Press Online :: Životinjsko Carstvo http://www.pressonline.rs/plus/ZivotinjskoCarstvo/rss.html sr http://www.pressonline.rs/img/logo.png Press Online :: Životinjsko Carstvo http://www.pressonline.rs/plus/ZivotinjskoCarstvo/rss.html Zašto psi “kopaju” po tepihu? http://www.pressonline.rs/plus/ZivotinjskoCarstvo/396513/zasto-psi-kopaju-po-tepihu.html Ako ste jedan od vlasnika koji stisnu zube svaki put kad čuju neprijatan zvuk grebanja po tepihu, verovatno će vas zanimati zašto ljubimci to rade. ]]> foto: b92.net

Jednostavno objašnjenje moglo bi da bude da je otkrio komadić hrane do kojeg želi da dopre. 

Ljubimac je takođe možda otkrio neki miris koji ga zanima i u koji se želi da se uvalja, a neki psi vole malo i da ‘pripreme’ mesto na kojem nameravaju da legnu. 

Ali, vaš ljubimac ponekad kopa i jer su nervozan ili uzbuđen. Kod pojedinih pasa kopanje je nadoknada za ono što bi hteli da rade, a ne mogu. 

Psi mogu da počnu da kopaju jer imaju višak energije, a potreba za igrom ili šetnjom nateraće ih da rade neobične stvari kada su zatvoreni u kući. 

Neki psi su vremenom naučili da će ih vlasnik primetiti ako kopaju po tepihu, pa to čine za pažnju.

Šta uraditi da zaustavite ovakvo ponašanje?

Ako vas je strah da će vam tepih nastradati, možete da pokušate da iznenadite svog psa neočekivanim zvukom, i tako ga odvratite od kopanja. Nemojte plašiti svog psa, već mu samo skrenite pažnju. Nakon što ste ga sprečili da kopa u kući, pozovite ga kod sebe i nagradite ako izvrši komande koje mu dajete. 

Dugoročno vam preporučujemo češće šetnje, zanimljive igre i komplikovanije hranilice koje će od ljubimca zahtevati malo mentalnog napora i spretnosti. 

Redovno usisavanje takođe možda pomogne. Možda bi čak trebalo i malo temeljnije da operete tepih ako je pas koncentrisan na samo jedno mesto na njemu.

 

]]>
Mon, 18 Mar 2019 00:11:23 +0100 Životinjsko Carstvo http://www.pressonline.rs/plus/ZivotinjskoCarstvo/396513/zasto-psi-kopaju-po-tepihu.html
8 razloga da počnete redovno da čistite zube vašem psu http://www.pressonline.rs/plus/ZivotinjskoCarstvo/392557/8-razloga-da-pocnete-redovno-da-cistite-zube-vasem-psu.html Žvakanje poslastica namenjenih čišćenju zuba i glodanje kosti svakako će doprineti boljoj higijeni zuba vašeg psa, ali ništa ne može da zameni staru dobru četkicu i pastu za zube, tvrde stručnjaci. ]]> foto: blic.rs

Dajemo vam 8 razloga zbog kojih bi trebalo da svom psu češće perete zube:

- Čak 80 odsto pasa (i mačaka) do druge godine života dobije neku od periodontalnih oboljenja (narušeno zdravlje desni i zuba). Najčešće je reč o upalama desni, korena zuba, kosti oko korena zuba, ligamenata vilične kosti, piše na sajtu MAGAZIN PAS.

- Isti procesi koji se odvijaju u usnoj duplji čoveka dešavaju se i kod pasa. Ukoliko se u periodu od 72 sata ne „napadne“, bakterijski biofilm koji oblaže naše zube pretvara se u kamenac. Slojevi kamenca menjaju boju belih zuba u žutu (plak). Kad ga ugledajte, znajte da zapravo gledate milione nataloženih bakterija koje uzrokuju oboljenja zuba i desni, kao i neprijatan zadah.

- Redovno pranje zuba uklanja bakterijski biofilm koji je glavni uzročnik plaka. Kad nema plaka, zubi su duže zdravi i čvrsti.

- Uklanjanjem kamenca koji je skriven od očiju – u šupljinama oko i između zuba, sprečiće se brojna oboljenja zuba i desni. Razmislite o poseti stomatologu za pse ukoliko primetite da vaš pas u usnoj šupljini ima dosta kamenca. Poliranje zuba nakon uklanjanja kamenca je obavezno kao i kod ljudi, inače će se nove naslage kamenca ponovo stvoriti veoma brzo.

- Plak je nalik cementu prepunom bakterija. On dovodi do upale i infekcije desni, povlačenja desni i propadanja kosti oko korena zuba. Gingivitis (upala desni) i propadanje kosti uzrokuju ispadanje zuba.

- Možda niste znali ali infekcija desni može putem krvotoka dospeti i u druge delove tela i tako prouzrokovati druga, još teža oboljenja. Lako može stići do srčanih zalistaka ili uticati na smanjenje funkcije bubrega.

- Psi su sposobne da trpe veliki bol i da ga pritom vešto kriju. Ipak, postoje jasni znaci da vaš mezimac ima problem sa zubima: ako primetite da više ne žvaće ili trza igračke zubima tako jako i žustro kao obično, ako teže i sporije žvaće grickalice, ako radije jede mekšu hranu, ako šapama trlja predeo oko usta olakšavajući tako bol i pulsiranje, ili glavu trlja o nameštaj. Jasni znaci su svakako i neprijatan zadah iz usta kao i promena boje zubne gleđi, piše na sajtu MAGAZIN PAS.

- Mnogi psi manjeg rasta predodređeni su za probleme sa zubima i desnima. To su pre svih: jorkširski terijer, pomeranac, jazavičar, šnaucer, čivava. Bolesti zuba i desni kod ovih pasmina javljaju se u mlađem uzrastu. Preporučuje se da se ovim rasama zubi peru svakodnevno i da dvaput godišnje idu na preglede kod stomatologa.

]]>
Thu, 14 Mar 2019 23:57:48 +0100 Životinjsko Carstvo http://www.pressonline.rs/plus/ZivotinjskoCarstvo/392557/8-razloga-da-pocnete-redovno-da-cistite-zube-vasem-psu.html
Ko su najveće spavalice među psima? http://www.pressonline.rs/plus/ZivotinjskoCarstvo/392449/ko-su-najvece-spavalice-medju-psima.html Da li vam se čini da je vaš mezimac u stanju da prespava ceo dan? Nekim rasama zaista je potrebno više sna nego drugim, a za vas otkrivamo i kojim. ]]> foto: blic.rs

Ako ste i vi spavalica onda imate savršenog drugara za duuugu popodnevnu dremku. Evo koje kuce obožavaju da spavaju deset i više sati tokom dana:

Mastif. Poznati su kao uspavani džinovi u psećem svetu. Baš zbog njihove veličine (i težine), ovim psima potrebno je više sna. Više znači nekad i do 16 sati dnevno, piše Magazin Pas.

Bernardinac. Iz istog raloga kao i mastifi, zbog svoje veličine bernardinci troše više energije tokom uobičajenih aktivnosti, pa je ovim gorostasnim mazama potrebno i dosta sna. Oko 15 sati, da budemo precizni, kako bi bili zdravi i odmorni.

Čivava. E tu dolazimo do paradoksa – i najmanjim psima treba dosta sna. Tokom noći ovi majušni psi čvrsto spavaju između 10 i 13 sati. Takođe, uživaju i u više kraćih dremki tokom dana, kad god uhvate priliku da se sklupčaju u krilu.

Engleski buldog. Njegova fizionomija i karakter zaslužni su za nadimak spavalica. Naime, s obzirom da vole da lenčare i da su blage naravi, ove kuce obožavaju dremku. Takođe, zbog masivnog, nabijenog tela i kratkih nogu, svaka intenzivnija fizička aktivnost odvlači im mnogo energije. Takođe, engleski buldozi jedina su pasmina kod koje je dijagnostifikovana apneja (kratkotrajni prekid, pauza u disanju tokom spavanja).

Bernski planinski pas. Tokom dana potrebno mu je mnogo aktivnosti s obzirom da je nastao kao vredni, radni pas, ali zato kad padne noć i kad se sve stiša – ova kuca spava kao top! U proseku njegov dnevni san traje između 10 i 14 sati.

Klamber španijel. Iako poznat kao lovački pas, pun energije i odlučan, tokom noći voli da odspava svojih 10 sati. Tokom dana biće neumoran, potrebno mu je mnogo fizičke i mentalne stimulacije, ali će noću uz vas spavati kao beba. Ali, beba koja hrče!

Njufaundlender. Mnogi vlasnici smatraju da su veliki psi neumorni, ali dokaz da nije baš tako je ovaj prelepi pas koji tokom dana može spavati od 12 do čak 19 sati! Retko, ali dešava se. Ali, kad je budan, potrebno mu je dosta igre i šetnje.

Irski glen imalski terijer. Nije poznata pasmina kod nas. Veoma je aktivan tokom dana, a kako pripada terijerima – jasno je da je energičan i živahan. Međutim, potreban mu je i dug odmor. Ove kuce preferiraju da to bude nekoliko dremki tokom dana. Kad se sve saberu, to je između 10 i 12 sati dnevno, piše Magazin Pas.

]]>
Thu, 14 Mar 2019 03:11:23 +0100 Životinjsko Carstvo http://www.pressonline.rs/plus/ZivotinjskoCarstvo/392449/ko-su-najvece-spavalice-medju-psima.html
12 rasa pasa koje vole da žive s drugim psima http://www.pressonline.rs/plus/ZivotinjskoCarstvo/392310/12-rasa-pasa-koje-vole-da-zive-s-drugim-psima.html Ljubitelji i vlasnici koji u dom dovedu prvog mezimca, ubrzo osete potrebu da udome ili kupe još jednog psa. Ili dva. Najčešće, kako pas ne bi bio sam tokom dana dok su oni na poslu. Ali, naravno, i zbog toga što shvate koliko im radosti donose psi pa žele da je dupliraju. ]]> foto: blic.rs

Međutim, poznato je da neki psi nisu preterani ljubitelji drugih pasa, pa ako želite da svom mezimcu dovedete društvo, obratite pažnju na to koje pasmine su poznate kao druželjubive. Mi smo saznali i zato vam donosimo listu pasa koji obožavaju da imaju cimere, piše na sajtu MAGAZIN PAS.

Koker španijel

Poznati kao veseli, nežni i relaksirani psi, obožavaju društvo i najverovatnije će se idealno slagati s novim psećim ukućaninom. Uživaće u igri, ali najpre će biti verni pratioci drugog psa, pružati mu sigurnost i vođstvo kroz život. Ipak, vodite računa da drugi pas ne postane dominantan u odnosu na koker španijela, jer su oni skloni pokoravanju i izbegavanju sukoba.

Irski seter

On svima želji da udovolji, pa će tako i svom bratu ili sestri biti pomoć i podrška u svakoj situaciji. Takođe, odlično se slažu i sa mačkama, pticama i drugim kućnim ljubimcima.

Velški korgi kardigan

Oni su veoma odani i privrženi svom čoporu, jednostavno, obožavaju da budu u društvu drugih pasa i to ih čini veoma srećnim. Stalno će usmeravati sve ukućane (i ljudske i pseće) da budu na istom mestu i da zajedno spavaju ili se izležavaju, igraju. Ipak, u starijoj dobi teže prihvataju druge pse, pa je najbolje upoznati ga s novim ukućaninom dok je još mlad.

Bigl

Oni su možda i najrelaksiranije kuce u psećem svetu, pa su najbolji cimeri. Uživaće u zajedničkoj igri i istraživanju, a napolju će se do iznemoglosti juriti i zabavljati.

Australijski ovčar (kelpi)

Ovčari umeju biti nepredvidivi kad je reč o drugim psima u njihovom domaćinstvu, i uopšte. Mnogi znaju da budu dominantni, dok su drugi odlični cimeri. Srećom, kelpi obožava fizičku aktivnost i igru, i ne voli da samuje i da se dosađuje, pa obožava društvo drugih pasa u domu.

Foto: Wikipedia

Škotski ovčar

Ako je ijednom psu potrebno društvo to je ova kuca. Ne podnose samoću i dosadu, a omiljena aktivnost im je igra s drugim psima.

Samojed

Oni su rođeni kao najbolji drugari drugih pasa. Kako su odgojeni da vuku sanke, navikli su na čopor i u njemu uživaju. Veoma su prijateljski nastrojeni, razigrani, veseli psi. Zlatni retriver i samojed odlična su kombinacija.

Maltezer

Veoma fleksibilni i prijateljski nastrojeni psi koji će rado i lako prihvatiti novog psa u domu. Možda neće biti nerazdvojni, najbolji drugari, ali će se lepo slagati i praviti društvo jedno drugom.

Baset

Još jedan veoma relaksiran pas koji samo želi da udovolji vlasniku, pa će tako bez problema prihvatiti cimera. Iako veoma smireni, poznati su kao i veliki klovnovi koji vas iznenade svojim glupiranjem. Znaju biti i tvrdoglavi pa mu za brata ili sestru birajte psa koji je poslušan, kako bi i baset uz njega naučio da se pravila moraju poštovati.

 

Foto: Flaurentine / Wikipedia

Nemački ovčar Ako želite štene, ovaj pas biće mu najbolji mogući stariji brat ili sestra. Odlično se slažu s drugim psima, ali svakako nemojte dovoditi drugog psa kada je vaš nemački ovčar već u zrelom dobu, već gledajte da to bude dok je još mlad. Najbolje je da u domu imate pse različitog pola. Mace i nemački ovčari nisu dobar izbor, jer će ih ovi psi do iznemoglosti juriti.

Labrador

Nije za džabe ovaj pas najpopularniji ljubimac porodica s decom i drugim psima. Oni su razigrani, pravi i najbolji drugari za i gru i jurnjavu. Biće predivni stariji brat ili sestra, piše na sajtu MAGAZIN PAS.

Boston terijer

Mali, šarmantni i veseli psi, prihvatiće sa zadovoljstvom novog člana porodice. Najbolje je da u domu živi s još jednim manjim, ili psom srednjeg rasta.

]]>
Tue, 12 Mar 2019 23:55:03 +0100 Životinjsko Carstvo http://www.pressonline.rs/plus/ZivotinjskoCarstvo/392310/12-rasa-pasa-koje-vole-da-zive-s-drugim-psima.html
Kada su mališani spremni da se staraju o ljubimcu? http://www.pressonline.rs/plus/ZivotinjskoCarstvo/392843/kada-su-malisani-spremni-da-se-staraju-o-ljubimcu.html Pre nego što udomite kućnog ljubimca, važno je da budete sigurni da i vaši mališanu mogu da preuzmu deo odgovornosti o brizi. Da li su vaša deca spremna za kućnog ljubimca ili treba još sačekati? ]]> foto: b92.net

Mališani često od roditelja traže kućnog ljubimca, ali obično nisu dovoljno zreli da se brinu o njemu. Ako nemate vremena da izvodite psa u šetnju ili da zamenite pesak maci, a želeli biste da sa detetom podelite tu odgovornost, bitno je prepoznati kada su vaši mališani spremni da brinu o kućnom ljubimcu. Ponekad treba sačekati... 

1. Kućni poslovi 

Ako dete ne zaboravlja da obavi kućne poslove za koje je zaduženo, to je dobar znak. Ponekad mališana treba podsetiti da izbaci đubre ili počisti sto posle jela. Zato nije loše napraviti podsetnik, pa čak i kada su ljubimci u pitanju. Ako ni to ne pomaže, možda još uvek nije vreme za novog ljubimca. 

2. Briga o sebi 

Ako vaše dete baš želi ljubimca a još uvek ne može samostalno da ode u kupatilo ili da jede bez pomoći roditelja, možda je bolje da sačekate još malo… Kada mališan dođe do uzrasta kada može sam ili sama da opere zube i ode do toaleta, možda je vreme da razmotrite da nabavite kućnog ljubimca. 

3. Dobro ponašanje 

Ukoliko vaše dete ne želi da ide na spavanje kada je vreme ili ima problema sa održavanjem pažnje u školi, možda je bolje da sačekada dok ne vidite poboljšanje. Učiti i dete i novog ljubimca dobrom ponašanju može biti vrlo stresno.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

 

4. Aktivnost 

Ako vaši klinci dosta vremena provode pred televizorom ili kompjuterom, možda još uvek nisu spremni za kućnog ljubimca. Ali, ukoliko su vaša deca aktivna, vole da se igraju napolju, šetaju ili voze bicikl, prijaće im društvo ljubimca, naročito psa. 

5. Brižljivost 

Neka deca razbacuju igračke okolo, igraju se grbo sa braćom i sestrama, i jednostavno još uvek nisu dospeli do uzrasta kada su oprezni sa stvarima. Međutim, ako je vaše dete prošlo tu fazu i ume da bude nežno i brižno, onda je pravo vreme da nabavite ljubimca. 

6. Umeju da dele 

Ponekad će ljubimac želeti pažnju roditelja, i biće mu potrebne sopstvene igračke. Ako vaše dete nije spremno da deli pažnju ili ne shvata da i ljubimac mora da ima svoje igračke, možda porodica treba da sačeka pre nego što nabavi ljubimca. 

7. Štednja novca 

Štednja novca je vrlo bitna stvar za decu. Ukoliko su svesni da treba štedeti da bi se nešto priuštilo, onda su i spremni da se brinu o kućnom ljubimcu… 

Bez obzira koju ste životinju udomili, ljubimcu će biti potrebna pažnja, briga i ljubav. 

Zato, još jednom dobro razmislite pre nego što nabavite ljubimca, da li su i najmlađi članovi porodice spremni. 

]]>
Tue, 12 Mar 2019 00:28:54 +0100 Životinjsko Carstvo http://www.pressonline.rs/plus/ZivotinjskoCarstvo/392843/kada-su-malisani-spremni-da-se-staraju-o-ljubimcu.html
7 saveta da postanete još bolji vlasnik ljubimca http://www.pressonline.rs/plus/ZivotinjskoCarstvo/387190/7-saveta-da-postanete-jos-bolji-vlasnik-ljubimca.html Naši kućni ljubimci sa zadovoljstvom prihvataju svaki naš gest, bilo da je to poslastica ili češkanje po stomaku. Ali i pored najboljih namera, postoji još nekoliko stvari koje se zanemaruju, a mogu poboljšati odnos između ljubimca i vlasnika. ]]> foto: b92.net

1. Dresura do kraja života
Kako ljudski odnosi zahtevaju stalnu komunikaciju kako bi ostali zdravi, to važi i za odnos životinje i čoveka. 

Ukoliko se brinete o psu, redovno ponavljajte jednostavne komande poput "Sedi", "Stani" i "Dođi" i nagradite ljubimca posle uspešno obavljenog zadatka 

Ako za ljubimca imate mačku, izdvojite pet do deset minuta dnevno na igranje, a zatim postepeno korigujte ukoliko ispolji nepoželjno ponašanje (na primer, grebanje nameštaja). Naime, pažljivo pratite šta je najviše motiviše. 

2. Počistite izmet - svakog dana!
Čak iako novi posip obećava svežinu danima ili je vaše dvorište dovoljno veliko, nemojte čekati vikend kako biste obavili "prljav posao". 

Ukoliko je kutija sa posipom neočišćena može izazvati da maca urinira van nje. Sa druge strane, ukoliko dvorište nije počišćeno od ostataka izmeta, pas neće moći neometano da se igra, a čak se može i inficirati. 

3. Procenjujte ishranu
Izbalansirana i kompletna ishrana je od vitalnog značaja za zdravlje vašeg ljubimca. Međutim, nutritivne potrebe životinja se menjaju tokom vremena - u zavisnosti od uzrasta, zadravstvenog stanja i nivoa aktivnosti. Zbog svih tih zahteva, konsultujte se sa vašim veterinarom koji će vam preporučiti odgovarajuću hranu. 

4. Zdrave poslastice
Poslastice su važan deo svake dresure, pa je važno da ljubimcima dajemo one koje su zdrave, sa kombinacijom hranljivih materija i vitamina. 

5. Zaštita od buva i krpelja tokom cele godine
Većina vlasnika pretpostavlja da je zimski period odmor od ovih parazita, dok oni zapravo vrebaju cele godine. Zato je prevencija uvek lakša, jeftinija i bezbednija od lečenja. 

6. Nove igračke
Vaš pas verovatno ima omiljenu igračku, ali baš kao i deci, može mu dosaditi, pogotovu ako je igračka dotrajala. Zato, povremeno obradujte ljubimca novom igračkom, ceniće to! 

Takođe, i mačke vole da se igraju - i grabu! Pazite da maca ima dovoljno igračkica i da grebalica nije u stanju raspadanja. 

7. Bezbednost
Čak i ako ste sklonili sve kablove i lekove van domašaja ljubimca, to ne znači da više nema načina da upadne u nevolju. Zato je najvažniji održavati dom i dvorište bezbednim od svih potencijalnih opasnosti.

]]>
Mon, 11 Mar 2019 00:27:41 +0100 Životinjsko Carstvo http://www.pressonline.rs/plus/ZivotinjskoCarstvo/387190/7-saveta-da-postanete-jos-bolji-vlasnik-ljubimca.html
Kako da odgajite najboljeg psa na svetu http://www.pressonline.rs/plus/ZivotinjskoCarstvo/392083/kako-da-odgajite-najboljeg-psa-na-svetu.html Dolazak prvog četvoronožnog člana porodice u vaš dom u početku je naporno i izazovno iskustvo, naročito ako nikada ranije niste imali psa. Zato smo mi tu da vam pomognemo korisnim savetima. ]]> foto: blic.rs

Uz malo strpljenja imaćete najbolje štene na svetu, i razume se, kad odraste, vaspitanog i razigranog psa – najboljeg prijatelja!

Kad štene dođe u vaš dom, najvažniji je trening kod kuće. Tu postavljate osnove njegovog ponašanja do kraja života. Imajte na umu da su manje rase nešto teže za vaspitavanje i dresuru. Budite dosledni, ne menjajte pravila i najvažniji korak je da psa naučite gde je mesto za nuždu. Uskladite svoj bioritam sa štenetom – čim ustane odvedite ga na terasu ili drugo mesto u stanu gde je pelena. Zatim, kad jede – pravac isto mesto. Vodite računa i o tome da ga ne ispuštate iz vida dok je štene jer u stanu može da se povredi jer će stalno istraživati novi prostor. Potrebno je malo strpljenja i istrajnosti i za nekoliko dana vaša četvoronožna pametnica sve će naučiti, piše Magazin pas.

Uvek nagradite poželjno ponašanje i poslušnost svog psa. Nagrada je pre svega hrana, ali i lepa reč i maženje. Ukoliko laje ili skače, a vi to ne želite, nemojte obraćati paćnju već pokušajte da ovo ponašanje ignorišete i psa usmerite na željenu aktivnost.

Izgradite mu samopouzdanje. Pas koji je samouveren je relaksiran i srećan pas. Nevaljali psi takvi su najčešće zbog straha, a ne zato što su rođeni bezobrazni ili agresivni. Zapamtite da psi neprekidno „čitaju“ našu mimiku i pokrete. Kad ste u blizini nekog velikog psa, podstičite njihovu interakciju. Kad ste vi opušteni i vaš pas je. Ukoliko se uspaničite, i vaš pas reagovaće na isti način.

Ključni period socijalizacije psa je do 12 ili 16 nedelje života. Zato čim štene dođe u vaš dom (između odme i 12. nedelje života) okružite ga ljudima, decom, drugim psima. Vodite ga sa sobom da se navikne na zvukove saobraćaja, različita mesta…

Jedan od korisnih saveta je da nabavite transporter koji ćete kasnije u životu verovatno koristiti za putovanja, pa će vašem psu i vama mnogo lakše pasti ako se na njega navikne dok je mali. U transporter stavite ćebence i stavite ga na neko mirno mesto u kući pa ovaj kutak može biti mirno i skriveno mesto za odmor. Ako je u početku sumnjičav, „namamite“ ga poslasticama koje ćete ostaviti unutra, omiljenim igračkama ili ćebencetom s poznatim mirisima.

Naučite ga osnovnim komandama. Prva je Dođi, koja je višestruko korisna, pre svega zbog bezbednosti kad ste napolju, ili u blizini ulice. Takođe, i komanda Sedi je više nego korisna naročito kad jedete, kad vam dođu gosti…Svakog dana bar pet minuta izdvojite za učenje i ponavljanje komandi. Ovo je odličan način mentalnog treninga i najbolji način zbližavanja sa psom.

Tajming je sve. Čim vaš pas uradi nešto dobro – ponovi komandu i posluša vas, iste sekunde ga nagradite jer će jedino tako povezati nagradu s učinjenom radnjom. Nikada ne kažnjavajte psa ako po povratku kući zateknete na primer razbacane novine ili izgriženu cipelu. Pas ne zna šta je loše uradio osim ako ga ne uhvatite na delu i korigujete ponašanje istog trenutka. Nikada ne vičite i ne pribegavajte sili, već usmeravajte psa na drugu stranu, ka konstruktivnim aktivnostima.

Doslednost, doslednost, doslednost! Uspostavite pravila i uvek ih se držite. Nema izuzetaka. Ako ne želite da se pas penje na krevet, nikada mu ne dozvolite da se popne na krevet.

Provodite dosta vremena sa štenetom. Psi su socijalne životinje i moraju biti s ljudima. Što više vremena provedete s njim biće srećniji i samopouzdaniji.

Kad štenetu dajete da jede, sipajte mu hranu u činiju, pustite ga da pojede malo, a onda mu uzmite činiju. Posle nekoliko trenutaka, u nju stavite neku ukusnu poslasticu pa mu vratite činiju. Ponavljajte ovo sve dok pas ne shvati da činiju nikako ne bi trebalo da čuva, već da zna da će jesti kad je vreme za jelo i da će je dobiti natrag ako mu je neko uzme, piše Magazin pas.

Pas najviše želi da nas učini srećnim. Imajte to uvek na umu. Zato se zajedno igrajte i smejte!

]]>
Fri, 8 Mar 2019 00:35:00 +0100 Životinjsko Carstvo http://www.pressonline.rs/plus/ZivotinjskoCarstvo/392083/kako-da-odgajite-najboljeg-psa-na-svetu.html
Da li se po psu vlasnik poznaje? http://www.pressonline.rs/plus/ZivotinjskoCarstvo/391960/da-li-se-po-psu-vlasnik-poznaje.html Prema poslednjem istraživanju naučnika s britanskog Lester univerziteta, osobe koje su postigle lošije rezultate na testovima ličnosti (agresivnije i osobe koji nisu preterano prijateljski nastrojene) nisu za ljubimce birale „opasne“ rase pasa, već naprotiv, one za koje svi smatramo da su maze i mirni psi. ]]> foto: blic.rs

Hteli da to priznaju ili ne, većina ljudi prema rasi psa koju šeta njihov vlasnik procenjuju njegov karakter. Pa tako često čujemo kako vlasnik pitbula, staforda ili rotvajlera mora da je neki „žestok“ momak i kavgadžija, piše MAGAZIN PAS.

Foto: Wikipedia

Međutim, kako pokazuju naučne analize, ništa nije pogrešnije od ovakvog stava. Kako bi svoju tezu i potvrdili, engleski naučnici sproveli su eksperiment u kom je učestvovalo 235 osoba, od tinejdžera do seniora. Zadatak je bio da ocene koliko su na skali od 1 do 10 agresivni psi čije fotografije će dobiti da pogledaju, kao i da izaberu kog bi psa od ponuđenih najradije imali za ljubimca.

U grupu pasa koje su svrstali u grupu opasnijih ili opasnih ispitanici su uglavnom stavljali nemačke ovčare, boksere, pitbulove i američke stafordske terijere. S druge strane, u kategoriju mirnih i druželjubivih svrstali su labradore, koker španijele, border kolije i zapadno škotske bele terijere (vestije).

Naučnici su potom upoređivali rezultate koje su učesnici studije ostvarili na testovima ličnosti i razmatrali da li bi osobe s delikventskom prošlošću i problemima u ponašanju radije birali rase označene kao „opasne“. To, rezultati su pokazali, nije bio slučaj.

„Opasne“ rase kao željene ljubimce u najvećem broju slučajeva volele bi osobe koje su na testovima pokazale da su druželjubive, otvorene, prijateljski nastrojene. To su bile osobe koje vole da slede pravila, veoma osvešćene i organizovane. Upravo ovakav tip ličnosti idealan je za dresera ili trenera pasa što znači da ako bi te osobe imale neku od „opasnijih“ rasa, njihov pas mnogo bi se bolje ponašao i bio prijateljskiji nastrojen od ostalih ispitanika koji su birali mirnije pse, piše MGAZIN PAS.

Ono što naučnici poručuju je da o ličnosti vlasnika ne možemo ništa saznati na osnovu toga kog psa ima za ljubimca. Isto tako, ni o karakteru psa ne smemo suditi prema rasi, ali uticaj medija i propagande nažalost još uvek je presudan.

]]>
Thu, 7 Mar 2019 02:24:18 +0100 Životinjsko Carstvo http://www.pressonline.rs/plus/ZivotinjskoCarstvo/391960/da-li-se-po-psu-vlasnik-poznaje.html
10 najzdravijih pasa na svetu http://www.pressonline.rs/plus/ZivotinjskoCarstvo/391925/10-najzdravijih-pasa-na-svetu.html Ako želite da u svoj dom dovedete kucu, i trenutno ste u fazi razmišljanja koja pasmina vam najviše odgovara, razmislite dobro i o zdravlju rase koju želite. Mnoge pasmine imaju genetske predispozicije za teška oboljenja. ]]> foto: blic.rs

Zato vam priskačemo u pomoć i predstavljamo najzdravije rase na svetu, prema istraživanju stručnjaka:

Patuljasti pinč – ovaj preslatki pas prema podacima nema nijedan ozbiljni zdravstveni problem. Uz to je i jedan od najboljih izbora za kućnog ljubimca jer je pas malog rasta, veseo i razigran, piše MAGAZIN PAS.

Crveni gonič rakuna (Redbone Coonhound) – veseo i veran, ovaj pas poznat je u svetu i kao neprikosnoveni lovac i tragač. Ima karakter pravog lovačkog psa, aktivan je, energičan i potrebno mu je mnogo fizičke aktivnosti. Jedan je od najzdravijih rasa na svetu, pravi atleta.

Poljski ravničarski ovčar – zdrav je kao dren, ali mu je potrebno mnogo fizičke aktivnosti kako bi bio srećan, dugovečan i aktivan u starijem dobu. Njegova gusta dlaka zahteva stalnu negu i posetu gruming salonima.

Izraelski ovčar (Canaan) – uvek je na oprezu, odličan pas čuvar ogromne inteligencije. Na Bliskom Istoku žive hiljadama godina, pa i danas spadaju u najzdravije pasmine na svetu. Stručnjaci kažu da nema genetskih naslednih bolesti.

Šiba inu – poreklom iz Japana, baš kao i stanovnici „Zemlje izlazećeg sunca“ poznat je po dobrom zdravlju i dugovečnosti. Nema većih zdravstvenih problema, osim što se kod pojedinih primeraka rase može javiti dislokacija kolena (čašice).

 

Šiba inu
Foto: WikipediaŠiba inu

Mali engleski hrt (Vipet) – poreklom iz Engleske, ovaj pas poznat je po svojoj brzini i agilnosti. Može da dostigne ubrzanje od čak 56 kilometara na čas. Veoma su zdravi ali u starijem dobu retki psi ove rase mogu imati problema sa sluhom.

Kineski ćubasti pas – veoma je vitak i nije mu potrebno mnogo fizičke aktivnosti. Nemaju većih zdravstvenih problema, osim retkih dislokacija kolena.

Border terijer – može živeti do 15 godina, snažnog je zdravlja tokom čitavog života, veoma je razigran i veseo. Mogu imati probleme s kukovima, ali veoma retko.

Ruski hrt Barzoj – Izuzetan je lovački pas, a istovremeno graciozan. Jedino oboljenje koje ga u retkim slučajevima može zadesiti je torzija želuca, piše MAGAZIN PAS

Saluki – još jedna od drevnih pasmina, veoma je nežan i privržen vlasnicima, a istovremeno odličan lovac, poznat kao gonič gazela.

 

Saluki
Foto: WikipediaSaluki

Jedino zdravstveno oboljenje koje ga može zadesiti je kardiomiopatija (bolest miokarda srca).

]]>
Wed, 6 Mar 2019 00:23:55 +0100 Životinjsko Carstvo http://www.pressonline.rs/plus/ZivotinjskoCarstvo/391925/10-najzdravijih-pasa-na-svetu.html
Kako podstaći apetit kod mačke? http://www.pressonline.rs/plus/ZivotinjskoCarstvo/393171/kako-podstaci-apetit-kod-macke.html Kada su mačke bolesne, uzimanje hrane je poslednje što žele. U tim situacijama, vrlo je važno da mačke održe unošenje hranljivih materija i energije. Ovih nekoliko trikova pomoćiće da se vašoj maci otvori apetit. ]]> foto: b92.net

Nedostatak apetita obično je jedan od prvih simptoma bolesti. Gojazne mečke mogu da dobiju oštećenje jetre kada ne jedu, makar samo dan ili dva. Ako vaša mačka odbija da jede, prvo pozovite veterinara. 

U međuvremenu, možete pokušati sa ovim savetima: 

1. Hranite mačku iz ruke Kada je mačka bolesna, ponekad sam čin ličnog dodira, pomaže da se otvori apetit. Posvetite vreme i pažnju mački, mazite je i pokušajte polako da je navedete da jede. 

2. Dajte joj hranu koju posebno voli Ako joj iz ruke date posebnu hranu koju ona obično obožava, može uroditi plodom i pospešiti apetit i utoliti glad. 

3. Podgrejte hranu Ponekad jednostavno zagrevanje omiljene hrane pomaže da ona zamiriše jače i bude privlačnija za vašu mačku. Vodite računa da hrane ne bude previše topla! 

4. Pokušajte da hranite mačku uz pomoć šprica Za ovu svrhu, najbolje je da koristite medicinski špric. Izmešajte sočnu hranu sa malo vode u blenderu, a zatim špricem navedite mačku da jede. Ovo radite samo kada mačka odbija da jede sama. Budite oprezni i ako primetite da vaša mačka celog dana nije jela, obratite se veterinaru.

]]>
Tue, 5 Mar 2019 00:06:04 +0100 Životinjsko Carstvo http://www.pressonline.rs/plus/ZivotinjskoCarstvo/393171/kako-podstaci-apetit-kod-macke.html
Šta se desi kada ljubimcima dajemo pogrešnu hranu http://www.pressonline.rs/plus/ZivotinjskoCarstvo/391792/sta-se-desi-kada-ljubimcima-dajemo-pogresnu-hranu.html Problemi sa sistemom za varenje najčešće nastaju kad se životinja prejede, ali i kad se naglo promeni uobičajeni režim ishrane. Međutim, to može biti i znak ozbiljnih oboljenja, pa im je potrebno posvetiti ozbiljnu pažnju. ]]> foto: blic.rs

Bolesti debelog creva prouzrokovane neprimerenom ishranom relativno često se javljaju kod pasa. Naročito štenci skloni su da uzimaju u usta i da gutaju različite predmete iz okoline, kao i namirnice koje nisu primerene njihovoj ishrani. Vrlo često vlasnici iz neznanja ili neobaveštenosti svojim ljubimcima daju pogrešnu hranu i tako iz najbolje namere stvaraju ozbiljne probleme svojim životinjama, piše na sajtu MAGAZINA PAS.

Problemi najčešće nastaju kad se životinja prejede, ali i kad se naglo promeni uobičajeni režim ishrane. Dovoljno je i samo da vlasnik odjednom zameni jednu briketiranu hranu drugom, a problemi mogu da nastanu i u slučaju hranjenja životinje ostacima sa trpeze ljudi. Posebno je opasno „cunjanje” ljubimca po smeću ili mestima gde se odlažu odbačeni ostaci namirnica.

Svaku životinju kod koje su prisutni simptomi oboljenja debelog creva treba pažljivo pregledati, ali i vlasnike vrlo detaljno ispitati o načinu i režimu ishrane njihovog ljubimca. Važni su odgovori na pitanja da li je u skorije vreme bilo promena u načinu hranjenja, da li je možda izvršena zamena jedne briketirane ili konzervisane hrane drugom, da li su psu ili mački dostupne kante za smeće, đubrišta, ili da li je životinja sklona da u usta uzima i glođe različite predmete.

Ako veterinar ustanovi da su pas ili mačka u svoj organizam uneli neprimerenu supstancu ili ako je probleme nenamerno izazvao vlasnik promenom načina hranjenja, veterinar će odmah preporučiti da pas 24 časa gladuje. Veterinar će proceniti da li je životinja dehidrirala toliko da joj je potrebno nadoknaditi tečnost davanjem infuzionih rastvora. Stručnjak će takođe proceniti da li i kakvu terapiju treba primeniti.

Posle jednodnevnog gladovanja obolelu životinju treba hraniti visoko svarljivim namirnicama raspodeljenim u većem broju obroka. Hrana treba da sadrži nizak procenat masnoće, visok procenat lako svarljivih ugljenih hidrata, kao i proteine koji su visoke biološke vrednosti. Stolica obolele životinje se obično normalizuje u roku 3-5 dana pod navedenim režimom ishrane. Postoji i komercijalna hrane za životinje obolele od bolesti debelog creva. Davanje takve hrane dobar je i siguran način za sanaciju oboljenja.

Problemi s parazitima debelog creva

Infestacija crevnim parazitima Trichuris vulpis jedan je od najčešćih uzroka akutnih ili hroničnih oboljenja debelog creva kod pasa. Izmet obolelog psa u tom slučaju je sluzav i krvav. Kod pasa se javlja i izrazita bolnost prilkom pregleda trbuha, neraspoloženje, smanjen apetit ili potpuni nedostatak želje za hranom, što sve prati i gubitak telesne težine. Kod mlađih pasa moguća je pojava jasno vidljive anemije, kad vidljive sluzokože psa postaju bledoroze, čak i bele boje. Međutim, mnogi infestirani psi ne pokazuju nikakve kliničke simptome i opasan su izvor zaraze za druge pse.

Odrasle gliste u crevima pasa produkuju jaja koja pas sa izmetom izbacuje u spoljašnju sredinu. Jaja Trichuris-a mogu godinama da opstanu u spoljašnjoj sredini i da budu izvor infekcije za druge pse. Naročito veliki problem predstavljaju travnjaci i druge površine koje je teško čistiti i dezinfikovati, a preko kojih prelazi ili na njima boravi veći broj životinja. Jaje Trichuris-a koje je dospelo u spoljašnju sredinu u povoljnim uslovima se embrionira za desetak dana i postaje infektivno. Kad pas unese infektivno jaje u organizam iz njega se u tankom crevu razvija larva koja u tankom crevu boravi oko deset dana, a zatim se premešta u slepo crevo i kolon gde završava svoj razvoj i postaje polno zreo parazit. Ženke parazita počinju da produkuju jaja 70-107 dana po dospeću u organizam pasa. Jedna polno zrela ženka parazita može dnevno da stvori 1.000 - 4.000 jaja a živi i do 18 meseci. Paraziti oštećuju sluzokožu debelog creva i dovode od njegovog zapaljenja. Paraziti se hrane tkivnim tečnostima, krvlju i delovima ćelija.

Na tržištu postoje brojna komercijalna sredstva koja se koriste u tretmanu i prevenciji infestacije Trichuris vulpis-om. Veterinar će po dijagnostikovanju ovoga oboljenja propisati odgovarajuće sredstvo, kao i njegovo doziranje. Bilo koje komercijalno sredstvo da se upotrebi, potrebno je ponoviti tretman posle tri nedelje zato što ni jedno od sredstava ne deluje na larve i jaja parazita, a oko tri nedelje je potrebno da se iz larvi razviju odrasli oblici.

Kod štenaca čišćenje od crevnih parazita treba obavljati na svakih mesec dana, a kod odraslih pasa u intervalima od tri do šest meseci u zavisnosti od sredine u kojoj pas boravi i gde se kreće.

Infestacija ljudi parazitima Trichuris kontroverzna je i nije dokazana, ali vlasnici treba da budu upoznati s higijenskim merama za uklanjanje psećeg izmeta, kao i da redovno čiste svoje ljubimce od crevnih parazita.

Tumori debelog creva

Tumori koji se pojavljuju u debelom crevu malih životinja čine 30-60 odsto svih tumora koji se javljaju u sistemu za varenje pasa, a dve trećine ovih tumora po svojoj prirodi su maligni.

Klinički znaci kod životinja koje u svom debelom crevu imaju neki od tumora najčešće su nejasni i nekarakteristični, pa ih je nemoguće razlikovati od kliničkih znakova koji se javljaju kod drugih bolesti debelog creva. Sistemski znakovi oboljenja obično nisu prisutni osim ako dođe do pojave metastaza.

Tumori debelog creva, bilo da su benigni ili maligni po prirodi, javljaju se obično kod srednje starih ili starijih životinja, ali opisane su pojave tumora i kod životinja ispod dve godine starosti. U zavisnosti koji je tumor u pitanju, zavisiće i kojom će se brzinom uvećavati. Nekad je tumor debelog creva vrlo teško dijagnostikovati standardnim dijagnostičkim metodama kad on vrlo malo prominira iznad površine sluzokože creva.

Da bi se dijagnoza tumora postavila, potrebno je izvršiti sve kliničke preglede pacijenta koji uključuju i rektalni pregled, rentgenološki i ultrazvučni pregled. Endoskopski pregled debelog creva je odličan metod pregleda debelog creva jer ujedno omogućava i uzimanje uzorka za patohistološki pregled, ali, nažalost, u našim uslovima rada nije moguć. Da bi se utvrdilo da li je tumor debelog creva po svojoj prirodi maligni ili benigni neophodnio je izvršiti patohistološki pregled uzorka tumora, piše na sajtu MAGAZINA PAS.

U zavisnosti od prirode tumora veterinar se odlučuje da li da izvrši operativno odstranjivanje tumora ili ne, i kakve terapeutske mere će sprovesti nad pacijentom.

 

]]>
Sun, 3 Mar 2019 21:42:33 +0100 Životinjsko Carstvo http://www.pressonline.rs/plus/ZivotinjskoCarstvo/391792/sta-se-desi-kada-ljubimcima-dajemo-pogresnu-hranu.html
Šta kada kuca smaže čarape? http://www.pressonline.rs/plus/ZivotinjskoCarstvo/391591/sta-kada-kuca-smaze-carape.html Širok je krug nejestivih predmeta koji mogu da se nađu na „jelovniku” ljubimaca koji imaju određeni poremećaj u ishrani. Iskustvo pokazuje da u stomake ovih životinja najčešće zalutaju kamenje i sitni delovi plastike, ali nije retkost da se pas zaleti i na hartiju, malter ili slične materije. Unošenje nejestivih materija u veterinarskoj nauci naziva se „pika sindrom”. ]]> foto: blic.rs

Koliko puta ste čuli da je nečiji ljubimac pojeo kamen, parče grane s drveta ili plastičnu igračkicu? Iako se ovakve dramatične vesti nikako ne uklapaju uz karakter i navike naših pasa, one ne predstavljaju posebno čudo. Ova vrsta navika, međutim, ume da bude veoma opasna po zdravlje životinja. Ovakve sklonosti nekih jedinki dobro su poznate stručnjacima i veterinarima, ali odgovor na dileme o nastanku nije kratak ni jednostavan, piše na sajtu MAGAZIN PAS.

Širok je krug nejestivih predmeta koji mogu da se nađu na „jelovniku” ljubimaca koji imaju određeni poremećaj u ishrani. Iskustvo pokazuje da u stomake ovih životinja najčešće zalutaju kamenje i sitni delovi plastike, ali nije retkost da se pas zaleti i na čarapu, hartiju, malter ili slične materije. Unošenje nejestivih materija u veterinarskoj nauci naziva se „pika sindrom”, a u mnoštvu njenih oblika najspecifičnija je pojava koprofagija – oblik ekstremnog ponašanja životinje koji podrazumeva uzimanje sopstvenog ili izmeta drugih životinja.

Bez obzira na napredak nauke, za sada nema potpuno jasnog objašnjenja šta je razlog poremećaja. Ova vrsta proždrljivosti može da bude izazvana usamljenošću ljubimca i njegovom željom da skrene pažnju vlasnika na sebe. Ovaj simptom postoji i kod ljudi, posebno dece i tinejdžera, koji često prave svakakve ludosti kako bi bili u centru pažnje roditelja i šireg društva. Gutanje različitih predmeta, s druge strane, može da prouzrokuje i nedostatak određenih materija u običnoj ishrani. Životinja u tom slučaju traga za nekom vrstom suplementa koji obično nalazi u okolini. Ovakvo ponašanje može biti prouzrokovano i frustracijom ili nervozom. Slično kao i kod ljudi, ovakve pojave mogu početi kao igra isprobavanja ukusa i tvrdoće predmeta, a kasnije prerasti u redovno žvakanje i gutanje…

Postoji i pretpostavka da je koprofagija nastavak normalnog roditeljskog ponašanja kod životinja koje uključuje gutanje izmeta svog poroda radi higijene mesta na kome se nalazi leglo. Neki stručnjaci tvrde da se ova pojava česće događa kod životinja koje žive u pustim i u hrani oskudnim krajevima, ili koje su često zatvorene u malom prostoru ili dobijaju vrlo malo pažnje od svojih gospodara.

Pika sindrom nije neobičan ni za čoveka, a posebno su mu sklone žene u trudnoći. Gutanje materije koja nije za jelo, bez obzira na različita naučna objašnjenja njegovog porekla, ume da bude velika pretnja zdravlju ljubimca. Strana tela mogu teško da oštete ili zablokiraju organe za varenje. U nekim slučajevima mora da se izvrši i operacija kako bi se strano telo izvadilo iz tela životinje. Stručnjaci za ovakve situacije preporučuju obavezno uklanjanje rizičnih predmeta iz okruženja ljubimca, kako bi šansa da zgrabi neprimeren zalogaj bila što manja. Jedno od rešenja ovog problema može da bude prskanje predmeta koje pas želi da gricka ili pojede nekom supstancom, kao što su limunov sok, biber ili manja količina sirćeta, što će psa odbiti od loše navike.

Ako je pas generalno orijentisan ka hrani ili proždrljiv, potrebno je promeniti mu režim ishrane. Preporučuje se davanje nešto veće količine niskokalorične vlaknaste hrane više puta na dan kako bi mu se umanjio apetit i želja za hranom. Postoji i mogućnost da je ovakvo ponašanje najobičnija želja za pridobijanjem pažnje vlasnika. U takvoj situaciji možete pokušati da odviknete svog ljubimca od njegovog „fetiša” nekim glasnim neprijatnim zvukom ili prskanjem vodom. Pokušajte da akciju izvedete ako je moguće tako da vaš ljubimac ne shvati da kazna stiže od vas, i obavezno ga pohvalite kad ostavi neželjeni predmet.

Pika se uobičajeno javlja kod štenadi i pasa starih do šest meseci, a u svom kompulzivnom obliku može se nastaviti i kod starijih pasa nakon što prerastu fazu istraživanja Uzrok takvog ponašanja može biti nedostatak nekih hranjivih materija, ali može da predstavlja i znak metaboličkih bolesti, anemije, bolesti probavnog sistema ili parazita. Kod zdravih pasa koji su izuzetno motivisani za potragu za predmetima koji nisu hrana i gutanje istih reč je o kompulzivnom poremećaju u ponašanju. Uzroci takvog problema u ponašanju mogu biti: anksioznost, dosada i nedostatak fizičke aktivnosti ili traženje pažnje vlasnika. Pas koji misli da je zanemaren zahtevaće pažnju, pa bila ona i negativna – kaže veterinar Milka Radović Baralić, piše na sajtu MAGAZIN PAS.

Ljubimcu treba osigurati dovoljno fizičke aktivnosti tokom dana. To se postiže dugim šetnjama i igrama koje će psa izmoriti i sagoreti mu energiju koju bi inače usmerio na traženje predmeta koje može progutati. Do rešenja problema može da se dođe i nabavkom zanimacija poput interaktivnih igračaka u koje se stavlja hrana, koje će ga držati zainteresovanim i motivisanim da do te hrane dođe.

 

]]>
Fri, 1 Mar 2019 00:57:33 +0100 Životinjsko Carstvo http://www.pressonline.rs/plus/ZivotinjskoCarstvo/391591/sta-kada-kuca-smaze-carape.html
Ovo su psi koji najlakše pronađu posao u policiji ili vojsci http://www.pressonline.rs/plus/ZivotinjskoCarstvo/393608/ovo-su-psi-koji-najlakse-pronadju-posao-u-policiji-ili-vojsci.html Verovali ili ne ali ove pasmine čuvaju bezbednost ljudi, imovine i država već više od 100 godina! Zbog svoje inteligencije, izuzetnog njuha, atletskih sposobnosti, izdržljivosti i privrženosti čoveku, ove rase čuvaju naš miran san i brinu o bezbednosti ljudi. ]]> foto: blic.rs

Nemački ovčar – verovatno ste odmah pogodili da je baš ovaj pas najčešći pripadnik organa reda i mira. Oni su snažni, agilni, mišićavi psi koji su uvek na oprezu i u toku sa situacijom. U psećem svetu poznati su kao neustrašivi psi koji se ne libe da reaguju na svaki prizvuk opasnosti. Najčešći su policijski i vojni psi jer su veoma inteligentni i lako savladavaju obuku i zadatke koji se stavljaju pred njih. Takođe, ovi psi pokazuju najmanji nivo stresa prilikom obavljanja visokorizičnih operacija, piše na sajtu MAGAZIN PAS.

 

Foto: Wikimedia / RAS Srbija

Malinoa – možda niste znali ali pas ove rase po imenu Kairo bio je član elitne jedinice američkih „Foka“ koje su pronašle Osamu Bin Ladena. Malinoa je samouveren pas, pametan i lojalan. Rođak nemačkog ovčara, ovaj pas najpre se iskazao kao jedan od najboljih čuvara stoke, a zatim kao pouzdan prenosilac poruka tokom Prvog svetskog rata. Danas, oni su česti policijski psi, ali istovremeno i pouzdani terapeutski psi, i pomagači u potrazi za izgubljenim osobama.

Labrador retriver – veoma prijateljski nastrojeni i smireni psi, labradori su veoma uspešni u savladavanju obuke i učenju najrazličitijih trikova. Veoma su poslušni pa ih je lako trenirati, a svoje kolege policajce ili vojnike pratiće u stopu i život posvetiti svom partneru i izvršavanju važnih zadataka, kao što su bezbednost i spašavanje ljudi. Odlični su i terapeutski psi, a u policiji se najčešće koriste kako bi otkrivali eksploziv ili narkotike.

Holandski ovčar – veoma slični nemačkim ovčarima, ovi psi najčešće se koriste prilikom potrage za nestalim osobama, kao i prilikom spasavanja ljudi. Veoma su inteligentni, prave atlete, hrabri. Odlični su radni psi, takmičari u agilitiju, psi čuvari.

Gonič svetog Huberta (Bloodhound) – radoznao, inteligentan i pas sa možda najboljim njuhom u psećem svetu, jedan je od omiljenih pratilaca policije jer može da nanjuši gotovo svaki trag. Prijateljski je nastrojen, ali odgovoran i pouzdan policijski pas. U Engleskoj je 1805. godine prvi put učestvovao u policijskim poterama, i najbolje se pokazao u otkrivanju nestalih ljudi i narkotika.

 

Foto: Wikipedia

Rotvajler – perfektan pas čuvar. Prema porodici u kojoj žive, ili prema kolegama policajcima, veoma su privrženi i puni ljubavi, ali su prema strancima rezervisani. Reaguju na svaki šum i imaju odličnu procenu kad bi zbog očuvanja bezbednosti trebalo da reaguju. Od početka 20. veka rado su viđeni u policiji, a tokom Velikog i Drugog svetskog rata bili su pouzdani prenosioci poruka, piše na sajtu MAGAZIN PAS.

Bigl – možda nisu psi čuvari, ali njihov odličan njuh lako će im naći zaposlenje u policiji ili na carini. Veoma su radoznali, inteligentni i brzo uče. Samo prošle godine, psi ove rase otkrili su više od osam tona hrane koju su krijumčari pokušali da iz Kine prenesu u SAD.

]]>
Thu, 28 Feb 2019 00:00:25 +0100 Životinjsko Carstvo http://www.pressonline.rs/plus/ZivotinjskoCarstvo/393608/ovo-su-psi-koji-najlakse-pronadju-posao-u-policiji-ili-vojsci.html
PRIVIKAVANJE NA SAMOĆU: Kako savladati pseći strah od odvajanja? http://www.pressonline.rs/plus/ZivotinjskoCarstvo/353994/privikavanje-na-samocu-kako-savladati-pseci-strah-od-odvajanja.html Psi su društvena bića i ne vole samoću, zato je važno da ih od najranijih dana učimo da budu samostalni i postepeno ih privikavati na samoću. ]]> Kada štene ili udomljeni pas stignu kući, prevencija i dobra organizacija vremena i aktivnosti je važnija da ne bi došlo do rešavanja straha od odvajanja ili problema vezanih uz samoću. 

Ostavljajte psa samog u prostoriji dok ste vi još u kući i naučite ga da uživa u vremenu dok je sam kod kuće i da to ne povezuje sa vašim odlaskom. Koristite ogradice za bebe, ako imate, ili jednostavno zatvorite vrata dok ste vi tu. Takođe, obezbedite dosta igračaka kako bi bio okupiran. 

Pre nego što izađete iz kuće, ne dozvolite psu da zna da ste još tu. 

Takođe, pokušajte da brzo otvarate i zatvarate ulazna vrata više puta dok ste tu, kako bi se pas navikao na taj zvuk. 

Nakon šetnje, igranja ili dresure, sačekajte koji minut da se pas smiri, nađe mesto za dremku pre nego što napustite stambeni prostor.

Važno je i da pas u toku dana ima dovoljno mentalne i fizičke aktivnosti. Ako se pas ne izmori, biće budan u vašem odsustvu i tražiti vas. 

Privikavanje na samoću mora biti postepeno. 

Velika je verovatnoća da će štene ili pas koji su odjednom ostavljeni sami razviti strah od odvajanja (separacijsku anksioznost) ili početi da uništavaju stvari zbog dosade.

]]>
Wed, 27 Feb 2019 01:02:01 +0100 Životinjsko Carstvo http://www.pressonline.rs/plus/ZivotinjskoCarstvo/353994/privikavanje-na-samocu-kako-savladati-pseci-strah-od-odvajanja.html
Koju muziku psi vole najviše da slušaju? http://www.pressonline.rs/plus/ZivotinjskoCarstvo/389830/koju-muziku-psi-vole-najvise-da-slusaju.html Istraživači u Glazgovu bavili su se time kako psi reaguju na muziku i šta najviše vole da slušaju, a ispitivanje je pokazalo da su rege i soft rok žanrovi koji su psima najomiljeniji. ]]> foto: b92.net

Ispitivanje je pokazalo da su psi pokazali najveći nivo pozitivnih promena u ponašanju dok su slušali ova dva žanra u odnosu na sve ostale. Do ovog zaključka su došli tako su im merili puls tokom svakog slušanja, a nivo stresa je bio smanjen kada su išle soft rok i rege pesme, prenosi N1. 

Jedno dobrotvorno udruženje za zaštitu pasa rešilo je da u svoje prostorije postavi ozvučenje sa kojeg će psi moći da slušaju Boba Marlija i Džon Bon Džovija, što je muzika koja ih najviše opušta. 

Međutim, profesor Nil Evans koji je predvodio istraživanje, naglašava da ne mora da znači da to predstavlja ukus psa za muziku. 

"Sveukupno, reakcije na različite muzičke žanrove bile su pomešane i verovatno psi kao i ljudi imaju negde svoj ukus", navodi Evans. 

Studija je takođe otkrila da psi veoma cene muziku, bez obzira na žanr, provodeći "značajno više vremena ležeći i uživajući nego u akciji", dok slušaju muziku. 

]]>
Mon, 25 Feb 2019 21:54:53 +0100 Životinjsko Carstvo http://www.pressonline.rs/plus/ZivotinjskoCarstvo/389830/koju-muziku-psi-vole-najvise-da-slusaju.html
Urnebesno: Doga pokušava da se sakrije iza drveta http://www.pressonline.rs/plus/ZivotinjskoCarstvo/391320/urnebesno-doga-pokusava-da-se-sakrije-iza-drveta.html Kada igrate žmurke sa drugarima, veoma je važno da se dobro sakrijete. Ovoj dogi je to "pošlo za rukom". ]]> foto: b92.net

Veliki pas je pokušao da se sakrije od svog drugara iza jednog drveta. Igra skrivanja zabeležena je kamerom, a ubrzo se našla i na internetu, zasmejavši čitav svet. 

Pogledajte video i procenite sami: da li je ovaj lepotan majstor skrivanja?

 

]]>
Sun, 24 Feb 2019 22:57:01 +0100 Životinjsko Carstvo http://www.pressonline.rs/plus/ZivotinjskoCarstvo/391320/urnebesno-doga-pokusava-da-se-sakrije-iza-drveta.html
Evo zašto vaš pas nikada ne sme da jede masnu hranu http://www.pressonline.rs/plus/ZivotinjskoCarstvo/392942/evo-zasto-vas-pas-nikada-ne-sme-da-jede-masnu-hranu.html Nikada ne ostavljajte hranu na radnim površinama, ljubimcima nikada ne dajte masnu i začinjenu hranu, a ostatke hrane i kese za smeće držite van njihovog domašaja. ]]> foto: blic.rs

Upala pankreasa ili pankreatitis u novije doba uzima sve više maha u patologiji kućnih ljubimaca i stvara sve veće probleme njihovim vlasnicima. Bez intervencije veterinara akutni pankreatitis može biti fatalan, jer je reč o veoma ozbiljnom oboljenju. Zato je važno da vlasnik prepozna simptome i odvede ljubimca veterinaru, piše Magazin Pas.

Vlasnicima sugerišem da nikad ne ostavljaju hranu na radnim površinama koje psi mogu dohvatiti, da ljubimcima nikad (naročito tokom praznika) ne daju masnu ni začinjenu hranu, kao i da ostatke hrane i kese za smeće drže van domašaja krznenih prijatelja.

Pankreas

Pankreas je žlezda koja je smeštena uz početni deo tankog creva. Igra veoma važnu ulogu jer je zadužena za lučenje hormona insulina i glukagona (endokrina uloga) koji su zaduženi za regulaciju šećera u krvi, kao i za lučenje probavnih enzima koji se izlučuju u tankom crevu (egzokrina uloga).

S izuzetkom amilaze i lipaze, koje se izlučuju u aktivnom obliku, svi ostali enzimi (tripsin, himotripsin, elastaza, kolipaza, karboksipeptidaza) aktiviraju se tek kad dođu u tanko crevo i učestvuju u razgradnji i probavi masti, belančevina i ugljenih hidrata.

Problem nastaje kad iz određenih razloga dođe do aktiviranja nekih probavnih enzima pre nego što se izluče u tanko crevo, odnosno dolazi do inatrapankreasne aktivacije enzima i autodigestije, s prelaskom enzima u cirkulaciju.

Drugu grupu oboljenja egzokrinog pankereasa čini insuficijencija egzokrine sekrecije, koja se prvenstveno manifestuje poremećajem varenja (maldigestijom).

Zapaljenski procesi

Mogu biti po toku akutni i hronični. Akutni pankreatitis razvija se brzo i može završiti fatalno, dok hronični oblik može da traje godinama, ostajući neprimetan, eventulno se može otkriti posebnim biohemijskim analizama ili u trenutku kad pređe u akutnu fazu. Akutni pankreatitis javlja se češće nego hronični oblik ove bolesti.

Uzrok

Primarni uzrok nastajanja akutnog pankreatitisa kod ljubimaca najčešće je nepoznat. Pretpostavlja se da postoji više faktora koji, delujući samostalno ili udruženo, dovode do pojave akutnog zapaljenja pankreasa. Jedan od najčešćih uzroka nastajanja ove bolesti jeste gojaznost, zatim ishrana masnom hranom (poput svinjskog mesa), neuhranjenost, fizička trauma, upotreba određenih lekova (npr. glukokortikosteroidi, tetraciklini), različiti toksini, začepljenje izvodnih kanala pankreasa. Neke pasmine, poput patuljastog šnaucera i jorkširskog terijera, imaju genetsku sklonost za nastanak oboljenja pankreasa.

U nastanku i razvoju bolesti pankreatitisa primarne promene nastaju kad dođe do aktivacije digestivnih enzima u samom tkivu žlezde. Osim aktiviranih enzima, ćelijske membrane direktno oštećuju i aktivirani slobodni radikali kiseonika. Destruktivni proces zahvata dublje slojeve tkiva, aktivirani enzimi prelaze u cirkulaciju, što dovodi do daljih oštećenja drugih organskih sistema.

Simptomi

Tokom akutnog pankreatitisa simptomi su prilično nespecifični – povraćanje, dijareja, dehidratacija, bolovi u stomaku, povišena telesna temperature, gubitak apetita, apatija. Bolesni ljubimac je uznemiren, nemirno hoda, cvili. Akutni pankreatitis je vrlo ozbiljno stanje, u vrlo kratkom periodu može doći do šoka. Pankreatitis najčešće viđamo kod pasa srednje životne dobi, i to nakon konzumacije masnog obroka. Bez intervencije veterinara može biti fatalan.

Dijagnostika

Postavlja se na osnovu anamnestičkih podataka, biohemijskih analiza enzima pankreasa (amilaza i lipaza) u serumu, rendgenografskog i ultrazvučnog pregleda abdomena. Dijagnostički trebalo bi isključiti bolesti kao što su crevna opstrukcija, mezenterijalna ishemija, renalna insuficijencija i druge.

Terapija

Sastoji se u nadoknadi izgubljene tečnosti i elektrolita, kao i preveniranju komplikacija kao što su šok, bol i sekundarne infekcije. Daljom terapijom određuje se strogi post, kako bi se pankreas „odmorio”. Uskraćivanje vode i hrane obično traje 24 do 72 sata. Veštačka ishrana u vidu infuzionih rastvora neophodna je tokom oboljenja, u periodu oporavka i nekoliko dana posle povlačenja simptoma. Ukoliko ljubimac počne da pije vodu, postepeno se uvodi i hrana. Za početak, to je kašasta hrana, bez masti ili posebni komercijalni proizvodi (Prescription Diet) koje preporuči veterinar, piše Magazin Pas.

Prognoza je uglavnom neizvesna, u nekim slučajevima ljubimci se brzo oporavljaju, dok se u drugim ne zapaža poboljšanje nekoliko dana. Neophodno je nastaviti s davanjem dijetalnih obroka i kod kuće, do ponovne laboratorijske analize 7–10 dana od početka oporavka. Ljubimci koji su preboleli pankreatitis trebalo bi da, do kraja života, budu na posebnom režimu ishrane. Ako se pas uspešno oporavlja, trebalo bi uvesti dijetnu hranu koja sadrži malo masti.

]]>
Fri, 22 Feb 2019 01:58:25 +0100 Životinjsko Carstvo http://www.pressonline.rs/plus/ZivotinjskoCarstvo/392942/evo-zasto-vas-pas-nikada-ne-sme-da-jede-masnu-hranu.html
9 razloga zašto mački ne treba trajno odstraniti nokte http://www.pressonline.rs/plus/ZivotinjskoCarstvo/391027/9-razloga-zasto-macki-ne-treba-trajno-odstraniti-nokte.html Mnogi smatraju da je trajno uklanjanje noktiju kod mačaka potpuno opravdano. Zapravo, to je bolno, neprirodno i vrlo traumatično iskustvo za samu životinju. Pročitajte zašto nikada ne bi trebalo da razmatrate ovaj postupak... ]]> foto: b92.net

1. Trajno uklanjanje noktiju kod mačaka je isto kao kada bismo osobi isekli prste do prvog zgloba. Bolna je sama pomisao na to, zar ne? 

2. Grebanje je prirodno, zdravo i vaoma važno ponašanje za zdravlje mačke. Mačke grebu stvari kako bi na taj način održavale nokte, istezale se i obeležavale teritoriju. 

3. Kandže mačkama prvobitno služe za odbranu. Iako neke mačke žive bezbedno u kući, ako se ikada slučajno nađu napolju bez kandži postaće lak plen predatorima i neće moći da se odbrani. 

4. Mačke kojima su trajno uklonjeni nokti često postaju agresivnije. Bez noktiju mnoge mačke se osećaju nesigurno, pa imaju tendenciju da više ujedaju kako bi se zaštitile. 

5. Mačke osećaju bol čak i nakon hirurškog zahvata trajnog odstranjivanja noktiju. One osećaju bol kada se probude iz anestezije, ali kasnije nokti mogu da počnu da rastu unutar šapa što uzrokuje veliku patnju životinji. 

6. Mačke bez noktiju često odbijaju da koriste kutiju sa peskom. Naime, grebanjem mačke obeležavaju teritoriju. Bez noktiju mogu nastaviti da uriniraju van kutije kako bi na taj način označile teritoriju. 

7. Mačke kojima su odstranjeni nokti moraju ponovo da uče da hodaju. Naime, njima nokti služe i za održavanje ravnoteže. 

8. Mnoge zemlje širom sveta zabranile su ovaj zahvat, uključujući Englesku, Australiju i Japan. 

9. I u našoj zemlji Zakonom o dobrobiti životinja, članom 14, životinjama je zabranjeno uklanjati kandže, a veterinari ne smeju obavljati taj zahvat. 

]]>
Thu, 21 Feb 2019 00:43:55 +0100 Životinjsko Carstvo http://www.pressonline.rs/plus/ZivotinjskoCarstvo/391027/9-razloga-zasto-macki-ne-treba-trajno-odstraniti-nokte.html
Psi ne osećaju ni stid ni ponos http://www.pressonline.rs/plus/ZivotinjskoCarstvo/393058/psi-ne-osecaju-ni-stid-ni-ponos.html Sigurno ste do sada već mnogo puta čuli da su psi tokom celog života mentalno na nivou deteta od dve i po godine. Da li ste se onda zapitali šta nam to govori o njihovim emocijama? Mi jesmo. ]]> foto: blic.rs

Mnogo puta do sada čuli smo kako vlasnici pasa kažu: „Pogledaj ga kako se stidi, tačno zna da je zapravo nisu sposobni da osećaju stid. Niti krivicu.

Ali, da krenemo ispočetka.

Činjenica je da ljudi lako mogu da protumače kako se njihov pas oseća, jer znaju da je, kad uđu u kuću, a pas radosno maše repom i skakuće oko nogu, to siguran znak da je srećan što ih vidi. Isto tako, kad vaš pas u parku vidi drugog psa, pa zastane, podigne rep i počne da reži, odmah znate da tog psa ne voli, piše Magazin Pas.

Znamo da mozak psa ima gotovo identične veze i strukturu kao i ljudski, i da je u stanju da „proizvodi“ emocije. I u telu psa luče se isti hormoni kao i kod čoveka, i dešavaju im se iste hemijske promene kao i kod ljudi tokom „emocionalnih bura“. Psi imaju i hormon oksitocin, koji je kod ljudi poznat kao „hormon sreće“, koji podstiče osećanja ljubavi i privrženosti prema drugima.

Kad znamo da nam mozak i hormoni funkcionišu na gotovo identičan način, onda možemo da sa gotovo stoprocentnom sigurnošću kažemo da psi imaju emocije slične ljudskim. Ali, koje?

EMOCIJE

Kako bismo razumeli emocije pasa, moramo se najpre osvrnuti na istraživanja o ljudskim emocijama. Pre svega, nisu svi ljudi kadri da osete čitav spektar emocija, a činjenica je i da tokom života nismo uvek mogli da osećamo sve koje postoje. Brojna istraživanja pokazala su da bebe i mala deca imaju ograničen opseg emocija, da se s godinama emocije usložnjavaju, pa smo tek kad odrastemo sposobni da osećamo čitav spektar najrazličitijih osećanja.

Zašto nam je sve to potrebno da razumemo emocije životinja? Upravo zato što naučnici poslednjih decenija tvrde da je pas na mentalnom nivou deteta od dve do dve i po godine, i u tome je ključ razumevanja mentalnih sposobnosti pasa i razvijenosti njihovih emocija.

DETE I PAS

Samo posmatrajte dete tog uzrasta i biće vam mnogo jasnije kako funkcionišu naši psi, tvrde naučnici. Kako objašnjavaju, po rođenju, beba je sposobna da oseća samo jednu emociju, a to je – uzbuđenje. Tokom prvih nekoliko nedelja, primetićemo da se kod beba ova prva emocija usložnjava, pa tako mogu biti zadovoljne ili uznemirene. Tokom prvih nekoliko meseci deca počinju da osećaju i gađenje, strah i ljutnju. Radost se sreće tek oko šestog meseca života, kažu stručnjaci, a prate je i emocije poput sumnjičavosti i snebivljivosti. Istinska privrženost, koju bismo jednostavnije nazvali ljubav, dešava nam se tek sa devet ili deset meseci.

Kompleksne socijalne emocije, one koje uključuju znanje i prethodno iskustvo, javljaju se tek kasnije u životu, a to su pre svih stid i ponos koji se javljaju nakon treće godine života, dok se osećaj krivice javlja tek pola godine kasnije. Detetu je čak četiri godine kad je sposobno da oseti prezir.

Psi od rođenja do zrelog doba znatno brže prelaze ovaj razvojni put, pa tako već sa četiri do šest meseci osećaju ceo opseg emocija koje su im svojstvene kao vrsti. To znači da će tokom čitavog života osećati spektar emocija dostupan detetu od dve i po godine, a to su: radost, strah, ljutnja, gađenje i – ljubav, ali pas nije sposoban da oseti kompleksnije emocije poput krivice, ponosa i stida.

Mnogi će, međutim, pobijati ovu naučnu tvrdnju govoreći da su u ponašanju svog psa često primećivali da oseća krivicu, naročito kad po povratku s posla, na primer, stan pronađu u neredu jer je njihov pas povadio stvari iz plakara ili je pocepao novine i „rasuo“ ih po stanu. Tada se pas pokunji, oseća se nelagodno, sklanja pogled i izbegava kontakt. Međutim, naučnici tvrde da nije reč o krivici, već o znatno jednostavnijem osećanju – strahu. Pas je naučio da nakon nevaljalstva sledi kazna. Neka radnja koja mu ne prija. Ono što tada vidite, to je strah od kazne.

EMOCIJE PASA

Dr Marijana Vučinić, profesor na predmetu ponašanje, dobrobit i zaštita životinja na Fakultetu veterinarske medicine u Beogradu, objašnjava da su primarne emocije one na koje pas odgovara reakcijom „prići“, „boriti se“ ili „pobeći“.

– Primitivne emocije omogućavaju opstanak u životu. Strah je primitivna emocija. Životinja ne mora da prepozna stimulus koji ju je uplašio, ali će na taj stimulus uvek odgovoriti reakcijom „boriti se“ ili „pobeći“. Čovek ima šest primarnih emocija: strah, bes, radost, tuga, gađenje i iznenađenje. One postoje i kod životinja. Ovim emocijama treba dodati i ljubav i uživanje. Sekundarne emocije su one koje nastaju posredstvom iskustva i pamćenja. To su osećanja koja se razvijaju posle određenih događaja i upamćenih ishoda i posledica. Za njih su odgovorni viši moždani centri u kori velikog mozga. Kod ljudi su sekundarne emocije: sram/postiđenost, ljubomora, osećaj krivice/kajanje, empatija i ponos. One imaju socijalni značaj. Kod pasa ove sekundarne emocije ne postoje.

Naša sagovornica kaže da je, kako bi se razumele emocije kod pasa, neophodno najpre objasniti i šta su to uopšte emocije. U najširem smislu, mogu da se objasne kao psihološki fenomeni koji upravljaju i kontrolišu ponašanje.

– Emocije predstavljaju uzbuđeno stanje organizma koje je izazvano značajnim, za psa važnim stimulusom (situacijom), koje psihofizički priprema psa za određenu aktivnost koja ima funkciju prilagođavanja tom stimulusu, odnosno situaciji u kojoj se pas našao. Stimulusi/situacije koje izazivaju emocije dovode do tri vrste promena kod pasa, a to su: fiziološke promene unutar organizma koje su nevidljive (pojačano lučenje adrenalina, ubrzan puls, širenje zenica, ubrzano disanje, povećanje šećera u krvi), subjektivni doživljaji osećanja (strah, tuga, patnja, ljutnja, sreća i drugo) i promene u ponašanju (uočljive manifestacije emocija). Zato su emocije složene reakcije koje imaju dvojaku funkciju, a to su adaptacija i interakcija (komunikacija). Čovek upravo razume emocije pasa na osnovu signala i pomoću njih komunicira sa psom. Zahvaljujući postojanju signala psi komuniciraju i međusobno. Signali su reakcije na određene stimuluse/situacije koje su karakteristične za određene emocije. Signali se karakterišu promenama načina vokalizacije/oglašavanja, položaja tela, hodova i stavova, promenama položaja držanja i aktivnosti repa, ušiju, promenama u grimasama, odnosno izgledu i aktivnosti očiju i usana i tonusa drugih mišića ličnog dela glave psa. Zato svaki vlasnik treba da poznaje ove signale kako bi znao kako se njegov ljubimac oseća i šta bi trebalo da se popravi u odnosu čovek-pas da bi ova interakcija bila što kvalitetnija – objašnjava nam.

Ona napominje i da psi nisu kadri da osete stid, ponos ili krivicu, ali da i psi imaju sposobnost pamćenja i sticanja isksustava, i da će upamtiti sve što je za njih prijatno i neprijatno.

– Psi takođe imaju sposobnost da na osnovu iskustva predvide redosled dešavanja u svojoj okolini i posledice koje mogu da im se dese, tako da je i ova osobina uslovljena upamćenim posledicama i primarnim osećanjima. Interesantno je da psi poseduju sposobnost da razumeju pozitivna i negativna osećanja drugih pasa i ljudi, i to upravo na osnovu promena grimasa, odnosno izraza ličnog dela glave – kaže dr Vučinić.

Razvojne faze psa

Odvijaju se brže nego kod čoveka, i kad pas ima dve do dve i po godine, tada je on zapravo mnogo stariji od deteta iste starosti.

– Godine psa ne treba množiti sa sedam, jer je ustanovljeno da veće rase pasa rastu i razvijaju se sporije od malih, ali i da žive kraće. Zato, psu velike rase starosti dve godine odgovara starost čoveka od 18 (x 9) godina, psu srednje velike rase iste starosti odgovara starost čoveka od 21. godine (x 10,5), a psu male rase starom dve godine odgovara starost čoveka od 25 godina (x 12,5) – objašnjava dr Marijana Vučinić.

Šta sve ovo zapravo znači za vlasnike pasa? Pa, za početak, ako silno želite da obučete svog psa u neki kostim radi fotografisanja, to slobodno možete učiniti jer vašeg psa neće biti sramota. Takođe, on neće biti ponosan na nagradu koju je osvojio na takmičenju, piše Magazin Pas. Ali, budite sigurni da vas pas voli i da je najzadovoljniji kad ste zajedno, a to je i najvažnije, zar ne? Baš kao što i čuvena pesma Bitlsa kaže – All you need is love (Sve što ti je potrebno jeste ljubav). A toga od naših pasa imamo na pretek!

]]>
Wed, 20 Feb 2019 02:10:19 +0100 Životinjsko Carstvo http://www.pressonline.rs/plus/ZivotinjskoCarstvo/393058/psi-ne-osecaju-ni-stid-ni-ponos.html
Mališani i psi su zaista najbolji prijatelji http://www.pressonline.rs/plus/ZivotinjskoCarstvo/391260/-malisani-i-psi-su-zaista-najbolji-prijatelji.html Istaknuti neurolog i psiholog Gregori Berns tvrdi da je snimanjem psećih mozgova pomoću MRI metode uspeo da dokaže da su psi prema nivou osećanja i svesti veoma slični maloj deci. ]]> foto: blic.rs

Stručnjaci s Veterinarskog univerziteta u Beču su pak u istraživanju potvrdili ono što su ljubitelji pasa već odavno znali: veza koja se formira između pasa i njihovih vlasnika ima neverovatno mnogo sličnosti s vezom između – roditelja i dece, piše MAGAZIN PAS.

Naime, životinje su uglavnom evolutivno pripremljene da se povezuju s pripadnicima svoje vrste, ali je pas, živeći uz čoveka skoro petnaest hiljada godina, počeo da posmatra čoveka kao primarnog socijalnog partnera.

Postoji neka čudna veza između dece i pasa. Deca koja imaju pse mnogo su otpornija na alergije i ređe dobijaju astmu. Istraživanje u Finskoj, koje je obuhvatilo oko 400 novorođenčadi u periodu između 2002. i 2005. godine, pokazalo je da deca koja žive sa psima imaju manje mogućnosti da dobiju infekciju uva, da im se ređe propisuju antibiotici i da su generalno od sve dece iz uzorka, uključujući i onu koja žive s mačkama, najmanje podložna gotovo svim vrstama bolesti.

Postoji neka čudna veza između dece i pasa, i zato se psi nesebično koriste u terapiji dece s posebnim potrebama, a naročito dece s autizmom, koja imaju probleme s koncentracijom i uspostavljanjem interakcije. Psi takođe pomažu i deci s poremećajima u ponašanju, problemima sa čitanjem i pisanjem, pa su u nekim američkim školama počeli da drže pse u učionicama, što se pokazalo kao odličan potez jer su deca postala mnogo zainteresovanija za školu. Deca s problemima u čitanju pokazala su značajan napredak kad im je data naizgled luckasta instrukcija − da čitaju svom psu. Nije tajna da psi pomažu u sticanju socijalnih veština, kao i učenju odgovornosti, tako da se deci počev od osnovnoškolskog uzrasta mogu davati jednostavni zadaci u vezi sa psom – da ga nahrane i prošetaju jednom dnevno i tako dalje, piše MAGAZIN PAS.

U psihoterapiji se psi koriste na različite načine, zavisno od uzrasta dece. U najranijem uzrastu obezbeđuju osećaj bezuslovnog prihvatanja, koji je neophodan za stvaranje sigurne i samouverene ličnosti. Prisustvo psa uči decu poverenju, pruža im osećaj da su vredni ljubavi. U terapiji adolescenata pas se može koristiti da bi nakostrešeni tinejdžer malo „spustio gard“ i bio spremniji da podeli svoja osećanja.

]]>
Tue, 19 Feb 2019 00:18:56 +0100 Životinjsko Carstvo http://www.pressonline.rs/plus/ZivotinjskoCarstvo/391260/-malisani-i-psi-su-zaista-najbolji-prijatelji.html