Press Online :: Kofer http://www.pressonline.rs/plus/kofer/rss.html sr http://www.pressonline.rs/img/logo.png Press Online :: Kofer http://www.pressonline.rs/plus/kofer/rss.html Devet izvanrednih gradova u Evropi koje turisti lako previde http://www.pressonline.rs/plus/kofer/391003/devet-izvanrednih-gradova-u-evropi-koje-turisti-lako-previde.html Ako ste umorni od poseta popularnim i izvikanim lokacijama, ovih nekoliko turističkih destinacija biće pravo osveženje za vas. ]]> foto: b92.net

Belfast, Severna Irska

 

Foto: Iker Merodio / Flickr.com 

Poslednjih deset godina prilično se promenio, pa sada može da se pohvali brojnim kulturnim festivalima koji se nižu jedan za drugim od septembra do novembra, letnjim muzičkim festivalima kao i „nedeljom restorana“. Posetici mogu da uživaju u brojnim restoranima, upisanim u Mišlenov vodič. U organizovanim obilascima mogu se videti i politički murali i ulična umetnost. Tu je i Titanik Belfast,koji je proglašen „Evropskom atrakcijom“prilikom dodele Nagrada svetskih putnika (World Travel Awards).

Bukurešt, Rumunija

 

Foto: Ștefan Jurcă / Flickr.com

Arhitekturom komunističke ere uništeno je mnogo starog duha ovog grada, na osnovu koga je jednom proglašen Parizom Istočne Evrope. Ipak ovaj grad je i dalje neverovatno mesto, danju turiste privlači bogatom umetničkom scenom a noću brojnim barovima i tehno rejv žurkama.

Đenova, Italija

 

Foto: Matvey Smychkov / Flickr.com

Većina posetilica ovog grada odmah produži dalje za Portodino, što je velika greška. Đenova je jedan od najbolje očuvanih srednjevekovnih starih gradova u Evropi. Ne treba propustiti ulicu Garibaldi, jednu od najdužih pešačkih zona, koja je puna renesansnih zamaka pretvorenih u muzeje, prodavnice i restorane. Kada se tome dodaju radjice lokalnih zanatlija, može se osetiti pravi duh Italije.

Ljubljana, Slovenija

 

Foto: Lorenzo Magnis / Flickr.com 

Iako je pun prelepih starih građevina, glavni grad Slovenije među turistima nikada nije dostigao popularnost Praga. To ipak znači da u tom gradu možete napraviti savršene fotografije i da su cene sasvim pristojne. Zamak na brdu iznad grada je ono što svakako morate videti.

Valensija, Španija

 

Foto: Irene Grassi / Flickr.com

Bila je dugo u senci Barselone i Madrida, treći po veličini grad u Španiji je zadivljujuća kombinacija arhitekrure i hrane. U njemu je nastala čuvena paelja. Ipak ono što ga najviše krasi je modernistička arhitektura. Za sve od nove železničke stanice do centralne tržnice se može reći da je umetnost.

Orhus, Danska

Njegov status Evropske prestonice kulture za 2017. godinu trebalo bi da privuče turiste. Orhus je savršena vikend destinacija. Po gastronomskoj ponudi može da konkuriše Kopenhagenu, njegove izložbe uključuju savršeno očuvano telo mumije, stare 2.000 godina, pod nazivom “Čovek iz Grobola”, koje se nalazi u muzeju Mosgard. Tokom šetnje kaldrmom popločanim ulicama možete uživati u čarima moderne arhitekture.

 

Bremen, Nemačka

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

 

U ovom gradu nalazi se jedan od najstarijih i najpoznatijih podzemnih vinskih podruma u Nemačkoj. Osim toga, Bremen se može pohvaliti predivnom mešavinom arhitekture, od srenjevekovnih zdanja poput 600 godina stare Gradske većnice, do posleratnih građevina.

Helsinki, Finska

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

 

Iako je Helsinki znatno manje popularan od Talina, ko god odluči da poseti ovaj grad, neće se pokajati. Najbolje ćete se provesti u Dizajnerskoj četvrti, a nezaobilazna je i poseta tvrđavi Suomenlina koja se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine. Ne zaboravite da isprobate ni saune.

Lion, Francuska

 

Foto: Sandrine Néel / Flickr.com 

S obzirom na svoju izvrsnu kuhinju – kako restorane sa Mišelinovim zvezdicama tako i ‘prizemnije’ bušon braseri restorane - s pravom se može reći da Lion predstavlja gastronomsku prestonicu Francuske. Ovaj grad je takođe dom jedne od najbogatijih evropskih galerija – Muzeja lepih umetnosti, rimskih ruševina (uključujući pozorište sa 10.000 sedišta) i uspinjača koje nude predivan pogled na reke Ronu i Saonu.

 

Foto: Anthony V. / Flickr.com

]]>
Thu, 13 Dec 2018 23:35:51 +0100 Kofer http://www.pressonline.rs/plus/kofer/391003/devet-izvanrednih-gradova-u-evropi-koje-turisti-lako-previde.html
Seks, glavna zabava na kruzerima? http://www.pressonline.rs/plus/kofer/349095/seks-glavna-zabava-na-kruzerima.html Nećete verovati šta svaki putnik kruzera ima u koferu. ]]> Foto:mondo.rs

Istraživanje sprovedeno na 200.000 putnika kruzera otkrilo je da su prezervativi prvi na listi stvari koje se pakuju pre nego što se krene na krstarenje kruzerima.

Sajt cruise.co.uk sproveo je istraživanje, a rezultati su pokazali da je čak 80 odsto odraslih putnika seksualno aktivno tokom vremena provedenog na ovim ogromnim brodovima.

Istraživanje je takođe pokazalo da je na ovim prekookeanskim lađama, nemoguće kupiti kondome ili pilulu za dan posle.

Ovo istraživanje pokazalo je i da jedna petina ispitanika na kruzeru prevari svog partnera, a još šokantniji je podatak da je 80 odsto putnika imalo seks-aferu dok su krstarili zajedno sa partnerom.

Trećina ispitanika priznala je da na ovo putovanje sa sobom nosi i seks igračke, a 12 odsto je reklo da se nikako ne bi ukrcali na kruzer bez toga.

]]>
Thu, 13 Dec 2018 00:49:35 +0100 Kofer http://www.pressonline.rs/plus/kofer/349095/seks-glavna-zabava-na-kruzerima.html
Ovi gradovi su najugledniji na svetu http://www.pressonline.rs/plus/kofer/390790/ovi-gradovi-su-najugledniji-na-svetu.html Beč nije samo najbolji grad na svetu po kvalitetu života, već i najugledniji u Evropi. Anketa koja je nedavno provedena na Institutu "Reputation" u Bostonu je pokazala da je Beč među 55 svetskih metropola, kada je u pitanju internacionalni ugled, veoma visoko rangiran. ]]> foto: b92.net

Ovaj institut osnovan je 1997. godine i vodeća je istraživačka i savetodavna firma za reputacija u svetu. Za svoju studiju su ispitali oko 22.000 ljudi iz industrijski najrazvijenijih i gospodarski najmoćnijih zemalja sveta: SAD-a, Velike Britanije, Kanade, Japana, Francuske, Nemačke, Italije i Rusije. 

Reputacija metropola je ocenjivana na osnovu različitih faktora kao što su ekonomija, uprava i gradske strukture, ali i karakteristike poput lepote, sigurnosti i kvaliteta života. 

Na prvom mestu je Sidnej koji je zbog položaja, svojih plaža i klime takođe mnogo puta biran kao najbolje odredište za život i odmor. Na drugom mestu ove lestvice je Beč. Grad Beč je zbog umerenih cena stanovanja, uređenog gradskog prevoza i jake kulturne scene po mnogim studijama godinama najbolji grad za život, a sada potvrđeno i najugledniji u Evropi. Na trećem mestu je Cirih, a slede ga Toronto i Stokholm, saopšteno je iz EUROCOMM-a. 

Top 10 gradova sa najboljim ugledom: 

1. Sidnej
2. Beč
3. Cirih
4. Toronto
5. Stokholm
6. Edinburg
7. Montreal
8. Rim
9. Vankuver
10. Kopenhagen

]]>
Wed, 12 Dec 2018 01:11:00 +0100 Kofer http://www.pressonline.rs/plus/kofer/390790/ovi-gradovi-su-najugledniji-na-svetu.html
Ovo je najluksuznija kuća u Americi http://www.pressonline.rs/plus/kofer/389314/ovo-je-najluksuznija-kuca-u-americi-.html Milioni koje holivudske zvezde daju na život u velelepnim kućama sa desetinama nikada upotrebljenih soba, nikada mokrih kupatila i nikada uprljanih kuhjinja neće biti ništa u poređenju sa novom kućom za milijardere. ]]> foto: b92.net

Holivudski građevinac Brus Makovski kaže da dosad niko nije pravio kuće za milijardere, već da su zadovoljavali milionerima, pa je on na Bel Eru izgradio zdanje koje ceni neverovatnih 250 miliona dolara. 

Ukoliko dobije traženu cenu, što nije nemoguće, u pitanju će biti kuća koja će biti ubedljivo najskuplja kuća ikada prodata u SAD i to za više desetina miliona dolara. 

Makovski kaže da se iz vile koja se prostire na 3.500 kvadratnih metara "cede kvalitet i luksuz", a sebi može da je priušti tek 3.000 najbogatijih Amerikanaca. 

Kako kaže, izgradnja je trajala četiri godine, a već je lično razgovarao sa polovinom potencijalnih kupaca. Makovski kaže da je kuća "j... luda", a evo šta se sve nalazi na imanju i šta sve stiže u paketu:

 • 12 spavaćih soba
 • 21 kupatilo
 • tri kuhinje
 • pet barova
 • helidrom (helikopter je uključen u cenu)
 • ekskluzivan pogled na Los Anđeles
 • garaža u kojoj se nalaze luksuzna vozila vredna 30 miliona
 • sedmoro članova posluge plaćenih na dve godine
 • bioskop sa 40 mesta
 • bazen sa barom i mini-bioskopom
 • 130 umetničkih dela i instalacija
 • kuglana sa četiri staze
 • fitnes centar, spa i studio za masažu
 • "zid slatkiša" vredan 200.000 dolara
 • "desetak" motora
 • televizor dijagonale devet metara
]]>
Mon, 10 Dec 2018 22:33:48 +0100 Kofer http://www.pressonline.rs/plus/kofer/389314/ovo-je-najluksuznija-kuca-u-americi-.html
UPOZNAJTE BRAZIL: Sve što niste znali o najvećoj državi u Južnoj Americi http://www.pressonline.rs/plus/kofer/346007/upoznajte-brazil-sve-sto-niste-znali-o-najvecoj-drzavi-u-juznoj-americi.html Savezna Republika Brazil (portuglaski República Federativa do Brasil),je najveća i najnaseljenija država u Južnoj Americi,peta je po veličini i po broju stanovnika u svetu.... ]]> Sama reč "brazil“ potiče od drveta latinskog naziva "caesalpinia echinata" koje je nekada bilo rasprostranjeno duž brazilske obale.Na portugalskom se ovo drvo zove pau-brasil, gde reč brasil ima značenje crveno kao žeravica.

A kakvih još zanimljivosti "krije" a da vi to možda ne znate ova najveća država Južne Amerike saznaćete ako pročitate sledeće redove koje smo pripremili za vas....Prema površini i broju stanovnika od preko 200 miliona, peta je najveća zemlja na svetu.

Prvi glavni grad Brazila je bio Salvador (od 1549.godine), potom Rio de Žaneiro (od 1763.) i najzad Brazilija (od 1960.) koja danas broji 2.5 miliona stanovnika.

Sao Paolo je najnaseljeniji grad u Južnoj Americi. U gradu živi više od 12 miliona stanovnika, a sa predgrađima i preko 17 miliona ljudi.

Sao Sebastiao de Rio de Janeiro, poznatiji kao Rio de Janeiro ili jednostavno Rio, je drugi najveći grad u Brazilu. Najpoznatija manifestacija koja se održava u ovom gradu je,karneval u Riju

Između 1,5 i 2,5 milona stanovnika Brazila ima japanske korijene.

Brazil obiluje obradivim površinama i kišnim šumama.

Zvanični jezik Brazila je portugalski.

Brazil je najveća zemlja u Južnoj Americi.

Brazil je jedina zemlja u Južnoj Americi u kojoj se govori samo portugalskim jezikom.

Brazil je osmi u svetu po veličini svoje ekonomije.

Brazil je drugi u svetu po broju aerodroma.

Brazil je treći u svetu po veličini svoje putne mreže.

Brazil je jedna od najbrže rastućih ekonomija na svetu.

Brazil je jedna od vodećih svetskih proizvođača hidroelektrične energije.

Brazil zauzima deveto mesto u svetu po broju milijardera.

Brazil je jedan od nejvećih proizvođača jabuka na svetu.

Brazil ima nejveći biodiverzitet od bilo koje zemlje, najviše vrsta biljaka,kao i slatkovodnih riba i sisara.

Brazil je treći u svetu po broju i vrsti ptica, a peti po broju i vrsti gmizavaca.

Brazil ima najviše vrsta majmuna na svetu.

U Brazilu  je registrovano vise od 20.000 fudbaslkih klubova

Brazil ima 25 odsto tropskih šuma sveta.

Amazon je druga reka u svetu po dužini, ali nejveća u svetu po količini vode.

Od 2007. godine, Brazil je druga zemlja u svetu po rasprostranjenosti hrišćanske vere.

Brazil je pet puta osvojio svetsko prvenstvo u fudbalu, više od bilo koje zemlje na svetu.

Svaki Brazilski grad ima najmanje po jedan fudbalski stadion.

Brazilska statua “Christ the Redeemer” koja se nalazi u Rio de Ženeru jedna je od sedam novih svetskih čuda.

Najveći japanski grad koji se nalazi izvan Japana, nalazi se u Sao Paulu.

U Brazilu niko ne dolazi na vreme. Ako ste nekog pozvali na primer u 6 časova, onda ga očekujte u 8 ili 9.

U Brazilu je neobično da se plaća u gotovini. Skoro svi plaćaju kreditnom karticom.

Polovina svetske proizvodnje narandžinog soka i petina proizvodnje šećera otpada na Brazil.

Guarana i Koka Kola su najpoznatija bezalkoholna pića u Brazilu.

15% ljudi u Brazilu ne umeju ni da čitaju ni da pišu, a oko 30% ljudi smatra se funkcionalno nepismenim.

Najbolja i najukusnija kafa na svetu proizvodi se u Brazilu.

Brazil je treći najveći potrošač kozmetike u svetu, odmah nakon SAD-a i Japana.

Na jugozapadu Brazila se nalazi najveće močvarno područje na svetu Pantanal (150.000 km2).

Sliv Amazona obuhvata oko 60% teritorije. Sliv Amazona obuhvata površinu od oko 7 miliona km2. Kada se izlije, Amazon je duplo širi od Jadrana.

U Brazilu se nalazi najveća prašuma na svetu - Amazonija.

Najbolja plaža na svetu, prema izboru Trip Advisora, nalazi se u Brazilu i on a se zove se Baia do Sancho.

Za Brazil se kaže da ima najlepše žene sveta.Neke od najpoznatijih manekenki kao što su Žizel Bindšen, Adrijana Lima, Alesandra Ambrozio, Izabel Gular i Ana Beatriz Baros su upravo iz Brazila.

Gotovo 70 posto brazilskog stanovništva mlađe je od 30 godina

Stopa kriminala u Brazilu je visoka u poređenju sa svetskim prosekom. Godišnje, po statistici iz 2005, u Brazilu pogine 55.000 ljudi kao posledica kriminalnih obračuna. To znači da svakog dana prosečno pogine preko 150 ljudi.

]]>
Sun, 9 Dec 2018 23:45:14 +0100 Kofer http://www.pressonline.rs/plus/kofer/346007/upoznajte-brazil-sve-sto-niste-znali-o-najvecoj-drzavi-u-juznoj-americi.html
Mesto u kojem su svaka kuća, bunar i crkva prekriveni cvećem http://www.pressonline.rs/plus/kofer/391463/mesto-u-kojem-su-svaka-kuca-bunar-i-crkva-prekriveni-cvecem.html Jedno seoce na jugoistoku Poljske poznato je po neobičnoj tradiciji. Svaka kuća, bunar i crkva prekriveni su dražesno oslikanim cvećem. Skriveno selo Zalipie udaljeno je tek 90 minuta vožnje od Krakova i malo je mesto koje pršti od boja. ]]> foto: blic.rs

Kako je ova tradicija počela, nije sasvim jasno, ali jedna legenda kaže da je detaljno ukrašavanje domova počelo zbog loše ventilacije u kućama. Kuvanje obroka i grejanje uzrokovalo bi ružne mrlje od čađi na plafonima koje su domaćice počele da prekrivaju crtežima cveća.

Iako se s vremenom ventilacija popravila, ženski deo stanovništva nastavio je da oslikava površine u domu i izvan njega. Žene su same izrađivale četkice za slikanje od kravljih dlaka, a boje su mešale pomoću masnoće. Svake je godine bilo potrebno osvežiti crteže, čime se njihova izrada pretvorila u godišnji događaj.


Ova simpatična tradicija traje i dalje, a od 1948. godine stanovnici svakog proleća organizuju i prijateljsko takmičenje zvano Malowana Chata za najlepše ukrašenu kuću, čime se samo povećava broj fasada ukrašenih na ovaj šarmantan način.

]]>
Fri, 7 Dec 2018 03:35:16 +0100 Kofer http://www.pressonline.rs/plus/kofer/391463/mesto-u-kojem-su-svaka-kuca-bunar-i-crkva-prekriveni-cvecem.html
Ovo su mesta koja donose sreću http://www.pressonline.rs/plus/kofer/303435/ovo-su-mesta-koja-donose-srecu.html Mislite da vas prati zla kob? Nikako da vam se posreći pa da pogodite sedmicu na lotou? Crne mačke vam svaki dan prelaze put, a petak trinaesti za vas je svaki drugi dan? E pa došlo je vreme da sami postanete kovač vlastite sreće. Posetite ova mesta. ]]> Foto:klix.ba

Kamen Blarney, Irska – priča kaže da će svako ko poljubi ovaj kamen imati pet godina sreće.

Fushimi Inari Taisha, Japan – nije nova vrsta sušija nego hram posvećen bogu pirinča, Inari. Veruje se da će svaki biznismen koji prođe ispod luka imati sreće u svom poslu.

Hram boga Erwan, Bankok – sagrađen je 1956. godine, a veruje se da statua božanstva donosi sreću svakome ko je pogleda u oči. 

Razjareni bik, Vol Strit – mnogi brokeri koji rade na Vol Stritu veruju da će, ako ujutro pomaze bika po testisima, imati puno sreće na poslu taj dan. Zamislite ljude kako čekaju svoj red da bi pomazili bikova... 

Crazy Girls kipovi, Las Vegas – ovo je svojevrsni spomenik najdužoj predstavi koja se igrala u Vegasu. Veruje se da ako pomazite zadnjice bronzanih devojaka - imati dobar seksualni život. 

Market Pike Place, Sijetl – dovoljno je pomaziti divovsku bronzanu svinju po nosu kako biste imali sreće do kraja života. 

Linkolnova grobnica, Ilinois – Ispred grobnice slavnog američkog predsednika nalazi se velika bronzana glava. Verovanje je da treba dodirnuti nos - i eto sreće. 

Julijina kuća, Verona – ovo je sigurno najslavnija dojka na svetu, definitivno najviše puta dirana. Legenda kaže da je za sreću potrebno protrljati Julijinu desnu dojku. 

Kip svetog Ivana Nepomuka, Prag – veruje se da dodir kipa sv. Ivana donosi sreću i osigurava povratak u Prag.

]]>
Thu, 6 Dec 2018 04:20:49 +0100 Kofer http://www.pressonline.rs/plus/kofer/303435/ovo-su-mesta-koja-donose-srecu.html
Kako putovati s malo novca? Avanture za svaki budžet http://www.pressonline.rs/plus/kofer/385926/kako-putovati-s-malo-novca-avanture-za-svaki-budzet.html Ove zimske praznike mislite da iskoristite najbolje što možete i to na putovanje bilo gde samo da je dalje od kuće? Međutim, ako imate veliki apetit za avanturama, vaš budžet to možda neće izdržati... ili hoće? ]]> foto: b92.net

Niskobudžetne avio-kompanije, povoljan smeštaj, jeftini aranžmani i plaćanje na rate mogu učiniti nekad nedostižno putovanje ostvarivim. 

1. Niskobudžetni letovi 

Cena putovanja se može prepoloviti ako pronađete jeftine putne karte ili ih kupite dovoljno rano. Atraktivni povoljni letovi i akcijske cene redovnih kompanija mogu vam pomoći kod odluke ako još tragate za idealnom lokacijom. 

2. Povoljan smeštaj 

Kada ste se odlučili za avanturu i kupili putnu kartu, vreme je da rezervišete smeštaj. Kako bi vaše putovanje ostalo unutar budžeta, smeštaj je stavka na kojoj svakako možete uštedeti. 

Cena smeštaja često zavisi od perioda, broja osoba, lokacije i njenog izgleda. Uz vaše želje i možda pokoji kompromis, možete naći pristojan smeštaj koji možda nije toliko luksuzan, ali je uredan i povoljan. 

Imajte na umu da na putovanjima najmanje vremena provodite u sobi, jer želite što više da doživite grad ili zemlju koju ste posetili. 

3. Aranžmani 

Kad rezervišete putovanja, raspitajte se o dostupnim aranžmanima. Oni često uključuju prevoz i smeštaj, a mnoga putovanja možete kupiti i uz "first i last minute" ponude, pa ako uz njih stoji i napomena 'cena za dve osobe', na putovanju možete uštedeti. Povedite prijatelja ili voljenu osobu u avanturu života, zabavite se i upoznajte druge kulture. 

4. Plaćanja na rate 

Nekada su putovanja iz snova ostvariva samo ako njihova cena ne bude prežestok udarac na naš budžet. Umesto da štedite mesecima, otputujte odmah, a za putovanje odvajajte mesečno manju svotu kako bi taj trošak što bezbolnije podneli.

]]>
Wed, 5 Dec 2018 02:08:07 +0100 Kofer http://www.pressonline.rs/plus/kofer/385926/kako-putovati-s-malo-novca-avanture-za-svaki-budzet.html
Top destinacije za decembar: Mesta poznata po dobrom provodu http://www.pressonline.rs/plus/kofer/385751/top-destinacije-za-decembar-mesta-poznata-po-dobrom-provodu.html U vreme oko Božića, turisti rado obilaze tradicionalne adventske destinacije po Evropi u potrazi za najboljim božićnim sajmom. Ako biste radije želeli da provedete praznike na drugačiji način, ovih pet mesta vas neće nimalo razočarati. ]]> foto: b92.net

Havana, Kuba

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

 

Iako se Kuba suočava s velikim političkim promenama, to ne znači da ne možete da iskoristite priliku i ove zime posetite ovo magično karipsko ostrvo, bogato kulturom, španskom kolonijalnom arhitekturom i brojnim istorijskim spomenicima. Havana je uspela da zadrži svoj šarm, na koji uveliko utiče i ljubazno stanovništvo, pa nećete zažaliti ako se ovog decembra zaputite upravo na Kubu po malo sunčevih zraka i mnogo odlične muzike. Istorijski centar Havane s očuvanim delovima fortifikacionog sistema nalazi se od 1982. godine pod Uneskovom zaštitom, a šetnja gradom pokazaće vam da se društveni život Havane odvija na njenim ulicama, na kojima će vas vedri Kubanci dočekati s osmehom na licu. Stari automobili se dalje se mogu videti na ulicama, pa čak i izajmiti, tako da će vam se činiti da ste ušetali u pravu scenu iz starih filmova.

Sent Pitersburg, Florida, SAD

Još jedna destinacija prepuna sunca i peščanih plaža zbog kojih je sve vidljivija na kulturnoj mapi SAD. Ulice ovog grada krasi više od trideset murala uličnih umetnika koji krase, dok se njegovi muzeji ponose sve bogatijim kolekcijama umetnina. Izložba Fride Kalo počinje 17. decembra u muzeju Salvadora Dalija, muzeju s najvećom kolekcijom Dalijevih umetničkih dela van područja Evrope.

Buenos Ajres, Argentina

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

 

Ceo ovaj grad oživi za vreme praznika, naročito jer se početkom decembra u gradu u kojem se početkom 20. veka razvio tango održava festival savremenog plesa. Posetioci tada mogu da uživaju u odličnom izvođenju svetskih plesnih trupa. U južnoj Americi u decembru vlada leto, pa ne zaboravite da spakujete laganu odeću za posetu glavnom gradu Argentine. Zbog svoje eklektične arhitekture i brojnih parkova, Buenos Ajres ubraja se među najlepše gradove sveta.

Berlin, Nemačka

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

 

Ako želite da ostanete u Evropi, urbani Berlin nudi kombinaciju tradicionalnih adventskih događanja i modernih novogodišnjih proslava. Na više od šezdeset lokacija možete da uživate u kuvanom vinu i ukusnima zalogajima, a božićni sajam “Weihnachtszauber Gendarmenmarkt” istakao se kao jedna od najboljih božićnih destinacija u Berlinu sa širokom ponudom hrane, suvenira i zabavnih sadržaja. Turisti kojima se više sviđaju moderniji načini zabave mogu svoje vreme da iskoriste za istraživanje dućana, grada ili uživanje u slavnoj berlinskoj klupskoj sceni.

San Sebastijan, Španija

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

 

Gradić San Sebastijan ove godine je poneo titulu Evropske prestonice kulture, što znači da je program kulturnih dešavanja u gradu naročito bogat. San Sebastijan može da se pohvali i odličnom gastronomskom scenom i predivnim plažama, a turisti željni istorije mogu da obiđu stare zidine čiji je veći deo porušen tokom proširivanja grada. Na glavnom gradskom trgu nekad su se održavale borbe s bikovima, pa tako srednjovekovne građevine krase brojni balkoni s kojih su nekada građani posmatrali ovaj tradicionalni španski sport.

]]>
Tue, 4 Dec 2018 00:01:36 +0100 Kofer http://www.pressonline.rs/plus/kofer/385751/top-destinacije-za-decembar-mesta-poznata-po-dobrom-provodu.html
Lepota Londona u tri minuta http://www.pressonline.rs/plus/kofer/343931/lepota-londona-u-tri-minuta.html Raznolikost, lepota, atmosfera i ulična gužva Londona prikazani očima profesionalnih fotografa. ]]> Foto.mondo.rs

Oko 40 fotografa udružilo se i fotografijama doprinelo u stvaranju videa koji prikazuje kako izgleda jedan dan u prestonici Velike Britanije.

Uz pomoć fotografa Čeda Gordona Higinsa i Nikolasa Gudena, koji iza sebe imaju već nekoliko timelapse video klipova, ovi fotografi odlučili su da vam prikažu London onako kako ga oni vide i doživljavaju.

Pogledajte klip i barem ovako, virtuelno, uživajte u Londonu.

]]>
Sun, 2 Dec 2018 23:37:20 +0100 Kofer http://www.pressonline.rs/plus/kofer/343931/lepota-londona-u-tri-minuta.html
5 odličnih odredišta koje turisti još nisu otkrili http://www.pressonline.rs/plus/kofer/389264/5-odlicnih-odredista-koje-turisti-jos-nisu-otkrili.html Sigurni smo da uživate u kadrovima najpoznatijih svetskih turističkih odredišta, ali svi željni samoće ona imaju jedan problem: previše ljudi. Pogledajte zato listu predivnih mesta na kojima nećete sretati mnogo ljudi. ]]> foto: b92.net

Folegrandos, Grčka

 

Male bele kućice sa baštama punim cveća, predivne plaže i more iz kojeg ne želite da izađete. Opis odgovara poznatom Santoriniju, ali ovaj put je reč o mestu Folegrandos koje liči na Santorini, uz jednu veliku prednost. Tamo nema gužve.

 

Svalbard, Norveška

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

 

U poslednjih nekoliko godina, Island je vrlo popularna turistička destinacija, a vi posetite norveški arhipelag Svalbard ako želite samoću. U pitanju je grupa ostrva između Norveške i Severnog pola. Put do njih nije lak jer ne postoji nikakva zvanična saobraćajna linija, ali kada konačno dođete na ovo mesto, društvo će vam praviti svega par turista, polarni medvedi, irvasi i arktičke lisice…

Gijethorn, Holandija

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

 

Veličanstvenom selo koje turisti nazivaju "Venecijom Holandije", nalazi se samo sat i po vožnje od Amsterdama, a smešteno je kanalima, tako da je najbolje kretati se tamo malim električnim brodićima. Naravno, s obzirom na to da je reč o Holandiji, i bicikl je uvek vrlo dobra opcija.

Maribor, Slovenija

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

 

Dobra stara Evropa uvek će imati Pariz, Rim, London i ostale važne gradove. Ali, postoje zanimljivi gradovi koji su večito "u drugom planu", a jedan od njih je i drugi najveći slovenski grad, Maribor. Idealan je za opuštanje, šetnju starim gradskim jezgrom i obalama Drave, a najbolje je posetiti ga u junu, za vreme trajanja LENT festivala.

Meknes, Maroko

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

 

Maroko je već dugo popularna destinacija, ali turisti uglavnom posećuju Fez i Marakeš. Grad Meknes, koji je zaštitio i Unesko, uvek je nekako sporedno odredište i retko ko će se, kada se vrati iz Maroka, pohvaliti da ga je posetio. Neopravdano, jer se tamo nalazi Ismailov mauzolej, poznata vrata grada Bab Mansur, a u blizini su i ruševine iz rimskog doba, koje je takođe zaštitio Unesko.

]]>
Fri, 30 Nov 2018 00:25:34 +0100 Kofer http://www.pressonline.rs/plus/kofer/389264/5-odlicnih-odredista-koje-turisti-jos-nisu-otkrili.html
Sedam mesta koja su nevidljiva na Gugl mapama http://www.pressonline.rs/plus/kofer/387437/sedam-mesta-koja-su-nevidljiva-na-gugl-mapama.html Među sedam tajnih mesta koja se ne mogu videti na Gugl mapama je vazdušna baza Volkel, Agencija za državnu bezbednost Tajvana, NATO baza Galenkirhen, Izrael i granica SAD i Meksika, objavio je portal Biznis insajder. ]]> foto: b92.net

Vazdušna baza Volkel se nalazi na pola puta između holandskih gradova Ajndhovena i Najmegena, a sudeći prema dokumentima koje je objavio Vikiliks, američka vojska navodno je tamo smestila 22 nuklearna projektila zaostala i zperioda Hladnog rata. 

Nedaleko od španske obale Mediterana nalazi se zatamnjeni deo na Gugl kartama, a pretpostavlja se da se tamo još nalazi američki radarski sistem za nadgledanje tog dela Sredozemlja. 

Jedno od mesta, koje nije moguće videti na Gugl mapi jeste i brdo iznad tajvanskog glavnog grada Tajpeja, gde je smeštena tamošnja obaveštajna agencija. Do nje vodi samo jedan put i ne vidi se ni na satelitskim snimcima. 

Što se tiče Izraela, postoji nekoliko snimaka iz vazduha, ali ih nije moguće uvećati, pa su sve zgrade zamućene. 

Takođe, uz samu granicu Nemačke i Francuske, nedaleko od Kelna nalazi se gradić Galenkirhen, u čijoj je blizini smeštena vazdušna baza NATO koja je dobrim delom "zamućena". 

I nedaleko od španskog grada Kartagena tamna mrlja nešto skriva. Najzad, granicu između SAD i Meksika velikim delom čini reka Rio Grande. Međutim, jedan deo reke u okrugu Hudspet u Teksasu je zamagljen na mapama. 

Dvadesetak kilometara granice u blizini Sijudad Huareza je zamućeno, a veruje se da je to urađeno kako bi se otežalo krijumčarenje ljudi i narkotika preko granice.

]]>
Thu, 29 Nov 2018 01:15:15 +0100 Kofer http://www.pressonline.rs/plus/kofer/387437/sedam-mesta-koja-su-nevidljiva-na-gugl-mapama.html
Ovo su najskuplji gradovi sveta za život http://www.pressonline.rs/plus/kofer/387711/ovo-su-najskuplji-gradovi-sveta-za-zivot.html Uprkos ekstravagantnom načinu života u gradovima Azije i Bliskog Istoka, najskuplji grad na zemlji je Hamilton na Bermudama. ]]> foto: b92.net

Uprkos tome što Bermudi izgledaju kao opušteno mesto, turisti bi svakako trebalo dobro da napune novčanike pre nego što se zapute u ovu destinaciju. 

Prosek mesečnih životnih troškova za oko 3.000 stanovnika iznosi 4.769 dolara, a odmah iza Hamiltona nalazi San Francisko u kojem život u proseku košta 4.612 dolara mesečno. 

Sledi Njujork čiji građani svakog meseca moraju da izdvoje 4.207 dolara ukoliko žele da nastave da žive u “Velikoj jabuci”. 

Celokupna lista 20 najskupljih gradova na svetu za život izgleda ovako:

20. Tokio, Japan - 2.208 dolara

 

 

19. Okland, Novi Zeland - 2.228 dolara

 

Foto: Siyamalan / Flickr.com

18. Venecija, Italija - 2.277 dolara

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

 

 

17. Nasau, Bahami - 2.307 dolara

 

Foto: UpstateNYer / Wikimedia Commons

16. Kopenhagen, Danska - 2.360 dolara

Foto: ThinkstockFoto: Thinkstock
Foto: ThinkstockFoto: Thinkstock

 

 

15. Dablin, Irska - 2.374 dolara

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

 

 

14. Luksemburg, Luksemburg - 2.476 dolara

 

Foto: Cristian Bortes / Flickr.com

13. Oslo, Norveška - 2.606 dolara

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

 

 

12. Doha, Katar - 2.819 dolara

 

Foto: Francisco Anzola / Flickr.com

11. Rejkjavik, Island - 2.873 dolara

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

 

 

10. Sidnej, Australija - 2.888 dolara

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

 

 

9. Honolulu, SAD - 2.906 dolara

 

Foto: Edmund Garman / Flickr.com

8. Singapur, Singapur - 2.940 dolara

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

 

 

7. Dubai, UAE - 3.006 dolara

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

 

 

6. London, Velika Britanija - 3.228 dolara

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

 

 

5. Hongkong, Hongkong - 3.244 dolara

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

 

 

4. Ženeva, Švajcarska - 3.314 dolara

 

Foto: Dennis Jarvis / Flickr.com

3. Njujork, SAD - 4.207 dolara

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

 

 

2. San Francisko, SAD - 4.612 dolara

 

Foto: Nicolas Raymond / Flickr.com

1. Hamilton, Bermudi - 4.769 dolara

 

Foto: kansasphoto / Flickr.com

]]>
Wed, 28 Nov 2018 02:34:27 +0100 Kofer http://www.pressonline.rs/plus/kofer/387711/ovo-su-najskuplji-gradovi-sveta-za-zivot.html
Sedam stvari koje niste znali o Ajfelovom tornju http://www.pressonline.rs/plus/kofer/386683/sedam-stvari-koje-niste-znali-o-ajfelovom-tornju.html Širom sveta nalazi se oko pedesetak replika ovog predivnog arhitektonskog zdanja, a najimpresivnije kopije nalaze u Las Vegasu, Tokiju i kineskom gradu Šenzenu. ]]> foto: b92.net

Ajfelov toranj dobio je ime po svom dizajneru Aleksandru Gustavu Ajfelu, koji se rodio 15. decembra 1832. godine u Dižonu. Na 184. godišnjicu od rođenja francuskog arhitekta prisetili smo se njegovog najpoznatijeg dela u brojkama. 

1. Ajfelov toranj ima oblik vitke piramide s četiri rešetkasta nosača koja se izdiže 324 metara uvis. Metal se širi na suncu, pa toranj raste do 15 centimetara uvis u toplijem delu godine, a smanjuje se tokom hladnijih meseci. 

2. Toranj se sastoji od tri dela, prvi deo se nalazi na 57. metru visine, drugi je na 115. metru, a treći na 276. metru visine. 

3. Kada bi Ajfelov toranj upoređivali s prosečnom zgradom imao bi 75 spratova, u šta nije uračunata antena visoka 21 metar na njenom vrhu. 

4. Za njegovu izgradnju bilo je potrebno 2 godine, 2 meseca i pet dana, i grupa od 300 radnika. 

5. Do vrha Ajfelovog tornja vodi više od 1600 stepenica, ali otvorene su za penjanje samo one do drugog sprata. Za tu avanturu treba platiti cenu od 7 evra. Lift do drugog sprata košta 11 evra, a do vrha 17 evra. 

6. U njegovu izgradnju utrošeno je 18 hiljada metalnih delova koje teže više od 10.000 tona. 

7. Širom sveta nalazi se oko pedesetak replika ovog predivnog arhitektonskog zdanja, a najimpresivnije kopije nalaze u Las Vegasu, Tokiju i kineskom gradu Šenzenu.

]]>
Mon, 26 Nov 2018 23:08:30 +0100 Kofer http://www.pressonline.rs/plus/kofer/386683/sedam-stvari-koje-niste-znali-o-ajfelovom-tornju.html
OBIČAJI JAPANA: Ovih 8 stvari NIKAKO ne bi trebalo da prekršite ako idete tamo! http://www.pressonline.rs/plus/kofer/341249/obicaji-japana-ovih-8-stvari-nikako-ne-bi-trebalo-da-prekrsite-ako-idete-tamo.html Svako ko poseti Japan imaće znatno ugodniji boravak ukoliko je svestan određenih ponašanja i običaja. Ovih 8 stvari nikako ne bi trebalo da prekršite, ili učinite, ukoliko ne želite da uvredite domaćina ili sebi pokvarite put. ]]> foto:021.rs

Ovo su neke stvari koje nikako ne biste smeli da radite u Japanu:

1. Hodate na pogrešnoj strani ulice

Iako je Tokijo jedan od najgušće naseljenih gradova na svetu, većinu njegove populacije čine starije osobe. Pešaci na ulici se drže nepisanog pravila da hodaju levom stranom trotoara.

2. Zovete polni organ po njegovom pravom imenu

Glasno izgovaranje imena ženskih genitalija u javnosti je strogo zabranjeno u Japanu. Umesto toga, Japanci će suptilno nagovestiti da se radi o intimnom području izgovarajući "asoko", što u bukvalnom prevodu znači "tamo".

3. Budete previše intimni

Ukoliko mislite da je fizički kontakt dobar način da se dve osobe povežu, Japanci vas mogu smatrati "čudakom". U ovoj zemlji se uvek očekuje da se poklonite, posebno kada su u pitanju starije osobe ili vaši nadređeni. Za razliku od velikog dela ostatka sveta, Japanci ne vole da dele svoje bacile sa drugima – bez rukovanja i definitivno bez ljubljenja u obraz.

4. Ostavite napojnicu

Ni ne pomišljajte da ostavite bakšiš u ovoj zemlji. Napojnice samo stvaraju zabunu. Ukoliko ostavite više novca iza sebe, bez obzira na sumu, neka vas ne začudi kelner koji trči za vama na ulici kako bi vam vratio kusur.

5. Izduvate nos u javnosti

Japanci mrze da "čiste" svoj nos u javnosti, a još više ih nervira kada to neko drugi čini. Jedini prihvatljivi način da izađete na kraj sa nosem koji curi, jeste da uvlačite njegov sadržaj ponovo unutra, i nije neobično videti ljude kako to rade na ulici ili u metrou, tvrdoglavo odbijajući da ga izduvaju.

6. Sipate soja sos preko pirinča

Čak i ukliko ne volite običan beli pirinač, nemojte to raditi u javnosti pošto ćete uvrediti osoblje restorana ili domaćina. Ali ne brinite, postoji rešenje – soja sos možete sipati preko drugih namirnica i onda uzeti pirinač na samom kraju zalogaja.

7. Prekrstite noge

Ovaj potez smatra se krajnje neprimerenim. Umesto toga, možete sedeti na kolenima. Iako se ovo može činiti kao neobična metoda mučenja, Japanci očigledno uživaju u ovakvom sedu.

8. Jedete u hodu

Ma koliko zgodno bilo hodati dok jedete neku brzu hranu, Japanci će misliti da ne cenite dovoljno hranu, kao ni ljude koji su je pripremali. Hrana se u ovoj zemlji ceni, pa čak iako je naručujete od uličnog prodavca. Hranu treba jesti na licu mesta, ili je poneti kući.

]]>
Sun, 25 Nov 2018 22:46:12 +0100 Kofer http://www.pressonline.rs/plus/kofer/341249/obicaji-japana-ovih-8-stvari-nikako-ne-bi-trebalo-da-prekrsite-ako-idete-tamo.html
Deset gradova sveta koji su najbolji predstavnici kulture http://www.pressonline.rs/plus/kofer/387543/deset-gradova-sveta-koji-su-najbolji-predstavnici-kulture.html Ukoliko ste u potrazi za gradovima koji će vam najbolje dočarati kulturu svoju kulturu, ovo je lista za vas. ]]> foto: b92.net

Sajt “Travel + Leisure“ objavio je listu deset najboljih gradova na svetu koji nude upečatljivu kulturu, drevne običaje i tradiciju koja je uspela da se održi i koja živi u starim, očuvanim građevinama i ulicama. 

10. Nju Orleans 

9. Lasa, Tibet 

8. Čarlston, Južna Karolina 

7. Barselona 

6. Venecija 

5. Pariz 

4. Firenca 

3. Jerusalim 

2. Rim 

1. Kjoto, Japan.

]]>
Thu, 22 Nov 2018 23:38:41 +0100 Kofer http://www.pressonline.rs/plus/kofer/387543/deset-gradova-sveta-koji-su-najbolji-predstavnici-kulture.html
Bogu iza nogu: Najudaljenija mesta na svetu http://www.pressonline.rs/plus/kofer/387377/bogu-iza-nogu-najudaljenija-mesta-na-svetu.html Izjavu "Bogu iza leđa" ili brojne lokalne varijante čuli ste bezbroj puta u kontekstu nekog mesta udaljenog od ostatka civilizovanog sveta. Ali jeste li ikad poželeli da odete na najnepristupačnija mesta na svetu? ]]> foto: b92.net

Jedno od njih je vulkansko ostrvo Tristan da Kunja u južnom Atlantiku udaljen oko 2.400 kilometara od Južnoafričke republike. Tristan je i službeno najudaljenija naseljena tačka na svetu. Ako vam ni to nije dovoljno udaljeno od ostatka sveta, možete posetiti okeanski pol nedostupnosti Point Nemo. Ta tačka nalazi se na 2.689 kilometara od najbližeg kopna ili osobe, a u tom trenutku bi vam najbliži bili astronauti s Međunarodne svemirske stanice. Naravno, pod uslovom da preleću taj deo zemljine kugle. Point Nemo, u prijevodu s latinskog "niko", ime je dobila po istoimenom liku iz slavnih romana Žila Verna "20.000 milja pod morem" i "Tajanstveno ostrvo", piše Njuzvik. Nemo je zaista nepristupačna tačka i nalazi se doslovno usred okeana pa putovanje traje 15 dana i desetak sati. Budući je pol nedostupnosti samo opis neke zamišljene tačke na svetu, postoje brojni takvi polovi. Jedan od njih je i Južni pol gde su sovjetski istraživači ostavili neke merne instrumente. Istraživači su 2007. godine posetili napuštenu stanicu i otkrili da je samo Lenjinova bista vidljiva, a da je ostatak stanice zakopan ispod nekoliko metara snega. 

Osim okeanskog pola, postoji i kontinentalni pol nedostupnosti. Što se tiče evroazijskog kopna, tehnički postoje 2. Jedan je smešten u središnjoj Španiji i predstavlja pol nedostupnosti za Iberijsko poluostrvo, dok za ostatak kopnene mase pol nedostupnosti nalazi se u severozapadnoj Kini u blizini granice s Kazahstanom. Nalazi se na čak 2.645 kilometara udaljenosti od najbližeg mora. U blizini se nalazi i središnja tačka Azije gde je postavljen i odgovarajući spomenik.

]]>
Thu, 22 Nov 2018 01:27:16 +0100 Kofer http://www.pressonline.rs/plus/kofer/387377/bogu-iza-nogu-najudaljenija-mesta-na-svetu.html
7 čuda prirode koja izgledaju kao da nisu s ovog sveta http://www.pressonline.rs/plus/kofer/390955/7-cuda-prirode-koja-izgledaju-kao-da-nisu-s-ovog-sveta.html Azija ima izvrsnu kuhinju, neverovatne građevine i arhitekturu, ali i prirodne lepote koji svaki ozbiljniji svetski putnik treba da vidi bar jednom u životu. ]]> foto: b92.net

Kineske planine u duginim bojama

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

 

Šest planina geološkog parka Džangje Dansija u Kini od 2010. godine nalaze se na Uneskovoj listi svetske baštine. Nastale su pre nekoliko miliona godina usled pomeranja tektonskih ploča, a priroda je vremenom stvorila neverovatne prizore u duginim bojama.

Najviši slatkovodni sistem u Nepalu

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

 

Popeti se na Mont Everest je neverovatno iskustvo, ali nije za svakoga. Umesto toga uživajte u predivnom pogledu na šest ledničkih jezera planine Gokjo Ri (5357 metara) koja imaju tirkiznu boju. Zauzimaju oko 10 kilometara i smatraju se najvišim slatkovodnim sistemom na svetu.

“Brda čokolade” na Filipinima

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

 

Obavezno posetite i nacionalni geološki spomenik Filipina – čokoladna brdašca na ostrvu Bohol. Na pedesetak kvadratnih kilometara nalazi se nešto više od 1700 brdašaca koja su nastala erozijom stena, a prepoznatljivu boju čokolade imaju u vreme suša.

Kameleonska jezera u Indoneziji

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

 

Planinu Kelimutu na ostrvu Flores u Indoneziji krase tri kraterska jezika koja menjaju boju u skladu sa godišnjim dobima, vremenskim uslovima i sastavom minerala. Upravo zato su im geolozi pripisali kameleonske karakteristike, pa nikad ne znate šta ćete zateći kada se popnete do njih.

Monumentalna pećina u Vijetnamu

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

 

Pretpostavlja se da je Son Đung na granici između Vijetnama i Laosa najveća pećina na svetu. Duga je oko 6.5 kilometara, a visoka oko 200 metara. Toliko je velika da u njoj možete da se izgubite, pa je treba posetiti s profesionalnim vodičem.

Vodopadi na granici Kine i Vijetnama

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

 

Na granici SAD i Kanade nalaze se Nijagarini vodopadi, a ništa manje impresivni nisu ni oni Tak Ban Giok na granici između Kine i Vijetnama. Okruženi su fascinantnim zelenilom i stenama, zahvaljujući čemu ćete videti prizore za pamćenje.

Geotermalni izvori u Japanu

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

 

Ljubitelji geotermalnih izvora svakako bi trebalo da posete severno ostrvo Hokaido, tačnije dolinu Džigoku, koja ih sadrži u velikom broju.

]]>
Wed, 21 Nov 2018 02:15:08 +0100 Kofer http://www.pressonline.rs/plus/kofer/390955/7-cuda-prirode-koja-izgledaju-kao-da-nisu-s-ovog-sveta.html
Zanimljive činjenice o Švedskoj koje niste znali! http://www.pressonline.rs/plus/kofer/337744/zanimljive-cinjenice-o-svedskoj-koje-niste-znali.html Država Švedska, zvanično ime joj je sv-Konungariket_Sverige.ogg, Kraljevina Švedska (šve. Konungariket Sverige) je nordijska zemlja u Skandinaviji, u severnoj Evropi.Ova država se graniči sa Norveškom na zapadu, Finskom na severoistoku i na jugozapadu sa Danskom.... ]]> Glavni grad je Švedske je Štokholm grad broji oko 1,25 miliona stanovnika i prostire se na gotovo 500.000 km2 i ima oko 8,9 miliona stanovnika. Više od 15 posto ukupnog teritorije Švedske pokriveno je vodom, sa oko 30 glavnih reka

Da dalje ni otkrivali sve o ovoj "ledenoj zemlji" krenimo da saznamo koje su to zanimljive činjenice vezane za Švedsku tj ovu Evropsku najseverniju zemlju...

1. Za Šveđane se kaže da su potomci Vikinga

2. U većem delu Švedske nema uopšte smeća, pa je ova zemlja primorana da ga uvozi iz inostranstva kako bi nastavila procese reciklaže kojima proizvodi ogromne količine električne energije i goriva

3. Alfred Nobel izumitelj dinamita (Nobelova nagrada) je Šveđanin.

4. Švedska ima 9,2 miliona stanovnika. Skoro 85% stanovnika živi u gradovima.

5. Između 1850 i 1910 godine više od milion Šveđana emigriralo je u Ameriku.

6. Nobelova nagrada dodeljuje se svake godine 10. decembra u Švedskoj i Norveškoj.

7. Žene u švedskoj svoje prvo dete rode u proseku u 30-oj godini života.8. Švedska ima najveći broj McDonald restorana po glavi stanovnika na svetu.

9. Celzijusova temperaturna skala je švedskog porekla.

10. Zlatna dvorana Gradske skupštine u Stokholmu obložena je sa 19 miliona pozlaćenih pločica.!

11. Najveći tržni centar u Evropi je "Nordstan", u Geteborgu.

12. Švedska je prva zemlja u svetu po konzumaciji mleka.

13. Sa više od 70 muzeja Štokholm je jedan od gradova sa najvećim brojem muzeja na svetu.

14. Šveđani imaju najduži životni vek u Evropi. Po istraživanju iz 2006. godine Šveđani u proseku žive 80,5 godina, prosečni životi vek u Srbiji je 73,7 godina.

15. Švedska ima najveći procenat personalnih računara po glavi stanovnika u Evropi, sa 500 računara na 1.000 ljudi.

16. Švedska ima najveći broj nuklearnih elektrana po glavi stanovnika, sa 10 reaktora za 9 miliona stanovnika.

17. "Globe Arena" u Štokholmu je najveća sferna građevina na svetu sa prečnikom od 110 metara, unutrašnje visine od 85 metara, i ukupnom obimu od 600.000 m3

18. Ambalaža Tetra Pak  ješvedski izum.Švedsko poduzeće za izradu ambalaže A&R je izumilo kartone s umetnim tvarima za tekuću robu što kasnije postao kamen temeljac preduzeća Tetra Pak.

19. Svetska nekadašnja poznmata grupa  ABBA i diskomanija stigli su nam iz Švedske.

20. Godine 1910. Švedska je osnovala prve nacionalne parkove u Europi.

21. Država Švedska nije učestovala u ratovima poslednih 200 godina.

22. U Švedskoj se nalazi oko 90.000 jezera.!

23. Švedska je četvrta po veličini evropska država.

]]>
Mon, 19 Nov 2018 23:47:41 +0100 Kofer http://www.pressonline.rs/plus/kofer/337744/zanimljive-cinjenice-o-svedskoj-koje-niste-znali.html
DOM DUHOVA: Ovih pet hotela važe za najstrašnije! http://www.pressonline.rs/plus/kofer/339426/dom-duhova-ovih-pet-hotela-vaze-za-najstrasnije.html Da li biste se usudili da spavate u hotelu za koji važi opšte mišljenje da je dom duhova. Ovih pet hotela važe za najstrašnije! ]]> foto:prva.rs

5. Hotel Monteleone

Ovaj hotel poznat je po predivnom Piano i Lounge Baru, a smešten je u Nju Orleans. Njega navodno opsedaju duhovi pokojnika, a u njemu su čak i brojni naučnici proveli istraživanja ne bi li otkrili da li je to zaista istina. Vlasnici tvrde da jeste, a naučnike više niko nikad nije video... Šalimo se, naravno.

4. Queen Mary

Ovaj popularni prekooceanski brod, iako više ne plovi oceanima, i dalje služi kao turistički objekt, a smješten je u Long Beachu u Kaliforniji. Njegovim hodnicima navodno patroliraju duhovi preminulih mornara koji su život izgubili u strojarnici, kao i jedna "žena u bijelom" koja se utopila u brodskom bazenu. Ovaj je hotel čak i Magazine Time proglasio jednim od najstrašniji mjesta na svijetu.

3. The Stanley Hotel

Ovaj hotel postao je popularan jer je upravo u njemu Stiven King pronašao inspiraciju za svoj klasik "The Shining". Brojni gosti prijavljivali su neobične pojave koje su do dan danas ostale misteriozne. Jednom prilikom, za vreme amaterskog istraživanja duhova, na jednom od prozora navodno je viđen duh dečaka kako stoji i posmatra istraživače.

2. Banff Springs Hotel

Smešten u Alberti u Kanadi, ovaj hotel poznat je po čestim boravcima brojnih kraljevskih porodica 1930-tih godina. Hotelom navodno kruže duhovi preminulog recepcionera i mlade, koja je izgorela u vatri nakon što joj  je sveća zapalila haljinu.

1. The Marshall House

Ova šarmantna kuća smeštena je u Savani i u isto vreme je i najstariji hotel ovoga grada. Nekoliko gostiju je reklo da su čuli dečji plač - iako u hotelu i okolini nije bilo dece. Takođe, neki su izjavili kako su osetili da ih deca golicaju po nogama kada spavaju. Mnogo mašte, ili...

]]>
Wed, 14 Nov 2018 03:56:50 +0100 Kofer http://www.pressonline.rs/plus/kofer/339426/dom-duhova-ovih-pet-hotela-vaze-za-najstrasnije.html