Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

18. 05. 2017.

Šta ako postoje paralelne realnosti?

Zovu ga multiverzumom. To je kosmos u kom postoji mnogo univerzuma, a pod mnogo mislimo - neograničen broj. Ti neprebrojivi svetovi smešteni su jedan uz drugi u višim dimenzijama koja naša čula na opažaju.

Šta ako postoje paralelne realnosti?

foto: b92.net

Ipak, sve više astronoma i kosmologa mnoge zagonetne opservacije pripisuje postojanju multiverzuma. 

Svaki alternativni svemir sadrži svoju verziju stvarnosti. U jednoj od njih, vi ste za računarom/smartfonom/tabletom i čitate ovu vest, u drugoj se penjete na Kilimandžaro, u trećoj i ne postojite... 

Zvuči sumanuto, ali je Kraljevsko astronomsko društvo našlo još jedan dokaz koji potvrđuje ovu hipotezu. 

Sve je počelo od proučavanja takozvanog "hladnog mesta" u svemiru koje je prvi opazio satelit WMAP 2004. a onda misija Plank Evropske svemirske agencije i potvrdila. 

Većina astronoma i kosmologa smatra da tako hladan prostor nije nastao tokom stvaranja svemira, jer to vodeća teorija inflacije teško da može objasniti. 

Profesor Tom Šenks sa Univerziteta u Daramu kaže da se ne može u potpunosti isključiti mogućnost da je "hladno mesto" nastalo usled inflacije, ali da postoje i neka egzotična, ali primamljiva objašnjenja. 

"Možda i najzanimljivije je da je hladno mesto nastalo usled sudara našeg kosmosa sa drugim univerzumom. Možda je hladno mesto prvi dokaz postojanja multiverzuma", kaže on. 

Ironično je to što će naučnici, u slučaju da je to tačno, možda morati da odustanu od svetog grala fizike - da objasne zašto je naš univerzum ovakav kakav jeste. 

Jedan od glavnih ciljeva fizike jeste da objasni zašto postoje konstante u svemiru, poput brzine svetlosti, mase elektrona, sile gravitacije, ali sve to pada u vodu, ukoliko postoji multiverzum. 

Ukoliko postoji više paralelnih stvarnosti, postoji i više osnovnih zakona fizike koji se međusobno potpuno razlikuju. 

S druge strane, utešna je činjenica da je, u tom slučaju, neka verzija možda baš vas otkrila sve tajne multiverzuma (i dobila Nobelovu nagradu).

Izvor: b92.net

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage