Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

26. 12. 2017.

Aljaski kli-kaj: Minijaturna verzija haskija

Zbog njihove snage i izdržljivosti haskije mnogi smatraju jednom od najboljih radnih rasa na svetu, pogotovo kada je reč o vuči sanki za šta ih na Aljasci uglavnom koriste.

Aljaski kli-kaj: Minijaturna verzija haskija

Foto:B92.net

Budući da se u svojoj domovini uzgajaju isključivo kao radni psi, a ne psi za društvo, Linda Spurlin iz Vasila na Aljasci početkom sedamdesetih je pokrenula uzgojni program stvaranja "društvenije verzije" haskija. 

Kako u svojoj Enciklopediji pasa navodi Brus Fogl 1988. pridružili su joj se i drugi uzgajivači pa je kao rezultat njihovog rada nastala potpuno nova rasa - aljaski kli-kaj (na eskimskom znači mali pas). 

Dolaze u tri veličine: patuljasti (do 33 cm), minijaturni (33 do 38 cm) i standardni (38 do 43 cm). U zavisnosti od tipa kom pripadaju, mogu imati od 4,5 do devet kilograma. Poput svih haskija, imaju dvostruko krzno koje ga štiti od hladnoće. 

Aljaski kli-kaj, kao i njegov srodnik haski, tipičan je nordijski pas čije su glavne odlike izdržljivost, atraktivan izgled i uzdržanost prema nepoznatim osobama. 

Kao ljubimci su idealni za sve koji traže malog, ali aktivnog psa. Ne treba ih potcenjivati zbog veličine, jer poput svog rođaka mogu biti izuzetno teritorijalni i oštri. 

Takođe, imaju izražene lovačke nagone, pa ih od malena treba učiti na suživot s mačkama i ostalim manjim životinjama.

Izvor: B92.net

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage