Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

28. 02. 2018.  - Autor: Zivotinje.rs

Dolazak mačke u dom

VELIKI DAN: DOLAZAK MAČKE

Dolazak mačke u dom

Foto: Stevan Ostojic

Kada dođe veliki dan, shvatićete da život više nikad neće biti skroz isti. Idealno bi bilo da po mačku ili mače pođete onog dana kada ćete biti kod kuće kako biste životinju mogli smiriti i upoznati, a takođe i kada će u vašem domu biti što je moguće mirnije.

Pre nego pođete po novog mačijeg člana vaše porodice, proverite imate li svu hranu i pribor koji će vam trebati za brigu o vašoj mački, jeste li činije za hranu i vodu, ležaj i posudu sa peskom smestili na prikladna mesta - možda će to privremeno biti u prostoriji sa kojom ćete je prvo upoznati (kada se vaša mačka odomaći, možete sve to premestiti tamo gde će stalno biti). Konačno, pre nego uzmete korpu ili kutiju za nošenje mačke (nemojte zaboraviti da je obložite novinama) i krenete po nju, proverite jesu li sva vrata i prozori dobro zatvoreni. 

Kada prvi put dođete licem u lice sa svojim mačetom ili mačkom, nemojte je odmah strpati u kutiju za nošenje: odvojite nekoliko minuta i posvetite joj malo pažnje kako bi shvatila da su vaše namere prijateljske, a takođe budite strpljivi dok se prethodni vlasnik oprašta sa njom. Setite se da pitate za eventualne savete, na primer, po pitanju ishrane ili vrste peska na koji je navikla, a tek nakon toga nežno stavite mačku u korpu ili kutiju. 

Dok zajedno putujete kući, stvarajte umirujuće zvukove kao odgovor na prestrašeno mijaukanje kojim vaša mačka izražava svoj strah jer ju je nepoznata osoba otrgnula iz sigurnosti doma - sigurno će biti uplašena, pogotovo ako se prvi put vozi automobilom. Međutim, ni u kom slučaju nemojte popustiti porivu i izvadite je iz korpe kako biste je milovali ili mazili: u najboljem slučaju, dogodiće se haos. 

Kada stignete kući, odnesite kutiju ili korpu u prostoriju koju ste privremeno namenili mački, ali je nemojte pustiti van pre nego skinete kaput, zatvorite vrata i budete spremni posvetiti joj svu svoju pažnju dok čini svoje prve korake u novom domu. Ohrabrite je blagim rečima, ali nemojte je hvatati kako biste je mazili, jer to bi je samo prestrašilo. 

Umesto toga, sednite i pustite je da istraži svoju novu okolinu. Ako se pokunjeno povuče ili pobegne do mesta gde se može sakriti i osećati se sigurnom, što je vrlo verovatno, ne pokušavajte je izvući odande, već samo čekajte dok ne prevlada njena znatiželja i dok ne skupi hrabrosti da izađe. 

Strpljivo gledajte kako istražuje prostoriju, a kad se oseti dovoljno sigurnom i približi vam se, lagano je pomilujte, ali nemojte praviti nikakve nagle pokrete. Ako ih već sama nije otkrila, i kad stvorite dovoljno poverenja među vama da je možete podići, odnesite je do posude sa peskom i činije za vodu - možda će joj veoma laknuti kad ih vidi - a zatim do njenog ležaja. 

Nemojte hraniti svoju mačku dok niste sigurni da se počela osećati kao kod kuće (dobar znak je kada se počne prati, što pokazuje da se oseća relativno opušteno). Nakon toga, ako ste oboje još uvek raspoloženi za to, mogli biste je upoznati s ostatkom kuće - ali ne sa vrtom - bez žurbe, kako bi imala vremena da istraži svaku prostoriju, a u zavisnosti od veličine vaše kuće, taj bi proces možda bilo mudro rasporediti na nekoliko dana. 

Nemojte je puštati samu, već je pratite kako biste bili sigurni da neće pobeći - ili se zavući u zamrzivač! Na kraju, kad je istraživanje završeno, vratite se u prostoriju iz koje ste zajedno krenuli, a koju bi sad već trebalo smatrati središtem svog novog doma. Kada dođe vreme da mače pođe na spavanje, stavljanje termofora ili električne podloge ispod jedne strane ćebenceta tokom prvih nekoliko noći pružiće joj malo umirujuće topline koja osigurava bolji san (i starije mačke bi to mogle ceniti). Neki ljudi takođe preporučuju da se u blizinu stavi sat - ali svakako isključite alarm - koji će simulisati poznati ritam majčinih otkucaja srca. 

Bez obzira koliko je stara vaša nova mačka, najbolje je da je ne puštate napolje barem nedelju dana (u slučaju nervoznih mačaka, tri nedelje) kako bi imala priliku detaljno da upozna svoj novi dom, u koji bi trebalo da se vraća, makar i samo u vreme hranjenja! 

DRŽANJE MAČKE 

Mačke zaista imaju mekanu kožu, ali osim ako vaš ljubimac nije mače koje je majka sve do nedavno podizala za vrat - a čak je i njoj to bilo sve teže kako je on dobijao na težini - ne pokušavajte to činiti. Iako podizanje za vrat može, u hitnim situacijama, podstaći refleksnu reakciju koja mačku navede da se ukoči, mače ili mačku nikad ne treba podizati na taj način jer njihova koža jednostavno neće moći podneti njihovu težinu. 

Pre nego podignete svoju mačku, pokušajte proveriti je li opuštena - idealno bi bilo da joj polako priđete, celo vreme tiho govoreći - i nikad je nemojte zgrabiti. Pravilan način podizanja popustljive mačke koja stoji na tlu je zavući joj ruku ispod grudi, odmah iza prednjih nogu, a potom joj drugom rukom lagano gurnite zadnje noge prema napred, te podignite mačku tako da bude u visini vašeg struka. 

Na taj će način vaše ruke držati celu težinu mačke, a ona će se osećati sigurno i ugodno. Druga je metoda,koju često koriste sudije na izložbama mačaka, jednom rukom držati prednje noge mačke, a drugu joj staviti ispod stomaka, te tako pažljivo podići mačku. 

Nikad nemojte mačku držati na grudima tako da njen stomak i lice budu okrenuti prema gore, kao što biste držali bebu, jer će se u tom položaju osećati ranjivom, a takođe će joj leđa biti neugodno izvrnuta. Umesto toga, malo prilagodite svoju tehniku podizanja tako da mačka bude uspravna, dok su joj lice i telo okrenuti spolja, u istom smeru kao i vaši, te ćete joj jednom rukom pridržavati zadnji deo tela (možda će vam biti lakše smestiti je u pregibu lakta), a drugom ćete nežno, ali čvrsto, obgrliti njene grudi, opet ispod prednjih nogu. Budući da neke mačke ne vole da ih tako ograničavate, bez obzira koliko to nežno činite, ako su okrenute spolja, imate tu prednost da vaše lice neće biti prva meta kandži razdražene mačke. 

VAŠA MAČKA I DECA 

Ako decu naučite kako će se pravilno ophoditi prema mački, pobrinućete se za sigurnost oboje, ali će to možda biti teško objasniti vašoj deci, koja će verovatno biti izvan sebe od uzbuđenja zbog dolaska mačke u kuću. (Obzirnije je prema mački ako deca ne budu kod kuće kad je prvi put upoznajete sa njenim novim domom.) Zapravo, najbolje je da deca mlađa od šest godina uopše ne dižu mačku: kosti mačića još uvek su relativno mekane i krhke, a preterano entuzijastičan zagrljaj deteta lako bi mogao izazvati frakturu.

Isto tako, maleno dete sigurno neće moći podneti težinu starije mačke, a takođe bi moglo zadobiti ružne ogrebotine dok besna mačka pokušava pobeći svom dobronamernom mučitelju. Budite svesni činjenice da bi mačka, ako deca stalno nepravilno postupaju prema njoj, mogla razviti vrlo agresivne ili nagle obrambene mehanizme ponašanja. 

Mačići, koji neće moći dugo odolevati pozivu na igru, obično će se bolje slagati sa decom nego starija, nezavisna mačka koja je već stvorila određene navike. Uprkos tome, svom detetu nastojte da što bolje objasnite da mače mogu lako povrediti, da ga treba ostaviti na miru da spava kad je umoran, i da njegov rep nije igračka. 

Obzirom da je mačija narav znatno drugačija od naše, bilo bi korisno humanizovati mačku dok postavljate pravila ponašanja za malo dete: na primer, „Znaš li kako se ljutiš kad si umoran? Pa, mače se isto oseća, pa ćemo ga neko vreme ostaviti na miru da se naspava, a ti ćeš se kasnije igrati s njim.“ Ako su deca starija, uključite ih u aspekte brige o mački, što će im pružiti osećaj ponosa odgovornosti, ali budno pazite na dobrobit svoje mačke i nemojte svu brigu o njoj prepustiti deci - umesto toga, preuzmite ulogu nadzornika.

Na kraju, postoje određena pravila koja bi trebalo poštovati ako deca i mačke žive u istoj kući. Nikad ne ostavljajte dete koje spava nadomak mačke: mačku će privući toplina bebe, pa bi ga nehotice mogla ugušiti.U interesu održavanja zdravlja vašeg deteta i vaše mačke, objasnite detetu da nije dobro trljati lice o mačkino, onemogućite pristup hrani za mačke i, najvažni¬je, pobrinite se da se vaše dete drži podalje od mačije posude sa peskom kako biste izbegli opasnost toksoplazmoze. 

VAŠA MAČKA I DRUGI KUĆNI LJUBIMCI 

Mačke i mnoge druge vrste kućnih ljubimaca mogu skladno da žive zajedno, ali samo u određenim okolnostima. Mačka će sve što je manje od nje nagonski smatrati potencijalnim plenom, a takav se stav neće promeniti sa udomljivanjem, pa se pobrinite da akvarijum za ribice i kavezi miševa, hrčkova i ptica, budu nedostupni mačkama, inače bi moglo doći do masakra. 

Mače će se dobro uklopiti u društvo mačaka i pasa koji već postoje u domaćinstvu, kod kojih bi moglo pobuditi zaštitničke nagone. U slučaju da u domaćinstvu već postoji mačka, ona će tolerisati ili ignorisati mače, a pas će s vremenom razviti sklonost prema njemu, čak i ako, što se obično događa, mače na kraju postane šef. Međutim, do poteškoća može doći ako starija mačka stigne u domaćinstvo u kom već živi odrasla mačka ili pas koji će pridošlicu tipično smatrati pretnjom. 

Budući da će zasigurno biti oprezna, nova mačka će verovatno izbegavati kontakt, a ukoliko je ranije imala loših iskustava sa psima, veza nikad neće biti uspostavljena. Što je pas manji, to će problematičnija biti koegzistencija jer prirodni status određen veličinom neće biti jasan. 

Dovođenje mačijeg „uljeza“ u domaćinstvo u kom već postoje drugi ljubimci u početku će biti prilično napeto, uz mnogo režanja, siktanja, duvanja i kostrešenja, ali sa vremenom, strpljenjem i primenom određenih strategija, vaši bi kućni ljubimci morali da počnu da se tolerišu, ako ne i da uživaju u uzajamnom druženju u vašem - njihovom - domu. 

• Postojeće kućne ljubimce držite podalje od novog tako što ćete ih zatvoriti u drugu prostoriju sve dok pridošlicu propisno ne upoznate sa svojim domom. 
• Budući da je zajednički, „porodični“ miris izrazito važan za osećaj sigurnosti mačaka i pasa, tokom odvojenog vremenskog perioda stavite ćebence ili jastuk na kom je jedan od ljubimaca sedeo u prostor drugoga kako bi upoznali lične mirise jedno drugog. 
• Nadzirite upoznavanje vaših kućnih ljubimaca (psa držite na uzici) i nemojte ih ostavljati nasamo (opet ih odvojite u zasebne prostorije) barem nekoliko nedelja, dok ne budete sigurni da su prihvatili jedno drugo i da se neće sukobiti. 
• Hranite ih u različitim delovima doma. Možda će potrajati dve ili više nedelja dok ne budu dovoljno opušteni da jedu zajedno, a čak ih ni nakon toga nemojte prisiljavati da jedu iz iste činije. 
• Svoju pažnju ravnomerno rasporedite između njih: obzirom da novu mačku treba umirivati, mogli biste raspiriti mržnju postojećeg ljubimca ako ga navedete da se oseća zapostavljenim zbog pridošlice.

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati