Press Online :: Životinjsko Carstvo http://www.pressonline.rs/plus/ZivotinjskoCarstvo/rss.html sr http://www.pressonline.rs/img/logo.png Press Online :: Životinjsko Carstvo http://www.pressonline.rs/plus/ZivotinjskoCarstvo/rss.html Slavni filmski junaci: 5 filmova o životinjama koje morate pogledati http://www.pressonline.rs/plus/ZivotinjskoCarstvo/409022/slavni-filmski-junaci-5-filmova-o-zivotinjama-koje-morate-pogledati.html I životinje mogu da postanu slavne, posebno u današnje vreme. Postoje mnoge poznate životinje koje su se proslavile putem društvenih mreža. Ipak, pre nego što je internet postao ono što jeste danas, životinje su slavu dostizale putem filmova. ]]> Foto:Youtube

Filmski junaci najčešće su psi, majmuni, konji, miševi, delfini, vukovi, kitovi i tigrovi. Ovo su pet filmova o životinjama koje jednostavno morate pogledati. 

1. Bejb 

Ovo je film o prasetu koje veoma želi da postane pas ovčar, a “glumilo” ga je čak 48 prasića jer su brzo prerastali svoju ulogu. Šminkeri su im radili frizuru i obrve kako bi bili što sličniji. U filmu je učestvovalo čak 56 trenera životinja, a radili su sa više od 1000 životinja. Ova topla priča o životinjama savršena je za celu porodicu. 

2. Lesi se vraća kući 

Lesi je najpoznatija kuca u svetu filma. Igrani film snimljen je 1943. godine, a nastao je prema istoimenoj knjizi britanskog pisca Erika Najta. Glavna junakinja, kuče škotskog ovčara imena Lesi, biva prodana bogatom aristokrati zbog toga što su njeni vlasnici siromašni. Ona ipak želi da se vrati svom bivšem vlasniku i najboljem prijatelju, zbog čega odlazi na dugo i opasno putovanje. 

3. Stjuart mali 

Stuart je miš velikog srca kog je udobila porodica Litl. Stjuart kreće u avanture s raznim likovima, uključujući i neprijatelja, kućnog mačka, ali i njegovog najboljeg prijatelja, mlađe dete porodice. Stjuart u svojoj avanturu uči šta to znače porodica, odanost i prijateljstvo. 

4. Betoven 

Glavni junak ovog filma je bernardinac. Betoven slučajno ispadne iz kamiona lopovima koji su ga, zajedno s još gomilom štenaca, ukrali iz pet šopa. Nakon toga ušunja se u kuću porodice Njuton čija deca žele ljubimca, ali im otac to ne dopušta. Otac zatim odlučuje da popusti pod pritiskom i Betoven uskoro celoj porodici okreće život naglavačke. Film je pun preokreta i akcije. 

5. Moj prijatelj Vili 

Vili je kit orka zatvoren u malom bazenu jednog severnopacifičkog zabavnog parka. On noću pušta tužne krike i upućuje ih svojoj porodici koja se veselo igra u obližnjem zalivu. To njegova porodica ne shvata. Jedino dečak Džesi, koji u parku odrađuje kaznu, primeti njegovu tugu i plakanje jer dobro zna što to znači biti bez porodice. Ovo je film i za starije i mlađe jer se u njemu mogu naučiti brojne lekcije o prijateljstvu, porodici i slobodi.

]]>
Mon, 7 May 2018 21:36:22 +0200 Životinjsko Carstvo http://www.pressonline.rs/plus/ZivotinjskoCarstvo/409022/slavni-filmski-junaci-5-filmova-o-zivotinjama-koje-morate-pogledati.html
Zabrinjavajući trend: "Psi ne mogu da dobiju autizam, vakcinišite ih!" http://www.pressonline.rs/plus/ZivotinjskoCarstvo/408909/zabrinjavajuci-trend-psi-ne-mogu-da-dobiju-autizam-vakcinisite-ih.html Britansko veterinarsko udruženje (BVA) nedavno se javno oglasilo povodom sve većeg broja vlasnika pasa koji odbijaju da vakcinišu svoje ljubimce. ]]> Foto:Thinkstock

Iako vlasnici smatraju da bi njihovi ljubimci mogli da dobiju autizam posle vakcinacije, veterinari ističu da nema dokaza o postojanju ovog oboljenja kod pasa. 

"Potencijalne negativne posledice vakcinacije toliko su retke da ih prednosti koje vakcinacija nosi znatno prevazilaze", saopštilo je udruženje. 

Vakcinacija uključuje zaštitu pasa protiv brojnih bolesti, uključujući besnilo, štenećak i hepatitis. 

Vlasnici vakcinacijom ne štite samo svoje ljubimce, već i sebe, ističe udruženje.

]]>
Thu, 3 May 2018 21:12:14 +0200 Životinjsko Carstvo http://www.pressonline.rs/plus/ZivotinjskoCarstvo/408909/zabrinjavajuci-trend-psi-ne-mogu-da-dobiju-autizam-vakcinisite-ih.html
Prvomajska izložba pasa u Vranju http://www.pressonline.rs/plus/ZivotinjskoCarstvo/408798/prvomajska-izlozba-pasa-u-vranju.html U gradskom parku u Vranju 1. maja će biti održana jednodnevna Međunarodna izložba pasa na kojoj je učešće prijavilo više od 300 vlasnika pasa različitih rasa iz 23 zemlje Evrope, kao i sa Tajlanda i iz Indije, saopštila je danas gradska uprava u Vranju. ]]> Foto:Thinkstock

Izložba pasa se organizuje u okviru kinološkog vikenda koji čine četiri međusobno povezane izložbe – 28, 29. i 30. aprila u Skoplju, kao i 1. maja u Vranju. 

Izložba pasa u Vranju održava se od 1994. godine, a za pobednike u različitim kategorijama ove godine je obezbeđeno više od 200 pehara.

]]>
Tue, 1 May 2018 20:00:43 +0200 Životinjsko Carstvo http://www.pressonline.rs/plus/ZivotinjskoCarstvo/408798/prvomajska-izlozba-pasa-u-vranju.html
Žene bolje razumeju pse od muškaraca http://www.pressonline.rs/plus/ZivotinjskoCarstvo/408729/zene-bolje-razumeju-pse-od-muskaraca.html Većina vlasnika odlično razume poruke koje im psi šalju, a tako dobra komunikacija rezultat je dugogodišnje bliskosti i suživota. ]]> Foto:Thinkstock

Ipak, jedna nedavna naučna studija pokazala je da žene bolje razumeju šta psi žele, jer one zapravo više "komuniciraju" sa njima. 

U studiji je učestvovalo 18 pasa koji su odrastali u različitim situacijama i porodicama, a na pitanja istraživača odgovaralo je 40 članova porodica u kojima ti psi žive, piše Pet Magazine

Zadatak je bio da se odredi koji psi su režali iz straha, koji zbog bola, agresije ili sreće. U 63 odsto slučajeva uspeli su da pogode zašto su se psi oglasili. 

"Izgleda da postoje biološki utemeljena pravila koja pomažu ljudima da prepoznaju emocije kod pasa, ali i drugih sisara. Žene su empatičnije i osećajnije kada osete tuđe emocije, što im pomaže da bolje prepoznaju tuđa osećanja, kao i najčešći razlog režanja pasa", objasnio je glavni autor studije Tomas Farago.

 

]]>
Mon, 30 Apr 2018 17:48:11 +0200 Životinjsko Carstvo http://www.pressonline.rs/plus/ZivotinjskoCarstvo/408729/zene-bolje-razumeju-pse-od-muskaraca.html
Pet razloga zbog kojih psi kopaju rupe u zemlji http://www.pressonline.rs/plus/ZivotinjskoCarstvo/408677/pet-razloga-zbog-kojih-psi-kopaju-rupe-u-zemlji.html Vlasnici i ljubitelji pasa sigurno su se više puta pitali zbog čega neki četvoronošci do iznemoglosti kopaju rupe u zemlji ]]> Foto:Thinkstock

Ljudi koji žive u kućama znaju da ova aktivnost nije nimalo zabavna, jer psi znaju da prekopaju i celo dvorište, piše Pet Magazine

Ovo su pet najčešćih razloga zbog kojih kuce to rade: 

1. Zabava 

Šape pasa su "dizajnirane" za kopanje, pa je logično da će ih koristiti za to. Kopanje im je često samo zabava, iako mnogim vlasnicima to nije nimalo zabavno. 

2. Oslobađanje od dosade i stresa 

Kopanje psima pomaže da izbace iz sebe višak energije i da se reše dosade kada im vlasnik ne posvećuje dovoljno pažnje. Isto tako, kopanje može da bude znak stresa prouzrokovanog manjkom fizičke aktivnosti. 

3. PsećI projekat 

Kopanje može da se smatra i psećim "uradi-sam" projektom. On gradi svoju kućicu, mesto u koje povremeno može da se povuče ako mu je hladno, vruće ili ako želi od nečega da se sakrije. 

4. Plen 

Ako u dvorištu imate krtice ili poljskog miša i psa koji se želi da se dokopa svog plena, nemojte da se iznenadite ukoliko vaše dvorište postane puno rupa. 

5. Beg iz dvorišta 

Psima dvorište nekada postane premalo i previše dosadno, pa žele da istraže svet izvan njega. Neki psi iskopaju rupu kod ograde da bi izašli, pojeli nešto, pronašli novo društvo, a onda se vratili u svoj dom.

]]>
Fri, 27 Apr 2018 15:43:28 +0200 Životinjsko Carstvo http://www.pressonline.rs/plus/ZivotinjskoCarstvo/408677/pet-razloga-zbog-kojih-psi-kopaju-rupe-u-zemlji.html
Rumunije želi da smanji broj medveda za 2.000 http://www.pressonline.rs/plus/ZivotinjskoCarstvo/408625/rumunije-zeli-da-smanji-broj-medveda-za-2000.html Vlada Rumunije saopštila je danas da želi da smanji broj mrkih medveda za 2.000 u narednih deset godina kako bi zaštitila populaciju medveda. ]]> Foto:Thinkstock

Rumunsko Ministarstvo životne sredine saopštilo je da je 2016. u Rumuniji bilo izmedju 6.050 i 6.640 mrkih medveda, dok je 4.000 optimum s "ekološkog, socijalnog i ekonomskog gledišta". 

Medvedi, prema navodima Ministarstva životne sredine, ulaze u oblasti u kojima žive ljudi. 

Ministarstvo je sugerisalo da bi jedan od načina za smanjivanje broja medveda mogao biti lov, što je naišlo na kritike grupa za zaštiotu prava životinja. 

WWF Rumunije tvrdi da je taj predlog u suprotnosti s propisima Evropske unije o "strogo zaštićenim vrstama". Organizacija Agent Green saopštila je da bi vladin predlog doveo do "otvorene sezone lova" i da ignoriše pravi uzrok problema - gubitak staništa.

]]>
Thu, 26 Apr 2018 19:18:22 +0200 Životinjsko Carstvo http://www.pressonline.rs/plus/ZivotinjskoCarstvo/408625/rumunije-zeli-da-smanji-broj-medveda-za-2000.html
Sedam načina na koje nam mace pokazuju ljubav http://www.pressonline.rs/plus/ZivotinjskoCarstvo/408567/sedam-nacina-na-koje-nam-mace-pokazuju-ljubav.html Mačke nam na mnoge suptilne načine pokazuju svoju privrženost, ali baš zato što su usputni i uobičajeni, često nam promaknu. ]]> Foto:Thinkstock

Evo kako da protumačimo njihove „tajne“ znakove i govor tela:

  1. Svuda nas prate. Kad god ustanete s kauča, vaša maca ide za vama. Stalno vam se mota oko nogu, pa ste uvek na oprezu da svog mezimca ili mezimicu slučajno ne zgazite. Ne sećate se kad ste poslednji put bili sami u kupatilu. Dok radite na računaru, vaša mačka leži pored kompjutera. To su sve znaci da ste srećan vlasnik – vaša maca vas obožava.
  2. Pokazuje vam stomak. Kad je mačka na leđima sa stomakom „na raspolaganju“, to je najranjiviji mačji položaj, odnosno, to znači da je potpuno sigurna i bezbedna u našem okruženju. A ako vam često dozvoljava da je češkate po stomačiću, to je ljubav bez granica.
  3. Kad prilazi s načuljenim ušima i glavom napred. Ne, to nije znak upozorenja već jasan znak da nam „preti“ trljanje glavom o nogu ili drugi dostupan deo tela – mačji iskonski znak privrženosti i ljubavi. Nešto poput zagrljaja. Tako razmenjujete mirise i maca vam izjavljuje svoju ljubav.
  4. Umiljava vam se dok spavate. To što niste primetili ne znači da nije ljubav. Mačke vole da se tokom noći, dok vlasnici spavaju, ušuškaju uz njihove noge ili da im se umiljavaju kao znak privrženosti.
  5. Sporo treptanje. Znamo koliko su mace ekspresivne, naročito kad nam nešto poručuju svojim velikim očima. Ako vas fiksira pogledom i sporo trepće, lagano otvara i zatvara oči, na taj način vam poručuje da ste prijatelj i voljeno biće.
  6. Kad nas „mesi“ šapicama. Postoje različite teorije zašto nas mačke pritiskaju svojim šapicama, ali gotovo svaka svodi se na isto – to rade i mačići dok sisaju, tako da, kad vam leži u krilu dok je mazite, usput prede i svojim šapicama vas pritiska, znači da vas voli i da je kraj vas sigurna.
  7. Pozdravlja vas repom. I to tako što ga visoko podigne i na kraju zakrivi da liči na upitnik. Mace mnogo toga pokazuju položajem repa, a ovaj znači – volim te, piše "Pet magazin".
]]>
Wed, 25 Apr 2018 19:28:53 +0200 Životinjsko Carstvo http://www.pressonline.rs/plus/ZivotinjskoCarstvo/408567/sedam-nacina-na-koje-nam-mace-pokazuju-ljubav.html
Labrador na kvarno uveo slepu vlasnicu u pet-šop / VIDEO http://www.pressonline.rs/plus/ZivotinjskoCarstvo/408428/labrador-na-kvarno-uveo-slepu-vlasnicu-u-pet-sop--video.html Vikendima Danijel koja je studentkinja odlazi kući u Nju Džersi, a pošto je slabovida ona sa sobom vodi svog psa vodiča Taija. ]]>

 

 

Prošlog vikenda Danijel je sa sestrom i tatom posetila tržni centar, a kako su se približavali prodavnici za ljubimce pas je suptilno počeo da je navodi u prodavnicu. 

Kako kažu, od početka Tai je oduvek bio nestašan, pa je prvi dan na upoznavanju sa Danijel skočio na tortu. Ipak, nikada joj nije odmogao niti je pogrešno navodio. 

“Radije bih imala ovako veselog i nestašnog psa, nego nekog dobricu“, rekla je za „BuzzFeed“ – “Nekada me vodi na mesta koja on voli. Odvešće me u Starbaks jer zna da volim njihovu kafu, ali će me odvesti i u pet-šop da mu kupim poslasticu“

]]>
Mon, 23 Apr 2018 17:03:35 +0200 Životinjsko Carstvo http://www.pressonline.rs/plus/ZivotinjskoCarstvo/408428/labrador-na-kvarno-uveo-slepu-vlasnicu-u-pet-sop--video.html
Ove životinje caruju Instagramom i zarađuju brdo novca http://www.pressonline.rs/plus/ZivotinjskoCarstvo/408377/ove-zivotinje-caruju-instagramom-i-zaradjuju-brdo-novca.html Agent za ljubimce Loni Edvards pronalazi razne načine na koje slavne životinje mogu da zarade brdo novca – i odlično joj ide! ]]> Foto:Thinkstock

U poslednjih deset godina razni ljubimci postali su zvezde interneta. 

Neki su se proslavili na Jutjubu, neki na Fejsbuku, ali Instagram je svakako među popularnijim društvenim mrežama za takve priče. 

Ljubimci su zahvaljujući društvenim mrežama postali slavni, a neki od vlasnika životinja čiji su snimci viralni usput su i lepo zaradili. 

Pogledajte koga Loni Edvards sve zastupa u svojoj Agenciji za pse.

 

 

]]>
Fri, 20 Apr 2018 19:19:41 +0200 Životinjsko Carstvo http://www.pressonline.rs/plus/ZivotinjskoCarstvo/408377/ove-zivotinje-caruju-instagramom-i-zaradjuju-brdo-novca.html
Najpoznatije balkanske rode dobijaju svoju pozorišnu predstavu http://www.pressonline.rs/plus/ZivotinjskoCarstvo/408376/najpoznatije-balkanske-rode-dobijaju-svoju-pozorisnu-predstavu.html Ljubav dve rode Malene i Klepetana dobiće svoje prvo scensko prikazivanje u predstavi "Malena i Klepetan - Ljubav na prvi klepet". ]]> Foto:Thinkstock

To je priča o ljubavi, odanosti i neophodnom suživotu čoveka i životinja, ispisana na osnovu stvarnih događaja, "prava savremena basna sa elementima priče o dokoru Dulitlu, gde ljudi i životinje govore, i svi se razumeju", navodi se u najavi. 

"Na sceni su i glumci i lutke sa video-projekcijama, koje će u jednom trenutku pokriti i plafon pozorišta, što će decu siguran sam jako, jako iznenaditi", rekao je o predstavi reditelj Želimir Mesarić. 

"Ljubavna priča dveju roda, koja već nekoliko godina izaziva veliko interesovanje javnosti, pravi je povod i za širu edukativnu priču o životu i zaštiti ptica selica koje su na svom putu migracija izložene velikom stradanju. Ilustracije radi, uprkos formalnoj zabrani lova, na delu njihovog migracionog puta preko Libana, u dužini od svega 200 kilometara, godišnje biva ubijeno oko 2,6 miliona ptica selica", navodi se u najavi predstave. 

Tekst za predstavu napisala je dramska umetnica i spisateljica Mirjana Pičuljan Štriga, a premijera, u režiji Želimira Mesarića, biće 26. aprila u zagrebačkom Gradskom kazalištu.

]]>
Fri, 20 Apr 2018 19:16:20 +0200 Životinjsko Carstvo http://www.pressonline.rs/plus/ZivotinjskoCarstvo/408376/najpoznatije-balkanske-rode-dobijaju-svoju-pozorisnu-predstavu.html
Ovim psima nije potrebna nikakva pomoć, sve rade sami http://www.pressonline.rs/plus/ZivotinjskoCarstvo/408320/ovim-psima-nije-potrebna-nikakva-pomoc-sve-rade-sami.html Psi koji su izdresirani da sve sami rade uvek privlače pažnju javnosti svojim veštinama. Osim uobičajenih dnevnih radnji, oni koji su zaista naučeni mogu mnogo toga da obavljaju samostalno. Jedan od njih ume i da "pozajmljenim" novcem plate svoju hranu i da je donese do kuće, drugi da sam sebe izvede u šetnju... Za šta su sve sposobni pojedini kućni ljubimci pogledajte u video-snimku ]]>

 

 

 

]]>
Thu, 19 Apr 2018 20:19:02 +0200 Životinjsko Carstvo http://www.pressonline.rs/plus/ZivotinjskoCarstvo/408320/ovim-psima-nije-potrebna-nikakva-pomoc-sve-rade-sami.html
Prodaja mačaka u Rusiji skočila za 213 odsto, a ovu vrstu svi žele http://www.pressonline.rs/plus/ZivotinjskoCarstvo/408262/prodaja-macaka-u-rusiji-skocila-za-213-odsto-a-ovu-vrstu-svi-zele.html Nedavni pad ruske rublje povećao je interesovanje Rusa za kupovinu mačaka, sudeći prema istraživanju koje je izvršila marketinška agencija Youla. ]]> Foto:Thinkstock

Nakon što su analizirali statistike i transakcije, servis je pronašao da je kupovina mačaka porasla za 213 odsto 9. aprila kada je vrednost rublje pala u odnosu na 3. april. 

Najprodavanija vrsta mačke je Scottish Fold koja „drži“ 40 odsto ruskog tržišta i može se pazariti za 3.000 rubalja (48 dolara).

Britanska kratkodlaka (foto: thinkstock)
Britanska kratkodlaka (foto: thinkstock)

 

Britanska kratkodlaka je na drugom mestu najtraženijih vrsta i ima je 26 odsto vlasnika mačaka u Rusiju, a mače košta 2.800 rubalja (47 dolara).

Mejn kun (foto: thinkstock)
Mejn kun (foto: thinkstock)

 

Mejn kun se nalazi na trećem mestu i košta nešto više, tačnije 7.400 rublja, odnosno 120 dolara.

Sfinks (foto: thinkstock)
Sfinks (foto: thinkstock)

 

Bezdlaka sfinks je takođe u top-pet vrsta mačaka koje Rusi najviše vole, a za nju treba izdvojiti čak 10.000 rubalja , odnosno 162 dolara.

]]>
Wed, 18 Apr 2018 18:53:29 +0200 Životinjsko Carstvo http://www.pressonline.rs/plus/ZivotinjskoCarstvo/408262/prodaja-macaka-u-rusiji-skocila-za-213-odsto-a-ovu-vrstu-svi-zele.html
Šta je srčani crv i kako da znate da li je vaš ljubimac oboleo? http://www.pressonline.rs/plus/ZivotinjskoCarstvo/408261/sta-je-srcani-crv-i-kako-da-znate-da-li-je-vas-ljubimac-oboleo.html Srčani crv (Dirofilaria immitis) je ozbiljna parazitska bolest koja može da odšteti pseće srce i dovede do brojnih komplikacija. Ovaj parazit može da se prenese i na mačke i na ljude, a ponekad je bolest teško dokazati, dok je lečenje dugotrajno i komplikovano. ]]> Foto:Thinkstock

Srčani crv prenosi se ugrizom komarca, što znači da bi trebalo pojačano štititi ljubimce u vreme kada ima najviše komaraca. 

Šta je zapravo srčani crv? 

To je parazit koji nastanjuje srce ili plućne arterije. Kada komarac ugrize životinju, izbaci larve parazita koji rastu ispod kože psa i prolaze sve do jetre i srca, gde se razvijaju u crve. 

Ovi crvi su jako dugački i tanki, što im omogućava da se smeste u vene. Pas koji je oboleo može u sebi imati od jednog do 250 crva, koji mogu preživeti pet do sedam godina. Osim ugrizom komarca, ovaj parazit zaražena majka može da prenese i na štene. 

Neki od simptoma su iscrpljenost, plitko disanje, promene na koži i opadanje dlake. Kako biste bili sigurni u dijagnozu, najbolje je da posetite veterinara, koji će analizom krvi potvrditi da li se radi o srčanom crvu. Pretraga krvi je jedini pouzdani način da se potvrdi prisutnost ovog parazita. 

Ovaj parazit se obično leči određenim lekovima koji se mogu davati oralno ili kao injekcije. Lečenje može potrajati i do godinu dana, piše Index

Operacija je zapravo zadnja opcija za izvlačenje parazita kroz vratnu venu. Ovakav način se vrlo retko koristi, vrlo je skup i riskantan, a radi se jedino u Americi. 

Ljubimca možete zaštititi i sredstvom koje odbija komarce, ali nemojte upotrebljavati sredstva koja nisu namenjena psima i mačkama.

]]>
Wed, 18 Apr 2018 18:50:53 +0200 Životinjsko Carstvo http://www.pressonline.rs/plus/ZivotinjskoCarstvo/408261/sta-je-srcani-crv-i-kako-da-znate-da-li-je-vas-ljubimac-oboleo.html
Njihova priča je prava priča o ljubavi i odanost http://www.pressonline.rs/plus/ZivotinjskoCarstvo/408198/njihova-prica-je-prava-prica-o-ljubavi-i-odanost.html Mužjak rode svake godine preleti hiljade kilometara kako bi se vratio svojoj partnerki koja zbog povrede ne može sa njim. To je priča je to o Malenoj i Klepetanu, rodama iz Hrvatske, koja govori o ljubavi i odanosti suprotnim svim izgledima, piše agencija Frans pres ]]> Foto:Thinkstock

Krajem marta Klepetan se 16. godinu zaredom vratio u hrvatsko selo Brodski Varoš, prethodno napustivši svoje zimsko boravište na jugu Afrike. Tamo se ponovo sastao sa ljubavlju svoga života, belom rodom Malenom, sa kojom je dobio već 62 potomka. 

Zbog ljubavi na daljinu i vernosti, dve rode su u Hrvatskoj pravi "selebritiji", piše AFP. 

Penzionisani domar lokalne škole Stjepan Vokić, 71-godišnji udovac, prihvatio je Malenu 1993. godine, nakon što ju je pronašao pokraj bare ranjenu lovačkim mecima. 

Malena zime provodi u smeštaju koju Vokić naziva "improviziovanom Afrikom", sa gnezdom, grejanjem i akvarijumom. 

Svakog proleća Vokić joj sagradi veliko gnezdo na krovu, kako bi imala gde da dočeka Klepetana. A on će, do početka avgusta, svoje novo potomstvo naučiti da leti i onda zajedno sa njima krenuti prema jugu Afrike.

A faithful male flying thousands of miles each year to join a handicapped female who cannot fly -- the story of two storks in Croatia, Klepetan and Malena, is one of love and devotion beating the odds http://u.afp.com/ocrn 

 

 

Malena će tada ostati sama sa Vokićem koji će je kupati i mazati joj noge kremama, da se ne bi osušile, jer je daleko od svog vlažnog staništa. 

"Vodim je u ribolov, pošto ne mogu da je vodim u Afriku. Čak i televiziju gledamo zajedno", rekao je Vokić za AFP. 

"Da sam je ostavio ranjenu, pojele bi je lisice. Ali sam joj promenio sudbinu i sada sam odgovoran za njen život", objašnjava on. 

Klepetan nosi ogrlicu za praćenje. Njegovo zimsko odredište je negde blizu Kejp Tauna, oko 14.500 kilometara daleko od Malene. A do tamo mu je potrebno nešto više od mesec dana leta. 

U Hrvatskoj živi oko 1.500 parova belih roda. Čigoč, selo u središtu te zemlje, proglašeno je 1994. prvim evropskim selom roda, napominje AFP. Tamo se dvestotinak roda gnezdi na krovovima i vrhovima uličnih svetiljki, a u selu ih je duplo više nego stanovnika.

 

 

]]>
Tue, 17 Apr 2018 18:34:39 +0200 Životinjsko Carstvo http://www.pressonline.rs/plus/ZivotinjskoCarstvo/408198/njihova-prica-je-prava-prica-o-ljubavi-i-odanost.html
Ugrožena pank kornjača je redak daleki rođak dinosaurusa http://www.pressonline.rs/plus/ZivotinjskoCarstvo/408197/ugrozena-pank-kornjaca-je-redak-daleki-rodjak-dinosaurusa.html Kada je vidite, možda biste pomislili da je pank frizura sasvim dovoljna da bi neobična kornjača iz reke Meri, u Kvinslendu u Australiji, bila označena kao jednistvena vrsta. ]]> Foto.EPA

Iako ova vrsta ima još jednu nesvakidašnju odliku, to što pod vodom diše na genitalije, ona je ugrožena, pa se australijski naučnici sada na sve načine trude da je zaštite i stave na listu jedinstvenih ugroženih reptila, pre nego što bude kasno. 

Jedno stanište ove vrste kornjače na svetu je reka Meri. Nadimak "pank kornjača" dobila je po karakterističnoj "frizuri" na vrhu glave, koja potiče od rečnih algi koje na njoj parazitiraju. 

Specifičan način disanja preko genitalija omogućava im da pod vodom ostanu i do tri dana. 

Ova kornjača se našla na 29. mestu liste globalno ugroženih životinjskih vrsta Londonskog zoološkog društva, na kojoj se nalaze ukupno 572 vrste reptila. Prva na listi je njena "rođaka" madagaskarska glavata kornjača, koja je ugroženija od bilo koje druge vrste vodozemaca, ptica ili sisara na svetu.

Foto: EPA-EFE /  Chris Van Wyk/HANDOUT
Foto: EPA-EFE / Chris Van Wyk/HANDOUT

 

"Kao što je to slučaj i sa tigrovima, nosorozima i slonovima, od vitalne je važnosti da sačuvamo i ove jednistvene vrste često zanemarenih životinja", navode iz Londonskog društva i naglašavaju da su ovi ugroženi reptili "poslednji preživeli primerci drevnih loza koje se protežu čak do vremena dinosaurusa". 

U slučaju koranjače iz reke Meri morali bismo da se vratimo oko 50 miliona godina unazad da bismo pronašli njene najbliže srodnike, kažu naučnici. 

Ukupna trenutna brojnost populacije ovih kornjača nije savima poznata, a brojevi variraju budući da su od '60.-ih naovamo ove kornjače hvatane i prodavane kao kućni ljubimci

 

 

]]>
Tue, 17 Apr 2018 18:32:04 +0200 Životinjsko Carstvo http://www.pressonline.rs/plus/ZivotinjskoCarstvo/408197/ugrozena-pank-kornjaca-je-redak-daleki-rodjak-dinosaurusa.html
Kako su kokoške pomogle devojčici sa autizmom da se bori sa bolešću http://www.pressonline.rs/plus/ZivotinjskoCarstvo/408084/kako-su-kokoske-pomogle-devojcici-sa-autizmom-da-se-bori-sa-bolescu.html Devojčici Samer dijagnostifikovan je autizam. U borbi sa bolešću pomaže joj 10 kokošaka, koje su joj poput kućnih ljubimaca ]]> "Volim kokoške jer čine da se osećam posebno, sjajni su prijatelji“, priča ova posebna devojčica. 

"Počela sam da razumem ljude bolje", dodaje ona. 

Samer svoje kokoške obilazi svako jutro, hrani ih i priča im. 

Pogledajte kako to izgleda.

 

]]>
Fri, 13 Apr 2018 17:58:32 +0200 Životinjsko Carstvo http://www.pressonline.rs/plus/ZivotinjskoCarstvo/408084/kako-su-kokoske-pomogle-devojcici-sa-autizmom-da-se-bori-sa-bolescu.html
Kako da prepoznate rasu psa? Stigla je aplikacija i za to http://www.pressonline.rs/plus/ZivotinjskoCarstvo/408065/kako-da-prepoznate-rasu-psa-stigla-je-aplikacija-i-za-to.html Oni koji se ne razumeju baš u rase pasa, od sada imaju na raspolaganju aplikaciju koja će im davati informaciju o kojoj rasi je reč. ]]> Foto:Thinkstock

Slaveći Nacionalni dan kućnih ljubimaca, Gugl je dodao novu funkciju u aplikaciji za fotografije. 

Koristeći fotografiju iz galerije vašeg telefona, aplikacija vam daje informaciju o kojoj rasi je reč, ali i osnovne podatke o njima. 

Novu funkciju Gugl Lensa koristite tako što otvorite Gugl fotos, zatim selektujete fotografiju, a onda dotaknite ikonu na dnu ekrana i dobijate podatke.

]]>
Thu, 12 Apr 2018 22:30:46 +0200 Životinjsko Carstvo http://www.pressonline.rs/plus/ZivotinjskoCarstvo/408065/kako-da-prepoznate-rasu-psa-stigla-je-aplikacija-i-za-to.html
I psi lažu da bi dobili ono što žele http://www.pressonline.rs/plus/ZivotinjskoCarstvo/407913/i-psi-lazu-da-bi-dobili-ono-sto-zele.html Rezultati nedavne studije iz Švajcarske pokazali su da psi i te kako umeju da lažu kako bi od ljudi dobili ono što žele. ]]> Foto:Thinkstock

Istraživači iz Švajcarske trenirali su 27 pasa različitih uzrasta sa dve žene - jednom koja im je davala poslastice, ali i sa drugom koja je bila stroža. 

Psi su naučeni da od tri kutije izaberu dve kutije u kojima se nalazila hrana, dok je treća bila prazna. Dok bi jedan trener nagradio psa ako pogodi kutiju za hranom, druga žena ne bi. 

Psi su trenera koji bi im dao poslasticu vodili do kutije sa kobasicama, a drugog trenera do prazne kutije u nadi da će „obrnutom psihologijom“ dobiti poslasticu.

]]>
Tue, 10 Apr 2018 19:10:47 +0200 Životinjsko Carstvo http://www.pressonline.rs/plus/ZivotinjskoCarstvo/407913/i-psi-lazu-da-bi-dobili-ono-sto-zele.html
Prvo nacionalno takmičenje u šišanju pasa http://www.pressonline.rs/plus/ZivotinjskoCarstvo/407846/prvo-nacionalno-takmicenje-u-sisanju-pasa.html Prvo nacionalno takmičenje u šišanju pasa biće održano narednog vikenda, 14. i 15. aprila, u Sportskom centru "Šumice". ]]> Foto:Dijana Djondovic

U okviru takmičenja biće održano dva seminara sa temama Pudla puppy clip i Spirale za pudlu i bišon standardna frizura, a generalni sekretar Internacionalnog udruženja grumera, Lin Leonardi, održaće i prezentaciju asocijacije IGA. 

Za takmičenje se prijavilo više od 25 takmičara iz Srbije, Kine, Singapura, Rumunije, Bugarske i regiona, a više od 40 polaznika slušaće najavljene stručne seminare. 

Takmičenje u grumingu održavaće se u tri kategorije (čista rasa - B i C razredi, trimovanje - B i C razredi i slobodan stil), a učesnike će ocenjivati stručni inostrani žiri u sastavu: Izabela Džons, najpoznatija grumerka iz Španije, Aleks Ang, sertifikovani master gruminga iz Singapura i Herv Paskal, predsednik Internacionalnog uduruženja grumera iz Francuske. 

Takmičenje se održava u organizaciji Udruženja grumera Srbije, a uz pokroviteljstvo Internacionalne gruming asocijacije (IGA), i uz podršku Kinološkog saveza Srbije. 

Udruženje grumera Srbije je prvog vikenda aprila održalo specijalnu humanitarnu akciju akcija šišanja napuštenih i uličnih (gradskih) pasa u jednom od beogradskih salona, i tom prilikom pozvalo sve salone u Srbiji da se priključe i svake prve nedelje u mesecu besplatno šišaju napuštene i ulične pse.

]]>
Mon, 9 Apr 2018 20:58:20 +0200 Životinjsko Carstvo http://www.pressonline.rs/plus/ZivotinjskoCarstvo/407846/prvo-nacionalno-takmicenje-u-sisanju-pasa.html
Slonovi opet na udaru lovokradica, ovaj put ne zbog kljova http://www.pressonline.rs/plus/ZivotinjskoCarstvo/407159/slonovi-opet-na-udaru-lovokradica-ovaj-put-ne-zbog-kljova.html Krivolov slonova radi slonovače već je desetkovao njihovu populaciju, ali lovljenje ovih životinja u Mjanmaru zarad njihove kože moglo bi da ostavi katastrofalne posledice. ]]> Foto:Thinkstock

Krivolov se nije smatrao velikim problemom u ovoj zemlji, sve dok, zbog jednog istraživanja, 19 slonova nije dobilo GPS ogrlice oko vrata. 

U naredne dve godine, Institut za očuvanje prirode Smitsonijan ustanovio je da je na teritoriji od samo 35 kvadratnih kilometara, na kojoj su ove životinje živele, svih 19 jedinki ili nestalo, ili pronađeno mrtvo. 

U jugocentralnom delu Mjanmara zatim je pronađeno još 40 tela slonova, koja su bila odrana, i kojima su nedostajale kljove. 

Istraživači su u međuvremenu otkrili da lovokradice plaćaju hiljade dolara za otkrivanje lokacije slonova, i da ih ubijaju zbog njihove kože. 

U susednoj Kini, gde se koristi kao tradicionalni lek, koža slona prodaje se po ceni od 750 dolara za kilogram, prenosi Nacionalna geografija. 

Iako se još ne znaju razmere ovog problema, istraživači navode da bi ovaj metod mogao da doprinese istrebljenju populacije azijskih slonova, koja se već suočava sa gubitkom staništa. 

"Na meti su svi slonovi, uključujući ženke i mladunce, što ja najbrži način da se istrebe ove životinje", upozorava Džon Mekevoj iz instituta Smitsonijan. 

"Situacija je naročito zabrinjavajuća u Mjanmaru, gde je populacija divljih slonova opala sa oko 10.000 u četrdesetim godinama na 1.430-2.065 jedinki danas", navodi se u studiji objavljenoj u magazinu PLOS.

]]>
Thu, 22 Mar 2018 18:48:42 +0100 Životinjsko Carstvo http://www.pressonline.rs/plus/ZivotinjskoCarstvo/407159/slonovi-opet-na-udaru-lovokradica-ovaj-put-ne-zbog-kljova.html