Press Online :: Kofer http://www.pressonline.rs/plus/kofer/rss.html sr http://www.pressonline.rs/img/logo.png Press Online :: Kofer http://www.pressonline.rs/plus/kofer/rss.html Evo 10 najvećih svetskih čuda koje morate videti http://www.pressonline.rs/plus/kofer/305780/evo-10-najvecih-svetskih-cuda-koje-morate-videti.html Na svetu postoji toliko divnih mesta koje jednostavno morate da posetite, međutim, retko ko sebi može da priušti da otputuje u baš svaki deo sveta. Međutim, Lonely Planet donosi listu čuda sveta koje svaki neustrašivi putnik jednostavno ne sme da propusti. ]]> Foto:dnevnik.hr

Od Prolaza divova, odnosno Giant's Causewaya, u Servernoj Irskoj, Kilauea vulkana na Havajima pa sve do Tadž Mahala u Indiji i Kineskog zida, ova svetska čuda zaista je velika šteta barem jednom u životu ne videti uživo.

Nova knjiga Lonely Planeta donosi 50 svetskih čuda, a stručnjaci su za Daily Mail izdvojili top listu od njih deset, apsolutno nezaobilaznih.

Velika svetska čuda objedinjuju najčudesnija dela nastala ljudskom rukom, ali i fenomenalne prirodne kreacije. Od formiranja vilinskih dimnjaka Kapadokije pa do mukotrpnog stvaranja vojske od terakote, nova knjiga posvećuje četiri stranice svakom od 50 svetskih čuda, nudeći fascinantne činjenice, fotografije i detaljne ilustracije, prenosi Daily Mail.

Istoričar umetnosti i BBC-jev predavač Dan Kruikšenk kaže: “Ako znate ključne činjenice o vašem odredištu, sigurno ćete i u uživati u njemu”.

Sledi izdvojenih top deset svetskih čuda, koja prema Lonely Planetu i stručnjacima zaista ne smete da propustite da posetite.

1. Viktorijini vodopadi, Zimbabwe

2. Veliki tektonski jarak, Etiopija

3. Prolaz divova, Severna Irska

4. Tadž Mahal, Indija

5. Vojska od terakote, Kina

6. Veliki kineski zid, Kina

7. Krater Ngorongoro, Tanzanija

8. Vulkan Kilauea, Havaji

9. Aja Sofija, Turska

10. Palata Potala, Tibet

]]>
Thu, 22 Feb 2018 23:32:23 +0100 Kofer http://www.pressonline.rs/plus/kofer/305780/evo-10-najvecih-svetskih-cuda-koje-morate-videti.html
Znate li šta znače imena ovih glavnih gradova sveta? http://www.pressonline.rs/plus/kofer/390420/znate-li-sta-znace-imena-ovih-glavnih-gradova-sveta.html Otkrijte zanimljiva značenja nekoliko glavnih gradova sveta. ]]> foto: b92.net

1. Amsterdam je originalno izgrađen na brani (eng. dam) reke Amstel, po čemu je dobio ime. 

2. Doslovni prevod imena Abu Dabi je ‘gazelin otac’ (Ujedinjeni Arapski Emirati), a ime najvećeg grada zemlje - Dubai na arapskom označava malog skakavca. 

3. Singapur nazivaju lavljim gradom jer ‘singa’ znači ‘lav’, a ‘pura’ označava ‘grad’. 

4. Peking (Beđing) je glavni grad severa jer dolazi od kineske reči 'bej' (sever) i 'jing' (glavni grad). 

5. Iako je Saudijska Arabija zemlja s mnogim peščanim dinama, ime njenog glavnog grada Rijada potiče od reči ‘rawdah’, što znači ‘livada’. 

7. Pravedni (dobri) vetrovi prevod je španskog imena Buenos Ajres. 

8. Ime grada Beča (Vienna) potiče od keltske reči ‘windo’, što znači svetao, odnosno beo. 

9. Život u glavnom gradu Češke je ubrzan. To dokazuje i njegovo ime ‘Praha’, što na češkom znači ‘(u)brz(an)’.

]]>
Thu, 22 Feb 2018 00:53:40 +0100 Kofer http://www.pressonline.rs/plus/kofer/390420/znate-li-sta-znace-imena-ovih-glavnih-gradova-sveta.html
Ovo su mesta koja donose sreću http://www.pressonline.rs/plus/kofer/303435/ovo-su-mesta-koja-donose-srecu.html Mislite da vas prati zla kob? Nikako da vam se posreći pa da pogodite sedmicu na lotou? Crne mačke vam svaki dan prelaze put, a petak trinaesti za vas je svaki drugi dan? E pa došlo je vreme da sami postanete kovač vlastite sreće. Posetite ova mesta. ]]> Foto:klix.ba

Kamen Blarney, Irska – priča kaže da će svako ko poljubi ovaj kamen imati pet godina sreće.

Fushimi Inari Taisha, Japan – nije nova vrsta sušija nego hram posvećen bogu pirinča, Inari. Veruje se da će svaki biznismen koji prođe ispod luka imati sreće u svom poslu.

Hram boga Erwan, Bankok – sagrađen je 1956. godine, a veruje se da statua božanstva donosi sreću svakome ko je pogleda u oči. 

Razjareni bik, Vol Strit – mnogi brokeri koji rade na Vol Stritu veruju da će, ako ujutro pomaze bika po testisima, imati puno sreće na poslu taj dan. Zamislite ljude kako čekaju svoj red da bi pomazili bikova... 

Crazy Girls kipovi, Las Vegas – ovo je svojevrsni spomenik najdužoj predstavi koja se igrala u Vegasu. Veruje se da ako pomazite zadnjice bronzanih devojaka - imati dobar seksualni život. 

Market Pike Place, Sijetl – dovoljno je pomaziti divovsku bronzanu svinju po nosu kako biste imali sreće do kraja života. 

Linkolnova grobnica, Ilinois – Ispred grobnice slavnog američkog predsednika nalazi se velika bronzana glava. Verovanje je da treba dodirnuti nos - i eto sreće. 

Julijina kuća, Verona – ovo je sigurno najslavnija dojka na svetu, definitivno najviše puta dirana. Legenda kaže da je za sreću potrebno protrljati Julijinu desnu dojku. 

Kip svetog Ivana Nepomuka, Prag – veruje se da dodir kipa sv. Ivana donosi sreću i osigurava povratak u Prag.

]]>
Wed, 21 Feb 2018 01:22:31 +0100 Kofer http://www.pressonline.rs/plus/kofer/303435/ovo-su-mesta-koja-donose-srecu.html
Deset država koje neće postojati za 100 godina http://www.pressonline.rs/plus/kofer/390802/deset-drzava-koje-nece-postojati-za-100-godina.html Kroz istoriju su padala brojna carstva i države, nacije su nestajale ili se transformirale - a taj proces nije gotov. Politički analitičari objašnjavaju kako pojam nacije, odnosno države, nije trajan, a svakako ni večan. ]]> foto: b92.net

Iako su države najčešće nestajale tako da su bile osvojene i podeljene između njihovih neprijatelja, čini se da će zemlje u budućnosti imati druge probleme koji će ih razjediniti, odnosno uništiti. 

Od pretnji kao što su podizanje nivoa mora do kulturalnih i etničkih podela unutar samog društva, pitanje je hoće li ovih 10 država da preživi u sadašnjem izdanju narednih 100 godina. 

1. Holandija 

Efekti klimatskih promena izazvani globalnim zagrevanjem deluju razorno na tropska ostrva, ali teško je zamisliti da one mogu da nanesu štetu evropskim državama. Većina teritorija ove države nalazi se ili na nivou mora ili tek jedan metar iznad. Upravo zbog te činjenice globalno zagrevanje je pitanje opstanka za Holandiju. Oni se već godinama bore s rastućim nivoom mora porastom svojih nasipa i njihovim proširivanjem. Uprkos tome, skloni su poplavama. 

2. Severna Koreja 

Budući da se ova zemlja nalazi pod diktaturom dinastije Kim od četrdesetih, čini se kako je samo pitanje vremena kada će nezadovoljstvo u društvu da kulminira i eksplodira. Postoje razna govorkanja o pokušajima nekoliko vojnih pučeva koji su se tajili od medija. Brojni analitičari veruju da će do urušenja sistema doći i zbog nezadovoljstva unutar samog političkog vrha (Kim Džong-un je već nekoliko puta proveo čistke među svojim najbližim saradnicima i članovima porodice pokazujući da ni za koga nema milosti). Dobre vesti za državu su svakako činjenica da nakon pada dinastije Kim, Južna Koreja je spremna da ulaže u popravak štete i ujedinjenje nacije. 

3. Belgija 

Iako je ova država dom Ujedinjenih naroda, sama Belgija možda neće biti tako ujedinjena za 100 godina. Ona je podeljena u sukobu etničkog pitanja podele na Flamance i Valonce. Budući da ne dele isti jezik i imaju brojne druge kulturološke raznolikosti, može se očekivati je da Valonci uspeju u svojim nastojanjima stvaranja neke vrste saveza s Francuskom ili postizanja vlastite nezavisnosti, kao i Flamanaca koji to ne žele da dopuste, već ciljaju na apsolutnu nezavisnost zajedničke države. Zbog rastućih napetosti, brojni analitičari nagađaju da će do podele zemlje doći već u sledećih dvadesetak godina. 

4. Maldivi 

Za sve one koji ne veruju u koncept globalnog zagrevanja, Maldivi su stvaran primer na koji treba obratiti pažnju. Ova ostrvska nacija locirana između Indije i Afrike suočava se s ozbiljnom opasnosti potonuća. Pretnja je postala toliko velika da je bivši predsednik države razmatrao opciju kupovine zemlje u južnoj Aziji gde bi preselio celokupnu populaciju ako nivo mora nastavi da se podiže. Prema projekcijama, Maldivi su prva zemlja koja će nestati zbog globalnog zagrevanja, a to bi moglo da se dogodi oko 2085. godine. 

5. Ujedinjeno Kraljevstvo 

Budući da se radi o uniji različitih država u kojima postoje jake težnje za nezavisnošću, moguće je da će raspad zateći i ovu svetsku silu. Škotska je imala neuspeli pokret za nezavisnost 2014. Kako je Velika Britanija prošle godine odlučila da izađe iz Evropske unije i taj postupak nije jednako odobren iz svih delova države - i to će postati tačka spora. Veruje se da će zbog toga neke države izaći iz Ujedinjenog Kraljevstva i da će se kao nezavisne pridružiti EU, a taj proces biće razrešen u narednih 20 godina. 

6. Irak 

U ratnom stanju od 2011, ova je država pravi primer svakodnevnog raspadanja. Nakon hapšenja i egzekucije Sadama Huseina, koji je držao zemlju na okupu, stanovništvo je danas žestoko podeljeno. Rast popularnosti ID privukao je pažnju na ovu podelu, te je poprilično očigledno kako se zemlja na jedvite jade veštački održava. Irak je podeljen na tri grupacije: sunite, Kurde i šiite, za koje je poprilično neverovatno da će se ujedinit,i pa se očekuje da će se zemlja raspasti na tri manje tvorevine u tom procesu. 

7. Kiribati 

Ova ostrvska država u središnjem delu Tihog okeana do 1979. bila je britanska kolonija, a čine je tri sasvim odvojene ostrvske grupe raspršene na golemom prostoru Tihog okeana - Gilbert, Feniks i Line. Smatraju se oličenjem tropskog raja, ali svako ko želi da ga poseti trebalo bi to da učini brzo, jer je povišen nivo mora već poplavio dva ostrva. Ukoliko se taj trend nastavi, veliki deo države bi mogao da postane more, a ostatak više neće moći da pruža osnovne uslove za život. Predsednik države već je tražio pomoć od Novog Zelanda i Fidžija da započnu prihvatanje ljudi s Kiribata kao stalne izbeglice. 

8. Španija 

Kad je ekonomska kriza pogodila Španiju 2008, učinila je toliko štete da je zemlju dovela na sam rub raspada - i još se nije oporavila. Nezaposlenost je iznosila 24 odsto u januaru 2015, a do danas nije ništa bolja. Kao da to nije dovoljno, postoji i duboka podela među stanovništvom. Regija Katalonija planira sticanje nezavisnosti uz veliku potporu u javnosti. Na severu zemlje nalazi se baskijska regija sa svojim terorističkim ćelijama, koji pokušavaju da steknu nezavisnost. 

Ako se ekonomska kriza ne reši i ove regije nastave da dobijaju popularnost u borbi za nezavisnost, velike su šanse da je Španiji kakvu danas poznajemo vreme odbrojano. 

9. SAD 

S obzirom na istoriju, činjenica kako je američko stanovništvo podeljeno s dubokim kulturalnim razlikama i političkim stavovima između severa i juga još od Građanskog rata. U 2012. svih 50 država je primilo na hiljade pisama svojih građana koji traže izuzimanje od unije. Ako se ne dogodi nešto što će ujediniti zemlju i nastave se događaji koji samo produbljuju razlike - poput odabira Trampa za predsednika, velike su šanse da će se SAD preoblikovati. Najverovatnije je da će se Aljaska i Teksas prvi odvojiti. 

10. Kina 

Uprkos tome što Kina ima jednu od najsnažnijih ekonomija na svetu i jaku vojsku, to ne znači da je zaštićena od kolapsa u narednih 100 godina. Kina ima i ogroman problem ekološkog zagađenja koji je toliko preteći da čak 250.0000 Kineza zbog njega prevremeno umire svake godine. Predviđanja same kineska vlade otkrivaju kako bi ta zemlja mogla da ostane bez pitke vode do 2030, a velike su šanse da država u sadašnjem obliku ne doživi 2050. godinu. 

Pogledajte video:

 

]]>
Tue, 20 Feb 2018 00:06:14 +0100 Kofer http://www.pressonline.rs/plus/kofer/390802/deset-drzava-koje-nece-postojati-za-100-godina.html
Raj za gurmane: Najpopularnije gradske pijace u Evropi http://www.pressonline.rs/plus/kofer/389287/raj-za-gurmane-najpopularnije-gradske-pijace-u-evropi.html Među čuvene gradske pijace koje treba posetiti uvršten i market u centru Beograda. ]]> foto: b92.net

Pravi miris i ukus nepoznatog grada najbolje mogu da se osete odlaskom na pijacu. Buka ribara, mesara i ostalih prodavaca dočarava karakter naroda u čiju je posetu došao turista. Neke pijace, poput tokijske Cukiji, gde se prodaje riba, zaista su egzotične. Na drugima, pored tezgi može i da se ruča.

Varvakios Agora, Atina

Ova javna pijaca prepuna lokalnih kupaca i turista koji odušeljeno prolaze pored oktopoda i maslinki pravo je mesto da se upozna Grčka. Svi mediteranski proizvodi ovde mogu da se probaju, a u malim tavernama služe brz i ukusan ručak.

 

 

Bokerija, Barselona

 

Foto: Ulf Liljankoski / Flickr.com 

Prava je šteta šetati ulicom Rambla a ne svratiti na pijacu Bokerija. Ovo je jedna od najpoznatijih pijaca na svetu, i najšarenijih. Voće jarkih boja i morski plodovi mame mirisom. U fišecima služe ukusne zalogajčiće, a strpljivi mogu da sednu u bar "Pintokso" i pojedu tapas.

Merkato di Testačo, Rim

 

Foto: My Italian Sketchbook / Flickr.com 

Ova istorijska pijaca pre nekoliko godina preseljena je u novu zgradu, pa su se, uz stare prodavce, pojavili i novi, koji su doneli svežu energiju u reklamiranju svojih proizvoda. Ovo je mesto na kojem mogu da se kupe konjske kobasice i kanoli, ali i da se poruči svež sendvič.

Borou pijaca, London

 

Foto: Herry Lawford / Flickr.com 

Ova pijaca postoji čitav milenijum, a poslednjih godina transformisala se u "fensi market", prepun aromatičnih putera, retkih pečuraka i engleskih sireva. Ovde turisti razgledaju, slikaju se i ručaju suši.

Zeleni venac, Beograd

 

Foto: belgraded.com / Flickr.com

Verovali ili ne, ali strancima je centralna pijaca u Beogradu velika atrakcija! Najviše su iznenađeni cenama voća, koje je u njihovim zemljama bar duplo skuplje. Zanimljivo im je što se na istom mestu prodaju organska hrana, banane, zimnica i garderoba.

]]>
Thu, 1 Feb 2018 02:19:56 +0100 Kofer http://www.pressonline.rs/plus/kofer/389287/raj-za-gurmane-najpopularnije-gradske-pijace-u-evropi.html
5 odličnih odredišta koje turisti još nisu otkrili http://www.pressonline.rs/plus/kofer/389264/5-odlicnih-odredista-koje-turisti-jos-nisu-otkrili.html Sigurni smo da uživate u kadrovima najpoznatijih svetskih turističkih odredišta, ali svi željni samoće ona imaju jedan problem: previše ljudi. Pogledajte zato listu predivnih mesta na kojima nećete sretati mnogo ljudi. ]]> foto: b92.net

Folegrandos, Grčka

 

Male bele kućice sa baštama punim cveća, predivne plaže i more iz kojeg ne želite da izađete. Opis odgovara poznatom Santoriniju, ali ovaj put je reč o mestu Folegrandos koje liči na Santorini, uz jednu veliku prednost. Tamo nema gužve.

 

Svalbard, Norveška

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

 

U poslednjih nekoliko godina, Island je vrlo popularna turistička destinacija, a vi posetite norveški arhipelag Svalbard ako želite samoću. U pitanju je grupa ostrva između Norveške i Severnog pola. Put do njih nije lak jer ne postoji nikakva zvanična saobraćajna linija, ali kada konačno dođete na ovo mesto, društvo će vam praviti svega par turista, polarni medvedi, irvasi i arktičke lisice…

Gijethorn, Holandija

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

 

Veličanstvenom selo koje turisti nazivaju "Venecijom Holandije", nalazi se samo sat i po vožnje od Amsterdama, a smešteno je kanalima, tako da je najbolje kretati se tamo malim električnim brodićima. Naravno, s obzirom na to da je reč o Holandiji, i bicikl je uvek vrlo dobra opcija.

Maribor, Slovenija

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

 

Dobra stara Evropa uvek će imati Pariz, Rim, London i ostale važne gradove. Ali, postoje zanimljivi gradovi koji su večito "u drugom planu", a jedan od njih je i drugi najveći slovenski grad, Maribor. Idealan je za opuštanje, šetnju starim gradskim jezgrom i obalama Drave, a najbolje je posetiti ga u junu, za vreme trajanja LENT festivala.

Meknes, Maroko

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

 

Maroko je već dugo popularna destinacija, ali turisti uglavnom posećuju Fez i Marakeš. Grad Meknes, koji je zaštitio i Unesko, uvek je nekako sporedno odredište i retko ko će se, kada se vrati iz Maroka, pohvaliti da ga je posetio. Neopravdano, jer se tamo nalazi Ismailov mauzolej, poznata vrata grada Bab Mansur, a u blizini su i ruševine iz rimskog doba, koje je takođe zaštitio Unesko.

]]>
Wed, 31 Jan 2018 01:34:04 +0100 Kofer http://www.pressonline.rs/plus/kofer/389264/5-odlicnih-odredista-koje-turisti-jos-nisu-otkrili.html
SADA I ZVANIČNO: Aquaworld Budapest najbolji SPA hotel u regionu! http://www.pressonline.rs/plus/kofer/404716/sada-i-zvanicno-aquaworld-budapest-najbolji-spa-hotel-u-regionu.html Aquaworld Resort Budapest odneo je prestižnu svetsku nagradu iz oblasti turizma. Hotel je naime, na manifestaciji održanoj u Vijetnamu proglašen za najbolji SPA resort u Mađarskoj, dok je Vamed Vitality World, u čijem sastavu se nalazi hotel u Mađarskoj, proglašen za najbolju SPA grupaciju na teritoriji cele Evrope. ]]> Generalni menadžer Markus Ernst zahvalio se na nagradi, a tokom pozdravnog govora naveo je kako za njega nagrada ima veoma poseban značaj uzimajući u obzir činjenicu da je izglasana od strane stručnog žirija, a ne publike. 

Displaying aqua_night.jpg

Aquaworld resort ove godine slavi desetogodišnjicu postojanja, a tokom prethodne decenije hotel se svojim kvalitetom izborio za brojna priznanja na mađarskoj i međunarodnoj turističkoj sceni, a godinama unazad i je i najprivlačniji SPA hotel turistima iz Srbije i regiona.
]]>
Mon, 29 Jan 2018 18:16:08 +0100 Kofer http://www.pressonline.rs/plus/kofer/404716/sada-i-zvanicno-aquaworld-budapest-najbolji-spa-hotel-u-regionu.html
10 najboljih gradova na svetu za uživanje u karnevalima http://www.pressonline.rs/plus/kofer/389182/10-najboljih-gradova-na-svetu-za-uzivanje-u-karnevalima.html Ako volite zabave pod maskama, pogledajte listu destinacija koje biste mogli da posetite. ]]> foto: b92.net

Venecija 

Karneval donosi slavlje u sve italijanske gradove, ali je svakako najpoznatiji venecijanski. Ako ste ikad hteli da budete neko drugi, ovo je pravo mesto za vas jer su maske zaista spektakularne. Karneval počinje dve subote pre čiste srede i završava se na veliki četvrtak. Za to vreme možete da uživate u raznim koncertima i paradama koje su besplatne za posetioce. 

Port of Spejn 

Glavni grad države Trinidad i Tobago čuven je po svojim karnevalima. Reč je o najvećem događaju takvog tipa na Karibima, tokom kojeg se često prepliću proslave "robova" s katoličkim običajima. Lokalci radosno plešu ulicama, a ovde ćete moći da probate i hranu kakve nema nigde na zapadnoj hemisferi. 

Montevideo 

I prijestolnica Urugvaja ima poznatu karnevalsku svečanost. Ako se ovde zateknete krajem januara ili početkom februara, nemojte da vas začudi zvuk bubnjeva s gradskih ulica. U slučaju da grad posetite u neko drugo vreme, znajte da se ovde nalazi i Muzej karnevala, pa možete da zavirite u njega. 

Kvebek 

Kvebek je za vreme karnevala posebno uređen i okićen, a najviše se slave zimski sportovi. Grad je pun klizališta, ledenih skulptura, ali i raznih šou programa koji uključuju skijanje, hokej i pse koji vuku sanke. Sve u svemu, reč je o malo drugačijem karnevalu. 

Nju Orleans 

Ovaj grad nije poznat samo kao kolevka džeza, već i kao mesto gde se održava verovatno najbolji karneval posle Rija i Venecije - Mardi Gras. Ovde su maske možda i najkreativnije, a svake godine se za vreme karnevala u grad sle reka turista. Priključite se paradi i uživajte! 

Santa Kruz de Tenerife 

Ovde je zima prilično topla, pa ćete, dok se zabavljate pod maskama, uživati u sunčevim zracima. Karneval je prilično ekstravagantan, podseća pomalo i na onaj brazilski, a prijatna klima je samo još jedan plus za posetu ovom događaju. 

Mazatlan 

Najveći karneval u Meksiku i treći najveći na svetu održava se u Mazatlanu. Ovaj karneval zapravo je mešavina svega i svačega - marijačija, fijeste, hrišćanske tradicije… Vatrometi, parade i muzika uživo ovde su svakodnevica, pa posetite ovo mesto ako ste ljubitelj svega nabrojanog. 

Bazel 

U rodnom gradu Rožera Federera karneval obično počinje nedelju dana nakon što se završe karnevali širom sveta. Reč je o jedinom svetskom protestantskom karnevalu u kojem učestvuje oko 20 hiljada ljudi. Traje od februara do marta. 

Rio de Žaneiro 

Najpoznatiji i najveći karneval na svetu održava se svake godine u Riju de Žaneiru. Reč je o jednom od najvažnijih događaja za brazilsku kulturu, koji počinje 40 dana pre Uskrsa. Na ulice tada izlazi nekoliko miliona ljudi, pleše se samba, a zabava traje u celom gradu. Svakako jedna od stvari koju bi bilo dobro staviti na "listu želja". 

Rijeka 

U karnevalu u Rijeci učestvuju ljudi iz cele Hrvatske, ali i posetioci iz inostranstva. Vrhunac je parada u centru grada, a zaštitni znak karnevala su zvončari.

]]>
Mon, 29 Jan 2018 18:24:20 +0100 Kofer http://www.pressonline.rs/plus/kofer/389182/10-najboljih-gradova-na-svetu-za-uzivanje-u-karnevalima.html
Ovo je najljubaznija zemlja na svetu http://www.pressonline.rs/plus/kofer/389487/ovo-je-najljubaznija-zemlja-na-svetu.html Biti ljubazan i nesebičan prema drugima, a bez očekivanja ičeg zauzvrat, zaista postoji, i u svetu je poznato pod nazivom japanska gostoljubivost, odnosno omotenashi. ]]> foto: b92.net

Omotenaši (omotenashi) je protkan u život Japanaca od malih nogu. To je plod je želje da održavaju ravnotežu i izbegavaju sukob, a razvilo se iz japanske ceremonije vezane uz čajanke, te bushida, koda ponašanja samuraja. 

Tako barem smatraju japanski etnolozi. Naime, japanske čajanke zaista su posebna ceremonija, pa se tako domaćini za njih jako pažljivo pripremaju. Od stvaranja određene atmosfere, korišćenja određenih posuda, odabira cveća i dekoracija, zapravo, pažnje pri odabiru svakog detalja. Gosti, pak, izražavaju veliku zahvalnost za trud domaćina. 

Samuraje je krasio određeni kod ponašanja, disciplina, moral i čast. Ti principi utemeljeni su u zen budizmu, što znači da osoba mora da ovlada svojim osećanjima, unutrašnjim mirom, a imati poštovanje prema drugima, čak i prema neprijateljima.

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

 

Od malih nogu Japance uče da, ako neko učini nešto lepo za njih, oni bi trebalo da učine nešto lepo za tu osobu. Ali, ako osoba učini nešto loše njima, ne treba da uzvrate lošim ponašanjem. Dobro svih dolazi ispred ličnih potreba. 

Bilo kako bilo, danas su Japanci poznati u svetu po izuzetnoj ljubaznosti koja se vidi na svakom koraku. Tako, kad prilazite taksiju, vozač vam već otvara vrata. Kada ulazite u restoran ili trgovinu, osoblje vam se klanja, a kada je napuštate, klanjaju se dok im ne izađete iz vidokruga. 

Kada vam vraćaju kusur, jednu ruku stave ispod vaše, kako vam sitniš ne bi ispao. Ako su bolesni, na licima nose hirurške maske da ne bi zarazili druge. Ako kreću da grade kuću, Japanci svojim susedima nose poklon: sredstva za čišćenje kako bi lakše očistili kuću od neizbežne prašine. 

U Japanu gostoljubivi su čak i mašine. Vrata taksija automatski se otvaraju kako im prilazite, a liftovi se izvinjavaju jer ste na njih dugo čekali.

]]>
Mon, 15 Jan 2018 17:12:54 +0100 Kofer http://www.pressonline.rs/plus/kofer/389487/ovo-je-najljubaznija-zemlja-na-svetu.html
ZEMLJA IZLAZEĆEG SUNCA: Činjenice o Japanu koje možda ne znate http://www.pressonline.rs/plus/kofer/341297/zemlja-izlazeceg-sunca-cinjenice-o-japanu-koje-mozda-ne-znate.html Japanci godišnje potroše 23 milijarde drvenih štapića, a u Tokiju na zeleno svetlo prođe 3.000 ljudi istovremeno. ]]> Foto:kurir.rs

Japan, jedna od najbolje razvijenih zemalja na svetu, po državnom uređenju je ustavna parlamentarna monarhija, na čijem se čelu nalazi car.U nastavku saznajte neke od najzanimljivijih činjenica o ovoj neverovatnoj zemlji.

- U Japanu je pismenost skoro 100 odsto

- Nezaposlenost u ovoj zemlji je manja od četiri odsto

- Kod njih postoje aparati za pivo, kao što kod nas postoje aparati za kafu

- Muškarci u Japanu često briju glave kao znak izvinjenja

- Ova zemlja ima jednu od najnižih stopa ubistava na svetu

- Povišeni pod u kući označava da tuda treba ići bez cipela. Pod je viši za 15 centimetara

- Većina toaleta u Japanu ima ugrađene delove iz kojih pod raznim uglovima prska voda nakon što obavite nuždu

- Prosečno trajanje života u Japanu je 79 godina za muškarce, a za žene 86 godina, što Japance čini najdugovečnijom nacijom u svetu

- Japanke su opsednute dijetama i brendovima, koji predstavljaju statusni simbol

- Japanci imaju najlošiji vid na svetu, čak 40 odsto populacije nosi naočare ili kontaktna sočiva

- Japanci godišnje za jelo iskoriste 23 milijardi drvenih štapića za jednokratnu upotrebu, a od toga svaki Japanac iskoristi 200 štapića za godinu dana

- Japanci su stidljivi i teško ispoljavaju osećanja

- Tokom saobraćajnog špica u Tokiju na svako zeleno svetlo istovremeno prođe oko 3.000 ljudi

- Mobilni telefoni služe kao kreditne kartice i prenosni TV

- Kralj sušija u Japanu je tuna, a Japanci u proseku pojedu trećinu svetske potrošnje tunjevine

- 90 odsto štapića za jelo koje Japanci iskoriste je iz Kine

- Svakog dana 1.850.000 parova poseti hotele za ljubav, što je zanimljivo s obzirom na to da Japanci imaju seksualne odnose skoro tri puta ređe nego ostatak sveta

- Japan ima jednu od najvećih stopa samoubistava u razvijenom svetu. Svake godine oko 35.000 Japanaca oduzme sebi život, ili 90 ljudi dnevno, ili svakih 16 minuta neko sebi oduzme život

- Deca u Japanu i Južnoj Koreji su najbolji u matematici i nauci na svetu

- Prve gejše u Japanu su bili muškarci

- Po japanskim zakonima čovek je punoletan tek sa 20 godina

]]>
Thu, 11 Jan 2018 18:09:18 +0100 Kofer http://www.pressonline.rs/plus/kofer/341297/zemlja-izlazeceg-sunca-cinjenice-o-japanu-koje-mozda-ne-znate.html
Hoteli - nekad i sad http://www.pressonline.rs/plus/kofer/299785/hoteli---nekad-i-sad.html Minibar, doručak u krevetu, batler koji je na raspolaganju 24 sata dnevno... današnji hoteli svaki "hir" gosta pretvorili su u "uobičajenu potrebu". ]]> Foto:Tanjug

Nekada, nije bilo tako. Ne tako davno, bočice šampona (koje ljudi najčešće ponesu kući), nisu ni postojali. O "pametnim" sobama da i ne govorimo...

Tokom novogodišnjih i božićnih praznika nema hotela visoke kategorije koji nije ukrašen prazničnom spoljnom rasvetom. Kako piše Si-En-En (CNN), i tu tradiciju smislili su hotelijeri.

Hotel "Del Koronado", na plaži u San Dijegu, ove godine proslavlja 125 godina, a prvi je hotel na svetu koji je okitio jelku napolju, električnim svećicama. Početkom 20. veka, u masovnoj upotrebi bile su sveće, a električna božićna rasveta bila je prava retkost.

Do 1910. godine, u svakom hotelu na svetu - koliko god je bio luksuzan - gosti su koristili zajednička kupatila. Te 1910. u Londonu je otvoren "Goring hotel", koji je prvi u istoriji hotelijerstva gostima ponudio "sobu s kupatilom". "Goring" i danas smatraju jednim od najluksuznijih hotela na planeti, a poznat je i po tome što je baš u tom hotelu Kejt Midlton provela poslednju noć kao devojka, pred udaju za princa Vilijama.

Hotel "Boston park plaza" otvoren je 1927. i prvi je hotel na svetu koji je u svaku sobu uveo radio aparat. Krajem dvadesetih godina prošlog veka, radio je u SAD bio izuzetno popularan i sve više postajao glavni izvor vesti, zabave i muzike. Radio je bio ono što su kasnijim generacijama postali televizija, pa internet.

Njujorški hotel "Valdorf astorija" poznat je po "art deko" motivima, salati i gostima zvezdama. U istoriju hotelijerstva, ovaj hotel sa Park avenije ušao je pošto je početkom tridesetih prvi uveo "rum servis" (room service).

Prvi mini-barovi u hotelskim sobama pojavili su se u Hong Kongu, u hotelu "Hilton", 1974. godine, kad su uvedeni u svih 840 soba. Hotel je u međuvremenu, 1995. godine, zatvoren, ali mini bar-potez tadašnjeg menadžmenta usvojen je vrlo brzo širom sveta - pa žedni putnici sada u svakom pristojnom hotelu na svetu mogu iz malog frižidera da uzmu piće - naravno, veoma skupo piće.

Hotel "Adolfus" u Dalasu može i bukvalno da ponese epitet "naj cool" hotela na svetu - pošto je baš taj hotel prvi koji je uveo centralni klima uređaj, pedesetih godina. CNN primećuje da su gosti sigurno bili presrećni, pošto je Teksas poznat po letnjim temperaturama koje svakodnevno prelaze 30 stepeni Celzijusa.

Sapunčiće i šampončiće za svakog gosta prvi je, sedamdesetih godina, uveo londonski "For sizons" (Four Seasons), piše CNN.

]]>
Mon, 8 Jan 2018 18:03:10 +0100 Kofer http://www.pressonline.rs/plus/kofer/299785/hoteli---nekad-i-sad.html
OBIČAJI JAPANA: Ovih 8 stvari NIKAKO ne bi trebalo da prekršite ako idete tamo! http://www.pressonline.rs/plus/kofer/341249/obicaji-japana-ovih-8-stvari-nikako-ne-bi-trebalo-da-prekrsite-ako-idete-tamo.html Svako ko poseti Japan imaće znatno ugodniji boravak ukoliko je svestan određenih ponašanja i običaja. Ovih 8 stvari nikako ne bi trebalo da prekršite, ili učinite, ukoliko ne želite da uvredite domaćina ili sebi pokvarite put. ]]> foto:021.rs

Ovo su neke stvari koje nikako ne biste smeli da radite u Japanu:

1. Hodate na pogrešnoj strani ulice

Iako je Tokijo jedan od najgušće naseljenih gradova na svetu, većinu njegove populacije čine starije osobe. Pešaci na ulici se drže nepisanog pravila da hodaju levom stranom trotoara.

2. Zovete polni organ po njegovom pravom imenu

Glasno izgovaranje imena ženskih genitalija u javnosti je strogo zabranjeno u Japanu. Umesto toga, Japanci će suptilno nagovestiti da se radi o intimnom području izgovarajući "asoko", što u bukvalnom prevodu znači "tamo".

3. Budete previše intimni

Ukoliko mislite da je fizički kontakt dobar način da se dve osobe povežu, Japanci vas mogu smatrati "čudakom". U ovoj zemlji se uvek očekuje da se poklonite, posebno kada su u pitanju starije osobe ili vaši nadređeni. Za razliku od velikog dela ostatka sveta, Japanci ne vole da dele svoje bacile sa drugima – bez rukovanja i definitivno bez ljubljenja u obraz.

4. Ostavite napojnicu

Ni ne pomišljajte da ostavite bakšiš u ovoj zemlji. Napojnice samo stvaraju zabunu. Ukoliko ostavite više novca iza sebe, bez obzira na sumu, neka vas ne začudi kelner koji trči za vama na ulici kako bi vam vratio kusur.

5. Izduvate nos u javnosti

Japanci mrze da "čiste" svoj nos u javnosti, a još više ih nervira kada to neko drugi čini. Jedini prihvatljivi način da izađete na kraj sa nosem koji curi, jeste da uvlačite njegov sadržaj ponovo unutra, i nije neobično videti ljude kako to rade na ulici ili u metrou, tvrdoglavo odbijajući da ga izduvaju.

6. Sipate soja sos preko pirinča

Čak i ukliko ne volite običan beli pirinač, nemojte to raditi u javnosti pošto ćete uvrediti osoblje restorana ili domaćina. Ali ne brinite, postoji rešenje – soja sos možete sipati preko drugih namirnica i onda uzeti pirinač na samom kraju zalogaja.

7. Prekrstite noge

Ovaj potez smatra se krajnje neprimerenim. Umesto toga, možete sedeti na kolenima. Iako se ovo može činiti kao neobična metoda mučenja, Japanci očigledno uživaju u ovakvom sedu.

8. Jedete u hodu

Ma koliko zgodno bilo hodati dok jedete neku brzu hranu, Japanci će misliti da ne cenite dovoljno hranu, kao ni ljude koji su je pripremali. Hrana se u ovoj zemlji ceni, pa čak iako je naručujete od uličnog prodavca. Hranu treba jesti na licu mesta, ili je poneti kući.

]]>
Thu, 28 Dec 2017 18:04:56 +0100 Kofer http://www.pressonline.rs/plus/kofer/341249/obicaji-japana-ovih-8-stvari-nikako-ne-bi-trebalo-da-prekrsite-ako-idete-tamo.html
Lepota Londona u tri minuta http://www.pressonline.rs/plus/kofer/343931/lepota-londona-u-tri-minuta.html Raznolikost, lepota, atmosfera i ulična gužva Londona prikazani očima profesionalnih fotografa. ]]> Foto.mondo.rs

Oko 40 fotografa udružilo se i fotografijama doprinelo u stvaranju videa koji prikazuje kako izgleda jedan dan u prestonici Velike Britanije.

Uz pomoć fotografa Čeda Gordona Higinsa i Nikolasa Gudena, koji iza sebe imaju već nekoliko timelapse video klipova, ovi fotografi odlučili su da vam prikažu London onako kako ga oni vide i doživljavaju.

Pogledajte klip i barem ovako, virtuelno, uživajte u Londonu.

]]>
Wed, 27 Dec 2017 19:40:26 +0100 Kofer http://www.pressonline.rs/plus/kofer/343931/lepota-londona-u-tri-minuta.html
Sedam stvari koje niste znali o Ajfelovom tornju http://www.pressonline.rs/plus/kofer/386683/sedam-stvari-koje-niste-znali-o-ajfelovom-tornju.html Širom sveta nalazi se oko pedesetak replika ovog predivnog arhitektonskog zdanja, a najimpresivnije kopije nalaze u Las Vegasu, Tokiju i kineskom gradu Šenzenu. ]]> foto: b92.net

Ajfelov toranj dobio je ime po svom dizajneru Aleksandru Gustavu Ajfelu, koji se rodio 15. decembra 1832. godine u Dižonu. Na 184. godišnjicu od rođenja francuskog arhitekta prisetili smo se njegovog najpoznatijeg dela u brojkama. 

1. Ajfelov toranj ima oblik vitke piramide s četiri rešetkasta nosača koja se izdiže 324 metara uvis. Metal se širi na suncu, pa toranj raste do 15 centimetara uvis u toplijem delu godine, a smanjuje se tokom hladnijih meseci. 

2. Toranj se sastoji od tri dela, prvi deo se nalazi na 57. metru visine, drugi je na 115. metru, a treći na 276. metru visine. 

3. Kada bi Ajfelov toranj upoređivali s prosečnom zgradom imao bi 75 spratova, u šta nije uračunata antena visoka 21 metar na njenom vrhu. 

4. Za njegovu izgradnju bilo je potrebno 2 godine, 2 meseca i pet dana, i grupa od 300 radnika. 

5. Do vrha Ajfelovog tornja vodi više od 1600 stepenica, ali otvorene su za penjanje samo one do drugog sprata. Za tu avanturu treba platiti cenu od 7 evra. Lift do drugog sprata košta 11 evra, a do vrha 17 evra. 

6. U njegovu izgradnju utrošeno je 18 hiljada metalnih delova koje teže više od 10.000 tona. 

7. Širom sveta nalazi se oko pedesetak replika ovog predivnog arhitektonskog zdanja, a najimpresivnije kopije nalaze u Las Vegasu, Tokiju i kineskom gradu Šenzenu.

]]>
Tue, 26 Dec 2017 14:23:42 +0100 Kofer http://www.pressonline.rs/plus/kofer/386683/sedam-stvari-koje-niste-znali-o-ajfelovom-tornju.html
Planina koja alpinistima ledi krv u žilama http://www.pressonline.rs/plus/kofer/387612/planina-koja-alpinistima-ledi-krv-u-zilama.html U srcu kineske provincije Šensi nalazi se planina Hua Šan, koja privlače sve turiste avanturističkog duha. ]]> foto: blic.rs

Hua Šan je visoka preko 2000 metara, i iako se ne može upoređivati sa, na primer, vrhom Mont Everest na Himalajima, mnogi smatraju da ova kineksa lepotica ima jednu od najopasnijih planinarskih staza na svetu.

Foto: Wikipedia

Huan Šan je najzapadnija od Pet svetih planina Kine, koje se sastoje od pet odvojenih vrhova.

U kineskoj kulturi, planine imaju verski značaj, pa tako u podnožju vrha leži hram poznatiji kao Svetilište zapadnog vrha.

 

Hram
Foto: WikipediaHram

Do vrha postoje različiti, prilično opasni putevi. Iako od početka devedesetih postoji žičara i dalje ima onih koji žele da im se podigne adrenalin i idu težim i opasnijim putem.

 

Foto: youtube

Samo oni najhrabriji se usude da se popnu koristeći čuveni most od dasaka poznatiji kao Čangkong Džandao, a površina po kojoj hodaju je široka svega tridesetak centimetara.

 

Čangkong Džandao
Foto: youtubeČangkong Džandao

Veruje se da je ova staza izgrađena za vreme dinastije Juan, kad su planinarili u nadi da će pronaći izolovano mesto za meditaciju.

 

Foto: Wikipedia

Oni koji žele da koriste ovaj most, sa sobom treba da ponesu neki sigurnosni pojas, jer ne postoje nikakve ograde ili lanci koji vas mogu sprečiti da padnete, ali postoje pričvršćeni lanci za stene na koje se možete "prikačiti" pojasom ili kaišem.


]]>
Mon, 25 Dec 2017 14:01:32 +0100 Kofer http://www.pressonline.rs/plus/kofer/387612/planina-koja-alpinistima-ledi-krv-u-zilama.html
Celo selo zbrisano sa lica zemlje: Ovo ostrvo skriva misteriju koja nikad nije rešena http://www.pressonline.rs/plus/kofer/387493/celo-selo-zbrisano-sa-lica-zemlje-ovo-ostrvo-skriva-misteriju-koja-nikad-nije-resena.html Ovako Kim Bej izgleda danas, a nekada je na ostrvu bilo više od 40 kuća. Ali, sve što je danas ostalo na njemu su hrpe kamenja, blata i struktura temelja. ]]> foto: stil.kurir.rs

Irska je bogata prelepim predelima, a Kim Bej na obali ostrva Ahil samo je još jedan primer tih prirodnih lepota. Izgleda kao da je ispao iz same bajke, ali ostrvo skriva misteriju koja nikad nije rešena. Ostrvo Ahil je jedno od najudaljenijih ostrva u Irskoj, a tamo je osnovano i selo koje se ubrzano širilo 1838. godine.

Ovako Kim Bej izgleda danas, a nekada je na ostrvu bilo više od 40 kuća. Ali, sve što je danas ostalo na njemu su hrpe kamenja, blata i struktura temelja.

Na samom ostrvu nalazi se još nekoliko manjih mesta, a ti drugi ljudi na ostrvu nemaju nikakvih zapisa o prethodnim naseobinama. Jedine zapise o postojanju sela ostavili su strani putopisci koji su opisivali njegovu lepotu, zajedno s nekoliko spomena "primitivnih" građevina.

Šta se dogodilo sa selom na zalivu Kim je pitanje kojeg su pokušali da odgonetnu studenti arheološke škole Ahil.

Pronašli su kuće izgrađene od kamena i blata, kao i dokaze da su namerno uništene. Jesu li naselje uništili seljani ili strana sila ostaje nejasno. Jedno od mogućih objašnjenja je period velike gladi u Irskoj koje se poklapa s vremenom postojanja naselja, ali to ne objašnjava preostale ruševine.

Arheolozi planiraju još jedno istraživanje 2017. za koje se nadaju da će im pružiti neki dublji uvid i doneti rešenje misterije.


 

 

]]>
Wed, 20 Dec 2017 13:26:25 +0100 Kofer http://www.pressonline.rs/plus/kofer/387493/celo-selo-zbrisano-sa-lica-zemlje-ovo-ostrvo-skriva-misteriju-koja-nikad-nije-resena.html
SAZNAJTE: Zašto je PARIZ grad ljubavi, a LONDON grad razvoda? http://www.pressonline.rs/plus/kofer/344084/saznajte-zasto-je-pariz-grad-ljubavi-a-london-grad-razvoda.html Bogati modni tajkun Tan Sri Hu Kaj Peng i bivša mis Malezije Polin Čaj već dve godine vode višemilionsku brakorazvodnu parnicu, koju je sudija nazvao "noćnom morom", a advokati "haosom". ]]> foto:Tanjug

Par raspolaže imovinom vrednom nekoliko stotina miliona dolara u pet zemalja i, posle 43 godine braka, ima veliki problem: ne mogu da se dogovore gde će se razvesti - u Engleskoj ili Maleziji, prenosi "Vašington post".

Stoga su u protekle dve godine potrošili milione dolara za sudske postupke, što za London nije neuobičajeno.Ako je Pariz grad ljubavi, London je postao grad razvoda - magnet za bogate parove koji više ne žele zajednički život.

Engleski zakoni su, u zavisnosti od toga s koje strane posmatrate, krajnje kruti ili izuzetno velikodušni prema supružniku koji ne zarađuje, a to je uglavnom žena.

Bez obzira na to ko obezbeđuje prihode, odluka suda se obično svodi na podelu imovine na dva jednaka dela i plaćanje doživotne alimentacije.

Sudovi nemaju nimalo tolerancije prema onima koji pokušaju da prikriju imovinsko stanje i samo delimično prihvataju predbračne ugovore.

Takvi zakoni su na snazi od 2000. godine, kada je kao presedan usvojen slučaj razvoda para u kojem je jedna osoba zarađivala, a druga bila izdržavana.

U međuvremenu, London su preplavili ruski oligarsi, kineski moguli i zalivski šeici koji se razvode.Prošlog meseca, sud je naložio bogatom britanskom menadžeru Krisu Honu da plati bivšoj supruzi, Amerikanki Džejmi Kuper-Hon, 530 miliona dolara, što je, navodno, najveći takav iznos u engleskoj istoriji.

"Ljudi sada dolaze iz celog sveta, što ranije nije bilo uobičajeno, i mnogo više novca je u opticaju", izjavio je Timoti Skot, čuveni advokat za brakorazvodne parnice, među čijim klijentima su Peng i Mik Džeger.

"Ženama koji razmišljaju o razvodu uvek savetujem da se dosele u Englesku. Sve što im je potrebno jeste da ovde žive godinu dana", kaže Skot.

Ajša Vardag, advokat koji zastupa Čaj i koju britanska štampa naziva "divom razvoda", kaže da ona uvek savetuje supružniku koji zarađuje novac da izabere sud u nekoj drugoj zemlji, na primer u Francuskoj, gde su zakoni drukčiji.

U mnogim evropskim zemljama, pa i u Škotskoj, koja ima odvojeno pravosuđe od Engleske, alimentacija se isplaćuje samo nekoliko godina.

Ukoliko se Peng i Čaj budu razveli u Maleziji, ona će verovatno dobiti samo mali deo imovine procenjene na više od milijardu dolara, a ako to urade u Engleskoj, sleduje joj polovina imetka.

Vardag objašnjava da engleski zakon, bez obzira na to ko zarađuje, tretira oba supružnika na ravnopravan način tokom braka, što znači da ravnopravno dele i imovinu.

Čaj (67), majka petoro dece, tvrdila je da brakorazvodna parnica treba da bude vođena u Londonu jer je njena "glavna" kuća, u kojoj drži 700 od ukupno 1 000 pari cipela, na obodu prestonice. 

Engleski sud je prihvatio njen zahtev, ali nekoliko sedmica kasnije, malezijski sud je stao na stranu njenog muža, većinskog vlasnika kompanije "Lora Ešli", i doneo odluku da se parnica vodi u Maleziji.

"Totalni haos" - to je jedina stvar oko koje su se advokati dveju strana složili.Još nije poznato šta će biti sledeći korak u ovom razvodu.

]]>
Mon, 18 Dec 2017 17:32:40 +0100 Kofer http://www.pressonline.rs/plus/kofer/344084/saznajte-zasto-je-pariz-grad-ljubavi-a-london-grad-razvoda.html
OVO NISTE ZNALI O NAJMANJEM KONTINENTU NA SVETU: 30 zanimljivih činjenica o Australiji http://www.pressonline.rs/plus/kofer/335959/ovo-niste-znali-o-najmanjem-kontinentu-na-svetu-30-zanimljivih-cinjenica-o-australiji-.html Naziv "Australija" nastalo je od latinske reči australis, što znači u prevodu reči "s juga".Australija, službeno Komovelt Australija (engl. Commonwealth of Australia) je država na južnoj hemisferi.... ]]> Foto:blic.rs


Po popisu stanovništva iz 2016. godine Australija je imala 21,507,717 stanovnika. Glavni grad Australije je Kanbera.Najveći gradovi su Sidnej Melburn, Brisbejn, Pert i Adelaide, u kojima živi većina stanovnika Australije.Australija se sastoji od šest država, tri teritorije na kopnu i sedam vanjskih teritorija.Najviši planinski vrh regije i cele Australije je Mt. Kosciusko, visok 2.228 metara

U nastavku ovoga teksta pročitajte koje su to zanimljive činjenice o Australiji....

1. Australija je najveće ostrvo i najmanji kontinent na svetu, i ova država je šesta po površini

2. Australija je najsuvlji naseljeni kontinent na zemlji.

3. Australija je najravniji kontinent sa najstarijim i najneplodnijim zemljištem.

4. Sa prosekom od 330 metara Australija je najniži kontinent na svetu.

5. Glavni grad Australije je Kanbera, Melburn je drugi najveći grad u državi i bio je glavni grad od 1901. do 1927.
Sidnej je najveći grad po površini u južnoj hemisferi i najnaseljeniji grad u Australiji. Prema popisu iz 2006. u gradu je živelo 3.641.422 stanovnika.

6. Australija je jedini kontinent bez aktivnog vulkana.

7. Veliki koralni greben, najveći je te vrste na svetu, nalazi se blizu severoistočne obale i prostire na više od 2.000 km2

8. Veruju da su Aboridžini na tlu Australije postojali još pre 80.000 godina.

9. U Australiji je da u zatvorima ima oko 115 ljudi na 100.000 stanovnika. U SAD je to oko 715, u Rusiji oko 585, Novi Zeland oko 160, Japan oko 54.

10.  Više od 80% Austrilijanaca živi u krugu od 100 kilometra od obale.

11. Glasanje u Australiji je obavezno.

12. Žene su dobile glasačko pravo u Australiji 1902. godine.

13. Melburn ima najveću grčku populaciju van grčke.

14. Australija ima jednu od najnižih gustina naseljenosti u svetu, sa prosekom od troje ljudi po kvadratnom kilometru.Svetski prosek na zemlji je oko 45 po kvadratnom kilometru.

15. Australijanci troše najviše novca na kocki u odnosu na bilo koje druge zemlje u svetu.

16. Kengur i Emu su izabrani kao simboli na australijskom grbu, jer se ne mogu kretati unazad što simbolizuje narod koji se kreće napred.

17. Davne 1856. godine australijski klesari su pokrenuli akciju kako bi se osigurao standard osmočasovnog radnog vremena. Njihov se "podvig" kasnije se proširio svetom, te je tako i "nastao" radni dan od 8 sati i ono je postalo službeno radno vreme u većini zemalja današnjeg sveta.

18.U Australija žive šest od prvih deset najsmrtonosnijih zmija na svetu.Najotrovnija kopnena zmija na svetu, pustinjski taipan živi u Australiji, otrov od jednog ugriza dovoljan je da ubije oko 100 ljudi!

19. Sidnejski pauk dupljaš, jedan je od najotrovnijih pauka na svetu.

20. Poslednji tasmanijski tigar umro je u 1936. u zoološkom vrtu u glavnom gradu Hobartu, Tasmanija.

21. U Australiji živi mnoštvo životinja koje su na drugim kontinentima davno izumrle. Takvi su, na primer, sisarski torbari, kojih ima oko 230 vrsta (kenguri, torbar-medved, torbar-jazavac, torbar-vuk, koala i drugi) zatim kljunari, sisari koji se legu iz jaja.

22. Tasmanijski đavo je pripadnik reda torbara koji se u divljini, tj. u prirodi slobodan može naći samo na Tasmaniji, odakle mu i sam naziv potiče.

23. Širina Australije odgovara udaljenosti između Londona i Moskve.

24. Najveći privatni posed u Australiji je veći od države Belgije.!

25. Bivši premijer australije Bob Hawke je postavio svjetski rekord u ispijanju 2,5 litre piva - za 11 sekundi!

26. U Australiji se nalazi najduža ograda na svetu, duga čak 5.614 kilometara, po kojoj je snimljen i film Rabbit Proof Fence.

27. Prva policija u Australiji sastojala se od zatvorenika koji su imali uzorno vladanje.

28. Australija ima najviše cene električne energije na svetu.

29. Ako bi svakog dana posetili po jednu plažu Australije, trebalo bi vam 27 godina da obiđete sve.

30. Australija ima 511 nacionalnih parkova

]]>
Mon, 11 Dec 2017 19:30:54 +0100 Kofer http://www.pressonline.rs/plus/kofer/335959/ovo-niste-znali-o-najmanjem-kontinentu-na-svetu-30-zanimljivih-cinjenica-o-australiji-.html
Sve što treba da znate PRE putovanja AVIONOM! http://www.pressonline.rs/plus/kofer/338436/sve-sto-treba-da-znate-pre-putovanja-avionom.html U avionu važe vrlo stroga pravila ponašanja, put u avionu nije isto što i pre nekoliko godina. ]]> Foto:navidiku.rs

Zato, ako ga planirate treba da se pripremite. U avionu ne možete kao u autobusu raspakivati pilence čim se smestite, a vaše cipele, kišobrani i torbe biće ispitani, kako bi se utvrdilo da ih ne koristite kao oružje.

Pre samog vremena provedenog u avionu, morate znati da nikako ne smete kasniti, pilot vas neće čekati iako imate šarmantan osmeh. Pred polazak, potrebno je da na aerodrom dođete sat i po do dva ranije, a obaveštenja o letu čućete na razglasu. Ako pak nešto propustite, pitajte najbliže uniformisano lice kako ne biste propustili i let. Stvarčice kao što su pinceta, turpija za nokte, upaljač i slično ne možete poneti u svojoj ručnoj torbi. Osim toga, ta ista torba koju nosite sa sobom na sedište ne sme prelaziti propisanu težinu i veličinu.

Mere variraju, ali vi za svaki slučaj gledajte da pre nego što izađete iz kuće nađete najmanju moguću u kojoj ćete poneti samo ono što vam se čini da je neophodno. A nekada ni to "neophodno" ne može da prođe. Ali, ne pokušavajte zbog toga da se svađate sa kontrolorima, to vam ništa neće pomoći. Ista ta pravila važe i za sve ostale putnike. I tako, umesto da isterate svoje, vrlo lako možete dobiti zabranu da letite tada, a možda čak i u narednih nekoliko puta. Ako je osoblje nešto tolerantnije, samo ćete se bezveze obrukati i crveneti pred ostalim putnicima bez nekog čvrstog razloga.

Pre nego što uđete, prolazite kroz rengen. Tu treba da skinete kaput i cipele, te gledajte da budu neke bez previše pertli, a izbegavajte i one čarape sa rupom na vrhu, jer ako ste mislili da ih bar ovde neće niko videti, prevarili ste se. U posudu sa strane treba da odložite sve metalne predmete, kao i mobilni telefon i laptop, kako biste mogli da prođete kroz rengensku kapijicu bez nepotrebnog pištanja. Kada ste unutra, pijte što više tečnosti, kako vaš organizam, ali i koža, ne bi dehidrirali, s obzirom na suvoću vazduha.

Ne morate nositi nikakve časopise i knjige kako biste se zabavljali, jer će se ljubazni stjuarti postarati da vas time obezbede. Piće i hrana takođe se služe, i to vrlo često ne košta ništa. Neki naši ljudi znaju to da iskoriste, te izlaze nakon leta teturajući se. Ne sledite njihov primer.

]]>
Tue, 28 Nov 2017 12:33:06 +0100 Kofer http://www.pressonline.rs/plus/kofer/338436/sve-sto-treba-da-znate-pre-putovanja-avionom.html
Kako su nastala imena svetskih gradova? http://www.pressonline.rs/plus/kofer/342799/kako-su-nastala-imena-svetskih-gradova.html Da li ste se nekada zapitali šta zapravo znači Tokio, ili zašto se Meksikanci nisu potrudili malo više, već su svojoj prestonici dali ime Grad Meksiko (Ciudad de Mexico)? Priče o nastanku imena gradova obično su veoma zanimljive, a mi vam dajemo samo njih nekoliko kako bismo vam zagolicali maštu da dalje istražujete sami… ]]> Foto:travelmagazine

Bangkok

Kralj Rama I, koji je osnovao tajlandsku prestonicu, sigurno nije razmišljao o tome kako će vam biti kada pišete adresu na razglednici koju šaljete prijatelju u ovom gradu. Probajte da nađete mesta da napišete sve ovo: “Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit”, što je ujedno i najduže ime grada na svetu! Prevod glasi: „Grad anđela, veliki grad, večni grad dragulj, neosvojivi grad Boga Indra, velika prestonica sveta ukrašena sa devet dragih kamenova, srećni grad u kome je ogromna kraljevska palata koja podseća na božanski dvor u kome vlada reinkarnirani Bog, grad koji je dar Indre“. Srećom, lokalci ga zovu samo „Krung Tep“, a mnogi od njih nisu ni svesni da ga stranci zovu smešnim imenom Bangkok – što znači Selo divljih šljiva!

Tokio

Kada je Tokugava Iejasu postao prvi šogun istoimenog šogunata, učinio je i da malo ribarsko selo Edo postane njegova prestonica. Gradić je tokom vremena rastao i kada se car ponovo vratio na vlast 1868. godine, preselio je carsku palatu iz Kjota (nekadašnje carske prestonice) u Edo, koji je nazvan Tokio, odnosno Istočna prestonica.

Rio De Žaneiro

Reka januara, ime koje su portugalski istraživači dali zalivu Guanabara kada su ga pronašli, zapravo ne postoji. Ispostavilo se da su Portugalci pogrešno pretpostavili da je zaliv delta džinovske reke i oblasti su dali ime Rio de Žaneiro, iako se nisu potrudili da provere da li je ova prepostavka tačna.

Tel Aviv

Originalno ime ove jevrejske naseobine u tadašnjoj Palestini bilo je Ahuzat Baiet, ali su doseljenici odlučili da inspirisani knjigom „Stara zemlja, nova zemlja“ čuvenog cioniste Teodora Hercla gradu daju novo ime, spoj hebrejske reči koja označava brdo koje je stvorio čovek (Tel) i reči za proleće (Aviv).

Sidnej

Godine 1788, kapetan Artur Filip otkrio je izvore sveže vode za svoju posadu u zalivu u blizini Port Džeksona, današnjeg Sidneja. Iako je ovu naseobinu sa izvorom sveže vode planirao da nazove Albion, poetsko ime za Englesku, odlučio se za malo sigurniju varijantu, zaliv je dobio ime Sidnej po državnom sekretaru lordu Sidneju, čoveku koji nkada nogom nije kročio u Australiju. Ah da, i prvi stanovnici su naravno bili evropski robijaši!

Pariz

Iako mnogi misle da ime francuske prestonice ima veze sa starom latinskom reči koja znači „nekulturni konobar“, Pariz je ime dobio po keltskom plemenu Parisii, prvom koje je naselilo ostrvo na Seni, u 3. veku p. n. e.

Rim

Ovu priču sigurno znate. Ali da se podsetimo… Blizanci boga rata Marsa, Romul i Rem, ukradeni su od majke i bačeni u Tibar. Spasila ih je vučica koja ih je podojila. Na mestu na kome su spašeni odlučili su da podignu grad, ali nakon svađe Romul je ubio brata i osnovao Rim.

Moskva

Ruska prestonica dobila je ime po reci Moskvi, ali postoji više teorija o tome kako je ta reč nastala. Prema prvoj, izvedena je od ugro-finskog pojma koji znači reka krava (ili medveda, ili čak tame!) Prema drugoj, popularnijoj teoriji, izvedena je iz stare slovenske reči koja označava močvarnu reku.

Meksiko Siti

Kada je Ernan Kortes pokorio starosedeoce Tenohtitlana i praktično uništio grad, bilo je potrebno novo ime za obnovljeni, španski kolonijalni grad. Budući da se pokoreni Nahua narod zvao i Meksika, novi grad je nazvan Ciudad de Mexico.

Hong Kong

Ime grada zasnovano je na kantonskom izgovoru karaktera koji znače „mirisna luka“, što se odnosi na nekadašnji izvoz agar drveta iz ove luke. Agar se izvozio u severne provincije gde je korišćen za proizvodnju parfema i kao dodatak za poboljšanje ukusa alkohola.

Los Anđeles

Gradu anđela ime su dali španski doseljenici, koje je lepota ovog mesta toliko očarala, da su ga smatrali rajem na zemlji. Originalno ime je, doduše, bilo mnogo duže: „El Pueblo de Nuestra Senora la Reina de los Angeles del Rio de Porcincula“, ili: „Grad naše Gospe kraljice Anđela na reci Porsiunkual“. A onda su shvatili da će tako teško turistički promovisati grad, pa su ime skratili na Los Anđeles.

London

Ime je nastalo od naziva rimskog naselja Londinium, osnovanog 43. godine n. e. Ali i Ime Londinium je nastalo od starijeg naziva keltske naseobine na tom mestu, pa se veruje da je u pitanju varijacija na keltsku reč „lond“, koja znači „divlji“.

Peking

Jeste li se nekada zapitali zašto mi kinesku prestonicu zovemo Peking, a Englezi Beijing? Radi se o različitoj transkripciji dva kineska karaktera (北京) koja se prevode kao Severna prestonica. Inače, ovo ime gradu je dao car Džu Di iz dinastije Ming, koji je ovde preselio prestonicu države.

Čikago

Ime Čikago nastalo je od francuskog izgovora indijanske reči koja označava divlji beli luk! Na to zaista nemamo šta da dodamo…

]]>
Fri, 24 Nov 2017 16:05:08 +0100 Kofer http://www.pressonline.rs/plus/kofer/342799/kako-su-nastala-imena-svetskih-gradova.html