Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

25. 10. 2017.

"ČAROBNO" VOĆE I POVRĆE: Sedam najzdravijih plodova jeseni

Dolaskom hladnijih dana vaš imunitet može opasti, pa je veoma važno da ga ojačate. Najbolji način za to je da obogatite ishranu zdravim namirnicama. Jesen nam nudi mnogo zdravih i ukusnih plodova, a za vas smo izdvojili one koje bi trebalo obavezno da uvrstite u svoj jelovnik.

"ČAROBNO" VOĆE I POVRĆE: Sedam najzdravijih plodova jeseni

Foto:stvarukusa.rs

Jabuke

Sočne jabuke su bogate antioksidantima koji jačaju imunitet i smanjuju rizik od nastanka raka. Takođe, jabuke sadrže i pektin, koji deluje preventivno na pojavu kardiovaskularnih oboljenja.

Bundeva

Ovo povrće sadrži vitamin A, koji izuzetno povoljno deluje na vid. Bundeva obiluje i fitosterolima, koji mogu da snize nivo lošeg holesterola i beta-karotenom, koji je odličan borac protiv slobodnih radikala.

Prokelj

Ovi zeleni kupuščići su odličan izvor gvožđa i vitamina K. Izaberite svoj omiljeni način pripreme i uživajte u povrću koje sadrži i dosta vitamina C.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJBOLJI DODATAK JELIMA: Deset nesvakidašnjih upotreba majoneza!

UKUSNO I SOČNO: Pita od jabuka na engleski način!

Ukusan sos od belog luka

Smokve

Ukusni plodovi smokve su odličan izbor za užinu. Imaju dosta vlakana, koji mogu smanjiti nivo lošeg holesterola, zatim regulišu nivo šećera u krvi, sprečavaju konstipaciju i drže vas dugo sitima. Smokve takođe sadrže i kalijum, koji reguliše nivo šećera u krvi.

Karfiol

Ne dozvolite da vas bel boja zavara - ovo povrće je hranljivo isto koliko i zeleno lisnato povrće. Karfiol je bogat vitaminima C i K, koji mogu sprečiti pojavu upala, ali i vlaknima i folnom kiselinom.

Cvekla

Ukusna i veoma lekovita, cvekla je idealno povrće ukoliko želite da ojačate svoj imunitet. Ovo povrće sadrži fitonutritijente betalene koji imaju antioksidativna i antiupalna svojstva. Cvekla je odličan izvor folne kiseline, kalijuma i mangana, koji  pomažu apsorpciju kalcijuma i sprečavaju zdrušavanje krvi.

Kruške

Sveže ili u kolačima, neka kruške ulepšaju hladne jesenje dane. Sočno voće je odličan izvor vlakana, koji regulišu nivo šećera u krvi i snižavaju holesterol. Kruške takođe sadrže i vitamin C, bakar i bor, koji pomaže organizmu da održi nivo kalcijuma.

Izvor: Stvarukusa.rs

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage