Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

11. 05. 2017.

Ruski naučnici napravili veštački vulkan

Ruski naučnici su prvi u svetu uspeli da naprave simulaciju procesa u vulkanu uz pomoć jedinstvene mašine za elektronsko zavarivanje.

Ruski naučnici napravili veštački vulkan

foto: b92.net

Naučnici iz Instituta za nuklearnu fiziku i Instituta za geologiju i minerale sibirskog odeljenja Ruske akademije nauka su tom mašinom rastopili stene uzete iz vulkana Avačinski na Kamčatki. 

Glavni naučni saradnik Instituta za geologiju Viktor Šarapov rekao je da će primena mašine pomoći da se izrade modeli seizmičkih procesa na dubinama između 40 i 70 kilometara, kao i izučavanje ruda. 

Šarapov je rekao da je eksperiment topljenja ksenolita, stena koje lava izbacuje na površinu, važan jer omogućava uvid u proces topljenja stena na velikim dubinama bez uticaja spoljnih faktora i način na koji se mikrodelovi ksenolita pretvaraju u rude. Takođe će putem matematičkih i fizičkih modela moći da se predviđaju seizmičke aktivnosti. 

"Ovo je prvi ovakav eksperiment u svetu, sa jedinstvenom tehnikom", rekao je on. 

Elektronska varilica proizvodi 10 megavata energije po kvadratnom centimetru i njom je moguće simulirati i ulazak meteorita u Zemljinu atmosferu, a kako dostiže temperaturu od 3.300 stepeni Celzijusovih, može da topi i metale, čak i volfram, koji je najtvrđi u periodnom sistemu. Pomoću nje, tvrde naučnici, biće moguće stvarati materijale sa određenim svojstvima i nanoprašinu.

Izvor: b92.net

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage