Press Online :: Umetnost http://www.pressonline.rs/kultura/Umetnost/rss.html sr http://www.pressonline.rs/img/logo.png Press Online :: Umetnost http://www.pressonline.rs/kultura/Umetnost/rss.html Sakrivene poruke na najvećim umetničkim delima za koje niste čuli na časovima likovnog http://www.pressonline.rs/kultura/Umetnost/413202/sakrivene-poruke-na-najvecim-umetnickim-delima-za-koje-niste-culi-na-casovima-likovnog.html Za oko običnog posmatrača slike sa naše liste su vrhunska umetnost, ali skriveni detalji su ono što zapravo širi misteriju i šalje maskirane poruke. ]]>
Stvaranje Adama u Sikstinskoj kapeli Foto: Profimedia

Za oko običnog posmatrača slike sa naše liste su vrhunska umetnost, ali skriveni detalji su ono što zapravo širi misteriju i šalje maskirane poruke.

Leonardo Da Vinči, Tajna večera (Santa Maria delle Grazie, Milano)

Foto: Profimedia

Svaka teorija Dena Brauna iz "Da Vinčijevog koda" je raskrinkana - sveti Jovan nije Marija Magdalena kako je Braun pisao i nema ruke koja drži nož. To nije zaustavilo istoričare umetnosti da razvijaju svoje teorije. Istraživač iz Vatikana Sabrina Sforca Galicia tvrdi da je razbila matematički i astrološki kod koji se nalazi na prozoru iznad Hristove glave, na kom su detalji globalne poplave koja će početi 21. marta 4006. i završiće se 1. novembra iste godine. Poplave će uništiti svet, ali će i biti početak novog humanog sveta.

Fransisko de Goja, Gola Maja (muzej Prado, Madrid)

Foto: Profimedia

Inkvizicija je ovu sliku opisala kao "nepristojnu i štetnu za javno dobro", a i dan danas važi za sliku sa najseksualnijim sadržajem svih vremena. Činjenica da glava i telo nisu baš savršeno spojeni nagoveštava pažljivo osmišljen identitet raskošne lepotice na krevetu. A ko je ona zapravo bila? Spekuliše se da se radi o Pepiti Tudo, ljubavnici Manuela de Godoja, kontroverznog španskog premijera tokom Španskog rata za nezavisnost, koji je možda i naručio sliku. Pominje se i Marija Del Pilar - lepa i strastvena vojvotkinja od Albe, lepša polovina najbogatijeg para u Španiji s kojom je Goja navodno imao aferu. Skorija istraživanja pobijaju ovu tezu iako je vojvotkinja krasila mnoga Gojina platna.

Sandro Botičeli, Proleće (galerija Uffizi, Firenca)

Foto: Profimedia

Vesela proslava ženske lepote i solidarnosti? Ništa slično. Botičelijevo remek delo nije samo san botaničara sa 500 biljnih vrsta, već se tumači kao zavera protiv porodice Mediči i pokušaj da se ujedine ideje hrišćanstva, islama i judaizma.

Johanes Vermer, Čas muzike (Royal Collection, London)

Foto: Profimedia

Koliko god delovale kul i smireno, Vermerove slike su pune erotičnih simbola. Ovde mlada žena dodiruje dirke virdžinala (instrumenta koji se povezuje sa nevinošću i neukaljanošću) i upija instrukcije svog tutora. Ako pažljivije pogledate ogledalo iznad, primetićete da ga ona gleda direktno. Bokal vina iza nje je afrodizijak, veliki oboren intrument na podu je falusni simbol, a mi kao posmatrači smo stavljeni u ulogu voajera.

Mikelanđelo, Sikstinska kapela (Rim)

Foto: Profimedia

Nijedan cenjeni umetnik 16. veka ne bi prihvatio da radi projekat poput tavanice Sikstinske kapele a da ne ubaci bar nekoliko zagonetki koje će zbunjivati generacije. Po jednoj od skorijih teorija u devet delova Priča o postanku se krije niz kabalističkih poruka. David i Golijat formiraju slovo koje simbolizuje snagu u kabali, a sve to bi trebalo da izgradi most između katolicizma i judaizma.

]]>
Fri, 31 Aug 2018 17:19:41 +0200 Umetnost http://www.pressonline.rs/kultura/Umetnost/413202/sakrivene-poruke-na-najvecim-umetnickim-delima-za-koje-niste-culi-na-casovima-likovnog.html
Umetnica: Stvara iluzije uz šminku i četkice http://www.pressonline.rs/kultura/Umetnost/412709/umetnica-stvara-iluzije-uz-sminku-i-cetkice.html Romania Džejd Tulok devetnaestogodišnja šminkerka, iskombinovala je svoju ljubav prema šminkanju sa umetnošću i stvara optičke iluzije. ]]> Na njenom instagram profilu @cakefacerj možete videti mnoštvo njenih dela u kojima koristi smele linije i svetle boje.

 

 

Ona je u jednom intervjuu rekla da je zvanično počela da se bavi šminkanjem u julu prošle godine i da želi da bude slobodna šminkerka.

 

 

Išla je u umetnički školu dve godine, ali je od malih nogu kod kuće mama podučavala iz te oblasti.

 

]]>
Wed, 22 Aug 2018 15:15:55 +0200 Umetnost http://www.pressonline.rs/kultura/Umetnost/412709/umetnica-stvara-iluzije-uz-sminku-i-cetkice.html
Šestorka iz Simine - na dar http://www.pressonline.rs/kultura/Umetnost/412511/sestorka-iz-simine---na-dar.html "Atlas grupa" namerava da državi i crkvi pokloni neka od antologijskih dela Miodraga Miće Popovića. Uz "Heksagonalni prostor", donaciju čini i portret Mihaila Đurića i "Raspeće Đorđa Martinovića" ]]>
 Deo kompozicije "Heksagonalni prostor" sa portretima Borislava Mihajlovića Mihiza, Dobrice Ćosića i Miće Popovića

Deo kompozicije "Heksagonalni prostor" sa portretima Borislava Mihajlovića Mihiza, Dobrice Ćosića i Miće Popovića

NEKA od najpoznatijih dela Miće Popovića - "Heksagonalni prostor" i portret profesora Mihajla Đurića, uskoro bi mogla da se nađu u našim najuglednijim kulturnim institucijama zahvaljujući nameri "Atlas grupe" da ih pokloni i to u godini kada se navršava 95 leta od rođenja velikog slikara i angažovanog intelektualca. Čuvenu Popovićevu sliku "1. maj 1986. ili Raspeće Đorđa Martinovića", koja je među prvima u umetnosti otvorila bolnu temu stradanja Srba sa Kosova i Metohije, a takođe se nalazi u njihovoj kolekciji, ova kompanija, povodom tridesetogodišnjice rada želi da daruje Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

- Uvažavajući činjenicu da se zbirke muzeoloških institucija upotpunjavaju umetničkim delima iz otkupa Ministarstva kulture, iskreno mi je zadovoljstvo da vam u trajno vlasništvo predam umetnička dela akademika Miodraga Miće Popovića, velikana srpske moderne umetnosti. Sa ambicijom da "Heksagonalni prostor", koji čine portreti, tačnije stojeće figure Borislava Mihajlovića Mihiza, Lazara Trifunovića, Antonija Isakovića, Miće Popovića, Živorada Stojkovića i Dobrice Ćosića, budu stalno dostupne likovnoj publici Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, a portret prof. Mihajla Đurića likovnoj publici Galerije SANU u Beogradu, spreman sam da vam ih predam - stoji u pismu koje je predsednik "Atlas grupe" Duško Knežević uputio ministru kulture Vladanu Vukosavljeviću.


Za sprovođenje donacije zadužen je idejni tvorac kolekcije "Atlas grupe", istoričar umetnosti Miroslav Rodić, koji, za "Novosti", kaže da bi ovim dobročinstvom Duška Kneževića, vredna dela trebalo da pripadnu narodu, time što bi bila predata instituciji koja zastupa najveći nacionalni interes u ovoj oblasti - Ministarstvu kulture:

- Odabir da to budu baš dela Miće Popovića potekao je od ideje da kada se nešto poklanja, onda to mora da bude i nešto izuzetno. Koncept nije zasnovan samo na tome da održavamo pamćenje na velikana moderne umetnosti, već namera gospodina Kneževića potiče od onoga što je naučio od svoje majke, da si stvarno bogat kada imaš i možeš nekom nešto da pokloniš. Ovim činom želimo da promovišemo upravo te ljudske vrednosti, kako bismo nešto slično pobudili i kod drugih.

Mića Popović

Sadržaj ovog poklona, međutim, smatra sagovornik, je višedimenzionalan, jer upućuje na jedno vreme i društveno-politički okvir u kome su intelektualci tada stvarali i aktivno učestvovali u kreiranju javnog mnjenja. Kompozicija "Heksagonalni prostor" prvi put je izložena 1971. u Salonu Muzeja savremene umetnosti, zapravo predstavlja ne samo slikara i njegove prijatelje, već i saborce za slobodu javne reči sa najčuvenije beogradske disidentske adrese: Simina 9a. Reč je i o jednoj od prvih instalacija u našoj umetnosti, jer su slike velikih dimenzija bile postavljene u šestougao, a pratio ih je i zvučni sadržaj, glasovi portretisanih snimljeni na audio-traci.

- Te slike su se pre nekoliko godina pojavile na tržištu i postojala je opasnost da budu rasparčane, pa sam, smatrajući da bi bio veliki gubitak da se svaka ta studija ličnosti posebno proda, čime bi delo bilo uništeno, predložio gospodinu Kneževiću da ih kupi kao celinu - objašnjava Rodić. - Potom smo napravili i izložbu na kojoj su se našli i radovi zbog kojih je izložba Miće Popovića u KCB bila zabranjena, poput "Svečane slike" i "Ričarda Bartona Titovog lika"... 

OPELO ZA MUČENIKA

U RAZGOVORU sa vladikom Amfilohijem saznao sam da je on bio veliki prijatelj sa Mićom Popovićem, kao i da je držao opelo Đorđu Martinoviću, tako da su se sve kockice složile da slika "1. maj 1986. ili Raspeće Đorđa Martinovića" ode Srpskoj pravoslavnoj crkvi - priča Rodić. - Veliko je interesovanje i radost u crkvi što će dobiti tu sliku, čak postoji ideja da se pravi crkva mučenika, u kojoj bi se možda našlo i ovo delo.

]]>
Fri, 17 Aug 2018 15:11:15 +0200 Umetnost http://www.pressonline.rs/kultura/Umetnost/412511/sestorka-iz-simine---na-dar.html
Orban protiv Fride Kalo zbog "promovisanja komunizma" http://www.pressonline.rs/kultura/Umetnost/412146/orban-protiv-fride-kalo-zbog-promovisanja-komunizma.html Šezdeset četiri godine od smrti Fride Kalo čuvena slikarka je došla pod udar kritika u Mađarskoj. ]]>
GettyImages
GettyImages

Provladin dnevnik Mađar Idok kritikovao je veoma popularnu izložbu njenih dela izloženih u Mađarskoj nacionalnoj galeriji u Budimpešti zbog "promovisanja komunizma". 

Kritika je usledila kao deo šire nacionalne debate o kulturi i kulturnoj politici od kada je mađarski premijer Viktor Orban osvojio treći uzastopni mandat u aprilu, navodi Rojters

Orbanove pristalice navode da je sada vreme da se učini zaokret u kulturi prema konzervativnim vrednostima i okonča ono što oni nazivaju dominacijom levičarski liberalnih umetnika. 

U članku napisanom 14. jula u Mađar Idoku kaže se da je uzložba Fride Kalo promocija komunizma državnim novcem. 

List je u tom kontekstu pomenuo izložbu Fride Kalo uz autore i izložbe u još nekoliko galerija. 

"Nećete verovati, ali Trocki se pojavio ponovo u Budimpešti, ovoga puta iz kreveta Fride Kalo", preneo je Mađar Idok.

]]>
Wed, 8 Aug 2018 22:14:45 +0200 Umetnost http://www.pressonline.rs/kultura/Umetnost/412146/orban-protiv-fride-kalo-zbog-promovisanja-komunizma.html
Frenč Montana dolazi na EXIT http://www.pressonline.rs/kultura/Umetnost/410082/frenc-montana-dolazi-na-exit.html Jedan od najtraženijih svetskih repera Frenč Montana nastupiće 13. jula na glavnoj bini "Egzit" festivala, najavili su danas organizatori. ]]> Foto: Screenshot

Muzičar iz Bronksa vlasnik je albuma i singlova sa vrha američke top liste, te osvajač tri prestižne "BET" nagrade, uz tri "Gremi" i dve "Bilbord" nominacije, a njegov multiplatinasti hit "Unforgettable" ima 700 miliona pregleda na "Jutjubu". 

Frenč je saradjivao sa plejadom zvezda, kao što je bend "Migos", takodje "hedlajner" ovogodišnjeg "Egzita", zatim Dejvid Geta, "The Weeknd", Kanje Vest, Dženifer Lopez, Majli Sajrus, Viz Kalifa, Džejson Derulo i drugi. 

Njegov aktuelni hit "Welcome To The Party" je deo saundreka novog filma "Deadpool". 

Na glavnu binu "Egzit" festivala dolazi i američki hitmejker ZHU, te popularni amsterdamski bluz-fank bend "My Baby", miljenici evropskih festivala, koji su svirali na gigantskom "Glastonberju" čak šest puta. 

U isto vreme, na "mts Dance Areni" će se već najavljenom tandemu "Tale of Us" i tehno kraljici Nini Kravic u nedelju uveče pridružiti i italijanski DJ Džosef Kapriati, harizmatični i nepredvidivi Danac Kolš, prva dama berlinske elektronske scene Dana Ru i izvanredni banjalučko-sarajevski dvojac "After Affair". 

Za pravu groznicu subotnje večeri koju ove godine predvode Solomun i Boris Brejća, na "Arenu" dolazi i britanski hit trio "Disciples", koji su od svog prethodnog nastupa na "Egzitu" izbacili nove hitove medju kojima je i "On My Mind". 

"Egzit" će biti održan od 12. do 15. jula na Petrovaradinskoj tvrdjavi u Novom Sadu.

]]>
Thu, 7 Jun 2018 15:41:46 +0200 Umetnost http://www.pressonline.rs/kultura/Umetnost/410082/frenc-montana-dolazi-na-exit.html
Nadežda Petrović – žena koja je odabrala slikarstvo umesto udaje http://www.pressonline.rs/kultura/Umetnost/408552/nadezda-petrovic--zena-koja-je-odabrala-slikarstvo-umesto-udaje.html – Ako mi zaista želiš sreću onda ćeš i ti od mene očekivati samo da budem slikar a ne udavača – poručila je Nadežda Petrović majci u pismu napisanom 1898. godine, nakon što je ostavila verenika i otišla u Minhen da studira, kao prva devojka iz Srbije. ]]> Za ovu poznatu slikarku kaže se da je bila ispred svog vremena. Ne samo kao slikarka, već i kao žena koja je prkosila pratrijahalnom duhu Srbije tog doba. Mnogi smatraju da to ne čudi jer su i njeni roditelji imali napredne stavove za doba u kojem su živeli.

Neposredno pred odlazak u Minhen na školovanje, Nadežda je prekršila neka tradicionalna pravila. Naime, trebalo je da se uda za jednog sudskog oficira. Međutim, Nadeždina nesuđena svekrva tražila je preveliki miraz, pa je mlada umetnica raskinula veridbu. U ondašnjoj patrijarhalnoj Srbiji, odbijanje pregovora oko miraza i raskidanje veridbe izazivali su skandal u društvu.

Drvo u šumi Nadežde Petrović na specijalno dizajniranoj limenci Zaječarskog piva

– Ja se zaista osećam srećna što se ne udadoh, jer da to učinih bila bih samo jedna obična žena, kao i moje prijateljice koje odužuju samo dug prirodi. O mojoj udaji nema govora više, ja hoću da sam slikar a ne žena, žena ima dosta a i ti si ih dosta spremila za taj poziv, no još nemaš slikara – napisla je Nadežda majci koja je osim nje imala još 6 kćerki i dva sina.

U svom naumu da postane slikar je uspela. Nadežda Petrović uvela je savremene evropske slikarske pokrete u srpsko slikarstvo, što ovdašnja umetnička kritika nije najbolje shvatala, izlagala je samostalno, ali i na prvoj Jugoslovenskoj umetničkoj koloniji u Narodnom muzeju, gde se i danas čuvaju njena brojna dela.

Za obnovu najstarijeg muzeja u Srbiji, u toku je akcija „Otvorimo zajedno Narodni muzej“ koju je pokrenulo Zaječarsko pivo. U okviru ove društveno odgovorne kampanje, za obnovu Narodnog muzeja biće izdvojen po jedan dinar od svake prodate limenke sa pejzažom Nadežde Petrović „Drvo u šumi“, kao i ostalih iz specijalno dizajnirane serije limenki Zaječarskog piva sa remek-delima srpskog slikarstva koja se čuvaju u Narodnom muzeju u Beogradu.

]]>
Wed, 25 Apr 2018 14:12:48 +0200 Umetnost http://www.pressonline.rs/kultura/Umetnost/408552/nadezda-petrovic--zena-koja-je-odabrala-slikarstvo-umesto-udaje.html
Moskovski cirkus na ledu 15. januara u Sava Centru http://www.pressonline.rs/kultura/Umetnost/403978/moskovski-cirkus-na-ledu-15-januara-u-sava-centru.html Nakon nastupa pred više od 200 miliona gledalaca u više od 50 zemalja sveta, Moskovski cirkus na ledu u okviru nove evropske turneje prvi put gostuje u Srbiji, 15. januara u Sava Centru. ]]> Foto:B92.net

Program prilagođen izvođenju na ledu, ali sa svim elementima akrobatike i pratećih sadržaja koji i čine jedan cirkus, izvodi se uz spektakularne svetlosne efekte koji doprinose magiji, u koju izvođači svojim nastupom uvode i gledaoce, navedeno je na sajtu SC.

Nastao 1964. godine kao prvi spektakl te vrste, Moskovski cirkus na ledu i danas primenjuje zlatne standarde potrebne za spektakularno izvođenje predstava takve vrste.

Pored parterskog izvođenja tačaka, klovnova i akrobatike, gledaocima će biti prikazane i tačke na trapezu, a sve spojeno sa akrobatikom na klizaljkama.

Ulaznice koštaju 1.800, 2.200, 2.600 i 3.000 dinara.

]]>
Tue, 9 Jan 2018 14:05:15 +0100 Umetnost http://www.pressonline.rs/kultura/Umetnost/403978/moskovski-cirkus-na-ledu-15-januara-u-sava-centru.html
POKORILA REGIONALNU I DOMAĆU MODNU SCENU! Mlada dizajnerka Sanja Nikolić krči svoj put KA USPEHU (FOTO) http://www.pressonline.rs/kultura/Umetnost/403489/pokorila-regionalnu-i-domacu-modnu-scenu-mlada-dizajnerka-sanja-nikolic-krci-svoj-put-ka-uspehu-foto.html Petu godinu za redom u Beogradu se održava "Balkan Art Fashion Event", modni događaj koji je nastao sa idejom da promoviše prvenstveno domaću, a zatim i regionalnu modnu scenu. ]]> Prvi put ove godine na ovom događaju učestvovala je mlada dizajnerka Sanja Nikolić iz Bajine Bašte koja je prikazala svoj rad i modele širokom auditorijumu.

Manekenke su s ponosom nosile kreacije uspešne Bajinobaštanke koja krči svoj put ka uspehu koji je neminovan.

Publika je bila oduševljena, a mlada dizajnerka je dobila gromoglasan aplauz kada se pojavila na pisti na kraju izlaganja.

Ona modu i odevanje ne shvata samo kao industriju, već i kao svojevrstan umetnički izraz, performans koji se odvija jednako na modnoj pisti kao i na ulici.

Pogledajte kreacije koje je izložila Sanja Nikolić:

]]>
Fri, 22 Dec 2017 18:58:05 +0100 Umetnost http://www.pressonline.rs/kultura/Umetnost/403489/pokorila-regionalnu-i-domacu-modnu-scenu-mlada-dizajnerka-sanja-nikolic-krci-svoj-put-ka-uspehu-foto.html
Objavljeni dobitnici Vukove nagrade http://www.pressonline.rs/kultura/Umetnost/403421/objavljeni-dobitnici-vukove-nagrade.html Dobitnici Izuzetne Vukove nagrade za 2017. su Bogoslovija Svetog Kirila i Metodija (Prizren), Galerija Matice srpske (Novi Sad) i operska diva Milka Stojanović, saopštila je Kulturno-prosvetna zajednica Srbije. ]]> Foto:B92.net

Vukova nagrada za 2017. godinu pripala je slikaru Draganu Bartuli iz Loznice, privredniku i meceni kulture Branislavu Baćoviću (Beograd), direktoru Narodnog muzeja u Užicu Nikoli Gogiću, Dečijem kulturnom centru u Beogradu, muzejskom savetniku Draganu Draškoviću (Kraljevo).

Laureati su i direktor Gradske biblioteke Novog Sada Dragan Kojić, slikar i grafičar Borivoj Popržan (Novi Sad), upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu, dirigent Dejan Savić, književnik Joviša M. Slavković (Guča) i novinar RTS-a Branko Stanković (Beograd).

Žiri za dodelu Vukove nagrade radio je u sastavu: kompozitor prof. Svetislav Božić (predsednik), akademski slikar prof. Momčilo Antonović, književnik prof. Milovan Vitezović, istoričar dr Žarko Dimić, frulaš Bora Dugić, dramska umetnica Rada DJuričin, književnik i književni prevodilac prof. Dragan Mraović i književnik Selimir Radulović.

Kulturno-prosvetna zajednica Srbije 54. put dodeljuje Vukovu nagradu za naročite rezultate ostvarene u stvaralačkom radu na širenju kulture, obrazovanja i nauke u Republici Srbiji i na svesrpskom kulturnom prostoru.

Nagrade će biti uručene početkom februara.

]]>
Thu, 21 Dec 2017 13:11:40 +0100 Umetnost http://www.pressonline.rs/kultura/Umetnost/403421/objavljeni-dobitnici-vukove-nagrade.html
Otkriveno gde će biti izložena najskuplja slika na svetu http://www.pressonline.rs/kultura/Umetnost/403091/otkriveno-gde-ce-biti-izlozena-najskuplja-slika-na-svetu.html Slika Leonarda da Vinčija, koja je u novembru prodata na aukciji za rekordnih 450.3 miliona dolara, biće izložena u novom muzeju Luvr u Abu Dabiju. ]]> Foto:B92.net

"Salvator Mundi (Spasitelj sveta) stiže u Luvr Abu Dabija", prenela je ta kulturna ustanova na Tviteru, ne navodeći vlasnika slike niti tačan datum izlaganja dela.

Naučnici veruju da je slika, ulje na platnu na kojem je prikazan Hrist koji drži kristalnu kruglu, jedna od samo nekoliko očuvanih Da Vinčijevih slika pet vekova posle njegove smrti.

Slika, čiji Isusov zagonetni pogled poziva na upoređivanje sa zagotnekom osmeha takođe Da Vinčijeve "Mone Lize" (Đokonda), bila je u vlasništvu engleskih kraljeva i vojvoda a potom je nestala.

Platno se ponovo pojavilo 1900. kada ga je kupio jedan britanski kolekcionar. U to vreme se smatralo da je to delo nekog Da Vinčijevog učenika, a ne samog majstora slikarstva.

Slika je prodata 1958. godine za 45 funti, pre nego što je uvrđena da je delo Da Vinčija. Delo, koje je ponovo prodato 2005. godine, bilo je delimično oštećeno ali je restaurirano na zahtev konzorcijuma trgovaca umetničkih dela, koji su dali najmanje 10.000 dolara za obnovu.

Oko te slike se vodi i sudski spor između jednog ruskog milijardera i prodavca umetničkih dela.

Muzej Luvr u Abu Dabiju, koji će izložiti najskuplju sliku na svetu, otvoren je 11. novembra posle deset godina gradnje.

Za razliku od drugih muzeja, koji nude dela po određenoj klasifikaciji, stilovima ili civilizacijama, muzej u Abu Dabiju će isticati univerzalne teme i zajedničke uticaje između civilizacija.

]]>
Thu, 7 Dec 2017 12:06:39 +0100 Umetnost http://www.pressonline.rs/kultura/Umetnost/403091/otkriveno-gde-ce-biti-izlozena-najskuplja-slika-na-svetu.html
Doživi Umetnost kroz "proširenu realnost", u Galeriji Matice srpske http://www.pressonline.rs/kultura/Umetnost/402799/dozivi-umetnost-kroz-prosirenu-realnost-u-galeriji-matice-srpske.html Ljubitelji slikarstva, vajarstva, ali i novih tehnologija imaće jedinstvenu priliku da se prepuste iskustvu u kome vam se umetnička dela sama predstavljaju kroz "proširenu realnost" (augmented reality - AR). ]]> Foto:B92.net

U četvrtak 30. novembra u 20 časova Galerija Matice srpske postaće mesto gde se na potpuno novi način susreću tehnologija i umetnost!

Kompanija Zumoko doo iz Novog Sada je za potrebe projekta: "Umetnost i savremene tehnologije", koji su podržali UNESKO i Britanski savet, kreirala tri različita scenarija za posetioce različitih profila i različitog uzrasta.

Pored animiranog trodimenzionalnog doživljaja koji nudi AR aplikacija skeniranjem štampane brošure, najzanimljiviju inovaciju predstavljaju virtuelni likovi Save Tekelije i Magične Matice koji će oživeti pred očima posetioca u prostoru ispred samih slika i skulptura.

Virtuelni karakter Save Tekelije, iz svog ugla govoriće o istoriji Matice srpske i značajnim delima iz njene kolekcije, dok će Magična Matica posetioce školskog uzrasta upoznavati sa značajnim umetničkim delima kroz interakciju i kvizove.

Posetioci mogu da preuzmu aplikaciju "Dozivi umetnost" sa Google Play prodavnice na svom telefonu ili tabletu (od četvrtka 30.11.2017. godine) zatim u obilasku Galerije Matice srpske osete jedinstveno iskustvo koje kombinuje virtuelno i realno.

]]>
Wed, 29 Nov 2017 13:51:28 +0100 Umetnost http://www.pressonline.rs/kultura/Umetnost/402799/dozivi-umetnost-kroz-prosirenu-realnost-u-galeriji-matice-srpske.html
Balet na ledu "Krcko Oraščić" 6. decembra u Sava Centru http://www.pressonline.rs/kultura/Umetnost/402736/balet-na-ledu-krcko-orascic-6-decembra-u-sava-centru.html Balet na ledu sa predstavom "Krcko Oraščić“, u izvođenju Ruskog državnog baleta iz Sankt Peterburga koji je osnovan 1967. godine od strane izuzetnog koreografa Konstantina Bojarskog, a koji je naslednik izuzetne tradicije škole klasičnog baleta iz Sankt Peterburga, biće izveden 06.12. 2017. u Sava Centru u Beogradu i to u dva termina 18 i 21 sat! ]]> Foto:B92.net

Na čelu Baleta se nalazi umetnčki direktor Konstantin Rasadin, koji je ruski zaslužni umetnik i bivši solista čuvenog i svetski poznatog Marinski baleta, kao i školski drug Rudolfa Nurieva. On je učestvovao u predstavama zajedno sa Mihailom Barišnjikovim i Natalijom Makarovom.

Muzički direktor i jedan od osnivača Baleta na ledu je Leo Korkhin, istaknuti ruski dirigent koji rukovodi većim brojem orkestara, uključujući i poznati Akademski simfonijski orkestar Uruženja filharmoničara iz Sankt Peterburga nazvanom po Dimitri Šostakoviču.

U Baletu na ledu su u različitim periodima učestvovali višestruki svetski i evropski prvaci u umetničkom klizanju, kao i olimpijski šampioni Ljudmila Belousova, Oleg Protopopov, Aleksej Ulanov, Ljudmila Smirnova...

Oko 20 plesača imaju titule Majstora sporta Rusije zbog svojih pobeda na svim ruskim i međunarodnim takmičenjima u umetničkom klizanju.

Od 1995. godine, Balet na ledu iz Sankt Peterburga je izvođen na mnogobrojnim scenama operskih pozorišta.

Sve predstave se izvode pod rukovodstvom glavnog koreografa Konstantina Rasadina koji je zaslužni ruski umetnik. Ovo je prvi put u svetu da se pravi klasični balet, u klasičnim baletskim kostimima, izvodi na klizalištu koje se postavlja na samoj sceni pozorišta i opera.

U poslednjih 5 godina ova produkcija je uspešno izvedena na najboljim scenama u USA, Kanadi, Holandiji, Nemačkoj, Kini, Španiji, Koreji, Tajvanu, Grčkoj, Portugalu, Irskoj, Finskoj, Estoniji, Bugarskoj, Rumuniji, Austriji, Švajcarskoj, Južnoj Americi...a sada i u Beogradu na velikoj sceni Sava centra.

O ovom, svetski poznatom, baletu su u superlativima pisali brojne ugledne novine kao što su „Los Angeles Times“, „Chicago Tribne“, „France Soir“, „The Korea Times“ i brojni drugi.

U prodaji su ulaznice za Parter po cenama 1.800,00, 2.200,00 i VIP 2.900,00

Prodaja ulaznica: Blagajna Sava Centra, Win Win, www.ddtickets.rs

]]>
Tue, 28 Nov 2017 13:29:59 +0100 Umetnost http://www.pressonline.rs/kultura/Umetnost/402736/balet-na-ledu-krcko-orascic-6-decembra-u-sava-centru.html
Umetnik Vladimir Lalić dobitnik dve međunarodne nagrade za slikarstvo http://www.pressonline.rs/kultura/Umetnost/402410/umetnik-vladimir-lalic-dobitnik-dve-medjunarodne-nagrade-za-slikarstvo.html Srpski umetnik Vladimir Lalić je ovogodišnji laureat prestižne nagrade za slikarstvo koju dodeljuje francuska Akademija lepih umetnosti – Prix Paul Louis Weiller. ]]> Foto:B92.net

Nagrada je dodeljena na svečanoj godišnjoj sednici 15. novembra pod kupolom Akademije, četiri veka stare institucije sa velikom međunarodnom reputacijom.

Na svečanoj dodeli, ove i drugih nagrada, uz prisustvo brojnih akademika, kao i predsednice Edith Canat de Chizy, rečeno je da se nagrada Paul Louis Weiller, koja nosi ime jednog od slavnih članova Akademije, dodeljuje već dugi niz godina kao podsticaj za razvoj slikarstva i istaknut je visok nivo svih nagrađenih radova. Nagrada pod ovim imenom se daje za slikarstvo i vajarstvo. Lalić je nagradu dobio na predlog našeg i francuskog akademika i slikara Vladimira Veličkovića i time postao prvi Srbin koji je dobio ovu nagradu.

Laliću je ovo druga internacionalna nagrada za slikarstvo ove godine. Specijalnu nagradu žirija je dobio u Trstu (Italija), na internacionalnom konkursu za vizuelne umetnosti – LYNX.

Takođe, Lalić je polovinom ove godine ušao u uži krug za prestižnu francusku nagradu iѕ fonda Antoin Marin (Antoan Maren).

„Nagrade svakako bacaju neku vrstu svetlosti na vaš rad, što je u ovom vremenu prezasićenosti na umetničkoj sceni veoma važno. Iako osećam sreću povodom toga, one ništa značajno ne menjaju u mom radu. Drago mi je da sam ove godine dobio dve nagrade za potpuno različite tehnike i serije u mom opusu“, kaže Lalić.

Na LYNX konkursu u Trstu je bilo oko 300 predloženih umetnika gde je Lalić dobio specijalnu nagradu žirija, a bio je predložen sa strane galeristkinje Ksenije Samardžije.

Vladimir je tokom oktobra u Parizu priredio samostalnu izložbu u galeriji „Eric Gizard“ gde se publici predstavio sa novim radovima na papiru, a najavljuje novu veliku izložbu na jesen 2018. u novootvorenoj galeriji „Boris“, takođe u Parizu.

Interesantna činjenica je da ovaj mladi autor nije samo ostvareni umetnik na polju vizuelneumetnosti. Četiri godine je član hora Viva vox, možemo ga takođe čuti kao solistu u postavci opere LJubavni napitak, kao i u mjuziklima Rebeka i Jadnici u beogradskom Madlenianumu. Od 2000. godine do današnjeg dana nastupao je na preko 300 koncerata sa autorskim bendovima, a već 10 godina je frontmen i idejni tvorac benda „Organized Chaos“ sa kojim je ove godine nastupio na festivalu u Holandiji.

foto: Eve Morcrette
foto: Eve Morcrette

Vladimir Lalić je rođen 1983. godine u Beogradu. Diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti Univerziteta u Beogradu 2008. Iste godine upisuje specijalizaciju na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu na odseku grafika koju završava 2010. Od 2008 do 2012. radi kao stručno lice-demonstrator na FPU na odseku grafika. Član ULUS-a od2009. Priredio preko 20 samostalnih izložbi u Srbiji i inostranstvu. Učestvovao na preko 50 grupnih državnih i internacionalnih izložbi. Dobitnik je tromesečnog rezidencionalnog boravka u Cité internationale des arts u Parizu. Dobitnik 6 nagradi za vizuelno stvaralaštvo. Radovi su mu delovi kolekcije Muzeja i galerija u Srbiji kao i privatnih kolekcija u Srbiji i inostranstvu. Trenutno živi i radi na relaciji Beograd – Pariz.

]]>
Mon, 20 Nov 2017 12:39:58 +0100 Umetnost http://www.pressonline.rs/kultura/Umetnost/402410/umetnik-vladimir-lalic-dobitnik-dve-medjunarodne-nagrade-za-slikarstvo.html
Ovo je najskuplja slika na svetu http://www.pressonline.rs/kultura/Umetnost/402265/ovo-je-najskuplja-slika-na-svetu.html Slika Leonarda da Vinčija je prodata na aukciji za 450,3 miliona dolara i tako postala najskuplja slika na svetu. ]]> Foto:B92.net

Na kraju jučerašnje licitacije u njujorškoj kući Kristis (Christie's), slika "Salvator Mundi" (Spasitelj sveta), poslednje Leonardovo delo u privatnoj kolekciji, daleko je nadmašila prethodnog rekordera, Pikasove "Žene iz Alžira (verzija nula)" koje su 2015. prodate za 179,4 miliona dolara.

Ulje na platnu prikazuje Hrista koji drži kristalnu kuglu.

Aukcijska kuća je sliku dimenzija 65 puta 45 centimetara procenila na 100 miliona dolara. "Salvator Mundi" je 1958. kupljen za 45 funti, mnogo pre nego što je 2005. nesporno priznat kao Leonardovo delo.

Nadmetanje je počelo od 70 miliona, i cena je bila podizana 53 puta do 400 miliona, odnosno 450,3 sa svim pratećim troškovima. Slika je do sada bila vlasništvu ruskog milijardera Dmitrija Ribolovljeva, oligarha i vlasnika fudbalskog kluba Monako.

On ju je za 127,5 miliona dolara kupio od švajcarskog trgovca umetninama Iva Buvijea, koji ju je sam platio 80 miliona.

Od tada su Ribolovljev i Buvije u sudskom sporu, a ruski milijarder optužuje Buvijea za prevaru.

]]>
Thu, 16 Nov 2017 12:43:28 +0100 Umetnost http://www.pressonline.rs/kultura/Umetnost/402265/ovo-je-najskuplja-slika-na-svetu.html
Slika Marka Šagala prodata za rekordnih 28,5 miliona dolara http://www.pressonline.rs/kultura/Umetnost/402211/slika-marka-sagala-prodata-za-rekordnih-285-miliona-dolara.html Slika "Ljubavnici" umetnika Marka Šagala prodata je na aukciji u Njujorku za 28,5 miliona dolara, što je rekordna cena za delo slikara čiji pravac predstavlja mešavinu modernog pokreta i impresionizma, saopštila je njujorška aukcijska kuća Sotbi. ]]> Foto:b92.net

Ulje na platnu, koje je pripadalo jednom vlasniku od 1928. godine, predstavlja fazu srećnog života umetnika koji je sliku posvetio Beli Rozenfeld u koju je bio zaljubljen i Parizu, gradu u koji se preselio iz rodne Belorusije, tada u nekadašnjem Sovjetskom Savezu, i takođe ga zavoleo.

Slika je prodata na jesenjoj aukciji kuće Sotbi za deset minuta i cena je premašila početnu cenu od 12 miliona do 15 miliona dolara.

Prethodni rekord za Šagalovu sliku postignut je u maju 1990. godine, kada je na aukciji slika "Rođendan" iz 1923. godine prodata za 14,9 miliona dolara.

Na aukciji posvećenoj impresionistima i modernoj umetnosti, prodata je jedna slika francuskog slikara Kloda Monea za 23,3 miliona dolara dok je početna cena bila između 18 miliona i 25 miliona dolara.

Glavna atrakcija jesenje aukcije je prodaja dela Leonarda da Vinčija "Salvator Mundi" (Spasitelj sveta) naslikano oko 1500. godine. Prodaja te slike organizovana je za danas a procenjuje se na oko 100 miliona dolara.

https://twitter.com/Mark_Beech/status/930597955425521664/photo/1

]]>
Wed, 15 Nov 2017 13:26:20 +0100 Umetnost http://www.pressonline.rs/kultura/Umetnost/402211/slika-marka-sagala-prodata-za-rekordnih-285-miliona-dolara.html
Umrla Mila Štula: Voditeljka dnevnika RTS-a preminula u Beogradu http://www.pressonline.rs/kultura/Umetnost/402015/umrla-mila-stula-voditeljka-dnevnika-rts-a-preminula-u-beogradu.html Javnost ovu voditeljku pamti kao jednu od udarnih medijskih pesnica režima Slobodana Miloševića ]]> Nekadašnje glavno lice RTS-a, Mila Štula, preminula je u Beogradu.

]]>
Fri, 10 Nov 2017 14:41:20 +0100 Umetnost http://www.pressonline.rs/kultura/Umetnost/402015/umrla-mila-stula-voditeljka-dnevnika-rts-a-preminula-u-beogradu.html
Vredne nepoznate fotografije Džona Lenona otkrivene u Liverpulu http://www.pressonline.rs/kultura/Umetnost/401425/vredne-nepoznate-fotografije-dzona-lenona-otkrivene-u-liverpulu.html Kolekcija nikada do sada viđenih fotografija Džona Lenona otkrivena u sredu u liverpulskom muzeju "The Beatles Story". ]]> Foto:B92.net

Serija od 26 fotografija i negativa iz 1970. godine, nalazila se u fioci čitave 34 godine, pošto je njihov vlasnik mislio da nemaju nikakvu vrednost, piše NME.

Vlasnik, koji je želio da ostane anoniman, rekao je da je negative verovatno kupio njegov pokojni otac, koji je tokom '70-ih godina prošlog veka studirao umetnost.

Ono što ove fotografije čini vrednim je činjenica da lični portreti Džona Lenona predstvaljaju retkost.

Kada su, nedavno, ugledale svetlost dana, direktor aukcijske kuće "Julien’s Auctions" Daren Džulijen je njihovu vrednost procenio na oko 10.000 funti.

Negativi prikazuju Lenona u najznačajnijem momentu njegove karijere.

To je bio period u kome su se Bitlsi raspadali, a Lenon objavio svoj samostalni treći singl "Instant Karma".

Fotografije i negativi će, od novembra, biti izloženi u muzeju u Liverpoolu, da bi tokom 2018. godine bili ponuđeni na aukciji.

]]>
Mon, 30 Oct 2017 14:02:03 +0100 Umetnost http://www.pressonline.rs/kultura/Umetnost/401425/vredne-nepoznate-fotografije-dzona-lenona-otkrivene-u-liverpulu.html
Veliki uspeh srpske lepotice u svetu Antonina Petković i Naomi Kembel nova zaštitna lica "H&M" http://www.pressonline.rs/kultura/Umetnost/401027/veliki-uspeh-srpske-lepotice-u-svetu-antonina-petkovic-i-naomi-kembel-nova-zastitna-lica-hm.html Nakon što je oduševila najuticajnije modne kreatore širom sveta, naš najpoznatiji top model Antonina Petković, ostvarila je saradnju sa svetski poznatim brendom "H&M". ]]> Foto: Promo

Uz najaktuelnije top modele poput Naomi Kembel, Admou Abiah, Devon Windsor i Chiharu Okungi, čelnici ove modne kompanije odabrali su i srpsku lepoticu, poreklom iz Čacka da im bude novo promo lice.

Dvadesetjednogodišnja Antonina nije krila sreću i zadovoljstvo na ukazanoj prilici. Na samom setu i snimanju reklamnog spota za poznati brend koji se odigrao u Japanu, naša lepotica ističe da je uzivala sarađujući sa drugim svetskim top modelima, poput Naomi Kembel.

- Bila sam veoma ponosna i srećna kada sam dobila poziv za saradnju sa kompanijom "H&M". Rado sam prihvatila ponudu da budem njihovo novo zaštitno lice. Fotografisanje i snimanje reklamnog spota sa vrhunskim top modelima sveta, jedno je od najdragocenih iskustava za mene - kaze Antonina.

Ova lepa Čačanka otkrivena je 2012. godine na kastingu za nova lica agencije "Models Inc". Za samo par godina postala je jedna od najtrazenijih i najplaćenijih top modela sveta. Kasting za nova lica agencije "Models Inc" i ucesnike "Elite Model Look izbora 2018." odrzaće se u subotu 30. septembra u 13h u hotelu "Envoy" u Beogradu.

]]>
Wed, 27 Sep 2017 12:03:45 +0200 Umetnost http://www.pressonline.rs/kultura/Umetnost/401027/veliki-uspeh-srpske-lepotice-u-svetu-antonina-petkovic-i-naomi-kembel-nova-zastitna-lica-hm.html
Otkrivena "izgubljena" Rubensova slika, portret jednog od najpoznatijih gejeva u istoriji http://www.pressonline.rs/kultura/Umetnost/400896/otkrivena-izgubljena-rubensova-slika-portret-jednog-od-najpoznatijih-gejeva-u-istoriji-.html "Izgubljeni" portret vojvode od Bakingema, rad flamanskog majstora iz 17. veka Petera Paula Rubensa, posle skoro 400 godina pripisan je kao original. ]]> Foto:blic.rs

Slika se nalazila u kolekciji Glazgovskog muzeja i bila je javno izložena, ali zbog vekova prašine i novih nanošenja boje verovalo se da je reč o kopiji koju je naslikao drugi umetnik.

Restaurirani portret Džordža Vilersa (George Villiers, 1592-1628), prvog vojvode od Bakingema i navodnog ljubavnika kralja Džejmsa I, potvrdio je kao Rubensov rad Ben van Benden, direktor Rubensovog muzeja u Antverpenu.

On je naveo da se radi o "veoma retkom dodatku Rubensovim portretima, koji pokazuje kako im je pristupao". Portret vojvode je naslikan je oko 1625. godine i studija za veću sliku.

- Ovo je samo skica, ali u 18. i 19. veku nedovršen rad nije bio cenjen kao danas, tako da su te slike dovršavali drugi umetnici. I ovaj portret je doslikao neko daleko manje talentovan, pa je portret delovao izveštačeno, ukočeno i ličio je na kopiju - objasnio je dr Bendor Grosvenor, koji je primetio delo u Galeriji Kuće Polok u Glazgovu. Grosvenor je voditelj emsijie "Izgubljena remek-dela Britanije" za BBC4 i čim je video portret pomislio je da je reč o originalu.

Finalna slika, za koju je skiciran ovaj portret, izgubljena je u požaru 1949. tako da je prava sreća da smo našli ovu verziju, zaključio je Grosvenor.

Džordž Vilers na slici Danijela Majtensa Sarijeg iz 1619.
Foto: Lisby / Wikipedia Džordž Vilers na slici Danijela Majtensa Sarijeg iz 1619.

Džordž Vilers je bio kontroverzna figura u vreme kralja Džejmsa I Stjuarta, i izdigao se iz redova nižeg plemstva do kraljevog miljenika.

Priroda njihovog odnosa je bila izvor mnogih debata, gde neki eksperti tvrde da su bili ljubavnici dok drugi smatraju da se radilo samo o veoma bliskom prijateljstvu.

Tokom renoviranja palate Ejptorp, jedne od omiljenih kraljevih rezidencija, otkriven je tajni prolaz koji je povezivao njihove spavaće sobe.

Vilers je ubijen 1628, u 36. godini, tri godine posle smrti Džejmsa I.

]]>
Mon, 25 Sep 2017 11:51:54 +0200 Umetnost http://www.pressonline.rs/kultura/Umetnost/400896/otkrivena-izgubljena-rubensova-slika-portret-jednog-od-najpoznatijih-gejeva-u-istoriji-.html
Naučni skup o antičkom novcu u jugoistočnoj Evropi http://www.pressonline.rs/kultura/Umetnost/400176/naucni-skup-o-antickom-novcu-u-jugoistocnoj-evropi.html Arheološki institut iz Beograda i Arheološki park Viminacijum organizujovaće od 14. do 18. septembra međunarodni simpozijum Cirkulacija antičkog novca na teritoriji jugoistočne Evrope. ]]> Foto:b92.net

Naučni skup će biti održan u prostorijama Domus Scientarium u okviru Arheološkog parka Viminacijum, a svoje referate prezentovaće naučnici, profesori univerziteta i kustosi prestižnih muzeja iz 11 evropskih zemalja.

Budući da je analiza nalaza antičkog novca značajna za proučavanje monetarne cirkulacije, a time i za istraživanje političke i ekonomske istorije, u većini evropskih država odvijaju se istraživački projekti čiji je cilj dokumentovanje svih poznatih nalaza antičkog novca.

Istraživanja u oblasti cirkulacije antičkog novca doživela su veliki razvoj u humanističkim naukama poslednjih decenija, navodi se u saopštenju Arheološkog instituta.

Eminentni stručnjaci iz evropskih zemalja i Srbije diskutovaće na Simpozijumu o različitim pristupima proučavanju cirkulacije antičkog novca, baviće se analizom cirkulacije i monetarnim krizama, povezanošću kovnica i cirkulacije novca na velikim udaljenostima, ekonomijom i kovanjem na području jugoistočne Evrope, kao i prezentacijom projekata iz ove oblasti i mogućnostima njihovog širenja i povezivanja.

Posebna pažnja na Simpozijumu biće posvećena kovnicama provincijalnog i imperijalnog novca koje su radile u Viminacijumu tokom 3. veka.

U ovom kontekstu upriličena je i izložba Provincial and Imperial Mint in Viminacijum, autora Bojane Borić-Brešković i Mirjane Vojvode, čije otvaranje je predviđeno za 15. septembar.

Naučni skup na Viminacijumu podržalo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

]]>
Tue, 12 Sep 2017 11:31:44 +0200 Umetnost http://www.pressonline.rs/kultura/Umetnost/400176/naucni-skup-o-antickom-novcu-u-jugoistocnoj-evropi.html