Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

BOGDAN TIRNANIĆ: DUH IZ BOCE

04. 02. 2007.

TALIBANSKI DUH

Pošto je Ahtisariju skresao u loknu da nikada neće priznati nezavisnost Kosova, naš predsednik Tadić se, hteo ne hteo, istovremeno svrstao na drugu stranu od sopstvenih partijskih jastrebova, koji svakodnevno pokazuju da neće odustati od svoje ideje da u vladu "punog demokratskog kapaciteta", uz podrazumevajuće partnere DSS, NS i G17 Plus, uključe i LDP, čiji se lider otvoreno nudi da, ako neće niko drugi, on potpiše papir o kosovskoj nezavisnosti.

f1

Čitanje hrvatske štampe (iliti tiska) za ovdašnjeg konzumenta novina jeste nešto nalik listanju telefonskog imenika. Ovo najviše iz razloga što su nam ličnosti koje se javljaju u tamošnjim gospodarstvenim poslovima ili tajkunskim aferama uglavnom savršeno nepoznate.

Najbolje će biti da se takvo štivo shvati kao zanimljiva fantastična proza ili kao skica za neki kriminalistički roman. No, svejedno. Te se novine i ne štampaju da bismo ih mi čitali. To im je, uostalom, kvalitet.Ali se, za promenu, i hrvatski tisak katkada bavi "našim poslovima". Primera radi, u tamošnjim novinama bilo je reči i o nedavnim srpskim izborima. Ti su izveštaji, u celini, bili objektivni.

Ugledni tamošnji komentatori zaključuju da su izbori protekli u fer atmosferi, te da, budući da su na njima prevagu odnele demokratske snage proevropske provenijencije, Hrvatskoj više ne preti nikakva opasnost sa istočne strane. Opasnost koja im je, pre izbora, navodno pretila sa istoka jeste posve virtualnog karaktera, a u skladu je sa ondašnjim nacionalnim frustracijama.

Međutim, nije to tema vredna zamajavanja. Ono što me opredeljuje za ove redove jeste konstatacija da je, u vidu velikog izbornog iznenađenja, pravi pobednik nedavnog izjašnjavanja Čeda Jovanović, odnosno koalicija okupljena oko njegovog LDP-a, kojoj gotovo niko nije prognozirao dostizanje cenzusa za ulazak u parlament. To je, nema zbora, tačna konstatacija.

Kao što je tačno da je osvajanju 15 poslaničkih mandata najviše zaslužan pomenuti Jovanović, to jest njegovo naporno šlepovanje nekolicine (politički) ispušenih lula. Kako je Čeda u tome uspeo? Bivši šef srpske tajne policije i bivši Jovanovićev simpatizer - koji se po prirodi posla razume u te stvari - kaže da je koalicija oko LDP-a zapravo privatno preduzeće imenovanog Čede, koji svoje saradnike i partnere tretira kao kućnu poslugu.

Ali firma posluje uspešno, na pozitivnoj je nuli. Prema tome, sviđalo se to meni ili ne, bolje je da koalicija bude Jovanovićevo "preduzeće" negoli da je bilo Natašino, Koračevo ili Batićevo.Hrvatski komentatori se, doduše, ne bave ovom činjenicom. Oni ističu da je Jovanović mlad, ambiciozan, nadasve moderan političar, koji se zalaže za lustraciju svih onih koji su još u kandžama nacionalnih kvazimitova iz prošlosti, za raskid sa guslanjem o nekakvom "nebeskom narodu", a pre svega za redefinisanje kolektivnog odnosa prema statusu Kosova i Metohije.

Nakon ovakve elaboracije sledi krunska konstatacija da, avaj, Hrvatska takav tip političara ne poseduje. To je apsolutno tačno. Nije zapaženo da se neko u Hrvatskoj javno zalaže za nezavisnost Krajine. Jedino ne razumem zašto su zbog toga nezadovoljni. Umesto da seire nad još jednom srpskom glavoboljom.Jer, pošto je Ahtisariju skresao u loknu da nikada neće priznati nezavisnost Kosova, naš predsednik Tadić se, hteo ne hteo, istovremeno svrstao na drugu stranu od sopstvenih partijskih jastrebova, koji svakodnevno pokazuju da neće odustati od svoje ideje da u vladu "punog demokratskog kapaciteta", uz podrazumevajuće partnere DSS, NS i G17 Plus, uključe i LDP, čiji se lider otvoreno nudi da, ako neće niko drugi, on potpiše papir o kosovskoj nezavisnosti.

Možda dotični jastrebovi misle poput Jovanovića, ali to kriju kao zmija noge. Sasvim je, pak, sigurno da potencijalni koalicioni partneri misle suprotno, da se slažu sa Tadićem. I za koju će se onda stranu Boris opredeliti - da li na stranu države čiji je predsednik ili na stranu "mladoturaka" u stranci čiji je takođe predsednik?

Vreme će brzo pokazati kakav je njegov izbor. Ono s čim najpre treba da raščisti jeste odgovor na pitanje kako ovde još svaka radikalno-talibanska opcija može na brzu ruku da stekne dovoljno obožavalaca da overi svoj parlamentarni status. I više od toga: kako talibanski duh nalazi pritajene poklonike u strankama koje se deklarišu kao građanske i demokratske.

Izvor: PRESS

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati