Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

01. 08. 2014.

Da li znate kako je nastala Karađorđeva šnicla?

Karađorđeva šnicla je postala klasično jelo, omiljeno toliko da ga gurmani često smatraju tradicionalnim srpskim jelom. Međutim, tvorac čuvene pikantne Karađorđeve šnicle je Titov kuvar, profesor kulinarstva Milovan Mića Stojanović. Ovo pikantno jelo od šnicle i kajmaka nastalo je davne 1956. godine u restoranu "Golf", a ime je dobilo po dinastiji Karađorđević.

Da li znate kako je nastala Karađorđeva šnicla?
Naime, šnicla je nastala sasvim slučajno kada je jedna gošća restorana tražila čuveni Kijevski kotlet za koji kuvar Mića Stojanović nije imao dovoljno sastojaka. Želeći da impresionira gošću, iskoristio je šniclu i kajmak i napravio fantastično jelo koje je ukrasio u obliku ordena Karađorđeve zvezde. Kasnije je saznao da je gošća bila zapravo Tamara Broz, snaja Josipa Broza Tita.

Karađorđeva šnicla je zvanično predstavljena u Domu omladine u restoranu Sunce u kome se održavla izložba ugostiteljstva. Namera kuvara je bila da jedno srpsko jelo uđe u leksikone kao svetski poznato.

Brojna jela ovog kulinarskog stručnjaka nalaze se u jelovnicima zemalja u regionu. ‍Karađorđeva šnicla je možda najpoznatije jelo, ali Mića Stojanović je osmislio i njeguški stek, smederevsko đule, medaljone mumalo, kaluđerske sarme...

PROČITAJTE JOŠ:

Predivne kocke od bele čokolade i kokosa

ZA DOMAĆICE POČETNICE: Kako da spasete jelo koje ste presolili

NAPRAVITE SAMI: Domaći grčki jogurt

A, evo i recepta za ovaj čuveni specijalitet:

Sastojci:

 

  • 4 svinjske ili teleće šnicle (od buta)
  • 200 g kajmaka 
  • 2 jaja 
  • brašno
  • prezle
  • so
  • ulje za prženje

 

Priprema

 

1. Šnicle izlupati tučkom za meso, malo posoliti, pa na svaku staviti četvrtinu pripremljene količine kajmaka. Zaviti u rolnu i pričvrstiti čačkalicama.

2. Rolne uvaljati u brašno, pa u umućena jaja, pa u prezle i pržiti na srednjoj temperaturi, da porumene sa svih strana. Služiti uz krompir baren u slanoj vodi i svežu salatu.

 

 

Izvor: STIL

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati