Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Tirnanić, Duh iz boce

15. 04. 2007.  - Autor: Bogdan Tirnanić

METASTAZA LIČNOG MIŠLJENJA

Cobel se izvinio zbog diplomatskog skandala koji je izazvao. Bolje bi mu bilo da nije. Jer, umesto da demantuje samog sebe i proizvoljnosti sopstvene elaboracije, on je izjavio da to što je rekao predstavlja samo njegovo lično mišljenje

S11
S11

O postupku nemačkog ambasadora Cobela već je bilo dovoljno reči. Vlada je uputila odlučan protest. Doduše, neki su sigurno mišljenja da reakcija nije bila dovoljno oštra, da je Cobela trebalo proglasiti pesonom non grata, ali, istini na volju, nismo baš u situaciji da se trtimo kao uvređna mlada.

Valjda je u tome ležao razlog što su neki pojedinci, izvesne političke stranke i nevladine organizacije ustale u zaštitu Cobela od histerične hajke na njegovu ekselenciju. Nije mi jasno zašto su oni našli da se trte.

Naročito u svetlu činjenice da se Cobel izvinio zbog diplomatskog skandala koji je izazvao. Bolje bi mu bilo da nije. Jer, umesto da demantuje samog sebe i proizvoljnosti sopstvene elaboracije, on je izjavio da to što je rekao predstavlja samo njegovo lično mišljenje. Niko ne spori pravo diplomati da poseduje lično mišljenje.

Ali to šta on lično misli o ovom ili onom može da poveri jedino supruzi u krevetu. Ambasador nema pravo da se ličnim mišljenjem meša u unutrašnje poslove države na čijem se tlu nalazi njegova rezidencija.
Međutim, pitanje je da li se zbilja radi o ličnom mišljenju. Ova nedoumica proizilazi otuda što su, pre Cobela, američki i britanski ambasadori takođe otvoreno lobirali za nezavisnost Kosova, upozoravajući Srbiju šta sve loše može da joj se dogodi nastavi li da se protivi Ahtisarijevom predlogu.

Dakle, više je reč o sinhronizovanoj kampanji, negoli o slučajnoj podudarnosti navodnih ličnih mišljenja. Ako ćemo pravo, Cobel mu u svemu tome dođe kao šlag na torti. Zašto je samo njegov govor isprovocirao burne reakcije? Po svemu sudeći, mora da je to poguban uticaj televizijske serije "Otpisani".

Ipak, stvari stoje tako kako stoje. Nema sumnje da bi gospoda ambasadori našli načina da, kršeći pravila diplomatske službe, stavove svojih vlada i odgovarajućih lobija u domovini plasiraju u vidu ličnog mišljenja.

Čemu li inače služe silne žurke i ručkovi po ambasadama?! Ali posrećilo im se da svoje akreditive zloupotrebe posredstvom domaćih medija i nevladinih organizacija koje su im benevolentno ustupili svoje vreme i svoj prostor za tribine njihovog ličnog mišljenja.

U slučaju američkog i britanskog ambasadora, to je bila jedna televizijska emisija, dok je zlosrećni Cobel govorio pred izvesnim evropskim forumom ili tako nekako. Nemački ambasador bio je ubeđen da na skupu neće biti novinara, te da je njegov lični stav samo za internu upotrebu među istomišljenicima. Bez obzira na to koliko to s njegove strane bilo naivno, valja ubuduće računati s tim da postoje istomišljenici velikih sila.

Ovo nikako ne spori pravo medija ili nevladinih organizacija da javnost ili svoje aktiviste obaveste o stavovima Brisela ili Vašingtona posredstvom tobožnjih ličnih mišljenja ambasadora ključnih zemalja tzv. međunarodne zajednice.

Mada se izlažem opasnosti da budem proglašen za eksponenta čvrste ruke nacionalističke provenijencije, mislim da bi na planu pomenute "komunikacije" morala da postoje izvesna pravila, to jest da bi svaki poziv nekom ambasadoru da javno plasira svoje lično mišljenje koje mu je upravo stiglo poštom moralo da, osim principa reciprociteta, ima izvesnu usmenu ili pismenu saglasnost nadležne državne službe, zadužene isključivo za takvu vrstu poslova.

Od toga, kako vidimo, nema ništa. Ne zato što mediji ili nevladine organizacije državne službe zarezuju koliko i suvu šljivu, već zato što su državne službe principijelno nezainteresovane za bilo kakvu arbitražu u pravilima diplomatskih poslova. Mislite li da ambasadori nisu svesni toga? Izgleda da su savršeno svesni. Ali to nije njihov problem. Naš je.

Izvor: PRESS

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati