Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

23. 06. 2014.

Recept: Napravite sami jabukovo sirće

Jabukovo sirće nije samo za ishranu, može se koristiti i za negu kože, kose, za čišćenje kuće, skidanje kamenca, ali i kada želite brže da smršate, da izbelite zube. U prodavnicama je ponuda dobra, ali zašto ga ne biste sami napravili.

Recept: Napravite sami jabukovo sirće

Za 15, 20 litara jabukovog sirćeta potrebno je oko 50, 60 kilograma jabuka.

Operite ih, skinite sve trule delove, ne morate da ih ljuštite, i ubacite ih u sokovnik. Možete i da ih izrendate, ali je to teži način.

Nakon što ih usitnite, rendanjem ili u sokovniku, ubacite ih u čistu posudu zajedno sa sokom i ostavite sve da odstoji dva, tri dana. Posudu prekrijte gazom da ne ulazi nečistoća, ali i da ima dovoljno vazduha za vrenje.

Nakon dva, tri dana, procediti smesu kroz gazu tako da ostane samo sok, koji ćete opet ostaviti pokriven gazom u posudi. Tečnost će biti mutna, a vremenom će se stvoriti opna na vrhu.

 

Povremeno procedite tečnost kroz gazu da se ne "pokvari" i ponovno vratite u posudu i prekrijte gazom, a sok će se vremenom razbistriti.

Svakako probajte, i kada vam se ukus dopadne, prespite sirće u čiste staklene flaše. Ako dodate gljivice kvasca ili imate sirćetnu pečurku, to će svakako ubrzati proces vrenja. Bez toga, sirćetu će trebati malo više vremena da se napravi, čak nekoliko meseci, savetuje "Ko dren".

Izvor: Mondo

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati