Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

31. 08. 2017.

O čemu razgovaraju šimpanze?

Šimpanze su nam po mnogo čemu slične, ali da li ste znali da one međusobno vode razgovore? A, šta mislite, o čemu “ćaskaju”?

O čemu razgovaraju šimpanze?

foto: b92.net

Naučnici su došli do zaključka da šimpanze najčešće razmenjuju informacije o najmanje dve stvari: o omiljenim voćkama, i na kom drvetu su našle tu ukusnu hranu. 

Šimpanzama je u intersu posebno da znaju kolika je veličina stabla gde se nalaze plodovi, tako da vikanjem prenose tu informaciju drugim jedinkama. 

Za potrebe istraživanja, naučnici su kampovali u Tai šumi na Obali Slonovače više od 750 sati kako bi posmatrali ponašanje šimpanzi. 

Istraživači su otkrili da one ispuštaju određene zvukove kada traže nešto da grickaju, a glas im se promeni kada žele određenu vrstu voća. 

- Šimpanze imaju veoma složen komunikacijski sistem koji uključuje raznolikost zvukova ali takođe i ekspresije lica i pokreta - objasnila je Ejmi Kalan, glavna istraživačica projekta. 

U istraživanju, objavljenom u naučnom časopisu Animal Behaviour, posmatrano je ponašanje devet odraslih šimpanzi i zaključeno je da ton zvukova koje ispuštaju zavisi od vrste hrane koju žele da jedu kao i mesta na kom se ta hrana nalazi. Ukoliko se voćke koje žele nalaze na niskom drveću, ispuštaće visoke tonove, a ako se nalaze na visokom drveću, ispuštaće niske tonove i na taj način privući više šimpanzi.

Izvor: b92.net

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage