Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

BOGDAN TIRNANIĆ: DUH IZ BOCE

18. 12. 2006.

JUNACI VOLTA DIZNIJA

Mlađani Dinkić, koji svojata projekat vlade čijem je obaranju činodejstvovao, ide još dalje, pa obećava da će, kada se vrati u svoj kabinet, iz koga se samo formalno iselio zarad prevremenog izbornog veselja, kao prioritet buduće vlade inicirati osnivanje agencije za borbu protiv korupcije

Nameravao sam da jedan od ovih tekstova posvetim najnovijim aktivnostima mišice naše politike Ivane Dulić-Marković, u užim krugovima poznatije kao Mini Maus-Živkov(ić), ali me je kolega koji svoje tekstove obljavjuje na petoj stranici pretekao. A odocnio sam u svojoj nameri otud jer za gafove pomenute mišice nisam znao da sročim više od jedne (prostoproširene) rečenice. Uostalom, ni kolega sa pete stranice nije ovom temom uspeo da ispuni čitav stubac, već se, kako bi ispunio normu, poslužio i drugim stvarima. Valjda se zbilja i nema šta reči o ponašanju mišice Dulić-Marković.

Treba li ovo da nas zabrinjava? Teško. Ono samo još jednom odslikava čudnu političku strategiju G17 Plus, stranke koja se dosledno zalaže za nemoguće - da istovremeno bude na vlasti i u opoziciji, to jest rukovodi pretnjom da će se odmetnuti u opozicione redove ukoliko ne dobije još jedan šnit kolača vlasti. Dulićeva je prvo postala ministar za genetski modifikovanu soju, pa onda i potpredsednik vlade u senci ultimatuma da će, ukoliko joj se ne udovolji, G17 Plus spakovati pinkle i napustiti ministarske kabinete. Na kraju su to ipak učinili. Svojim ostavkama skratili su mandat još jednoj vladi. Sva je prilika da se takve navike neće ni ubuduće kloniti. Pa, ako se mišica Dulić-Marković sada izvinjava građanima što je tri godine habala fotelje u vladi koju su podržavali socijalisti, neki drugi šifrovani ministri u ostavci se i dalje ponašaju kao da se ništa nije dogodilo, kao da još zauzimaju svoje odgovorne položaje, s uverenjem kako će ih zadržati i nakon formiranja budućeg kabineta.

Niko im pravo na takvu iluziju ne može osporiti. Ali je to, svejedno, zloupotreba predizborne kampanje. Tako je, recimo, Tomica Milosavljević u nekom domu zdravlja iz unutrašnjosti primio zahvalnicu za pomoć koju je njegovo ministarstvo pružilo dotičnoj instituciji. Verovatno je on tu zahvalnicu i zaslužio. Sporno je jedno to što ju je primio dva i po meseca nakon što je deminisonirao sa položaja ministra zdravlja i što to koristi kao adut u predizbornoj kampanji. Jer, nije on taj dom zdravlja iz unutrašnjosti pomagao iz svog džepa, već kao činovnik u vladi. Zašto je onda učestvovao u njenom obaranju? Ako je već vlada bila zrela za ostavku, onda ni njen bivši ministar nema razloga da se posebno trti.

Slično se ponaša i lider umesto lidera G17 Mlađan Dinkić: on ovih dana pohodi Srbiju 24 sata dnevno, mesi hleb, miluje četvoronožna stvorenja, nikad ne zaboravljajući da istakne kako zemlja cveta zahvaljujući nacionalnom investicionom programu, čije je sprovođenje tobože i dalje u njegovoj jurisdikciji kao virtuelnog ministra finansija koji je u stvarnoj ostavci. Ili obrnuto. Videćemo šta će od svega toga ispasti. Mlađani Dinkić, koji svojata projekat vlade čijem je obaranju činodejstvovao, ide još dalje, pa obećava da će, kada se vrati u svoj kabinet, iz koga se samo formalno iselio zarad prevremenog izbornog veselja, kao prioritet buduće vlade inicirati osnivanje agencije za borbu protiv korupcije. Lepo.

Ali, zašto tu inicijativu nije pokrenuo pre 1. oktobra, pre podnošenja svoje ostavke za još jednu peticu iz srpskog? I ne samo to: on obećava budućim činovnicima agencije kako će imati sedam puta veću platu od nacionalnog proseka. Nije li se, u tom smislu, malo zatrčao, nije li to samo obećanje u stilu one o 'lebu za tri kinte? Valjda će o tome odlučivati neko drugi. Osim toga, onaj ko ima sedam puta veću platu od prosečnog srpskog šljakatora već je, makar u moralnom smislu, korumpiran, pa će biti sklon da nekome progleda kroz prste, pod uslovom da je taj njegov kompartijac na kratkom kursu za razlikovanje aviona od lokomotive.

Najzad - šlag na torti: obećavši da će se protiv korupcije boriti korumpirani službenici agencije za borbu protiv korupcije, Dinkić je skinuo sako, zavrnuo rukave košulje, uzeo gitaru u ruke i, uz pratnju hora madrigalista iz rukovodstva G17 Plus, biračima otpevao svoju predizbornu poruku - Ima neka tajna veza. Dokle će on da uobražava kako budući dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju mora da bude i loš muzičar? Ali, čudni su putevi Gospodnji i G17 Plus. Možda ipak postoji neka tajna veza!

Izvor: PRESS

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati