Press Online :: Automobili http://www.pressonline.rs/plus/automobili/rss.html sr http://www.pressonline.rs/img/logo.png Press Online :: Automobili http://www.pressonline.rs/plus/automobili/rss.html Mercedes uvodi novi digitalni kokpit u sve modele http://www.pressonline.rs/plus/automobili/405962/mercedes-uvodi-novi-digitalni-kokpit-u-sve-modele.html Nemački proizvođač potvrdio je da će potpuno digitalizovana komandna tabla sa multimedijalnim sistemom koji je debitovao na novoj generaciji A klase uskoro biti ugrađivana i u ostale Mercedese. ]]> fOTO:b92.NET

Kao zamena za Mercedesov COMAND uređaj, novi MBUX multimedijalni sistem, sa dva digitalna displeja spojena u vidi velikog tableta na komandnoj tabil, baziran je na sistemu Lunux, a ima Nvidia grafičku kartu i 8 GB RAM memorije.

Kako kažu u Mercedesu, ovaj sistem je lakši ta korišćenje, sa samo dva nivo menija po dubini.

U razgovoru za Car Advice, šef razvojno-istraživačkog odeljenja nemačke kompanije, Ola Kaellenius, najavio je da će MBUX “u narednih nekoliko godina” biti uvršten u sva vozila iz Mercedesove ponude.

Ovaj sistem ima mogućnost upravljanja glasovnim komandama (poput Amazon Alexa i Google Assistant programa), a aktivira se izgovaranjem fraze “Hej, Mercedes”.

Nakon toga, vozač ima mogućnost da govornim naredbama upravlja većinom komandi i funkcija u automobilu koje su dostupne u okviru MBUX sistema.

U novom Mercedesu A klase, MBUX je dostupan u tri verzije. Osnovna se sastoji od dva spojena displeja od po 7 inča, dok su u vrhu ponude dva ekrana od po 10,25 inča. Između njih, na raspolganju je opcija koja predstavlja kombinaciju jednog sedmoinčnog i jednog dispelja dijagonale 10,25 inča.

]]>
Fri, 23 Feb 2018 12:47:26 +0100 Automobili http://www.pressonline.rs/plus/automobili/405962/mercedes-uvodi-novi-digitalni-kokpit-u-sve-modele.html
Samovozeći automobili biće farbani samo u svetle boje? http://www.pressonline.rs/plus/automobili/405895/samovozeci-automobili-bice-farbani-samo-u-svetle-boje.html Pored toga što će samovozeći automobili budućnosti biti lišeni upravljačkih komandi kakve danas poznajemo, ova vozila imaće i specijalne boje spoljašnjosti. ]]> Foto:B92.net

S obzirom da je za funkcionisanje auto-pilota od krucijalne važnosti sistem LiDAR koji detektuje pokretne objekte u blizini automobila pomoću laserskog snopa, vozila ofarbana u svetle nijanse lakše će se uočavati od onih tamnijih, piše USA Today.

"Testovi su pokazali da LiDAR mnogo lakše otkriva automobile čija boja spoljašnjosti reflektuje više svetlosti", objašnjava Nancy Lockhart, stručnjak za boje i premaze u automoblskoj industriji.

Iako se tehnologija samovozećih automobila ne oslanja isključivo na LiDAR, već su uključeni i drugi sistemi, poput kamera i ultrazvučnih senzora, očekuje se da će, barem u prvim generacijama vozila sa auto-pilotom ona uglavnom biti bele spoljašnjosti ili će biti ofarbana u neku drugu svetlu nijansu.

Neke kompanije, poput firme Axalta Coating System u kojoj je Nancy Lockhart zaposlena, već eksperimentišu sa ubacivanjem reflektivnih ljuspica u tamnije nijanse farbe za automobile, kako bi tamno obojene površine učinili više reflektujućim.

"Između ostalog, boja je ta koja prodaje automobil", objašnjava Lockhart i dodaje da ne veruje da će se ljudi u budućnosti voziti samo u automobilima svetlih tonova.

Još jedna kompanija koja se bavi ovom problematikom, PPG Industries, eksperimentiše sa haj-tek bojama koje se koriste u avio-industriji za premaz trupa aviona.

David Bem, tehnički direktor u PPG kaže da se u toj kompaniji nadaju da će uspeti da proizvedu crnu farbu koja za 20-30% više reflaktujuća od postojeće.

I Bem smatra da su kupcima boje važne prilikom odabira automobila, jer veoma utiču na izgled spoljašnjosti vozila.

On zato veruje da je važno zadržati u ponudi i tamne nijanse boja kada jednog dana putevima zagospodare samovozeći automobili.

Još jedan izazov za proizvođače automobilskih boja i premaza biće kako sprečiti prljanje površine takvih vozila, jer je od presudne važnosti da spoljne kamere i senzori "automobila bez vozača" ne budu prekriveni nečistoćom, kako bi uspešno detektovali druga vozila i objekte.

]]>
Thu, 22 Feb 2018 12:57:05 +0100 Automobili http://www.pressonline.rs/plus/automobili/405895/samovozeci-automobili-bice-farbani-samo-u-svetle-boje.html
Porsche odustaje od dizelaša? http://www.pressonline.rs/plus/automobili/405825/porsche-odustaje-od-dizelasa.html Iako su fanovi Porschea otpočetka smatrali da je uvođenje dizel motora u vozila ovog brenda skrnavljenje, proizvođač ih već godinama ugrađuje u svoje SUV modele i limuzinu Panamera. ]]> Foto:b92.net

Međutim, stvari se izgleda sada kreću u suprotnom smeru.

Kako saznaje Autocar, odluka kompanije da izbaci dizelaše iz svog proizvodnog programa doneta je nakon što je Porsche ponudio novi Cayenne samo sa benzinskim motorima.

Isti izvor navodi da će proizvođač iz Štutgarta ukinuti i modele Macan S Diesel i Panamera 4S Diesel.

Ova odluka po svemu sudeći ima manje veze da Volkswagenovim “dizelgejtom”, a više sa menjanjem stavova javnosti u pogledu dizel motora i postepenom okretanju ekološki prihvatljivijih opcija, kao što je Panamera Plug-in Hybrid i najavljeni električni Porsche Mission E.

Osim toga, na ukidanje nekih dizelaša uticaja ima i novi standrad merenja potrošnje i emisija štetnih gasova (WLTP), koji je zamenio stari (NEDC) u Evropi.

Još jedan faktor koji ide u prilog odluci Porschea da izbaci modele sa dizel motorima je pad tražnje i relativno skromna prodaja.

Navodi se da u ukupnoj prodaji modela Macan dizelaši učestvuju u “manjem procentu”, dok je samo oko 15% prodatih Panamera opremljeno dizel jedinicama.

Da dizelaši učestvuju u ukupnoj prodaji Porschea sa relativno malim procentom, ranije je potvrdio i direktor kompanije Oliver Blume, koji je kazao da “dizelaši nisu toliko važni za Porsche”, jer učestvuju u globalnoj prodaji ovog proizvođača sa oko 15 procenata.

On je tada naglasio da su vozila sa dizel motorima praktično popularna samo u Evropi i da ih Porsche dobija od drugih kompanija, kao što je Audi. Blume kaže i da je svestan da su dizel motori važni za kupce modela Cayenne na evropskom tržištu.

Električni Porsche Mission E Concept iz 2015.
Električni Porsche Mission E Concept iz 2015.
]]>
Wed, 21 Feb 2018 12:38:36 +0100 Automobili http://www.pressonline.rs/plus/automobili/405825/porsche-odustaje-od-dizelasa.html
Novi Audi Q3 stiže iz komšiluka http://www.pressonline.rs/plus/automobili/405823/novi-audi-q3-stize-iz-komsiluka.html Mađarski ogranak Audija proslavlja 25. godišnjicu postojanja, a rođendansku proslavu uveličaće početak proizvodnje druge generacije modela Q3, kasnije ove godine. ]]> Foto:B92.net

Kao deo priprema za izradu novog Audija Q3, proizvođač je u fabrici u mađarskom Đeru izgradio novu halu površine 80.000 kvadratnih metara, opremljenu sa 700 robota.

Kroz dopunsku obuku prolaze i zaposleni u ovoj fabrici, a Audi je saopštio da je već izrađeno 168 pretprodukcijskih vozila.

Pretprodukcijski Audi Q3 za 2019. (Foto: Carscoops/CarPix)
Pretprodukcijski Audi Q3 za 2019. (Foto: Carscoops/CarPix)

Očekuje se da će Audi Q3 za 2019. imati evolutivni dizajn spoljašnjosti u odnosu na aktuelnu verziju.

Za razliku od prethodnika koji je koristio PQ35 mehaničku platformu, novi model baziran je na modularnoj Volkswagenovoj MQB platformi. To će doprineti smanjenju ukupne mase vozila, pa se kao rezultat ove “dijete” očekuje za 50-ak kg lakše vozilo nego do sada.

Pretprodukcijski Audi Q3 za 2019. (Foto: Carscoops/CarPix)
Pretprodukcijski Audi Q3 za 2019. (Foto: Carscoops/CarPix)

Na raspolaganju će biti paleta benzinskih i dizel motora VW grupe, od bazičnog 1.5 litarskog četvorocilindraša, pa do 2.5 litarske jedinice sa 5 cilindara i oko 400 ks u sportskoj verziji RS Q3.

Spekuliše se i o plug-in hibridu i potpuno električnoj varijanti.

]]>
Wed, 21 Feb 2018 12:28:04 +0100 Automobili http://www.pressonline.rs/plus/automobili/405823/novi-audi-q3-stize-iz-komsiluka.html
Poslednji Bond prodaje svoj jedinstveni Aston Martin http://www.pressonline.rs/plus/automobili/405795/poslednji-bond-prodaje-svoj-jedinstveni-aston-martin.html Jedinstveni Aston Martin Vanquish koji je bio u vlasništvu Džejmsa Bonda, tačnije glumca Danijela Krega, biće prodat na aukciji. ]]> Foto:B92.net

Automobil poslednjeg Bonda u nizu naći će se na aukciji 20. aprila u Njujorku.

Ovaj Vanquish nije korišćen na snimanju filma već je lični primerak Krega, a proizveden je 2014. godine.

Aukcijska kuća očekuje da će automobil koji inače košta oko 300.000 dolara dostići vrednost od 400.000-600.000 dolara.

Foto: Promo
Foto: Promo

Kregov Vanquish nije potpuno "običan", reč je o ograničenoj seriji od 100 jedinica "Centanary Edition" povodom 100. godina kompanije Aston Martin.

Pod haubom ima 6.0-litarski V12 motor sa 565 KS i 620 Nm obrtnog momenta, a maksimalna brzina je 295 km/h.

Kreg je dodatno modifikovao svoj Vanquish sa tamno plavim detaljima u saradnji sa jednim od šefova AM Marekom Rajhmanom.

Foto: Promo
Foto: Promo

Britanski glumac će deo novca od prodaje donirati neprofitnoj organizaciji "The Opportunity Network" koja pomaže mladim da razviju svoju karijeru.

"Vanquish je vrhunska sila automobilskog inženjeringa I posebno je zadovoljstvo voziti ga. Iako će mi nedostajati, želim da dodatno unapredim važan rad The Opportunity Network", rekao je Kreg.

]]>
Tue, 20 Feb 2018 12:44:39 +0100 Automobili http://www.pressonline.rs/plus/automobili/405795/poslednji-bond-prodaje-svoj-jedinstveni-aston-martin.html
Jubilarni BMW M4 Cabrio za 300 srećnika (FOTO) http://www.pressonline.rs/plus/automobili/405788/jubilarni-bmw-m4-cabrio-za-300-srecnika-foto.html BMW ove godine obeležava tri decenije od lansiranja prvog “M” modela sa otvorenim krovom. ]]> Foto:B92.net

Te 1988. BMW-ovo M odeljenje odlučilo je da kupcima ponudi prvi kabriolet visokih performansi, pa je u leto iste godine stigao prvi M3 Cabriolet sa 215 ks (158 kW).

Ovaj automobil proizvodio se do 1991, a sa fabričkih traka ukupno je sišlo svega 786 jedinica što je vlasnicima ovog vozila garantovalo priličan ekskluzivitet.

Tri decenije kasnije, BMW se priseća prvog M modela sa otvorenim krovom kroz specijalnu ograničenu seriju savremenog duhovnog naslednika – modela M4 Cabrio.

Automobil sa oznakom BMW M4 Cabrio “Edition 30 Jahre” biće dostupna u dve boje spoljašnjosti (metalik Macao plavoj i tamno žutoj), a biće napravljeno samo 300 primeraka.

Sva vozila će imati dodatni M Competition paket opreme, koji između ostalog uključuje i adaptivno ogibljenje, specijalan izduvni sistem i aktivni diferencijal.

Zahvaljujući istom paketu, unapređena je i pogonska jedinica – šestocilindarski 3.0 litarski twin-turbo koji se nalazi ispod haube isporučuje 450 ks (331 kW).

BMW M4 Cabrio “Edition 30 Jahre” postavljen je na 20 inčne točkove, a proizvođač za sada nije objavio na kojim tržištima će biti dostupan i po kojoj ceni.

.

.

.

.

.

.

.

]]>
Tue, 20 Feb 2018 12:37:04 +0100 Automobili http://www.pressonline.rs/plus/automobili/405788/jubilarni-bmw-m4-cabrio-za-300-srecnika-foto.html
Porsche smestio auto-salon na alpski vrh http://www.pressonline.rs/plus/automobili/405698/porsche-smestio-auto-salon-na-alpski-vrh.html Prodajni salon koji je smešten na 2.300 metara nadmorske visine jedan je od najneobičnijih od 700 Porscheovih salona širom sveta. ]]> Foto:B92.net

Pored toga što se nalazi pod providnom kupolom na jednom planinskom vrhu u francuskim Alpima, njegova specifičnost je u tome što sadrži samo jedan izložbeni primerak - Porsche Cayenne.

Ovaj pop-up salon smešten je pored restorana "Rok" u zimskom centru Méribel, a potencijalnim kupcima na usluzi je prodavac koji će odgovoriti na sva pitanja u vezi sa modelima Porschea koji su u ponudi.

Zainteresovani mogu na licu mesta zakazati i test vožnju, ali na drugoj lokaciji, na nekih par km nižoj nadmorskoj visini.

Inače, lokacija na kojoj se nalazi ovo specifično prodajno mesto često je izložena temperaturama nižim od -25 stepeni Celzijusa, dok vetrovi od 160 km/h nisu retkost.

Salon je otvoren u zimskom periodu, do sredine aprila.

.

]]>
Mon, 19 Feb 2018 12:17:44 +0100 Automobili http://www.pressonline.rs/plus/automobili/405698/porsche-smestio-auto-salon-na-alpski-vrh.html
Ovo je novi Ceed, Kia planira i SUV (FOTO) http://www.pressonline.rs/plus/automobili/405625/ovo-je-novi-ceed-kia-planira-i-suv-foto.html Južnokorejski proizvođak Kia predstavila je svenu novu generaciju svog hečbeka Ceed, koji će biti samo prvi korak u prošiternoj porodici ovog modela južnokorejske kompanije. ]]> Foto:B92.net

Prethodna generacija Ceed prodata je u 640.000 jedinica, a Kia od nove očekuje još veći uspeh, pa je osim savremenog dizajna promenila donekle i ime, jer je izbacila dugo godina prisutni apostrof.

Novi Ceed je izgrađen na K2 platformi zbog koje je 20mm širi i 23 mm niži, međusovinski razmak ostao isti od 2.650 mm, ali je prtljažnik proširen na 400 litara, a navodno ima i više mesta na zadnjoj klupi.

Dizajn je inspirisan po uzoru na Stinger, a Kia nije štedela na bezbednosti pa su tu automatska duga svetla, sistem za održavanje vozila u istoj traci, upozorenje na približavanje vozila ispred, automatsko kočenje, kontrola mrtvog ugla, sistem za prepoznavanje pešaka i zaustavljanje prilikom naletanja na prepreku prilikom vožnje u rikverc.

Kupci će imati u izboru i široku paletu motora, tu su unapređenji jednolitarski turbozenzinac sa 120 Ks, kao i novi 1.4-litarski od 140 KS.

Novitet je i 1.6-litarski dizel u dve varijante, sa 115 i 136 KS, a svi motori će biti upareni sa šestostepenim manuelnim menjačem.

Ipak, najsnažniji benzinac i dizel će imati i opciju za sedmostepeni automatik s duplim kvačilom.

Novi Kia Ceed će zvanično biti predstavljen javnosti za nekoliko nedelja na sajmu u Ženevi, a na tržištu se očekuje od aprila. Kia još nije definisala cene.

Kia planira nekoliko modela baziranih na novom Ceedu, a ključni bi trebalo da bude novi kompaktni SUV kao konkurent novom Volkswahenu T-Roc.

Trebalo bi da bude klasu ispod Kia Sportage, a u "postavi" Kiine linije modela bi trebalo da se nađe sredinom sledeće godine.

Klasa srednjih i kompaktnih SUV-ova je trenutno najpopularnija na evropskom tržištu automobila, pa Kia planira da proširi svoju ponudu.

"To je plan. Neće biti opcije sa troja vrata što nam daje mogućnost da novi oblik automobila na osnovu Ceeda", rekao je potpredsednik marketinga kompanije Artur Martins.

Martins vidi upravo C segment kao mesto u kojem bi Kia mogla dodatno da raste.

"Nadmašili smo očekivanja u D i SUV segmentu, imamo oko 7% udela u tržištu. Imamo šansu da povećamo obim, ali moramo promeniti recept, moramo doći sa drugačijom pozicijom, s nečim bitnim", dodao je Martins.

SUV bi trebalo da bude poslednji član Ceed porodice, ali teško da će kompanija uspeti da ga "lansira" pre sredine 2019.

Pre toga stići će praktičniji karavan, a potom i njegova "sportskija" verzija Proceed. Nakon njega se očekuje i najjača verzija GT bazirana na hečbeku, ali navodno neće biti toliko "agresivna" kao sestrinski Hyundai i30 N.

]]>
Fri, 16 Feb 2018 12:32:53 +0100 Automobili http://www.pressonline.rs/plus/automobili/405625/ovo-je-novi-ceed-kia-planira-i-suv-foto.html
Koje boje automobila su kupci najčešće birali u 2017.godini http://www.pressonline.rs/plus/automobili/405553/koje-boje-automobila-su-kupci-najcesce-birali-u-2017godini.html Bela ostaje na svetskom tronu kao najpopularniji izbor za spoljašnjost automobila. ]]> Foto:B92.net

Na svetskom nivou, bela je zadržala vodeću poziciju u svim segmentima vozila i još je izbor broj 1, pokrivajući 40 odsto celokupnog tržišta, pokazuje godišnji “Izveštaj o bojama za završne automobilske premaze” koji je objavio BASF.

Uz crnu, sivu i srebrnu, ahromatske boje i dalje su najzastupljenije.

Kada je reč o hromatskim bojama, udeo plave i crvene gotovo da je podjednak, a za njima sledi braon nijansa. Ono što se može zaključiti u globalnom pregledu je da što je auto manji, to je nijansa upečatljivija.

Pojačana prodaja i veći izbor SUV modela značajno su uticali na ovogodišnje brojke. I dok bela i crna dominiraju ovim segmentom, crvena, plava, a posebno braon, javljaju se sve češće.

Što se tiče brojki za Evropu, ahromatske boje i dalje su najpopularnije.

Oko 78 procenata svih prodatih automobila u 2017. ofarbano je u belu, crnu, sivu ili srebrnu nijansu čime se nastavio dosadašnji trend.

Među ahromatskim bojama udeo sive porastao je na 19 procenata. Time je siva postala popularna koliko i crna.

Za pojačan udeo sive zaslužna je raznovrsnost mnogobrojnih nijansi. Sa preko 100 varijacija siva ima drugi najveći broj nijansi, odmah posle plave.

U sferi hromatskih boja, plava je već standardno u trendu. Iako je celokupan udeo od 10 procenata stabilan, razmera plave nijanse značajno raste u sferi hromatske palete, budući da gotovo svaki drugi hromatski automobil koji se proizveo u Evropi tokom 2017. godine upravo je bio plave boje.

Sa skoro 130 različitih nijansi plava je takođe ostala neprevaziđena kada je reč o raznovrsnosti nijansi.

Trenutno su na tržištu stotine boja za automobile, koje uključuju širok raspon jedinstvenih efekata. Štaviše, funkcionalnost premaza igra sve veću ulogu.

Boje sa integrisanim održavanjem temperature, na primer, jačaju održivu mobilnost budućnosti. Budući da smanjuju zagrevanje površine auta, a samim tim i pregrevanje njegove unutrašnjosti, uštedom u korišćenju klime dolazimo do smanjenja potrošnje goriva ili dužeg rada kod električnih automobila.

]]>
Thu, 15 Feb 2018 12:16:16 +0100 Automobili http://www.pressonline.rs/plus/automobili/405553/koje-boje-automobila-su-kupci-najcesce-birali-u-2017godini.html
Audi planira SUV kabriolet? http://www.pressonline.rs/plus/automobili/405552/audi-planira-suv-kabriolet.html Nemački Audi izgleda da ima u planu izgradnju SUV automobila u kabriolet verziji. ]]> Foto:B92.net

Magazin "Autoguide" je objavio skice Audijevog patenta koje prikazuju SUV sa jedinstvenim mehaniznom sklapanja krova.

Taj mehanizam bi povećao sigurnost u slučaju prevrtanja automobila jer deo krova koji se sastoji od tri dela i koji se sklapa pokriva samo zadnja sedišta, dok prednji uvek ostaje iznad sedišta vozača i suvozača.

Centralni deo krova ide u gepek, dok zadnji imao ulogu poklopca što pojednostavljuje proces sklapanja krova.

Tako se smanjuje i težina vozila i omogućava veći prostor u prtljažniku. Spekuliše se da bi Audi ovaj patent mogao da upoterbi u modelu Q8.

Spekuliše se da je Audi patentirao ovaj mehanizam neposredno nakon što su Nissan izbacio Murano Cross kabriolet, a Range Rover najavio Evoque kabrio.

]]>
Thu, 15 Feb 2018 12:13:36 +0100 Automobili http://www.pressonline.rs/plus/automobili/405552/audi-planira-suv-kabriolet.html
Neće "na struju" – Evropljani bi benzince i dizelaše http://www.pressonline.rs/plus/automobili/405465/nece-na-struju--evropljani-bi-benzince-i-dizelase.html Prema novom istraživanju koje je objavila Mazda, gotovo 60% evropskih vozača i dalje želi motore sa unutrašnjim sagorevanjem i vidi pozitivnu budućnost za benzinske i dizel motore. ]]> Foto:B92.net

Kroz istraživanje Mazda Driver Project - sprovedeno zajedno sa agencijom Ipsos MORI - anketirano je 11.008 ljudi na ključnim evropskim tržištima, a prosečno 58% smatra da "još predstoje velike inovacije i poboljšanja na benzinskim i dizel motorima" (65% u Poljskoj i više od 60% u Nemačkoj, Španiji i Švedskoj).

Navedeni rezultati pokazuju da potrošači ne moraju nužno da dele mišljenje mnogih organizacija prema kojima motori sa unutrašnjim sagorevanjem nemaju ulogu u budućnosti automobila.

To je dodatno potkrepljeno činjenicom da se 31% vozača "nada da će dizel automobili i dalje postojati" u vreme dok električni automobili postaju brojnijii, s tim da se brojka u Poljskoj penje do 58%.

Istovremeno, u proseku 33% vozača navodi da bi, ako bi troškovi bili isti kao za električni automobil, "radije odabrali benzinski/dizel automobil" - u Italiji je čak 54% izrazilo ovo mišljenje.

Uprkos zamahu koji dobijaju autonomna vozila, samo 33% vozača "pozdravlja dolazak samovozećih automobila", s tim da podrška pada na samo 25% u Francuskoj i Holandiji.

Kao inicijator ovog istraživanja, Mazda veruje da je vožnja veština koju ljudi žele da zadrže u budućnosti. To je aktivnost koja može biti zabavna i funkcionalna, a mnogi bi želeli da buduće generacije zadrže tu veštinu.

Takva razmišljanja i stavovi svakako su vidljivi u rezultatima istraživanja koji su pokazali značajnu emocionalnu povezanost između automobila i vozača.

Na primer, prosečno 69% vozača "se nada da će buduće generacije i dalje imati mogućnost da voze automobile" - ta brojka iznosi čak 74% u Poljskoj i 70% ili više u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Francuskoj i Švedskoj.

]]>
Wed, 14 Feb 2018 10:53:54 +0100 Automobili http://www.pressonline.rs/plus/automobili/405465/nece-na-struju--evropljani-bi-benzince-i-dizelase.html
BMW X4 za 2019.godinu (FOTO) http://www.pressonline.rs/plus/automobili/405464/bmw-x4-za-2019godinu-foto.html BMW je objavio fotografije i tehničke detalje druge generacije kupe krosovera X4, uoči svetske premijere zakazane za početak marta i ženevski salon automobila. ]]> Foto:B92.net

Iako je u pitanju potpuno nova generacija, BMW X4 se ne razlikuje previše po dizajnu spoljašnjosti od odlazećeg modela.

Ako se automobil posmatra sa prednje strane, mogu se zapaziti veća maska hladnjaka i nešto manji farovi nego ranije, ali se generalno novi X4 vizualno nije mnogo prmenio.

Sa druge strane, promene su veće na zadnjem delu vozila, gde se BMW odlučio da prepoznatljiva stop svetla zameni tankim svetlosnim grupama koje automobilu daju sportskiji izgled.

Novi BMW X4 je porastao u odnosu na prvu generaciju – duži je za 76 mm i širi za 35 mm. Veće je i međuosovinsko rastojanje, i to za 53 mm. Takođe, putnici na zadnjoj klupi dobili su dodatni prostor za noge (+25 mm).

Dimenzije (dužina/širina/visina): 4752/1918/1621 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2864 mm
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4752/1918/1621 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2864 mm

Standardna oprema je bogatija nego pre, pa sada obuhvata i LED farove.

Pored toga, svaki X4 opremljen je novim multimedijalnim sistemom sa ekranom dijagonale 10,25 inča i navigacijom.

Spisak bezbednosnih sistema asistencije uključuje i upozorenje na moguć frontalni sudar, kao i sistem za bezbednu vožnju u gradskim saobraćajnim gužvama - sa funkcijom automatskog kočenja za izbegavanje sudara (ili ublaživanje posledica) i detekcijom pešaka.

Među opcijama su panoramski prozor na krovu i trozonski klima uređaj, a sve verzije standardno su opremljene osmobrzinskim automatskim menjačem i pogonom na sva 4 točka.

Bazični model, X4 xDrive20i, pogonjen je četvorocilindarskim 2.0 turbo benzincem sa 184 ks (135 kW) i 290 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Drugi benzinski model u ponudi je xDrive30i opremlljen takođe četvorocilindarskim 2.0 agregatom. Ovaj motor razvija 252 ks (185 kW) i 350 Nm.

Oni koji žele još snažniju mašinu mogu da odaberu M40i sa 3.0 litarskim turbo motorom sa 6 cilindara koji isporučuje 360 ks (265 kW) i 495 Nm.

Na raspolaganju su i tri dizelaša.

Najslabiji X4 xDrive20d koristi 2.0 turbo motor sa 4 cilindra koji proizvodi 190 ks (140 kW) i 400 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Sledeći je X4 xDrive25d, sa istim agregatom, ali veće snage – 231 ks (170 kW) i 500 Nm.

U vrhu dizel ponude je X4 M40d sa 3.0 litarskom jedinicom sa 6 cilindara i 326 ks (240 kW) i 680 Nm.

Druga generacija BMW-a X4 imaće svetsku premijeru na predstojećem sajmu automobila u Ženevi, a u proizvodne salone stiže tokom leta.

.

.

.

.

.

.

.

.

]]>
Wed, 14 Feb 2018 10:49:56 +0100 Automobili http://www.pressonline.rs/plus/automobili/405464/bmw-x4-za-2019godinu-foto.html
Šta je novo? Škoda Fabia za 2018. (redizajn) http://www.pressonline.rs/plus/automobili/405171/sta-je-novo-skoda-fabia-za-2018-redizajn.html Škoda je objavila prve fotografije i tehničke detalje restilizovane Fabije uoči svetske premijere ovog modela zakazane za auto-salon u Ženevi. ]]> Foto:B92.net

Četiri godine nakon lansiranja Fabije treće generacije došlo je vreme za redizajn, koji osim detalja spoljašnjosti automobila uključuje i nove sistemi asistencije i novi multimedijalni sistem, a osvežene su obe karoserijske varijante – hečbek i karavan.

Kada je reč o dizajnu, napred su promenjeni farovi i maska hladnjaka, dok su pozadi restilizovani branik i stop svetla, a kupcima su po prvi put u Fabiji dostupna LED prednja i zadnja svetla.

Ponuda alu felni kod hečbeka proširena je točkovima promera 18 inča.

Škoda nije objavila fotografije unutrašnjosti putničke kabine, ali u fabrici kažu da je instrument tabla takođe restilizovana, dok su na raspolaganju novi dezeni i kombinacije presvlaka sedišta i tapacirunga, koji enterijeru treba da pruže luksuzniji ambijent.

Ponuda motora sastoji se od 4 trocilindarskia 1.0 litarska benzinca. Atmosferske MPI verzije dostupne su sa 60 ks (44 kW) i 75 ks (55 kW).

Tu su i dva TSI turbo benzinska agregata, koji osim turbo punjača imaju i sistem drirektnog ubrizgavanja goriva, a proizvode 95 ks (70 kW) i 110 ks (81 kW). Snažnija verzija može da se naruči i sa opcionim DSG menjačem sa duplim kvačilom.

Škoda je saopštila da su oba TSI motora opremljena filterima štetnih čestica.

Fabia za 2018. dobija i nove sisteme asistencije, čime se pojedine tehnologije aktivne bezbednosti spuštaju u niže segmente Škodinih vozila. Automobil je opremljen elektronskim sistemom za uočavanje drugih automobila koji se nalaze u mrtvom uglu i upozorenje vozača na njihovo prisustvo.

Fabia će imati i sistem koji motri na dešavanja iza vozila i alarmira vozača ako postoji opsnost od sudara otpozadi.

Još jedna novina je Light Assist, automatsko isključivanje dugih svetala u slučaju nailaska automobila u susret.

Škoda je u novoj Fabiji unapredila i multimedijalni sistem "Swing" koji sada ima 6,5 inčni ekran. U verzijama sa ugrađenim navigacionim sistemom, vozaču su na raspolaganju servisne informacije o stanju i uslovima u saobraćaju u realnom vremenu.

SmartLink+ tehnologija, sa funkcijama Apple CarPlay, Android Auto, MirrorLinkTM i SmartGate omogućava jednostavno povezivanje sa smartfon uređajima i prenošenje njihovih sadržaja na displej multimedijalnog sistema.

Nakon ženevske premijere u martu, Škoda Fabia za 2018. pojaviće se u prodajnim salonima u drugoj polovini godine.

]]>
Thu, 8 Feb 2018 12:20:46 +0100 Automobili http://www.pressonline.rs/plus/automobili/405171/sta-je-novo-skoda-fabia-za-2018-redizajn.html
Auto-salon u koji niko nije ušao već 30 godina http://www.pressonline.rs/plus/automobili/405170/auto-salon-u-koji-niko-nije-usao-vec-30-godina.html Automobili koji se u njemu nalaze nikad nisu voženi, a datiraju iz 80-tih godina 20. veka. ]]> Foto:B92.net

Izlog snova za svakog obožavatelja klasičnih modela marke Subaru, ali i za kolekcionare automobila, nalazi se na Malti u gradu Mosta.

Subaru Justy, Impreza, pa i Sambar s kraja 1980-ih možda ne zvuče previše primamljivo, ali kada vam kažemo da nikad nisu voženi, stvari se pomalo menjaju.

Iako su proizvedeni pre 30 i više godina, ovi automobili imaju nesvakidašnju životnu priču. Ako već nije tužna, onda je dosadna, jer su od "rođenja" parkirani u izlogu jednog prodajnog audo-salona.

A među njima je i Subaru XT, poseban kupe koji je svojevremeno najavio Subaruov ulazak u svet luksuza. Napredne aerodinamike i pilotskog kokpita, opremljen 1.8 turbo motorom i pogonom na sve točkove bio je san mnogih, baš kao i njegov naslednik SVX iz 1992. godine.

Nije neuobičajeno da se, tu i tamo, u ponudi u stranim oglasima pojavi poneki novi-stari automobil, ali ovo je zaista redak slučaj da je zarobljena praktično čitava gama jednog proizvođača iz tog razdoblja.

U izloge ovog salona možete i sami zaviriti putem Google Maps-a.

]]>
Thu, 8 Feb 2018 12:15:55 +0100 Automobili http://www.pressonline.rs/plus/automobili/405170/auto-salon-u-koji-niko-nije-usao-vec-30-godina.html
Vazdušni jastuci – noćna mora autoindustrije http://www.pressonline.rs/plus/automobili/405098/vazdusni-jastuci--nocna-mora-autoindustrije.html Već godinama unazad skoro svi proizvođači automobila imaju povremene opozive vozila zbog određenih nedostataka svojih proizvoda. Čak 30% tih problema su uzrokovani vazdušnim jastucima. ]]> Foto:b92.net

U poslednjim kvartalu 2017. godine od 65 problema koji su bili uzroci opoziva vozila u Evropi, 20 se odnosilo upravo na ovaj bezbednosni system.

Iako je tokom poslednja tri meseca prošle godine ukupan broj opoziva u Evropi doživeo pad od deset odsto u odnosu na prethodni kvartal, to je i dalje peti najveći kvartalni record.

Za razliku od vazdušnih jastuka, tek po pet opoziva je prouzrokovano zbog problema sa točkovima i kočnicama.

Najviše opoziva stiglo je od nemačkih proizvođača – 30, iz Francuske 23, a šest od kompanija iz Velike Britanije.

]]>
Wed, 7 Feb 2018 11:03:07 +0100 Automobili http://www.pressonline.rs/plus/automobili/405098/vazdusni-jastuci--nocna-mora-autoindustrije.html
Kinezi opet kopiraju: "Klonirali" BMW-ov model iz 1955. godine http://www.pressonline.rs/plus/automobili/405096/kinezi-opet-kopiraju-klonirali-bmw-ov-model-iz-1955-godine.html Čuvena BMW Isetta, koja je originalno predstavljena u Evropi polovinom 20. veka, u kineskoj verziji iz 21. veka dobila je duže međuosovinsko rastojanje i dodatni par vrata. ]]> Foto:B92.net

Nije retkost da kineski proizvođači automobila, koji svoja vozila prodaju isključivo na domaćem tržištu, odluče da prekopiraju dizajn nekog popularnog savremenog modela sa Zapada.

Ovog puta, inspiraciju za "kloniranje" pronašli su u jednom neobičnom vozilu starom 60-ak godina.

Foto: carnewschina.com
Foto: carnewschina.com

U pitanju je BMW Isetta, koja je u automobilskoj istoriji uglavnom poznata kao mali gradski dvosed, mada je u jednom kraćem periodu krajem '50-tih izrađivana i u produženoj varijanti, poput ove kineske, sa dva reda sedišta i prostorom za 4 putnika.

Moderna inkarnacija Isette iz Kine nosi oznaku Eagle EG6330K i po dizajnu spoljašnjosti veoma liči na nekadašnju produženu verziju koja se polovinom 20.veka prodavala kao BMW 600.

Foto: carnewschina.com
Foto: carnewschina.com

Najveća vizuelna razlika je u prednjim vratima – kod originalne Isette postajala su jedna prednja vrata, sasvim napred, kroz koja su ulazili vozač i suvozač, dok su se Kinezi odlučili za konvencionalno rešenje sa dvoja vrata na bočnim stranama vozila.

Pogled u u unutrašnjost, međutim, odaje utisak da se nalazite u kabini nekog savremenog automobila.

Foto: carnewschina.com
Foto: carnewschina.com

Umesto malenog benzinca, koji je pogonio originalnu Isettu, kineski "klon" ima elektromotor od svega 5,3 ks.

Električna energija čuva se u baterijama kapaciteta 72 kWh, a Eagle EG6330K ima autonomiju u vožnji od oko 120 km i može da razvije maksimalnih 60 km/h.

Foto: carnewschina.com
Foto: carnewschina.com

Proizvođač nije objavio cenu ovog vozila, ali procenjuje se da bi Eagle EG6330K mogao da košta oko 4.000 dolara.

U fabrici ističu da je namenjen mlađoj populaciji koja živi u velikim gradovima u Kini.

Izvor: Car News China

Foto: carnewschina.com
Foto: carnewschina.com
]]>
Wed, 7 Feb 2018 10:52:59 +0100 Automobili http://www.pressonline.rs/plus/automobili/405096/kinezi-opet-kopiraju-klonirali-bmw-ov-model-iz-1955-godine.html
Dizajn nove A klase http://www.pressonline.rs/plus/automobili/404988/dizajn-nove-a-klase.html Mercedes je povodom premijere nove generacije A klase objavio nekoliko video klipova ovog automobila. ]]> Foto:B92.net

Kada se u martu pojavi u prodaji u Evropi, nova A klasa moći će da se naruči sa jednim od tri ponuđena motora – A 200, A 250 i dizelašem A 180d.

Osnovni benzinac ima 163 konjske snage, jača benzinska verzija isporučuje 224 ks, dok dizelaš proizvodi 116 “konja” i predstavljaće bazični model nove genreracije Mercedesovog kompaktnog hečbeka.

Više tehničkih detalja možete pročitati u posebnom tekstu, a u nastavku uživajte u video snimcima nove A klase.

Mercedes A klase u vožnji:


]]>
Mon, 5 Feb 2018 13:48:40 +0100 Automobili http://www.pressonline.rs/plus/automobili/404988/dizajn-nove-a-klase.html
Top 5 najluksuznijih modela iz Mercedesove istorije http://www.pressonline.rs/plus/automobili/404935/top-5-najluksuznijih-modela-iz-mercedesove-istorije.html Od predratnog Mercedesa 540 K do savremenog Mercedes-Maybacha S650 Cabriolet. ]]> Foto:B92.net

Nemački proizvođač je u okviru YouTube serijala "Best of Benz" napravio izbor od 5 najluksuznijih automobila iz svoje istorije. Izbor je svakako zanimljiv, mada se mnogi neće složiti sa njim.

Na 5. mestu ove liste našla se limuzina Mercedes 540 K koja se proizvodila u periodu od 1935. do 1940. Ispod dugačke haube nalazio se 5.4 litarski motor sa 8 redno postavljenih cilindara i 2 karburatora, koji je isporučivao za to vreme moćnih 117 konjskih snaga (86 kW).

Poziciju 4 zauzeo je savremeni Mercedes-Maybach G650 Landaulet, ultimativni luksuzni terenac zasnovan na prethodnoj generaciji G klase. Ovaj model izrađen je u svega 99 primeraka a može se opisati kao mešanac G i S klase.

Za pogon je upotrebljen V12 bi-turbo motor sa 630 ks (463 kW) i čak 1.000 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Treće mesto pripada ekskluzivnom Mercedesu S600 iz 1959. u kome su se vozili najbogatiji ljudi planete, ali i najznačajniji političari tog perioda i članovi raznih dinastija.

Poziciju broj 2 zauzeo je još jedan savremeni izdanak loze Mercedes-Maybach, model S650 Cabriolet. Ovaj automobil spada u sam vrh najluksuznijih automobila sa otvorenim krovom, a zasnovan je na Mercedesu S klase Cabrio.

Na 1. mestu ove kratke liste je legendarni Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupé, kao jedan od najekskluzivnijih modela u automobilskoj istoriji – napravljena su samo 2 primerka.

Ovaj Mercedes iz sredine 1950-ith razvijao je za to vreme fantastičnih 290 km/h, a pola veka kasnije poslužio je kao inspiracija za još jedan čuveni model - Mercedes SLR McLaren iz 2003.

Pogledajte video, a u komentarima možete nabrojati “top 5” Mercedesa po vašem izboru:

]]>
Fri, 2 Feb 2018 13:53:47 +0100 Automobili http://www.pressonline.rs/plus/automobili/404935/top-5-najluksuznijih-modela-iz-mercedesove-istorije.html
Sajam automobila u Beogradu održaće se 22-28. marta http://www.pressonline.rs/plus/automobili/404883/sajam-automobila-u-beogradu-odrzace-se-22-28-marta.html Sajam automobila DDOR BG Car Show 06 i 12. Međunarodni sajam motocikala "Motopassion" trajaće sedam dana i predstaviće brojne novitete iz automobilske industrije. ]]> Foto:B92.net

Već po tradiciji, Sajam automobila održava se u okolnostima koje su obeležille prethodnu godinu i koje pred proizvođače, distributere i sajamske posetioce i potencijalne kupce postavljaju brojna pitanja.

Kako je u Srbiji tokom 2017. registrovano skoro 16 odsto više novih automobila nego u 2016?

Zašto se skoro 15 odsto prodatih novih automobila odnosi na luksuzne automobile, one iz premijum segmenta, što je na nivou evrоpskog proseka (prednjačili Audi, Mercedes, BMW i Land Rover, a kupce je našlo i 75 novih Porschea, 27 Jaguara, pet Maseratija, četiri vozila marke Bentley, čak i jedan Rolls-Royce i to onaj sa prošlogodišnjeg beogradskog Salona automobila)?

Zašto se najviše kupuju najjeftiniji i najskuplji modeli? Zašto najveći porast rejtinga u odnosu na 2016. beleže vozila iz SUV kategorije?

Kako su top-listu najprodavanijih marki automobila u Srbiji 2017. zaposeli redom FIAT, Škoda, Volkswagen, Renault, Ford, Opel, Dacija, Toyota, Hyundai i Mercedes?

Šta mogu očekivati proizvođači električnih automobila, kojih je tokom 2017. registrovano samo 12, i to svih 12 u Beogradu, i zašto je to tako?

Da li su se promenili finansijski uslovi kupovine i održavanja i zakonske okolnosti nabavke novih vozila?

Takođe, jedna od izuzetnih okolnosti u vezi sa sajmom u Beogradu je i činjenica da tradicionalno počinje neposredno po zatvaranju čuvenog ženevskog salona automobila.

Foto: B92 (arhiva)
Foto: B92 (arhiva)

U saradnji sa Srpskom asocijacijom uvoznika vozila i delova i generalnim sponzorom, kompanijom DDOR iz Novog Sada, na Beogradskom sajmu se, tokom sedam dana, može očekivati rekordan broj automobilskih brendova.

To se odnosi i na renomirane moto brendove spremne za "Motopassion", ali i na segment lakih privrednih vozila.

Isto tako, za očekivati je da najveću pažnju posetilaca, ali i šire javnosti, privuku luksuzni brendovi, a iznenađenja u premijum segmentu nikada nije nedostajalo, pa neće ni ovoga puta.

S obzirom da je je jedan od koncepcijskih imperativa ovih sajmova i promocija tehničko-tehnoloških, dizajnerskih, ali i svih drugih inovativnosti u sektorima koje pokrivaju, domaću javnost svakako će zanimati i trendovi i noviteti u vezi sa alternativnim pogonskim rešenjima i novi koncepti hibridnih i elektro pogona, te nova dostignuća sa ekološkog i bezbednosnog stanovišta.

Foto: B92 (arhiva)
Foto: B92 (arhiva)

DDOR Bg Car Show i Motopassion ne bi bili kompletni kada sajamskoj ponudi putničkih automobila i motocikala ne bi bili pridodata terenska vozila, kvadovi, garažno-servisna oprema, rezervni delovi, proizvodi prateće industrije, tuning oprema, ali i finansijske institucije, osiguravajuća društva, strukovne organizacije, klubovi, udruženja...

Posetiocima će biti ponuđeni i brojni edukativni i zabavni sadržaji, takmičarske aktivnosti, test vožnje, nagradne igre i druga zadovoljstva...

S obzirom na znake stabilizovanja tržišta i porast tražnje novih automobila, i za posetioce sajma, odnosno potencijalne kupce, i za uvoznike i distributere, pravi izazov biće formulisanje najpovoljnijih mogućih sajamskih i predsajamskih uslova kupovine. Još ima dovoljno vremena da prodavci, sami ili zajedno sa bankama i lizing kompanijama, pripreme najkonkurentnije cene i finansijske konstrukcije, ili da za isti novac ponude više u servisnim olakšicama, uslovima kreditiranja, dodatnoj opremi, produženoj garanciji i drugim sličnim pogodnostima ili privilegijama za kupce.

Uostalom, zbog toga se DDOR Bg Car Show i Motopassion i iščekuju sa već pripremljenim željama, planovima i nestrpljenjem.

A sajamska zastavica za start već je podignuta.

]]>
Thu, 1 Feb 2018 14:01:26 +0100 Automobili http://www.pressonline.rs/plus/automobili/404883/sajam-automobila-u-beogradu-odrzace-se-22-28-marta.html
Podeliće dobit: Mercedes časti zaposlene sa po 5.700 € http://www.pressonline.rs/plus/automobili/404880/podelice-dobit-mercedes-casti-zaposlene-sa-po-5700-.html Vlasnik Mercedesa, kompanija Daimler, prodala je u 2017. rekordan broj vozila, a jedan deo profita biće uplaćen na račune radnika. ]]> Foto:b92.net

Godina koja je za nama bila je berićetna za vlasnike Daimlera, s obzirom da je ta kompanija u okviru svojih brendova isporučila širom sveta rekordnih 3,3 miliona vozila (+9% u odnosu na 2016.).

Ovakav rezultat odrazio se i na godišnje bonuse koje firma isplaćuje zaposlenima, a koji su u odnosu na prethodnu godinu povećani za po 300 evra i iznose i do 5.700 evra.

Od 3,3 miliona isporučenih vozila, Mercedes-Benz automobili (zajedno sa brendovima Maybach i Smart) prodao je 2.373.500 jedinica (+9.9%), AMG odeljenje 131.970 primeraka (+33%), dok je Mercedes-Benz vanovi isporučio 401.000 (+12%), a Daimler autobusi 28.700 jedinica (+9%).

]]>
Thu, 1 Feb 2018 13:49:29 +0100 Automobili http://www.pressonline.rs/plus/automobili/404880/podelice-dobit-mercedes-casti-zaposlene-sa-po-5700-.html