Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

11. 08. 2014.

Kako napraviti domaći mocarela sir!?

Ako mislite da je proces pravljenja sira dugotrajan i mukotrpan posao i zato ga izbegavate, na Simplebites blogu postoji recept za mocarela sir koji će vas uveriti u potpuno suprotno. Za pripremu ovog domaćeg sira vam je potrebno samo 30 minuta.

Kako napraviti domaći mocarela sir!?
Potrebni sastojci:

3, 8 l mleka

1 ½  kašičica limunske kiseline u prahu

¼ kašičice tečnog sirišta

1 kašičica soli

Priprema:

Mleko sipajte u veliku šerpu i na srednje jakoj temperaturi zagrevajte mleko dok ne dostigne temperaturu 12C (za ovo će vam biti potreban kuhinjski termometar=.

Kad je mleko dostiglo odgovarajuću temperaturu sipajte limunsku kiselinu u prahu, dobro promešajte i nastavite da zagrevate mleko.

Kad se mleko zagrejalo do temperature od 31C, sipajte sirište i i dobro promešajte. Primetićete da mleko lagano počinje da se zgušnjava, a primetićete i malene grudvice.

Između 35-40C temperature mleko će biti poprilično gusto i vreme je da isključite šporet, a moći ćete primetiti i kako se surutka odvaja od grudvica sira.

Sklonite šerpu sa šporeta i ostavite da se prohladi pet minuta. Nakon toga uz pomoć šuplje kašike izvadite sve stvorene grudvice (sir) u posebnu posudu i ocedite višak surutke koliko je moguće. Nakon toga sir stavite u mikrotalasnu rernu da se greje 60 sekundi, ponovo ocedite surutku i preklopite sir nekoliko puta da se toplota ravnomerno rasporedi, kao da mesite testo.

Nakon toga,  sir ponovo vratite u mikrotalasnu i zagrejte sir 30-40 sekundi u zavisnosti od jačine mikrotalasne pa ponovo ocedite višak surutke.  

Na sir pospite malo soli pa ga preklopite dva puta i ponovo vratite u mikrotalsnu na 30-40 sekundi i ocedite višak surutke.

U ovom trenutku sir bi trebalo da je veoma vruć i da podseća na rastopljeni mocarela sir, na ruku stavite rukavicu pa ga razvucite najviše što možete i otpustite da se sam složi.

Ponovite grejanje u mikrostalsnoj dok svi slojevi sira ne budu jednako vrući – dva do tri puta.

Nakon toga od sira možete napraviti male loptice, veknu ili pletenicu. Ovako pripremljen sir čuvajte u frižideru u hladnoj vodi.

PROČITAJTE JOŠ:

SIMFONIJA UKUSA I MIRISA: Limun kolač po receptu Steve Karapandže

KAO IZ MEKDONALDSA, SAMO ZDRAVIJE: Napravite hrskave pileće kuglice

"SREĆNI PLODOVI": Ovo su interesantne činjenice o pistaćima koje niste znali!

 

 

Izvor: lifepress.rs

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati