Press Online :: Saveti za racionalnu potrošnju električne energije http://www.pressonline.rs/plus/Savetizaracionalnupotrosnjuelektricneenergije/rss.html sr http://www.pressonline.rs/img/logo.png Press Online :: Saveti za racionalnu potrošnju električne energije http://www.pressonline.rs/plus/Savetizaracionalnupotrosnjuelektricneenergije/rss.html Pravilno korišćenje kućnih uređaja smanjuje potrošnju energije http://www.pressonline.rs/plus/Savetizaracionalnupotrosnjuelektricneenergije/338600/pravilno-koriscenje-kucnih-uredjaja-smanjuje-potrosnju-energije.html Pravilno koristite kućne uređaje u svom domu kako biste značajno smanjili potrošnju energije i produžili vek trajanja uređaja. Konačno, to će rezultovati smanjenjem finansijskih izdataka za podmirivanje režijskih troškova. ]]> Foto:B92.net

Pažljivo pročitajte uputstvo proizvođača o korišćenju određenog uređaja, jer ćete vrlo često pronaći i uputstvo kako uređaj možete koristiti najefikasnije.

Ne zaboravite da svakim preduzetim korakom indirektno čuvate i okolinu, smanjujući emisije štetnih gasova u atmosferu. Svi preduzeti koraci stvaraju zbirni efekat u pogledu ušteda energije, a time i smanjenja troškova.

FRIŽIDERI I ZAMRZIVAČI

Korisno je znati za šta je određeni deo zamrzivača namenjen i koje su njegove temperature:

Postavite frižidere i zamrzivače na što hladnijem mestu u kući (nikako u blizini šporeta, radijatora ili bojlera). Hladniji prostor znači veću uštedu energije – svaki stepen manje može smanjiti potrošnju električne energije i do 6%.

Izbegavajte izloženost frižidera i zamrzivača sunčevom zračenju.

Prilikom postavljanja frižidera i zamrzivača, obavezno ostavite dovoljno prostora za ventilaciju između zadnjeg dela uređaja i zida (oko 10 cm) kako ne bi došlo do pregrevanja, a time i povećanja potrošnje el. energije.

Povremeno očistite (ali pažljivo, da ne oštetite cevi) od prašine zadnju stranu frižidera gde se odvodi toplota.

Pre nego što otvorite vrata frižidera razmislite šta vam je potrebno i vrata frižidera ne držite otvorena duže nego što je to potrebno.

Prilikom zatvaranja vrata frižidera, budite sigurni da ste ih dobro zatvorili. Proverite da li je  zaptivka na vratima čista i da li dobro prijanja. Kako bi ste to proverili, stavite komad papira na ivicu frižidera i zatvorite vrata. Ako papir ne padne, znači da su vrata frižidera u dobrom stanju.

Termostat postavite na srednju poziciju. Niža temperatura ne znači nužno i bolje čuvanje hrane, a potrošnja energije može porasti i za 10-15%.

Nemojte stavljati u frižidere i zamrzivače vruća ili topla jela. Pre nego što toplu hranu nameravate zalediti, ohladite je na sobnoj temperaturi, zatim u frižideru, pa tek onda smestite u zamrzivač.

Zamrznutu hranu bi trebali odleđivati prvo u frižideru, jer na taj način zamrznuta hrana pri odleđivanju besplatno hladi drugu hranu u frižideru.

Pravovremeno odleđujte frižidere i zamrzivače (kad debljina leda dostigne 3 do 5 mm) jer tako štedite energiju i produžavate radni vek uređaja.

Standardna temperatura zamrzavanja je -18oC, a ako podesite temperaturu za 1oC niže, možete povećati potrošnju el. energije i za 5%.

ŠPORETI

Uvek stavljajte poklopce na posude u kojima se kuva – na taj način se toplota duže zadržava u posudi te se smanjuje kondenzacija pare po kuvinji. Kuvajući sa poklopcem možete uštedeti i do 20% el. energije za kuvanje.

Prilagodite posuđe količini hrane koju kuvate. Priprema manje količine hrane u velikoj posudi znači gubitak energije. Takođe, prilikom pripreme kafe i čaja zagrevajte samo potrebnu količinu vode.

Uvek koristite veličinom optimalnu grejnu ploču za odabranu posudu.

Proverite da li je dno posuda u kojima kuvate glatko i ravno. Hrana će se brže skuvati ako posuda prijanja bolje na grejnoj ploči šporeta.

Prilikom kuvanja, koristite minimalnu jačinu grejanja koja vam je potrebna. Kada je voda jednom prokuvala smanjite jačinu grejanja na najnižu moguću da zadržite ključanje. S većom jačinom nećete postići da vaša hrana bude brže skuvana, već će voda brže ispariti.

Isključite grejno telo par minuta pre nego što mislite da je jelo gotovo, jer će grejno telo zadržati visoku temperaturu, a hrana će nastaviti da se kuva.

Staklokeramička grejna ploča vrlo precizno usmerava toplotnu energiju na samo dno posude, pa je zato efikasnija od klasičnih grejnih ploča.

Prilikom kuvanja na gasnom šporetu pripazite da plamen ne bude prejak i da ne kruži oko posude. To ne samo da je opasno, već i dodatno rasipa toplotnu energiju.

Kod pečenja su posebno efikasne rerne sa ventilatorom koje mogu uštedeti od 10-15% energije.

Samo neka jela zahtevaju predgrevanje rerne na željenu temperaturu. Zapamtite da svakih 10 minuta predgrevanja rerne troši 0,06 kWh, što pri učestaloj upotrebi tokom godine može doprineti povećanju vaših godišnjih računa za struju.

Vrata rerne držite otvorena što kraće jer se pri svakom otvaranju izgubi 20% toplote.

Rernu možete isključiti i 10 minuta pre kraja pečenja jer rerna duže zadržava toplotu, a uštedećete električnu energiju.

Zaprljane rerne troše više energije nego one koje se redovno čiste.

MAŠINE ZA PRANJE I SUŠENJE VEŠA

Uvek odaberite program pranja veša sa najnižom temperaturom vode dovoljnom da veš bude kvalitetno opran. Današnja sredstva za pranje veša efikasno uklanjaju nečistoće i pri nižim temperaturama pranja.

Ukoliko preskočite program predpranja uštedećete vodu i 0,2-0,6 kWh električne energije po jednom pranju.

Energetski je puno efikasnije pranje punog bubnja veša, nego dva pranja do pola napunjenog bubnja. Pokušajte prati standardnu količinu veša za određeni tip bubnja (5-6kg) jer se u slučaju preopterećenog bubnja veš neće kvalitetno oprati dok će se u slučaju nedovoljno opterećenog bubnja nepotrebno trošiti energija.

Najvažnija ušteda prilikom sušenja veša postiže se sa dobro centrifugiranim vešom, zato bi centrifuga mašine trebala imati najmanje 1000 okretaja u minuti. Nameštanjem centrifuge na 1600 okretaja/min možete kod sušenja uštedeti i do 30% električne energije.

Ukoliko možete, izbegavajte sušenje veša u sušilicama, već ga sušite na vazduhu.

Prilikom sušenja veša u sušilicama efikasnost ciklusa će biti veća ako sušite veš iste debljine.

Efikasnost sušilica veša osigurava i redovno čišćenje filtra.

MALI KUĆNI UREĐAJI

Mikrotalasna rerna greje hranu od krajeva prema sredini, pa ukoliko kuvate raznovrsniju hranu, veće komade stavite sa spoljne strane, a tanje i manje s unutrašnje strane rerne.

Potrebno je više vremena, a i energije da zagrejete vodu u grejaču na kojem se uhvatio kamenac nego u čistom, zato redovno čistite grejač od vodenog kamenca. Možete ga vrlo jednostavno očistiti koristeći jabukovo sirće.

Zagrevajte samo onu količinu vode koja vam je potrebna za kafu, čaj ili nešto drugo.

Uvek isključite računar kada ga ne koristite. Ukoliko ipak morate ostaviti računar uključen dok ne radite, isključite monitor, jer on troši više od pola energije celog sistema. Uključivanje i isključivanje računara ne troši dodatnu energiju, niti opterećuje računar već produžuje životni vek komponenti i štedi energiju.

Ako ostavite monitor uključen celu noć, potrošićete energije koliko je dovoljno za zagrevanje 6 večera u mikrotalasnoj rerni.

Stare računare ne bacajte sa kućnim otpadom jer u sebi sadrže teške metale i olovo, već ih predajte u reciklažna dvorišta koja prerađuju elektronskii otpad.

Imajte na umu da stand by funkcija kod raznih kućnih uređaja, a naročito TV i DVD-a troši i do 6% električne energije u domaćinstvu. Konkretno, TV u stand by modu troši i do 24% energije u odnosu kad je upaljen.

Punjači za mobilne telefone, prenosne računare i digitalne kamere troše energiju i kad su uređaji napunjeni i kad su odvojeni od punjača. Dokaz za to je činjenica da su punjači koji su uključeni u utičnicu, a pri tome nisu u funkciji punjenja, i dalje zagrejani.

]]>
Mon, 5 Dec 2016 14:56:55 +0100 Saveti za racionalnu potrošnju električne energije http://www.pressonline.rs/plus/Savetizaracionalnupotrosnjuelektricneenergije/338600/pravilno-koriscenje-kucnih-uredjaja-smanjuje-potrosnju-energije.html
Saveti za racionalnu potrošnju struje http://www.pressonline.rs/plus/Savetizaracionalnupotrosnjuelektricneenergije/335181/saveti-za-racionalnu-potrosnju-struje.html Preporuke za uštedu električne energije sa dolaskom hladnijih dana više su nego dobrodošle ]]> Foto:Politika.rs

Stručnjaci „Elektroprivrede Srbije” na Internet portalu ove kompanije savetuju potrošače kako da racionalno troše električnu energiju. Kako da kuća bude topla, a da se novčanici ne isprazne u potpunosti? „Potrošač” prenosi neke tih preporuka:

Grejanje

  „Ako nemate drugu mogućnost da se grejete, osim uz pomoć uređaja koji koriste električnu energiju, onda izaberite TA peć, jer će vas najmanje koštati”, savetuju u EPS-u. Ipak, u toku zime jedna TA peć, čak i kada je racionalno koristite, potroši oko 60 odsto ukupne električne energije jednog domaćinstva. TA peć punite samo noću kada je električna energija četiri puta jeftinija, a za podešavanje temperature koristite termostat i ako napuštate sobu na duže od tri sata, smanjite temperaturu na termostatu.

Zagrevanje vode

  Kako biste imali dovoljno tople vode u bojleru, a da pri tome ne trošite mnogo električne energije, podesite ga na temperaturu između 50 i 60 stepeni Celzijusovih. Bilo bi dobro i da bojler uključujete noću, kada je električna energija četiri puta jeftinija. Isključujte ga ukoliko napuštate stan na duže od jednog dana i ne kupajte se u kadi napunjenoj vodom, jer za tuširanje treba mnogo manje tople vode, samim tim i manje električne energije.

– Angažujte majstora da vam očisti kamenac na grejaču, jer kamenac povećava potrošnju električne energije i izaziva kvarove bojlera. Protočni bojleri velike snage koji odjednom opterete vašu kućnu instalaciju i elektroenergetski sistem velika su opasnost i za vaš račun! Ako možete, protočni bojler, zamenite „klasičnim, koji akumulira toplu vodu koju ste grejali noću – navode u EPS-u.

Kuvanje

 Posuda u kojoj kuvate treba da bude poklopljena i kuvanje će biti kraće, a potrošićete manje električne energije. Ringlu na šporetu koristite prema veličini posude u kojoj kuvate. Energiju rasipate ako koristite posudu čije je dno uže od ringle.

– Ringla ne mora da bude na maksimumu, jer se tako troši manje energije. Isključite je pre kraja kuvanja, jer akumulira izvesnu količinu energije koju, takođe, možete iskoristiti – ističu.

Ne otvarati često vrata rerne, takođe se savetuje, jer se prilikom svakog otvaranja temperatura u rerni snižava oko 15 stepeni Celzijusovih.

Čuvanje hrane u frižideru

 Frižider najefikasnije radi ako je temperatura podešena na između tri i pet stepeni Celzijusovih.

– Ne držite vrata od frižidera dugo otvorena i ne stavljajte tople posude u frižider. Pokrivajte posude sa hranom, jer tako se smanjuje količina vlage koja se stvara na unutrašnjim zidovima frižidera. Ako ima vlage, smanjuje se efikasnost frižidera. Ne postavljajte frižider ili zamrzivač pored peći, radijatora, šporeta i drugih izvora toplote, jer će frižideru onda trebati mnogo više vremena da postigne radnu temperaturu – upozoravaju u EPS-u, dodajući da treba proveriti i da li vrata dobro dihtuju.

Osvetljenje

 Gasite svetlo za sobom ako u prostoriji nema nikoga. Sijalice pojedinačno nisu veliki potrošači, ali ukoliko ih upalite sve u isto vreme onda troše mnogo električne energije.

– Iako su skuplje, koristite „štedljive” sijalice, jer traju duže i štede električnu energiju. One troše 75 odsto manje električne energije od običnih sijalica iste svetlosne jačine. Štedljiva sijalica snage 25 W (vati) daje istu svetlost kao klasična sijalica snage 100 W. Kvalitetne štedljive sijalice rade od 5.000 do 15.000 sati. Kvalitetnija i efikasnija rasveta postiže se postavljanjem većeg broja manjih izvora svetlosti u prostoriji. Kod klasične sijalice, životni vek znatno zavisi od temperature kojoj je izložena i treba voditi računa prilikom biranja rasvetnih uređaja, jer jako zatvorena rasvetna tela često nemaju dobro odvođenje toplote – savetuju u EPS-u.

Pranje veša u mašini

  Kada kupujete veš-mašinu prednost bi trebalo dati onima koje imaju ekonomične programe pranja, a treba obratiti pažnju da ni brzina centrifuge ne bude manja od 500 obrtaja u minutu.

– Veš-mašinu uvek punite do dozvoljene količine odeće i u skladu sa preporukama proizvođača. Koristite sredstva za pranje efikasna i na nižim temperaturama i redovno čistite filter – savet je iz EPS-a.

Energetski razredi

Ukoliko kupujete nove uređaje i birate one sa oznakom „energetske zvezdice” – ENERGY STAR, to je pametan izbor, jer su takvi uređaji u grupi sa najmanjom potrošnjom električne energije.

– U prodavnicama tehničke robe gotovo svi kućni aparati i električni uređaji imaju nalepnice sa oznakama energetskog razreda i prosečnu potrošnju električne energije pri korišćenju tih uređaja. Skala energetskih razreda iskazana je slovima: A – B – C – D –E – F – G… Energetski najefikasniji aparati i uređaji, sa najmanjom prosečnom potrošnjom električne energije jesu uređaji i aparati sa oznakama: AAA, AA, A i B. Kada kupujemo aparatekao što su televizor ili monitor, važno je da obratimo pažnju na potrošnju u režimu „spreman za rad” (stand by) . Novi aparati imaju vidljivo označenu potrošnju – navode u EPS-u.

]]>
Mon, 21 Nov 2016 11:25:07 +0100 Saveti za racionalnu potrošnju električne energije http://www.pressonline.rs/plus/Savetizaracionalnupotrosnjuelektricneenergije/335181/saveti-za-racionalnu-potrosnju-struje.html
12 jednostavnih načina da uštedite struju http://www.pressonline.rs/plus/Savetizaracionalnupotrosnjuelektricneenergije/332687/12-jednostavnih-nacina-da-ustedite-struju.html Ukoliko struja poskupi kako se najavljuje, veći računi dodatno će osiromašiti i ovako tanke novčanike građana. ]]> Foto:Blic.rs
Zato stručnjaci savetuju potrošačima da uz pomoć mnogo malih ušteda struje dođu do veće uštede novca. Gotovo da ne postoji uređaj koji svakodnevno koristimo u domaćinstvu a da ne njemu nije moguće ostvariti značajne uštede električne energije.
 
Počev od grejalice, preko frižidera, mašine za veš, pa do pegle. I najvažnije - kada odlazite iz kuće na više od jedan dan, isključite TV, dvd plejer, muzički uređaj, računar i sve električne uređaje iz struje. Evo na koje načine ćete smanjiti potrošnju.
]]>
Fri, 18 Nov 2016 13:03:07 +0100 Saveti za racionalnu potrošnju električne energije http://www.pressonline.rs/plus/Savetizaracionalnupotrosnjuelektricneenergije/332687/12-jednostavnih-nacina-da-ustedite-struju.html
Dobra izolacija čuva budžet http://www.pressonline.rs/plus/Savetizaracionalnupotrosnjuelektricneenergije/337459/dobra-izolacija-cuva-budzet.html Po potrošnji toplote za grejanje smo u vrhu isključivo zbog loših izolacionih svojstava naših stanova i kuća. ]]> Foto:Politika.rs

Poboljšanje energetske efikasnosti i ušteda kao najjeftinija proizvodnja, već je uveliko državna strategija mnogih zemalja; podstiču se ulaganja u izolaciju spoljnih zidova, krovova, zamenu i popravku prozora i efikasnije termotehničke instalacije.

Cilj uštede energije a time i zaštite okoline je stvaranje preduslova za sistematsku sanaciju i energetsku rekonstrukciju postojećih i povećanje obavezne toplotne zaštite novih zgrada. Kod nas se gube velike količine energije zbog neadekvatnog izbora izolacionih materijala pri gradnji stambenih objekata.

Naše rasipanje energije najbolje se vidi u potrošnji toplote za grejanje gde smo u vrhu lestvice isključivo zbog loših izolacionih svojstava naših stanova i kuća. Mi trošimo oko 250 kilovat-sati struje po metru kvadratnom godišnje a Austrija 120 kilovat-sati i–pravi projekte da to smanji na 70 kilovat sati. Kuće i stanovi napravljeni pre 1970. godine nemaju skoro nikakavu toplotnu izolaciju dok je kod onih napravljenih pre 1980. godine vrlo skromna.

 

Preko 75 posto zgrada u Srbiji napravljeno je 80- tih godina pa je na ovim objektima moguća i najveća ušteda čak i do 80 posto energije za grejanje i hlađenje. Prosečne stare kuće godišnje troše 200–300 kilovat-sati po metru kvadratnom, standardno izolovane kuće oko 100, savremene nisko energetske kuće oko 40 kilovat-sati po kvadratu i manje.

Energijom koja se potroši u standardno izolovanoj kući mogu se zagrejati 3 – 4 niskoenergetske kuće ili 7 – 8 pasivnih kuća. Da bi što efikasnijom uštedom pojeftinili život, smanjili utrošak energije i emisiju štetnih gasova u atmosferu moramo povećati količinu ugradnje ali i odabir najefikasnijih izolacionih materijala. Izolacioni materijal mora da ima vrhunska svojstva prirodnog a opet  otpornog materijala na mehanička oštećenja, visoku vatrotpornost (90 min ili 120 minuta) i sva izuzetna izolaciona svojstva kakav je na primer naš domaći tarolit.  

Proizvodnjom u novoj trostrukoj sendvič tehnologiji pobrao sva moguća svetska a i domaća priznanja za ukupan kvalitet (odnos eko standard, vatrotpornost, izolaciona svojstva). Više od 80 posto naših stambenih objekata je neefikasno izolovano pa bi energetskom obnovom starih kuća i zgrada mogli postići uštedu u potrošnji toplotne energije više od 60 posto.

Ukupna ulaganja u dodatnu izolaciju pri obnovi već dotrajale fasade u ceni sanacije učestvuje sa 20 – 30 posto, a otplate se za godinu – dve. Neefikasno je upotrebljavati jeftinije materijale (niže cene najviše do 20 posto). Jer dugotrajnost, (otpornost na habanje, vremenske prilike, zaštita od požara, veća izolaciona svojstva) donosi daleko veće koristii dugotrajne uštede.

]]>
Thu, 17 Nov 2016 15:14:10 +0100 Saveti za racionalnu potrošnju električne energije http://www.pressonline.rs/plus/Savetizaracionalnupotrosnjuelektricneenergije/337459/dobra-izolacija-cuva-budzet.html
ZA MANJE RAČUNE TOKOM ZIMSKIH DANA: Mali trikovi za topliji dom! http://www.pressonline.rs/plus/Savetizaracionalnupotrosnjuelektricneenergije/339788/za-manje-racune-tokom-zimskih-dana-mali-trikovi-za-topliji-dom.html Svi znamo da sa dolaskom zime rastu i računi. Kako bi vam u domu bilo prijatno i toplo, a da pritom ne morate da podižete kredit kako biste se ugrejali, otkrivamo nekoliko korisnih trikova… ]]> Foto:B92.net

Navucite zavese noću i spustite roletne 

Tokom dana, sunčeva svetlost koja ulazi kroz prozor može dodatno da ugreje prostor. Međutim, noću su stakla izuzetno hladna. Čak i ako imate dupla stakla na prozorima, a pokušavate da održite temperaturu u unutrašnjosti na oko 20 stepeni, ona će se noću spustiti na 14 što je gubitak energije od 50 do 100 vati po kvadratnom metru. Najbolji mogući način da sprečite nepotrebno trošenje energije i zadržite toplinu je da navučete zavese i spustite roletne čim noć počne da se spušta. 

Obložite zidove 

Betonski ili zidovi od cigle su svakako bolji izolatori od staklenih zidova. Ali, i oni mogu da budu hladni, i to naročito oni spoljašnji, ma koliko debeli bili. Srećom, možete značajno da smanjite gubitak energije tako što ćete ih prekriti slikama ili ogledalom. Čak i običan plakat pružoće dodatni zaštitni sloj i podići unutrašnju temperature za oko jedan stepen, a za četvrtinu smanjiti gubitak energije. Uokvirene slike ili ogledala su bolji što su masivniji i veći. Ako ste ljubitelj tapiserija i sličnih načina ukrašavanja prostora, to vam je svakako dodatna prednost. Ali, izvrstan izolator su i police s knjigama. 

PROČITAJTE JOŠ:

Pravilno korišćenje kućnih uređaja smanjuje potrošnju energije

Dobra izolacija čuva budžet

Uštedite električnu energiju u vašem domu

Prekrijte ulazna vrata 

Ona mogu da budu tanka, a često su i zastakljena, pa su kao takva vrlo loši izolatori, i temperatura tokom noći može da padne na 10 do 15° C. Prekrivanje vrata i zida debelom zavesom može da eliminiše prilično mnogo gubitka topline. 

Raspored nameštaja 

Ukoliko je vaš nameštaj smešten uz pregradne, a ne uz spoljašnje zidove, biće vam toplije. Ako vam je radni sto smešten uz spoljašnji zid tako da možete da gledate kroz prozor, rizikujete da vam budu hladne noge. Možete da dodate malo topline ukoliko donji deo zida obložite kartonom. Ako spavate na krevetu koji je smešten uz spoljašnji zid, lako je moguće da vam se 'uklješti' vrat. Tu od pomoći može da bude i visoko i masivno uzglavlje kreveta. 

]]>
Tue, 15 Nov 2016 13:43:00 +0100 Saveti za racionalnu potrošnju električne energije http://www.pressonline.rs/plus/Savetizaracionalnupotrosnjuelektricneenergije/339788/za-manje-racune-tokom-zimskih-dana-mali-trikovi-za-topliji-dom.html
ČUVAJTE KUĆNI BUDŽET: Kako da uštedite električnu energiju u svakoj prostoriji!? http://www.pressonline.rs/plus/Savetizaracionalnupotrosnjuelektricneenergije/342621/cuvajte-kucni-budzet-kako-da-ustedite-elektricnu-energiju-u-svakoj-prostoriji.html Sitne promene u vašem domu i svakodnevnom ponašanju mogu osetno da poprave bilans u kućnom budžetu, a dom učine boljim mestom za život i istovremeno doprinesu očuvanju planete. Evo nekoliko jednostavnih saveta za svaku prostoriju vašeg doma koje možete primeniti već od danas, a nalaze se i među preporukama Svetskog fonda za prirodu (World Wide Fund for Nature). ]]> Foto:kucastil.rs

Ulaz u dom 

Neka sijalice koje koristite budu štedljive. Iako je štedljiva sijalica skuplja od obične, njena korist je višestruka. Osim što traje četiri puta duže od obične, štedljiva troši četiri puta manje struje. To znači jedan plus za vaš kućni budžet i još jedan za našu planetu. 

Kuhinja 

Ovaj deo doma je tradicionalno veliki potrošač struje, a nekoliko jednostavnih poteza može da obezbedi veliku uštedu. Pri kupovini frižidera, rerne ili mašine za pranje sudova kupite model koji najviše štedi energiju. Iako je u startu nešto skuplji, na dugoročnom planu će se pokazati kao bolja investicija, jer će i računi za struju biti značajno manji. 

Kuvanje, osim što je zabavno i relaksirajuće, može da bude i ekonomično. Dovoljno je samo da stavite poklopac na šerpu dok kuvate i na taj način štedite i do 30 procenata električne energije. 

Važno je i da ne držite vrata frižidera otvorena duže nego što je to neophodno jer na taj način brzo rasipate energiju, a ako nije neophodno, ne stavljajte šporet i frižider ili zamrzivač jedan do drugog. 

Na pranju sudova takođe možete štedeti ako perete ekonomično i mašinu za sudove koristite samo kada se napuni. 

Dnevna soba 

Neka televizor, muzički uređaj i kompjuter u vašem dnevnom boravku ne budu uključeni kada nikoga nema. Isključite ih kada ih ne koristite, jer troše između 10 i 60 procenata struje koju koristite i kada su na "stand by" opciji. 

Kupatilo 

U kupatilu postoje veliki potrošači električne energije kao što su bojler i mašina za pranje veša. Koristite ih u intervalima jeftinije struje. Mašinu za pranje rublja koristite ekonomično i uključujte je samo kada je puna. Koristite prašak za pranje koji odgovara pranju na niskim temperaturama i ekonomične programe. 

Potrošnju vode takođe možete smanjiti tuširanjem umesto kupanjem u punoj kadi jer na taj način potrošite višestruko više vode. 

]]>
Mon, 14 Nov 2016 14:50:17 +0100 Saveti za racionalnu potrošnju električne energije http://www.pressonline.rs/plus/Savetizaracionalnupotrosnjuelektricneenergije/342621/cuvajte-kucni-budzet-kako-da-ustedite-elektricnu-energiju-u-svakoj-prostoriji.html
Uštedite električnu energiju u vašem domu http://www.pressonline.rs/plus/Savetizaracionalnupotrosnjuelektricneenergije/337453/ustedite-elektricnu-energiju-u-vasem-domu.html U današnje vreme, svaka ušteda može se pozitivno odraziti na budžet domaćinstva, pa ukoliko želite da umanjite iznos vašeg mesečnog računa za potrošnju električne energije, primenite ove savete. ]]> Foto:Naxi media

Napredak i sve veća zavisnost modernog čoveka od upotrebe elektrićnih mašina pri obavljanju dnevnih aktivnosti, odražava se na budžet. Potrošnja električne energije danas je veća no ikada, a u prilog tome svedoči i podatak da se u odnosu na pre trideset godina, potrošnja utrostručila.

Evo nekoliko saveta kako da uštedite električnu energiju:

Održavanje aparata u kuhinji: - Da biste uštedeli i smanjili potrošnju struje u kuhinji, termostat frižidera podesite između tri i pet stepeni Celzijusa. Redovno uklanjajte naslage leda iz frižidera zato što, osim što štedite energiju, produžavate i vek trajanja uređaja. Bez potrebe ne otvarajte ni vrata rerne od šporeta jer se tako snižava temperatura za 15 stepeni, a ringlu na šporetu uvek birajte prema veličini posude u kojoj se priprema jelo. Posude uvek poklapajte kako biste skratili vreme kuvanja, a samim tim i potrošnju energije.

Kupatilo: Pametno sa veš mašinom - Pojedina istraživanja pokazuju da prosečna srpska porodica koristi mašinu za pranje veša oko pet puta nedeljno. Kako biste izbegli veće troškove, praktikujte upotrebu mašine noću,  kada je električna energija jeftinija. Koristite i kraće programe i nikad ne uključujte mašinu za veš polupraznu. Zbog uštede energije i termostat bojlera podesite na temperaturu između 50 i 60 stepeni, ali angažujte i majstora da vam očisti kamenac na grejaču koji povećava potrošnju struje i izaziva kvarove bojlera.

U dnevnoj sobi manje osvetljenja: - Sasvim logično, ušteda energije u ovom delu doma, najviše se vezuje za osvetljenje. Tokom noći nemojte paliti sva svetla, već se odlučite za centralo ili lampu. 

Spavaća soba topla i tokom zime: - Ukoliko nemate centralno grejanje u stanu, najbolje rešenje tokom zimskog perioda jeste korišćenje TA peći.

]]>
Fri, 11 Nov 2016 13:28:05 +0100 Saveti za racionalnu potrošnju električne energije http://www.pressonline.rs/plus/Savetizaracionalnupotrosnjuelektricneenergije/337453/ustedite-elektricnu-energiju-u-vasem-domu.html
LISTA PREPORUKA ZA ŠTEDNJU STRUJE U DOMAĆINSTVIMA http://www.pressonline.rs/plus/Savetizaracionalnupotrosnjuelektricneenergije/348625/lista-preporuka-za-stednju-struje-u-domacinstvima.html “Elektroprivreda Srbije” dnevno uvozi električnu energiju u vrednosti od 400.000 evra. Od početka vanredne situacije usled poplava pa do kraja jula uvezla je 714 miliona kWh za 30,5 miliona evra. ]]> Foto:energetskiportal

“Elektroprivreda Srbije” dnevno uvozi električnu energiju u vrednosti od 400.000 evra. Od početka vanredne situacije usled poplava pa do kraja jula uvezla je 714 miliona kWh za 30,5 miliona evra. Prema pisanju lista “Blic” struju smo kupovali od 24 kompanije po ceni koja se razlikovala i do 0,6 evrocenti po kWh. Kilovat-čas od “Elektroprivrede Republike Srpske” koštao nas je 3,85 evrocenti, a kod slovenačkog “GEN”-a plaćali smo 4,41.

Brzina stabilizacije proizvodnje uglja u RB “Kolubara” kao i vremenske prilike uticaće na količinu uvoza struje u zimskom periodu. Što se cene od oko 4,0 evrocenta tiče, prema analizi tržišta u regionu, ona je za sada prihvatljiva ali od oktobra, novembra mogla bi da bude veća za 10-15%, smatraju stručnjaci iz ove oblasti.

Potrošnja električne energije u Srbiji je izuzetno visoka. U industriji, saobraćaju a posebno u domaćinstvima. Da bi računi za struju u domaćinstvima ostali isti, u slučaju minimalnog poskupljenja struje od 10 do 15%, neophodno je smanjiti potrošnju struje za isto toliko bez većih ulaganja.

“Elektroprivreda Srbije” ocenjuje da najveći udeo u potrošnji struje u domaćinstvima ima struja korišćena za grejanje stambenih prostorija. Naša domaćinstva za grejanje iskoriste duplo više energije nego što to čine prosečni Evropljani,  godišnje 220 kWh po kvadratu. Sa druge strane stepen energetske efikasnosti je na veoma niskom nivou. Većina stambenih objekata nemaju adekvatnu izolaciju pa je za njihovo zagrevanje potrebno nekoliko puta više energije.

Još uvek nemamo listu predloga za štednju struje u srpskim domaćinstvima, od strane Vlade Srbije, EPS-a ili većih elektroenergetskih kompanija ali imamo primere iz sveta i Evropske unije.

Preporuke za štednju ukupne energije u domaćinstvima odnose se na efikasnije korišćenje kućnih aparata i smanjivanje gubitaka toplote iz stanova i porodičnih stambenih zgrada. Među kućne aparate koji u najvećoj meri – posle zagrevanja stanova ukoliko se greju na struju – troše električnu energiju spadaju bojler, veš-mašina, šporet i frižider, a značajnu potrošnju ima i osvetljenje u stanovima.

Teško uočljiva potrošnja su tzv. “phantom loads” uređaji koji koji ako stoje na ‘standby’, odnosno nisu potpuno isključeni, mogu da troše čak 6-10 odsto kućne struje i kada se ne koriste aktivno ( televizor, kompjuter, muzički uređaji i sl.)

Lista predloga za štednju struje prilikom upotrebe ovih kućnih aparata:

Veš-mašina Štednja od oko 40% potrošnje struje prilikom pranja veša dobija se kada se za pranje koristi hladna voda. Najveći američki snabdevač strujom “Duke Energy & Progress Energ”y kaže da deterdžent za pranje u tom slučaju radi podjednako dobro kao i kod pranja sa vrelom vodom. Britanski “Energysaving Trust” preporučuje pranje vodom na temperaturi od 30 stepeni, a Evropska komisija predlaže izbegavanje predpranja uz obavezno korišćenje samo pune mašine kao i prirodno sušenje rublja (bez zagrevanja vazduha);

Bojler Američko ministarstvo energije (DOE) ocenjuje da je bojler za zagrevanje vode na trećem mestu po potrošnji električne energije u kući. Predlog energetske efikasnosti koji se odnosi na korišćenje bojlera je smanjivanje temparature vode do 60 stepeni ( preporuka je 50) i isključivanje ukoliko se ne koristi nekoliko dana.

Frižider Prema nekim merenjima frižider više troši struju kada je prazan nego kad je pun. Frižider je ipak jedan od većih potrošača kućne struje pa je štednja u njegovom korišćenju značajna. Tako, naprimer, provincijska vlada Viktorije u Australiji predlaže da se, radi smanjenja potrošnje struje, frižider drži na temperaturi od 4-5 stepeni Celzijusa a hladnjak u njemu na -15 do -18 stepeni.

Osvetljenje stanova Sve više se prelazi na korišćenje LED sijalica koje troše oko 75 odsto manje struje. Treba napomenuti da nije neophodna zamena svih sijalica u stanu sa LED sijalicama – da bi se njima ostvarila ušteda u potrošnji struje. Sijalica u dnevnoj sobi, naprimer, zimi gori petnaest do dvadeset puta duže (pet do šest sati dnevno) nego u čisto spavaćoj sobi, hodniku ili kupatilu (deset do dvadeset minuta) – što znači da se i sa jednom ili dve LED sijalice može ostvariti značajna ušteda u potrošnji struje.

Zagrevanje stanova i toplotni gubici: Na zagrevanje stanova ide gotovo polovina ukupno utrošene energije u domaćinstvima pa su zato uštede u tom delu najveće. Iako mere za pojačavanje termoizolacije stanova/kuća traže najveće izdatke, značajne uštede se mogu postići i bez ikakvih dodatnih troškova ili sa minimalnim investicijama.

Najveće uštede u potrošnji toplotne energije zimi (uglavnom struje u Srbiji) dobijaju se boljom termoizolacijom spoljnih zidova, plafona i podova, odnosno ugradnjom kvalitetnijih prozora i spoljnih vrata. Oko polovine ukupnih gubitaka energije ide preko spoljnih zidova i prozora a oko 25 odsto gubitaka ide preko plafona.

Ono što gotovo sve preporuke za štednju energije pominju je potreba za boljim zaptivanjem/dihtovanjem prozora tj. prozorskih krila (trakama, silikonom) i pojačavanje prozorskih stakala (zamenom tanjih stakala debljim); treba pomenuti i mogućnost ugradnje spoljnih kapaka (grilja), ponekad čak i naknadnu ugradnju još jednog zastakljenog krila (za trostruko zastakljivanje).

Za područja sa jakim vetrom čak i najjeftije zaptivanje prozora trakama i silikonom donosi značajne uštede u grejanju a čak i samo nekoliko slojeva običnog novinskog papira na tavanu porodičnih kuća daje osetne efekte poboljšanja.

]]>
Thu, 10 Nov 2016 14:07:44 +0100 Saveti za racionalnu potrošnju električne energije http://www.pressonline.rs/plus/Savetizaracionalnupotrosnjuelektricneenergije/348625/lista-preporuka-za-stednju-struje-u-domacinstvima.html
Veliki zaokret: Zbogom, štedljive sijalice http://www.pressonline.rs/plus/Savetizaracionalnupotrosnjuelektricneenergije/370000/veliki-zaokret-zbogom-stedljive-sijalice.html Pre samo nekoliko godina, neonsko osvetljenje bilo je isplativiji izbor za potrošače koji su tražili zamenu za standardne sijalice. ]]> Foto:B92.net

Međutim, kako se kvalitet svetla LED sijalica poboljšao, a njihove cene su pale, proizvođači i trgovci u potpunosti su se okrenuli tom izboru.

Sada je industrijski gigant Dženeral elektrik otišao korak dalje i rekao zbogom neonskom svetlu, ili štedljivim kompakt fluorescentnim sijalicama - CFL, piše Njujork tajms. 

Kompanija je objavila da će prestati sa proizvodnjom i prodajom ovih sijalica u Sjedinjenim Američkim Državama do kraja godine. 

"Sada je pravo vreme da se pređe iz CFL u LED“, rekao je Džon Strejnik, šef operativnih potrošača i konvencionalnog osvetljenja. 

"Postoji toliki izbor da potrošači imaju jednu utičnicu u svom domu, a na ovaj način će im to biti i olakšano“, rekao je on. 

Neonske sijalice bile su prvi veliki štediša električne energije i prva alternativa standardnim sijalicama, koje više ne ispunjavaju standarde vlade za energetskom efikasnošću u SAD i mnogim mestima u inostranstvu. Međutim, potrošači su se žalili na kvalitet svetla koji je kako su rekli oštar, na ranijim modelima. Takođe, dešavalo se da im treba vremena da se zagreju i zamagle, a sadrže i tragove žive. 

Led sijalice bile su skuplje i koštale su 30 dolara, ali nove tehnologije uvek pronađu svoje potrošače, tako da je bilo onih koji su istakli da je njihova svetlost bolja. Cena je padala, tako da je prošle godine pala i ispod pet dolara za osnovne sijalice, delom zbog vladinih propisa koji su učinili da se lakše kvalifikuju za velikodušne popuste. 

Kao rezultat toga, kupci su se sve više opredeljivali za LED sijalice koje su 2014. godine činile pet odsto američkog tržišta. 

Prema podacima Nacionalne asocijacije proizvođača električne energije, LED sijalice činile su 15 odsto pošiljki u trećem kvartalu prošle godine, što je skok za više od 237 odsto u odnosu na isti period 2014. 

Trgovci se takođe sve više udaljavaju od CFL sijalica, koje će imati poteškoća da se izbore sa konkurencijom na tržištu. 

Na policama trgovinskih giganata sve je manje CFL sijalica, među njima je I Volmart, a Ikea je prošle godine u potpunosti napustila CFL i prešla na LED diode.

]]>
Wed, 2 Nov 2016 15:20:45 +0100 Saveti za racionalnu potrošnju električne energije http://www.pressonline.rs/plus/Savetizaracionalnupotrosnjuelektricneenergije/370000/veliki-zaokret-zbogom-stedljive-sijalice.html
Kako se sve u Srbiji krade struja http://www.pressonline.rs/plus/Savetizaracionalnupotrosnjuelektricneenergije/348540/-kako-se-sve-u-srbiji-krade-struja-.html Distribucije u Srbiji započele novu akciju suzbijanja nelegalne potrošnje električne energije. Strujomere okreću unazad, magnetima blokiraju kilovate... EPS procenjuje da se otkrije tek svaki peti kradljivac ]]> Foto:novosti.rs

Monteri iz centralne Srbije krenuli su proteklih dana u "češljanje" ukradenih kilovata i tako otvorili još jednu veliku akciju suzbijanja krađe električne energije. Strujomeri koji se okređu unazad i brišu kilovate, magneti za brojila, zamena mesta žica samo su neki od ukupno 52 načina na koje u Srbiji kradu struju i EPS prave godišnji gubitak od oko 100 miliona evra.

U tri akcije kontrole u Kragujevcu prošle nedelje je utvrđeno da su nelegalnim kačenjem na sistem kradljivci električne energije otuđili 180.000 kilovat-časova.

- Zbog nelegalnog korišćenja električne energije mesečni gubici privrednog društva "Centar", koji strujom snabdeva potrošače Šumadijskog, Braničevskog i Podunavskog okruga, iznose oko 200 miliona dinara - rekla je Sanja Tucaković, direktorka Privrednog društva "Centar".

Samo ova distribucija je kroz kontolu pronašla potrošače koji su je oštetili za oko 2,1 milion dinara, a slično je i u drugim delovima Srbije, koji tek treba u narednih nekoliko dana da startuju sa "češljanjem" kradljivaca na terenu.

Na meti električara distribucije će se uskoro naći i stanovnici prestonice. Kada Beograđani ne bi krali struju, ceo grad bi mogao besplatno da se napaja skoro tri meseca. Samo na području glavnog grada otkriveno je 5.000 krađa struje vrednosti 300 miliona dinara.

- Struju gotovo nikada ne kradu penzioneri - kaže Sandra Alagić, iz Elektrodistribucije Beograd. - Među kradljivcima našli smo estradne umetnike, glumce, poznate sportiste, vlasnike čitavih lanaca restorana. Iako imaju novca, oni plate 1.000 dinara majstoru da ih nelegalno prikači na sistem.

Od tri miliona domaćinstava u Srbiji, struju krade oko 120.000 domova, koji imaju prosečan račun od 5.000 do 7.000 dinara. Među najčešćim načinima za nelegalno korišćenje kilovata monteri su pronašli direktno priključenje na banderu, uključenje na dovod pre brojila, zamenu mesta žica za odvod i dovod. Kradljivci još koriste i magnete koje umotavaju u tkaninu ili pak izolir trakom pričvršćavaju na strujomer da ne bi ostavili trag krađe. Ipak, procene EPS kažu da se otkrije tek svaki peti kradljivac struje.

Prošle godine na listi kradljivaca struje našli su se i dva montera distribucije u Kraljevu. Oni su građanima uz naknadu umanjivali potrošnju.


SA KONTROLOM I POLICIJA

EKIPE električara sreću se s brojnim problemima kada kreću u akciju utvrđivanja nelegalnih priključaka. Neretko se dešava da nesavesni sugrađani koji kradu struju počnu da ih vređaju, a nisu usamljeni ni slučajevi fizičkog nasilja, pa i potezanja vatrenog oružja! Zbog svega toga u Nišu će ubuduće u kontroli krađe struje učestvovati i policijska patrola.

Krađom struje samo vranjska elekstrodistribucija oštećena je za 1,3 miliona dinara, a ukupan dug kupaca sa područja Niša iznosi oko 2,8 milijardi dinara, od čega kupci iz kategorije "domaćinstvo" duguju blizu 1,5 milijarde, dok privreda duguje 1,3 milijarde dinara.

]]>
Tue, 1 Nov 2016 15:09:15 +0100 Saveti za racionalnu potrošnju električne energije http://www.pressonline.rs/plus/Savetizaracionalnupotrosnjuelektricneenergije/348540/-kako-se-sve-u-srbiji-krade-struja-.html
Zamrzivač guta struju, evo kako to da sprečite http://www.pressonline.rs/plus/Savetizaracionalnupotrosnjuelektricneenergije/369998/zamrzivac-guta-struju-evo-kako-to-da-sprecite.html Verovatno vam se desilo da vam u zamrzivaču zatreba prostora, zbog stvaranja leda, ali to je moguće izbeći, a tako ćete i uštedeti. ]]> Foto:B92.net

U zamrzivaču se stvara led zbog hladnog vazduha koji izvlači vlagu iz namirnica koje čuvate u njemu.

Taj hladan vazduh ne može pak zadržati vlagu kao topli, pa se ona skuplja na zidovima i fiokama, te se pretvara u led. I tako vremenom imate sve manje prostora za hranu, jer se skuplja sve više leda. 

Međutim, postoji način kako to možete izbeći. Prvo treba koristiti ulje. Naime, ako zamrzivač premažete uljem, ono će onemogućiti stvaranje leda. Doduše, i dalje ćete se susresti sa vlagom. 

Nje ćete se pak rešiti ako uvek dobro zatvorite sve namirnice koje spremate u zamrzivač. 

Bilo bi savršeno kad biste koristili vrećice sa zatvaračem, ali ako koristite i obične plastične kese, pazite samo da pre spremanja iz njih istisnete sav vazduh. 

A jedna od opcija su i posude koje se mogu vakumirati, tako da izaberite šta vam više odgovara i svakako isprobajte. 

I, zapamtite, što manje namirnica imate u zamrzivaču (a velika je šansa za to, ako vam se nataloži led) to više struje on troši, tako da - ako imate poluprazan zamrzivač - stavite u njega nekoliko plastičnih boca kako biste smanjili potrošnju struje.

]]>
Fri, 28 Oct 2016 14:00:04 +0200 Saveti za racionalnu potrošnju električne energije http://www.pressonline.rs/plus/Savetizaracionalnupotrosnjuelektricneenergije/369998/zamrzivac-guta-struju-evo-kako-to-da-sprecite.html
LAKA PRAVILA ZA OPTIMALNO GREJANJE: Štedljivi trikovi za topliji dom! http://www.pressonline.rs/plus/Savetizaracionalnupotrosnjuelektricneenergije/332177/laka-pravila-za-optimalno-grejanje-stedljivi-trikovi-za-topliji-dom.html Sve nas brinu visoki računi za struju, ali nije rešenje ni tome da provodimo sate umotani u jorgan! Umesto teških žrtvi, bolje je živeti u skladu s lakim pravilima za optimalno grejanje! ]]> Foto:Lisa.rs

 Bilo da se grejete na gas, drva ilio struju neophodni su nam praktični saveti da nam uvek bude toplo, ali i da ans ne iznenade visoki računi. Zato vam Lisa daje nekoliko saveta kako da uštedite na grejanju, a da se pritom ne smrznete.

1. Nemojte pregrejavati sobe

Pošto svaki stepen štedi energiju potrebnu za grejanje, važno je da znate optimalnu temperaturu svake prostorije: u dnevnoj i dečjoj sobi 21°C, u spavaćoj sobi 17°C, kupatilu 23°C. U kuhinji, gde je optimalna temperatura 18°C dodatnu toplotu obezbeđuju frižider i šporet.

2. Pametno provetravajte prostorije

Prozor koji je stalno otvoren na kip pravi je kradljivac energije. Zato je bolje da nekoliko puta u toku dana (tri do pet) širom otvorite prozore na pet minuta. Tokom noći prozori bi trebalo da budu zatvoreni.

3. Zagrevajte ravnomerno

Ukoliko grejanje isključujete pa uključujete može da se dogodi da se u prostorijama pojavi buđ. Zato je preporučljivo da se prostor ravnomerno zagreva.

4. Ispustite vazduh iz radijatora

Ako se u sistemu za grejanje čuju neobični zvuci (klokotanje) u njemu ima vazduha. Pošto to smanjuje kapacitet grejanja, preporučljivo je da iz radijatora odmah ispustite vazduh. 

5. Smanjite potrošnju tople vode

Za zagrevanje vode potroši se 12 odsto energije. Glava tuša smanjuje za skoro 5 odsto količinu utrošene tople vode, a na taj način i potrošnju energije.

6. Oslobodite radijatore i druga grejna tela

Zavese i nameštaj koji su smešteni ispred grejnih tela sprečavaju da se topao vazduh širi prostorijom. Ukoliko imate etažno grejanje, pumpe će raditi više nego što je potrebno, a samim tim trošiti i više energije.

]]>
Thu, 27 Oct 2016 13:39:35 +0200 Saveti za racionalnu potrošnju električne energije http://www.pressonline.rs/plus/Savetizaracionalnupotrosnjuelektricneenergije/332177/laka-pravila-za-optimalno-grejanje-stedljivi-trikovi-za-topliji-dom.html
Ugrejete stan bez plaćanja struje http://www.pressonline.rs/plus/Savetizaracionalnupotrosnjuelektricneenergije/344999/ugrejete-stan-bez-placanja-struje-.html Jedan čovek je osmislio brilijantan način kako da zagrejemo prostorije uz pomoć predmeta koje svako od nas ima u kući. Pogledajte kako biste to mogli da izvedete ]]> Foto:Novosti.rs

Ako se grejete na struju, sigurno je da vam računi za istu predstavljaju “noćnu moru” tokom zimskog perioda. Pogotovo ako je napolju mnogo hladno, kao što je bilo prethodnih dana u Srbiji.

Na našu sreću, jedan čovek je osmislio brilijantan način kako da zagrejemo prostorije uz pomoć tri jednostavna predmeta koje koristimo svaki dan.

Konzerva, alkohol i toalet papir je sve što vam je potrebno za ovaj mali “eksperiment”.

Ovaj način grejanja se koristi za hitne situacije, kampovanje, planinarenje, lov pa čak i u svakodnevnoj upotrebi.


]]>
Fri, 11 Nov 2016 13:26:47 +0100 Saveti za racionalnu potrošnju električne energije http://www.pressonline.rs/plus/Savetizaracionalnupotrosnjuelektricneenergije/344999/ugrejete-stan-bez-placanja-struje-.html
Potrebno uložiti 1,6 milijardi evra u energetsku efikasnost http://www.pressonline.rs/plus/Savetizaracionalnupotrosnjuelektricneenergije/343261/potrebno-uloziti-16-milijardi-evra-u-energetsku-efikasnost-.html U Srbiji je do 2020. godine potrebno uložiti 1,6 milijardi evra da bismo dostigli prosek EU u potrošnji energije samo u zgradarstvu, rečeno je danas na četvrtom Samitu energetskih menadžera na temu održiva komunalna energetika, čiji je suorganizator bio Centralno-evropski forum za razvoj (CEDEF) . ]]> Na skupu, koji je okupio oko 50 energetskih menadžera i predstavnika lokalnih samouprava, predstavljeni su novi modeli finansiranja, kao i prednosti koncepta Enerdži sejving kompani (ESCO) ugovora i ugovora o javno-privatnom partnerstvu, ali i najbolje tehnologije koje mogu doprineti uštedama i boljoj energetskoj efikasnosti gradova.

Pametno upravljanje energetikom podrazumeva i primenu savremenih tehnologija u domenu javne rasvete, komunalnog otpada, vodosnabdevanja, sistema KGH, kao i sistema praćenja i kontrole i njihove primene, rekla je predsednik Upravnih odbora CEDEF-a Jovanka Arsić-Karišić.

Efikasnije i inteligentnije korišćenja resursa dovodi do značajnih ušteda, a time se unapređuje se kvalitet života građana i čuva životna sredina, istakla je ona i dodala da je u Srbiji potrošnja energije u javnim ustanovama daleko iznad proseka EU.

Miodrag Filipović, predstavnik KfW-a rekao je da je ta nemačka razvojna banka na osnovu pozitivnog iskustva sa realizacijom prethodnog projekta inicirala nastavak kreditne podrške za finansiranje javne infrastrukture u gradovima i opštinama Srbije, uključujući i njihova javna komunalna preduzeća.

Za ove namene je izdvojeno više od 30 miliona evra kreditne podrške koja će se kombinovati sa 4,6 miliona evra grant sredstava koje je obezbedila Evropska unija iz IPA fondova. Grantovi se dodeljuju za uspešno realizovane projekte u iznosu od 15 do 20 odsto od potrošenog kredita u zavisnosti od namene ulaganja. Podobne oblasti su: projekti energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije i zaštite životne sredine na lokalnom nivou, rekao je Miodrag Filipović.

Direktor kompanije San enerdži Balkan (Sun Energy Balkan) Nenad Mitošević ukazao je da ta kompanija sprovodi projekte na osnovu ESCO koncepta, prema kome projekte energetske efikasnosti sprovode iskusne privatne kompanije čime se značajno poboljšava kvalitet ovakvih ulaganja.

On je istakao da se primenom ovog pristupa smanjuju operativni troškovi kao što su grejanje, rasveta, ventilacija i snabdevanje pijaćom vodom, finansiranih iz sredstava ESCO i plaćenih putem ostvarene uštede.

ESCO koji je ugovoren putem ugovora o energetskom učinku za uzvrat garantuje određeni nivo usluga što omogućava da sve investicije i pružene usluge budu pokrivene putem ostvarene uštede.

Kompanija San enerdži Balkan već realizuje nekoliko takvih projekata u Srbiji, rekao je Mitošević i dodao da postoji razlika u radu između objekta u novogradnji i renoviranim objektima u kojima se obično vrši izmena stolarije, fasada i uvođenje grejanja i hlađenja.

Ono što otežava proces u praksi jeste nedostatak organizacije, jer se stanari i dalje plaše promena i nemaju poverenja, ali verujem da bi adekvatnom edukacijom i ovakva situacija mogla da se prevaziđe, rekao je Mitošević.

Regionalni menadžer LG Elektroniksa (Electronics) Nenad Črnila ,ukazao je da ta kompanija proizvodi ekološki napredna rešenja čija je karakteristiku zaštitu životne sredine i uštedu prirodnih resura.

U fokusu nam je smanjenje potrošnje energenata, povećanje energetske efikasnosti i smanjenje emisije štetnih gasova. S obzirom na to da je cena struje u Srbiji i dalje najjeftnija u Evropi (0,6 evro centi) i da se prema poslednjim najavama neće menjati pre 1. aprila 2015. godine, krajnji korisnici svakako mogu osetiti prednosti grejanja na određene uređaje koji koriste električnu energiju", rekao je on.

Upravo iz tog razloga verujemo da će naši novi proizvodi u vidu Multi V i Terma V sistema, kao i klima uređaja omogućiti ne samo uštedu novca i električne energije, već i efikasnu zaštitu životne sredine i resura, dodao je Črnila.

Profesor Građevinskog fakulteta Jovan Despotović ukazao je da su gubici vode u Srbiji od 20 do 80 odsto.


"Beograd na primer ima drugi najstariji kanalizacioni sistem u Evropi, rekao je profesor Despotović i ukazao da se može postići velika ušteda energije i vodnih resursa, ali u mnogim opštinama nema dovoljno ljudi koji su stručni za ovu temu.


Dragan Šoškić, energetski menadžer, JKP Toplifikacije Lazarevac predstavio je dva projekta u domenu energetske efikasnosti: Ušteda u potrošnji goriva i električne energije u sistemima daljinskog grejanja opštine Lazarevac i Energetska rekonstrukcija predškolske ustanove Ub.

]]>
Mon, 22 Dec 2014 20:57:16 +0100 Saveti za racionalnu potrošnju električne energije http://www.pressonline.rs/plus/Savetizaracionalnupotrosnjuelektricneenergije/343261/potrebno-uloziti-16-milijardi-evra-u-energetsku-efikasnost-.html
"EPS više nikada neće biti isti, ima da bude pokazno mesto za reforme!" http://www.pressonline.rs/plus/Savetizaracionalnupotrosnjuelektricneenergije/337771/eps-vise-nikada-nece-biti-isti-ima-da-bude-pokazno-mesto-za-reforme.html Direktor Elektroprivrede Srbije Aleksandar Obradović izjavio je sinoć da će to preduzeće biti pokazatelj da li je i koliko urađena reforma u javnom sektoru. ]]> "Mi smo prvi u redu. EPS će da bude pokazno mesto koliko su te reforme realne i koliko se odvijaju u dogovorenim parametrima", izjavio je Obradović za RTS.

PROČITAJTE JOŠ:

"Od 1. januara svi moraju da plaćaju gas!"

RADIO TOKOM ŠTRAJKA: Advokat iz Novog Sada ostao bez licence!

Vulin će sutra predstaviti izveštaje sa pravima dece povodom Svetskog dana deteta

On je dodao i da to javno preduzeće više nikada neće biti isto. 

Prema njegovim rečima, aranžman sa MMF-om predstavlja dodatni pritisak na EPS jer on više neće biti ocenjivan samo od političkih faktora, već i od predstavnika ove međunarodne finansijske institucije.

Promene u javnim preduzećima sada će morati da se dese, naglasio je on i ukazao da prvi put postoji jasna odluka političkih faktora da mora da dođe do korporativizacije.

Dok je drugi razlog za to naveo, to što će preduzeća ovog puta nadgledati i MMF.

]]>
Fri, 21 Nov 2014 08:32:07 +0100 Saveti za racionalnu potrošnju električne energije http://www.pressonline.rs/plus/Savetizaracionalnupotrosnjuelektricneenergije/337771/eps-vise-nikada-nece-biti-isti-ima-da-bude-pokazno-mesto-za-reforme.html
Reorganizacijom EPS do uštede od 100.000 evra dnevno! http://www.pressonline.rs/plus/Savetizaracionalnupotrosnjuelektricneenergije/336322/reorganizacijom-eps-do-ustede-od-100000-evra-dnevno.html Reorganizcijom javnog preduzeća "Elektroprivreda Srbije" minimalno će dnevno biti ušteđeno 100.000 evra, koliko EPS sada gubi, izjavio je za Politiku direktor EPS-a Aleksandar Obradović. ]]> On je rekao da se plan reorganizacije preduzeća očekuje do kraja ovog ili početkom narednog meseca, da bi se naredne godine krenulo u korporativizaciju i centralizaciju EPS-a.

Obradović je naveo da uštede nije moguće postići bez otpuštanja te da će biti u direktnoj koordinaciji sa vladom i sindikatima i da će biti napravljen socijalni program jer i MMF na tome insistira.

Dirktor EPS-a je rekao da će to preduzeće na kraju godine imati poslovni gubitak, a da će se posledice toga osećati ove i naredne godine.

Pročitajte još:

12 jednostavnih načina da uštedite struju

Saveti za racionalnu potrošnju struje

LAKA PRAVILA ZA OPTIMALNO GREJANJE: Štedljivi trikovi za topliji dom!

Na pitanje zašto se MMF bavi EPS-om, on je rekao da EPS ne pripada onim kompanijama koje se oslanjaju na budžet Srbije i da je obećao i predstavnicima MMF-a da EPS ne palnira da se "nakači" na budžet, ali da bi u slučaju da ne budu sprovedne reforme to bila katastrofa, pa je razgovor i upoznavanje MMF-a sa planom reorganizacije preventiva da ne dojde do takvog scenarija.

Obradović je rekao i da EPS mora da bude "atraktivna nevesta" da bi bio interesantan eventualnom manjinskom partneru koji bi imao uticaj u menadžmentu ili svog predstavnika u Nadzornom odboru.

On je izjavio i da je EPS spreman za predstojeću zimu jer je kupovao struju kada je bila jeftina, a prodavao je kada je bila skupa, dok ugalj čuva za slučaj ekstemne hladoće kada svi ugovori o isporuci struje postaju ništavni.

]]>
Thu, 13 Nov 2014 08:15:40 +0100 Saveti za racionalnu potrošnju električne energije http://www.pressonline.rs/plus/Savetizaracionalnupotrosnjuelektricneenergije/336322/reorganizacijom-eps-do-ustede-od-100000-evra-dnevno.html
NIŠ: Jeftinije grejanje zbog novog načina obračuna http://www.pressonline.rs/plus/Savetizaracionalnupotrosnjuelektricneenergije/333584/nis-jeftinije-grejanje-zbog-novog-nacina-obracuna.html Centralno grejanje u Nišu će od 1. novembra biti jeftinije zboh primene nove metodologije obračuna fiksnih i varijabilnih troškova, odluka je Gradskog veća. ]]> Umesto 29,23 dinara po kvadratnom metru nova cena fiksnog dela na računu iznosiće 26,48 dinara, dok će varijabilni deo biti smanjen sa 6,13 na 5,95 dinara po kilovatsatu, rekao je novinarima gradski većnik Miloš Banđur.Prvobitne cene su bile određene na osnovu predviđene potrošnje, a nove cene se utvrđuju na osnovu prethodne grejne sezone, rekao je on.

Gradska toplana još uvek se suočava sa curenjem na toplovodima, pa dežurne ekipe i danas intervenišu isključujući pojedine krakove toplovoda do otklanjanja kvara.

Porparol Gradske toplane Milena Pavlović rekla je danas Tanjugu da ekipe u Zelengorskoj ulici rade na izmeštanju dela toplovoda zbog izgrađenog objekta i curenja na tom mestu.

Pavlović je rekla da ekipe intervenišu i na curenju na unutrašnjim instalacijama.

Ona je apelovala na korisnike da ne pokušavaju da sami otklone kvar, kako ne bi napravili poplavu u objektima.

]]>
Tue, 28 Oct 2014 12:17:15 +0100 Saveti za racionalnu potrošnju električne energije http://www.pressonline.rs/plus/Savetizaracionalnupotrosnjuelektricneenergije/333584/nis-jeftinije-grejanje-zbog-novog-nacina-obracuna.html
EPS: Otklonjeni svi kvarovi na mreži u zapadnoj Srbiji http://www.pressonline.rs/plus/Savetizaracionalnupotrosnjuelektricneenergije/332949/eps-otklonjeni-svi-kvarovi-na-mrezi-u-zapadnoj-srbiji.html Radnici JP "Elektroprivrede Srbije" otklonili su sve kvarove nastale zbog snega i snažnog vetra u zapadnoj Srbiji. ]]> Kako se navodi u saopštenju tog preduzeća, monterske ekipe uspele su da otklone sve kvarove i svi kupci na području privrednog društva "Elektrosrbija" imaju električnu energiju, a u ostalim delovima "Elektroprivrede Srbije" nije bilo problema u snabdevanju električnom energijom.Kako se navodi u saopštenju EPS-a, prevaziđene su sve teškoće nastale zbog snega i snažnog vetra koji je lomio drveće u zapadnoj Srbiji.

Krizni štab biće i dalje u pripravnosti kako bi reagovao i na najmanji poremećaj u sistemu, poručio je EPS.

]]>
Fri, 24 Oct 2014 23:48:38 +0200 Saveti za racionalnu potrošnju električne energije http://www.pressonline.rs/plus/Savetizaracionalnupotrosnjuelektricneenergije/332949/eps-otklonjeni-svi-kvarovi-na-mrezi-u-zapadnoj-srbiji.html