Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

12. 05. 2013.

Slasne krofne

Vruće, mirisne krofne uvek izmame uzdah ukućana, a kada se kuhinjom raširi aroma prah-šećera na vreloj korici, nastaje istinski gastronomski praznik!

Slasne krofne

Sastojci (za 6 osoba): 


  700 g brašna
  2 jajeta
  1 kvasac
  2 kašičice šećera
  3 dcl mleka
  2 kašičice ulja
  malo soli
  limunova korica
  ulje za prženje
  šećer u prahu za posipanje
  džem 



Priprema:


1. Kvasac stavite u toplo mleko zajedno sa šećerom i malo brašna da se podigne. U prosejano brašno dodajte jaja, so, ulje, limunovu koricu i nadošli kvasac. Dobro umesite rukama (naše nane su govorile „dok se plafon ne oznoji“) da dobijte glatko mehurasto testo (po potrebi dodate još brašna).


 2. Kada završite mešenje, sipate na vrh testa malo brašna. Testo pokrijte krpom i ostavite da se odmara na toplom (testo nikako ne sme da ozebe) i bitno je da duplo naraste. Testo premesite, pa kada ponovo naraste razvaljajte ga na pobrašnjenu radnu površinu - otprilike prst debelo. Čašom vadite krofne i ostavite da se odmore (otresite sa krofni suvišno brašno) i pržite ih u zagrejanom ulju (u koje ste stavili nekoliko čačkalica) i to tako da se gornja dignuta strana stavlja prema dole. Pazite da krofne ne dobiju smeđu boju jer će tada biti tvrde. Vadite ih na papirne ubruse koji će pokupiti višak masnoće. Na kraju ih pospite šećerom u prahu (u koji ste dodali vanilu ili vanilin šecer), a po želji možete ih i puniti (najbolje domaćim džemom od kajsija).

Izvor: Adriamedia.rs

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage