na Instagramu ispod fotografije na kojo se vidi kako stoji pored slike. 

Slika "Bez naslova" bila je praktično nepoznata pre nego što je pre nekoliko nedelja prikazana u Sotbiju. 

Mezava je u maju prošle godine kupio još jednu Baskijatovu sliku "Bez naslova, 1982" za 57.3 miliona dolara, podseća AP. 

Baskijat je umro u 28. godini 1988. godine pošto se predozirao. 

Rođen je 22. decembra 1960. u Bruklinu. Njegov otac, Žerard, je poreklom sa Haitija, a majka Matilda je rođena u Bruklinu ali je potorikanskog porekla. 

Za sobom je ostavio oko 1.000 slika i 2.000 crteža. 

O njegovom životu su snimljena dva filma.

]]>
Fri, 19 May 2017 12:08:47 +0200 Umetnost http://www.pressonline.rs/kultura/Umetnost/396110/baskijatova-slika-prodata-za-rekordnih-1105-miliona-.html
Neobična skulptura u Veneciji tera na razmišljanje http://www.pressonline.rs/kultura/Umetnost/395795/neobicna-skulptura-u-veneciji-tera-na-razmisljanje.html U okviru Venecijanskog bijenala 2017, u gradu je postavljena izuzetno skulptura vajara Lorenca Kvina. ]]> Foto:b92.net

Instalacija je nazvana “Podrška”, a sastoji se od para ruku koje se izdižu iz reke i pridržavaju zidove hotela Ka Sagredo. 

Umetnik je istakao da na ovaj način želi javnosti da skrene pažnju na klimatske promene.

 

"Naše ruke su moćne alatke koje mogu da unište svet, ali i da ga spasu. Ovaj par ruku koji izranjaja iz vode stvara kod posmatrača osećaj nelagodnosti jer ga podseća na to koliko su fragilne strukture koje je čovek sagradio", kaže umetnik. 

Kvin je inače poznat po radovima u kojima se ističu razni delovi ljudskog tela, a naročito ruke.

 

 

]]>
Mon, 15 May 2017 11:57:33 +0200 Umetnost http://www.pressonline.rs/kultura/Umetnost/395795/neobicna-skulptura-u-veneciji-tera-na-razmisljanje.html
Velikani srpskog glumišta na poštanskim markicama http://www.pressonline.rs/kultura/Umetnost/395666/velikani-srpskog-glumista-na-postanskim-markicama.html Pošte Srbije uskoro će predstaviti novu seriju poštanskih maraka sa likovima legendarnih glumaca, koju tradicionalno realizuju Udruženje dramskih umetnika Srbije i pomenuto javno preduzeće. ]]> Foto:B92.net

Promocija novih markica održaće se 16. maja u 12 časova u "Ateljeu 212". 

Na markicama se nalaze likovi Bore Todorovića, Bekima Fehmijua, Dragana Nikolića, Ružice Sokić, Olivere Marković, Nikole Simića, Marije Crnobori i Vlastimira Đuze Stojiljkovića.

]]>
Thu, 11 May 2017 11:24:52 +0200 Umetnost http://www.pressonline.rs/kultura/Umetnost/395666/velikani-srpskog-glumista-na-postanskim-markicama.html
Veliko interesovanje za Paviljon Srbije na Bijenalu http://www.pressonline.rs/kultura/Umetnost/395656/veliko-interesovanje-za-paviljon-srbije-na-bijenalu.html Paviljon Srbije na 57. Međunarodnoj izložbi savremene umetnosti sutra će svečano otvoriti ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, ali već vlada veliko interesovanje za postavku "“Enklavia: Slikarstvo, posledica ovakvog zivota”" koju čine dela troje umetnika - Vladislava Ssćepanovića, Dragana Zdravkovića i Milene Dragičević. ]]> Foto:B92.net

Šćepanović i Zdravković su složni u oceni da je srpska postavka u Đardinima u Veneciji zaintrigirala javnost, iznenađeni su velikim brojem ljudi koji su juče i danas prošli Paviljonom, a posebno značajnim ističu činjenicu da su to mahom ljudi iz struke, galeristi, kustosi, umetnici, kojima su dani pre svečanog otvara Bijenala, 13. maja, i namenjeni. 

"Poseta je ogromna i ljudi su prijatno iznenađeni postavkom koja je klasična slikarska izložba i nosi u sebi svu problematiku savremenog sveta i savremenog društva, kako tog spoljnog, tako i unutrašnjeg u radovima Milene Dragičević. Imamo čitavu lepezu prilaza toj savremenoj problematici u smislu da smo drugačiji u odnosu na ostale, imamo svoj autentičan izraz, ali se uklapamo u problematiku savremenog sveta čime umetnost danas treba da se bavi"”, rekao je Šćepanović Tanjugu. 

On priznaje da nisu znali kako će ljudi reagovati na klasičnu slikarsku izložbu, ali da su komentari jako dobri. Tako su, navodi, od predstavnika “Sotbija” čuli da je Paviljon Srbije najbolji na Bijenalu, novinar lista “Gardijan” im je rekao da će napisati reportažu o srpskom predstavljanju, a pohvalu su dobili i od priznate umetnice Kiki Smit, koja takođe izlaže u Veneciji. , 

Zdravković kaže da su fascinirani brojem ljudi, jer su oni prošli sve paviljone i Srbija tu nije zapostavljena. 

"U prednosti smo u odnosu na zemlje koje u đardinima nemaju svoj izlagački prostor i mislim da tu prednost moramo da sačuvamo i da Paviljon mora da ostane nacionalno blago", rekao je Zdravković Tanjugu. 

On je primetio da zahvaljujući jednoj vrsti fizičke, a onda i finansijske izolovanosti u kojoj smo dugo živeli, možemo da ponudimo nešto što je za nijansu drugačije od mejnstrima koji se danas događa i veruje da je upravo to zainteresovalo javnost. Kustos izložbe Nikola Šuica objasnio je da je "“Enklavia: Slikarstvo, posledica ovakvog života" "redifinisani pravac u kojem su troje slikara vrlo različite orijentacije objedinjena u susretu koji nosi današnjicu"”. 

"Publika i profesionalci iz sveta umetnosti su pozdravili našu malo neobičnu koncepciju sa tri autora i specifičnim zidom ličnih objava gde svako od autora odgovara na temu Bijenala 'Viva Arte Viva' svojim odnosom prema prošlosti, usredsređenjem na lični momenat života i na to kako naš svet nosi iskustva koja svi mi delimo", rekao je Šuica Tanjugu. 

On je naglasio da na Bijenalu, koji donosi “razlaganje čitavog sveta stvaralačkih mogućnosti”, gde izlažu, na primer, umetnici iz Okeanije, Gane, Somalije, srpska izložba ima “geopolitički trenutak” i predstavlja “presek ne onoga što jeste civilizacija sada, nego onoga što jeste unutrašnje iskustvo i kroz dvodimenzionalnost daje novi momenat poniranja u život kakav jeste danas”. 

Mimi Todhunter sa Novog Zelanda i kolekcionarka Kej Sači poreklom iz SAD, obe nastanjene u Veneciji, kažu da je srpska postavka vrlo zanimljiva i da govori o onome što se dešava danas u svetu. Matia Pozoni iz Italije slaže se da je izložba vrlo zanimljiva i dodaje da mu se posebno sviđa što su izložene baš slike, a koje zapravo prikazuju aktuelne teme. 

Šuica je preporučio obilazak paviljona Kine, SAD, Rusije, ali i Velike Britanije i Nemačke i primetio da, iako savremena umetnost obično forsira mlade umetnike, Bijenale ovoga puta predstavlja veći broj zrelih autora, ali i onih koji nisu više među nama, što je, prema njegovim rečima, vrlo intersantno kritičko promišljanje teme “Viva Arte Viva”. Komentarišući 57. Bijenale, Šćepanović je primetio da su ovoga puta više zastupljene slike i crteži nego ranije. “Imamo neku vrstu povratka klasičnim likovnim disciplinama, a ne samo čulnih senzacija koje su ranijih godina bile najprisutnije”, kazao je Šćepanović, dok Zdravković naglašava da je kao i svake godine Bijenale “Meka za umetnost”, “hodočašće za sve ljude koji žele da urade nešto u tom poslu”. 

Opšti je utisak redovnih posetilaca da je interesovanje za srpsku izložbu veće nego na prethodnim iždanjima Bijenala, dok su najveće gužve ovih dana bile ispred paviljona Nemačke i SAD. Svečano otvaranje Bijenala je 13. maja, a do 26. novembra posetioci će moći da pogledaju 85 nacionalnih postavki. Prvi put učestvuju Antigva i Barbuda, Kiribati i Nigerija, a po pozivu izlaže 120 umetnika iz 51 zemlje, pri čcemu njih 103 prvi put učestvuje. Među pozvanim umetnicima je albanski premijer Edi Rama koji predstavlja video rad u kome ističe da bi voleo da bojama reši probleme u državi, ali da to nije moguće, jer je ljudima potrebno mnogo toga što boje ne mogu da reše. 

Govori i o tome da je njegov sto u kabinetu zapravo njegov atelje, ali i o tome kako ljudi reaguju kada, tokom razgovora sa njima, crta, jer se tako bolje koncentriše.

]]>
Thu, 11 May 2017 11:09:23 +0200 Umetnost http://www.pressonline.rs/kultura/Umetnost/395656/veliko-interesovanje-za-paviljon-srbije-na-bijenalu.html
Mozaik za kupolu Hrama Svetog Save stigao na Vračar http://www.pressonline.rs/kultura/Umetnost/395267/mozaik-za-kupolu-hrama-svetog-save-stigao-na-vracar.html Prvi delovi mozaika za najveću kupolu Hrama Svetog Save u Beogradu, posle sedam dana putovanja i pređenih više od dve hiljade kilometara, jutros su stigli na Vračar. ]]> Foto:B92.net

Deset tona mozaika “Vaznesenja Hristovog”, upakovanog u 62 palete, prošlo je, od moskovskog ateljea najvećeg ruskog ikonopisca Nikolaja Muhina, kroz Rusiju, Belorusiju, Poljsku, Slovačku i Mađarsku, da bi krajnje odredište našlo u našoj zemlji. 

Mozaik sa likom Hrista Spasitelja, površine 1.230 kvadratnih metara, prečnika 30 metara i težine 40 tona, u kupolu Hrama ugradiće rusko-srpski tim, a početak radova očekuje se u narednim danima. 

Posao vredan četiri miliona evra, koji finansira Gaspromnjeft, trebalo bi da bude završen do kraja godine. Danas, u 12 sati, biće održana svečanost povodom dolaska mozaika, kada će stići dizalice i viljuškari zaduženi za njegov prenos u unutrašnjost Hrama.

Tanjug / Sava Radovanović
Tanjug / Sava Radovanović
]]>
Wed, 3 May 2017 13:23:38 +0200 Umetnost http://www.pressonline.rs/kultura/Umetnost/395267/mozaik-za-kupolu-hrama-svetog-save-stigao-na-vracar.html
"Nebo je postalo krvavocrveno": Nova teorija o Munkovom "Vrisku" http://www.pressonline.rs/kultura/Umetnost/395023/nebo-je-postalo-krvavocrveno-nova-teorija-o-munkovom-vrisku.html Prema novoj teoriji o nastanku čuvene slike, norveški slikar Edvard Munk je bio inspirisan pojavom retkog tipa oblaka koji se javlja samo na velikim visinama. ]]> foto: b92.net

Na slici "Vrisak", poznatom prikazu ćelavog čoveka u crnoj odeći koji se drži za glavu dok vrišti, u pozadini dominira narandžasto nebo. Ranije se verovalo da je slikar hteo da prikaže mentalnu bolest, ali novo otkriće navodi da je Munk bio inspirisan sedefnim oblacima iznad Osla. 

Pretpostavka iz 2004. godine bila ja da je slika inspirisana neobičnom bojom neba posle erupcije vulkana Krakatau u Indoneziji, iz 1883. godine, kada je slikar u svom dnevniku zapisao "nebo je postalo krvavocrveno". 

Nova teorija kaže da su se tog dana sedefni oblaci pojavili iznad Osla. Ti oblaci, poznati i kao polarni stratosferski oblaci, na nebu se javljaju samo u periodima dugotrajne i intenzivne hladnoće.

 

GettyImages
GettyImages

 

Prepoznatljivi su po intenzivnim bojama i nijansama koje nekada podsećaju na naftne mrlje na nebu a nekada na prelivanje boje krvi. Vulkanska erupcija menja boju oblaka, ali ne menja i njihov oblik. Na slici "Vrisak", međutim, oblaci su talasasti i tanki poput sedefnih oblaka. 

"Znamo da su se sedefni oblaci javljali na području Osla u 19. veku", kaže Helena Muri, istraživač sa Univerziteta u Oslu, i navodi da je još jedan svedok njihove pojave tada zapisao da su oblaci "bili toliko lepi da ste mogli da poverujete da se nalazite na drugom svetu". 

Helena Muri, ipak, ostavlja otvorenu i mogućnost za druge pretpostavke, kao što je ona o mentalnoj bolesti, koju navode psiholozi.

]]>
Wed, 26 Apr 2017 11:47:32 +0200 Umetnost http://www.pressonline.rs/kultura/Umetnost/395023/nebo-je-postalo-krvavocrveno-nova-teorija-o-munkovom-vrisku.html
Umetnik koji je odlučio da postane kvočka http://www.pressonline.rs/kultura/Umetnost/393601/umetnik-koji-je-odlucio-da-postane-kvocka.html Francuski umetnik Abraham Poenševal počeo je danas u pariskom muzeju svoj najnoviji performans u kojem kao kvočka leži na deset jaja koje će najmanje tri nedelje grejati svojim telom u staklenom vivarijumu dok se pilići ne izlegu. ]]> foto: blic.rs

Poenševal (44), čija su specijalnost umetnički performansi, predviđa da će njegov najnoviji poduhvat trajati od 21 do 26 dana, prenosi Rojters.

"Široko govoreći, postaću kvočka", rekao je on prošlog meseca.

U danas početom eksperimentu u Muzeju savremene umetnosti u Parizu, Poenševal sedi na stolici za koju je, sa donje strane, pričvršćen kontajner sa jajima.

On predviđa da će toplota njegovog tela, koju pojačava specijalno dizajnirano debelo ćebe po ideji korejskog umetnika Seglui Lija, održati odgovarajuću temperaturu direktno iznad jaja.

 

Foto: Christophe Petit Tesson / EPA;

Pri tom, umetnik će, u ulozi kvočke, jesti određenu hranu kao što je đumbir kako bi mu porasla telesna temperatura.

Da bi uzeo obroke koji će mu biti donošeni, moći će da na najviše 30 minuta dnevno ustane i napusti svoje mesto na jajima.

Za sopstvene potrebe koristiće, kao toalet, kutiju koja se nalazi ispod stolice.

Ovo je, inače, prvi put da Poenševal izvodi eksperimet u živom svetu.

On je prošlog meseca proveo nedelju dana u omotu od krečnjačke stene u istom muzeju, jedući kompote, supe i piree.

 

Foto: Christophe Petit Tesson / EPA;

Pre toga je dve nedelje živeo u skulpturi u obliku medeva u pariskom Muzeju lova i prirode u aprilu 2014, jedući crve i bube imitirajući medveda.

Francuski umetnik kaže da želi da kroz performanse ispita različite koncepte vremena različitih vrsta i prirodne objekte jer je, kako smatra, najbolji način da se ti objekti razumeju - ući u njih, a ne posmatrati ih izdaleka.

]]>
Thu, 30 Mar 2017 11:22:50 +0200 Umetnost http://www.pressonline.rs/kultura/Umetnost/393601/umetnik-koji-je-odlucio-da-postane-kvocka.html