Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

21. 10. 2014.  - Autor: Stvar ukusa

OTKRIVENA TAJNA SARAJEVSKIH ĆEVAPA: Ovaj savet ćete zapisati i prenositi na generacije!

Otkrivamo trikove za savršene sočne ćevape.

OTKRIVENA TAJNA SARAJEVSKIH ĆEVAPA: Ovaj savet ćete zapisati i prenositi na generacije!

Koren reči ćevap je persijskog porekla, a znači prženo meso, a postoje tragovi koji ćevap vode čak do stare Grčke.

Da skratmo priču, evo recepta kako da sami napravite smesu za ćevape kao pravi ćevabdžija.

Iskusni kažu da kod pravljenja ćevapa nema posebnih komplikacija, poenta je u dobrom mesu, načinu pripreme i da smesa odstoji. Sve što vam je potrebno za prave ćevape jeste 1,5 kg mlevene junetine, ½ kg jagnjetine, 4-5 čena belog luka, 2%  od ukupne količine mesa, soli i 2 kašičice sode bikarbone.

Meso isečeno na kockice dobro posolite, izmešajte i prelijte sa oko 100 ml vode i belog luka koje ste ranije prokuvali. Smesu izmešajte i ostavite preko noći u frižideru. Sutradan smesu sameljite u mašini za meso dva puta, ostavite da stoji nekoliko sati na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u frižider. Pre nego krenete oblikovati ćevape u smesu umešajte sodu bikarbonu i to je to. Uživajte u ukusnom i sočnom ćevapu.

Tagovi

Komentari (12)

ostavi komentar
Persijski ćevapčić [neregistrovani]
 [23.10. 2014., 16:55]

Idite u peršun

Nema grada u ex Yu gde nisam probala ćevape. Najukusniji su u Prijepolju i Novom Pazaru, sarajevski im nisu ni za prineti.

Odgovori
Vidi odgovore
anonymous [neregistrovani]
 [22.10. 2014., 12:49]

A

Šta je sa svinjetinom, ili ona nije za ćevap. Ko bre još stavlja jagnjeće meso u ćevap, ne tupitu ulizice muslimanske, uvek je bolje sve što je tuđe.

Odgovori
Vidi odgovore
Pekili [neregistrovani]
 [22.10. 2014., 06:32]

cevapi

U receptu niije napomenuto da masina za mlevenje mora biti jako dobra da ne bi palila tj. grejala meso. Ukoliko do toga dodje meso dobija neprijatan miris.

Odgovori
Vidi odgovore
anonymous [neregistrovani]
 [22.10. 2014., 00:23]

loj

Ovca nema salo nego Loj udarim te s,ovaj moj.Prijatno

Odgovori
Vidi odgovore
Ja [neregistrovani]
 [21.10. 2014., 21:35]

HA!

Kakva crna soda bikarbona u meso??? Da vas cuje moj profesor iz kuvarstva, niko u zivotu ne bi mog'o da dobije prelaznu ocenu kod njega, IKAD' vise! Soda bikarbona sluzi tome da meso na rostilju nabubri jer bi se inace smanjila zapremina cevapa. Jeftin trik koji koriste komercijalne rostiljdzije.

Odgovori
Vidi odgovore
Tihi i Prle al pravi srbski četnici [neregistrovani]
 [21.10. 2014., 20:08]

Kako ko voli nek izvoli?

Ima u linku ,filmu Pad Vizantije ceo film ko je šta jeo i ko će šta da jede.Ko su kuvari a ko su pečeni onda kao i danas? I kako se sprema globalno jelo kod nas u Srba zvano globalna svačija pljeskavica-treskavica? hahaha
Ako globalno June jede gmo hranu da li je pljeskavica gmo? Ako je meso sa zapada gmo da li je i takva pljeskavica ista?Ako je nezdravo meso da li je zdrava pljeskavica? Molimo doktore da odgovore? Izvinjenje što nema ćirilice da bi Jugosloveni mogli da pročitaju pišemo latinicu. Svako dobro doktori-gurmani.

Odgovori
Vidi odgovore
Evropa i.. [neregistrovani]
 [21.10. 2014., 19:03]

he he he

Pored takvih kao ti.. tajna će uvek ostati tajna, pa ipak je nećeš poneti u grob.. Pusti taj komentar da wudi znaju, ako pustiš napisat ću šta je to i 2% koje je ostalo nepoznato. Ajde da te vidimo!

Odgovori
Vidi odgovore
Европа и просјачки Београд [neregistrovani]
 [21.10. 2014., 18:51]

Тајна?

Ако сте већ објавили 'тајну', зашто је не објавите до краја? Послао сам Вам коментар да људи знају које месо.., и ви га не објаљујете. Да ли Вам се не свиђа додатак.., или чувате за себе..?

Odgovori
Vidi odgovore
Европа и просјачки Београд [neregistrovani]
 [21.10. 2014., 18:25]

Месо за ћевапе

За Џонија и све остале.. Јунеће месо је од плећке, а јанеће је масније од подребнице, у народу се то каже сало. Свеукупна масаноћа меса треба да буде 15%. Е ето сада имате све податке од једног већом силом натераног човека да у животу буде и ћеваџија, тј. да ради као бивши сарајлија у једној ћеваџиници у Галеници. Они који су јели трада ћевапе и пљескавице у тој назови ћеваџиници били су одушевљени. Правио сам и тортиље.. Напомена, не заборавите да су ћевапи најбољи када се праве на роштиљу са угљем, све остало им умаџује укус, нпр. ако се праве на елек. роштиљу, тавама, или плинским.. Толико сада знате све тајне, уживајте.. и срдачан поздрав из Канаде!

Odgovori
Vidi odgovore
anonymous [neregistrovani]
 [21.10. 2014., 17:04]

2%

2% od ukupne količine mesa čega!?

Odgovori
Vidi odgovore
dzoni [neregistrovani]
 [21.10. 2014., 14:37]

mrkvaza@gmail.com

a sta od jagnjetine i junetine? ako hocete da kazete recept recite osnovno koje meso od junetine i jagnjetine?

Odgovori
Vidi odgovore
Rade P. [neregistrovani]
 [21.10. 2014., 12:41]

Vizantijski Ćevap

Klopa iz pravoslavne Vizantije.

Odgovori
Vidi odgovore

Ostavi komentar

antiRobotImage