Press Online :: Kultura http://www.pressonline.rs/kultura/rss.html sr http://www.pressonline.rs/img/logo.png Press Online :: Kultura http://www.pressonline.rs/kultura/rss.html Za "bašibozuke" više od pola miliona evra! http://www.pressonline.rs/kultura/408572/za-basibozuke-vise-od-pola-miliona-evra.html U londonskom "Sotbiju" danas po podne višestruko oboren rekord za delo velikog Paje Jovanovića ]]> SENZACIJA za domaću likovnu scenu desila se danas u Londonu: slika Paje Jovanovića "Dva bašibozuka pred kapijom" prodata je u "Sotbiju" za više od pola miliona evra! Tačnije, kako je to u popodnevnim satima objavljeno na sajtu ove čuvene aukcijske kuće, lot broj 15 prodat je za 465.000 funti, što je, kada se preračuna, oko 530.000 evra. Tako je višestruko oboren rekord koji je do sada držao Jovanovićev "Ukrotitelj zmija", sa više od 168.000 evra, za koliko je kupljen pre skoro dve decenije u njujorškom "Kristiju".

Početna cena ovog dela, nastalog između 1887. i 1888. godine, nevelikog formata (43 puta 50 centimetara), rađenog tehnikom ulja na drvetu, na aukciji za dela orijentalista bila je između 100.000 i 150.000 funti, odnosno 113.000 i 170.000 evra.

- Slika je i pre aukcije bila poznata u literaturi, tako da i to može da objasni interesovanje za nju - kaže, za "Novosti", Petar Petrović, viši kustos Narodnog muzeja i autor sistemskog kataloga posvećenog velikom slikaru, koji je i sam bio iznenađen postignutim rekordom. - Po ceni, ovaj rad na kome se vidi veliko Jovanovićevo slikarsko umeće premašio je "Ukrotitelja zmija", delo koje je znatno sadržajnije. Ovako visok iznos rezultat je sve veće potražnje dela orijentalista među svetskim kolekcionarima.

Kada se govori o zvaničnoj prodaji, na aukcijama gde se kupcima obračunava i aukcijska provizija i porez, "Dva bašibozuka pred kapijom" su sigurno najskuplje prodato delo jednog srpskog likovnog stvaraoca. Među delima Paje Jovanovića, iz njegove mladalačke faze, "Bašibozuci" pripadaju krugu onih čija je tema Orijent, dok su za našu sredinu, naglašava sagovornik, mnogo zanimljivija ona na kojima su žanr scene iz balkanske svakodnevice na razmeđu 19. i 20. veka.

- Ako se neko vredno delo sa balkanskim temama u budućnosti bude pojavilo na aukcijama verujem da će naše institucije i država biti zainteresovani da se za njega nadmeću - zaključuje Petar Petrović.

Foto Arhiva "Novosti"

Na jučeršanjoj aukciji orijentalista u "Sotbiju" ponuđeno je na prodaju 61 umetničko delo, a vrednost svih prodatih slika je bila 5.175.750 funti. Samo jedno delo postiglo je veću cenu od Jovanovićevih "Bašibozuka", slika "Rabat (Crvena kapija)" Edvina Lorda Viksa. Kupljena je za 573.000 funti.

 


]]>
Wed, 25 Apr 2018 22:07:46 +0200 Kultura http://www.pressonline.rs/kultura/408572/za-basibozuke-vise-od-pola-miliona-evra.html
Nadežda Petrović – žena koja je odabrala slikarstvo umesto udaje http://www.pressonline.rs/kultura/Umetnost/408552/nadezda-petrovic--zena-koja-je-odabrala-slikarstvo-umesto-udaje.html – Ako mi zaista želiš sreću onda ćeš i ti od mene očekivati samo da budem slikar a ne udavača – poručila je Nadežda Petrović majci u pismu napisanom 1898. godine, nakon što je ostavila verenika i otišla u Minhen da studira, kao prva devojka iz Srbije. ]]> Za ovu poznatu slikarku kaže se da je bila ispred svog vremena. Ne samo kao slikarka, već i kao žena koja je prkosila pratrijahalnom duhu Srbije tog doba. Mnogi smatraju da to ne čudi jer su i njeni roditelji imali napredne stavove za doba u kojem su živeli.

Neposredno pred odlazak u Minhen na školovanje, Nadežda je prekršila neka tradicionalna pravila. Naime, trebalo je da se uda za jednog sudskog oficira. Međutim, Nadeždina nesuđena svekrva tražila je preveliki miraz, pa je mlada umetnica raskinula veridbu. U ondašnjoj patrijarhalnoj Srbiji, odbijanje pregovora oko miraza i raskidanje veridbe izazivali su skandal u društvu.

Drvo u šumi Nadežde Petrović na specijalno dizajniranoj limenci Zaječarskog piva

– Ja se zaista osećam srećna što se ne udadoh, jer da to učinih bila bih samo jedna obična žena, kao i moje prijateljice koje odužuju samo dug prirodi. O mojoj udaji nema govora više, ja hoću da sam slikar a ne žena, žena ima dosta a i ti si ih dosta spremila za taj poziv, no još nemaš slikara – napisla je Nadežda majci koja je osim nje imala još 6 kćerki i dva sina.

U svom naumu da postane slikar je uspela. Nadežda Petrović uvela je savremene evropske slikarske pokrete u srpsko slikarstvo, što ovdašnja umetnička kritika nije najbolje shvatala, izlagala je samostalno, ali i na prvoj Jugoslovenskoj umetničkoj koloniji u Narodnom muzeju, gde se i danas čuvaju njena brojna dela.

Za obnovu najstarijeg muzeja u Srbiji, u toku je akcija „Otvorimo zajedno Narodni muzej“ koju je pokrenulo Zaječarsko pivo. U okviru ove društveno odgovorne kampanje, za obnovu Narodnog muzeja biće izdvojen po jedan dinar od svake prodate limenke sa pejzažom Nadežde Petrović „Drvo u šumi“, kao i ostalih iz specijalno dizajnirane serije limenki Zaječarskog piva sa remek-delima srpskog slikarstva koja se čuvaju u Narodnom muzeju u Beogradu.

]]>
Wed, 25 Apr 2018 14:12:48 +0200 Umetnost http://www.pressonline.rs/kultura/Umetnost/408552/nadezda-petrovic--zena-koja-je-odabrala-slikarstvo-umesto-udaje.html
Italijanske umetnice u NS - gošće Novog kulturnog naselja http://www.pressonline.rs/kultura/408562/italijanske-umetnice-u-ns---gosce-novog-kulturnog-naselja.html Novosadsko Novo kulturno naselje od aprila do juna ugostiće dve umetnice iz Rima – Frančesku Gros ii Veru Maljoni, a koje će sa Novosađanima stvoriti zajednički performans. ]]> Kako se navodi u saopštenju Novog kulturnog naselja, reč je o projektu Kreativne Evrope “Magic Carpets”. 

Performans italijanskih umetnica biće prikazan građanima početkom juna na pozorišnom festivalu “Aplauz fest” po kojem je Novo kulturno naselje i poznato. 

Osim toga, NKN ističe da će u sklopu programa novosadski umetnik i član Novog kulturnog naselja Vojin Ivkov biće u umetničkoj rezidenciji kod partnerske organizacije ”Meta Cultural Foundation” iz Bukurešta, gde će razvijati svoj video projekat. 

"Iako će umetnice iz Rima biti gošće Novog Sada, lokalnim umetnicima će biti pružena jednaka prilika da rade na drugačiji način, intenzivno i ravnopravno sa njima. Njihova polazna tačka biće Novo naselje, gde će umetnice imati zadatak da se upoznaju sa ovim delom grada, istraže javni prostor, upoznaju građane, a potom će početi intenzivne pripreme za predstojeći performans. I pored toga što je naizgled u fokusu umetnost, važno je spomenuti da je cilj ovog udruživanja zainteresovati i animirati lokalno stanovništvo i uključiti ih nesporedno u ovaj kreativni rad koji će svim posetiocima koji odluče da budu deo ”Aplauz Festa” na Novom naselju biti premijeno prikazan početkom juna”, navode iz NKN. 

“Magic Carpets“ je koncept sa idejom pružanja podrške umetnicima u nastajanju, podsticaja mobilnosti među umetnicima iz različitih zemalja, samim tim i kulturnih konteksta, podsticaja vidljivosti njihovog rada sa željom da se iz te podrške i stvaralaštva osnaži uticaj na umetničku produkciju i stvore trajni efekti. 

Ovaj projekat Kreativne Evrope realizuje 13 partnera iz cele Evrope, a u pitanju su organizacije i institucije iz Litvanije, Italije, Austrije, Irske, Hrvatske, Velika Britanije, Portugala, Nemačke, Rumunije, Letonije, Češke i Gruzije. 

Jedna od njih je i organizacija “Novo kulturno naselje” iz Novog Sada.

]]>
Wed, 25 Apr 2018 18:53:24 +0200 Kultura http://www.pressonline.rs/kultura/408562/italijanske-umetnice-u-ns---gosce-novog-kulturnog-naselja.html
Zvezda na violini i remek-dela klasične muzike u Filharmoniji http://www.pressonline.rs/kultura/408554/zvezda-na-violini-i-remek-dela-klasicne-muzike-u-filharmoniji.html Čuveni Benjamin Šmid zajedno sa Filharmonijom i Gabrijelom Felcom ]]> Foto:Marko Đoković

Beogradska filharmonija i šef-dirigent Gabrijel Felc beogradskoj publici predstavljaju Benjamina Šmida, jednog od najboljih violinista sveta, i to dve večeri zaredom, 26. i 27. aprila (Kolarac, 20č). Na programu su najpopularnije kompozicije muzičke literature – između Violinskog koncerta Čajkovskog su “Polovetske igre” Borodina, a na kraju, najveći skandal u istoriji muzike, “Posvećenje proleća” Stravinskog. 

Benjamin Šmid pravi je primer superstara u klasičnoj muzici. Široki repertoar, od uobičajenih kompozicija do džez improvizacija, violinista je zabeležio na preko 50 albuma, a o njegovoj svestranoj karijeri snimljeno je i nekoliko filmova. Šmid je uvršten u najveće violiniste 20. veka, a nakom prve probe sa Filharmonijom kaže: 

“Veoma sam srećan što napokon imam priliku da nastupam sa Beogradskom filharmonijom. Orkestar zvuči odlično, pogotovo zajedno sa fantastičnim Gabrijelom Felcom. Odsviraćemo čuveni Koncert Čajkovskog na malo drugačiji način. Tražim nešto klasičniji pristup ovom remek-delu, odnosno njegovu svežu i malo trezveniju perspektivu.” 

Filharmonija nastavlja sa predstavljanjem najtraženijih solista sveta i izvođenjem remek-dela klasične muzike. Nakon nezaboravnog pijaniste Gavriljuka u Trećem koncertu Rahmanjinova, publika će ove nedelje, pored nastupa čuvenog violiniste, uživati u “Polovetskim igrama” Borodina i kontroverznom “Posvećenju proleća” Stravinskog. Na premijeri je, pre više od 100 godina, ovo delo izazvalo šokantnu reakciju, ne samo zbog do tada nezamislive muzike koju je izvodio ogroman orkestar, već i „varvarske“ koreografije Nižinskog. Nekadašnje brutalno negodovanje publike, danas zamenjuju ovacije, a svi koji žele u to da se uvere, mogu kupiti 100 ulaznica za stajanje za obe večeri, budući da su koncerti rasprodati.

]]>
Wed, 25 Apr 2018 15:43:41 +0200 Kultura http://www.pressonline.rs/kultura/408554/zvezda-na-violini-i-remek-dela-klasicne-muzike-u-filharmoniji.html
Najvrednija golotinja svih vremena od 150 miliona dolara http://www.pressonline.rs/kultura/408553/najvrednija-golotinja-svih-vremena-od-150-miliona-dolara.html Modiljanijev akt nage žene vredi 150 miliona dolara i to se procenjuje najskupljom slikom koja je ikada ponuđena na aukciji. ]]> Fotot:Getty

Kako tvrdi aukcijska kuća Sotheby’s slika „Nu Couche“ smatra se najvrednijom Modiljanijevom slikom iz 1917. godine. 

“Modiljani je opisivao svoje modele kao samopouzdane u svojoj seksualnosti. Nu Couche je neverovatno senzualna slika vrlo inventivnog stila za to doba. Slika deli jednu umetničku tradiciju – golotinju pre Modiljanija i golotinju nakon Modiljanija“, rekao je Simon Šo, izvršni direktor impresionističkog i odeljenja za modernu umetnost u pomenutoj aukcijskoj kući. 

Modiljani je „šokirao“ tadašnje društvo svojim slikama koje prikazuju prirodno žensko telo sa dlakama. 

Aukcija će početi u Njujorku 14. maja.

]]>
Wed, 25 Apr 2018 15:38:50 +0200 Kultura http://www.pressonline.rs/kultura/408553/najvrednija-golotinja-svih-vremena-od-150-miliona-dolara.html
Izložba Lubardinih dela u galeriji "Nadežda Petrović" http://www.pressonline.rs/kultura/408489/izlozba-lubardinih-dela-u-galeriji-nadezda-petrovic.html Izložba "Petar Lubarda 1907, 1974, 2017", nastala u saradnji Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Kuće legata iz Beograda, povodom obeležavanja 110 godina od rođenja jednog od najznačajnijih predstavnika nacionalne moderne umetnosti 20. veka, biće otvorena u Umetničkoj galeriji "Nadežda Petrović" u Čačku. ]]> Foto:Thinkstock

Nakon kontinuiranog predstavljanja od avgusta 2017. godine u Dvorcu Petrovića Centra savremene umjetnosti Crne Gore , Spomen-zbirci Pavla Beljanskog , Kući legata Beograd, galeriji "Petar Lubarda" i Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske, postavka će biti dostupna i publici u Čačku. 

Postavka je zasnovana na ideji da se prikaže još jedna etapa višegodišnjeg projekta Spomen-zbirke "Pavle Beljanski" prijatelj umetnika", ali i da se naglasi značaj dvaju legata koji čuvaju Lubardina dela. 

Pavle Beljanski, diplomata i kolekcionar, bio je prijatelj i mecena slikara Petra Lubarde , a za svoju kolekciju izabrao je njegovih devet vrhunskih ostvarenja iz perioda između dva svetska rata. 

U sastavu Kuće legata je Legat Petra Lubarde, jedinstven po izložbenom prostoru bivšeg slikarevog ateljea i kolekciji u kojoj dominira Lubardino stvaralaštvo od pedesetih godina 20. veka do kraja umetnikovog života. 

Na izložbi u Čačku biće predstavljeno 26 dela iz dva legata, Umetničke Zbirke SANU, Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci i privatne kolekcije, kao i bogata arhivska građa na dokumentarnim panoima, među kojima i dokumenti koji se prvi put predstavljaju publici. 

Autori tekstova u bogato ilustrovanom pratećem katalogu su Gordana Krstić Faj, mr Milana Kvas i Dina Pavić, sa uvodnim tekstovima dr Jasne Jovanov i Filipa Brusića-Renaud-a. 

Projekat se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama AP Vojvodine i Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore i Ambasade Crne Gore u Republici Srbiji.

]]>
Tue, 24 Apr 2018 17:42:33 +0200 Kultura http://www.pressonline.rs/kultura/408489/izlozba-lubardinih-dela-u-galeriji-nadezda-petrovic.html
"Teret" je o ćutnji i tišini koja traje 20 godina http://www.pressonline.rs/kultura/408483/teret-je-o-cutnji-i-tisini-koja-traje-20-godina.html Dugometražni igrani film “Teret” jedini je film sa prostora bivše Jugoslavije na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Kanu, a njegov autor Ognjen Glavonić ističe da je to film o generaciji naših očeva, ne samo o onome šta su oni ostavili nama, nego i onome šta su oni nasledili od svojih roditelja, film o Jugoslaviji, njenom raspadu i lekcijama koje možemo da naučimo iz toga ]]> Foto:Tanjug

Film prati Vladu, vozača kamiona, u toku NATO bombardovanja Srbije 1999. godine, koji dok prolazi kroz nepoznate predele, okružen posledicama rata, ne zna i ne želi da zna šta je to što prevozi, ali taj tovar vremenom postaje njegov teret. 

Glavonić kaže da je 2009. godine pročitao dva članka - jedan je bio o vozaču koji je prevozio nepoznati teret sa Kosova do Beograda, a drugi o predmetima koji su iskopani iz masovne grobnice u Batajnici. 

Iz susreta ta dva članka dobio je ideju da snimi film za koji je tek kasnije shvatio da je zapravo o tome šta je jedna generacija ostavila drugoj. 

“U toku jednog dana pratimo čoveka u otkrivanju istine, ne samo o svom poslu, sebi i svojoj zemlji, nego i istine koju je posle ponovo prekrila tišina i ćutnja i to je ono što je ostavljeno, ne samo ratovi, zločini, nego i ta tišina i ćutnja koja ih prati već skoro 20 godina nakon svega. Moj film je o ćutnji i tome kako artikulisati te priče”, objasnio je Glavonić u intervjuu Tanjugu. 

Deset godina nakon bombardovanja Glavonić je otkrio priču o kojoj niko nije znao više od osnovne informacije. 

“Kada sam shvatio da nikog ne zanima da sazna više o tome, uvideo sam da mi je ta nezainteresovanost zanimljiva, da se od tog mesta i događaja napravi nešto što bi bilo mesto znanja i učenja o našoj bliskoj prošlosti”, rekao je autor nagrađivanih dokumentaraca "Živan pravi pank festival" (2014) i "Dubina dva" (2016). 

Kaže da se njegovo istraživanje baziralo na podacima dostupnim na internetu, uglavnom transkriptima sa suđenja, ali u jednom trenutku mu je sve to postalo manje bitno. 

“To je postao i veoma ličan film, o onome šta ja mislim, osećam, čega se ja sećam iz perioda bombardovanja. Kada sam se posle 'Dubine dva' vratio scenariju za 'Teret', još više sam ga promenio, to je postao drugi film - film o generaciji naših očeva, ne samo šta su ostavili nama, nego šta su nasledili od svojih očeva. Zato je to film i o Jugoslaviji, raspadu Jugoslavije i lekcijama koje možemo da naučimo iz toga”, naglasio je Glavonić.

Foto: Tanjug/Tanja Valić
]]>
Tue, 24 Apr 2018 16:14:37 +0200 Kultura http://www.pressonline.rs/kultura/408483/teret-je-o-cutnji-i-tisini-koja-traje-20-godina.html
Ropstvo mladog DJ-a: "Tim Bergling je umro 2018, a Avići još 2016. godine" http://www.pressonline.rs/kultura/408430/ropstvo-mladog-dj-a-tim-bergling-je-umro-2018-a-avici-jos-2016-godine.html Damir Ludvig je jedini hrvatski di-džej sa dugogodišnjom karijerom koji nastupa u elitnim svetskim klubovima, širom svetskih metropola, a smrt njegovog kolege Aviciija duboko ga je potresla. Zbog toga se putem Fejsbuka obratio jasvnosti potresnim statusom koji je mnoge naterao da se ozbiljno zamisle. Njegov status u celosti prenosimo: ]]> Foto:Gettyimages

Tim Bergling je bio čovek koji je umro 20.04.2018. Avicii je brend umro još 2016. Brend je umro kada se Tim odlučio povući. Najvažnije je odvojiti čoveka od njegove industrijske filozofije, jer ni jedan čovek nije mogao preživeti to što industrija s multimilionskim zaleđem može. 

Svako ko provede miran život s dnevnim rutinama od jutarnje kafice, radnog rana na dnevnom poslu, pivca posle ručka i slobodnim vikendom, barem se je jednom zapitao šta bi bilo da je sad u Brazilu, u petak u Australiji, u subotu u Južnoafričkoj Republici, a u nedelju u Velikoj Britaniji. Bilo bi genijalno, ali samo ako bi na te destinacije stizali uz zapovest: "Energize" i" Beam me up Scotty". Na žalost, za sad je takva tehnologija moguća samo u serijalu Star Trek, a čak i s privatnim avionima putovanja između navedenih destinacija traju minimalno 20 sati svaki. Jeste li putovali ikad transkontinentalnim letom od 20 sati u komadu? Naporno je! 

Bez obzira koliko je putovanje avionom prijatnije nego putovanje rikšom na istim rutama, ono nije Bogom dano ljudima i nije se lako navići na prolazak kroz vremenske zone, putovanje brzinom od 988 km/h i visini od 13.100 metara. Nakon putovanja nakon kojeg više ne znate šta biste učinili sami sa sobom, sedate u auto, dolazite u hotel, obavite brzo tuširanje, pokušate da jedete na brzinu, sedate u auto i odlazite na klupsku ili festivalsku svirku. 

Pre svirke sledi kratka konferencija za medije, pitanja koja ste čuli već toliko puta da vam se čini da ste kao Bill Murray zarobljeni u filmu "Beskonačni dan". Nakon svirke sedate u auto, dolazite u hotel, ležite u krevetu nekoliko sati i pokušavate hvatati san. Nakon kratke borbe predajete se, uzimate tabletu za spavanje i počnete spavati, no ubrzo čistačice počinju s čišćenjima ostalih soba, jer su gosti "normalnog bioritma" već na doručku. 

Paralizovani hemikalijama ne možete da mrdnete, a najradije biste poslali spremačice u rodno mesto, samo da prestanu s bukom. A onda zvoni telefon s naručenim buđenjem i ustajanje je neizbežno. Kafa nije dovoljno jaka da stvori pozitivno raspoloženje, ali je dovoljno jaka da stvori fluidne probavne smetnje. 

Zamislite turneju od takvih 200 dana u godini, pa zatim isto sledeće godine, pa opet sledeće godine. To je turneja koja prerasta u način života, način života kakav je živeo Tim Bergling. 

Svako ko je ikad stao za DJ pult razmišljao je o tome kako to izgleda kad si DJ zvezda, no video je samo fenomenalnu festivalsku produkciju, prekrasne žene, lepu odeću, muziku i lažnu ljubav koja okružuje DJ zvezdu. 

Ne znam kako je Tim zamišljao uspeh, ali bio je premlad da može sam zaključiti kakav ugovor s industrijom potpisuje. Istina da je svojevoljno potpisao "ugovor s đavolom" i da mu najverovatnije niko nije stavio pištolj na slepoočnicu terajući ga da krene na put bez povratka. 

Potpisao je ugovor s industrijom koja ga je pretvorila u roba, a zaštitila je svoje interese koristeći ime Avicii umesto ime klinca kojeg uprkos svetskoj slavi nije niko prepoznao, osim njegove stvarne porodice i stvarnih prijatelja. 

Lično poznajem menadžere hrvatskih klubova u kojima je nastupao Tim, a koji su mi pričali o tome da Bergling nije odgovarao na jednostavna pitanja kao što je: "Šta piješ?", ili "Kako ti se sviđa klub?", nego je za njega to činio njegov menedžer. Tim je bio zarobljenik ugovora s korporacijom koja mu nije dozvoljavala da odlučuje o brendu bez uprave brenda. 

I na kraju krajeva, šta se to mene tiče? Nije da se Avicii ikad puštao u sklopu ciklusa Astralis - Institucija, nije da mi je lično ikad nešto predstavljala muzika za koju su mediji tvrdili da ju je pisao Bergling. Iako ne mogu shvatiti kad bi on to stigao da komponuje, budući da je nastupao i putovao non-stop. 

Tiče me se, jer pre svega cenim život i bez obzira na to što nisam znao Tima i žalim što nije proživeo život vredan življenja, već ropstvo. Tiče me se jer je i on bio deo DJ scene kojoj i ja pripadam, a gadi mi se da je neko od nas koji stojimo za pultom postao žrtveno jagnje. 

U svojim korenima ideja DJ-a je bila ideja čoveka iz ekipe koji je stao za gramofone. Ideja DJ-a nije bila ideja rock zvezde, nego je upravo kontrirala tom stavu. DJ je onaj koji je pristupačan, koji nije u VIP delu, koji ima vremena i volje da pleše s publikom i istinski uživa u muzici. Međutim, od kad su se velike korporacije uključile u DJ scenu, učinile su sve da nove generacije rastu s hibridnim, umetno stvorenim DJ zvezdama koje su preko noći na listama najboljih. To nije samo priča na EDM sceni, već na Techno, House i Tech House sceni takođe. 

Tiče me se, a tiče se i Vas. Postoje ljudi koji su u vašem komšiluku prisutni oduvek, ljudi koji rade na sceni decenijama i razvijaju je organski s ljubavlju i strpljenjem, a ne s milijardama i marketing menadžerima. 

Ljudi koji su LJUDI, a ne BRENDOVI, stvarni umetnici, a ne pravni entiteti. Podržite njih, a ne produkte multimilionske industrije i možda ćete spasiti živote jednog budućeg Tima, kad industrija vidi da im se investicije ne isplate. 

Neka ulažu svoj novac u nešto drugo, a ne u eksploataciju ljudi koji su čak i nakon završene karijere toliko uništeni da ne mogu živeti. 

Nemojte podržavati posmrtne albume, kupovati zvanične majice s natpisima RIP Avicii i odlaziti na premijere filma o fiktivnom životu umetnika kad se on pojavi, jer tako podržavate upravo industriju koja je mladog čoveka po imenu Tim Bergling pretvorila u roba i stvorila mu zdravstvene probleme koji su rezultirali njegovom preranom smrću. 

Umesto toga podržite lokalne talente i LJUDE, a ne industrijske krilatice zvezdanih statusa. 

Sve najbolje!

 

Jedan od retkih spotova u kojima se pojavljuje Tim Bergling:

 

 

 

 

]]>
Mon, 23 Apr 2018 17:37:27 +0200 Kultura http://www.pressonline.rs/kultura/408430/ropstvo-mladog-dj-a-tim-bergling-je-umro-2018-a-avici-jos-2016-godine.html
GENIJE: PIKASO U UŠĆU http://www.pressonline.rs/kultura/Film/408417/genije-pikaso-u-uscu.html UŠĆE Shopping Center i National Georgaphic, povodom premijere serije "Genije: Pikaso", posvećene slavnom slikaru, sinoć su na platou ispred Ušća organizovali koncert španske gitarske muzike i oslikavanje velikog umetničkog platna inspirisanog Pikasovim delima. ]]> Svega nekoliko slikara bili su tako produktivni kao Pablo Pikaso. Reč je o jednom od najuticajnijih i
najcenjenijih umetnika 20. veka, s karijerom koja je trajala više od 80 godina, od 91 koliko je živeo. Za to
vreme, procenjuje se da je stvorio oko 50.000 dela. Njegova strastvena priroda i neobuzdana kreativnost
bili su u neraskidivoj vezi s njegovim privatnim životom, punim burnih brakova, brojnih ljubavnih afera i
neprestanim promenama političkih i ličnih naklonosti.


Dugometražna pilot epizoda ekskluzivno je prikazana novinarima i stručnoj javnosti juče u bioskopu
CINEPLEXX u UŠĆE Shopping Centru i predstavlja uvod u seriju od deset epizoda "Genije: Pikaso" koja
istražuje posvećenost čuvenog Španca svom talentu, njegov uticaj na modernu umetnost i turbulentan
privatni život.


Tokom narednih deset nedelja, UŠĆE Shopping Center, postaje prava umetnička pozornica, jer će za sve
posetioce biti priređene besplatne radionice koje će baviti crtanjem, slikanjem, vajanjem, kolažima, i
drugim tehnikama. Pored toga, biće tu nagradnih kvizova, slikanja uz pomoć virtualne realnosti,
specijalnih foto kabina i drugih zanimljivih aktivnosti.


"Suštinski je važno dopirati do ljudi kroz umetnost i mi se trudimo da uvek imamo sadržaj koji to
promoviše. Mi jesmo šoping centar gde se okuplja mnogo ljudi, pa ako već imamo tu moć da pošaljemo
poruku, mislim da je važno da je poruka koju šaljemo ona prava. Pikaso je bio inspirativna ličnost i ne
moraju svi da budu filozofi da ga razumeju, ali može definitivno nekoga da inspiriše kao čovek koji je
pomerao granice i podstakne na isto", izjavila je Nevena Martinović, PR menadžer UŠĆE Shopping
Centera.

]]>
Mon, 23 Apr 2018 13:09:36 +0200 Film http://www.pressonline.rs/kultura/Film/408417/genije-pikaso-u-uscu.html
Predstavljena "Istorija beogradskih svetinja" http://www.pressonline.rs/kultura/408423/predstavljena-istorija-beogradskih-svetinja.html Glasnikova "Istorija beogradskih svetinja", delo autora Zorana M. Jovanovića kojem je pre nekoliko dana dodeljena Nagrada grada Beograda u oblasti društvenih i humanističkih nauka za 2017, predstavljena je u ponedeljak, 23. aprila, u Skupštini grada Beograda u prisustvu brojnih zvanica iz verskog, kulturnog i društvenog života ]]> Foto:Promo

Prisutne su najpre pozdravili Andreja Mladenović, zamenik gradonačelnika Beograda, i dr Jelena Trivan, direktor i glavni i odgovorni urednik Službenog glasnika, dok su o knjizi i temama koje ona obrađuje detaljnije, osim autora, govorili Kosta Nikolić, istoričar, i Borislav Čeliković, urednik izdanja. 

Naglasivši da Nagrada grada Beograda ujedno predstavlja i novo priznanje za Glasnikovo izdavaštvo u celini, čije su knjige i autori tokom minulih nekoliko godina, u Srbiji i regionu, nagrađeni brojnim prestižnim nagradama u oblasti kulture i izdavaštva, dr Jelena Trivan je izjavila: 

"Od same ideje nastanka ovog dela znali smo da će ova knjiga predstavljati vredno svedočanstvo verske istorije koje je oblikovalo Beograd kroz 20 vekova, svedočanstvo vremena koje je oblikovalo ljude, duh zajednice, mnoge građevine i ulice. U ovoj knjizi je prvi put na jednom mestu objedinjena istorija svih beogradskih svetinja, dokumentovana su zbivanja koja su uticala da Beograd izgleda ovakav kakav je danas – kosmopolitski grad, otvoren za sve ljude, vere i nacije, grad u kome se danas susreću brojne verske kulture, u kome u jezgru grada možete videti pravoslavne i katoličke crkve, hramove, džamiju, sinagogu. Sigurna sam da ćemo na ovo izdanje biti ponosni barem još 20 narednih vekova.“ 

Knjiga "Istorija beogradskih svetinja" (Hrišćanstvo, judaizam, islam) prvi put na jednom mestu objedinjuje istoriju sakralnih objekata (crkava, džamija i sinagoga), odnosno svih najznačajnijih verskih zajednica koje su delovale u užem jezgru Beograda, kraj ušća Save u Dunav. 

Tekst je utemeljen na svim poznatim izvorima: arheološkim, pisanim, kartografskim i fotografskim, što monografiji daje karakter ozbiljnog naučnog izvora. 

Ova knjiga je dobila i Specijalnu nagradu međunarodnog sajma knjiga u Novom Sadu 2018. godine.

]]>
Mon, 23 Apr 2018 16:13:49 +0200 Kultura http://www.pressonline.rs/kultura/408423/predstavljena-istorija-beogradskih-svetinja.html
Kalkin posle 28 godina o filmu koji ga je proslavio: "Imam 37 godina, ok?" http://www.pressonline.rs/kultura/408422/kalkin-posle-28-godina-o-filmu-koji-ga-je-proslavio-imam-37-godina-ok.html Glumac Makoli Kalkin, gostujući u emisiji Elen Dedženeris, govorio je o filmu "Sam u kući" koji ga je proslavio, ali i kako danas reaguje kada mu se ljudi obrate kao Kevinu ]]> Foto:Getty

Prvi film "Sam u kući“ snimljen je 1990. godine, a dve godine kasnije i nastavak. Iako je od tada prošlo čak 18 godina, svi ga pamte po ulozi Kevina i danas ga na isti način oslovljavaju kada ga vide. 

Glumac je ispričao da u vreme Božića, kada se ovaj film obavezno emituje, izbegava da napušta kuću. 

"Bilo je ljudi koji su želeli da film gledaju sa mnom, što je istovremeno i laskavo i jezivo“, rekao je Kalkin. 

"Kada gledam film, prisećam se tog dana sa snimanja. Ne mogu da gledam na isti način kao ostali. Definitivno ne izlazim iz kuće u vreme praznika. To je moja sezona, vreme Kalkina. Trudim se da sve manje izlazim u to doba godine“, dodao je. 

Kalkin je naveo da mu se često dešava da ljudi, kada ga sretnu na ulici, od njega traže da napravi izraz lica po kojem ga pamte u filmu (iznenađenu facu, sa rukama na licu i otvorenim ustima). 

Na pitanje kako reaguje na takav zahtev, Kalkin odgovara: Kažem – 'To sam već uradio. Sada imam 37 godina, ok?'“. 

Od 1988. do 1994. godine glumio je u 14 filmova nakon čega je devet godina odmarao od filmske industrije jer je želeo da ide u školu i druži se sa svojim vršnjacima. Vratio se filmu 2003. godine. 

"Bio sam umoran od toga. Imao sam 14 filmova za 6 godina. To je mnogo. Bio sam često odsutan od kuće, iz škole. Trebalo je da odrastem. Radovao sam se što ću ići u školu. Živeo sam san“, rekao je glumac. 

"Uvek sam bio tretiran na drugačiji način. To je bila najpametnija stvar koju je trebalo da uradim - uzmem slobodno osam godina“.

 

 

]]>
Mon, 23 Apr 2018 16:10:44 +0200 Kultura http://www.pressonline.rs/kultura/408422/kalkin-posle-28-godina-o-filmu-koji-ga-je-proslavio-imam-37-godina-ok.html
U kojoj evropskoj državi se najviše čita? Na listi i Srbija http://www.pressonline.rs/kultura/408421/u-kojoj-evropskoj-drzavi-se-najvise-cita-na-listi-i-srbija.html Francuzi u proseku čitaju knjige dva minuta dnevno, Italijani, Austrijanci i Rumuni pet, a građani Srbije šest minuta, objavila je Evropska statistička služba povodom Svetskog dana knjige koji se obeležava danas. ]]> Foto:Thinkstock

Estonci čitaju prosečno 13 minuta dnevno, a Finci i Poljaci minut kraće, koliko i Norvežani, dok Mađari nad knjigom provedu 10 minuta, pokazalo je istraživanje sprovedeno između 2008. i 2015. koje je obuhvatilo ljude stare između 20 i 74 godine iz 15 članica EU, Norveške, Srbije i Turske. 

Podaci Evrostata pokazuju da su domaćinstva u EU u 2016. potrošila više od 90 milijardi evra ili 1,1 odsto ukupne potrošnje na knjige, novine i pisani materijal, odnosno 0,6 odsto bruto domaćeg proizvoda EU. 

Gledano po stanovniku, reč je o sumi od oko 200 evra za knjige i novine. Istovremeno, domaćinstva u EU za knjige, novine i pisani materijal izdvajaju manje od polovine potrošnje na rekreaciju i kulturne sadržaje. 

Potrošnja za knjige, novine i pisani materijal je u padu od 1995, kada je za to izdvojeno 1,8 odsto ukupne potrošnje domaćinstava u EU. 

Na knjige najviše troše Slovaci, 2,1 odsto ukupne potrošnje domaćinstava, a najmanje Bugari i Grci, po 0,6 odsto. 

Najviše "knjiških moljaca" je u Finskoj, gde 16,8 odsto ispitanika kaže da im je čitanje knjiga jedna od aktivnosti kojima posvećuju vreme. Slede Poljska sa 16,4 odsto i Estonija sa 15 odsto "čitača". 

S druge strane, u Francuskoj samo 2,6 odsto ispitanih posvećuje vreme čitanju. 

U Srbiji se za osam odsto ispitanika može reći da su "knjiški moljci", u Turskoj za 10 odsto, a u Norveškoj za 18 procenata, objavio je Evrostat. 

"Čitači" prosečno čitaju knjige između sat u Francuskoj i sat i po dnevno u Mađarskoj. 

U svim zemljama, pokazuju statistike, više čitaju žene nego muškarci, ali muškarci koji čitaju to rade duže nego žene.

]]>
Mon, 23 Apr 2018 15:32:38 +0200 Kultura http://www.pressonline.rs/kultura/408421/u-kojoj-evropskoj-drzavi-se-najvise-cita-na-listi-i-srbija.html
promocija knjige Ištvana Kajića http://www.pressonline.rs/kultura/408393/promocija-knjige-istvana-kajica.html promocija knjige Ištvana Kajića ]]> Fri, 20 Apr 2018 23:04:20 +0200 Kultura http://www.pressonline.rs/kultura/408393/promocija-knjige-istvana-kajica.html ŠOK ZA SVE FANOVE: Najplaćeniji di-džej Avicii pronađen mrtav u 28. godini! http://www.pressonline.rs/kultura/408385/sok-za-sve-fanove-najplaceniji-di-dzej-avicii-pronadjen-mrtav-u-28-godini.html Poznati švedski di-džej "Avicii" (28) pronađen je mrtav u Muskatu, glavnom gradu Omana. ]]> Foto:Profimedia

Šokantnu vest je potvrdila njegova portparolka Dijana Baron, koja je u svom saopštenju navela:

"Sa velikom tugom moram da saopštim da smo ostali bez Tima Berlinga, poznatijeg kao "Avicii". On je pronađen mrtav u Muskatu, u Omanu, u petak popodne. Njegova porodica je užasnuta ovom tragedijom i molimo vas da poštujete njihovu privatnost. Više nećemo davati bilo kakve izjave", rekla je.

Di džej je 2013. godine doživeo ogromnu popularnost, a izdvojila se pesma "Wake me up" (engl. probudi me), koja je bila hit broj 1 u više zemalja. 

 

Javnosti je poznato da je "Avicii" imao bolest akutni pankreatitis, koji je bio prouzrokovan preteranim konzumiranjem alkohola. 2014. godine otkazao je brojne turneje da bi se podvrgao odstranjivanju žučne kese.

 

Na kraju je odlučio potpuno da se povuče i ne organizuje turneje zbog zdravlja.

 

"Scena nije za mene. Sve sam radio zbog muzike, a ne da bih pravio šou. Druga strana života jednog umetnika nikada mi nije bila jasna, oduvek sam bio introvertan tip osobe", rekao je on 2016. godine.

]]>
Fri, 20 Apr 2018 21:26:42 +0200 Kultura http://www.pressonline.rs/kultura/408385/sok-za-sve-fanove-najplaceniji-di-dzej-avicii-pronadjen-mrtav-u-28-godini.html
"Svi smo u biblioteci" za Svetski dan knjige http://www.pressonline.rs/kultura/408380/svi-smo-u-biblioteci-za-svetski-dan-knjige.html Akcijom "Svi smo u biblioteci" Biblioteka grada Beograda obeležiće 23. aprila Svetski dan knjige. ]]> Foto:Thinkstock

Direktorka Biblioteke grada Beograda Jasmina Ninkov podseća da gradska biblioteka već 10 godina specifičnim programom slavi Svetski dan knjige i tada poziva poznate da tokom sat vremena budu bibliotekari. 

"Želimo da pokažemo koliko je knjiga važna i koliko je divan i lep posao biti bibliotekar i preporučivati ljudima šta da čitaju. Sve je to u svrhu promocije knjige i čitanja", rekla je Jasmina Ninkov Tanjugu. 

U ulozi bibliotekara tog dana biće pisci Dejan Tiago Stanković i Zoran Živković, muzičari Dejan Cukić i Divna Ljubojević, glumci Suzana Petričević, Danica Ristovski, Petar Benčina, Tamara Dragićević i Siniša Ubović, novinari Olivera Kovačević i Aleksandar Aca Stojanović, sociolog Ratko Božović, rok kritičar Peca Popović, slikar Miloš Šobajić... 

Jasmina Ninkov je rekla da godinama pokušavaju da im gost bude i Zdravko Čolić, ali je on uvek na turneji, što je slučaj i ove godine. 

"Međutim, poslao je 50 svojih autobiografija 'Vatra ljubavi' sa potpisom i mi ćemo ih podeliti ženama koje se tog dana budu učlanile", najavila je ona, dodavši da je biblioteka obezbedila 50 posto popusta na sve individualne članarine. 

U saradnji sa Srpskim bibliofilskim društvom, u Pozajmnom odeljenju Biblioteke grada Beograda biće otvorena izložba "Beskrajan, plavi krug. U njemu, zvezda" povodom 125 godina od rođenja Miloša Crnjanskog. 

Jasmina Ninkov je rekla da će izložba biti prikaz svega onoga što se retko viđa ili nikada nije viđeno, a predstavlja raritetno izdanje vezano za Crnjanskog, tako će posetioci imati priliku da vide prva i retka izdanja knjiga, fotografije nepoznate javnosti i rukopise velikog pisca. 

Od 13 do 14 sati na Platou ispred Šoping centra "Rajićeva" dramski umetnik Vico Dardić kazivaće stihove najpoznatijih domaćih i stranih pesnika, a u muzičkom delu nastupiće gitarista Uroš Dojčinović. 

"Ovaj program biće dobra pozivnica da mnogo ljudi do]e tog dana, naročito za one koji retko dolaze u biblioteku", istakla je Jasmina Ninkov.

]]>
Fri, 20 Apr 2018 20:34:23 +0200 Kultura http://www.pressonline.rs/kultura/408380/svi-smo-u-biblioteci-za-svetski-dan-knjige.html
Di-džej Avići pronađen mrtav http://www.pressonline.rs/kultura/408379/di-dzej-avici-pronadjen-mrtav.html Poznati švedski di-džej Tim Bergling, poznatiji po svom umetničkom imenu Avići (DJ Avicii), preminuo je danas u prestonici Omana, Maskatu, saopštio je njegov predstavnik. ]]> Foto:Gettyimages

"Sa velikom žalošću saopštavamo odlazak Tima Berglinga, poznatog i kao Avići. Porodica je užasnuta i molimo vas da poštujete njihovu privatnost u ovom teškom trenutku. Nećemo izdavati više saopštenja", izjavio je njegov portparol, prenosi Bi-Bi-Si. 

Avići je bio pionir savremenog muzičkog žanra EDM (Electronic Dance Movement). Jedan je od retkih DJ-eva koji je na svojim turnejama punio arene širom sveta, a sarađivao je, između ostalog, sa Madonom i bendom "Koldplej". 

Osvojio je dve MTV nagrade, jednu Bilbord nagradu, a dva puta je bio nominovan za Gremi, piše N1

Njegov najveći hit bio je "Le7els".

]]>
Fri, 20 Apr 2018 20:29:17 +0200 Kultura http://www.pressonline.rs/kultura/408379/di-dzej-avici-pronadjen-mrtav.html
35 godina kasnije Mišel Fajfer i Al Paćino o ulogama u filmu "Scarface" http://www.pressonline.rs/kultura/408367/35-godina-kasnije-misel-fajfer-i-al-pacino-o-ulogama-u-filmu-scarface.html Al Paćino, poznatiji kao Toni Montana sastao se sa režiserom Brajanom de Palmom i kolegama Mišel Fajfer i Stivenom Brauerom kako bi obeležili 35-godišnjicu čuvenog klasika iz 1983. godine “Scarface“. ]]> Foto:Screenshot

Sedamdesetsedmogodišnji Paćino rekao je publici koja se okupila da je ideja za film bila upravo njegova, a da nije ni slutio da će postati kulturološki fenomen. Ideja mu je došla nakon što je odgledao istoimeni film iz 1932. godine koji je režirao Hauard Hoks sa Polom Munijem u ulozi Antonija "Tonija“ Kamontea. 

Film je odmah po lansiranju doživeo veliku slavu, posebno zbog upotrebe psovki i više od nekoliko stotinu puta, ali sama ekipa priznaje da je takav rečnik bio neophodan u scenariju. 

“Psovke su bile deo onoga što smo želeli da poručimo ovim filmom. ’Scarface’ je veći od života“, rekao je Paćino. 

Bombastičnost je bila očigledna u scenama ubijanja, posebno u sceni sa testerom. 

“To je bilo u scenariju Olivera Stouna. Tu scenu je ubacio jer je istraživao kako su tada mafijaši po Majamiju izvršavali egzekucije – testerama bi sekli tela i bacali ih u smeće. Smatrao sam da treba da pokažemo potpuno novu vrstu gangstera“, objasnio je de Palma. 

Paćino kaže da je od početka imao osećaj da će mu ovo biti jedna od najvećih uloga i bio je potpuno u pravu. 

“Imao sam osećaj, ne mogu da lažem, jer je to jedna od uloga koja vas stalno izaziva... bilo je nečeg i u samoj pripremi za ulogu, čitav taj tekst i Brajan“, rekao je i nastavio – “Smatrao sam da baš to nešto u čemu želim na filmu da se ostvarim“ 

Iako nije osvojio Oskara, nominovan je za tri Zlatna globusa 1984. godine. Ipak, ono što ostaje u istoriji, ali i svakodnevnom govoru jesu citati iz filma poput ’Say hello to my little friend’, a sa tim se slaže i Paćino.

foto: screenshot
foto: screenshot

 

Mišel Fajfer, koju je ova uloga vinula u zvezde kaže da je od Paćina toliko toga naučila i da svoje uloge štiti po svaku cenu, baš kao i on. 

“Uvek sam pokušavala da zamislim život Elvire i da budem pristojna, ali mislim da uživljavanje u tu ulogu jeste ono što čini glumu, pa sam i ja to radila sa Paćinom“, rekla je okupljenima – “Druga stvar: i tada su mi stalno postavljali pitanja ’Zašto igraš ulogu podređene žene, kakvu poruku šalješ ženama?’. Takođe, to je sve bilo u mojim ranim dvadesetim i nisam previše mislila o tome, ali nekada mislim da su takve uloge potrebne i da bude umetnika u vama – pravilno prezentovanje istine, a ne uvijanje u oblande. I to sam i osetila, i dozvolila ljudima da vide ko je taj lik i koju je žrtvu podnela da bi živela takvim životom. A to govori više nego išta drugo“, rekla je i dobila aplauz. 

Na pitanje upućeno Brajanu de Palmi da li bi nešto promenio da režira "Scarface“ 35 godina kasnije jednostavno je odgovorio – „NE“.

 

 

]]>
Fri, 20 Apr 2018 17:37:38 +0200 Kultura http://www.pressonline.rs/kultura/408367/35-godina-kasnije-misel-fajfer-i-al-pacino-o-ulogama-u-filmu-scarface.html
Stefanu Milenkoviću nagrada za doprinos srpskoj kulturi http://www.pressonline.rs/kultura/408363/stefanu-milenkovicu-nagrada-za-doprinos-srpskoj-kulturi.html Nagradu dodeljuje Fond “Ars Longa”, a pored Milenkovića laureat za prošlu godinu je i Petar Arbutina, urednik “Službenog glasnika” i urednik za književnu kritiku. ]]> Foto:Tanjug

O dobiticima nagrada odučivao je žiri u sastavu Zoran Bognar, Radivoj Šajtinac i Uglješa Rajčević. 

Milenković je kao čudo od deteta osvojio domaću i svetsku muzičku scenu, od 2012. godine je gostujući profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. 

Živi u SAD, a poslednji put se u domaćoj javnosti pojavio krajem 2017, kada je dobio zahvalnicu za učešće prikupljanju sredstava za nabavku klavira za Kolarac.

]]>
Fri, 20 Apr 2018 15:11:35 +0200 Kultura http://www.pressonline.rs/kultura/408363/stefanu-milenkovicu-nagrada-za-doprinos-srpskoj-kulturi.html
Sedam godina posle skandala, Lars fon Trir vraća se na Kanski festival http://www.pressonline.rs/kultura/408362/sedam-godina-posle-skandala-lars-fon-trir-vraca-se-na-kanski-festival.html Danski reditelj Lars fon Trir vraća se ove godine na 71. izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Kanu, posle sedam godina od skandala koji je izazvao s kontroveznom izjavom o nacističkom lideru Adolfu Hitleru, prenela je agencija Frans pres. ]]> Foto:Gettyimages

"Predsednik Festivala Pjer Leskir i upravni odbor odlučili su da pozovu na Kanski festival Fon Trira, dobitnika Zlatne plame 2000. godine za ostvarenje 'Ples u tami'", naveli su organizatori festivala i dodali da će njegov poslednji film "The House that Jack Built" biti prikazan van takmičarskog dela. 

Fon Trir je 2011. godine izrazio simpatiju prema Hitleru na konferenciji za novinare tokom festivala posle projekcije njegovog filma "Melancholia". Uprkos izvinjenju, tada ga je uprava Festivala proglasila za nepoželjnu osobu (persona non grata). 

Danski reditelj, čiji filmovi imaju eksplicitne seksualne i nasilne scene, dolazio je redovno na Kanski festival uprkos njegovoj fobiji da putuje avionom, ali deset godina nije bio pozvan na tu poznatu filmsku smotru. 

Njegov dolazak će biti jedan od zanimljivih događaja festivala, kao i projekcija filma "Čovek koji je ubio Don Kihota", reditelja Terija Gilijama, koji je svetsku slavu stekao kao jedan od glumaca britanskog serijala "Leteći cirkus Montija Pajtona". Taj film će biti prikazan 19. maja na završetku festivala.

]]>
Fri, 20 Apr 2018 15:08:40 +0200 Kultura http://www.pressonline.rs/kultura/408362/sedam-godina-posle-skandala-lars-fon-trir-vraca-se-na-kanski-festival.html
Deset serija koje gledaju samo pametni ljudi http://www.pressonline.rs/kultura/408361/deset-serija-koje-gledaju-samo-pametni-ljudi.html Na potalu Ranker vodi se zanimljiva rasprava - koje serije vole samo pametni ljudi? ]]> Foto:Youtube

Izbor TV programa i TV sadržaja nikad nije bio veći, ali isto tako na TV-u se nikad nisu mogle naći veće gluposti. 

Sitkomi raznih vrsta preplavili su TV kanale, ali koje su to TV serije koje prate inteligentni ljudi? 

Ako pitate ekipu na Rankeru, lista izgleda ovako:

10. Hannibal

 

 

 

9. Mr. Robot

 

 

 

8. Doctor Who

 

 

 

7. The X-Files

 

 

 

6. Dr. House

 

 

 

5. Dexter

 

 

 

4. Breaking Bad

 

 

 

3. Game of Thrones

 

 

 

2. House of Cards

 

 

 

1. Sherlock

 

 

 

 

]]>
Fri, 20 Apr 2018 15:03:36 +0200 Kultura http://www.pressonline.rs/kultura/408361/deset-serija-koje-gledaju-samo-pametni-ljudi.html