Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

01. 03. 2019.

Šta kada kuca smaže čarape?

Širok je krug nejestivih predmeta koji mogu da se nađu na „jelovniku” ljubimaca koji imaju određeni poremećaj u ishrani. Iskustvo pokazuje da u stomake ovih životinja najčešće zalutaju kamenje i sitni delovi plastike, ali nije retkost da se pas zaleti i na hartiju, malter ili slične materije. Unošenje nejestivih materija u veterinarskoj nauci naziva se „pika sindrom”.

Šta kada kuca smaže čarape?

foto: blic.rs

Koliko puta ste čuli da je nečiji ljubimac pojeo kamen, parče grane s drveta ili plastičnu igračkicu? Iako se ovakve dramatične vesti nikako ne uklapaju uz karakter i navike naših pasa, one ne predstavljaju posebno čudo. Ova vrsta navika, međutim, ume da bude veoma opasna po zdravlje životinja. Ovakve sklonosti nekih jedinki dobro su poznate stručnjacima i veterinarima, ali odgovor na dileme o nastanku nije kratak ni jednostavan, piše na sajtu MAGAZIN PAS.

Širok je krug nejestivih predmeta koji mogu da se nađu na „jelovniku” ljubimaca koji imaju određeni poremećaj u ishrani. Iskustvo pokazuje da u stomake ovih životinja najčešće zalutaju kamenje i sitni delovi plastike, ali nije retkost da se pas zaleti i na čarapu, hartiju, malter ili slične materije. Unošenje nejestivih materija u veterinarskoj nauci naziva se „pika sindrom”, a u mnoštvu njenih oblika najspecifičnija je pojava koprofagija – oblik ekstremnog ponašanja životinje koji podrazumeva uzimanje sopstvenog ili izmeta drugih životinja.

Bez obzira na napredak nauke, za sada nema potpuno jasnog objašnjenja šta je razlog poremećaja. Ova vrsta proždrljivosti može da bude izazvana usamljenošću ljubimca i njegovom željom da skrene pažnju vlasnika na sebe. Ovaj simptom postoji i kod ljudi, posebno dece i tinejdžera, koji često prave svakakve ludosti kako bi bili u centru pažnje roditelja i šireg društva. Gutanje različitih predmeta, s druge strane, može da prouzrokuje i nedostatak određenih materija u običnoj ishrani. Životinja u tom slučaju traga za nekom vrstom suplementa koji obično nalazi u okolini. Ovakvo ponašanje može biti prouzrokovano i frustracijom ili nervozom. Slično kao i kod ljudi, ovakve pojave mogu početi kao igra isprobavanja ukusa i tvrdoće predmeta, a kasnije prerasti u redovno žvakanje i gutanje…

Postoji i pretpostavka da je koprofagija nastavak normalnog roditeljskog ponašanja kod životinja koje uključuje gutanje izmeta svog poroda radi higijene mesta na kome se nalazi leglo. Neki stručnjaci tvrde da se ova pojava česće događa kod životinja koje žive u pustim i u hrani oskudnim krajevima, ili koje su često zatvorene u malom prostoru ili dobijaju vrlo malo pažnje od svojih gospodara.

Pika sindrom nije neobičan ni za čoveka, a posebno su mu sklone žene u trudnoći. Gutanje materije koja nije za jelo, bez obzira na različita naučna objašnjenja njegovog porekla, ume da bude velika pretnja zdravlju ljubimca. Strana tela mogu teško da oštete ili zablokiraju organe za varenje. U nekim slučajevima mora da se izvrši i operacija kako bi se strano telo izvadilo iz tela životinje. Stručnjaci za ovakve situacije preporučuju obavezno uklanjanje rizičnih predmeta iz okruženja ljubimca, kako bi šansa da zgrabi neprimeren zalogaj bila što manja. Jedno od rešenja ovog problema može da bude prskanje predmeta koje pas želi da gricka ili pojede nekom supstancom, kao što su limunov sok, biber ili manja količina sirćeta, što će psa odbiti od loše navike.

Ako je pas generalno orijentisan ka hrani ili proždrljiv, potrebno je promeniti mu režim ishrane. Preporučuje se davanje nešto veće količine niskokalorične vlaknaste hrane više puta na dan kako bi mu se umanjio apetit i želja za hranom. Postoji i mogućnost da je ovakvo ponašanje najobičnija želja za pridobijanjem pažnje vlasnika. U takvoj situaciji možete pokušati da odviknete svog ljubimca od njegovog „fetiša” nekim glasnim neprijatnim zvukom ili prskanjem vodom. Pokušajte da akciju izvedete ako je moguće tako da vaš ljubimac ne shvati da kazna stiže od vas, i obavezno ga pohvalite kad ostavi neželjeni predmet.

Pika se uobičajeno javlja kod štenadi i pasa starih do šest meseci, a u svom kompulzivnom obliku može se nastaviti i kod starijih pasa nakon što prerastu fazu istraživanja Uzrok takvog ponašanja može biti nedostatak nekih hranjivih materija, ali može da predstavlja i znak metaboličkih bolesti, anemije, bolesti probavnog sistema ili parazita. Kod zdravih pasa koji su izuzetno motivisani za potragu za predmetima koji nisu hrana i gutanje istih reč je o kompulzivnom poremećaju u ponašanju. Uzroci takvog problema u ponašanju mogu biti: anksioznost, dosada i nedostatak fizičke aktivnosti ili traženje pažnje vlasnika. Pas koji misli da je zanemaren zahtevaće pažnju, pa bila ona i negativna – kaže veterinar Milka Radović Baralić, piše na sajtu MAGAZIN PAS.

Ljubimcu treba osigurati dovoljno fizičke aktivnosti tokom dana. To se postiže dugim šetnjama i igrama koje će psa izmoriti i sagoreti mu energiju koju bi inače usmerio na traženje predmeta koje može progutati. Do rešenja problema može da se dođe i nabavkom zanimacija poput interaktivnih igračaka u koje se stavlja hrana, koje će ga držati zainteresovanim i motivisanim da do te hrane dođe.

 

Izvor: blic.rs

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati