Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

18. 12. 2017.  - Autor: Tanjug

SAZNAJTE: Zašto je PARIZ grad ljubavi, a LONDON grad razvoda?

Bogati modni tajkun Tan Sri Hu Kaj Peng i bivša mis Malezije Polin Čaj već dve godine vode višemilionsku brakorazvodnu parnicu, koju je sudija nazvao "noćnom morom", a advokati "haosom".

SAZNAJTE: Zašto je PARIZ grad ljubavi, a LONDON grad razvoda?

foto:Tanjug

Par raspolaže imovinom vrednom nekoliko stotina miliona dolara u pet zemalja i, posle 43 godine braka, ima veliki problem: ne mogu da se dogovore gde će se razvesti - u Engleskoj ili Maleziji, prenosi "Vašington post".

Stoga su u protekle dve godine potrošili milione dolara za sudske postupke, što za London nije neuobičajeno.Ako je Pariz grad ljubavi, London je postao grad razvoda - magnet za bogate parove koji više ne žele zajednički život.

Engleski zakoni su, u zavisnosti od toga s koje strane posmatrate, krajnje kruti ili izuzetno velikodušni prema supružniku koji ne zarađuje, a to je uglavnom žena.

Bez obzira na to ko obezbeđuje prihode, odluka suda se obično svodi na podelu imovine na dva jednaka dela i plaćanje doživotne alimentacije.

Sudovi nemaju nimalo tolerancije prema onima koji pokušaju da prikriju imovinsko stanje i samo delimično prihvataju predbračne ugovore.

Takvi zakoni su na snazi od 2000. godine, kada je kao presedan usvojen slučaj razvoda para u kojem je jedna osoba zarađivala, a druga bila izdržavana.

U međuvremenu, London su preplavili ruski oligarsi, kineski moguli i zalivski šeici koji se razvode.Prošlog meseca, sud je naložio bogatom britanskom menadžeru Krisu Honu da plati bivšoj supruzi, Amerikanki Džejmi Kuper-Hon, 530 miliona dolara, što je, navodno, najveći takav iznos u engleskoj istoriji.

"Ljudi sada dolaze iz celog sveta, što ranije nije bilo uobičajeno, i mnogo više novca je u opticaju", izjavio je Timoti Skot, čuveni advokat za brakorazvodne parnice, među čijim klijentima su Peng i Mik Džeger.

"Ženama koji razmišljaju o razvodu uvek savetujem da se dosele u Englesku. Sve što im je potrebno jeste da ovde žive godinu dana", kaže Skot.

Ajša Vardag, advokat koji zastupa Čaj i koju britanska štampa naziva "divom razvoda", kaže da ona uvek savetuje supružniku koji zarađuje novac da izabere sud u nekoj drugoj zemlji, na primer u Francuskoj, gde su zakoni drukčiji.

U mnogim evropskim zemljama, pa i u Škotskoj, koja ima odvojeno pravosuđe od Engleske, alimentacija se isplaćuje samo nekoliko godina.

Ukoliko se Peng i Čaj budu razveli u Maleziji, ona će verovatno dobiti samo mali deo imovine procenjene na više od milijardu dolara, a ako to urade u Engleskoj, sleduje joj polovina imetka.

Vardag objašnjava da engleski zakon, bez obzira na to ko zarađuje, tretira oba supružnika na ravnopravan način tokom braka, što znači da ravnopravno dele i imovinu.

Čaj (67), majka petoro dece, tvrdila je da brakorazvodna parnica treba da bude vođena u Londonu jer je njena "glavna" kuća, u kojoj drži 700 od ukupno 1 000 pari cipela, na obodu prestonice. 

Engleski sud je prihvatio njen zahtev, ali nekoliko sedmica kasnije, malezijski sud je stao na stranu njenog muža, većinskog vlasnika kompanije "Lora Ešli", i doneo odluku da se parnica vodi u Maleziji.

"Totalni haos" - to je jedina stvar oko koje su se advokati dveju strana složili.Još nije poznato šta će biti sledeći korak u ovom razvodu.

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage