Press Online :: Globus http://www.pressonline.rs/plus/globus/rss.html sr http://www.pressonline.rs/img/logo.png Press Online :: Globus http://www.pressonline.rs/plus/globus/rss.html Šta je Noć veštica i zašto se obeležava? http://www.pressonline.rs/plus/globus/383445/sta-je-noc-vestica-i-zasto-se-obelezava.html "Halloween", kako ga Amerikanci zovu, ili Noć veštica, je noć uoči Svih svetih i obeležava se u večernjim satima 31. oktobra. ]]> foto: b92.net

Ova noć se obeležava na specifičan i zanimljiv način, događajima i zabavama u kojima učestvuje skoro cela društvena zajednica u kojoj se ovaj datum obeležava. 

Obeležava se prvenstveno u zemljama poput Irske, SAD-a, Kanade, Portorika, Australije i Novog Zelanda. Kasnije se obeležavanje Noći veštica proširilo i na mnoge druge zemlje, naročito one u kojima je većinsko katoličko stanovništvo jer se obeležava upravo uoči Svih svetih. 

Jedno od objašnjenja zbog čega se obeležava Noć veštica kaže da su još Kelti smatrali kako je 1. novembar zapravo početak nove kalendarske godine pa su proslavu noć ranije posvećivali bogu Sunca i gospodaru smrti. Verovali su takođe kako u noći između 31. oktobra i 1. novembar mrtvi izlaze iz svojih grobova i obilaze mesta gde su živeli na ovom svetu, a živi tada u strahu od njih prave buku kako bi ih oterali bojeći se susreta s njima. 

Rimljani su kasnije takođe dali značaj ovoj noći, a smatrali su je prelaskom u zimu, mračni period godine. Oni su u Noći veštica gasili vatre u ognjištima i verovali su takođe da mrtvi dolaze na ovaj svet pa su različito povrće, koje su prethodno izdubili, ostavljali na svojim kućnim vratima kako bi oterali umrle. 

Sada je to najčešće bundeva, što je veći deo sveta gde se obeležava ova noć prihvatio od Amerikanaca. 

"Halloween" je sada poprimio razmere svetovne proslave. Ujedno je ovo datum kojem se raduju i trgovci koji zadovoljno trljaju ruke jer prodaju veliki broj maski i kostima, kao i ostalih rekvizita potrebnih za moderan način obeležavanja Noći veštica. 

Tamo gde se Noć veštica obeležava, određene TV kuće čak prilagode svoj program ovom datumu, pa tako puštaju horor filmove da bi oni koji obeležavaju ovaj datum imali bolji ugođaj i naravno kako bi privukli publiku tog dana.

]]>
Wed, 31 Oct 2018 01:30:07 +0100 Globus http://www.pressonline.rs/plus/globus/383445/sta-je-noc-vestica-i-zasto-se-obelezava.html
Fascinantna tura: Zavirite u Fukušimu, "grad duhova" http://www.pressonline.rs/plus/globus/408324/fascinantna-tura-zavirite-u-fukusimu-grad-duhova.html Tim Jutjubera otisnuo se putem drona u grad Fukušima u Japanu, napušten od 11. marta 2011. godine, kada je došlo do nuklearne katastrofe. ]]> Foto:Youtube

Na trejleru za seriju od nekoliko snimaka može se videti kako se grupa vozi putem kroz Crvenu zonu, u koju je zabranjen ulazak, i na čijoj teritoriji nije dozvoljeno zaustavljati vozila. 

Duž puta su postavljene ograde koju policija neprestano čuva, a u Fukušimu je moguće ući jedino putem posebne dozvole koju ekipa nije imala. 

Svuda okolo mogu se videti zapuštene zgrade zarasle u šiblje, a jedan od najtužnijih prizora na snimku svakako su kalendari koji još pokazuju mart 2011. 

Inače, nesreća u Fukušimi druga je po veličini nakon nuklearne katastrofe u Černobilju. 

Prouzrokovao ju je zemljotres koji je doveo do nastanka cunamija koji je oštetio nuklearnu elektranu. 

Grupa je sačekala noć i ušunjala se u grad koji je pre sedam godina napustilo skoro 200 hiljada ljudi. 

Baš kao i u Pripjatu, prodavnice, domovi i škole danas su sablasno pusti, prepušteni silama prirode i zubu vremena.

 

 

]]>
Thu, 19 Apr 2018 20:32:43 +0200 Globus http://www.pressonline.rs/plus/globus/408324/fascinantna-tura-zavirite-u-fukusimu-grad-duhova.html
Golišave konobarice služile goste, vlasniku sad preti zatvor http://www.pressonline.rs/plus/globus/406010/golisave-konobarice-sluzile-goste-vlasniku-sad-preti-zatvor.html Vlasnik kafića "Nina Coffee Shop" u Čonburiju u Tajlandu mogao bi da se nađe iza rešetaka zbog objavljivanja fotografija konobarica koje na sebi nose samo kecelje. ]]> Foto:Thinkstocj

Za objavljivanje fotografija i video-snimka golišavih konobarica na Fejsbuku, Prasongu Sukornu preti kazna do pet godina zatvora, odnosno novčana kazna od 3.168 dolara. 

Razlog je kršenje tajlandskog zakona u vezi sa objavljivanjem fotografija na društvenim mrežama, prenosi Next Shark

Pedesetogodišnji vlasnik navodi da nije imao nameru da uvredi bilo koga ili širi nemoral, već da reklamira svoj kafić. 

On dodaje da je na tu ideju došao kada mu je jedna od manekenki ponudila pomoć u razvijanju biznisa u zamenu za besplatnu kafu.

 

 

"Vlasnik se požalio da niko ne dolazi u kafić jer je daleko od gradskog centra, pa sam ponudila svoju pomoć", rekla je 22-godišnja manekenka, identifikovana kao Arisa Sunavong. 

"Nisam bila dodatno plaćena za tu uslugu. Upravo sam se bila vratila sa jednog snimanja, i svakako sam već nosila seksi odeću", zaključila je. 

Ipak, policija navodi da je vlasnik već prekršio zakon, i da uklanjanje fotografija neće pomoći.

 

 


]]>
Fri, 23 Feb 2018 21:59:30 +0100 Globus http://www.pressonline.rs/plus/globus/406010/golisave-konobarice-sluzile-goste-vlasniku-sad-preti-zatvor.html
NEĆE RADITI MOBILNI, GPS NI INTERNET, A MOŽDA NESTANE I STRUJE?! Danas Zemlju pogađa geomagnetna oluja http://www.pressonline.rs/plus/globus/404370/nece-raditi-mobilni-gps-ni-internet-a-mozda-nestane-i-struje-danas-zemlju-pogadja-geomagnetna-oluja.html Zemljino magnetno polje danas će pogoditi geomagnetna oluja najslabije jačine, saopštili su iz američkog Centra za predviđanje vremenskih prlika u svemiru i Aencije za proučavanje okeana i atmosfere (NOAA) ]]> Reč je o fenomenu koji može da utiče na elektromreže, satelite i avionske linije, te pruzrokovati zastoj čitavog sveta.

Geomagnetna oluja privremeno je ometanje Zemljine magnetosfere i prouzrokovana je aktivnostima Sunca, kada udarni talas i oblak magnetnog polja Sunčevog vetra zajedno sa Sunčevim bakljama i koronalnim izbacivanjem mase napadaju Zemljino magnetno polje tri dana nakon Sunčevih aktivnosti. 

Geomagnetne oluje obično traju dan ili dva, ali mogu trajati i danima.

Prema saopštenu NOAA ova geomagnetna oluja je klasifikovana na skali od jedan do pet kao G-1, što znači da će biti najslabije jačine.

Svejedno, kako se navodi, ta oluja mogla bi da prouzrokuje "slabe oscilacije na mrežnim stanicama i manji uticaj na satelitske operacije, kao i na životinje koje migriraju".

Oluja kategorije G-5, na primer, uticala bi na električnu energiju i bezbednosne sisteme širom sveta, pa bi moglo doći do potpunog urušavanja sistema računalnih mreža i velikih oštećenja na električnim transformatorima.

To bi, kako se navodi, moglo prouzrokkovati nestanak struje širom Zemlje.

Oluja jačine G-5 može naštetiti i radiotalasima te tvoritipotpuni haos u društvu - ne bi radili mobilni telefoni, GPS ni Internet. 

Caringtonov događaj najveća je zabeležena geomagnetna oluja u istoriji a dogodila se septembru 1859. godine.

Skorije je poznat slučaj iz 1989. godine, kada su za vreme jedne takve oluje četiri satelita bila u kvaru nedelju dana.

Uticaj geomagnetnih oluja na ljude tek se proučavati, ali poznato je da golubovi pismonoše, na primer, za vreme takvih oluja imaju problema sa navigacijom i nisu u stanju da pronađu mesto na koje treba da slete.

]]>
Fri, 19 Jan 2018 08:57:29 +0100 Globus http://www.pressonline.rs/plus/globus/404370/nece-raditi-mobilni-gps-ni-internet-a-mozda-nestane-i-struje-danas-zemlju-pogadja-geomagnetna-oluja.html
Svaka zemlja u svetu po nečemu je naj http://www.pressonline.rs/plus/globus/385499/svaka-zemlja-u-svetu-po-necemu-je-naj.html Svaka zemlja je najbolja na svetu u nečemu, moto je po kome su na sajtu www.informationisbeautiful.net sakupili podatke iz brojnih izvora i na taj način napravili mapu sveta. ]]> foto: blic.rs

Kao izvori su korišćeni podaci CIA, Njujork tajmsa, Blubmberga, UN, Gardijana, Rojtersa, Ekonomista, Svetske banke, Forbsa...

Potom su istraživači sa sajta podelili podatke u devet kategorija: roba, psihologija, ekologija, gastronomija, ekonomija, opšta dobra, čovečanstvo, tehnologija i otkačenost.

Nažalost, na mapi nema Srbije. Kreatori i za to imaju poruku:

“Ukolilko vaše zemlje nema na mapi to je zato što ili na nju nije mogla da stane, ili nismo mogli da nađemo nešto po čemu je najbolja.”

Nema podataka zašto je Srbija izostala, ali zato možete pogledati gde su ostale svetske zmelje i po čemu su NAJ - najbolje ili najgore.

S obzirom na neke kategorije - poput one u kojima su se našli Egipat (najteže žene), smrtnost dece (Angola), nezadovoljstvo stanovništva (Togo), pa čak i SAD (spam imejlovi), možda i ne treba žaliti za tim što Srbije nema na mapi.

S druge strane, pojedine komšijske zemlje našle su svoje mesto na ovoj neobičnoj mapi. Tako je Hrvatska najbolja u svetu kada je u pitanju transplantacija bubrega, Bugari po porodiljskom odsustvu, dok su Mađari prvi po porno-zvezdama.

]]>
Tue, 21 Nov 2017 17:48:21 +0100 Globus http://www.pressonline.rs/plus/globus/385499/svaka-zemlja-u-svetu-po-necemu-je-naj.html
Ovo su najbezbednije zemlje za život http://www.pressonline.rs/plus/globus/384214/ovo-su-najbezbednije-zemlje-za-zivot.html Institut Legatum u Londonu sproveo je ogromno istraživanje kako bi utvrdili koje su to najprosperitetnije i najbezbednije zemlje na svetu. ]]> foto: b92.net

Količina novca koju jedna država poseduje je uvek ključni faktor u merenju prosperiteta, ali su u ovom istraživanju uzeti u obzir drugi fakrtori, poput bezbednosti i zaštite. 

Uključeni su podaci koji se odnose na 149 zemalja i napravljeno je temeljno rangiranje, zasnovano na nacionalnoj bezbednosti navedenih zemalja, i ličnoj bezbednosti stanovnika zemlje. 

Prema rezultatima, ovo su 23 najbezbednije zemlje na svetu: 

23. Slovačka 

22. Kanada 

21. Poljska 

20. Australija 

19. Novi Zeland 

18. Finska 

17. Malta 

16. Irska 

15. Španija 

14. Slovenija 

13. Ujedinjeno Kraljevstvo 

12. Holandija 

11. Hong Kong 

10. Švedska 

9. Austrija 

8. Švajcarska 

7. Nemačka 

6. Norveška 

5. Danska 

4. Island 

3. Japan 

2. Luksemburg 

1. Singapur

]]>
Thu, 9 Nov 2017 17:50:24 +0100 Globus http://www.pressonline.rs/plus/globus/384214/ovo-su-najbezbednije-zemlje-za-zivot.html
Ispovesti iz luksuznih hotela: Bahatost i sramne situacije http://www.pressonline.rs/plus/globus/385559/ispovesti-iz-luksuznih-hotela-bahatost-i-sramne-situacije.html Po nekom nepisanom pravilu, što je hotel luksuzniji, to su situacije sa gostima čudnije, kako kažu zaposleni u hotelu sa pet zvezdica u Brizbejnu. Oni otkrivaju “neprijatne i bizarne trenutke“ koje su imali sa gostima hotela, uključujući i poznate ličnosti. ]]> foto: b92.net

Bivši zaposleni, koji nije otkrio svoje ime, a koji je radio u ovom hotelu 6 godina, ispričao je za “Njuz“ kako je jednom prilikom upao na snimanje amaterskog porno-filma, kada je dostavljao flašu šampanjca u jedan luksuzni apartman. 

On je rekao da je pokucao, ali da niko nije odgovarao, a dobio je naređenje da im dostavi ono što su tražili. 

“Kada sam otvorio vrata i prošao kroz predvorje apartmana, ugledao sam stativ sa kamerom uperenom ka krevetu u otvorenoj dnevnoj-spavaćoj sobi. Znam da kompanije često rezervišu sobe kako bi tu radile intervjue, pa sam pomislio da je to u pitanju. Umesto toga, ugledao sam troje ljudi na gomili, jednog muškarca i dve devojke, sa polu-profesionalnom kamerom. To definitivno nije bio profesionalan film.“ 

“Samo sam ostavio svoja kolica i istrčao iz sobe, iako po pravilu moram da postavim posudu sa ledom i poslužim piće.“ 

Prema poslednjoj anketi “Ekspedije“, u kojoj je ispitano više od 1.000 gostiju australijskih hotela, svaki šesti je bio uhvaćen u, kako opisuju, neprijatnoj situaciji, uključujući i zapušene wc šolje ili mokrenje u krevetu, ulaženje u pogrešnu sobu i nemogućnost da otključaju vrata jer su bili pod dejstvom alkohola. 

Nekih 15 odsto ispitanika je priznalo da ih je osoba koja sređuje sobe uhvatila nage, 10 odsto dok su masturbirali, a 10 odsto je priznalo da je imalo seks na balkonu.

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

 

Jedan radnik hotela u Brizbejnu, koji je takođe želeo da ostane anoniman, rekao je da je često prisustvovao neprijatnim situacijama, kao na primer, kada je morao da zamoli goste da napuste bazen, jer su imali seks. 

“Zid oko bazena je staklen, tako da su gosti iz hotela pored mogli sve da vide, i požalili su se. Par nije bio mnogo uznemiren zbog svega toga.“ 

Osim takvih, bilo je i manje neprijatnih, ali jednako smešnih situacija. 

“Brojne goste je hotel tužio zato što su uništili posteljine, jer su imali toliko spreja i krema za samopotamnjivanje na sebi.“ 

“Jedan gost je izašao nag iz sobe kako bi izbacio kolica na kojima mu je bio poslužen ručak, ali su se vrata sobe zatvorila, pa je morao tako nag da siđe do recepcije i zatraži rezervni ključ.“ 

Bivši zaposleni tvrdi da je gostima u luksuznim hotelima manje neprijatno kada ih zateknu u nezgodnim situacijama. 

“Oni plaćaju mnogo i misle da mogu da urade sve, i rade sve i generalno se uopšte ne stide toga.“

 

Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

 

I poznate ličnosti imaju brojne neprijatne situacije. 

Bivši radnici otkrili su da su i bivša premijerka Australije, Džulija Gilard i operski pevač Lučano Pavaroti imali neprijatne situacije. 

“Pavaroti je imao sklonost da potamnjuje kosu ugljem ili ćumurom i tako je kineska svilena posteljina uništena crnom bojom. Svila je suviše osetljiva da bi se očistila, a on je morao da plati novu, koja nije nimalo jeftina.“ 

“Kada je Šer odsela u našem hotelu, tražila je da susedni apartman pretvorimo u teretanu. Izvukli smo sav nameštaj i iznajmili opremu, za samo dve noći, koliko je odsela.“ 

Ono što je radnicima bilo fascinantno su lažna imena koja su koristili poznati, kako bi ostali anonimni. 

“Neka imena su veoma zanimljiva, kao na primer Mis Bel Zvezda koje je koristila Šer, i grupa Grin Dej, čiji su članovi koristili imena pokojnih predsednika SAD, poput Abrahama Linkolna.“

]]>
Wed, 8 Nov 2017 16:58:31 +0100 Globus http://www.pressonline.rs/plus/globus/385559/ispovesti-iz-luksuznih-hotela-bahatost-i-sramne-situacije.html
10 neobičnih načina odgajanja dece širom sveta http://www.pressonline.rs/plus/globus/385517/10-neobicnih-nacina-odgajanja-dece-sirom-sveta.html Postoje različite kulture samim tim i različiti stilovi odgajanja dece. Saznajte kako se u različitim kulturama koriste različite metode odgajanja. ]]> foto: superzena.b92.net

1. Solapur, Indija 

Bacanje beba je godišnji festival u Solapuru. Bebe se obično bacaju sa kule koja je visoka 15 metara a oni koji hvataju bebu drže čaršaf na koji je prihvataju kada padne. Iako deluje zastrašujuće, srećom, nije se još uvek desila nezgoda. 

2. Bali 

U Baliju, bebama nije dozvoljeno da dodiruju zemlju dok ne napune tri meseca. Smatra se da ukoliko dete dodirne prljavu zemlju i ono će samo postati prljavo. 

3. Istočni Kejp u Africi 

Kada dete navrši tri dana života, običaj je da se prevede kroz dim koji nastaje paljenjem lišća koje ima poseban miris. Ono što je interesantno jeste to da kada ih prenose kroz dim, bebe nisu uznemirane. Veruje se da će ovim ritualom deca biti neustrašiva. 

4. Grčka 

U Grčkoj postoji običaj da se na bebu pljune tri puta kako bi se isterao zao duh, loša sreća i sve negativno. 

5. Irska 

Tradicionalno, Irski parovi nakon venčanja čuvaju parče torte sa vrha sve do krštenja svog deteta. Torta se služi gostima a par mrvica sa torte se stavlja detetu na čelo i dete se blagosilja. 

6. Kenija 

U Keniji roditelji ne gledaju očima svoje novorođenče, jer smatraju da je to izraz autoritativnosti i oni ne žele da daruju takvu moć detetu. Majke svuda sa sobom vode decu ali im ne povlađuju kad su uznemirena. 

7. Vijetnam 

Roditelji u Vijetnamu navikavaju decu da koriste nošu tako što uče decu da koriste zviždaljku kada osete neku fiziološku potrebu. Njihova deca, kada napune devet meseci već steknu naviku korišćenja noše, što znači godinu dana ranije od zapadnjačke dece. Vijetnamci tako dosta uštede na pelenama. 

8. Mauritanija 

Roditelji u Mauritaniji veruju da ljudska pljuvačka može da upija reči, pa tako oni pljuju na svoju decu sa rečima blagosiljanja. Zatim tu pljuvačku razmazuju po detetovom licu kako bi udvostručili sreću. 

9. Nigerija 

U Nigeriji, novorođenče se vodi u porodično nasleđenu kuću. Jedan od bližih članova porodice uzima određeni začin koji malo sažvaće a zatim ga stavlja u bebina usta. Na taj način, Nigerijci veruju, da će dete ostati jako i zdravo. 

10. Centralna Amerika 

U centralnom delu Amerike, žene pripadnice plemena Maja, kupaju svoju bebu u ledeno hladnoj vodi kako bi im dete bilo zdravo.

]]>
Wed, 8 Nov 2017 16:59:32 +0100 Globus http://www.pressonline.rs/plus/globus/385517/10-neobicnih-nacina-odgajanja-dece-sirom-sveta.html
Ovo su najgladnije zemlje sveta http://www.pressonline.rs/plus/globus/382133/ovo-su-najgladnije-zemlje-sveta.html Prema trenutnim podacima, smatra se da globalna glad neće uskoro biti iskorenjena. ]]> foto: b92.net

Najnoviji Globalni indeks gladi koji je objavio Međunarodni institut za istraživanje hrane otkrio je da globalna zajednica nije na pravom putu ka iskorenjivanju gladi do 2030. godine, što je bio cilj Ujedinjenih nacija. 

Izveštaj je otkrio da ukoliko glad u svetu nastavi da opada istom brzinom kao što je otkrio izveštaj iz 1992. godine, više od 45 zemalja će i dalje imati “umerene” do “alarmantne” rezultate u 2030. godini. 

Centralnoafrička republika, Čad i Zambija se nalaze na vrhu liste najgladnijih zemalja sveta, dok još sedam zemalja imaju “alarmantan” nivo gladi. 

Tih preostalih sedam zemalja su Haiti, Madagaskar, Siera Leone, Jemen, Avganistan, Istočni Timor i Niger. 

U izveštaju je bilo i pozitivnih navoda – stopa gladi u zemljama u razvoju opala je za 29 odsto od 2000. godine. 

“Okončavanje gladi u svetu je svakako moguće, ali od nas zavisi postavljanje prioriteta koji bi osigurali da vlada, privatni sektor i civilno društvo posvete vreme i resurse neophodne da se postigne ovaj važan cilj”, izjavio je Šengen Fan, generalni direktor Međunarodnog instituta za istraživanje hrane.

]]>
Mon, 6 Nov 2017 13:58:45 +0100 Globus http://www.pressonline.rs/plus/globus/382133/ovo-su-najgladnije-zemlje-sveta.html
Mapa državnih praznika (neradnih dana) u Evropi http://www.pressonline.rs/plus/globus/397382/mapa-drzavnih-praznika-neradnih-dana-u-evropi.html Pogledajte kako je Srbija pozicionirana u odnosu na ostale ]]> Foto: jakubmarian.com

Brojevi neradnih dana od države do države variraju od 7 do 16, izuzetak je Velika Britanija u kojoj ne postoje neradni plaćeni dani

Svaki javni praznik, odnosno državni praznik, određen je zakonom određene države. Državni praznici su uglavnom neradni, ali plaćeni dani.

Jedini izuzetak predstavlja Velika Britanija u kojoj ne postoje neradni plaćeni dani, čak ni kada su u pitanju državni praznici, ali im je to nadoknađeno na drugi način. Britanci godišnje imaju 28 dana odmora.

Sajt Jakub Marian objavio je mapu sa brojem državnih praznika u svakoj evropskoj zemlji.

Treba imati u vidu da broj neradnih dana varira u zavisnosti od toga na koji dan pada praznik, da li je u pitanju vikend ili radni dan. Takođe, pretpostavlja se i da se jedan praznik ne slavi baš u svakom delu neke zemlje.

Brojevi neradnih dana variraju od 7 do 16, ako se Britanija izuzme.

Kada je u pitanju naša zemlja, taj broj iznosi između 10 i 13, s tim što je na mapi Kosovo posebno izdvojeno i istaknuto da na toj teritoriji zakon predviđa 12 neradnih dana.

U regionu se taj broj kreće od 10 (Bosna i Hercegovina) do 16 (Makedonija).


 

 

 

]]>
Mon, 3 Jul 2017 23:24:17 +0200 Globus http://www.pressonline.rs/plus/globus/397382/mapa-drzavnih-praznika-neradnih-dana-u-evropi.html
Baletan spasao beskućnika gurnutog na šine njujorškog metroa http://www.pressonline.rs/plus/globus/396947/baletan-spasao-beskucnika-gurnutog-na-sine-njujorskog-metroa.html Baletski igrač Grej Dejvis spasio je beskućnika koji je gurnut na šine njujorškog metroa tokom vikenda, objavio je Njujork tajms. ]]> foto: blic.rs

Dejvis (31), član Američkog baletskog teatra, rekao je za Njujork tajms da, uprkos paničnim pozivima prisutnih, niko nije pritekao u pomoć čoveku koji je ležao bez svesti na šinama metroa u subotu uveče.

Baletan je kazao da je onda on skočio na šine i podigao čoveka (58) na platformu, gde su ga prihvatili prisutni ljudi.

Dejvis je potom čuo nadolazeći voz u daljini, ali je zahvaljujući baletskim veštinama uspeo da se popne sa šina.

Njujorška policija saopštila je da je zbog napada na beskućnika uhapsila 23-godišnju ženu, koja je inspektorima rekla da nije gurnula čoveka na šine, navodi Njujork tajms.

Žena i čovek nisu se poznavali, ali su ih prolaznici čuli kako se svađaju, saopštila je policija.

Dejvis te večeri nije nastupao zbog problema s diskus hernijom, a čoveka je spasio vraćajući se sa baletske predstave u kojoj je nastupala njegova supruga.

 

]]>
Wed, 7 Jun 2017 11:38:10 +0200 Globus http://www.pressonline.rs/plus/globus/396947/baletan-spasao-beskucnika-gurnutog-na-sine-njujorskog-metroa.html
Počeo je sa 200 dolara, a u toku od tri meseca postao milioner http://www.pressonline.rs/plus/globus/396923/poceo-je-sa-200-dolara-a-u-toku-od-tri-meseca-postao-milioner.html Trevor Čepmen (33) radio je kao predstavnik kompanije koja prodaje solarna postrojenja. Bio je nezadovoljan poslom, koji mu nije ostavljao vremena za porodicu. Zato je odlučio da pokrene biznis na internetu. Početnim kapitalom od 200 dolara osnovao je sajt koji se bavi, kako sam kaže, prodajom "muških drangulija". ]]> foto: blic.rs

Za samo tri meseca zaradio je prvi milion.

Čepmen prodaje kineske drangulije, poput fidžet spinera, ležaljki na naduvavanje i radničkih pantalona od kevlara - muške igračke, koje se mogu kupiti i na drugim mestima. Čepmen je, međutim, na vreme shvatio da trgovina na internetu najbrže donosi prihod.

- Morate da radite, kao i na drugim mestima, ali ne morate da se odreknete posla s punim radnim vremenom da biste se oprobali u toj vrsti posla - kaže on.

Troškovi ulaganja su bili veoma mali. Za 2,99 dolara Čepmen je kupio domen, a za otvaranje prodavnice na internetu iskoristio je probnu ponudu od 14 dolara. Njegov sajt lansiran je 11. novembra 2016, a osnivač je investirao u reklamu na Fejsbuku 100 dolara dnevno.

 

Foto: ldsman.com / screenshot

Čepmen ipak nije bio laik, već iskusan prodavac. Prvo je nudio umetnička dela sa religijskom tematikom, ali mu je već posle deset sati bilo jasno da od toga ništa neće biti. Proizvod i ciljna grupa bili su suviše specifični da bi se prodavnica za kratko vreme razradila. Shvatio je da mora da se usredsredi na prozvode koji su dovoljno uzbudljivi.

U 2017. ležaljke na naduvavanje postale su hit na internetu. Čepmen nije bio prvi koji ih je ponudio, ali mu je posao dobro krenuo. Njih i druge proizvode kupovao je u Kini na sajtu Alibaba za pet dolara, a prodavao ih je za 60. Pri tom je u Kini našao firme koje proizvode isporučuju direktno kupcima. Samim tim, Čepmen nije morao ni da ih uvozi, niti da ih pakuje.

 

Foto: ldsman.com / screenshot

Za iscrpljujući rad sa kupcima (servisne usluge) angažovao je ljude na Filipinima, koje plaća 700 dolara mesečno.

Posle svega dva meseca, ostvario je profit od 48 odsto pre odbijanja poreza. Zbog teškoća s kineskim partnerima, koji su zamenili kvalitetne ležaljke jeftinijim proizvodima, otvorio je vlastiti magacin u SAD, sa petoro zaposlenih. Trenutno su hit rukavice i pantalone za rad od kevlara, pri čemu radne pantalone prodaje u Americi za više od 180 dolara. Ključ njegovog uspeha je reagovanje na želje kupaca.

 

Foto: ldsman.com / screenshot

- Danas imate obilje podataka o svakom pojedincu - objašnjava Čepmen. Snaga trgovine na internetu je u tome što i najmanja prodavnica može da ih upotrebi za reklamu. Posle samo tri meseca Čepmen je dobio ponudu za otkup u vrednosti od tri miliona dolara. Čepmen je odlučio da ne prodaje prodavnicu. U prvoj poslovnoj godini želi da ostvari promet od deset miliona dolara. S obzirom na njegovu maržu, prodaja mu se ne isplati.

]]>
Wed, 7 Jun 2017 10:25:13 +0200 Globus http://www.pressonline.rs/plus/globus/396923/poceo-je-sa-200-dolara-a-u-toku-od-tri-meseca-postao-milioner.html
Dečak zaglavio glavu u stolici, a reakcija profesora sve je šokirala http://www.pressonline.rs/plus/globus/396885/decak-zaglavio-glavu-u-stolici-a-reakcija-profesora-sve-je-sokirala.html Dečak koji je u zaglavio glavu u manju stolicu morao je, sa sve stolicom na glavi, da ode do vatrogasne stanice, kako bi mu ukazali pomoć. ]]> foto: blic.rs

Video koji je zabeležen u Kini, prikazuje dečaka koji je tokom školskog časa uspeo da zaglavi glavu u omanju stolicu.

Za kaznu, besni profesor ga je naterao da sa sve stolicom na glavi ode do najbliže vatrogasne stanice kako bi mu istu uklonili. Oko njega se okupilo oko desetak pripadnika vanredne službe, koji su stolicu morali da iseku kako bi ga oslobodili.

 

AP_glupson_zaglavio_glavu_vesti_blic_safe

Video koji je zabeležen u Kini, prikazuje dečaka koji je tokom školskog časa uspeo da zaglavi glavu u omanju stolicu.

]]>
Tue, 6 Jun 2017 11:50:23 +0200 Globus http://www.pressonline.rs/plus/globus/396885/decak-zaglavio-glavu-u-stolici-a-reakcija-profesora-sve-je-sokirala.html
Čovek sa čašom u ruci postao je simbol "londonskog duha" http://www.pressonline.rs/plus/globus/396823/covek-sa-casom-u-ruci-postao-je-simbol-londonskog-duha.html Tokom terorističkog napada, koji se prošle noći dogodio u prestonici Velike Britanije, jedan čovek postao je svojevrsni simbol "londonskog duha". Dok su ljudi oko njega trčali u panici, ovaj Londonac snimljen je kako mirno hoda sa čašom piva u ruci. ]]> foto: b92.net

Video snimak i fotografija ovog, naizgled, bezbrižnog čoveka, na Twitteru su vrlo brzo postali pravi hit i izazvali lavinu reakcija na toj i ostalim društvenim mrežama. Ovaj prizor prenela je i većina britanskih medija.


View image on Twitter

 

Bilo je i onih komentatora koji nisu imali lepih reči za ovu situaciju, ali su ih pozitivni komentari i duhoviti ton ipak ostavili u senci.

Korisnici društvenih mreže uglavnom su komentarisali kako je čovek zaslužio da popije svoje pivo do kraja, a posebno im je zapalo za oko to da, bez obzira na opštu paniku, nije prosuo ni kap iz čaše.

 

 

 

]]>
Mon, 5 Jun 2017 12:24:03 +0200 Globus http://www.pressonline.rs/plus/globus/396823/covek-sa-casom-u-ruci-postao-je-simbol-londonskog-duha.html
Ovo je najveći avion na svetu http://www.pressonline.rs/plus/globus/396776/ovo-je-najveci-avion-na-svetu.html Najveći avion na svetu pod nazivom Stratolaunch ugledao je svetlost dana. ]]> foto: b92.net

Avion je dizajniran za lansiranje raketa koje će nositi satelite u svemir, a poseduje krila prečnika 117 metara, šest motora koje koristi Boing 747 i čak 28 točkova. 

Visok je 15.24 metara, ima dva trupa i može da ponese 226.796 kilograma tereta. 

Stratolaunch je delo Pola Alena, saosnivača Majkrosofta. 

Prvi put testiran na tlu u svemirskoj luci Mohave u Kaliforniji. 

Direktor projekta Džin Flojd izjavio je da će avion ući u komercijalnu upotrebu najranije 2019. godine. 

Iako Stratolaunch ima najveći prečnik krila, nije najduži avion na svetu. Teretni avion Antonov An-225 sa šest motora, koji je prvobitno dizajniran da nosi sovjetsku verziju svemirskog šatla, je ipak duži. Dužina Stratolauncha iznosi 72.5 metara, dok je Antonov dug 84 metra. 

Stratolaunch će poletati sa piste i visinama na kojima lete putnički avioni lansirati raketu, a zatim će se vraćati na aerodrom.

 

 

]]>
Fri, 2 Jun 2017 12:54:07 +0200 Globus http://www.pressonline.rs/plus/globus/396776/ovo-je-najveci-avion-na-svetu.html
Sve veća pukotina na ledenoj ploči na Antarktiku http://www.pressonline.rs/plus/globus/396755/sve-veca-pukotina-na-ledenoj-ploci-na-antarktiku.html Britanski naučnici saopštili su danas da pukotina na plutajućoj ledenoj ploči na Antarktiku ukazuje da će se ogromna santa leda uskoro odlomiti. ]]> foto: blic.rs

Naučnici sa Univerziteta u Svonsiju rekli su da se pukotina na ledenoj ploči "Larsen Ce" povećala 17 kilometara za šest dana i da bi eventualno odvajanje proizvelo jednu od najvećih santi leda ikada zabeleženih.

Taj proces se događa povremeno, a istraživači pažljivo posmatraju da li na taj fenomen utiču klimatske promene.

 

]]>
Fri, 2 Jun 2017 11:37:52 +0200 Globus http://www.pressonline.rs/plus/globus/396755/sve-veca-pukotina-na-ledenoj-ploci-na-antarktiku.html
Globalno zagrevanje i "betonizacija" dižu temperature u gradovima http://www.pressonline.rs/plus/globus/396657/globalno-zagrevanje-i-betonizacija-dizu-temperature-u-gradovima.html Zahvaljući globalnom zagrevanju i "betonizaciji", temperatura u velikim gradovima bi, do kraja veka, mogla da poraste za 7 do 8 stepeni Celzijusa, tvrde naučnici. Ove projekcije porasta temperature u gradovima predstavljaju najcrnji scenarijo, utemeljen na zadržavanju postojećih trendova emisije gasova, odnosno efektu staklene bašte. ]]> foto: b92.net

Porast od oko pet stepeni Celzijusa pripisuje se globalnom zagrevanju, dok ostatak otpada na "betonizaciju", odnosno "zamenu" gradskih parkova i jezera asfaltom i betonom, što će gradove učiniti toplijima od njihove okoline, navodi se u pisanju časopisa Nature Climate Change. 

Vodeći autor studije Francisko Estrada, sa Instituta ekološke studije u Holandiji, kaže da se predviđanje se odnosi na najveće svetske gradove. 

"Takav razvoj događaja imao bi ogromne posledice po zdravlje stanovnika i potršnju energije", rekao je Estrada. 

Gradovi zauzimaju samo jedan odsto zemljine površine, ali troše 78 posto svetske energije i proizvode 60 posto ukupne emisije štetnih gasove. 

Za potrebe studije Estrada i njegov tim su analizirali podatke za 1.692 najveća svetska grada, i rast temperature u njima od 1950. do 2015. godine.

]]>
Wed, 31 May 2017 13:03:14 +0200 Globus http://www.pressonline.rs/plus/globus/396657/globalno-zagrevanje-i-betonizacija-dizu-temperature-u-gradovima.html
Ugljen-dioksid bi mogao da bude efikasan izvor električne struje http://www.pressonline.rs/plus/globus/396630/ugljen-dioksid-bi-mogao-da-bude-efikasan-izvor-elektricne-struje.html Američki istraživači rade na generatoru električne energije koji će koristiti ugljen-dioksid (CO2) za pokretanje turbina, umesto vodene pare. CO2 bi se zagrevao i, pod pritiskom, dovodio u superkritično gusto stanje, što će omogućiti povećanje efikasnosti manjih turbina. ]]> foto: b92.net

Ovakav sistem, koji ne proizvodi izduvne gasove, trebalo bi da počne sa radom do kraja godine u Teksasu. 

Dve trećine električne energije u SAD još se dobija iz fosilnih goriva, čijim sagorevanjem se pokreću parne turbine. 

Da bi se postigle visoke temperature, neophodne da bi poces bio efikasan, para koja se dobija isparavanjem vode, dodatno se zagreva, širi i tako pogoni turbine. Potom se, na drugom kraju, ponovo kondenzuje u vodu.     

Rotor parne turbine (Thinkstock)
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Rotor parne turbine (Thinkstock)

 

Tokom tog procesa, koji se naziva Rankinov ciklus (Rankine cycle), isparavanje je faza koja zahteva veliko zagrevanje, koje, samo po sebi, ne povećava ni temperaturu ni efikasnost. 

Zamenom pare superkritičnim ugljen-dioksidom (scCO2), odnosno pokretanjem Brajtonovog ciklusa (Brayton cycle), izbegava se faza isparavanja, što stvara mogućnost da se efikasnost celog procesa poveća za 30 odsto. 

Očekuje se da će ovi dobici postojati u turbinama manje veličine.

]]>
Wed, 31 May 2017 11:16:18 +0200 Globus http://www.pressonline.rs/plus/globus/396630/ugljen-dioksid-bi-mogao-da-bude-efikasan-izvor-elektricne-struje.html
Besplatni WI-FI u svim država EU do 2020. http://www.pressonline.rs/plus/globus/396602/besplatni-wi-fi-u-svim-drzava-eu-do-2020.html Evopska Komisija, Evropski parlament i Savet postigli su politički dogovor o uspostavljanju i finansiranju besplatnog bežičnog interneta širom EU. ]]> foto: blic.rs

Do 2020. besplatni bežićni interent trebalo bi da bude dostupan na trgovima, u parkovima, bibliotekama, bolncima i drugim otvorenim i zatvorenim javnim prostorima u svim zemljama članica EU.

”WiFi4 EU inicijativa doprinosi našoj viziji da svako evropsko selo i grad u svojim centrima od javnog interesa imaju besplatan bežični internet do 2020. godine”, izjavio je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker.

Postignuti dogovor tri najznačajnije EU institucije podrazumeva izdavajanje 120 miliona evra za finansiranje opreme za bežični internet u 6000 do 8000 opština šitom EU.

Kada sistem bude postavljen, lokalne vlasti koji žele da ponude bežični internet u oblastima gde slična javna ili privatna ponuda još uvek ne postoji moćiće da podnesu zahtev za finansiranje kroz jednostavan proces, navodi se u Evropskoj komisiji.

”Digitalna strategija jedinstvenog tržišta ima za cilj da izgradi potpuno povezanu Evropu gde će svako imati pristup visko valitetnim digitalnim mrežama. WiFi4EU poboljšaće povezanost upravo na mestaima gde je internet bio ograničen. Ovo je prvi korak ka uspostavlkajnu brzih veza i mreža viskog kapaciteta na celoj teritoriji EU”, naglasio je potpredsednik Evropske komisije zadužen za digitalno tržište Andrus Ansnip.

Inicijativu WiFi4EU najavio je 2016. godine predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker kao deo ambicioznog remnota telekomunikacionih prvila EU što uključuje i rastuću potrebu pvezivanja Evropljana, kao i jačanje kunkurentnosti EU.

 

]]>
Wed, 31 May 2017 10:13:40 +0200 Globus http://www.pressonline.rs/plus/globus/396602/besplatni-wi-fi-u-svim-drzava-eu-do-2020.html
Svet bez ljudi: Šta bi se dogodilo da nestanemo? http://www.pressonline.rs/plus/globus/396584/svet-bez-ljudi-sta-bi-se-dogodilo-da-nestanemo.html Zemlja postoji oko 4.5 milijardi godina, a ljudi je nazivaju svojim domom samo 200.000 godina. Naša planeta postojala je i razvijala se pre nas, a to će nastaviti da radi i kada nas jednom ne bude. ]]> foto: b92.net

Prema predviđanjima naučnika, evo šta bi se dogodilo da nestane ljudi... 

Nakon nekoliko sati 

S obzirom na to da većinu električnih centrala širom sveta pokreću fosilna goriva koje proizvode ljudi, nestala bi struja širom sveta. Ugasila bi se svetla, i svet bi progutao mrak. 

Nakon nekoliko dana 

Za 48 sati, bez pravilnog održavanja ugasile bi se i vetroelektrane i solarni paneli. Kućni ljubimci bi počeli da gladuju i umiru od dehidracije, s obzirom na to da nisu prilagođeni za samostalno preživljavanje. Patila bi i stoka na farmama. Železničke stanice i sva podzemna infrastruktura bi se verovatno brzo bila potopljena, s obzirom na to da pumpama koje to sprečavaju upravljaju ljudi. 

Nakon nekoliko nedelja 

Pojedine životinjske vrste koje su ljudi "dizajnirali" poput buldoga i terijera, izumrle bi vrlo brzo nakon ljudi. Veliki psi bi, zahvaljujući svom instinktu za preživljavanje, počeli da formiraju krda i počeli da love manje životinje. Sve domaće životinje postale bi plen za već postojeće divlje životinje koje bi počele da naviru u gradove. Brojne životinje u zoološkim vrtovima bi verovatno uspele da pobegnu i postale predatori kao njihovi preci. 

Nakon mesec dana 

Voda koja rashlađuje brojne nuklearne elektrane širom sveta bi isparila, što bi prouzrokovalo razorne nuklearne eksplozije. Milioni životinja i biljaka bi umrli od radijacije ili raka prouzrokovanog tim eksplozijama. Kanalizacioni sistemi bi takođe prestali da rade, a nakon nagomilavanja prekomernih količina bez regulacije, sav sadržaj bi se izlio u reke i jezera. To bi ubilo većinu divljeg života u njima, uništavajući cele ekosisteme. Hemijske i industrije za proizvodnju gasa bi takođe počele da utiču na okolinu jer bi se hemikalije otpustile u atmosferu, dok bi prirodni gas prouzrokovao požare koji bi trajali danima. 

Nakon godinu dana 

Zemlja bi počela da se "samoizgrađuje" jer ne bi imao ko da kontroliše i obrađuje tlo. Planeta bi se uspela da se oporavi od svih nuklearnih, hemijskih i sličnih katastrofa vrlo brzo. Svi materijali koji bi inače bili reciklirani, poput plastike i elektronike, sada bi se našli u vodenim tokovima. Sateliti bi počeli da padaju s neba, stvarajući spektakl nalik kiši meteora. 

25 godina kasnije 

Bez ljudi i njihovog mutiranja gena biljaka, one bi postajale veće, ali i lakše, pri čemu bi neke vrste izumrle, a one otpornije doživele ogromnu ekspanziju. Bilo bi potrebno oko dva decenija da se vegetacija vrati u svoje prirodno stanje. Biljke bi "progutale" gradove - ulice bi sada prekrila trava, grmlje i drveće. S vegetacijom bi došle i životinje koje zavise od nje kao od izvora hrane. Gradove bi preplavio divlji život, a zgrade i domovi bi bez održavanja masovno propadali. Gradovi poput Dubaija i Vegasa bi se vratili u svoje prirodno stanje - u potpunosti bi ih prekrio pesak iz pustinja. Kako bi nestalo zagađenje koje uzrokuju ljudi, vidljivost bi se izuzetno povećala. 

300 godina kasnije 

Životinje sada vladaju svetom, a nekada ugrožene životinje poput slonova bi sa sasvim oporavile od ljudskih aktivnosti koje su ih ugrozile, kao što je trgovina slonovačom. Egzotične životinje iz zooloških vrtova bi se verovatno razmnožile u okolnom području, pa bi njihovo priustvo širom sveta bilo prilično raznoliko. Lavovi i slonovi verovatno bi jurili Berlinom, Parizom i Njujorkom. Velike čelične konstrukcije poput mostova i nebodera bi počele da padaju zbog nagrizajuće korozije. Morski svet bi se takođe oporavio i brzo razvijao bez ljudi, a svetski okean bi vrvio od života. 

10.000 godina kasnije 

Svi gradovi i svaki mogući podsetnik na postojanje ljudi bi nestali, osim nekoliko kamenih struktura koje su i do danas odolele zubu vremena jer su izrađene za večnost. Pretpostavlja se da bi među njima bile samo piramide, Veliki kineski zid i spomenik Maunt Rašmor. 

50 miliona godina 

Jedina stvar koja je povezana s ljudima, a preživela bi toliko dugo bila bi plastika u fosilima koja bi mogla da zbuni vanzemaljce u budućnosti ako bi se zatekli na Zemlji. Planeti bi bilo potrebno još dodatnih 50 miliona godina da se reši plastike, tog poslednjeg traga ljudskog postojanja.

]]>
Tue, 30 May 2017 13:03:31 +0200 Globus http://www.pressonline.rs/plus/globus/396584/svet-bez-ljudi-sta-bi-se-dogodilo-da-nestanemo.html