Press Online :: Kofer http://www.pressonline.rs/plus/kofer/rss.html sr http://www.pressonline.rs/img/logo.png Press Online :: Kofer http://www.pressonline.rs/plus/kofer/rss.html Najmirnije mesto na svetu: Život na steni visokoj 40 metara http://www.pressonline.rs/plus/kofer/409571/najmirnije-mesto-na-svetu-zivot-na-steni-visokoj-40-metara.html Stub života ili Stub Kači prirodni je krečnjački monolit u istoimenom selu na zapadu Gruzije, koji je okružen rečnom dolinom Kačure ]]> Fptp:Thinkstock

Visok je oko 40 metara, a na njegovom vrhu nalaze se ostaci Crkve Svetog Maksima Ispovednika, koja potiče iz 9. ili 10. veka, kripta, vinski podrum i ostaci nekadašnjeg utvrđenja. 

Ceo prostor na vrhu zauzima samo 150 kvadratnih metara, a s obzirom na to da ne postoji lift, do njega se može popeti samo pomoću ruku, nogu i nešto sreće. 

Zato ne čudi što su objekti na vrhu dugo bili zapušteni.

 

 

Prvo zabeleženo penjanje dogodio se 1944. godine, kada su planinari Aleksandar Japardze i Levan Gotua na vrhu pronašli telo prethodnog stanovnika. 

Pretpostavlja se da je u pitanju bilo mesto tihe kontemplacije i molitve, namenjeno pustinjacima koji su želeli da se odvoje od ostatka sveta.

 

 

Intenzivnija istraživanja sprovedena su između 1999. i 2009. godine, kada su objekti obnovljeni pomoću Nacionalne agencije za očuvanje kulturne baštine Gruzije, i dozidana Crkva Simeona Stolpnika, piše Punkufer

Trenutni stanovnik ima 62 godine. U pitanju je sveštenik Maksim Kavtaradze, koji je napravio improvizovane stepenice kojima se dvaput nedeljno spušta i penje po Stubu života. Namirnice mu se dostavljaju pomoću čekrka.

 

 

]]>
Mon, 21 May 2018 22:43:20 +0200 Kofer http://www.pressonline.rs/plus/kofer/409571/najmirnije-mesto-na-svetu-zivot-na-steni-visokoj-40-metara.html
Japanci imaju svoj Hilandar: Ostrvo zabranjeno za žene http://www.pressonline.rs/plus/kofer/395550/japanci-imaju-svoj-hilandar-ostrvo-zabranjeno-za-zene.html Jedno ostrvo na jugozapadu Japana dugo je bilo zatvoreno za žene. Čak su i muškarci koji su pohodili ovo sveto mesto morali da dolaze potpuno nagi i prolaze kroz ritualno pročišćenje, a o detaljima svog putovanja nisu smeli da govore nikom. ]]> foto: b92.net

Okinošima, seto mesto na kom se nalazi hram Munakata Taiša Okicumija, posvećeno je boginji mora, a sada bi trebalo da bude uključeno na UNESCO listu svetske baštine. 

Ukoliko predlog savetodavnog odbora prođe, to će biti 17. kulturno dobro Japana koje je dobilo taj status. 

Očekuje se da će se Komitet sastati u julu, ali bez obzira na njihovu odluku, ženama pristup neće biti dozvoljen u skorije vreme. 

"Nastavićemo da strogo kontrolišemo posete ostrvu", rekao je jedan od predstavnika turističke zajednice.

Foto: EPA / Everett Kennedy Brown
Foto: EPA / Everett Kennedy Brown

 

.

Foto: EPA / Everett Kennedy Brown
Foto: EPA / Everett Kennedy Brown

 

.

]]>
Wed, 9 May 2018 00:43:58 +0200 Kofer http://www.pressonline.rs/plus/kofer/395550/japanci-imaju-svoj-hilandar-ostrvo-zabranjeno-za-zene.html
Ne možete ni da naslutite kako obične stepenice mogu da postanu impresivno umetničko delo! http://www.pressonline.rs/plus/kofer/310478/ne-mozete-ni-da-naslutite-kako-obicne-stepenice-mogu-da-postanu-impresivno-umetnicko-delo.html Koliko god da ste umorni, malaksali ili jednostavno niste u kondiciji, ovako oslikanim stepenicama mogli biste da trčkarate ceo dan! Sigurni smo! Uživajte u narednim fotografijama i "obojite" svoje korake najlepšim bojama! ]]>

4) 16-ta Avenija, San Francisko

]]>
Sun, 6 May 2018 23:55:11 +0200 Kofer http://www.pressonline.rs/plus/kofer/310478/ne-mozete-ni-da-naslutite-kako-obicne-stepenice-mogu-da-postanu-impresivno-umetnicko-delo.html
10 razloga da posetite grad koji vam verovatno nije u planu http://www.pressonline.rs/plus/kofer/396532/10-razloga-da-posetite-grad-koji-vam-verovatno-nije-u-planu.html Grad u kojem je dom pronašlo tri miliona ljudi, nakon nekoliko turbulentnih godina ušao je u mirnu fazu, a mi u nastavku teksta navodimo 10 razloga zašto bi trebalo da posetite Kijev. ]]> foto: b92.net

1. Bezbedan je 

Ukrajina je u poslednje vreme doživela mnogo neprijatnosti, od revolucije do rata, ali se Kijev smatra dovoljno bezbednim gradom za posetu. Zato slobodno obiđite prestonicu, samo nemojte da kupite kartu za Krim... 

2. Ima veliki broj predivnih crkvenih građevina 

Najviše se izdvaja katedrala svete Sofije, sagrađena u 11. veku, koja predstavlja prvu građevinu u Ukrajini koju je UNESCO stavio pod svoju zaštitu. Naročito je lep i manastir svetog Mihovila, koji su Sovjeti uništili 30-ih, ali je 1999. potpuno obnovljen. 

3. Od Kijeva do Černobilja 

Grad duhova, kojeg je pre 31 godinu zadesila nuklearna katastrofa, u poslednjih nekoliko godina postao je mesto koje posećuju radoznali turisti. Svake godine 10.000 turista poseti Pripjat, napušteni grad iz kojeg su stanovnici izbegli nakon katastrofe. Naravno, ako se već odlučite za ovaj izlet, nipošto ne ignorišite uputstva vodiča.

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

 

4. Pijaca na kojoj ćete "okusiti" grad 

Svaki veliki grad po pravilu ima slavnu pijacu na kojoj ćete probati najfinije i najsvežije proizvode. U Kijevu se ona zove Besarabka, smeštena je na istoimenom trgu, a ako ste gurman, nemojte da preskočite ovo mesto. 

5. Stari grad 

Stari deo grada podseća na one koji mogu da se vide u baltičkim zemljama. Kamene ulice, šarene kuće, trgovi dominiraju svuda naokolo. Iako je deo grada uništen u mongolskoj invaziji u 13. veku, očuvan je deo koji je sagrađen još u 9. veku, a prije 200 godina napravljena je i velika renovacija. 

6. Groblje bogato istorijom 

Zaljubljenici u istoriju obavezno bi trebalo da posete groblje Baikove, mesto večnog počinka nekih od najvažnijih ljudi u istoriji zemlje, i posebno po ogromnom broju spomenika od kojih neki potiču iz ranog 19. veka.

 

 

 

7. Količina zelenila je neverovatna 

Kijev je takođe i zeleni grad. Toliko je zelen da vam se čini kao da celog možete da ga obiđete u hladu, s obzirom na ogromnu količinu zasađenog drveća. Najpopularnija mesta za rekreaciju i odmor su Park pobede i Venetsiansky, u kojima najčešće uživaju džogeri i biciklisti, dok zimi na zaleđena jezera odlaze ljubitelji klizanja. 

8. Piće koje morate da probate 

Poseta Kijevu neće biti potpuna bez čaše pića poznatog kao Horilka pertsivka. Iako naziv zvuči egzotično, zapravo je reč o votki sa dodatkom čilija, a piće možete da kupite dobiti gotovo u svim restoranima i kafićima u gradu.

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

 

9. Najniža metro stanica 

Stanica Arsenalna, najniža metro stanica na svetu, nalazi se 105.5 metara ispod zemlje. 

10. Nacionalni muzej ukrajinske istorije 

Grad je imao prilično burnu istoriju. To se naročito odnosi na period Drugog svetskog rata, kada se pune dve godine nalazio pod okupacijom Nemačke. Tada je porušen dobar njegov deo, a priču o ovim događajima priča Nacionalni muzej ukrajinske istorije u Drugom svetskom ratu.

 

 

Foto: Star61 / Wikimedia Commons

]]>
Fri, 4 May 2018 01:18:55 +0200 Kofer http://www.pressonline.rs/plus/kofer/396532/10-razloga-da-posetite-grad-koji-vam-verovatno-nije-u-planu.html
NAJBOGATIJA DRŽAVA SVETA - KATAR: Raj na zemlji ili pakao savremenog društva? http://www.pressonline.rs/plus/kofer/309537/najbogatija-drzava-sveta---katar-raj-na-zemlji-ili-pakao-savremenog-drustva.html Nafta i gas učinili su Katar najbogatijom zemljom na svetu - dovoljno bogatom da na stadione i infrastrukturu za Svetski fudbalski kup 2022. potroši 200 milijardi dolara. ]]> Foto.tanjug

Bi-Bi-Si (BBC) piše da bukvalno neograničeno bogatstvo ipak nije donelo "potpunu sreću" malom emiratu, pošto donosi i društvene promene koje se ne sviđaju svima.

Krajem aprila, temperatura je u Dohi još prijatna, pa se porodice opuštaju u popodnevnim satima uživajući na osunčanom šetalištu na obali Persijskog zaliva. Leto u Kataru traje od maja do septembra, a temperature svakodnevno prelaze 38 stepeni Celzijusa, često dostižu i 47.

Panorama glavnog i najvećeg grada Katara mnogo se promenila u poslednjih nekoliko godina: kule od čelika i stakla "izrasle" su kao veštačka šuma u predelu na kojem je nekada bila samo peščana obala.

- Postali smo urbani - primećuje za BBC dr Kaltam el Ganim, profesor sociologije na Katarskom univerzitetu: 

- Naš društveni i privredni život se promenio - porodice se sve više odvajaju, potrošačka kultura je prevladala.

Katar je najbogatija zemlja na svetu, sa BDP po glavi stanovnika od čak 102.000 dolara. Slede Lihtenštajn (89.000), Bermudi (86.000), Makau (82.000) i Luksemburg (78.000).

Prema podacima CIA, otprilike 14 odsto domaćinstava u Kataru su dolarski milioneri, a 2013. je nezaposlenost bila svega 0,1 odsto.

Pre manje od jednog veka, Katar je živeo u krajnjem siromaštvu, da bi danas postao lider u bogatstvu. 

Iskorišćavanje energetskih izvora započelo je četrdesetih godina prošlog veka, a pre toga, Katarani su živeli od ribolova i vađenja bisera. Katar raspolaže trećim svetskim rezervama prirodnog gasa, a zalihe nafte su 15 milijardi barela. 

Obrazovanje je besplatno, kao i zdravstvena zaštita. Poslovi su garantovani, kao i stanovanje. Voda i struja su besplatni. U Kataru ne postoji porez - ne plaćaju ga ni stranci. Ti podaci su jasni.

Stvar koja je manje jasna je koliko su tako brze promene uticale na društveni život.

BBC primećuje da se u Dohi na svakom koraku "oseća pritisak". Grad je veliko gradilište, u kojem su cele oblasti u izgradnji, ili srušene zbog nove izgradnje. Zbog saobraćajnih gužvi, građani sve više vremena provode van kuće i ta atmosfera stvara stres.

Po izveštajima lokalnih medija, danas se 40 odsto katarskih brakova završava razvodom. Više od dve trećine građana, odraslih i dece, pati od gojaznosti.

U društvu u kojem državljani Katara čine manjinu - odnos stranaca i domaćih je otprilike sedam na jedan - starosedeoci kažu da raste frustracija mladih da im stranci uzimaju najbolje poslove.

Od ukupno 1.800.000 stanovnika, samo 280.000 su Katarani. Kako su pisale beogradske "Novosti", u Kataru živi i radi i oko 2.000 građana Srbije.

Državljani dozvolu za izgradnju kuće dobijaju "za tren oka", a država im kasnije refundira polovinu troškova gradnje. Ipak, samo državljani mogu da poseduju kuće, jer je zabranjena prodaja zemlje strancima.

Za strance je, pak, izgrađeno veštačko ostrvo kod Dohe, Perla, gde stanovi - koje stranci mogu da kupe - koštaju i do pola miliona dolara. 

U trci za razvojem, ipak, sve su jača osećanja da je nešto važno izgubljeno, primećuje BBC.

Život prosečne katarske porodice potpuno se promenio. Decu uglavnom odgajaju dadilje sa Filipina, iz Nepala, Indonezije, a povećava se kulturološki i generacijski jaz.

Um Kalaf, žena od šezdesetak godina čije je lice skriveno iza tradicionalnog vela, kaže za BBC da je život bio "prelepo jednostavan" u njenoj mladosti. Sada, izgubljena je ta "porodična intima", dodaje.

Katar je apsolutistička monarhija, kojom još od sredine 19. veka vlada dinastija Al Tani - koja je "ispratila" bahreinske, osmanlijske i britanske vladare, da bi zemlja stekla nezavisnost 1971. godine.

Od prošle godine, šef države je osmi emir Katara, Tamim bin Hamad al Tani. Najmlađi arapski lider, koji ima 34 godine, pita se za sve i zabranjena je bilo kakva kritika na njegov račun - uključujući medije. Kad je reč o medijima, sedište svetski poznata mreže "Al džazira" je u Kataru.

Alkohol je u Kataru dozvoljen - u određenim zonama. Takve zone će se tokom Svetskog prvenstva u fudbalu zvati "zone za zabavu". 

Katar ima samo jednog kopnenog suseda - Saudijsku Arabiju, s kojom ima potpisan odbrambeni sporazum. U Kataru postoji i vazdušna baza za američku i britansku vojsku. Ipak, kako je pisao "Njujork tajms" pozivajući se na procurele diplomatske depeše, Katar je imao "najlošije rezultate" kad je reč o borbi protiv terorizma.

Istovremeno, velikodušni emirat je uvek raspoložen da finansira različite "pobunjeničke" i islamističke pokrete: Hamas na Bliskom istoku, Muslimansku braću u Egiptu, pobunjenike širom arapskog sveta tokom Arapskog proleća, pisali su zapadni mediji. 

Katar je prva arapska zemlja koja je dobila organizaciju Svetskog kupa. 

Apsolventkinja novinarstva Marijam Dahrudž primećuje da, kako se približava Svetski kup, ljudi se u Kataru plaše:

- Odjednom, ceo svet želi da nas vidi. Mi smo zatvoreno društvo, a oni žele da dođu i donesu svoje različitosti. Kako onda mi da izrazimo naše vrednosti?

I tu fudbalsku priču, međutim, prate kontroverze sa, naravno, puno novca. Posle napisa lista "Telegraf" o mogućoj kupovini prvenstva, istražitelji FIFA započeli su istragu: list je, naime, objavio da su bivši potpredsednik Izvršnog odbora FIFA Džek Vorner i članovi njegove porodice dobili skoro dva miliona dolara od firme koja je učestvovala u kandidaturi Katara za prvenstvo.

Katar je 2010. dobio organizaciju Svetskog kupa, a do tada se nikad reprezentacija te zemlje nije kvalifikovala ni za jedno finalno međunarodno fudbalsko takmičenje. Kritičari ovog izbora pitali su se i kako će vrela klima uticati na nastupe igrača, pa je predlagano i da se takmičenje održi tokom zime.

Istraga FIFA o slučaju izbora Katara još je u toku, a emir je odlučan da do 2022. pretvori Katar u "zemlju iz bajke". Zapravo, mala država, od nešto više od 11.000 kvadratnih kilometara, već izgleda bajkovito.

Kako su pisale "Novosti", u ekstravagantnom Kataru postoji fudbalski stadion Halifa sa erkondišnom, klizalište koje radi i na 45 stepeni, bazen za konje, šoping mol koji je savršena replika Venecije. U šali se obično kaže da je državljanin Katara koji ima jednu kuću, jedan auto i jednu ženu - siromašan čovek...

Farmer Ali el Džehani služi gostima toplo, penušavo kamilje mleko i, a smatra da se razvoj Katara - kako prenosi za BBC - odvija prebrzo:

"Nekada - kad si se bogatio ako radiš, a nisi ako ne radiš - bilo je mnogo bolje."


]]>
Mon, 30 Apr 2018 00:13:24 +0200 Kofer http://www.pressonline.rs/plus/kofer/309537/najbogatija-drzava-sveta---katar-raj-na-zemlji-ili-pakao-savremenog-drustva.html
Mesto misterije: 10 zanimljivosti o Bermudskom trouglu http://www.pressonline.rs/plus/kofer/394502/mesto-misterije-10-zanimljivosti-o-bermudskom-trouglu.html Bermudski trougao jedna je od najvećih misterija modernog doba. Nazivaju ga još i đavoljim, a smešten je na severnom delu Atlantskog okeana, između Bermuda, Floride i Portorika. ]]> foto: b92.net

1. U Bermudskom trouglu u poslednjih sto godina izgubljeno je bar hiljadu života. Svake godine u proseku na ovom području, kojem je ime dao Vinsent Gadis u članku iz 1964. godine, nestane četiri letelice i dvadesetak brodova. 

2. Mnogi veruju da misteriozne nestanke letelica i brodova uzrokuju podvodni vrtlozi koji se formiraju usled mešanja tople i hladne morske struje na ovom području. 

3. Prva osoba koja je pisala o Bermudskom trouglu bio je Kristofor Kolumbo. U svom dnevniku je 8. oktobra 1492. godine napisao da je na tom području brodski kompas prestao da radi, a tri dana kasnije primetio je i vatrenu kuglu na nebu. 

4. Bermudski trougao pokriva površinu od 1.140 kvadratnih kilometara na severnom delu Atlantskog okeana između Bermuda, Floride i Portorika. Ipak, njegove granice nisu fiksne, pa se neobični događaji dešavaju i van tih okvira. 

5. Unutar Bermudskog trougla, na ostrvu Andros, američka vlada je postavila Atlantski centar za testiranje i procenu podvodnog područja (Atlantic Undersea Test and Evaluation Center), gde američka mornarica testira svoje podmornice, sonare i oružje. Mnogi teoretičari zavere veruju da je reč o nautičkom pandanu Područja 51. 

6. U Bermudskom trouglu ljudi su doživeli takozvanu 'elektronsku maglu'. Pilot Brus Gernon tvrdi da je izgubio 28 minuta dok je putovao kroz ovo područje. Avion je nestao s radara, a pojavio se u Majamiju otprilike pola sata kasnije. 

7. Jedan od najpoznatijih nestanaka letelica u istoriji Bermudskog trougla dogodio se 1945. godine. Pet torpednih bombardera Avendžera američke vojske s 14 članova posade poletelo je iz Fort Loderdejla u Floridi do ostrvca Bimini. Devedeset minuta nakon poletanja, operateri su dobili signal da kompas u letelicama ne radi. Nakon toga je izgubljena sva komunikacija. Letelice nikad nisu pronađene, kao ni tri aviona koja su krenula u misiju spasavanja. 

8. Poznato je da kompasi pokazuju magnetni, a ne pravi geografski sever Zemlje. Ali, Bermudski trougao jedno je od retkih mesta gde je situacija obrnuta, što stvara pometnju za mnoge brodove i letelice unutar ovog područja. 

9. Jedna od najvećih tragedija na ovom prostoru dogodila se u martu 1918, kada je nestao teretni brod USS Cyclops dug 165 metara, na kojem se nalazilo 306 članova posade i 10.000 tona mangana. Brod je potonuo negde između Barbadosa i zaliva Česepik, a olupina nikad nije pronađena. Ista sudbina zadesila je dva sestrinska broda 1941. godine koja su plovila sličnom rutom. 

10. Bermudski trougao nije jedinstven po nerazjašnjenim nestancima brodova i letelica. U Tihom okeanu, uz obalu Japana, nalazi se Zmajev trougao (poznatiji još i kao Đavolje more), u kojem je u periodu od dve godine u pedesetim godinama prošlog veka nestalo oko 700 moreplovaca, usled čega je područje proglašeno ratnom zonom.

]]>
Wed, 18 Apr 2018 13:38:25 +0200 Kofer http://www.pressonline.rs/plus/kofer/394502/mesto-misterije-10-zanimljivosti-o-bermudskom-trouglu.html
Vraća pozitivnu energiju: Putovanje stimuliše mozak http://www.pressonline.rs/plus/kofer/394883/vraca-pozitivnu-energiju-putovanje-stimulise-mozak.html Stiglo je proleće i pravo je vreme da priuštimo sebi putovanje u neku, do sada neistraženu destinaciju. ]]> foto: b92.net

Ne samo da ćemo obogatiti duh, osloboditi se stresa i vratiti se sa pozitivnom energijom, već upoznavanje novih predela razvija i mozak, tvrdi neuronaučnik Pol Nusbaum sa Univerziteta u Pitsburgu. 

Prema njegovim rečima, putovanje i iskustva koja tada stičemo doprinose rastu novih veza u mozgu i smanjuju šansu za dobijanje Alchajmerove bolesti. Kad izložimo sebe novom, kompleksnom okruženju, mozak reaguje i počinje da liči na džunglu, kaže Nusbaum. 

Stres koji nam putovanje nekad donosi kad ne ide sve po planu ne samo da ne umanjuje ovaj uticaj, već ga i povećava. Jer određen stepen napetosti je dobar pošto dovodi mozak u stanje apsolutne pažnje. 

Dobra vest je da ne morate da krenete u osvajanje Mont Everesta ili neke evropske metropole da biste učinili dobro svom mozgu. Dovoljno je da za vikend odete na neko novo izletište, pa čak i da do posla idete drugom rutom. Ili, da počnete da učite novi jezik, hobi ili sport. 

]]>
Mon, 9 Apr 2018 12:54:36 +0200 Kofer http://www.pressonline.rs/plus/kofer/394883/vraca-pozitivnu-energiju-putovanje-stimulise-mozak.html
Praznik u pravom smislu te reči: Uskrs u Aquaworld Resortu! http://www.pressonline.rs/plus/kofer/407662/praznik-u-pravom-smislu-te-reci-uskrs-u-aquaworld-resortu-.html Ukoliko još niste odlučili gde da provedete uskršnje praznike, imamo sjajan predlog za vas. ]]> Aquaworld Resort Budapest pripremio je za sve svoje posetioce sjajne popuste, ali i brojna iznenađenja koja su razlog više da ovaj radosni hrišćanski prazni provedete upravo u ovom hotelskom kompleksu. Tako će svi oni koji odluče da praznike provedu u glavnom gradu Mađarske, tačnije u omiljenom SPA hotelu turista iz regiona, moći da se relaksiraju u jednom od desetak tematskih bazena sa toplom i hladnom vodom, velikom broju sauna, ali i da se prepuste odličnim terapeutima i uživaju u masažama.

Displaying DBC-Easter-Swim.jpg

Hotel se toplo preporučuje parovima, ali i porodicama sa decom koje očekuje pravi vodeni raj. Svoj kutak u hotelu pronaći će i surferi, ronioci, zatim ljubitelji adrenaliskih vožnji, gurmani, ali i najmlađi koje u velikoj hotelskoj igraonici očekuje Bongo majmun.

Sat za planetu u Aquaworldu!

Displaying 30125571_10216412310642672_1318595508_o.jpg

Aquaworld Resort Budapest pridružio se obeležavanju najveće globalne volonterske akcije "Sat za planetu". Kao društveno odgovorna kompanija,  hotel je podržao akciju brojnim aktivnostima, pa su tako gosti umesto uz električnu rasvetu večerali uz sveće, a svi prisutnni mogli su da uživaju i u sjajnim performansima u holu hotela. Meni je bio prilagođen akciji zaštite planete, a organizovani su i tematski okrugli stolovi.

]]>
Wed, 4 Apr 2018 18:58:53 +0200 Kofer http://www.pressonline.rs/plus/kofer/407662/praznik-u-pravom-smislu-te-reci-uskrs-u-aquaworld-resortu-.html
Ovo su najpopularnije zemlje sveta http://www.pressonline.rs/plus/kofer/306512/ovo-su-najpopularnije-zemlje-sveta.html Ova šarena mapa predstavlja najpopularnije zemlje sveta među turistima, a Francuska drži ubedljivo prvo mesto. ]]> Foto:b92.net

Sa više od 81 milion posetilaca godišnje Francuska je svakako omiljena destinacija turista iz celog sveta, budući da drugoplasirane Sjedinjene Američke Države godišnje imaju gotovo 20 miliona posetilaca manje. 

Pogledajte koje zemlje su najposećenije na svetu.

Država Broj posetilaca
1. Francuska 81.400.000
2. SAD 62.700.000
3. Kina 57.600.000
4. Španija 56.700.000
5. Italija 46.100.000
6. Turska 34.000.000
7. Velika Britanija 29.300.000
8. Nemačka 28.400.000
9. Rusija 24.900.000
10. Malezija 24.700.000
11. Meksiko 23.400.000
12. Austrija 23.000.000
13. Hong Kong 22.300.000
14. Ukrajina 21.400.000
15. Tajland 19.200.000
16. Saudijska Arabija 17.500.000
17. Grčka 16.400.000
18. Kanada 16.000.000
19. Poljska 13.400.000
20. Makao 12.900.000


]]>
Wed, 4 Apr 2018 13:39:39 +0200 Kofer http://www.pressonline.rs/plus/kofer/306512/ovo-su-najpopularnije-zemlje-sveta.html
Zašto hoteli izbegavaju sobu broj 420? http://www.pressonline.rs/plus/kofer/394833/zasto-hoteli-izbegavaju-sobu-broj-420.html Broj 420 usko je vezan s kanabisom, s obzirom na to da je 20. april u SAD dan kada se slavi marihuana i uveliko se uživa u njoj. ]]> foto: b92.net

Iz tog razloga, neki hoteli na vrata ne stavljaju pločicu s brojem 420, već kombinaciju brojeva 419 + 1, kako bi izbegli povezivanje s marihuanom, ali i odgovorili goste sobe od pušenja. 

U drugim hotelima sobe s brojem 420 uopšte ne postoje, a one koje je imaju često ostaju bez broja na vratima jer zaljubljenici u "travu" neretko ponesu oznaku sa sobom kao suvenir. 

U jednom hotelu u Koloradu, pločica s brojem je toliko puta ukradena s vrata, da su vlasnici nakon poslednje krađe odlučili da reše probem tako što će broj jednostavno napisati na vrata. 

Amerikanci su očigledno sujeverni, jer 420 nije jedini "broj non grata". Poznato je izbegavanje ‘nesrećne’ trinaestice, pa mnogi hoteli nemaju sobu broj 13, a ne postoji ni 13. sprat.

]]>
Mon, 2 Apr 2018 14:45:40 +0200 Kofer http://www.pressonline.rs/plus/kofer/394833/zasto-hoteli-izbegavaju-sobu-broj-420.html
Država u kojoj je kašnjenje jedna od najvećih uvreda http://www.pressonline.rs/plus/kofer/395085/drzava-u-kojoj-je-kasnjenje-jedna-od-najvecih-uvreda.html Dolazak na vreme za Švajcarce nije samo stvar bontona, već je i način života. ]]> foto: b92.net

Pripadnici ove alpske nacije tačnošću iskazuju poštovanje prema svojim prijateljima, poznanicima i kolegama i pokazuju da im je stalo do njihovog vremena. 

Ako se s nekim dogovorite za sastanak u 14 sati, Švajcarac će se pojaviti na dogovorenom mestu u 14 sati, a ne pet minuta prije ili kasnije. 

Mnogi stranci nisu upoznati sa ovim konceptom, zbog čega se neretko desi da uvrede svoje domaćine nepoštovanjem istog koda ponašanja.

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

 

Šta je uzrok ovakvog ponašanja - niko tačno ne zna. Prema pojedinim navodima, na tačnost nacije je uticao geografski položaj. Reč je o alpskoj zemlji čija prosečna nadmorska visina iznosi od 500 do 800 metara, a najveći vrhovi prelaze 4.000 metara. 

Da bi sebi obezbedili hranu, Švajcarci su nekada morali da budu vrlo precizni u pogledu trenutka obavljanja poljoprivrednih radova kako bi uživali u plodovima bujne žetve. 

Tačnost ima brojne prednosti, ali i poneku manu. Na primer, taksiji gotovo uvek dolaze u dogovoreno vreme, a svi radnici odlaze na popodnevnu pauzu u 16 sati, pa je u to doba skoro nemoguće naći slobodno mesto u kafiću. 

Ali u Švajcarskoj nisu baš svi savršeno tačni. Nedavne studije pokazale su da vozovi državne švajcarske železnice u proseku kasne po tri minuta, što većina smatra neprihvatljivim ponašanjem. Naročito kad se uzme u obzir da japanski u proseku kasne samo 36 sekundi.

]]>
Wed, 28 Mar 2018 13:40:11 +0200 Kofer http://www.pressonline.rs/plus/kofer/395085/drzava-u-kojoj-je-kasnjenje-jedna-od-najvecih-uvreda.html
Deset najpopularnjih svetskih destinacija za seks-turizam http://www.pressonline.rs/plus/kofer/393351/deset-najpopularnjih-svetskih-destinacija-za-seks-turizam.html Destinaciju za odmor ljudi biraju na osnovu ličnih afiniteta. Neki najviše vole muzeje i istorijske spomenike, drugi su za avanturu u prirodi, treći su u stanju po ceo dan da provedu na plaži, četvrtima je samo šoping u mislima... Ipak, postoje i oni koji određenu destinaciju biraju zbog jednog posebnog razloga. ]]> foto: b92.net

Nekim turistima glavni razlog putovanje je - seks. Veliku većinu njih čine muškarci, a većina "turističkih atrakcija" koje posećuju su žene. Na globalnom nivou, seks-turizam predstavlja privrednu granu u procvatu, vrednu milijardu dolara. Procenjuje se da na svetu ima više miliona seksualnih radnica/ka, uključenih u posao koji, u zavisnosti od zakona njihovih država, može biti legalan ili ilegalan. 

Ovih 10 destinacija su najpoznatije, ili najozloglašenije, upravo po svojoj "industiji" seks-turizma. 

10. Dominikanska Republika 

Procenjuje se da između 60 i 100 hiljada žena u Dominikani rade kao seksualne radnice, a zahvaljujući blizini SAD posao im cveta. Prostitucija je legalna, ali seks sa maloletnicima nije. Nažalost, sve je veći broj devojaka koje tim poslom počinju da se bave pre punoletstva. 

9. Kambodža 

Uprkos rigoroznim zakonima, najstariji zanat na svetu cveta. Nevinost je posebno na ceni, pa se često nudi i na aukcijama. Podstaknuti bedom roditelji ponekad prodaju rođenu decu u seksualno ropstvo. Seksualne radnice u Kambodži često su izložene nasilju. 

8. Holandija 

Amsterdamski Kvart crvenih fenjera odavno je i nadaleko poznat. Prostitucija je legalizovana i zakonski odlično uređena, pa seksualnim radnicima nudi bezbedno radno okruženje. U holandskoj prestonici može se naći širok spektar seksualnih usluga od standardnog misionarskog seksa do širokog spektra fetiša. 

7. Kenija 

Slično Kambodži, i u Kenji je siromaštvo glavni pokretač seks-turizma. Neretko se događa da devojčice od 12 godina bivaju uključene u taj ilegalni posao. Kako su većina seksualnih radnica slabije obrazovane o širenju seksualno prenosivih bolesti, zaštitu ne koriste baš često, što kao posledicu ima porast obolelih od side. Ipak, policija u mnogim slučajevima okreće leđa, pa ček i podstiče prostituciju, budući da ona donosi velike prihode toj siromašnoj zemlji. 

6. Filipini 

Između 40 i 60 odsto svih turista na Filipine dolazi zbog seksa, a seks-turizam cveta uprkos rigoroznim zakonima. Oko 500.000 devojaka, uglavnom "maskiranih" u kelnerice, anagažovane su u seks-biznisu. Filipincu su tolerantna i otvorena nacija, pa turiste ohrabruju da idu do kraja... 

5. Kolumbija 

Pored narko-kartela, Kolumbija je ozloglašena i po prostituciji. Mnoge radnice će spustiti cenu atraktivnim klijenitma u potrazi za izgledom i oblinama poput holivudske zvezde Sofije Vergare. 

4. Indonezija 

Ovo je zemlja u kojoj je prostitucija zločin, u kojoj seksualna eksploatacija i prodaja belog roblja predstavlja ozbiljan problem. Ipak, bordeli su puni atraktivnih devojaka, sa kojima klijenti najčešće ostvaruju kontakt putem interneta. 

3. Španija 

Prostitucija je legalaa, pa je Iberijsko poluostrvo jedna od evropskih top-destinacija kada je seks-turizam u pitanju. Ulice crvenih fenjera u Madridu i Barseloni predstavljaju popularne turističke atrakcije. Većina devojaka u njima dolazi iz zemalja Južne Amerike, gde je seksualno ropstvo izuzetno rasprostranjeno. 

2. Brazil 

Rastuća seks-indutrija podstaknuta je velikim brojam turista, prelepim plažama, egzotičnom prirodom i manifestacijama poput karnevala u Riju, koji privlači kao turiste tako i domaće stanovništvo. 

1. Tajland 

Zemlja je poznata po crvenim fenjerima. Zakoni koji regulišu prostituciju su, najblaže rečeno, nejasni, pa je Tajland prava košnica kada je seks-turizam u pitanju. Tajlanđani su veoma tolerantni na njegovu pojavu, što je doprinelo tome da transrodne prostitutke, poznate kao "ladyboys", postanu zaštitni znak seksualne turističke ponude te zemlje. Oko tri miliona ljudi je uključeno u taj posao, od čega jednu trećinu čine maloletnici. Mnogi su, nažalost, žrtve trgovine i nasilja.

]]>
Tue, 27 Mar 2018 13:51:37 +0200 Kofer http://www.pressonline.rs/plus/kofer/393351/deset-najpopularnjih-svetskih-destinacija-za-seks-turizam.html
Tajne koje vam hoteli neće otkriti http://www.pressonline.rs/plus/kofer/395113/tajne-koje-vam-hoteli-nece-otkriti.html Mnogo toga treba uzeti u obzir kada planirate boravak u nekom hotelu. Neki od njih su lokacija, cena i druge pogodnosti. Ali kako da znate da li ste dobro procenili, pogotovu kada imamo u vidu da hoteli nikad ne otkrivaju baš sve? ]]> foto: b92.net

Ovo su neke od tajni koje hoteli strogo čuvaju:

Ujutru je cena sobe veća

Hotelsku sobu uvek rezervišite posle 18h, jer ćete tako dobiti najpovoljniju cenu.

Vaša soba nije čista kao što izgleda

Prema istraživanju, prosečna hotelska soba je prljavija od bilo koje prostorije u kući i školi, pa čak i od avionske kabine. Sobarice urade brz pregled i retko dezinfekuju predmete kao što su telefon i prekidači.

Može biti skrivenih troškova

Neki hoteli imaju običaj da vam naplate skrivene troškove. Dodatni novac za korišćenje sefa, noćnu taksu, vodu i grickalice... Među pritajenim troškovima može biti i taksa za održavanje zemljišta ili internet.

Poznate ličnosti

Možda je neka poznata ličnost odsela u vašem hotelu, ali vi za to nikad nećete saznati, barem ne u vreme njihovog boravka. Oni žele da izbegnu fanove i paparace, zbog čega imaju dogovor sa upravom hotela da se njihova lokacija ne otkriva.

Operite ruke nakon upotrebe daljinskog

Verovali ili ne, daljinski upravljač je najprljaviji predmet u hotelskoj sobi. Na njemu može biti više bakterija nego na dasci šolje u toaletu.

Pazite na provale

Bilo da ste u sobi ili van nje, uvek ostavite znak „Ne uznemiravaj“ na vratima. Veća je šansa da će neko provaliti u sobu ako je prazna, zato ostavite utisak da je neko unutra.

Možete tražiti upoređivanje cene

Ako nađete bolju ponudu negde drugde, možete tražiti da vam uporede cene. Mnogi hoteli će vam dati povoljniju cenu kako ne biste otišli kod konkurencije.

]]>
Mon, 26 Mar 2018 01:16:07 +0200 Kofer http://www.pressonline.rs/plus/kofer/395113/tajne-koje-vam-hoteli-nece-otkriti.html
Ko je pouzdaniji "vodič": internet ili mapa? http://www.pressonline.rs/plus/kofer/385364/ko-je-pouzdaniji-vodic-internet-ili-mapa.html Ljudi se sve više oslanjaju na pametne telefone i internet prilikom organizovanja putovanja, ali “staromodna tehnologija” i dalje opstaje. ]]> foto: b92.net

Nova studija je pokazala da su jednostavne (papirne) brošure i mape i dalje upotrebljavaju na putovanjima. 

Istraživanje Univerziteta Bentli u SAD pokazalo je da ljudi i dalje više veruju mapama. 

Čak sedam od deset turista uzima brošure i mape na destinaciji koju posećuju, a čak 69 odsto se odlučuje da poseti neku zemlju zahvaljujući promotivnim prospektima. 

Ukupno, 95 odsto putnika izjavilo je da su bili pod direktnim uticajem informacija sa brošura da posete neke atrakcije za koje ranije nisu znali da postoje. 

“Ono što je zanimljivo u ovom istraživanju je to što i danas, uprkos tome što postoji mnoštvo izvora informisanja o turističkim atrakcijama, putnici nakon dolaska na destinaciju najviše veruju štampanim brošurama i mapama”, kaže Jan Kros sa Univerziteta Bentli. 

Istraživanje koje je naručila Međunarodna asocijacija za informisanje posetilaca obuhvatila je više od 1.700 ispitanika iz Severne Amerike, Evrope i Južnoafričke Republike.

]]>
Thu, 22 Mar 2018 12:31:41 +0100 Kofer http://www.pressonline.rs/plus/kofer/385364/ko-je-pouzdaniji-vodic-internet-ili-mapa.html
Na svetu postoje samo četiri boje pasoša, i svaka od njih nešto znači http://www.pressonline.rs/plus/kofer/392901/na-svetu-postoje-samo-cetiri-boje-pasosa-i-svaka-od-njih-nesto-znaci.html Na svetu postoji samo četiri boje pasoša: crvana, plava, crna i zelena. I svaka od njih ima određeno značenje. ]]> foto: blic.rs

Crvena boja

Kod Britanca bordo boja označava mogućnost izbora, a ova nijansa je zastupljena i kod većine država EU, osim kod Hrvata, gde je u pitnaju "burgundac" nijansa.

Andska grupa zemalja (Peru, Ekvador, Kolumbija i Bolivija), takođe, imaju crvene pasoše, a Andski sporazum su sklopile kako bi unapredile svoju trgovinsku i industrijsku saradnju, a imaju i zajedničlki monetarni i carinski sitem, pa to podseća na EU. Švajcarci su svoj pasoš svetlije crvene boje uklopili sa bojom njhove zastave.

Plava boja

Plava simbolizuje "novi svet" sa 15 karipskih zemalja koje su se opredelile za ovu boju, a preferiraju je i zemlje Južne Amrike, poput Brazila, Argentine i Paragvaja, što se poklapa sa Merkosurom, političkom i privrednom organizacijom koja promoviše slobodnu trgovinu i slobodan protoka dobara, ljudi i kapitala.

Međutim, Venecuela ipak i dalje koristi crveni pasoš, kao uspomenu na vreme kada je bila deo "zajednice Anda".

Najpoznatiji plavi pasoš u svetu je američki.

Zelena boja

Ovu boju preferiraju države sa pretežnim islamskim stanovništvom, jer ta boja u njihovoj veri ima posebno značenje (Islam slavi ovu boju jer očekuju da raj bude prepun zelenila). Varijacije ove boje su, takođe, prisutne i u državama koje su članice ECOWAS (Ekonomske zajednice zapadnih afričkih zemalja - uključujući Senegla i Niger).

Crna boja

Razlog zašto neke zemlje imaju crne pasoše su čisto praktični. Tamnije boje su praktične jer se pasoši manje prljaju, a i vizuelno lepo izgledaju.

Bocvana, Zimbabve i Novi Zeland (crna ima je nacionalana boja) poseduju ovakve pasoše.

]]>
Wed, 21 Mar 2018 13:09:26 +0100 Kofer http://www.pressonline.rs/plus/kofer/392901/na-svetu-postoje-samo-cetiri-boje-pasosa-i-svaka-od-njih-nesto-znaci.html
Pet stvari zbog kojih nikada nećete zaboraviti Portugal http://www.pressonline.rs/plus/kofer/392512/pet-stvari-zbog-kojih-nikada-necete-zaboraviti-portugal.html Zemlja fada, odlične hrane i još boljeg vina, ali i zemlja hiljadu plaža, živopisnih sela i starih gradova, trebalo bi pre ili kasnije da se nađe na listi želja svakog putnika. ]]> foto: b92.net

Portugal nudi mnogo toga, ali smo odabrali pet stvari koje bi trebalo da iskusite na krajnjem zapadu Evrope.

1. Posetite Piodao

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

 

Smešten u srcu zemlje, Piodao je poznat kao jedno od najživopisnijih sela u Portugalu. Njegova arhitektura i izgled su jedinstveni, a ljubazni domaćini rado će vas primiti u ovaj srednjovekovni raj na brdu.

2. Istražite palatu Pena

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

 

Nalazi se u gradiću Sintri, koji je danas zapravo već deo Lisabona. Na samom vrhu jednog brežuljka nalazi se ova prelepa palata sagrađena na ruševinama samostana, a svojevremeno je bila letnjikovac kraljevske porodice. U potpunosti je očuvana i obnovljena za posetioce.

3. Otputujte na Azore

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

 

Ovaj arhipelag uživa autonomiju, a čini ga ukupno devet ostrva. Zbog vulkanskog porekla izgleda neverovatno, a toliko je zelenila da imate utisak da ste stigli u Irsku. Ovde se možete baviti gotovo svim oblicima rekreacije: golfom, ronjenjem, plivanjem, jedrenjem ili pešačenjem na dugim rutama… Takođe, nije loš ni noćni život u većim gradovima.

4. Provedite koji dan u Portu

Foto: Thinkstoc
Foto: Thinkstoc

 

Svi obično navale na Lisabon, ali i drugi najveći grad u zemlji Porto nudi mnogo toga. Jedan je od najstarijih gradova Starog kontinenta, a njegov stari grad je pod zaštitom Uneska. Istorijski spomenici, galerije i muzeji nalaze se na svakom koraku, a Porto je prepun mesta na kojima možete uživati u sjajnoj hrani i dobrom vinu (Porto).

5. Lisabon

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
 


I naravno, šteta bi bila otići u Portugal i ne videti Lisabon, metropolu i najveći grad. Oni koji su ga posetili zaklinju se da je jedan od najlepših gradova sveta, dragulj arhitekture. Muzeji, istorijske građevine čekaju ljubitelje umetnosti, a oni koji vole da dobro pojedu i popiju potražiće neki dobar restoran ili bar. Srećom, mnogo je više dobrih nego loših, pa izbor teško može biti pogrešan.

]]>
Thu, 15 Mar 2018 00:19:50 +0100 Kofer http://www.pressonline.rs/plus/kofer/392512/pet-stvari-zbog-kojih-nikada-necete-zaboraviti-portugal.html
Deset zanimljivosti koje niste znali o Irskoj http://www.pressonline.rs/plus/kofer/392844/deset-zanimljivosti-koje-niste-znali-o-irskoj.html Irska je evropska država koju zbog zadivljujućih prirodnih lepota nazivaju još i smaragdnim ostrvom. Predstavljamo vam deset manje poznatih činjenica o ovoj veličanstvenoj zemlji. ]]> foto: b92.net

1. Dablin se ponosi činjenicom da ima jedan pab na svakih 100 stanovnika glavnog irskog grada. Najstariji irski pab – "Šonov bar" – nalazi se u gradu Atlon, a veruje se da potiče iz 900. godine. 

2. Prosečni Irac svake godine popije oko 95 litara piva, pa se tako zemlja nalazi na šestom mestu najvećih konzumenata ovog pića u Evropi. Više piva popije se u Češkoj, Nemačkoj, Austriji, Estoniji i Poljskoj. 

3. Maj je, u proseku, najsuvlji mesec u godini. Ovo je vrlo koristan podatak ako planirate da posetite ovu predivnu zemlju. 

4. Irci nakon odlaska u penziju najčešće odlaze na Kanarska ostrva. 

5. Irska ima najmanji broj prijavljenih viđenja neidentifikovanih letećih objekata (NLO) na nebu od svih evropskih zemalja.

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

 

6. Belu kuću dizajnirao je irski arhitekta Džejms Hoban, koji je iz mesta Kalan u Kilkeniju emigrirao u SAD nakon završetka Američkog rata za nezavisnost. 

7. Irska je 2002. godine bila prva zemlja u svetu koja je uvela porez na plastične kese koje mogu da se nabave u prodavnicama i supermarketima. 

8. Mukanagederdauhaulia je priobalni gradić u grofoviji Galvej, koji nosi titulu mesta s najdužim imenom u Irskoj. 

9. Drišin je nacionalno irsko jelo. Reč je tipu krvavice koja se pravi od svinjskog mesa, kravlje, svinjske i ovčije krvi, hleba, zobenih pahuljica i masnoća. 

10. Termin bojkot dolazi od irskog kapetana Džejmsa Bojkota. Prvi put je zvanično upotrebljena u članku magazina Inter-oušn 12. oktobra 1880. godine.

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

 

.

]]>
Mon, 12 Mar 2018 00:11:40 +0100 Kofer http://www.pressonline.rs/plus/kofer/392844/deset-zanimljivosti-koje-niste-znali-o-irskoj.html
Punih 25 godina ova zemlja samo napreduje: Kod njih nikad neće biti krize http://www.pressonline.rs/plus/kofer/391742/punih-25-godina-ova-zemlja-samo-napreduje-kod-njih-nikad-nece-biti-krize.html Analitičari im predviđaju godine pune blagostanja. ]]> foto: stil.kurir.rs

Australijska privreda zabeležila je snažan rast u četvrtom kvartalu prošle godine, čime je ova resursima bogata ekonomija nastavila 25-godišnji period bez recesije.

To je približava rušenju rekorda Holandije kada je u pitanju neprekidni ekonomski rast u modernom periodu. Rekord „Lala“ je postavljen između 1982. i 2008. godine, a Australiji nedostaje još samo jedan kvartal rasta kako bi ga dostigla.

Australijska ekonomija je pala u trećem prošlogodišnjem tromjesečju, ali iznenađujući oporavak u četvrtom je vratio godišnje pokazatelje na stopu rasta od 2,4 posto. Oporavak se pre svega zasniva na snažnom izvozu i rastu lične potrošnje.

Australija nije bila u recesiji, koja se definiše kao dva uzastopna tromesečja s negativnim stopama rasta, od juna 1991. godine.

"Izgledi za ovu godinu su prilično pozitivni“, izjavio je analitičar iz investicione kuće AMP Capital Shane Oliver. "Vidimo porast u obimu izvoza, kao i veliki skok u cenama ključnih sirovina“, kaže Oliver.

Rast BDP verovatno bi trebalo da se vrati na stopu od 2,5, možda i 3 posto tokom ove godine. Australijska centralna banka stopu rasta za 2017. procenjuje na oko 3 procenta, zahvaljujući oporavku cena sirovina.

]]>
Wed, 7 Mar 2018 23:43:13 +0100 Kofer http://www.pressonline.rs/plus/kofer/391742/punih-25-godina-ova-zemlja-samo-napreduje-kod-njih-nikad-nece-biti-krize.html
Život u oblacima: Pogledajte lepote najvišeg sela u Evropi http://www.pressonline.rs/plus/kofer/392307/zivot-u-oblacima-pogledajte-lepote-najviseg-sela-u-evropi.html Selo Ušguli u Gruziji smešteno je na 2.191 metara nadmorske visine. Skriveno između predivnih planinskih predela, ovo najviše selo u Evropi oduzima dah turistima. ]]> foto: b92.net

Ušguli se sastoji od četiri manja sela, a to su - Žibijani, Čvibijani, Čažaši i Murkmeli. Selo izgleda donekle zapušteno što ne čudi s obzirom na njegovu odsečenost od sveta, a u njemu vlada stari gruzijski, tradicionalan način života. 

U Ušguliju živi oko 200 veoma gostoprimljivi stanovnika. Takođe postoji i škola, jer deca ne mogu da putuju do neke druge škole. 

Do sela se dolazi autom, a samo pravi avanturisti sedaju na bicikl kako bi posetili Ušugli. 

Osim škole, u selu se nalazi i kapelica stara skoro 1.000 godina, a deo objekata je i pod zaštitom Uneska. Najkarakterističniji objekti su fortifikacione kule. 

Selo je okruženo predivnim planinskim predelima, a sneg prekriva čitavu oblast oko 6 meseci godišnje.

 

]]>
Tue, 6 Mar 2018 03:53:38 +0100 Kofer http://www.pressonline.rs/plus/kofer/392307/zivot-u-oblacima-pogledajte-lepote-najviseg-sela-u-evropi.html
Najsunčaniji i najoblačniji gradovi Evrope http://www.pressonline.rs/plus/kofer/385495/najsuncaniji-i-najoblacniji-gradovi-evrope.html S dolaskom jeseni sve je manje dnevne svetlosti i sunčevih zraka, pa ne čudi što se javlja sledeće pitanje – gde potražiti topliju klimu i vedrije vreme? ]]> foto: b92.net

Istraživanje koje je sproveo portal Current Results pokazalo je da je, kada je reč o gradovima najokupanijim suncem, definitivni pobednik Malta, sa 2.957 sunčanih sati godišnje. 

Prate je Marselj i Lisabon, a kako izgleda celokupna lista 10 najsunčanijih gradova Evrope, možete videti ovde:

 

1. Valeta, Malta - 2.957 (sunčanih sati godišnje) 

2. Marselj, Francuska - 2,858 

3. Lisabon, Portugal - 2,799 

4. Madrid, Španija - 2,769 

5. Atina, Grčka - 2,771 

6. Nica, Francuska - 2,724 

7. Monako, Monako - 2,724 

8. Tirana, Albanija - 2,544 

9. Barselona, Španija - 2,524 

10. Podgorica, Crna Gora - 2,480

 

Oni koji nisu toliko željni svoje doze vitamina D i više vole malo mračniju atmosferu, neće se razočarati ako se zapute u Glazgov, s obzirom na to da ovaj grad u Škotskoj ima 1.203 sunčana sata godišnje. 

Lista 10 najoblačnijih gradova Evrope izgleda ovako: 

1. Glazgov, Škotska - 1,203 

2. Rejkjavik, Island - 1,268 

3. Birmingem, Engleska - 1,364 

4. London, Engleska - 1,410 

5. Mančester, Engleska - 1,416 

6. Dablin, Irska - 1,424 

7. Keln, Nemačka - 1,504 

8. Vaduc, Lihtenštajn - 1,517 

9. Brisel, Belgija - 1,546 

10. Hamburg, Nemačka - 1,557

]]>
Mon, 5 Mar 2018 01:58:38 +0100 Kofer http://www.pressonline.rs/plus/kofer/385495/najsuncaniji-i-najoblacniji-gradovi-evrope.html