Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

BOGDAN TIRNANIĆ: DUH UZ BOCE

07. 03. 2007.

IZNOŠENJE TACNE

Tako je, na primer, umesto da se pokrije ušima, G17 Plus postavio sebe na pijedestal jedne od tri tačke na kojima će počivati buduća vlada: Tadić - Koštunica - Dinkić. Još se u tom preduzeću ponaša kao pokretačka snaga: nakon što se nisu dogovorili sa DS-om da zajednički uslovljavaju DSS, dogovorili su se sa DSS-om da zajednički uslovljavaju DS

s
s

Ono što se događa u ovom periodu privremenog funkcionisanja države (koji se može brojati danima, ali i decenijama) nije dobro za zdravlje, ali može biti korisno za budućnost. Ne mislim pri tom samo na poslovično kilavljenje oko formiranja buduće vlade ograničenog mandata. To je već neka vrsta novog folklornog običaja. Nije baš slično izvođenju Hamleta u selu Mrduša Donja, ali je prilično nalik na shvatanje Mletačkog trgovca u Krugu Dvojke: jedni traže funtu mesa sa rebarcima, a drugi kažu - dobro, ali samo bez kapi krvi. Što jest, jest, krvi neće biti.

Ali lako može doći do novih izbora. Čak dvadeset odsto stanovništva sigurno će izaći na te ponovljene izbore. Preostalih osamdeset odsto neće izlaziti - jer, kažu, nema "ćorave kutije"! Takva, naučno zasnovana projekcija "izlaznosti" jeste simbolična poruka koju narod, unapred, dok je tome još vremena, šalje ovdašnjim usrećiteljskim partijama i njihovim aktivistima, tzv. strankadžijama. Nije da ti baš ne shvataju kakva će im sudbina zapasti ukoliko, po vrućini, usred sezone godišnjih odmora, dođe do referenduma u formi izbora. Samo što se prema tome odnose pomalo čudno. Hoće da u potpunosti iskoriste šansu, svoju poslednju igru leptira.

O čemu se radi? Naime, prema onom istraživanju, od 21. januara do danas, dakle za četrdesetak dana, uz opšte opadanje poverenja u političku elitu, došlo se i do zaključka da, ukoliko čudom novih izbora bude, G17 Plus, koalicija oko LDP-a ili NS neće proći drugačije od onog nesrećnika koji je onomad obrao kožu na šiljak i tako ušao u narodnu poslovicu. Ali, naša je nevolja u tome što su, mada im ni polukvalifikovane vračare nisu obećavale svetlu budućnost, dotične stranke i/ili koalicije na prethodnim izborima, onim od 21. januara, dostigle cenzus za ulazak u parlament, čime su, je li, stekle pravo da se o nečemu pitaju. Po svemu sudeći, nisu propustile tu priliku.Tako je, na primer, umesto da se pokrije ušima, G17 Plus postavio sebe na pijedestal jedne od tri tačke na kojima će počivati buduća vlada: Tadić - Koštunica - Dinkić. Još se u tom preduzeću ponaša kao pokretačka snaga: nakon što se nisu dogovorili sa DS-om da zajednički uslovljavaju DSS, dogovorili su se sa DSS-om da zajednički uslovljavaju DS. Kao da pomenute vodeće partije tzv. demokratskog bloka od njih zavise. Zavise od svoje sklonosti da se upuštaju u ovakve kombinacije.

S druge strane, još je "slikovitije" ponašanje LDP-a. Jedini (validni) akcionar te grupe građana, naime Čeda, posle susreta sa Petrovićem, koji bi da jednom bude kalif umesto kalifa, izjavio je da će Đelić biti novi premijer ili će biti novih izbora, pa se ponudio za partnera DS-a u budućoj predizbornoj koaliciji. Od svega pomenutog, jedino ovo poslednje može da nas strefi, pod uslovom da, na pritisak onih koji bi da budu kalifi umesto kalifa, Tadić zaboravi kako je, čim je postao kalif, išutirao Jovanovića iz Krunske sa etiketom frakcijaša. A to hoće li Đelić biti ili neće biti premijer, uopšte ne zavisi od Jovanovićevih, ničim izazvanih, vrućih simpatija. Da i ne govorimo o tome koliko od gospodina diplomiranog dramaturga zavisi raspisivanje novih izbora. Međutim, ništa nije sigurno. Ako se već LDP sa šačicom poslanika koalicije koju predvodi ponaša kao legitimni partner u konsultacijama oko formiranja vlade, onda ćuti i trpi sve što te snađe, iznosi tacne!

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati