Press Online :: Kofer http://www.pressonline.rs/plus/kofer/rss.html sr http://www.pressonline.rs/img/logo.png Press Online :: Kofer http://www.pressonline.rs/plus/kofer/rss.html Meksičko odmaralište koje spaja dve kulture http://www.pressonline.rs/plus/kofer/396640/meksicko-odmaraliste-koje-spaja-dve-kulture.html Meksičko odmaralište "Chable Resort & Spa" dobilo nagradu za najbolji dizajn u 2017. godini. Odmaralište, koje se nalazi u mestu Čočola, dobilo je nagradu "Prix Versailles", koju svake godine dodeljuju UNESCO i Međunarodna unija arhitekata. ]]> foto: b92.net

Dizajnirali su ga meksički arhitekti Horhe Borja i Paulina Moran, a sastoji se od 38 apartmana i dve vile. Dizajn predstavlja kombinaciju tradicionalnih elemenata kulture Maja i kolonijalne arhitekture. 

Ovaj tropski raj je okružen vrtovima, a udaljen je 25 minuta vožnje od istorijskog grada Meride. Osim glavne nagrade za dizajn, priznanje je dobio i restoran, odnosno kuvar Horhea Valjeha, koji je proglašen za najboljeg kuvara u Meksiku dok je na svetskoj listi zauzeo 12. mesto.

 

]]>
Mon, 15 Oct 2018 01:02:29 +0200 Kofer http://www.pressonline.rs/plus/kofer/396640/meksicko-odmaraliste-koje-spaja-dve-kulture.html
Koje sobe u hotelu su najbezbednije? http://www.pressonline.rs/plus/kofer/385087/koje-sobe-u-hotelu-su-najbezbednije.html Koje korake je potrebno preduzeti za što bolju bezbednost na putovanju? ]]> foto: b92.net

Magazin Travel + Leisure prvo se pozabavio ovim pitanjem istražujući koje je najbezbednije sedište u avionu, a sada su na red došle i hotelske sobe. 

Rob Voker, direktor odseka za putničku bezbednost kompanije “International SOS” u Londonu, navodi da je, ukoliko putujete u SAD, najbolje da rezervišete sobu koja se nalazi između prvog/drugog i šestog/sedmog sprata. 

Zašto? 

Te sobe dovoljno su udaljene od glavnog ulaza da budu van nišana lopova, a s druge strane dovoljno blizu tla da možete da skočite ukoliko dođe do požara, napada ili bilo kakve vrste nesreće, piše Biznis insajder

“Obično su ulazi glavna meta bilo koje vrste napadača (pljačkaša, terorista...), tako da je savet da se udaljite od glavnog hola. Takođe bi trebalo izbegavati hotelske restorane jer su ove vrste prostorija česta meta, kao i sobe u koje nije lako (ili nemoguće) ući sa ulice”, rekao je Voker. 

On je dodao da bi bilo savršeno ukoliko se soba nalazi u blizini požarnih stepenica, kao i da se pre putovanja putnici raspitaju o stopi kriminala u određenim delovima grada koji posećuju. 

Ono što nikako ne bi trebalo uraditi je ostaviti vrata otvorena prilikom unošenja kofera jer je to savršena prilika da se uljez uvuče u sobu. 

Kada se smestite u sobu, proverite ima li nekih oštećenja ili rupa na zidu jer bi kroz njih neko mogao da vas posmatra i na taj način ugrozi vašu privatnost. Isto važi za ključaonice, pa bi najbolje bilo zalepiti flaster preko njih. 

Voker savetuje i da vam uvek pri ruci bude torba u kojoj ćete držati pasoš, papirne maramice, flašicu vode i punjač za telefon, koju će biti zgodno zgrabiti ukoliko budete morali hitno da napustite sobu.

]]>
Fri, 12 Oct 2018 03:09:16 +0200 Kofer http://www.pressonline.rs/plus/kofer/385087/koje-sobe-u-hotelu-su-najbezbednije.html
"Trbuhom za kruhom": Top destinacije za gurmane http://www.pressonline.rs/plus/kofer/382500/trbuhom-za-kruhom-top-destinacije-za-gurmane.html Ukusna ulična hrana koja se jede s nogu je često dobar motiv za putovanje u neki od gradova. ]]> foto: b92.net

Nikada nema dovoljno vremena da se u nekom gradu vidi sve, pa turisti često jedu hranu na ulici kako ne bi gubili vreme u restoranima. 

U mnogim gradovima organizuju se ulični festivali hrane koji su povod turistima da ih upravo tada posete. Na uličnim tezgama mogu se probati autentične poslastice koje su ujedno i brz, jeftin ručak.

Palačinke, Pariz

Jedu se tokom čitave godine, u bilo koje doba dana, kao slan ili sladak obrok. Parižani vole palačinke sa sirom, ali i šunkom i jajima za doručak. Jedu ih i kao poslasticu sa voćem, šećerom, čokoladom. Najukusnije su u bulevaru Monparnas.

Supl, Rim

Veoma podsećaju na sicilijanske arančine, pohovane loptice od pirinča punjene mocarelom, mesom ili povrćem i odličan su zalogaj. Supl dosta podseća i na krokete, a prodaju ih u kioscima uz picu. Postoje i moderne verzije sa raznim ukusima.

Kobasice, Berlin

Prvi "karivurst" otvoren je 1949. godine i odmah je postao važna ikona nemačke kulture. Kobasica sa kečapom ili karijem koja se služi iseckana na kolutiće, u kifli ili uz nekoliko krompirića, najpopularnija je ulična hrana u Nemačkoj. Nemci godišnje pojedu 800 miliona kobasica, a najviše u Berlinu i Hamburgu.

Falafel, Jerusalim

Poreklo falafela je kontroverzno, jer ga prisvajaju Egipćani, Palestinci, Izraelci... Najveću ulogu, ipak, ima u Izraelu, jer ove loptice od piletine u Tel Avivu ili u Jerusalimu se jedu u sendviču, uz salatu ili u piti. Jedu se uz povrće, ljut ili tahini sos. 

]]>
Thu, 11 Oct 2018 02:02:06 +0200 Kofer http://www.pressonline.rs/plus/kofer/382500/trbuhom-za-kruhom-top-destinacije-za-gurmane.html
Lokalci priznaju: Ovo nas kod turista najviše nervira http://www.pressonline.rs/plus/kofer/382489/lokalci-priznaju-ovo-nas-kod-turista-najvise-nervira.html Turisti ponekad svojom nametljivošću i neprimerenim ponašanjem utiču na svakodnevni život lokalnog stanovništva. Često se nađu u smešnim situacijima, pa postanu predmet ismevanja. ]]> foto: b92.net

Nedavni post na sajtu “Redit“ razjasnio je javno: niko ne voli nametljive tursite. Njujork Post prenosi nekoliko zanimljivih situacija. 

U Londonu, skoro svaki turista misli da je zabavno da uznemirava Kraljičinu gardu ispred Bakingemske palate. Oni po pravilu stoje, bez pomeranja, ali “ako ih dotaknete, podići će pušku i uperiti bajonetom direktno u vaše lice“, kako piše jedan od korisnika Redita. 

Venecija je poznata kao prelepo mesto, ali se nećete lepo provesti ukoliko se odlučite da proverite da li u kanalima može da se pliva. 

Drugi korisnik je napisao: “Molim vas da ne pešačite Velikim kanjonon (Kolorado) samo u helankama i sportskom brusu – promenljive temperature će vas uništiti.“ Dok drugi upozoravaju tursite da prestanu da se slikaju na oštrim liticama kako bi napravili “kul“ i “izazovne“ “selfije“. Litice nisu bezbedne i možete se desiti da padnete, ili ćete oboriti kamenje koje može pasti ljudima koji su ispod na glavu." 

Još jedan korisnik navodi kako turisti često imaju običaj da, na putu za Jelouston park, žele da pomaze bizona koji se obično nalaze pored puta. Kod ovakvih pokušaja, uporni tursiti obično završe na zemlji, u blatu. 

U Nešvilu, izgledaćete smešno ako nosite kaubojski šešir. U Amsterdamu će vas verovatno udariti biciklisti ako šetate duž crvenog puta. U Njujorku postoje velike šanse da ćete biti izgaženi ako traćite vreme na Velikoj centralnoj stanici, u vreme najveće gužve.

]]>
Wed, 10 Oct 2018 00:51:25 +0200 Kofer http://www.pressonline.rs/plus/kofer/382489/lokalci-priznaju-ovo-nas-kod-turista-najvise-nervira.html
Prag - Šarm boemije http://www.pressonline.rs/plus/kofer/135745/prag---sarm-boemije.html Iako nudi sjajne mogućnosti za uživanje u boemskim kafanama i kupovini, većina turista će se u Prag zaputiti zbog građevina koje pričaju istoriju i ulica zbog kojih je dobio nadimak „prestonica Evrope" ]]>

Više od dve decenije od „plišane revolucije", koja je označila pad komunizma, popularnost Praga kao jedne od najvažnijih turističkih destinacija u Evropi i dalje raste. Iako su se izgubili nekadašnji slatki običaji poput cenkanja prilikom kupovine, mešavina uzbudljive istorije i veličanstvenih arhitektonskih dostignuća u ovom gradu ostala je neodoljiva do danas. Istina, čari Praga povremeno su „zaklonjene" prekomernim brojem turista i komercijalizmom koji je preplavio vodeće turističke tačke. Zato, ako u Prag stignete „u paketu" sa hiljadama posetilaca koji kao sumanuti pokušavaju da ga obiđu u roku od tri dana, okupirani velikom verovatnoćom da će ih neko odžepariti, moguće je da pomislite da je „zlatni grad", kako glasi njegovo drugo ime, precenjen. Međutim, ovakav utisak nećete imati ako se u Prag zaputite u svojoj ličnoj režiji, zaobiđete turističke vodiče i mesta koja vam u njima preporučuju i izdvojite makar nedelju dana za njegovo upoznavanje. Za početak, naručite u lokalnoj kafani jedno veliko točeno pivo i dok kušate prvi ukus Praga, napravite svoju maršrutu.

Praški duet
Iako je centar grada kolaž fantastične arhitekture sačinjen od elemenata gotike, renesanse i baroka do secesije i kubizma, iznad najprometnije srednjovekovne trase starog grada „živi" jedan sasvim drugi, kosmopolitski grad. Da biste zavirili u taj skriveni deo Praga iskoristite odličan gradski prevoz (najbolje tramvaj), koji u Pragu nije skup, a funkcioniše besprekorno. Predgrađa u razvoju poput Žižkova, Smičova, Vinohradija i naselja Holešovice garantuju jeftinije ugostiteljske usluge, a odišu istinskim praškim šarmom koji je u ovdašnjim barovima, pivnicama i galerijama opipljiviji nego igde drugde.
Međutim, ova mesta bi trebalo da budu samo obavezna dopuna ključnim tačkama standardne turističke trase, jer naprosto nije moguće vratiti se iz Praga, a da niste prošetali jednom od najpoznatijih građevina na Vltavi - Karlovim mostom (na naslovnoj). Još od njegovog idejnog oca Karla IV, koji ga je započeo u 14. veku, graditelji mosta su imali ideju da povežu stari i novi grad ili, kako neki to vole da kažu, puteve Istoka i Zapada. Dug 516 metara, graciozni most počiva na 16 lukova, a krasi ga 30 impresivnih statua svetaca raspoređenih duž njegovih ograda. Danas su to verne kopije nekadašnjih pozlaćenih skulptura, budući da su originali izloženi u lapidarijumu Nacionalnog muzeja. Najpoznatija među njima je svakako bronzana statua svetog mučenika Jana Nepomuka pred kojom svakodnevno stoje reke posetilaca, čekajući da je dodirnu, što će im, po verovanju, doneti sreću. Još jedna zanimljivost odnosi se na materijale koji su navodno korišćeni kako bi se dovršila gradnja mosta, pa legenda kaže da su bohemijske sedimentne stene od kojih je sastavljen spajane vezivnom smesom od više stotina jaja. Karlov most je i centar boemije, jer ulični umetnici preko dana na njemu slikaju, sviraju, prave suvenire i trguju. Baš tu, na mostu, možete zaplesati svoj praški duet, na taktove muzike slavnih Čeha Bedžiha Smetane i Antonjina Dvoržaka, čije kompozicije često izvode ulični svirači.

Istorija i atrakcija
Pored Karlovog mosta, trebalo bi posetiti i Hradčani, deo grada u kome je smešten Praški dvorac, najveći stari dvorac na svetu. Kao i grad, i ovaj dvorac datira iz devetog veka kada je knez Borivoj sagradio tvrđavu sa bedemom od zemlje oko koje su onda dolazeći vladari gradili svoje dvorove. Danas je to 570 m duga rezidencija predsednika Češke sa platoom sa kojeg se pruža nezaboravan pogled na panoramu Praga, a u prošlosti su tu stanovali češki kraljevi, kraljevi Rimskog carstva i biskupi. Ono što se u dvorcu može videti je prava istorijska avantura. Tu su Katedrala svetog Vida, sa jedinstvenim vitražima, mrežastim svodovima i kapelom svetog Vaclava, optočenom dragim kamenjem, Nerudina ulica koja oduševljava ljubitelje književnosti i Zlatna ulica u kojoj su u srednjem veku živeli kraljevi zlatari i alhemičari, među kojima je najpoznatiji bio književnik Franc Kafka.
U atrakcije Praga spada i Astronomski sat na katedrali Lund u Starom mestu na Starogradskom trgu. Njegova jedinstvenost dolazi iz legende koja kaže da je tvorac sata, nakon što ga je izradio 1410. godine, oslepljen kako ne bi bio u mogućnosti da eventualno napravi isti. Osim dana, sata i minuta, sat pokazuje i izlazak i zalazak Sunca i Meseca, kao i raspored planeta. Katedrala na kojoj se nalazi, jedna je od 500 velelepnih tornjeva Praga čiji vrhovi „dodiruju nebo". Zbog svoje lepote krovovi tornjeva bili su inspiracija Voltu Dizniju za izgled dvoraca u njegovim bajkama. Oni koji vole da gradove dožive kroz muzeje ovde će, verovatno kao nigde u Evropi, imati dilemu za koji kupiti kartu - pored muzeja tramvaja, voštanih figura, čokolade, krovova i dimnjaka i nezaobilaznog Muzeja komunizma, mame i oni koji su posvećeni znamenitim Pražanima od Kafke do slikara Alfonsa Muhe. Naposletku, o praškom šarmu najbolje govori ono što vas prvo dočeka kada kročite na njegovo tle. Naime, većinu ulica prekriva kaldrma za koju su praški vladari dovlačili staro kamenje iz celog sveta, što u gradu čuva duh prošlih vremena.

 

Pogledajte galeriju fotografija ispod članka

]]>
Tue, 9 Oct 2018 00:30:56 +0200 Kofer http://www.pressonline.rs/plus/kofer/135745/prag---sarm-boemije.html
Najčešće prevare na putovanjima i kako ih izbeći http://www.pressonline.rs/plus/kofer/382506/najcesce-prevare-na-putovanjima-i-kako-ih-izbeci.html Od smešno preplaćenih taksija do neprimetnog otkrivanja podataka s kreditne kartice, prevare putnika na svakom su koraku i svugde na svetu sve češća pojava. I dok je skoro pa nemoguće znati kada će vas neko nasamariti, važno je znati kakve sve vrste prevara postoje i šta učiniti u takvim situacijama. ]]> foto: b92.net

Zločesti ljudi vole da iskorišćavaju turiste, a ako niste oprezni postaćete laka žrtva. Kao putnici uvek milsimo da se takve stvari neće desiti baš nama, ali je poželjno uvek biti na operzu. 

Pokvaren taksimetar u taksiju 

Poznato je da taksisti koji kruže oko aerodroma i stanica često koriste ovu metodu kako bi nasamarili svoje putnike i izvukli što više novaca od njih. Kada sednete u taksi prvo što će vam taksista reći je to da mu je pokvaren brojač i pokušati vam naplatiti smešno visoku cenu. To je trenutak u kojem morate ili izaći iz vozila ili se dogovoriti za manju cenu. Taj način prevare vrlo je čest u Srednjoj Americi i u afričkim zemljama. 

Besplatne narukvice ili brojanica 

Ovo je česta prevara. Prijateljski raspoložen muškarac ili žena vam prilaze i započinju razgovor nakon kojeg vam stavljaju besplatnu prijateljsku narukvicu na ruku ili daju bropjanicu za sreću na putu. Jednom kada je u, ili na, vašoj ruci počeće da traže novac, a kada odbijete da im date onda počinju da prave scene. Savet, ne dozvolite nikome da vam stavlja išta u ruku, ako vi to stvarno ne želite. Bez obzira na to koliko god on ili ona bili ljubazni i prijateljski raspoloženi. Jednostavno ih ignorišite i nastavite svojim poslom. 

Lažni policajci 

Ova prevara popularna je u velikim gradovima i turističkim mestima. U mnogim slučajevima prevara počne tako što vam pristupa osoba koja će vam ponuditi sumnjive predmete. Dok vi odbijate, nadam se, pristupa vam policajac pokazujući vam značku. Tražiće vam da im predate svoj pasoš i novčanik. I to je trenutak u kojem ćete prepoznati da se radi o prevari. Jer policajac vam ne se tražiti novčanik. U tom trenutku zatražite da vam daju na uvid identifikaciju kojom će potvrditi da su službene osobe, a ako ne žele da pokažu onda im zapretite da ćete vi pozvati policiju. U drugom slučaju možete im reći da vam je pasoš zaključan u sefu u hotelskoj sobi i da vas mogu otpratiti do hotela kako bi im dali na uvid vaš pasoš. U većini slučajeva to će odbiti, a vi u tom trenutku možete samo odšetati dalje. 

Prijateljski raspoložen pomagač na bankomatu 

Sam trenutak kada vam netko na bankomatu nudi pomoć mora vam upaliti signal za alarm. Niko, ali niko nije toliko ljubazan da će vam nuditi pomoć na bankomatu, a da neće iskoristiti taj trenutak da vas prevari. Ono što žele je da kopiraju vašu karticu kako bi došli do podataka i tako vam skinuli novac s računa. Nikad nemojte nekome dozvoliti da vidi vaš pin ili da se koristi vašom karticom. Ako dođe do toga jednostavno se odmaknite i potražite drugi bankomat. 

Povređen prosak ili dete koje prosi 

U većini slučajeva reč je o stvarnim ljudima koji imaju probleme u životu i ovo je jedini način na koji mogu doći do novca. No, ipak postoje ljudi bez srca koji koriste decu i invalide kako bi izvukli što više novaca proseći. Znam da je teško, gotovo nemoguće, reći ne starcu, invalidu ili malom detetu kada prosi. Ali ponekad treba poslušati zdrav razum i okrenuti glavu na drugu stranu. Radije im kupite hranu ili dajte odeću. Ako stvarno prose zbog potrebe onda će vam biti i više nego zahvalni zbog toplog sendviča i boce vode. 

Ima tu još puno toga. Od žena koje će pokušati da vas zavedu, lažnih poziva u hotelsku sobu, prodaja lažnog dragog kamenja, lažnih karata do iznajmljivanja pokvarenih motora. Imajte na umu da su prevaranti jako domišljati i spretni, pa ako dođete u priliku koja vam se čini jako povoljnom, dobro razmislite radi li se o prevari.

]]>
Mon, 8 Oct 2018 05:27:03 +0200 Kofer http://www.pressonline.rs/plus/kofer/382506/najcesce-prevare-na-putovanjima-i-kako-ih-izbeci.html
Ostrvo vitezova, arhitekture i kulture http://www.pressonline.rs/plus/kofer/382235/ostrvo-vitezova-arhitekture-i-kulture.html Malta se ponosi bogatom istorijom, azurnim morem i festivalima. Blaga klima privlači turiste u svako doba godine, a kupanje je prijatno i u oktobru. ]]> foto: b92.net

Malta, ostrvo raskošne lepote, kao iz prohujalih vekova, usred Sredozemnog mora, načičkana je kućama sagrađenim od krečnjaka boje meda, koja se menja u zavisnosti od prelamanja sunčeve svetlosti. Ovaj biser Mediterana prostire se na samo 300 km2 i a ima 400.000 stanovnika. 

Na svakom koraku, otkrivate tragove bogate istorije, raskošne arhitekture i prelepe zelene, ljubičaste, plave, zlatno žute balkone... 

Dok šetate uskim uličicama prestonice Valete, popločanim kamenom izglačanim od stopa mnogobrojnih turista, imate utisak kao da iznad vas lebde duhovi vitezova Svetog Jovana Krstitelja, koji su u 16. veku zaustavili prodor Turaka u Evropu. Predvodio ih je veliki vitez Žan de la Valeta, koji je posle pobede nad Turcima sagradio grad-tvrđavu čije zidine dostižu visinu od 50 metara. 

U velelepnoj crkvi Svetog Jovana Krstitelja nalaze se grobnice najvećih vitezova malteškog reda, dve izuzetno vredne Karavađove slike i raskošni gobleni iz 16. veka. Stenovite obale Malteškog arhipelaga zapljuskuju talasi jednog od najčistijih mora na Mediteranu, sa najvećim salinitetom i providnošću od oko 60 metara. 

Na plažama od glatkih stena (ima i peščanih) možete da uživate u kupanju u kristalno čistoj vodi, koja se na suncu presijava u azurno plavim i zelenim nijansama. Sezona kupanja traje od maja do oktobra, prosečna temperatura zimi je 16, a leti 30 stepeni, malo je kišnih dana, uglavnom zimi. Zato je ostrvo vitezova savršen izbor za aktivan odmor u bilo koje doba godine, jer njemu ne može da vam bude dosadno. 

- Turistička ponuda je vrlo raznovrsna, od krstarenja do Plave lagune na ostrvu Komino, Kristalnog i drugih zaliva do organizovanih ekskurzija, ali i individualnih, po željama gostiju. Plivanje s delfinima u Vodenom parku posebno je atraktivno za decu, a za one hrabrije u ponudi je nesvakidašnja "večera na nebu", na platformi okačenoj o kran, 200 metara iznad mora, preporučuje Suzana Đorić, menadžer agencije "Robert Arrigo&sons".

Gozo (foto: Thinkstock)

Na tradicionalnim letnjim festivalima pod otvorenim nebom gostuju umetnici iz celog sveta, jedan od njih je čuveni MTV festival u junu, na kome učestvuju najpoznatiji svetski di džejevi i pevači, a svake godine u februaru, na Festivalu "Lost and found", okupi se oko 10.000 turista. Omiljeno mesto za izlazak mladih je Pačevil, sa diskotekama i barovima koji rade celu noć podseća na Ibicu. 

U Valeti možete da uživate u vožnji romantičnim kočijama ili nekoj od bašti sa "živom" muzikom, da obiđete vinske podrume i barovima koji se nalaze na svakom ćošku. Iduće godine, Malta će predsedavati Evropskom Unijom, a Valeta će 2018. biti proglašena kulturnom prestonicom Evrope, pa su se Maltežani potrudili da njihovo ostrvo izgleda još lepše. 

Nova Gradska vrata na ulasku u prestonicu, najskuplji projekat, nosi potpis slavnog italijanskog arhitekte Renca Pjana. Ovaj kompleks obuhvata i novo zdanje malteškog Parlamenta i velelepne stepenice, koji se izgledom potpuno uklapaju u srednjevekovni ambijent. 

Na ostrvu nema kriminala i terorizma, pa je Malta bezbedna destinacija na kojoj se nalazi veliki broj škola za učenje stranih jezika. Mladi uglavnom dolaze da uče engleski (koji je pored malteškog zvaničan jezik), jer dobijaju stipendiju i mogućnost boravka u malteškim porodicama tokom studija. Malteški je interesantna mešavina arapskog, engleskog i italijanskog, zbog čega Maltežani lako uče strane jezike.

Srbi na Malti

Na Malti živi oko 1.500 Srba, među kojima je 20-ak lekara koji su vrlo cenjeni, kao i inženjera, programera. Leti taj broj poraste i do 5.000, zbog dolaska građevinskih radnika, konobara, kuvara. 

Dr Predrag Andrejević, malteški zet, konsultant-hirurg u Državnoj bolnici na Malti i predsednik Malteško-Srpske zajednice, došao je pre 25 godina na Maltu iz rodnog Leskovca. – Srbi na Malti su zajedno sa SOS Malta slali novčanu pomoć izbeglicama u našoj zemlji, a 2014. i stradalima u poplavama u Obrenovcu. Fond za pomoć bolesnim članovima nosi ime jednog od naših osnivača, pokojnog Branka Đorića - ističe dr Andrejević. Na ovom ostrvu je lane predstavljena izložba arheološkog parka Viminacijum, "Putevima rimskih imperatora", koju je posetilo oko 5.000 ljudi. 

- U oktobru, u saradnji sa Kancelarijom za dijasporu Republike Srbije, startuje Projekat za očuvanje i negu srpskog jezika i kulture na Malti. Naša i deca iz mešovitih brakova, starosti od sedam do 15 godina, uz igru će moći da uče naš jezik i da se upoznaju sa srpskom kulturom - s ponosom ističe Predrag.

Hram stariji od Stounhendža i piramida

Na egzotičnom ostrvu Gozo, sa starim crkavama i kapelama i plavim ribarskim čamcima, trebalo bi obići veličanstveni hram Gđantija, najstarije neolitsko nalazište na svetu pod otvorenim nebom. Starije i od Stounhendža i egipatskih piramida. 

Megaliti, ogromni kameni blokovi, teški su i po 50 tona, a visoki od 7 do 11 m. Na gozu možete i uživati u vožnji brodićem kroz Plavu pećinu, raju za ronioce, sa zidovima u bojama duge, zaklonjenu visokim liticama i nestvarno lepim nijansama mora (dubina 600 m) i korala.

Lampuki, džibejna i imaret

Foto: Thinkstock

Na ostrvu ima restorana za svačiji džep, pa večera ili ručak mogu da koštaju od 10 do 15 evra. Obavezno probajte lampuki, vrstu skuše koja se mresti samo u Mediteranu, kao i hobz biz zejt - hleb sa maslinovim uljem, kaprom i sosom od paradajza, bigila dip - namaz od pasulja, džbejnu - koziji sir posut biberom, imaret - kolač od prženog testa sa smokvama, zečetinu i čuvena malteška vina.

]]>
Thu, 4 Oct 2018 23:48:32 +0200 Kofer http://www.pressonline.rs/plus/kofer/382235/ostrvo-vitezova-arhitekture-i-kulture.html
Nepal, čudesna zemlja http://www.pressonline.rs/plus/kofer/382125/nepal-cudesna-zemlja.html Putovanje koje je na mene ostavilo dubok trag... ]]> foto: b92.net

Znate kada kažu da male stvari čine čoveka srećnim!? Ja sam do te spoznaje došla na Nepalu. 

Slećemo u Katmandu, glavni grad Nepala i, posle carinskih procedura i popunjavanja formulara za vizu, srećemo se sa haosom na ulicama. Vodič nas zaskače i stavlja nam oglrlice od cveća na grudi, uz dobrodošlicu u njegovu zemlju. Na putovanje sam krenula sa dva jako dobra druga i sa dvojicom kolega koje u tom momentu znam samo iz mejlova, a koji će nam na ovom putovanju, a i posle, ostati dobri i dragi prijatelji. 

Kažu da je Nepal počeo da se otvara prema svetu tek 1950. kada su iz svih krajeva sveta krenuli pohodi na Himalaje. 

Šta očekujete kada kažete glavni grad? 

Prvo što vas zatekne u Katmanduu je brdo prašine na ulicama. Tek nakon dva dana sam stavila hiruršku masku preko lica i pod njom koračala ulicama (što je normalno); do tada sam brdo prašine pojela, a zatim iskašljavala i izbacivala kroz nos.

Foto: Ivana Kovačević, privatna arhiva
 

Katmandu se nalazi se u kotlini na 1 450 metara nadmorske visine, a okružuju ga najviši vrhovi sveta što ne dozvoljava da se prašina digne i ode iz kotline. Međutim, situaciju sa prašinom dodatno začine i automobili, autobusi i stari kamioni na ulicama koje su u velikoj meri ostale bez asfalta pa oni ogromnu količinu prasine dižu u vazduh. 

Nepal je novcem siromašna država, svega drugog ima u izobilju. Nepalci tvrde da je njihova nacionalna karakteristika jako hrabro srce. 

Na Nepalu higijena je na veoma niskoj lestvici. Ko me poznaje, dobro zna koje i kakve probleme je to meni pravilo. 

Sva sreća pa sam ponela svoju posteljinu, alkohol i asepsol za čišćenje. Posle Nepala, problemi sa higijenom i čistoćom u mojoj glavi su malo popustili. Jedan: nula za mene.

Foto: Ivana Kovačević, privatna arhiva

Da se vratimo na ono što još možete videti u Katmanduu. 

U gradu se nalazi jedna od najvećih budističkih stupa na svetu (stupa je vrsta monumentalne budističke relikvije) Boudhananth stupa. Na sve četiri strane tornja koji se uzdižu iznad stupe naslikane su oči Bude. Između očiju je naslikan nepalski broj jedan kao simbol jedinstva, a iznad očiju je treće oko koje je simbol za mudrost. 

Oko stupe se vijore šarene budističke molitvene zastave koje vetrom nose molitve ispisane na njima i štite od zlih duhova. Zastave su sačinjene od pet boja: plave, crvene, bele, žute i zelene.

Foto: Ivana Kovačević, privatna arhiva

Prošetali smo oko stupe i zavrteli valjkove koji služe za molitvu, odnosno, vrtite valjke jedan za drugim i izgovarate mantra. “Om Mani Padme Hum “ je mantra koju možete čuti na svakom koraku i toliko nam je ušla u uši da smo tokom čitavog putovanja samo nju ponavljali (pevali), to mu dođe k’o budistički hit. 

Obilazak hrama Pashupatinath, najsvetijeg hinduističkog hrama u Nepalu na reci Bagmati. 

Nepalski hindusi ovde vrše obrede kremiranja. Smrt i zivot na ovom mestu su isprepletane tankim nitima. Dok na reci kremiraju tela, nedaleko odatle deca se igraju. Posle rituala pepeo se stavlja u reku a malo dalje odatle žene u istoj toj reci peru veš.

Foto: Ivana Kovačević, privatna arhiva

Moram da vam se požalim šta me je najviše mučilo na Nepalu. Stepenice! Svuda stepenice i penjanje! Ne, ne možete da shvatite koja količina stepenica. Tako je bilo i kada smo otišli do budističkog hrama majmuna, Svajambunat, koji se nalazi na jednom od brda blizu centra grada. Pretpostavljate da se do hrama penje i da ima hiljade stepenika do vrha, a usput, dok se penjete, na vas skaču majmuni, pokušavaju da vam otmu hranu, rančeve, fotoaparate.

Foto: Ivana Kovačević, privatna arhiva

Bili smo smešteni u srcu grada, nekadašnjem hipi delu Tamelu, u kome smo provodili najveći deo slobodnog vremena.Tamelu čini nekoliko ulica prepunih šarenih radnji, ukusne ulične klope i interesantnih barova. Inače, hipici su šezdesetih godina dolazili za Nepal, ovde im je bilo dopusteno da žive život kakav žele.

Foto: Ivana Kovačević, privatna arhiva

Sve je veoma jeftino, za život nije potrebno mnogo, a do “trave” i ostalih opijata se lako dolazilo. 

Nedaleko odatle pronašli smo „Baštu snova“. Kada zakoračite u nju, prašina, gužva, sirene automobila i haos na ulicama nestaju. U predivnoj basti vladaju red i mir. Možete da šetate, da se izležavate ili da klopate, no za svo to vreme udišete neki drugi vazduh i opet dišete punim plućima. 

Jela su im uglavnom ljuta, pa morate da im naglasite da ne zaljute kao što znaju. Everest, domaće pivo, ocenili smo kao dobro i koristili ga u razumnim količinama da speremo prašinu iz grla. Inače, alkohol za razliku od svega ostalog nije jeftin. Nacionalno jelo je momo, liči na raviole koje pune mesom ili povrćem i stvarno je za svaku preporuku. Takođe, jako su mi se dopale ćuftice u nekom slatko- kiselom crvenom sosu. 

Nepalska hrana je uglavnom vegetarijanska, jako je ukusna i zasiti. Naravno, sigurna stvar je i nan sa belim lukom. Ishrana se uglavnom bazira na pirinču, jede se rukama i ne koristi se viljuška. Pirinač je u Nepalu svetinja. Više od 80% Nepalaca živi na selu i bavi se poljoprivredom. U zemlji gdje je polovina stanovništva nepismena, gde se živi s manje od dva dolara dnevno, glavni je problem kako preživeti. 

Na Nepalu necete moći da idete u standarni šoping ali zato možete da pazarite najbolju pašminu. 

Prvo edukacija. Pašmina se izrađuje od brdske koze koja je slična jaku, samo je sitnija. Živi iznad 4 000 m. Nije svaka koza pašmina, čak iako pase na toj visini. Prava pašmina za jednu noć reši prehladu, ako se obmota oko glave. Izrađuje se od poddlake. Što je tanja, to je skuplja. I, ako je prava, može proći kroz prsten, bez obzira na veličinu. Cenkanje se podrazumeva. 

Da li treba da napomenem da sam ja kao jedino žensko u našoj skupini pazarila za nas petoro više nego što smo planirali. Sve boje smo poneli kući, mada, one prirodne, nebojene, pokazale su se kao najbolje. Verovatno smo manje naselje u Beogradu snabdeli pašminama koju smo količinu poneli kući za poklone. 

Takođe, šoping se oteo kontroli kada smo nabasali na medicinske preparate Himalaya herbals. Paste za zube, lekovi za sve i svašta, sirupi, kreme… Tri kilograma svih preparata sam ponela za Srbiju, 60 i kusur bočica kojekakvih suplemenata. Ne, nisam sve kupila odjednom. Počelo je tako što sam kupila sirup za iskašljavanje da mi pomogne da savladam prašinu koja mi se nakupila u plućima, a kada sam shvatila koliko je delotvoran, šoping je mogao da počne. Inače, pored apoteke ih možete naći i u maloprodajnim radnjicama široke potrošnje. 

Katmandu ima tri trga jer obuhvata još dva grada, Patan i Bhaktapur. Svi imaju staru palatu, trg i mnoštvo hramova. 

Bhaktapur je zapravo grad za sebe. Lavalja vrata, Zlatna kapija, Galerja umetnosti i Nijatapola hram su nas ostavili bez daha.

Foto: Ivana Kovačević, privatna arhiva

Trg Durbar. Ima više hramova nego kuća i više bogova nego ljudi. Nalazi se pod zastitom UNESCO. 

Patan je centar budističke i hinduističke kulture zajedno, u njemu se nalazi više od 1 200 spomenika. Ovde su pagode po hramovima sa erotskim prikazima izrezbarene u drvetu.

Foto: Ivana Kovačević, privatna arhiva

Inače, naš nepalski vodič je uspeo da nam organizuje da malim avionom preletimo iznad vrhova Himalaja, jednog jutra u pet, kada je vreme bilo ok… 

Osećaj? Neverovatan.

Foto: Ivana Kovačević, privatna arhiva

Imali smo malih problema sa vodičem: šta god da smo pitali dobili smo odgovor koji je on smatrao da će nas zadovoljiti. Navešću vam kasnije par primera. 

Ostavljamo Katmandu iza sebe i krećemo ka nacionlalnom parku Pokhara koji se nalazi 207 kilometara zapadno od glavnog grada. Bus kojim smo putovali klasifikovan je kao turistički, inače izgleda kao bus firme “Krstić” iz “Ko to tamo peva”.

Foto: Ivana Kovačević, privatna arhiva
 

Usput smo sretali lokalne autobuse u kojima ne postoji prazan prostor, svaki santimetar autobusa je popunjen. A kada više nema mesta u autobusu, na krovu pored prtljaga koji je vezan kanapima ima mesta za sedenje. Lokalcima to ne predstavlja problem, važno je da se prevezu do željenog odredišta. 

Mislite da im smeta to što se guraju, što ih ima više od sto u jednom autobusu? Jok, mašu vam i smeše se, a vi se ozbiljno zapitate da li je za sreću stvarno potrebno malo. 

Inače, na putu jedva mogu da se mimoiđu vozila, pa zbog toga put traje u proseku oko sedam sati. To je uzak planinski put pun rupa, koji nažalost ne možete ni da prespavate nego ste osuđeni da sve snimite i propratite. 

Stižemo kasno uveče u Pokharu i ostavljamo razgledanje mesta za jutro. 

Grad se nalazi naslonjen na jezero, miran, tih, ušuškan. Glavna ulica uz jezero, krcata je kafićima, restorancčićima, hostelima, prodavnicama opreme za alpinističko planinarenje i turističkim agencijama koje vam nude šerpase koji će sa vama se popeti do Annapurne vrha na 8 091 m nadmorske visine ili nekog nižeg vrha ako želite. 

Popodne rezervišem masažu i ležem da još malo odmorim dok joj ne dođe vreme. Međutim, iz dremke me trgne zvonjava telefona. Na drugoj vezi je Nepalka koja mi objašnjava da je vreme za masažu pomereno i da moram odmah da dođem. Ustajem, besna, i krećem ka masažnoj sobi kad, na drugoj terasi, moji prijatelji umiru od smeha i zajebancije kako su me nasamarili. 

Na ovom putovanju jedna od čari u kojima smo uživali je bilo nasamari druga svog. Masaža nije bila prijatna, devojčica je imala najviše metar i po i 40 kilograma ali je bila jaka volu rep da isčupa. Iako sam kukala da me boli i da prestane, ona je samo ponavljala da sam platila i da je to njen posao. Leđa su me bolela narednih deset dana. 

Sećate da sam vam rekla da nam je vodič ugađao i govorio samo ono što je on smatrao da nas čini srećnim? Tako je bilo i tog jutra kada smo u četiri sata, po mrklom mraku, krenuli da se penjemo na World Peace Pagodu, hram posvećenog Budi kojeg su Japanci sagradili kao simbol mira i prijateljstva među narodima, a koji je smešten na vrhu obližnjeg brda s kojeg se odlično vide vrhovi Himalaja. 

Na moje pitanje da li treba da obujem patike za planinarenje i da li je težak uspon, rekao mi je da je to samo šetnja i da će obične patike poslužiti. Meni je bilo teško, a moji prijatelji, da mi pomognu, uzeli su iz mog ranca sve stvari koje su mi bile teške da bih se lakše popela. Međutim, uzeli su i vodu, a odmakli prilično jer sam ja spora i uglavnom ne žurim. 

Uspon većim delom prolazi kroz šumu, a problem predstavlja slabo obeležena staza. Inat me je naterao da se popnem, na zadnjem usponu koji ima million stepenika do vrha sam već bila toliko ljuta da sam počela da se derem i da urlam na sve živo i neživo. Međutim uspela sam da se popnem tačno u mometu kada je svanulo pa sam brzo sve zaboravila i uživala u pogledu na Himalaje koji su nam bili kao na dlanu. Popili smo čaj od đumbira i meda i krenuli dole sa druge stane planine koja je bila opet do dna u stepenicama. Nije lako ni kada silazite pošto su stepenice nejednake veličine, najčešće po njima ima mahovine ili lisća. Zagarantovano, bez problema jedan pogrešan korak i letite ka jezeru. 

Jezero smo prešli čamcem i brzo se opet našli u gradu.

Foto: Ivana Kovačević, privatna arhiva

Sutradan smo se penjali do vidikovca Sarangkot, nasuprot World Peace Pagodi, uspon traje oko četiri sata. Usput srećete puno dece koji vas pozdravljaju. Mi smo im davali bombone, sugerisali su nam da ih ponesemo jer ćemo ih do vrha dosta sretati. 

Dogovor je bio da se popnemo do visoravni gde ćemo se paraglajdingom spustiti do jezera, međutim izgubili smo se i popeli do najviše tačke pa onda opet uz moje gunđanje i puno znoja silazili do tačke gde paraglajderi kreću. Pogleda na jezero i grad je bio fantastičan.

Foto: Ivana Kovačević, privatna arhiva

Uživali smo u Pokhari, ali vreme je bilo za polazak ka sledećoj destinaciji. Nagarkot, mesto koje se nalazi istočno od Katmandua i koji ima najbolji pogled na Mont Everest ukoliko je vreme lepo i nema oblaka. U putu smo promenili plan jer smo se informisali da se na granici sa Tibetom nalazi Last resort kamp u kome se sa žičanog mosta koji se ljulja sa visine od 160 metara skače bandži džamp i sving. Pošto naš drug voli ekstremne sportove odlučili smo da idemo. 

Ostajemo jedan dan i Nagarkotu i pre petlova, ujutru dolazi po nas kombi koji smo organizovali da nas prebaci do granice sa Tibetom. Komforan je i, iako je put loš, uspela sam da odremam. Ipak, na svakih par kilometara nas zaustavljaju da nas pretresaju i pregledaju kombi da li slučajno nešto švercujemo za Tibet.

Foto: Ivana Kovačević, privatna arhiva

Stižemo na odredište. Međutim, kada sa ugledala most sa kog treba da skačemo, zaledila sam se od straha i počela da kukam. Očigedno ne suptilno pošto je i vozač koji, naravno, ne zna naš jezik, razumeo o čemu se radi i počeo da se smeje. 

Kamp se nalazi na drugom kraju mosta, a tokom prepodneva most je zatvoren jer se odvjijaju skokovi. Sačekali smo da jedna grupa završi pa su nas pustili da priđemo. Ja sa sve koferom na točkiće po žičanom mostu, još malo smeha pristnih, a ja postajem, najblaže rečeno, blago ljuta. Prelazimo most, stižemo na recepciju i ja tražim sobu za nas petoro koju smo preko neta rezervisali. Recepcioner me gleda i ne veruje: “Rezervisali ste šator, mi sobe nemamo”. 

Iznenađenje! Kamp se nalazi u džungli na kaskadama i opet stepenice do našeg šatora. Ipak, ovo nam je bio najpristojniji smeštaj, čist, lep, uredan. Brzo sam spustila loptu. 

Sa nama u kampu puno turista, ljudi željnih avanture. Sutra ujutru, krećemo i mi da skačemo, to jest momci kreću da skaču, ja se ne usuđujem, glumim moralnu podršku i držim kameru da sve snimim i ovekovečim. 

Kada je prvi skočio, čekala sam više od pola sata da se popne i najzad stiže zadihan i mokar. Skačem uzbuđena oko njega da čujem kako je bilo, na šta dobijam odgovor “dobro je da nisi skočila, ubila bi nas, do gore su stepenice i lipsanje je”. E, da jednom ja donesem pravu odluku.

Foto: Ivana Kovačević, privatna arhiva

Na naše iznenađenje kamp ima bazenčić, sa izvorskom vodom koja je ledena ali prija, da malo regenerišemo mišiće. 

Sutradan odlazimo na kanjoning. Dobijamo opremu i kanapom se spuštamo niz nekolicinu vodopada koji nas okružuju. Uživanje, adrenalin, dobar osećaj. Ali nisam računala da me danas čekaju one stepenice koje sam juče izbegla i da, kada se spustimo, opet moramo da se popnemo. Jedva sam se popela, skoro više od sat vremena iza njih, ali uspela sam. Sva sreća pa su mi dozovljavali da kukam.

Uživamo u večeri, u šatoru pričamo jos dugo u noć i sumiramo utiske a onda jutro i odlazak na aerodrom. Devet sati leta i kod kuće smo. 

Nepal me je stvarno promenio, nabolje. Putovanje koje mi vraća osmeh na lice svaki put kada pomislim na njega, slike u glavi koje ostaju za čitav zivot. 

Mesto gde će vas fascinirati i prljavština, gde ćete ostati nemi pred prirodom i hramovima, gde ćete udisati najprašnjaviji i najčistiji vazduh na svetu, gde ćete otkriti šta sve možete, iako uz malo kukanja. 

Nepal, mesto gde će vam priroda i ljudi podariti najlepši osećaj na svetu: slobodu!

 

]]>
Thu, 4 Oct 2018 00:40:40 +0200 Kofer http://www.pressonline.rs/plus/kofer/382125/nepal-cudesna-zemlja.html
Čudni azijski zakoni: Zbog ovih stvari se ide u zatvor http://www.pressonline.rs/plus/kofer/382704/cudni-azijski-zakoni-zbog-ovih-stvari-se-ide-u-zatvor.html Ukoliko u Aziji napravite neku glupost koja nije zakonom dozvoljena, mogli bi na nekoliko meseci da završite u zatvoru, ili pak da budete kažnjeni batinanjem, što možete očekivati u Maleziji i Singapuru. Zato oprez, i učite na tuđim greškama. ]]> foto: b92.net

Ukoliko ste homoseksualne orijentacije, nikako nije preporučljivo posetiti Maleziju. Naime, ljubljenje dečka ili devojke može vam obezbediti do 20 godina zatvora, a priznajte, možda je ipak bolje sprečiti, nego lečiti. Takođe, Malezija je i zemlja gde je moguće da ćete biti i javno išibanitako da… 

S druge strane, u Ujedinjenim arapskim emiratima, neke je stvari opasno širiti društvenim mrežama. Tako je Australijanka Džodi Magi, podelila na Fejsbuku sliku automobila koji je bio parkiran preko dva mesta za invalide. Umesto kažnjavanja vlasnika, Magi je optužena za 'loše pisanje na društvenim mrežama o osobi' i smeštena u zatvor, nakon čega je ubrzo deportovana u zemlju kengura i koala. 

Takođe, jedna se Australijanka provela i mnogo gore u istoj zemlji. Alisia Gali završila je iza rešetaka na osam meseci, pod objašnjenjem kako je imala 'nezakonitu seksualnu vezu'. Da stvar bude gora, ona je prijavila kolege koji su je drogirali i silovali, ali je u zatvoru završila ona. 

Seks van bračne zajednice mogao bi vam se obiti o glavu i u Jordanu, gde zbog toga možete da budete zatvoreni do tri godine. 

U Mijanmaru ne treba se šaliti s verskim osećanjima. Novozelanđanin Fil Blekvudzaglavio je 13 meseci u ćeliji bez prozora, gde se svetlo nikad nije gasilo, a sve zbog toga što je na Fejsbuku objavio fotošopiranog Budu koji nosi slušalice i promoviše povoljne cene pića. O uslovima u zatvoru dovoljno govori da su mu društvo pravili ubice i dileri, a i činjenica da je izgubio 20 kilograma. 

Već vam je dobro poznato kako su zakoni u Singapuru prilično oštri, pa zbog žvakanja žvaka, bacanja smeća, pušenja cigareta na nedozvoljenim mestima možete biti gadno kažnjeni. Tamo se jednom, još pre dvadesetak godina, zaigrao američki tinejdžer Majkl Fej, i odlučio da išara nekoliko automobila i ukrade saobraćajni znak. Kladimo se da je dobro zapamtio svoju glupost, s obzirom da je kažnjen sa 6 udaraca prutom. 

Kad se nađete na prekrasnom Tajlandu, uživajte na rajskim plažama, i neka vam na pamet nikako ne padne da kažete bilo šta protiv kralja. Mnogi su zbog neznanja već zaglavili u zatvoru, pa im se nemojte ni slučajno pridružiti. Primera radi, jedan čovek je ismevao kraljevog psa, pa je zbog te sitnice skoro osuđen na dugogodišnju zatvorsku kaznu. 

Vređanje Ataturka, zastave Turske i nenošenje ličnih dokumenata, kriminalna su dela u Turskoj, zato, pripazite.

]]>
Wed, 3 Oct 2018 01:50:33 +0200 Kofer http://www.pressonline.rs/plus/kofer/382704/cudni-azijski-zakoni-zbog-ovih-stvari-se-ide-u-zatvor.html
Savršena destinacija: Lido di Jesolo kao evropski Majami http://www.pressonline.rs/plus/kofer/383102/savrsena-destinacija-lido-di-jesolo-kao-evropski-majami.html Lido di Jesolo je turistički grad u italijanskoj regiji Veneto koji ima 23.988 stanovnika. ]]> foto: b92.net

Grad se nalazi severoistočno od Venecije, između Kavalina-Treporti i Erakleje, na istočnoj ivici Venecijanske lagune. 

Uspon Jesola 

Teritorija opštine proteže se ravnicom duž jadranske obale, omeđena je Lagunom di Jesolo i rekama Sile i Piave, i predstavlja neku vrstu ostrva. 

Teren uz obalu Jadrana je danas 15 kilometara duga peščana plaža (Lido), koja do pre 50 godina i uređenja nije bila duža od 500 metara. 

U rimska vremena se današnji "Jesolo" zvao Ekvilium, to je bio vikus (selo) na ostrvu delte reke Piave. Uspon Jesola, počeo je raspadom Rimskog carstva, kada je većina rimskih stanovnika iz unutrašnjosti oko lagune, potražila utočište na ostrvima lagune. 

Već dugi niz godina Lido di Jesolo nosi epitet evropskog Majamija, kako zbog izuzetnih turističkih usluga, tako i zbog prelepih plaža, sunca i izuzetnog noćnog života!. 

Fantastična destinacija 

Lido di Jesolo je zaista fantastična destinacija za odmor, koja na jednom mestu pruža toliko raznolikosti da prosto ne znate šta da odaberete. U svakom slučaju, šta god odabrali bićete očarani lepotom i bogatstvom ove regije i sigurni smo da ćete poželeti da dodjete ponovo. 

Kada je reč o provodu u samom Lidu di Jesolu u letnjim mesecima ćete zabavu svakako pronaći, dok je u zimskom periodu dosta mirno. Jedan od najboljih klubova na Lidu je Il Mureto u kojem često gostuju i mnogi DJ-evi sa svetske muzičke scene. Marina klub je takođe zanimljiv klub sa podijumom za igru u neobičnom specifičnom ambijentu. 

U baru ovog kluba se možete osvežiti ili pojesti lagani obrok. Spleš noćni klub okuplja ljude iz čitave regije. Poseduje veliki podijum za igru i otvoren je do ranih jutarnjih sati.

]]>
Wed, 3 Oct 2018 14:57:46 +0200 Kofer http://www.pressonline.rs/plus/kofer/383102/savrsena-destinacija-lido-di-jesolo-kao-evropski-majami.html
23 "najbolja grada na svetu" http://www.pressonline.rs/plus/kofer/382952/23-najbolja-grada-na-svetu.html Najbolji gradovi na svetu treba da imaju dobru kombinaciju ekonomske snage, infrastrukture, inovacija, uticaja, zabave, kulture i hrane. ]]> foto: b92.net

Konsultantska kuća PwC u saradnji sa BAV Consulting firmom ispitala je grupu od 5.200 ljudi iz 16 zemalja širom sveta o tome koje gradove na svetu smatraju najboljim. 

Među ispitanicima su bili “uticajni biznismeni, informisana elita i opšta populacija starija od 18 godina”. 

Informisana elita definisana je kao “dobro obrazovani potrošači visokih primanja koji su u toku sa svetskim događanjima”. 

Oni su na osnovu politike, ekonomije, infrastrukture, inovacija, liderske pozicije na polju politike i ekonomije, kulture, zabave, hrane, sreće, ravnopravnosti dohotka, bezbednosti i dostupnosti obrazovanja i zdravstvene nege ocenjivali svetske gradove. 

Predstavljamo vam 23 grada koja su ocenjena kao najbolja na svetu: 

23. Johanesburg, Južnoafrička Republika 

22. Moskva, Rusija 

21. Šangaj, Kina 

20. Rio de Žaneiro, Brazil 

19. Seul, Južna Koreja 

18. Peking, Kina 

17. Singapur 

16. Hong Kong 

15. Čikago, SAD 

14. Madrid, Španija 

13. Milano, Italija 

12. Dubai, UAE 

11. San Francisko, SAD 

10. Los Anđeles, SAD 

9. Stokholm, Švedska 

8. Toronto, Kanada 

7. Tokio, Japan 

6. Berlin, Nemačka 

5. Sidnej, Australija 

4. Amsterdam, Holandija 

3. Njujork, SAD 

2. Pariz, Francuska 

1. London, Velika Britanija

]]>
Tue, 2 Oct 2018 00:47:35 +0200 Kofer http://www.pressonline.rs/plus/kofer/382952/23-najbolja-grada-na-svetu.html
Najbogatije selo na svetu nalazi se u... http://www.pressonline.rs/plus/kofer/382148/najbogatije-selo-na-svetu-nalazi-se-u.html Huasi u Kini je najbogatije selo u ovoj mnogoljudnoj državi, a pored ostalog, može da se pohvali monumentalnim neboderom visokim 328 metara na čijem 60. spratu se nalazi statua krave izlivena u čistom zlatu. ]]> foto: blic.rs

Selo je po ugledu na socijalistička naselja osnovao lokalni sekretar Komunističke partije Kine Vu Renbao, koji je želeo da siromašnu poljoprivrednu zajednicu transformiše u super bogatu komunu ulagavši u tekstilnu industriju, logistiku i čeličane.

Huasi je selo u koje Kinezi dolaze da bi naučili na koji način mogu da se obogate, jer danas proizvodi proizvedeni tamo izvoze se u više od 40 zemalja sveta.

Izgradnja kule Zengdi (328 metara visoka) koja je viša od svih građevina u Londonu koštala je 310 miliona funti, a zlatna krava koja je ponos meštana i koja se nalazi u njoj dostiže vrednost od 50 milona funti.

Svaki zaposleni u ovom selu dobija automobil, kuću i besplatnu zdravstvenu negu, kao i zalihe jestivog ulja.

U selu se nalaze i replike Trijumfalne kapije i sidnejske Opere. Rad i bogatstvo su pokretačke ideje u ovom selu, tako da niko ne uzima slobodne vikende, a ulice su potpune puste, jer se svi stanovnici nalaze konstantno na poslu.

Svi se slažu da ovakav model poslovanja i života teško da bi bio moguć u bilo kojem društvu koje nije socijalističko.

]]>
Mon, 1 Oct 2018 01:26:25 +0200 Kofer http://www.pressonline.rs/plus/kofer/382148/najbogatije-selo-na-svetu-nalazi-se-u.html
Pet najboljih destinacija za solo putnike http://www.pressonline.rs/plus/kofer/383094/pet-najboljih-destinacija-za-solo-putnike.html Ako ste željni mira, tišine i bega od naporne i dosadne svakodnevnice, a ne gube vam se energija i vreme na rasprave u vezi sa izborom hotela, prevoznih sredstava i obilaska turističkih znamenitosti, ovo su prave destinacije za vas... ]]> foto: b92.net

Indija 

Neke od najpopularnijih istorijskih i kulturoloških destinacija uključuju Delhi, Agru, Džaipur i Mumbaj, kao i izležavanje na plaži Goe. Takođe postoji mogućnost da putovanje u ovu predivnu zemlju obogatite časovima kuvanja, joge i safarijem. 

Kina 

Veliki kineski zid i Ratnici od terakote su naprosto nezaobilazne atrakcije, ali ništa manje nećete uživati ni u nekim manje popularnim mestima, poput mirnog vodenog gradića Džuđiađiao. 

Kolumbija 

Kolumbija je raj za ljubitelje kafe, koji mogu da pronađu veliko zadovoljstvo u obilasku plantaža i pržionica pre nego što se zapute u Medelin – jedan od najuzbudljivijih gradova Južne Amerike, kao i Kartagenu, grad na Uneskovoj listi svetske baštine.

Medelin, Kolumbija / Foto: Thinkstock

Francuska 

Morzine je staro skijalište u Francuskoj koje posećuje veliki broj samaca, što znači da biste na ovom mestu mogli da pronađete mnogo istomišljenika koji sa vama dele ljubav prema skijanju. 

Španija 

U centru Surjalila u Andaluziji posetioci do mile volje mogu protezati udove koje su mesecima grčili na poslu. Kompleks je okružen predivnim planinama, jezerima i poljima, a na trpezi se dvaput dnevno služe obroci sa organski gajenim povrćem. Čak sedamdeset odsto turista koji dođu u ovo mesto putuju sami.

Morzine, Francuska / Foto: Thinkstock
]]>
Fri, 28 Sep 2018 00:12:48 +0200 Kofer http://www.pressonline.rs/plus/kofer/383094/pet-najboljih-destinacija-za-solo-putnike.html
"Venecija je prevara, a Kairo prepun bezobraznih ljudi" http://www.pressonline.rs/plus/kofer/381104/venecija-je-prevara-a-kairo-prepun-bezobraznih-ljudi.html Korisnici Reddita, odlučili su da sa čitateljima podele iskustva iz mesta i gradova u kojima se nikako nisu dobro osećali i proveli. ]]> foto: b92.net

Tamo su naišli na razočaranja, pa iako se većini ljudi svide Pariz i Venecija, postoje očigledno i brojni turisti koji ih i ne prihvataju. 

Za glavni grad Francuske i grad usred lagune, komentari su uglavnom isti. Turisti najviše zameraju skupoću, pa se često može čuti primedba kako se radi o gradovima koji zapravo najviše služe, kao zamke za turiste. Tako na primer, jednan korisnik piše za Veneciju: 'Prijatelj i ja trajektom smo otišli do drugog ostrva, tamo smo ručali, vratili se trajektom nazad, i sve smo to manje platili nego jedan ručak u Veneciji. Upravo zato je i smatram, najvećom turističkom zamkom'. Recimo da se i u kontekstu skupoće, često spominje i Kuala Lumpur 

Za prestonicu Egipta, Kairo, kritike se najviše odnose na ponašanje stanovnika. 'Grad je prljav, a ljudi su odvratni' – može se pročitati iz jednog posta na Redditu, dok drugi korisnik govori kako 'taksisti ne žele da uključe taksimetar kad vide da ste stranac, dok neki odbijaju da voze one koji nisu Muslimani'. 

Grad koji je zadnjih godina postao IN destinacija, svakako je i Dubai. Ipak, neki koji su imali priliku da ga posete, zažalili su. 'Bez sumnje, Dubai je grad bez duše, kulture i potpuno je veštački. Prilikom zadnje posete mi se činilo, da bih poludeo ako ovde provedem više od jednog dana'. 

Na udaru korisnika Reddita našli su se još neki gradovi, a mi izdvajamo komentare i o njima:
"U Adelejd sam sleteo iz Evrope, pa me je par dana mučio džet – leg. Grad izgleda kao dobro mesto za život, ali u poređenju sa Sidnejem i Melburnom neverovatno je dosadan". 

"Kuvajt, tamo nema ništa. Ne znam zašto sam otišao na dnevni izlet, valjda samo kako bih mogao reći da sam tamo bio". 

"Manila, da smo je bar zaobišli. Već nakon dan i po postalo je dosadno, za razliku od drugih mesta na Filipinima." 

"I lokalno stanovništvo koje je znalo engleski, se čudilo što radimo u Medanu na Sumatri".

]]>
Thu, 27 Sep 2018 01:27:31 +0200 Kofer http://www.pressonline.rs/plus/kofer/381104/venecija-je-prevara-a-kairo-prepun-bezobraznih-ljudi.html
NAJROMANTIČNIJE ODMARALIŠTE NA PLANETI: Da li biste ovde prespavali? http://www.pressonline.rs/plus/kofer/343069/najromanticnije-odmaraliste-na-planeti-da-li-biste-ovde-prespavali.html Iglo selo u Kakslautanenu u Finskoj je jedno od najromantičnijih odmarališta na Zemlji u kojem možete da ležite u luksuznom iglu sa staklenim krovom i uživate u spektakularnom prizoru na nebu – aurori borealis zajedno sa milionima blještavih zvezda. ]]> Pošto su napravljeni od posebnog stakla, pogled iz igloa ostaje kristalno jasan čak i kada temperatura padne na -30 °C.

 

Svaki iglo je opremljen toaletom i luksuznim krevetom, temperature su ugodne, a kao da sve to nije dovoljno, u igloe su čak ugrađene i saune

 

 

Osim staklenih igloa (20), odmaralište nudi i klasične igloe od snega (60), restoran od snega, galeriju s ledenim skulpturama i snežnu kapelicu za venčanja. Iglo selo počinje sezonu svake godine između decembra i januara, u zavisnosti od vremenskih uslova, a ostaje otvoren sve do kraja aprila.


Pored spektakularnog noćnog neba i jedinstvenog smeštaja, Hotel Kakslautanen nudi i izlete, bilo da želite da idete na sankama koje vuku psi ili ipak na motorni pogon. Pored toga, tu su ribolov u ledu, skijaška staza duga 180 km, a takođe možete posetiti i Sampo ledolomac, jedini ledolomac na svetu otvoren za turiste.

]]>
Wed, 26 Sep 2018 01:27:33 +0200 Kofer http://www.pressonline.rs/plus/kofer/343069/najromanticnije-odmaraliste-na-planeti-da-li-biste-ovde-prespavali.html
Neprihvatljive greške koje možete napraviti u ovim državama http://www.pressonline.rs/plus/kofer/382384/neprihvatljive-greske-koje-mozete-napraviti-u-ovim-drzavama.html Svaka država ima svoje specifične lokalne običaje. Ono što se u jednoj zemlji smatra prijateljskim gestom, u drugoj je šokantno ili nepristojno. Evo šta bi trebalo da imate na umu ako nekada posetite neku od ovih država. ]]> foto: b92.net

Stranica “Quora“, sajt pitanja i odgovora, nabraja nekoliko država i situacija koje se u njima smatraju neprihvatljivim.Ovo su neki od upečatljivih primera. 

Argentina 

Nikada ne odbijajte mate čaj. U Argentini je ispijanje ovo čaja ritual i demonstracija poverenja i prjateljstva. Služi se sa metalnom slamčicom koja se zove bombila, ali nikada ne mešajte čaj sa njom. 

Australija 

Ne bacajte smeće, ne pljujte i ne pušite u zonama u kojima je to zabranjeno. Australijanci shvataju javnu čistoću veoma ozbiljno. 

Kina 

U Kini se izlazak ili ulazak u prostoriju pre starijih ljudi smatra nepristojnim. Kada više ljudi različitih godina ulaze ili izlaze iz prostorije, običaj je da prvo prođu stariji ljudi, jer je u Kini veoma zastupljeno strogo poštovanje starijih. 

Francuska 

Ne započinjite konverzaciju ako prethodno niste pozdravili sagovornika. U Francuskoj je ovo zapravo jedna od najnepristojnijih stvari. 

Nemačka 

Najčešća greška koju svi turisti prave je oponašanje nacističkog pozdrava u Nemačkoj. Bilo da je iz šale ili ne, zbog ovoga mnogi turisti završe u pritvoru. 

Indonezija 

U ovoj zemlji je nepristojno rukovati se levom rukom. Naime, ovde se smatra da se aktivnosti u toaletu obavljaju levom rukom, stoga će se vaš sagovornik verovatno uvrediti ako mu pružite levu ruku. 

Kenija 

U ovoj zemlji lokalno stanovništvo preferira da ih oslovljavate sa gospodine ili gospođo plus njihovo prezime. Retko ko će vam pri upoznavanju reći svoje ime. 

Malezija 

U ovoj zemlji se stezanje pesnice smatra kao nešto razvratno i pogano. 

Nepal 

Ovde nije običaj da se ljudi pozdravljaju zagrljajem ili rukovanje. Umesto toga, zastupljen pozdrav su sklopljene ruke kao za molitvu, tipičan namaste pozdrav. Ljubljenje u javnosti takođe nije poželjno. 

Rusija 

Slično kao u Srbiji, u Rusiji je paran broj cvetova u buketu namenjem mrtvima, a neparan živima. 

Ujedinjeni Arapski Emirati 

Tokom Ramazana, jedenje ili pušenje na javnim mestima tokom dana, smatra se uvredljivim i kažnjivo je zakonom. 

SAD 

Odve je neprihvatljivo da napustite restoran ili kafić, a da niste ostavili bakšiš konobaru. Konobari u SAD uglavnom zarađuju od napojnica, koje iznose najmanje 15 do 20 odsto ukupne cene računa.

]]>
Mon, 24 Sep 2018 22:57:56 +0200 Kofer http://www.pressonline.rs/plus/kofer/382384/neprihvatljive-greske-koje-mozete-napraviti-u-ovim-drzavama.html
Zemlja koja je suviše popularna za svoje dobro http://www.pressonline.rs/plus/kofer/382666/zemlja-koja-je-suvise-popularna-za-svoje-dobro.html Island je mala zemlja, ispunjena glečerima, termalnim izvorima i turistima. ]]> foto: b92.net

Zbog pitoresknih pejzaža, šarenih sela i skeptakularne marketinške kampanje, broj turista u Islandu “vinuo se u nebo” 2010. godine. 

Popularnost ove zemlje od tada ne jenjava, što za posledicu ima brojne probleme, uključujući nanošenje štete osetjlivoj flori i fauni. 

Državu u kojoj živi oko 332.000 stanovnika ove godine je posetilo čak 325.000 Amerikanaca, a sasvim je moguće da će do kraja decembra njihov broj prvi put u istoriji premašiti populaciju, saopštila je Islandska turistička organizacija. 

Ali nisu samo Amerikanci zainteresovani za posetu Islandu – ove godine zemlju je posetilo ukupno 1,6 miliona stranih posetilaca, dok je broj pretraga dostupnih hotela i letova na internetu porastao za čak 65 odsto između 2015. i 2016. godine. 

Situacija je toliko ekstremna da brojni lokalci navode da imaju osećaj da moraju da se odsele tokom leta kako bi napravili mesta za horde turista. 

“Osećam kao da ovaj grad više nije moj grad, više nešto kao predgrađe Diznilenda”, rekla je Birgita Jonsdotir, jedna od stanovnica.

Foto: Thinkstock

Prema navodima Voxa, sve je počelo sa vulkanskom erupcijom 2010. godine. Oblak pepela i dima iz Ejafjadlajekidla nadvio se nad Evropom, zatvarajući avionsku industriju. Island se ubrzo pojavio na naslovnim stranama novinskih listova širom sveta, a turizam je počeo da cveta. Toliko, da se broj tur-operatera učetvorostručio u periodu između 2010. i 2014. godine. 

Zemlja koja se 2008. godine borila sa svetskom ekonomskom krizom doživela je za kratko vreme ogroman ekonomski procvat, dok je 10 odsto ukupnih radnih mesta vezano upravo za turistički granu. 

Drugi veliki proboj dogodio se sa uspostavljanjem domaće avio-kompanije Vau er, koja je 2012. godine počela da nudi ekstremno niske letove, povezujući Evropu i SAD i služeći kao stanica za presedanje. Primera radi, putnicima su nedavno imali mogućnost da kupe karte od Los Anđelesa do Rejkjavika po ceni od samo 99 američkih dolara, koje su “planule” u trenutku. 

U Rejkjaviku je u međuvremenu nastupila “eksplozija” izgradnje hotela i radnjama sa suvenirima koji donose rekordne prihode.

]]>
Sun, 23 Sep 2018 21:05:07 +0200 Kofer http://www.pressonline.rs/plus/kofer/382666/zemlja-koja-je-suvise-popularna-za-svoje-dobro.html
Ovo su najbizarniji gradovi na svetu! Saznajte zašto! http://www.pressonline.rs/plus/kofer/334461/ovo-su-najbizarniji-gradovi-na-svetu-saznajte-zasto.html Saznajte zašto Manšiat zovu i "grad smeća", zašto stanovnici Kunminga moraju da budu niži od 1,29 metara. ]]> foto:mondo.rs

Kanđidu Godoi, Brazil

U ovom gradiću u Brazilu, u kome inače živi oko 6.600 stanovnika, ima 700 blizanaca! U Kanđidu Godoi natalitet blizanaca je za 1.000 odsto viši nego što je to prosek u svetu. Stanovnici ovog mesta tvrde da je dr Jozef Mengele šezdesetih godina prošlog veka ženama davao lekove koji povećavaju šansu da rode blizance.Gibsonton, Florida

U ovom gradiću uglavnom žive penzionisani cirkuski radnici, pa se u mnogim dvorištima mogu videti slonovi ili majmuni. Al "Džin" i njegova supruga koju su zvali "Pola žene" bili su prvi stanovnici Gibsontona - Al je inače bio visok 2,4 metra, a njegova žena samo 76 centimetara.

Centralija, Pensilvanija, SAD

Davne 1962. godine u napuštenom rudniku uglja izbio je požar. Zbog isparavanja sumpora evakuisano je oko 1.000 stanovnika, pa ih je sada tamo ostalo samo desetoro

Noiva đi Koredeiro, Brazil

U ovom brazilskom gradu žive uglavnom žene. Inače, Noivu đi Koredeiro je i osnovala žena 1891. godine, nakon što je izbačena iz kuće zbog preljube. Ono nekoliko muškaraca koji tamo žive, a imaju više od 18 godina, moraju da rade u gradu koji je udaljen oko 40 kilometara.

Monovi, Nebraska, SAD

Kada je Rudi Ajler preminuo 2004. godine, njegova žena Elsi postala je jedina stanovnica ovog mesta. Ona je sebe proglasila gradonačelnicom, a takođe vodi i biblioteku, drži kafanu i proizvodi svoj liker.

Manšiat, Egipat

Poznat je i kao "grad smeća" jer sakupljači đubreta sav otpad iz Kaira ostavljaju u Manšiatu. Verovatno da upravo zbog toga stanovnici recikliraju oko 90 odsto smeća, što je četiri puta više od mnogih gradova na Zapadu.

Ostrvo Mijakidžima, Japan

Svi stanovnici ovog ostrvceta svakodnevno nose maske, zbog toga što iz vulkana konstantno isparavaju toksični gasovi. Između 2000. i 2005. godine, ostrvo je bilo napušteno zbog velikih erupcija, a trećina zemljišta i danas je nedostupna.

Kuber, Australija

U Kuberu se nalazi rudnik opala, a svi stanovnici ovog mesta žive u podzemnim pećinama, kako bi izbegli izlaganje ekstremnim spoljnim temperaturama, a na "površinu", odnosno iz pećina izlaze samo noću.

Kunming, Kina

Grad su osnovali patuljci, kako bi izbegli diskriminaciju. Svaki stanovnik Kunminga mora da bude niži od 1,29 metara. Od 2009. odlučili su da Kunming učine privlačnijim turistima, pa se stanovnici oblače kao likovi iz bajki.

Vilidžiz, Florida

U ovom mestu ne smeju živeti ljudi mlađi od 19 godina, a u svakoj kući mora da se nalazi barem jedna osoba starija od 55 godina. Odnos žena i muškaraca je deset prema jedan, a postoji i crno tržište za vijagru.

]]>
Thu, 20 Sep 2018 23:29:54 +0200 Kofer http://www.pressonline.rs/plus/kofer/334461/ovo-su-najbizarniji-gradovi-na-svetu-saznajte-zasto.html
Mesta za koja nikada ne biste rekli da su sa ove planete http://www.pressonline.rs/plus/kofer/382043/mesta-za-koja-nikada-ne-biste-rekli-da-su-sa-ove-planete.html Na prvi pogled je teško poverovati da ovi predeli zaista postoje na zemlji. Prizori kao da su fotografisani na drugoj planeti, a neki od njih poslužili su i za snimanje holivudskih hitova. ]]> foto: b92.net

Pustinja Vadi Rum u Jordanu izgleda kao da je sa druge planete, a njen izvanzemaljski izgled poslužio je kao planeta Mars u holivudskom hitu “Marsovac“.

Foto: Thinkstock / Wadi Rum pustinja

Ova zadivljujuća tvorevina u Nevadi poznata je i kao Flaj gejzir. Nastao je tokom jedne potražnje za geotermičkom energijom. Rupa, koja je izbušena tom prilikom nije zatvorena lepo, pa je mineralna voda pronašla put da izađe na površinu i napravi nešto nalik fontani.

Foto: Thinkstock / Fly gejzir

Ovaj prirodni gasoviti krater u Turkmenistanu poznat je i kao Vrata pakla, zato što konstantno gori još od kako su ga geolozi zapalili 1971. godine, kako bi sprečili širenje metana.

Foto: Thinkstock / Vrata pakla

Bajkalsko jezero – najdublje jezero na svetu.

Foto: Thinkstock / Bajkalsno jezero

Veliki prizmatični izvor dobija svoje vividne nijanse od bakterije koja voli toplotu i živi u vrelom jezgru.

Foto: Thinkstock

Ova astronomska opservatorija na planini Mauna Kea na Havajima je najbolje mesto na kojem se možete naći među oblacima na zemlji.

Foto: Thinkstock

Ovo mesto u Boliviji predstavlja najveću količinu soli na kopnu, i to je sve što je ostalo od praistorijskog jezera.

Foto: Thinkstock
]]>
Wed, 19 Sep 2018 23:49:53 +0200 Kofer http://www.pressonline.rs/plus/kofer/382043/mesta-za-koja-nikada-ne-biste-rekli-da-su-sa-ove-planete.html
SAZNAJTE: Zašto je PARIZ grad ljubavi, a LONDON grad razvoda? http://www.pressonline.rs/plus/kofer/344084/saznajte-zasto-je-pariz-grad-ljubavi-a-london-grad-razvoda.html Bogati modni tajkun Tan Sri Hu Kaj Peng i bivša mis Malezije Polin Čaj već dve godine vode višemilionsku brakorazvodnu parnicu, koju je sudija nazvao "noćnom morom", a advokati "haosom". ]]> foto:Tanjug

Par raspolaže imovinom vrednom nekoliko stotina miliona dolara u pet zemalja i, posle 43 godine braka, ima veliki problem: ne mogu da se dogovore gde će se razvesti - u Engleskoj ili Maleziji, prenosi "Vašington post".

Stoga su u protekle dve godine potrošili milione dolara za sudske postupke, što za London nije neuobičajeno.Ako je Pariz grad ljubavi, London je postao grad razvoda - magnet za bogate parove koji više ne žele zajednički život.

Engleski zakoni su, u zavisnosti od toga s koje strane posmatrate, krajnje kruti ili izuzetno velikodušni prema supružniku koji ne zarađuje, a to je uglavnom žena.

Bez obzira na to ko obezbeđuje prihode, odluka suda se obično svodi na podelu imovine na dva jednaka dela i plaćanje doživotne alimentacije.

Sudovi nemaju nimalo tolerancije prema onima koji pokušaju da prikriju imovinsko stanje i samo delimično prihvataju predbračne ugovore.

Takvi zakoni su na snazi od 2000. godine, kada je kao presedan usvojen slučaj razvoda para u kojem je jedna osoba zarađivala, a druga bila izdržavana.

U međuvremenu, London su preplavili ruski oligarsi, kineski moguli i zalivski šeici koji se razvode.Prošlog meseca, sud je naložio bogatom britanskom menadžeru Krisu Honu da plati bivšoj supruzi, Amerikanki Džejmi Kuper-Hon, 530 miliona dolara, što je, navodno, najveći takav iznos u engleskoj istoriji.

"Ljudi sada dolaze iz celog sveta, što ranije nije bilo uobičajeno, i mnogo više novca je u opticaju", izjavio je Timoti Skot, čuveni advokat za brakorazvodne parnice, među čijim klijentima su Peng i Mik Džeger.

"Ženama koji razmišljaju o razvodu uvek savetujem da se dosele u Englesku. Sve što im je potrebno jeste da ovde žive godinu dana", kaže Skot.

Ajša Vardag, advokat koji zastupa Čaj i koju britanska štampa naziva "divom razvoda", kaže da ona uvek savetuje supružniku koji zarađuje novac da izabere sud u nekoj drugoj zemlji, na primer u Francuskoj, gde su zakoni drukčiji.

U mnogim evropskim zemljama, pa i u Škotskoj, koja ima odvojeno pravosuđe od Engleske, alimentacija se isplaćuje samo nekoliko godina.

Ukoliko se Peng i Čaj budu razveli u Maleziji, ona će verovatno dobiti samo mali deo imovine procenjene na više od milijardu dolara, a ako to urade u Engleskoj, sleduje joj polovina imetka.

Vardag objašnjava da engleski zakon, bez obzira na to ko zarađuje, tretira oba supružnika na ravnopravan način tokom braka, što znači da ravnopravno dele i imovinu.

Čaj (67), majka petoro dece, tvrdila je da brakorazvodna parnica treba da bude vođena u Londonu jer je njena "glavna" kuća, u kojoj drži 700 od ukupno 1 000 pari cipela, na obodu prestonice. 

Engleski sud je prihvatio njen zahtev, ali nekoliko sedmica kasnije, malezijski sud je stao na stranu njenog muža, većinskog vlasnika kompanije "Lora Ešli", i doneo odluku da se parnica vodi u Maleziji.

"Totalni haos" - to je jedina stvar oko koje su se advokati dveju strana složili.Još nije poznato šta će biti sledeći korak u ovom razvodu.

]]>
Tue, 18 Sep 2018 22:02:13 +0200 Kofer http://www.pressonline.rs/plus/kofer/344084/saznajte-zasto-je-pariz-grad-ljubavi-a-london-grad-razvoda.html